Pokaż pełną wersje : Segregacja DEPO
kacper077
12-05-2006, 11:03
Nie wiem czy ten temat już był ale troszkę szukałem i nic.
Otóż :
zaczynając grać w Tibię wszystkie rzeczy jakie znajdowałem wrzucałem na kupe do depo jak brakowało miejsca do Baga itd itp. ale po dłuższym graniu zrobił mi się taki śmietnik że nic nie mogłem znaleźć.
Pomysł mój był taki że rozdzielę wszystko Bagami z podpisem i kolor baga np. Zielony to wszystko dla Hardka albo w niebieskim strzały itd itp.
no i każdą torbę podpisywałem listem z parcela no na jakiś czas to się sprawdziło ale teraz też mam bałagan bo grając między miastami różnymi postaciami (druid - paladin) nie wiem już w ktorym bagu co bo nie pamietam
albo mieszają mi się ringi z amuletami a w inny mieście np. w takim samym bagu mam ringi i klucze o rany czy jest sposób żeby to jakoś posortować
bo zdarza się że szukam np. jakiejś zbroi na trade dość długo :(
Co robićie żeby nie pogubić się w śmieciach?
ja z dp korzystam tylko żeby przechować loot,tak to mam ładnie posegregowane w domku rzeczy w skrzynkach:]
IMO ciekawy temat.
Sam obecnie mam z tym momentami problem.
W sumie to nie tak źle mam w depo ale mam problemy z ukladaniem rzeczy w bagach które taszczy moja postać. Z chęcią jakieś rady poczytam.
Trichondrius
12-05-2006, 11:59
Ja kiedyś ;) miałem ładny porządek w depo , kase trzymałem w skrzynakach , itemy w innych a inne pierdoły też w innych =) Oczywiście to były inne różne skrzynki takie jak : boxy , skrzynie itp. i wtedy niemiałem aż takie bałaganu a z bagami to misie już po tygodniu zrobił burdel ;)) Ale najlepiej trzymac wszystko w domku:p .
Ps. Obecnie znowu mam bałagan w depo ;))
Ja mam tak porobione...
[1] [2] [3] [4] [5]
1 - rózne smieci typu diamenty, jakeis ozdoby, kokosy i tego typu gówna do domku...
2 - amunicja (runy bolty, w przypadku najta UHy i zapasowa bron (jak ide na hunt gdzie blokuje to wlasnie tam zostawiam D lance itp)
3 - robaki i food...
4 - rzeczy na sell, lootbagi, i tego typu itemy
5 - kasa (only platinum and crystal, gold systematycznie zamieniany na platyne)...
Rethfing on Aldora
12-05-2006, 23:27
Od początków grania w Tibie nie miałem z tym problemów. Zbieraj kolorowe bpki, a potem do każdego wrzucaj rozdzielone przedmioty, np. ja mam w jednym zielonym części uzbrojenia (ten bp mam na samym końcu); w jakimś zielonym bagu trzymam kase; w szarym jakieś pierdołki. itd.
xedhgyr zezathyn
13-05-2006, 10:17
ja tam nigdy nie segreowałem i zawsze jakoś się odnajduje
no ale nieużywam run i ringów(mlvl a ringi się nieopłacają na moim lvl)
ale podoba mi się sposób pawepeka...może nawet zaczne go urzywać?
JESLI CHCESZ MIEC CZYSCIUTKI DEPO NOS WSZYSTKO ZE SOBA :P
TO NAWIEKSZA PRAWDA:cup:
Ja w dp segreguje wszystko tak- itemy pierwszego uzytku(puste bp, runy, kasa, itemy na sell dla innych playerow) trzymam przed LOCKED(ta czarna puszka), posegregowane sa tak, ze nigdy sie nie myla. Reszte itemow(klejnoty, ringi amulety, loot z huntow, potrzebne itemy i ozdoby mam schowane w LOCKED sa one takze ulozone w bp odpowiednich kolorow.
CO zrobic zeby nie miec syfu w dp:
-pozbywac sie smieci,(puste bagi, skrzynie, meble, itemy ktorych sie nie uzywa do niczego) wywalac je do kosza!
-runy trzmac w 1 BP, nie wyrzucac dziesieciu bp uhow czy sd w roznych miejscach
-loot z huntow dawac do jednego baga, nie oplaca sie go segregowac, bo i tak przy sprzedawaniu mozna brac go do full cap. i lazic do sklepu z roznymi itemami
-itemy ktore aby sprzedac musimy wyslac, wyslijmy odrazu gdy mamy ich duzo-jak mam 1bp kusz wysylam je do Venore, jak mam viking helmety z tomba to kilka bp odrazu leci do Ab'dendriel/Carlin
-jesli dysponujemy domkiem dawajmy tam itemy ktorych nie uzywamy zbyt czesto, runy i pierscienie najlepiej miec oczywiscie przy sobie lub w najblizszym dp
-zloto- wymieniac je odrazu jak mamy go ponad 100 sztuk- kiedys jak wracalem z huntow na dworci to dawalem bp zlota do dp, po tygodniu bylo tego tam 10bp, i nie musialem dokupywac bp, co po kilku dniach uznalem strata kasy
Mysle ze te rady sie przydadza, ja dzieki tym metoda mam czysciutko i w domku i w dp.
