PDA

Pokaż pełną wersje : Ulubiony Film

ReD*
25-07-2004, 20:34
Pytanie w temacie.
Ja uwielbiam całą sage STAR WARS
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI :evil:

Ulrek
25-07-2004, 22:24
Świetnie, mógłbyś jeszcze podać dlaczego?

Sądzę również, że taki temat się przewinął przez forum (bodajże Top 6: ulubione filmy, czy jakoś tak), ale że było to dawno temu i od tego czasu zdążyło się "namnożyć" :) kilku nowych userów, a także moje poglądy nieco się zmieniły to pozwolę sobie napisać post w tym temacie (tym bardziej że licznik usunięto :) ).

Mianowicie moim ulubionym filmem jest... no nie zgadniecie... Terminator :D (patrz: awatar). Myślę, że Terminator 2: Dzień Sądu był najlepszą częścią serii, ponieważ cały ten bajzel związany z efektami specjalnymi był odpowiednio zbalansowany z treścią filmu. A dlaczego Terminator jako seria?
Po pierwsze: Motyw przewodni jest po prostu genialny. Nigdy przedtem nie słyszałem żadnej dobrej muzyczki, w której nie ma słów. ("techno?" jak mógłby ktoś powiedzieć, moja odpowiedź brzmi "a wy*****alać mi z tym!").
Po drugie: Fabuła, jest jednocześnie absurdalna, ale także głęboka i fascynująca. W każdej części bohaterowie nie walczą tak naprawdę z maszyną, ale z przeznaczeniem, którego i tak nie udaje im się uniknąć: w jedynce T-800 zostaje zlikwidowany, a ojciec Johna ginie, w dwójce T-1000 zostaje zlikwidowany, a T-800 zostaje zniszczony z własnej woli, w trójce bohaterowie przeżywają spotkanie z T-X ale są świadkami zniszczenia świata.
Po trzecie: film jest z gatunku sci-fi, którego to uwielbiam, a także jest oparty na motywie komputerów, które też uwielbiam :).

ReD*
26-07-2004, 01:36
Ponieważ uwielbiam filmy z gatunku Przygodowy/Sci-Fi.
Kiedy obejrzałem pierwszy raz Episode 5: Empire Strikes Back byłem pod ogromnym wrażeniem panującego tam klimatu. Nieustannej walki toczonej pomiedzy :miecz: jasna i :berserk: ciemną stroną mocy...
Spodobały mi się też efekty specjalne a w szczególności
pojedynki na miecze świetlne i tak zakochałem się w SADZE opowiadającej o walce dobra ze złem. Ta miłość trwa do dziś, teraz oczekuje z niecierpliwością na Episode III: Revenge of the Sith.

Pfk@
26-07-2004, 10:24
Najlepszy film jaki powstał wegług mnie to "Szeregowiec Ryan" Steven'a Spielberg'a. Ten film jest tak niesamowity w każdym celu, dokładnie odwzorowane zachowania, myśli i odczucia żołnierzy podczas wojny, stres i duma. Geniusz reżysera i aktorów.

Dan the Automator
26-07-2004, 15:47
Requiem dla snu - co tu dużo mówić - każdy kto widział ten film, wie czemu jest wielki... Dół murowany ;/

Renihali
26-07-2004, 16:16
Dlaczego akurat Pet Semetary ?

Dlatego, że uwielbiam horrorki w tym stylu.
Dużo się tam dzieje i idzie się w czuć. Jeśli ktoś się boji horrorów to tego filmu nie polecam. 8)

Litawor
26-07-2004, 19:43
Zgadzam się, że "Szeregowiec Ryan" i "Requiem dla snu" to bardzo dobre filmy. Jeśli mówimy o "Szeregowcu...", to przypomina mi się jeszcze "Cienka czerwona linia". Za genialny film uważam też "Matrix", ale tylko pierwszą część. Niestety, w ogóle nie znam wielu dobrych filmów, choć z pewnością oglądałem jeszcze kilka takich, choć nie pamiętam już tytułów.

kagan
19-02-2005, 20:15
Odświeżam temat bo może coś ciekawego ktoś tu napisze... może znacie jakiś warty obejrzenia film? (tylko prosze, nie zewględu na efekty spejalne, 100 zabitych na minute itp.)

Moje ulubione to:

1) Życie jest piękne - pare osób pewno to widziało... warto obejrzeć, ale i tak wielu powie że to badziew i gdzie tu piękno w obozie śmierci...

