PDA

Pokaż pełną wersje : Nowa gra MMORPG - poszukiwane grafiki (graficy)!

Gesior
13-05-2006, 02:06
Nowa gra MMORPG - poszukiwane grafiki (graficy)!
Tworze grę MMORPG (chyba tak mozna ją nazwac). Gra bedzie dzialac na podobnych zasadach co Ogame, Bite*ight itp. - grać się będzie przez strone www. Grę pisze w PHP (bazy MySQL). Jestem dopiero początkującym programistą, więc może mi to zająć troche czasu i może wyjść "kijowo".
Gra będzie polegać na rywalizacji krasnali i rycerzy. Kto wybuduje potężniejszy zamek i będzie miał silniejszych graczy. Już mam wymyślone kilka questów, a robienie każdego zajmie conajmniej pare godzin. (zwiedzić pare miejsc, pare listów wysłać i poczekać na odpowiedź itp.)

Poszukuje osób które mają pomysły na bronie (axe, sword, club), zbroje, "legsy" (spodnie), buty, hełmy, tarcze, pierscienie i amulety właściwości sam wymyśle (kiedy będe juz znal wszystkie mozliwe parametry broni), ale potrzebuje grafik 200x200 lub 100x100 pikseli BEZ TŁA (po wyświetleniu na stronie chce widziec tylko broń bez otaczającego ją tła) w formatach bezstratnych-otwieranych przez większość przeglądarek internetowych (.PNG?) prosze też podawać jakieś propozycje nazw dla przedmiotów (po polsku!),
W ramach wynagrodzenia jedyne co mogę zaoferować to pieniądze w powstającej grze i wpisanie twojego nicka (lub imienia/nazwiska - przy grafice) w "Bibliotece Broni" która będzie dostępna na stronie z grą i będzie źródłem informacji o grze.

Plany wersji 1.0: (zrobiona najpóźniej do końca wakacji - kiedy zrobie juz jakąś grywalną wersje odrazu podam link)
-Formularz rejestracji (~50 parametrów do wpisania/wybrania)
-2 rasy (Rycerz i Krasnal)
-Możliwość treningu ponad 10 skilli (axe, sword, club, shielding, chowanie sie (przed graczami), szukanie innych (graczy), unikanie ciosow, level magiczny, szukanie questow, szukanie rozwiazan questow (zaklec do ksiazek - czytaj dalej) - reszta skilli jeszcze nieopracowana)
-Mozliwość expienia w ponad 10 expowiskach (~50 różnych potworów, wybierasz miejsce expienia i czas expienia (oraz liczbe i typy run ktore z soba wezmiesz), a komputer liczy jakie potwory spotkasz na danym expowisku w tym czasie, ile bedziesz z nimi walczyl, ile UH/IH pojdzie co wylootujesz i czy zginiesz - walka z kazdym potworem bedzie prowadzona cios po ciosie, a nie jakims krociutkim skrypcikiem)
-Questy (chodzac po krainach bedziesz mial szanse zdobyc zaklecia otwierajace magiczne ksiazki, potem idziesz do biblioteki>> wybierasz ksiazke>> wpisujesz zaklecie>> widzisz tresc ksiazki (np. jakas legende) potem mozesz wybrac zakladke Questy i sprobowac rozwiazac quest (co moze zajac nawet pare godzin - wiec nie mozna sobie pozwolic na bledna odpowiedz, bo czas zmarnowany niezaleznie czy dobrze czy zle odpowiesz) poprzez odpowiadanie na kolejne pytania w roznych (zaleznie od questu) odstepach czasu
-Praca - jako ze nie bedzie mozna trenowac wiecej niz 4 godziny, ani expic wiecej niz 4 godziny kiedy bedziesz szedl spac (w RL) klikniesz w zakladke praca ktora moze Ci dostarczyc pieniedzy nawet przez 12 godzin i zmniejszy szanse znalezienia Ciebie przez innych graczy
-Walka - podstawa gry bedzie oczywiscie walka - Krasnoludy kontra Rycerze (za zabijanie osob z swojej grupy beda Unjusty - pare unjustow i ban na pare dni) - w walce mozna zdobyc przedmioty przeciwnika i sławe lub stracic swoje EQ, kase, runy, lvl i skille :)
- System wiadomoscie - oczywiscie gra bedzie zawierac mozliwosc wymiany wiadomosci miedzy uzytkownikami.
-System handlu - jak w kazdej porzadnej grze tego typu gracze beda mogli handlowac sprzetem miedzy soba (cos w stylu ParcelTrade w Tibii)
-Duuużo itemów i możliwość ich ulepszania - itemów bedzie tyle ile grafik WY dostarczycie :) - kazdy item bedzie mozna ulepszac! (za dodatkową [wysoką :P ] opłatą)