Martinesz
13-05-2006, 16:44
lol, n/c, na przyszłość lepiej się nie wypowiadaj =]
Knajcik14
13-05-2006, 16:53
Ja wam radze zróbcie tak :
w krzynce depo miejcie 4 bp różnego koloru np. zielony , fioletowy , Brązowy i złoty(tan najlepiej).
Zielony bp :Jedzonko , robaki , wędki
Brązowy : Wszystko co da sie sell
Fioletowy : ozdoby do domku (jak nie macie to pewnie kiedyś będziecie mieli )
Złoty : Kasa , Kosztownosci oraz 2 skrzynie najlepiej box i chest w box trzymac ruzy leczące a w chest runy dystansowe tymi co attakujecie
a to co brzydkie i nie potrzebane to do smietnika
lesiu666
13-05-2006, 17:14
W moim cudownym depo panuje nastepujacy uklad: idac od gory mam bp na runy, kase+loot, amunicje, papu oraz tzw. smieci. Kazdy bp poprzedzony symbolizujacym zawartosc itemem (np. bolt, ham).
Proste.
Ja narazie mam niewiele tych rzeczy to w parcelu trzymam kase i rzeczy wartosciowe a reszte w LOCKED :)
ja to rozwiązałem tak:
w dp mam kilka bp a w nich różne rzeczy posegregowane wdług kategori, czyli np: zabawki palka, żarcie, itemy typu armor/legi, kasa. a w tych bp mam jeszcze bp/bagi i w nich poszczególne rzeczy, np strzały bolty, albo armory, legi, i tyle
W moich dp mam okropeczny balagan. Zazwyczaj moja wizyta ogranicza sie do wrzucenia bp z looten i zabraniu kasy na bolce. Z czasem gdy hajsu brakuje rozsylam itemki po roznych miastach i sprzedaje. Pozdro. Balagan 4ever :evul:
No więc ja mam swój sposób i zawsze wszystko odnajde:)
Więc tak:
Biore kilka bp - kolory nie ważne... Wrzucam np backpack i przed niego 1 gp.Przed kolejnym np rybke i tam daje food, przed następnym jakiegoś ringa i tam mam ringi, kolejnie wrzucam sworda i tam mam looty.Następnie blanka i tam wrzucam poukładane w bp runki.Uważam, że jest to bardzo dobry sposób i się nie pogubisz:) Pod dołem daje zdjęcie z mojego noob chara gdzie nie ma za wiele backpacków ale widać jak to wygląda
Wygląda to mniej więcej tak:
http://i7.photobucket.com/albums/y285/Hory/Other/dp.jpg
Pozdrawiam;)
Lord Sozeron
15-05-2006, 15:02
ja mam taki sposob na wierzuchu nie w samym depocie trzymam 3 bp roznego koloru jeden na food do traina jeden na loota posegregowanego a jeden na smieci ktore moga mi sie przydac
w srodku depota mam baga na rozne bp i backpacka w ktorym mam kase i bp na runy amulet i ringi
wychodze z zalozenia ze w dp powinno sie trzymac tylko kase ringi i amulety no i food a reszta to na sell ;)
kacper077
16-05-2006, 08:53
No to chyba najlepiej wymyslił "Hory" bo rzeczywiście te kolory BP to mi się zawsze chrzaniły.
Kurcze że ja na to nie wpadłem tylko podpisywałem jakimiś kartkami z parceli.
Dzięki :)
Ja zaraz porobie kilka SSów i dam edit
Edit:
Locker: Tu nie mam prawie nic, tylko zielony BP z żarciem - http://i35.photobucket.com/albums/d161/Nagrix/locker.jpg
Depo: Tu mam present box z kasą i 6 plecaków, 5 z nich jest z runami, których kolory odpowiadają kolorom plecaków, a szósty, brązowy prowadzi w dalszą część depo - http://i35.photobucket.com/albums/d161/Nagrix/Dpeo.jpg
Wspomniany wyżej brązowy BP: W nim mieści się skrzynka i 4 kolorowe BP, w skrzynce mam ozdóbki i śmieci, w zielonym BP klucze, a kawałek głębiej plecaki z lootem, w złotym mieszcze ringi, amulety, kamienie itd., w żółtym kolekcja żarcia, a w brązowym przedmioty na sell innym graczom, a także kolejny brązowy plecak, w którym mam zabawki dla paladyna - http://i35.photobucket.com/albums/d161/Nagrix/BP.jpg
BP z zabawkami dla paladyna: widać jak na dłoni, więc nie musze opisywać - http://i35.photobucket.com/albums/d161/Nagrix/BPzzabawkami.jpg
Wydaję mi się, że taka segregacja jest bardzo wygodna, w max 10 sekund potrafie odnaleść każdy przedmiot w depo, a mam ich tu około 900
@Down
Ale się czepiasz... prawie wszyscy na moim lvl'u mają lepsze eq i wcale się nim nie chwale tylko szkoda mi było czasu na przycinanie bo mam ważniejsze sprawy na głowie...