2) Efekt motyla - lubie go za bardzo prostą i wartościową myśl... a i dotego fajnie nakręcony

3) Amelia - optymistyczna komedia... ale też warto obejrzeć, jak macie kiepski humor to ten film powinien pomóc :P

Ewentualnie jeszcze "Tożsamość" jest dobra...

p.l
19-02-2005, 20:20
"Piękny umysł", "Buntownik z wyboru" - filmy które najbardziej mnie poruszyły i zmusiły do refleksji, szczególnie chyba Buntownik.

hoomik
19-02-2005, 20:26
1) Życie jest piękne - pare osób pewno to widziało... warto obejrzeć, ale i tak wielu powie że to badziew i gdzie tu piękno w obozie śmierci...
wiec tych "wielu" to bedzie... ach, nie powiem juz co, i tak cenzura jest :p No ale mi film bardzo sie podoba, chyba najlepszy film Benigniego... niebanalna fabuła, świetna - i co najważniejsze przekonująca - gra aktorów... jak ktoś nie widział, to imo powinien jak najszybciej nadrobić. Poza tym już chyba gdzieś był temat o ulubionych filmach...

kagan
19-02-2005, 20:35
wiec tych "wielu" to bedzie... ach, nie powiem juz co, i tak cenzura jest :p No ale mi film bardzo sie podoba, chyba najlepszy film Benigniego... niebanalna fabuła, świetna - i co najważniejsze przekonująca - gra aktorów... jak ktoś nie widział, to imo powinien jak najszybciej nadrobić. Poza tym już chyba gdzieś był temat o ulubionych filmach...

1) Mówie na własnym przykładzie... wiele osób które widziały ten film mówi o nim bez żadnego namysły

2) Był, ale chyba nie ważny w którym napisze?

$corcerer
19-02-2005, 20:37
Zgromadzenie (The Gathering)

Świetny film, który ukazuje wady "stania z boku" - tutaj pozdro dla Pewnych Osób :>

kagan
19-02-2005, 21:18
$corcerer ciekawe o kim myślałeś... ta...

Zgromadzenie film fajny ale co do tego stania z boku... ukazywać ukazuje ale jednak jest zbyt jednostroony (według mnie). Było coś w stylu

"Nic nie zrobiłam, nie zapłakałam, nie pomogłam"

tyle że rozpoznanie które sprawa jest warta działania jest trudne... dlatego jak dlamnie, z tymi wadami to ostrożnie :P

Jeszcze mi się przypomniał "Upadek" , na to też warto iść... chyba każdy wie o czym to jest?

Louner
19-02-2005, 21:29
"Excalibur"

Ktoś w końcu powiedział prawdę o królu Arturze i jego rycerzach, a nie jakieś cukierkowe historyjki :)

NORMALY OBYWATEL RP
19-02-2005, 21:38
Ja uwielbiam komedie wiec:

Chyba wsystkie na 1 miejscu:
Asteriks i Obeliks:Misja Kleopatra,Sex is Zero (zarąbista!!)tylko ze zboczona:P),Eurotrip(czy jakos tak juz dawno ogladalem),Seksmisja,Nie lubie poniedzialku.

Wszystkie te filmy doceniam za zarabisty humor:P

A z innych filmow to podobaly mi sie 2 i 3 czesc wladcy pierscieni, blade:wieczny lowca i... hymm jak mi sie przypomni to dopisze:P

Yazon Zigrin
19-02-2005, 21:50
No więc:
Władca Piescieni, Saga Star Wars, Jackass the Movie, Ali G In da house, Matrix... chyba wszystko

Xeltix
19-02-2005, 21:57
Ojciec Chrzestny genialny film w wykonaniu wszystkich aktorów

Tomciog
19-02-2005, 22:03
Władca Pierścieni: Powrót Króla
A dlaczego?
Bo I love in it :P

Nightwalker
19-02-2005, 22:29
Nie wiem, czy "Show" jest moim ulubionym filem, ale wiem jedno ->Bardzo mądry film

she_devil
19-02-2005, 22:47
A ja khym... najbardziej lubię eee....Terminatora trzy bunt maszyn ;]

Oxygane
19-02-2005, 23:05
Trylogia Wladcy Pierścieni

Dlaczego?

Każdy aktor w filmie jest dobrany idealnie, gra aktorska stoi na wysokim poziomie, efekty specjalnie dopracowane i co najważniejsze magia filmu uchwycona w najdrobniejszych szczegółach stwarza niepowtarzalny klimat.

Tak w mega skrócie, ale ten film ma poprostu to "coś" dzięki czemu chce się do niego wracać.

Angel_Deserve_To_Die
19-02-2005, 23:06
Ja uwielbiam komedie wiec:

Chyba wsystkie na 1 miejscu:
Asteriks i Obeliks:Misja Kleopatra,Sex is Zero (zarąbista!!)tylko ze zboczona:P),Europa Trial(czy jakos tak juz dawno ogladalem),Seksmisja,Nie lubie poniedzialku.
Najbardziej śmieszy mnie film "Nowe szaty króla". Tytuł drugiej komedii brzmi "Eurotrip"(wyrąbisty humor): ) Jak i "American Pie Wedding". Za efekty specjalne podziwiam "Immortal", "Underworld", za wciągającą fabułę "Aniołowie Apokalipsy", "Punisher" oraz "Boondock Saints".To by było na tyle: P

Slajt
19-02-2005, 23:40
Eeeeee
Łzy słońca ? Hmm, a możee, tak wiem już ! To będzie Blejdzik jedyneczka ! Dobre efekty, gra aktorów i wiaderko adrenaliny !

