PDA

Pokaż pełną wersje : Piramidy

Renihali
26-07-2004, 16:49
Jesli ktos czytal, widzial, lub slyszal jaka zagadka sa piramidy w gizie czyli: Cheopsa, Hefrena oraz Mekerinosa. Jak myslicie kto mogl zbudowac piramide Cheopsa skoro jeden jej bok ma dlugosc 230 metrow i wysoka na 147 metrow... Nie ma na niej zadnych hieroglifow.... I Jeszcze ten Sfinks...

Prosze wypowiadajcie sie na ten temat ;)

kotomaniak
26-07-2004, 16:58
Piramidy zbudowali Egipcjanie, są na to dowody. Co do teorii o UFo to jestem sceptycznie nastawiony. Takie coś zbudować się da tylko ludzie nie chcą w to uwieżyć.
Egipcjanie znali się na astronomii (to oni podzielili niebo na 360 stopnii). Mogli też z dużą dokładnością wyznaczać kierunki świata. Dlaczego wszyscy zwalają piramidy na UFO itp. i nie chcą uwieżyć w ludzi?

Ludzie wciągali bloki po pochylniach usypanych z piasku i ziemi, nie musieli ich wcale podnosić, trfało to długo ale jak się miało do dyspozycji 50-100 tys. robotników to można było to zrobić. A btw. jakie są dowody na to że piramidy mają 12tys lat?

MayGyver
26-07-2004, 17:01
nie jest to piramida CHEOPSA
nie ma w niej zadnych znakow swiadczacych o tym ze zbudowal ja faraon cheops
co wiecej powstala ona prawdopodobnie x (nie pamietam ile ale sie dowiem) lat przed panowaniem cheopsa
dodatkowo mozna zauwazyc ze ma ona boki skierowane idealnie na wszystkie strony swiata a jej wierzcholek wskazywal na jakas konstelacje na niebosklonie, teraz juz nie wskazuje bo porusza sie ziemia, uklad sloneczny i cala galaktyka i troche sie przesunelo przez ten czas
mozna znalezc wiecej przykladow fizyczno-matematycznych zawartych w proporcjach WIELKIEJ piramidy ale juz nie pamietam jakie bo dawno czytalem

jesli ktos przeczytal ksiazki pana Danikena niech uwaza bo wiele faktow w jego ksiazkach jest mocno naciaganych i nie nalezy ich traktowac jako zrodel historycznych,
wiele informacji jest prawdziwych (nawet wiekszasc) jednak trzeba sie mocno zaglebic w profesjonalna literature aby je wychwycic

Renihali
26-07-2004, 17:03
jakie sa na to dowody ze ZWYKLI LUDZIE potrafili uniesc blok kamienny wazacy 18 ton ? aha sa dowody ze piramidy mogly istniec nawet 12 tysiecy lat temu.... a wtedy jeszcze nie bylo normalnej cywilizacji ludzie nie wiedzieli co to ogien....... wiec mi nie gadaj bzdur (przynajmiej wedlug mnie bzdur) bo ludzie nie potrafia zbudowac idealnej piramidy ktorej boki wskazuja polnoc poludnie wschod zachod a 2 najwieksze piramidy sa zbudowane rowniutko co to ukladu gwiazd ORIONA :/

Ulrek
26-07-2004, 17:16
Owi ZWYKLI ludzie w tamtych czasach, ze względu na to że nie mieli żadnych skomplikowanych maszyn które ułatwiłyby im życie, musieli być cholernie dobrze wysportowani. Nie zdziwyłbym się, gdyby większość tych robotników miała postawę Pudzianowskiego, Schwarzeneggera, albo chociaż Hulka Hogana. Tak więc mogli oni wciągnąć kilkutonowy kamyczek na piramidkę.

Co do piramidy cheopsa - wszystko macie wyjaśnione w filmie Gwiezdne Wrota :D :D

$corcerer
26-07-2004, 17:56
To byla masa niewolnikow.....

Litawor
26-07-2004, 18:53
Nie mieli maszyn, ale potrafili zbudować dźwignie i urządzenia, które pozwalały im przenosić te kamienne bloki. Na pewno zaś piramid nie zbudowało UFO.

Renihali
26-07-2004, 20:43
Szczegolnie mieli jakis dzwig ktory wznosil 18 tonowy kamien na wysokosc 140 metrow ehe... gadaj zdrow

Renihali
26-07-2004, 20:47
Oryginalnie dodany przez kotomaniak
Ludzie wciągali bloki po pochylniach usypanych z piasku i ziemi, nie musieli ich wcale podnosić, trfało to długo ale jak się miało do dyspozycji 50-100 tys. robotników to można było to zrobić.

A teraz pomysl logicznie jak to jest mozliwe szczegolnie ze wokul piramidy nie ma ZADNYCH sladow po tym zeby bylo cos tam uspypane wiec twoja racja wedlug mnie "odpada"

BTW. Niedawno bylem w egipcie i piramidy mnie zafascynowaly dlatego tez powstal ten temat

Baron Kaldrick
26-07-2004, 21:20
Ale odnaleziono cos w stylu lozysk san, takie drewniane polkole... 4 takie polkola tworza 2 kola, z wycietym srodkiem, w ktory mozna wsadzic blok piasku i wtoczyc go na piramide~

kotomaniak
26-07-2004, 21:31
To byla masa niewolnikow.....
To nie byli niewolnicy a chłopi, co prawda pracujący jak niewolnicy ale dostawali przynajmniej zapłatę.