Metoda Hory'ego [taka sama jak moja, tylko ze ja mam bp i oznaczenia itemami w poziomie] jest najlepsza.
@ Nagrix
Moze byś tak przycinał zdjęcia? Wszyscy już widzieli na pierwszym screenie że masz C-seta i na kolejnych mogłeś zostawić już tylko zawartość skrzynki depo...
dobry pomysl kacper, chyba tak zrobie bo mam syf:D
Master of skarpeta
19-05-2006, 13:56
ja mam posegregowane tak:
jedzenie, kasa, zapasowe eq w razie deda, runki, itd.
Jak narazie zacząłem stosować system napisany przez lesia666 i później dokładniej przez Horego i muszę stwierdzić ze jest to chyba najlepszy system z ww.
Zaznacze tylko ze chodzi o bp poprzedzone przykladowymi itemami. Troszke waste miejsca, ale przeciez liczba bp w bp nie jest ograniczona niczym :)
Ja mam posgregowane tak:
I bp- food
II bp - rzeczy na sprzedanie(obojetne co)
III bp - tu jest amunicja i kusza,łuk,tarcza,spiry itp.
IV bp - Tutaj są runki w bp
V bp - Rzecz jasna bez mf ładnie poukładanych się nie obejdzie
VI bp - ŚMIECI. Do póki nie masz pełnego depo ładuj tam wszystko: ringi,amulety,wędki,robale itp. wszystko co jestśmiecim
VII bp - kasa.
VIII bp - bp na bp wolne:P
Jeżeli się trzymasz jednego miejsca nie ma problemu. Wszystkie bp są oczywiście w innych kolorach:P Nawet jak sie przenosisz to w 1 parcelu si8ę zmieści:)
Mam nadzieje że ktoś skorzysta
Zaznacze tylko ze chodzi o bp poprzedzone przykladowymi itemami. Troszke waste miejsca, ale przeciez liczba bp w bp nie jest ograniczona niczym
Zdziwiłbyś się :) w depo bez pacca można mieć 1000 przedmiotów.
KonioMaster
21-05-2006, 01:34
Wiecie co wam powiem? Ja mam bałagan w depo i będe miał do końca świata gdyż łatwiej mi w tym wszystkim się połapać niźli bym miał posegregowane.:cup:
Ja mam posegregowane inaczej
Mam w 1 bp run w 2 smieci do domku w 3 kase w 4 kosztownosci etc
Ale najlepsze jest to ze jak mam balagan to uwielbiam brac wszystko i segregowac od poczatku muhaha :evul:
Hine Hunter
24-05-2006, 13:24
ja robie tak : w depot chest trzymam kase (platynki i crystale bo golda raczej czesto zamieniam ) a poza depot chest mam tak : w zielonym bpku mam food i robale , w szarym lootbagi i rzeczy na sell , a w zielonym smieci typu diamonts , kokosy , talons itp. czyli takie smiecie do domku. jesli gram pallem to w brazowym bp trzymam bolty , strzaly , speary , kusze , luki itp. , jesli knightem to trzymam tam np. jesli ide bloczyc to 2h bron trzymam w depo a 1h trzymam w rece , a jesli sorciem lub druidemto trzymam tam ruzdzki jakie do tej pory mam. mysle ze jakos pomoglem :)
@Wizu : :O pierwsze slysze o czyms takim :>
Zdziwiłbyś się :) w depo bez pacca można mieć 1000 przedmiotów.
No wiem o tym, chodzil mi o waste "slotow" na przedmioty, masz ich powiedzmy kilka i wymyslasz sobie nowa kategorie - potrzeba 2 slotow :D kumasz?
@offtop Nie myśl sobie, że jestem taki głupi jak Ty mądry...
A do tematu to wystarczają same kolorowe plecaki.
Ja w swoim depo mam poukładane tak:
Niebieski Plecak: Śmieci, ozdoby do domku, amulety itd.