Plany na przyszłość:
-Nowe questy
-Nowe miejsca do Expienia
-Nowe runy
-Nowe ITEMY!
-Profesja Maga lub Necromanty

Narazie:
-Wersja 0.0001 :)
-Cale obliczenia potrzebne do Treningu sa juz zapisane na kartkach (w jezyku PHP)
-Mam już layout dla knighta (bez loga)
-Miejsce do expienia: Góry Smoków, Królewskie podziemia - oba dla rycerzy i krasnoludow
-Skrypty logowania i strone główną wyświetlającą całe eq jakie masz na sobie oraz w swoim domu
-gotowy system wysyłania wiadomości
-wszystkie funkcje potrzebne do obsługi bazy danych

Poszukuje osób które mają pomysły na bronie (axe, sword, club), zbroje, "legsy" (spodnie), buty, hełmy, tarcze, pierscienie i amulety właściwości sam wymyśle, ale potrzebuje grafik 200x200 lub 100x100 pikseli BEZ TŁA (po wyświetleniu na stronie chce widziec tylko broń bez otaczającego ją tła) w formatach bezstratnych-otwieranych przez większość przeglądarek internetowych (.GIF)

limenu
13-05-2006, 02:36
czy mi sie zdaje,czy ostatnio zrobil sie na to jakis "bum"? Oo'

Blacko
13-05-2006, 03:16
czy mi sie zdaje,czy ostatnio zrobil sie na to jakis "bum"? Oo'
Z ust mi to wyjąłeś...

Gesior
13-05-2006, 04:45
Wielkie boom!
:)
Dużo takich gier jest, ale ja chce zrobić następną :D
Przy okazji naucze się czegoś.... i będe mógł grać z kolegami z okolicy jeśli wszyscy oleją moją gre ;P

SZUKAM GRAFIKÓW!

MatKus
13-05-2006, 04:58
-Formularz rejestracji (~50 parametrów do wpisania/wybrania)
-2 profesje (Rycerz i Krasnal)
Krasnal jako profesja. No, tego jeszcze nie widziałem, powiem szczerze. A będzie można wybrać też profesję orka albo elfa?
-Możliwość treningu ponad 10 skilli (axe, sword, club, shielding, chowanie sie (przed graczami), szukanie innych (graczy), unikanie ciosow, level magiczny, szukanie questow, szukanie rozwiazan questow (zaklec do ksiazek - czytaj dalej) - reszta skilli jeszcze nieopracowana) Ciężko mi było zrozumieć cel istnienia skilla "szukanie questów", ale jakoś przez to przebrnąłem. Ale rozwiązań... toż to mija się z samą ideą questa! Tak, wiem, napisałeś, do czego to ma służyć, ale mimo wszystko...

Anyway, czekam na konkurencję dla mojej powstającej gry, besn/limenu pewnie też. I chyba faktycznie na tym forum jakaś moda zapanowała na robienie gierek :P
A z drugiej strony, jak by na to nie patrzeć takie gry stają się coraz popularniejsze. Ludziom znudziło się chyba szukanie coraz to lepszej grafiki w kolejnych grach i chcą czegoś, co będzie sprawiało przyjemnośc z grania na wiele godzin niezależnie od grafiki, stąd popularność Tibii, ogame, red dragona i masy innych gier nie wykorzystujących do granic możliwości karty graficznej ani procka, więc takich gier można się chyba spodziewać coraz więcej.