A teraz pomysl logicznie jak to jest mozliwe szczegolnie ze wokul piramidy nie ma ZADNYCH sladow po tym zeby bylo cos tam uspypane wiec twoja racja wedlug mnie "odpada"
Bo jeśli podesty były usypane z piasku i ziemi to chyba będzie trudno znaleść je na pustyni, btw. to były ogromne pochylnie.

Muddo
26-07-2004, 21:32
A ja czytalem (bodajze w National Geographic ale nie jestem pewny) o polakach ktorzy wymyslili sposob na wciaganie klocow po piramidzie, byla to konstrukcja prosta jak cep:P (jakies belki ze sznurkami i tym podobnymi) wiec dla Egipcjan nie byloby to problemem. Jak znajde ten artykul to zesknuje go i umieszcze ale watpie zeby mi sie chcialo :P

Renihali
27-07-2004, 09:06
A czy ktos wie ile to jest 18 ton ? To jest miej wiecej tyle co 10 mercedesow i czy jakis tam "cep" potrafil by to wciagnac ? Nie sadze...

Zureq (RUBERA)
27-07-2004, 09:12
http://www.tibia.pl/thread.php?threadid=3615&boardid=12&sid=ef5f91a61d2d05e8c086c62124574a22&page=2

użyj pierw opcji "szukaj" i dopisuj się do istniejącego tematu, a nie tworzysz nowy...

MatKus
27-07-2004, 12:15
Oryginalnie dodany przez Renihali
A czy ktos wie ile to jest 18 ton ? To jest miej wiecej tyle co 10 mercedesow i czy jakis tam "cep" potrafil by to wciagnac ? Nie sadze...

Jeden cep na pewno nie, ale jak tych cepów masz kilka tysięcy...
A wypłatę nie wszyscy dostawali. Dostawali ją nadzorcy i częśc pracujących, jednak spora ich część była niewolnikami, którzy jako zapłatę dostawali trochę żarcia.
Na temat tego, że to ludzie budowali, są zapiski we wnętrzach piramid oraz w wioskach robotników, którzy przy tym pracowali.
A tak po za tym, to po co mi dźwig, który uniesie blok skalny na tyle metrów? przecież można mieć kilka dźwigów, które będą po kawałku to wnosić, i tylko na koniec się pobawić, żeby brakujące kamyczki powtykać na swoje miejsca.
Dźwignię znano już baaaaaardzo dawno.
A jeśli chodzi o określenie daty budowania piramid, to nie jest to aż tak trudne. Na podstawie zapisków można określić położenie słońca w konkretne dni, a wiedząc, jak z upływem wieków zmienia się położenie słońca można określić, kiedy owe zapiski zrobiono.
Egipcjanie mieli całkiem nieźle rozwiniętą naukę. Przecież większość kapłanów nie robiło nic po za zabawą w naukę i straszeniem wieśniaków, że bóg jest na nich zły i muszą dać więcej na świątynię. :evil:
Już nie jedna grupa naukowców udowadniała, że w kilkunastu, max kilkudziesięciu typa potrafili wyciągnąć kilkutonowe głazy na spore wzniesienie, czemu więc egipcjanie nie mogli by tego zrobić mając do dyspozycji tysiące?

she_devil
27-07-2004, 15:09
Ufo to napewno nie bylo, bo ufo znaczy:

niezidentyfikowany obiekt latajacy :p

Dwa, jak chca to moga wszystko zbudowac.

Btw. niewolnicy, ktorych bylo ta, od groma

Hegemmon
27-07-2004, 15:55
Heh ja tyle teori o poramidach słyszałem, że miałbym problemy z ich zliczeniem:P. Nie liczę oczywiście UFO bo takie bajki jak w Gwiezdnych Wrotach(fajny film) to tylko dla wyobraźni powiny być.
Ostatnio znaleźli zgrabny kawałek drewna, tóry wskazywał, że budowniczowie nie ciągneli bloków na saniach do miejsca budowy tylko toczyli te kamienie 8o . Jak? to banalnie proste. Na dwóch ścianach i dwóch podstawach mocowano po bochach dwa lekko zaokrąglone kawałki drewna które po dobrym wymierzeniu tworzyły z kwadratowego bkolu walec, który łatwo można było ciagnąć(łatwo w porównaniu do ciągnięcia sań). A co do pytania niewolnicy czy pracownicy. Co do niewolników nie wszyscy są jużtego tacy pewni. Pewne jest jedynie to, że po erze wielkich piramid urzędnicy zaczęli dbać o swoje interesy i trzeba było zacząć chować w "Dolinie Królów" :)
dalej pisać nie mam czasu bo muszę pędzić Pa
P.S. obejrzyjcie sobie lepiej Dyscovery ;)

Renihali
27-07-2004, 18:41
1. ~Matkus
W 3 Piramidach w Gizie nie znaleziono ZADNYCH zapiskow jesli chodzi o sposob ich budowy i okreslenia daty.