Czerwony Plecak: Runy
Zielony Plecak: Jedzenie
Tiquanda Plecak: Wszystko to co jest związane z paladynem:p(łuki,kusze,amunicja)
Box: Puste plecaki
Brązowy Plecak: Looty i wszystko to co mam na sprzedasz
Złoty Plecak:Kasa
Hermiona
26-05-2006, 11:22
Mam 3 skrzynki. Na wierzchu mam kase. W pierwszej skrzynce znajduję się jedzenie oraz wormsy. W drugiej mam 3 plecaki:rozowy, szary , brązowowy.
W rożówym trzymam rzezcy na sell, w szarym zapasowy sprzęt
a w brązowym zbedne rzeczy typu ,,moze kiedys sie przyda''.W trzeciej skrzynce trzymam diamenty,amulety spellbook ,instrumenty oraz inne zbedne rzeczy ktore jednak bardzo lubie!!
MinorLord
29-05-2006, 10:47
Ja gdy otwieram depo mam: zielony bp : Kasa, Czerwony BP: jedzenie, seleynowy BP: wszystko na sell, w box : Runki, amulety, pierscienie i ozdoby oddzielnie w bp, a w depot chest : lopaty, liny, wedki, picki i kilka bp of bp!:D
Wievioor
21-07-2006, 19:33
Moj sposob, to kolorowe bp i roznej masci boxy, w kazdym bp/boxsie trzymam co innego i na zewnatrz mam scrolla, na ktorym jest napisane co w czym jest 8D
tomektrz
21-07-2006, 20:14
Ja nie mam tego problemu - ostatnio przenosiłem się z Carlin do Kazordoon to wszystko mi weszło do jednego bp (aż sam się zdziwiłem). Ale ogólnie metodę mam prostą: torche w bagu, loot na sprzedaż w bp, reszta luzem.
mój sposob jest taki, że na zewnatrze tej czarnje skrzynki trzymam bp do którego daje potrzebne rzeczy typu : kasa, eq, runy, zarcie...
w srodku mam 5 bp w których kolejno trzymam :
-all na sell (loot) oraz śmieci...
-bardziej wartościowe rzeczy
-wszystkie potrzebne rzeczy typu fishing rod, shovel, puste bp, rope, wormsy...
-amulety, ringi, wszystkie magiczne rzeczy ( spellbook, wandy)
-itemy i listy ( obok siebie) w których mam napisane co komu sprzedac itd., kiedy mam dać kase na domek .....
A ja mam tak posegregowane:
http://i91.photobucket.com/albums/k306/Ranveld/Other/depo.png
Bag:
brązowy - wędka, łopata, lina, kilof etc.
zielony - kasa
fiolet - przynęta do łowienia rybek
Bp:
bązowy - jedzenie
ziolony - rzeczy na sprzedaż w sklepie, loot
fiolet - różne pamiątki, amulety, pierścienie
present box - aktualnie jest tam pięć kartek (scroll)
skrzynka depo - pochodnie, różne śmieci, podobnie jak z fioletowym bp
Grogonia
22-07-2006, 15:27
a ja mam 25 bp :p
1 food do jedzenie
2 kasa
3 miecze i takie tam do walki
4 na dystans
5 zbroje helmy itp.
6. amulety ringi
7. kosztownosci (diamenty, a takze spellbook i takie tam)
8. jedzenie dla ozdoby np. banany, arbuzy itp.
9. rybki same
10. wormsy i fishing rody
11. uhy i inne runki
12 jakies klucze
13 blank runki :p
14 narzedzia zapasowe i nie tylko, liny lopaty itp.
reszta pusta x)
Sir Sire
22-07-2006, 15:42
a ja tam mam wszystko na wierzchu, do bagów chowam tylko kase, runki i fishing rody ;)
i łatwo mogę się połapać :)
A ja mam manię na punkcie układania wszystkiego w depo. Jakbym miał PACCa, to bym pewnie całe doby spędzał w domku :).
Otwieram depo, otwieram depot locker, a w środku:
1. Ładny, ozdobny chest - kasa (w różbych plecakach osobno złoto, platyna i cristal), kosztowności (ringi, amulety) oraz w osobnym bp "śmieci ozdobne" (najczęściej z questów) i klucze.
2. Taki sam chest, jak wyżej - w osobnych plecakach różne typy run.
3. Zwykły chest - książki (czasem się coś znajdzie i schowa w bp, lubię to kolekcjonować) oraz spellbook.
4. Zwykły chest - Różdżki
5. Box - Różne słabe eq przed sprzedażą (tam mace, swordy, soldier helmety)
6. Box - Jedzenie poza rybami.
7. Box - Ryby
8. Box - Wędki i robaki
9. Box - liny, łopaty, maczety, puste plecaki
I nigdy się nie gubię. A i nieraz kumple mi mówili, żebym im zrobił porządek w depo.