Gesior
13-05-2006, 05:26
Daj linka do swojej gry jeśli już gdzieś wgrałeś jej początki albo do tematu w którym o niej piszesz. Musze patrzeć co konkurencja robi :)
Ja dopiero zaczynam, więc nie mam co umieszczać. W PHP piszesz?

Portaknus Minusbus-farmer
13-05-2006, 10:16
NIeno takie gry jak ogame czy bite-.-fajt mnie dobijają "częćś jestem tó nofy ji potszepuje krafikuf do gry, mam fielkie ampicie..." nie pisz wszystkiego naraz tylko najpierw zajmij się enginem, masz kase na serv? jakiś engine masz?

coś niewierze w ten projekt choć rp tez tak zaczynało...

Bobikka
13-05-2006, 13:02
Mi sie podobają akie gry chętnie w nią zagram bo niemam możliwosci w inne grać więc kiedy się zacznie prosz mnie zawiadomićB) B) :p Zobacze może sam coś zrobie z grafikB)

Gesior
13-05-2006, 14:43
Engine? To do gier w PHP trzeba mieć engine? :) (myślałem że jak napisze pare podstawowych funkcji do gry [obsługa bazy danych, skillowanie], a potem wpisze pare tysiecy linijek kodu [PHP i HTML] to już będzie działać, a Ty tu nagle, że engine potrzebuje... kurcze :) )
Server? Hmmmm... puki co będe hostował albo w domu (2ghz, 512 ram - może 24/doba stać bez żadnych obciążeń które by zwalniały server) albo na wykupionym koncie 500mb jeśli ustawienia serwera pozwolą na korzystanie z wszystkich [potrzebnym mi] opcji PHP. Co do transferu to znalazłem już rozwiązanie - zanim zagrasz to sciągasz *****'a i wypakowujesz gdzie chcesz. Potem po rejestracji w ustawieniach gry wpisujesz adres katalogu np. "C:\gry\nieznananazwagry", a serwer będzie generował strone z grafikami o adresie "twoj_podany_katalog\IDgrafiki.PNG". Dzięki temu transfer 1 strony ograniczy sie do 1-5 KB.

Jak mam wytłumaczyć ułomom którzy się tutaj czasem trafiają że gra będzie na stronie? Napisałem że będzie czymś w podobie Bite*ight lub Ogame, bo większość osób zna te gry i wie jak wyglądają :>
Po tym tekście z "engine" to wynika że Ty chyba też niezrozumiałeś. Gra potrzebuje tylko:
1.Serwer WWW (z 10mb max + bazy danych 10-100kb na użytkownika)
2.Serwer WWW z PHP (jak większość oferowanych teraz w cenie 50zł/rok)

Mam już gotowy (w pełni działający) cały kod logowania (od strony PHP - nie layout'a) który za każdym przejściem do kolejnej strony będzie sprawdzał poprawność loginu przesyłając w linkach dane >nazwa użytkownika< i >sekretny kod< jak go sobie nazwałem. Kod będzie sie zmieniał po każdym zalogowaniu się >nazwą użytkownika< i >hasłem< (także po wylogowaniu się), ale dalej będzie przekazywana tylko >nazwa użytkownika< i >sekretny kod< (dane te będą na widoku :/ - lub w pliku cookies [kiedyś :) ]). Dzięki czemu nawet grając w szkole kolega który podpatrzy twoje dane nie będzie mógł z nich korzystać, bo po kliknięciu "Wyloguj" >sekretny kod< się zmieni.
To narazie tyle z osiągnieć dnia. Jakbym więcej myślał, a mniej na OF siedział to by szybciej szło :)