Ulrek
20-02-2005, 01:08
Nie wiem, czy "Show" jest moim ulubionym filem, ale wiem jedno ->Bardzo mądry film

"Show" faktycznie daje dużo do myślenia. Tekst Czarka o autorytetach jest po prostu cudowny. Po jego obejrzeniu miałem przez kilka dni jakieś paranoje - czy w TV wszystko jest kłamstwem? (lub pie...lonym sku...syństwem, jak kto woli :P ). A "Truman Show" widzieliście?

A ja khym... najbardziej lubię eee....Terminatora trzy bunt maszyn ;]

Terminator 3 to cios zadany poniżej pasa całemu światku Terminatora. Ten film nie ma już takiego polotu, takiej fabuły jak poprzednie części (a w szczególności jak część druga). T-3 spieprzyli tak samo jak spieprzyli Matrixa 2 - zrobili bezsensowną rozpierduchę z dialogami, które na siłę starają się być mądre i nic z tego dobrego nie wychodzi. Jedyny tekst jaki mnie poruszył w T-3 to monolog Connora pod koniec, gdy już widzimy jak atomówki niszczą Ziemię.

Magus
20-02-2005, 08:22
Zgromadzenie (The Gathering)
Świetny film, który ukazuje wady "stania z boku" - tutaj pozdro dla Pewnych Osób :>Pff, imho jest to mocno przereklamowana szmira i ogolne badziewie :P. Kwestia gustu.
@Topic
1. Seria "Indiana Jones", Stevena Spielberga - Doskonała mieszanina akcji i przygody w doborowej obsadzie (Harison Ford rulez).
2. "Nieśmiertelny" - Świetny pomysł na fabułę, super obsada (Lambert i Connery tez rulez), no i te szkockie klimaty (braveheart tez spoko - Gibsona średnio lubie ale za to Sophie Marceau rulez :D).
3. "Święci z Bostonu" - co tu duzo gadac, kto oglądał ten wie dlaczego, a kto nie - to niech żałuje. Genialny film.

sesaj
20-02-2005, 09:07
"Efekt motyla", po skonczeniu ogladania tego filmu jeszcze z 5 min siedzialem i patrzylem sie glupio na monitor.

Film warty zachodu...

PiXik
20-02-2005, 10:28
Mam dużo takich ulubionych filmów ale podam jak najmniej:
Requiem For A Dream
Golden Eye-najlepszy James Bond
Chłopaki nie płaczą<<< no i te następne w reżyserii Olafa
Ojciec Chrzestny-cudo film :)
blade,mortal combat, i wiele innych

Tana
20-02-2005, 10:29
Hm... sporo tego u mnie będzie. Ogranicze się do tych, które mogłabym oglądać nonstop ;)
Forest Gump
Pulp Fiction
Pojutrze
Ostatni Smok
seria Czarna Żmija
seria Monthego Pythona
Kontakt
K-Pax
Piąty Element
Między niebem a ziemią

Do tego trzeba dołożyć pełno filmów katastroficznych, psychologicznych, opartych na dzielach Philipa K. Dicka i bajki Disneya ;)

Wilczy
20-02-2005, 10:32
Kompania Braci i Cienka Czerwona Linia :D:D:D

Po prostu je lubie :D:D:D

Aureliunkunfun (DruiD)
20-02-2005, 10:45
Predator (tylko pierwsza czesc druga jest do bani) - kazdy wie kosmita z kosmosu robi masakre w dzungli wyrywe czaszki i kregoslupy :D konkret
a tak btw. w predatorze chyba Arnold Schwarzenegger (nie wiem jak sie to pisze) dostaje najbardziej wycisk ze wszystkich filmow (oczywiscie z tych z nim) :D
PS. pred ale w masce jest w moim avatarze :D (ale w masce bez maski wyglada troche dziwnie :D )

EDIT: a i jakbym mogl zapomniec na drugie miejsca stawiam X-MEN :D

Sharphis de'Moon
20-02-2005, 11:02
Najbardziej podobały mi się filmy:
Amelia
Życie jest piękne
Forest Gump
Truman Show
K-Pax
Piraci z Karaibów

Mniej trochę mi się podobały Star Warsy i Matrix, ale tylko pierwszy, ten 2 i 3 to totalny badizew.
Wiele osób tutaj mowiło ze Władca Pierścieni, mi się zadna część nie podobała, książka była zdecydowanie lepsza.
Jeśli przypomne sobie jakiś film zeedytuje posta.