A to moje depo:
http://i24.photobucket.com/albums/c38/Tabascor/Seecinha/Others/depot.jpg
Np. jak w backpacku mam ringi to przed bp z ringami daje jakiegos ringa i tak ze wszystkim :)
Harry Xin
22-07-2006, 18:57
Na wierzchu mam zawsze wszystkie wormy (na bieżąco zużywam) i backpacki zawierające backpacki runek i manasków oraz parcele (w środku każdego ładnie wszystko podzielone na następne parcele, w których na labelach mam wypisaną zawartość i ilość będących tam rzeczy na sell, które dodatkowo poukładane są w bagach :p). Zaś w środku depot mam kasę, własne eq i inne rzeczy ciągłego użytku (rope, shovel etc.). :)
Sir Pagon
22-07-2006, 20:58
najklepszy system ukladania itemow w depo ?
Byle jak ... to jest dopiero frajda ... xD
wracasz szukasz czegos ... i co ? nagle znajduszesz 6 bs hmm i 2 bp sd ?
szykasz potemem tych runek znajudesz 1o k ... mowie wam milo sie szuka czegos w burdelu bo zawsze mozna cos innego (fajnijszego odtego coszukasz ) znalesc :P
Ja mam w depo porzadek , niechce mi sie pisac co i jak poukladane .
(CUT)
Ray: Bez reklam
lol, n/c, na przyszłość lepiej się nie wypowiadaj =]
8 lv ma niewiele w dp to wiesz.. nie dziw sie jemu :D
Ja zawsze robie tak:
Przed locker wywalam bp ze śmieciami (wędka kilof jakieś ozdóbki)
W lockerze SIWY bag z bp'kami run(bp'ki run pod kolor runek: niebieski uh fiolet hmm szary SD) kasa leży swobodnie w lockerze(jeżeli chowam to otwieram locker i już) A loot taki "grubszy" k set etc też wywalam swobodnie a cieńszy (p sety itp.) chowam do jakiegoś bp.
Metoda opisana powyżej. Na burdel. Szukałem bohów po dp i znalazłem 120k i nie wiem skąd ;O.
Harry Xin
23-07-2006, 11:00
Metoda opisana powyżej. Na burdel. Szukałem bohów po dp i znalazłem 120k i nie wiem skąd ;O.
Też chciałbym mieć takie szczęście.
@Topic
Chyba skorzystam z Waszych metod z kolorowymi backpackami i bagami oraz itemami przed containerami informującymi o zawartości. Dzięki za radę. ;)
najklepszy system ukladania itemow w depo ?
Byle jak ... to jest dopiero frajda ... xD
wracasz szukasz czegos ... i co ? nagle znajduszesz 6 bs hmm i 2 bp sd ?
szykasz potemem tych runek znajudesz 1o k ... mowie wam milo sie szuka czegos w burdelu bo zawsze mozna cos innego (fajnijszego odtego coszukasz ) znalesc :P
ja tak mam
kiedys nie wiem skad znalazlem 5k inego dnia fs i nie mialem pojecia kiedy to wlozyelm wogle zapomnialem o takich rzecyach.b
Nie wiem czy ten temat już był ale troszkę szukałem i nic.
Otóż :
zaczynając grać w Tibię wszystkie rzeczy jakie znajdowałem wrzucałem na kupe do depo jak brakowało miejsca do Baga itd itp. ale po dłuższym graniu zrobił mi się taki śmietnik że nic nie mogłem znaleźć.
Pomysł mój był taki że rozdzielę wszystko Bagami z podpisem i kolor baga np. Zielony to wszystko dla Hardka albo w niebieskim strzały itd itp.
no i każdą torbę podpisywałem listem z parcela no na jakiś czas to się sprawdziło ale teraz też mam bałagan bo grając między miastami różnymi postaciami (druid - paladin) nie wiem już w ktorym bagu co bo nie pamietam
albo mieszają mi się ringi z amuletami a w inny mieście np. w takim samym bagu mam ringi i klucze o rany czy jest sposób żeby to jakoś posortować
bo zdarza się że szukam np. jakiejś zbroi na trade dość długo :(
Co robićie żeby nie pogubić się w śmieciach?
Zrob tak (podaje przyklad, bp moga byc inne):
Zielony bp- food
czerwony - uzbrojenie, zbroje
niebieski- runki
zolty- jakies tam smieci
filoletowy- amunicja
Jesli bdezie ci braklo w bpo miejsca, wkladaj w jakis bp inny bp.