2. ~kotomaniak
Na uspychz piasku i ziemi nie utrzymaly by sie 18 tonowy bloki

3.~ulrek
A ja bym sie bardzo zdziwil, poniewac oni nie mieli czasu trenowac a egipcjanie w tamtym wieku byli bardzo mali i chudzi (jak nie wierzysz to pojedz zobaczyc mumie w Muzeum w Kairze)

Ja tam tak srednio wierze w UFO ale mysle ze jest to jak najbardziej mozliwe a pozatym kto by stanal pod piramidzie... (jest wysoka jak 3 bloki 10-cio pietrowe) to moze by uwierzyl ze to raczej malo mozliwe ze zbudowali to ludzie... (Obojetnie ile by to mieli maszyn..)

kotomaniak
28-07-2004, 10:33
A ja bym sie bardzo zdziwil, poniewac oni nie mieli czasu trenowac a egipcjanie w tamtym wieku byli bardzo mali i chudzi (jak nie wierzysz to pojedz zobaczyc mumie w Muzeum w Kairze)

Ale jeśli przez całą pore kiedy nil nie wylewał pracowałbyś na roli, a podczas wylewu zasuwał dla Faraona to napewno nie miałbyś żadnej krzepy. Oni musieli być silini, żeby przetrwać w tych warunkach.

Na uspychz piasku i ziemi nie utrzymaly by sie 18 tonowy bloki

A czy jesteś tego 100% pewien? Sprawdziłeś to, bo dotychczas chyba nikt teo nie zrobił, jeśli były wystarczająco szeroki i dobrze ubite, mogłyby utrzymać taki ciężar.

A wyobrażasz sobie jakby to wyglądało gdyby na każdym grobie była data z podpisem grabarza i grabarczyków? To miało być miejsce pochówku dla Faraona, dla nich bóstwa na ziemi.

Renihali
28-07-2004, 18:40
A czy jesteś tego 100% pewien?

Tak

Rogal
30-07-2004, 09:08
A ja mam coś innego do powiedzienia nie wierze że w egipcjan!!! I głupich faraonów ,choć byli i są na to dowody.Ale wedlug ludzi i mnie piramidy zbudowała wcześniejsza cywylizacja(dokładnej nazwy nie zapamiętałem)Która była przed WIELKIM potopem który zalał chyba Atlantydę twedy i są na to dowdy.Ich technologia przewyszała dzisiejszą!!!!!!Nawet były ich tam podane wynalazki w jednej książce....

Renihali
30-07-2004, 11:16
Hmm mysle ze twoja wypowiedz moze byc zgodna z prawda.....

kotomaniak
31-07-2004, 18:51
@Rogal Hmmm, jeśli mieli technikę przewyrzszającął dzisiejszą to dlaczego nie przetrwali, mogli przecież zbudować latające machiny i przetrwać potop. Poza tym czemu nikt nie chce uwieżyć w to, że prymitywni ludzie potrafią budować wspaniałe budowle? Nie trzeba skąplikowanych maszyn do ustawiania bloków z kamienia, wystarczy 50 - 100 tys. ludzi i 10 -20 lat ich pracy, efekt murowany.

Nawet były ich tam podane wynalazki w jednej książce....

A ja przeczytalem w jednej książce, że Sumerowie mieli broń biologiczną a Saddam i Bush pochodzą z kosmosu. To przecież czysta prawda... Każdy autor może sobie wymyślić niewiadomo jaką cywilizację i ich wynalazki, nie należy traktowac tego zbyt poważnie. Naukowcy jakoś nie znaleźli zbyt dużo pozostałości po tej "atlantydzkiej" cywilizacji.

Ulrek
31-07-2004, 22:32
Hej! Ja wiem kto zbudował piramidy! Wikingowie! Bo grałem w cywilizację i tam zbudowałem i one dodają mi darmowy spichlerz w każdym mieście! Ale potem przyszli Siuxowie i mnie rozwalili :(

@ mumie - chudzielce

Faktycznie, zapomniałem o tych mumiach, ale z kolei na tych wszystkich discovery channel itp. mówi się głównie o faraonach, jak żyli, knuli intrygi i jak ich zawijano w bandaże. A co taki faraon robi? Noszą go w lektyce, podają mu żarcie, ma kilkaset żon i kilka-tysięcy (jeżeli nie kilkadziesiąt) służących, jak czegoś nie rozumie to woła kapłanów i ci mu doradzają. Słowem - Faraon jest od tego by siedzieć na **** i myśleć, a także odprawiać obrządki religijne oraz od czasu do czasu pojechać na wojnę. Nic dziwnego że rodzina królewska i wyższi urzędnicy (którzy pewnie też mieli swoje sługi) to same "chudzielce".

Renihali
01-08-2004, 20:53
LööööööööööööööööööööööööööööööööL
Tak tak... wikingowie ynudowali piramidz.... Ale ja jestem matka Kalkuta y Teresz ok ?? :))