Narka
20-02-2005, 11:08
Mi najbardziej podobały sie wszystkie częsci Władcy pierścieni i Star Wars

VanZiga
20-02-2005, 11:15
Final Fantasy 7:Advent Children

hoomik
20-02-2005, 13:14
tak prawde mowiac to ja tu chyba jeszcze nie napisalem swoich typow...

Pierwsze miejsce bezapelacyjnie trafia do... Fight Club. Swietna fabula, swietni aktorzy, swietna muzyka... kto nie ogladal, niech zaluje. Troche nizej plasuja sie (kolejnosc przypadkowa):
- Piraci z Karaibów - Johny Depp zagrał naprawdę świetnie, długo się dziwiłem kiedy się dowiedziałem, że Oskara za tą role nie dostał...
- Efekt motyla
- Requiem dla snu
- Cała seria Terminatorów
- Cała seria Nieśmiertelnych
- Blade (pierwszy)
- Wszystkie filmy z Tomem Hanksem :) (no, macie kilka tytułów: Forest Gump, Zielona mila, The Ladykillers, Cast Away, Terminal)

Gesundheit
20-02-2005, 16:30
No to ja was all zaskocze :D

Seksmisja-Bardzo dobrzy aktorzy pozatym fajny film taka komedia w latach 80 chyba..

RedLight-Fajny program dla dorosłych :D

The Lord of the ring (1.2.3 część) moim skromnym zdaniem lepsze od harrego pottera nie mąci w głowie dzieciakom a jescze uczy (średniowiecze,wymowe,broń itp)

Terminator (tylko 1.2 część) 3 jest do DUUUPY!!

Król Lew (1.2) chyba nie musze mówić co to jest za film :) ahh aż mi się płakać chce nad tą fabułą, itp :) (3 część jest starsznie c***.ooowa..)

K-ostry
20-02-2005, 16:34
Moim ulubionym filmem a zarazem komedią jest dwuczęściowy francuski film "Goście Goście".

Ing
22-02-2005, 04:30
@Van:
Final Fantasy: Advent Children... *.* Poluję na ten film od baardzo dawna. Mógłbyś mi powiedzieć, jak udało Ci się go dostać, ew. podać url albo torrenta? Baaardzo mi zależy ^^

Asenion
22-02-2005, 21:58
Ja uwielbiam wszystkie horrory i te które do tej pory oglądałem trzymały poziom :)

L..i..S..e..K
22-02-2005, 22:49
"Stan Obleżenia"
Świetny film z moimi ulubionymi aktorami. Troszkę przygnebjajaca atmosfera wokół tego filmu przypomina tragedie WTC, której chyba wszyscy mają cały czas w pamięci.

Shinjix
22-02-2005, 23:25
Zdecydowanie najlepsze:
Lord of the Rings: the two towers- walka o Helmowy Jar
Lord of the Rings: powrót Króla-cały fil jest spoko

Uwielbiam także anime:
Neon genesis evangelion,
Akira,
Blood the last vampire,
Samurai Deeper Kyo,

Reszta extra filmów:
Shrek 1 i 2- extra po prostu....
The Ring(krą)-extra horror
House an hunted hill(nowa wersja)-jeszcze bardziej fajny horror...

Resthin
24-02-2005, 08:07
Requiem Dla Snu
Fridey 13th ( od 2 do 6 )
Koszmar z ulicy wiazow ( niektore czesci )
LOTR (2,3)
Nowa wersja Psychozy
The Ring
Swiety Gral ( morderczy krulik :D )
Life of Braian ( alweys look on the bright side of life fiuuu fiu fiu fiu )
Wszystkie czesci Taxi ( dobrze dobrany aktor , ciekawa akcja )
Ekranizacja 1984 ( glownie dlatego ze kocham ta ksiazke )
Życie jest piękne ( tak tak poplakalem sie na koncu :p )
Forest Gump
IE Sztuczna Inteligencja ( mozliwe ze sa inne literki na poczatku, ale czy to wazne ? )
Wszystkie czesci serialu Wiedzmin
Wszystkie czesci serialu Hellsinga
Wszystkie czesci serialu Berserkera
Mozliwe ze cos pominelem, ale musial bym poszperac w pamieci.

Fr3$h.ßeef
02-03-2005, 21:39
"Saveing Private Ryan"
"Brus Wszechmogący"
Wszystkie części Indiana Jones'a
Wszystkie części "Star Wars"
"A.I"
"Troy"
"Ocen's Eleven"
"Epoka Lodowcowa"
I jeszcze kilka pozycji, ale tak z marszu troche trudno sobie przypomnieć. :P
Heh, przed chwilą mi się przypomniał jeden z najlepszych - "Forest Gump".