Ja tam bym niesegregował kolorami tylko wzioł label z parcela włożył do backpacka i napisał np."Zbroje" i następny bp i label i np."Bronie" itd. :)
Mam pomysl nie wrzucaj bez uzytecznych przedmiotow do dp?;>
Loot? zawsze wrzucalem na kupe w bagi a potem odkladalem do duzego np do thais w kilka i slalem.. nie wiem jak mozna miec takie problemy -.-
Dziundzior
24-07-2006, 18:07
Ja śmieci (np. jakieś wandy czy denne ringi) zostawiam w dp a reszte (itemy) wkładam do domku odpowiednio porządkując
malas menilan
24-07-2006, 22:24
Najlepszy porządek w dp to tzw. OTSowe układanie.
w depocie trzymasz tylko parcele ktore wysyłasz plecaki z lootem itd. w skrzynce masz wszystko posegregowane.
przed bp z kasa kładziesz 1 gold coin. przed bp z jedzeniem 1 meat. przed bp z ozdobami np 1 scarab coin i tak mozna podrozowac do samego końca (zawsze kładąc najmniej wartą rzecz) np power ring przed bp z ringami. podobnie mam ułorzony bp. głowny bp (ten co jest w polu z eq) a w nim bp z posegregowanymi runami manasami ringami amuletami w ten sposob.
(nie wiem cyz to było wcześniej ;) )
moim zdaniem to najlepszy sposób układania rzeczy. jak ktos nie wykminił o co biega to moge mu podesłać na prv screen'a albo cuś
pozdrawiam :)
Jesli chcesz miec czyste depo...wyslij mi passa i acca na mejla, wysprzątam je w niecałe 5min ;)
Od początków grania w Tibie nie miałem z tym problemów. Zbieraj kolorowe bpki, a potem do każdego wrzucaj rozdzielone przedmioty, np. ja mam w jednym zielonym części uzbrojenia (ten bp mam na samym końcu); w jakimś zielonym bagu trzymam kase; w szarym jakieś pierdołki. itd.
szkoda ze na poczatku nie bylo kolorowych backpack'ow
moze nie mialbym problemow ;s
A co za różnica jak jak się ma poukładane rzeczy w dp... Trzeba zrobić tak, żeby nam było wygodnie. Na pewno nie można na siłę używać czyjegoś sposobu. To jest tylko kwestia przyzwyczajenia. Ja np. najpotrzebniejsze rzeczy mam przed lockerem, a tam resztę w miarę poukładaną, żeby w razie czego nie szukać kilkadziesiąt minut potrzebnego przedmiotu.
demonek9
25-07-2006, 01:19
ja mam wszystko ladnie po ukladane kase w szkrzynce itemy w paczkach listy i paczki w szkrzynkach i wszystko znajduje ::):p
Aynahanir
21-08-2006, 10:08
ja na razie mam po prostu burdel w depo. 4 bagów zwykłych i carliński bp. z bagami się nie mogę połapać.
bp - kasa i żarcie z wysp lodowych
bag1 - 6 zużytych parceli (do zbierania rzeczy z dachów, a jak wezmą parcele, to mam zapasowe)
bag2 - pare rzeczy, jedne przydatne inne nie (rzadka niebieska róża, notebook z questu na rooku który znalazłem na podłodze depo(wiadomo którego, ja nie powiem bo to by było qs), kluczyk do trolli w carlin, nieuzywany list, rune LMM i PF od kumpla (nieuzyte, raz upuszczone :P) i wolf tooth chain tez od qmpla)
bag3 - drugie pare rzeczy (wedka, silver amulet z rooka, bronze amulet nieuzywany, nieuzyty power ring, zuzyta lampa i xiega czarow)
bag4 - narzedzia (maczeta, kilof, lopata, zegarek, zapasowa lina)
niezły składzik jak na 8lvlowca, prawda?
Pirate Cutthroats
21-08-2006, 11:05
ja mam zawsze burdel ;p
Sir Marilion
21-08-2006, 12:05
Ja mam zawsze, ale to ZAWSZE burdel. Męczy mnie już to, pamiętam (daaaawno temu) jak szukam sobie pieniędzy po depot na zakup... nie pamiętam; czegoś; ale około 3k. I tak patrze - platyna 2.3 k. Przekopuję się przez te masy pieprzonych backpacków i parceli. Złoto miałem poupychane gdzieś na jakimś końcu, musiałem chyba przeryć parcela, backpack i z 10 bagów. Ale mam pomysł; jak to załatwić.
Najpierw, na samym początku (w depot) scroll lub letter. I wypisane:
I backpack - Uzbrojenie (hmmm... zapas?)
II bp - np. runki
itd. A wszystko to w jednym scrollu (letterze) i pozapisywane, gdzie co jest. Easy?