Patrzyłem w FireWorks ile zajmuje 1 plik .PNG 200x200 - 60-90 KB, więc 11 takich to już 1MB :/
Prosiłbym, więc żeby osoby tworzące grafiki (jeśli takie będą) tworzyły i przysyłały swoje cuda w 200x200 i 100x100, bo obie będe wykorzystywał w grze.
Potem dopisze jeszcze... musze lecieć :/

Gesior
13-05-2006, 18:58
Oto przykład dlaczego nie ja będe robił grafiki ;)

http://i12.photobucket.com/albums/a225/HideCollector/Others/1.png
(wynik 5 minut pracy w Fireworks MX)

Dlatego szukam osób które radzą sobie z grafikami trochę lepiej niż ja. Czy w formacie PNG możliwe jest żeby obrazek wyświetlany na stronie miał tło koloru strony? Jeśli nie to róbcie odrazu tło w kolorze #0099FF (taki niebieski jak na obrazku).

limenu
13-05-2006, 19:22
sie znaczy brak tla obrazka.. jezeli chodzi o png, slyszalem ze png4 obsluguje cos takiego-innym rozwiazaniem jest gif.

btw. w 5 minut to ja ci nie naskrobie nic ladnego ;]

Garino Ardielowan
13-05-2006, 20:12
Może być ciekawie - może nawet lepiej niż *********! :P

Gesior
13-05-2006, 20:24
Dla mnie to Ty możesz godzinami pracować nad 1 grafiką jeśli nie ja Ci musze płacić :)
Fireworks nie zapisuje do formatu GIF - jest to format płatny. Pozatym wszystkie GIFy jakie do tej pory widziałem były beznadziejnej jakości, a mi zależy na jakości jakby bylo nieskompresowane. Jeśli wogóle jakaś gra działa to już jest lepsza od BiteFFFight 8o BiiteFiiight jest chyba najgorszą grą z tego gatunku:
-zero misji
-rozwój tylko 5? skilli
-wzory walki takie ze mój kolega rozwalił gościa który był pierwszy na serwerze (!!) i miał 2x wyższe skille!! (przy okazji zgarnął 38k zlota!)
-tyle wystarczy żeby uznać to za najbardziej niedorobioną gre tego typu

Może moja nie bedzie gorsza od BitteFight :>

limenu
13-05-2006, 23:17
http://www.pix.art.pl/galeria/3110a.gif
http://www.pix.art.pl/galeria/2817a.gif
http://www.pix.art.pl/galeria/2778a.gif
http://www.pix.art.pl/galeria/2492a.gif

gif nie jest platny i nie psuje jakosci.. o ile uzywasz dobrego darmowego programu... widac jak sie znasz na grafikach huhahahaha... ale mam ubaw XD

]v[ichal
14-05-2006, 00:07
@up
I co sie chwalisz tymi grafikami? ;))
I do reszty:
Nie rozumiem czemu tak chlopaka tyracie...ma pomysl, plany, nie wiem czemu tak ostro? Czemu jak besn tworzyl Beastsy to mu nikt slowa nie powiedzial ze nie wypali itd? ;)A pan Portaknus Minusbus-farmer to sie juz w ogole popisal inteligencja. Od siebie zycze sukcesow w tworzeniu ;)

bryndii
14-05-2006, 00:19
zycze powodzenia :D co tu wiecej pisac :D

Gesior
14-05-2006, 01:04
Chodzi mi o to że nie sam format kosztuje, bo tu nie ma jak pobierać opłat, ale twórcy programów zapisujących do .GIF muszą płacić za każdą sprzedaną kopie. np. Fireworks MX 6.00 nie zapisuje do .GIF tylko do .PNG i jak otworzyłem jedną z tych grafik które tutaj umieściłeś i zapisałem Fireworksem do PNG to już tło miało ustalony kolor, a nie przeźroczysty :/
Może na grafice się nie znam, bo bardziej interesuje mnie programowanie, ale z książek o programowaniu można wyczytać wiele interesujących rzeczy (np. o formacie GIF). Jakbym sam potrafił robić grafiki to bym tutaj nie pisał, tylko już pewnie kończył robote :)

>>nie spie od 43 godzin i siedze przy kompie od 14 bez przerw, wiec juz mi z deka starczy weekednowego grania :)

limenu
14-05-2006, 03:29
tworcy programow musza placic za kopie programow do tworzenia grafik formatu gif? Oo'

Komu?