Restemon
21-08-2006, 16:41
Ja proponuje tak tam w tym jakby przedsionku ustawic soebie jakies skrzynki i tam dac kase jakies itemy drozsze lub eq a juz tam jak klikniemy w depo poustawiac po 2 bp z kazdego miasta i tam se wszystko ukladac ja tak mam i nigdy sie nie gubie:P
No, no... ja też segreguje depo, bo nigdy nic nie mogę znaleść lub brakuje miejsca.
Ja mam inną koncepcje segreguje w dp wszystko tak:
Mam 1 skrzynke a w niej loot do różnych miast, polecam segregowac wg. kolorów bp np. szary-kazordoon, czerwony- venore itd. ,tu także mała rada abyscie segregowali loot już na expowisku, zrobic jeden bag a w nim nastepne 3 i w jednym np. scale army w drugim loot do thais w trzecim loot do kazzo w 4 food, oszczedza sie czas w dp tam juz tylko wżucamy bagi do odpowiednich bp i nie tracimy czasu w pz a na expowisku leci to szybko i sprawinie bo nabieżąco i na dodatek jestesmy poza pz.Nastepny skrzynka to skrzynka z najbardziej cennymi żeczami czyli złoto-złoty bp, itemki na sell- inny bp , eq na zmiane -nastepny bp, no i bp z runkami tu można runki segrgowac wgo koloru lub wyciagajac jedna rynke przed bp ;) I następna skrzynka to rożnego rodzaju smieci liny,łopaty itd itp. W nastepnej skrzynce trzyma rożne kosztownosci i ozdoby do domu :) W dp (to polecam sczegolnie dla Knightow) trzymam listy i ma w nich napsiane co jestem winien danemu graczowi (np. loot z huntow lub podział pieniedzy z huntow) robiąc to zawsze nigdy wam nikt nic nie wciśnie.
Pozdrawiam
Progmaniak
22-08-2006, 18:35
kupuje kolorowe BP
zloty bp: kasa
zielony bp: zarcie
fioletowy: itmes na sell
brazowy: zapasowe bp z wyposazeniem lopata+lina+ew. machete
i np. z port hope bp na runki :)
PZDR
Azkabanczyk
22-08-2006, 20:36
Ja w moim depo nie mam balaganu i nigdy chyba z nim nie mialem ;) moze rok temu jak zaczynalem grte to tlumok bylem (czytaj newbie :]) :D.
Teraz mam mniej wiecej tak: [1] [2] [3] [4] [5] [6] itd. ale przyjmijmy ze tyl;ko tyle miejsca potrzebuje ;). Kazda kratka depo (te 4 uzywane) to sa plecaki a w nich mam tak...
1 - Kasa.
2 - Jedzenie.
3 - Itemy na sprzedasz typu P-Arm, P-Legi itd. czyli to co moge spokojnie sprzedac i playera ktory to kupi za jakas fajniejsza cene xD.
4 - Smieci typu Lina, Lopata, Torch itd. itp.
5 - Jakies fane blyskotki typu diamenty i amulety wszelkiego rodzaju.
6 - Plecak w ktorym trzymam reszte plecakow i Bagow :P Oczywiscie jak mam np. 3 plecaki zielone puste to wkladam kazdy w kazdy i jak potrzebny mi jest dany kolor to spokojnie go znajde ;) Tak samo mam z Bagami.
Tak mam od jakichs 8 miesiecy w depo i jestem zadowolony ;)
Mam nadzieje ze pomoglem :) (Nadzieja matka glupich... tak wiem ale coz na to poradze ? :D)
Ja Kiedys mialem potęzny burdel w depo tu jakis sword tam armor w jakims bagu arrowy obok ih-ów, lmm'y i hmm'y po calym depo za przeproszeniem roz****** ale teraz jest spox (narazie).
Forsa i klejnociki ładnie zapakowane w skrzyneczekę, amulety red backpack, runy bronzowy backpack, a w nim inne odpowiadajace kolorom run, części zwierząt (łapy niedzwiadka i wilka, skrzydła nietoperka, honeycomby itp.) backpack z port hope, food szary backpack, picki, łopaty, liny zielony backpack, armory, bronie i amunicja skrzyneczka, inne inna skrzyneczka:]
Bladehorn
23-08-2006, 17:14
Ja tam zawsze staram się segregować itemy. Jednak ostanio zdarza mi się że mam w depo ponad 1000 itemkow i musze niektore rzeczy powyrzucac. Nigdy nie trzymam w depo rzeczy bezużytecznych, zawsze je wyrzucam (i zbiera się przy tym spora grupa newbie którzy wszystko zbieraja). Ponadto na kazde rzeczy mam osobne skrzyneczki i backpack'i. Kase trzymam w jednym (złoto wymieniam systematycznie), itemy na sell w drugim, loota w jeszcze innym, runy też itd...
Lord kasztanowiec
23-08-2006, 17:41
jak to blade horn mówi to najlepszy sposób ale lepiej go udoskonalic obok run np blank rune itp. to pomaga w orientacji ;} a i lota warto trzymac tez gdzie indziej a lepsze loty tez gdzie indziej zeby czasem cos suuper ranckiego niewydupic
Bobofructo
23-08-2006, 18:39
Ja gram w tibię od września ub/r, na początku sobie posegregowałem rzeczy i używam do dziś. Nia mam żadnego bałaganu. A oto jak posegregowalem.
Depo -> [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
[1] (Bp niebieski z muszlą - z Liberty Bay) = Pierdóły, np. pióra na addon, bolty dla kolegi, itp.
[2] (Bp fioletowy)
___[2.1] (Bp czerwony) = Fire fieldy, firebale, gfb, itp. (ogólnie wszystkie czerwone).
___[2.2] (Bp biały) = Blanki, destroy fieldy, itp. (Ogólnie wszystkie bez koloru, szare).
___[2.3] (Bp niebieski) = Energy fieldy, uhy, itp. (Ogólnie wszystkie niebieskie).
[3] (Bp złoty) = Rzeczy na sell.
[4] (Bp srebrny) = Pieniądze, scarab coinsy, itp. (Dlatego szary, bo kojarzy mi się z platynkami).
[5] (Bp czerwony) = Food, jedzenie. (Dlatego czerwony, bo kojarzy mi się z jabłuszkami i wiśniami).
[6] (Skrzynia)
___[6.1] (Skrzynia)
______[6.1.1] (Bag) = Bronie.
______[6.1.2] (Bag) = Pancerze.
______[6.1.3] (Bag) = Tarcze.
______[6.1.4] (Bag) = Nogawice.
______[6.1.5] (Bag) = Hełmy.
______[6.1.6] (Bag) = Buty.
___[6.2] (Skrzynia)
______[6.2.1] (Bp brązowy) = Liny, łopaty, maczety, itp.
______[6.2.2] (Bp srebrny) = Amulety i ringi.
______[6.2.3] (Skrzynia) = Klucze.
[7] (Bp brązowy)
___[7.1] (Bp niebieski) = Firanki, zasłony.
___[7.2] (Bp brązowy) = Inne, puste backpacki.
___[7.3] (Skrzynia) = Inne, puste skrzynie.
Tak więc, jak widzicie :D , można mieć porządek w depo... :cup:
kacper077
24-08-2006, 12:35
Ja jednak zostaję przy tym żeby segregować kładąc przed BP przedmiot jaki będzie przechowywała.
A tak wogóle to Cipsoft mógłby przy nast. update zrobić jakąś funkcję przeszukiwania depo bo normalnie można się zgubić nawet segregując...
Pozdrawiam wszystkich i dzięki za podpowiedzi bardzo mi pomogły .
:)
Ja mam na tyle mało rzeczy :blush:, że wszystko zapamietuje :), a takze sortujem kolorkami, np. rybki, wędkę i robaki trzymam w niebieskim, czyste runki w szarym, w zoltym ewentualnie zlotym pieniadze :) itp. itd.
LORD DIABLO
04-09-2006, 18:10
Kolorowe Bp, Bagi i Różne rodzaje skrzynek to jedno i sam tak robie ale jezeli w przykladowym zielonym Bp kończy ci się miejsce tzn. nie możesz już tam nic wsadzić to zdobywasz drugi zielony bp a następnie wkladasz do niego 1 przedmiot z zapelnionego bp tak aby w starym zrobila sie jedna kratka i wtedy wsadzasz tam pusty BP :P A oprucz tego jest jeszcze jedna dobra rada "wujka dobra rada" Jezeli mimo wszystko mam po np. 4 miesiacach grania ogromny syf w depo to siedzisz w miescie 2 dni i sprzedajesz pól swojego depo ... to dziala... pomysl sobie ze wszystkie przedmioty które sa tam bo MOŻE ci się kiedyś przydadzą teraz są zwykłym śmieciem na sell. Zrobiłem tak inna postacią po 1 roku gry... A potem kupiłem BoH-y :P
YyyeeyIsBack
06-09-2006, 14:31
Ja wszystko segreguje w kolorowe bpki.
Do czerwonego wzocam wszystko co zwiazane z jedzeniem (food, fluidy, robaki itp)
Do Zlotego kaske
Do zoltego ozdobki do domkow
Do niebieskiego magiczne zecy (amulety, wandy, rody, runka, ringi itp)
Do camo narzedzia (liny, lopaty, wedki, kosy itp.)
Do fioletowego/rozowego puste bpki
Do zielonego amunicje i bronie strzelajace
Do brazowgo bronie melee
Do szarego pancerze (wszystko co posiada arm.)
Do pirackiego jeszcze nic
Do muszelkowego także
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.