Gesior
14-05-2006, 08:16
Gościowi/firmie która wymyśliła format GIF :>
Dlatego ten format jest średnio popularny w internecie, bo firmy z firmowymi stronami muszą robić strony na orginalnym oprogramowaniu, a ile znasz dobrych, darmowych programów które ZAPISUJĄ do formatu GIF?

EDIT:
Oczywiście legalnych, a nie że można z neta ściągnać.

-------------------
Jakby ktoś miał jakiś dobry program (taki z GIF) który z neta (np. przez BearShare :P ) można ściągnąć to dajcie tutaj nazwy. Jak ktoś chce Fireworks MX 6.0 to piszcie priv msg przez forum lub na jabber/gg to wam dam linka na rapidshare gdzie wczoraj wgrałem (25mb).

Kele
14-05-2006, 11:33
Powodzenia, szczerze.

besn
14-05-2006, 12:16
Gościowi/firmie która wymyśliła format GIF :>
Dlatego ten format jest średnio popularny w internecie, bo firmy z firmowymi stronami muszą robić strony na orginalnym oprogramowaniu, a ile znasz dobrych, darmowych programów które ZAPISUJĄ do formatu GIF?

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHHA XDD
nie wiem skad sie urwales, ale ktos ci niezle walki naopowiadal ;-)

Pabak
14-05-2006, 12:25
GIF (ang. Graphics Interchange Format) to format pliku graficznego z kompresją bezstratną. Pliki tego typu są bardzo często używane na stronach WWW.

Wadą formatu GIF jest brak możliwości zapisu plików graficznych w formacie TrueColor. Wady tej pozbawiony jest konkurencyjny format PNG, który opracowano ze względu na to, że format GIF wykorzystywał patenty firm Unisys (przedawniony na terenie całego świata z dniem 7 lipca 2004 roku) i IBM (wygaśnie w USA 11 sierpnia 2006 roku) na algorytm kompresji LZW.

Plik w formacie GIF może zawierać kilka obrazów, co umożliwia tworzenie animacji (są one często wykorzystywane na stronach WWW).

W 1995 roku po ogłoszeniu przez Unisys oraz CompuServe roszczeń patentowych dotyczących kompresji LZW używanej w formatach GIF oraz TIFF został opracowany PNG jako następca GIF .

W dzisiejszych czasach jednak każdy format jest darmowy, gdyż wiele programów potrafi zapisywać do gif, jpg, png itd...

Do "rysowania" polecam Paint Shop Pro 9.

EvoPuchacz
14-05-2006, 16:52
A ja nie kapuje o co wam wszystkim chodzi :D :D :D
Chłopak się pyta odnośnie GRAFIKA do gry na którą ma plany a nie o waszą opinię czy mu wyjdzie czy nie. Ja się mogę zgłośić, ostatecznie nawet po to by zobaczyć swoje imię na stronce z grą :P :P :P jakby coś to pisz na GG (8323012) to jakoś się dogadamy. Pozdro

bryndii
14-05-2006, 17:21
Do "rysowania" polecam Paint Shop Pro 9.

A ja odradzam :P od razu lepiej sie uczyc na lepszym oprogramowaniu :D photoshop bądz painter :D

Gesior
14-05-2006, 17:29
Do piątku mnie nie będzie, więc na wszystkie oferty odpowiem jak wróce.
Postęp:
-cały kod logowania, sprawdzania loginu + wszystkie errory jakie mogą wystąpić w logowaniu
-pełna obsługa bazy danych (funkcje) i ładowanie początkowych potrzebnych na każdej podstronie

Virusmaxi
16-05-2006, 07:38
Szkoda, bo grafikiem być niemogę :P Ale życzę powodzenia. Bardzo ciekawe, jak ci wyjdzie ;)

Portaknus Minusbus-farmer
16-05-2006, 13:16
Też życze powodzenia, ale wiecie, konkurencja dla RP Online więc troszke byłem "zirytowany"/wkurzony niewiem jak to ująć ;>

Lekjam
18-05-2006, 12:41
8o 8o 8o Hm... ostatnio coś epidemia Vendetta , Ogame , Bfight , Dark Throne , Red Dragon... liczyć i liczyć, czy aby nie zadużo już tego typu gier ? :evul:

btw. to nie jest MMORPG, tylko MUD

fixtor
18-05-2006, 14:24
Zarejestruje sie na 100%!!!:] :] :] :) :) :) :) :p :creature: :creature: :oks: :dance: :P :lolo: :faceoff:

Avager
20-05-2006, 21:25
Gif Movie gear <-- wpisujesz w gogle i sciagasz
Cracksearcher <-- Wpisujesz w gogle i szukasz by sciagnac

Instalujesz GMG, otwierasz CS i szukasz Cracka (Seriala) do GMG, wpisujesz seriala... i masz full version of GMG -.- ...

ANALIZER
20-05-2006, 22:08
Heya
A może być mała animacja czzy w gre wchodzi tylko grafika ale tak czy inaczej ja też się zgłaszam zagadaj domnie na gg:7603757

hide
26-05-2006, 17:48
Mam na kartkach juz 50% gry w kodzie PHP. Teraz do kompa tyko wrzuce i będe szukał serwera albo w domu narazie testowy postawie.

----
To pisał Gesior. Tylko się nie przelogowałem :>

matiiii
27-05-2006, 16:59
to jest ta gra??

Gesior
27-05-2006, 18:42
TAK to jest "TA GRA", a właściwie to chciałbym ją nazwać "Kiobios".
Dalej szukam grafików, zgłosił się już jeden, ale do zrobienia jest nieograniczona ilość grafik, więc dowolna liczba grafików niezawadzi :)

POSTĘP:
-gotowy skrypt do wyświetlania EQ (prawie)

Milan ognia
28-05-2006, 19:07
No więc mówię, że to są moje 1sze 100*100. Mega evul grafikiem też nie jestem (czasami bawię się w paincie).

Miecz: (nie wiem jak nazwać)
http://i77.photobucket.com/albums/j55/Gekon_photos/7568d885.png

Miecz 2: (pomniejszona wersja, tak dałem :p)
http://i77.photobucket.com/albums/j55/Gekon_photos/7175aa68.png

Szmaragdowy topór:
http://i77.photobucket.com/albums/j55/Gekon_photos/0bc367d1.png

Edit: Rubinowy młot (lub łamacz kości):
http://i77.photobucket.com/albums/j55/Gekon_photos/f4390499.png

Edit 2: Topazowy (ew. bursztynowy) miecz:
http://i77.photobucket.com/albums/j55/Gekon_photos/63532fa4.png

Ametystowa włócznia:
http://i77.photobucket.com/albums/j55/Gekon_photos/dcae1dd1.png

Mogę też dać ich opisy, o ile jest to potrzebne xD (taka mini geneza).

stryju
28-05-2006, 21:22
Ja mogę się zgłośić, choć nie jestem super mega zaj***istym grafikiem, ale cos tam umniem :)
Moje gg to 5857775

PinGOnE
30-05-2006, 07:10
@Avager
Co do seriali to mam latwiejszy sposob :P
www.serials.ws

(UWAGA! PRZY NIEKTORYCH SERIALACH SCIAGAJA SIE TROJANY!!!)

Virusmaxi
30-05-2006, 07:26
@up

Mam wrażenie że trudniejszy. Szukasz seriali "ręcznie" A program chba sam wyszuka:P Niewiem, nie ściągałem ^_^.

@topic
Jeszcze raz-Powodzenia!