Pokaż pełną wersje : Gothic II- kilka pytan
WItam.
Tym razem to nie problemy techniczne;)
Otóż, mam kilka pytań :
1. Kim być : najemnikiem czy strażnikiem?
2. Najemnikiem czy straznikiem - gdzie sa ciekawsze misje, lepsze akcje itp.
Z góry thx za help. :D
Dużo nie przechodziłem, ale z własnego doświadczenia mówie Ci że strażnikiem zostać jest łatwiej, a misje również są łatwiejsze...
Zaś najemnikiem trudniej, misje są trudniejsze, ale tu więcej możesz się nauczyć...
Jednym słowem jeśli masz cierpliwość i czas (oczywiście jeśli nie używasz cheat'ów) to radze Ci wybrać najemnika...
Ale chodzi mi o ciekawosc gry.
Kim ciekawiej???
Ja CI radze bądz najemnikiem. Trudniejsze są misje. Wlasnie ostatnio na nowo gram w g2 i lepiej mi sie gra najemnikiem tz. jest wieksza frajda.
A robi to jakies trudnosci w dostaniu sie do Lorda HAgena??? <bycie najemnikiem>
I czy to prawda ze paladyni maja lepsze zbroje???
Nie będzie trudności. straznicy wpuszcza cie po jakims tam bzdurnym gadaniu
A co do zbroi to Paladyni maja lepsze.
A co tam masz linka do opisu zbroi wszystkich :P
http://www.gothic.phx.pl/gothic2/infopage.php?id=34
btw. moze zagraj magiem :P?
Ja bym został strażnikiem, mają matwiejsze misje ale jeśli chcesz zostac paladynem to jest tam strasznie głupia misja w górniczej doline (łażenie do kopalń i gadanie z ziomami mającymi problemy...) Ale wszystko zależy tylko i wyłącznie OD CIEBIE!!!!
Yoh Asakura
23-05-2006, 23:04
Nie pytaj się nas, tylko siebie. To już zależy od twojego stylu gry. Jeżeli lubisz być sługusem przydupasów króla, proszę bardzo, "kariera" strażnika stoi otworem. Jeżeli natomiast chcesz byc swoim własnym królem i słuchać dobrych rad starego kumpla - zostań najemnikiem.
Strażnika nie lubię ze względu na to, że musze słuchać rozkazów pachołków w Górniczej Dolinie, a raczej mi się nie widziało latanie za jakimś przerośniętym jaszczurem tylko po to, żeby uzyskać informacje o wydobyciu głupiej rudy. Grając najemnikiem byłem niezależny - mogłem wykonać tę misję (za pieniądze, a jako strażnik za friko bodajże) lub nie. I właśnie dlatego wole najemnika.
Więc uogólniając:
Chcesz byc niezależny ? - Najemnik.
Lubisz słuchać rozkazów przydupasów na służbie u króla ? - Strażnik.
Btw:
Mag i tak wymiata.
PS:
Grając najemnikiem nie będziesz miał problemów z dojściem do Hagena, ale możesz mieć kłopot ze statkiem.
Ja gram strażnikiem, w niedalekiej przyszłości zostanę paladynem. Mężny wojownik, rzucający się w wir walki z imieniem Innosa na ustach. To jest to :P
Chyba gra najemnikiem jest ciekawsza, aczkolwiek nie ma to jak ciąc i rąbac w imię sprawiedliwości ;)
Yoh Asakura
24-05-2006, 11:58
Chyba gra najemnikiem jest ciekawsza, aczkolwiek nie ma to jak ciąc i rąbac w imię sprawiedliwości ;)
Chyba raczej fanatyzmu, bo jak powiedział Lee, jego najemnicy to potulne baranki w porównaniu z bydlakami Rhobara...
A według mnie ciekawiej jest najemnikiem, a poza tym lepiej. Jeżeli już nim zostaniesz, będziesz miał dostęp do wykuwania broni do jakiej paladyn nie będzie miał nawet dostępu. Będziesz miał także możliwość kupienia "Ciężkiej zbroi Łowcy Smoków", która według mnie jest o wieeeeeele ładniejsza od zbroi paladyna (nie ryzerza), a słabsza tylko troszeczkę. Jeżeli chodzi o trudność to mi było łatwiej zostać najemnikiem, bo wystarczyło nalać kilku innych najemników - i już!
P.S. Na twoim miejscu spróbowałbym zagrać magiem.
Ja na poczatku bylem paladynem fajnie i na wyspe Beliara masz statek za darmo tylko czeba ostro z tym kolesiem co pilnuje tego statku ale teraz to bym wolal byc najemnikiem bo ma zbroję ŁOWCY SMOKÓW takrze badz kim dusza twoja zapragnie ( ja na twoim miejscu bym byl najemnikiem wieksza jazda );)
Powinneś postawić na opcję przejścia wszystkimi postaciami :)
Oczywiście z dodatkiem:)
A skala trudności wg. mnie najemnika i palladyna jest porównywalna. Z tym, że "pall dostaje zbroję", a najmita musi ją kupić. Z kolei zaś w niektórych misjach palladyn szasta pieniędzmi i jest potulny jak baranek, natomiast zaś najemnik bije po mordzie i jest dobrze ^^.
Najtrudniej gra się magiem, w szczególności z początku, ale gra nim to istny miód.
Strażnik (potem Paladyn) to koles który jedzie na opjinii bogobojnego wyznawcy i wojownika Innosa! Najemnie to zupełnie inna bajka! Tam do wszystkiego musisz sam dojść i samemu wyrobić sobie "renome" . A tak wogle, to se przeglądałem sotatnio forum i myśle, ze tu (http://www.gothic.phx.pl/forum/index.php?showtopic=26999) znajdziesz coś ciekawego
Morgaroth
27-05-2006, 19:29
Jeśli grasz pierwszy raz to nie wybieraj nic innego tylko strażnika. Najemnik jest dla tych , którzy mają wprawę w tej grze. Np. pokonanie Bulka lub Roda może przysporzyć "drobnych" kłopotów. Zdecydowanie w Gothic 2 i NK najlepiej mi się grało Łowcą Smoków. Te klimaty , oh... pamiętam jeszcze farmę Onara... :] "To z przodu twojej głowy to twarz czy dupa ?"
Quester''
27-05-2006, 21:27
Dokładnie! Jeśli grasz pierwszy raz to Strażnik potem Najemnik i na końcu Mag Ognia. Kim najciekawiej.. hmm..myśle że najciekawiej bedzie grać Magiem ale to moje zdanie. Miłej Gry! ;)
Ej korzystając z okazji mam pytanko..dlaczego Gothic chodzi u mnie na WinXP jakby "w zwolnionym tempie"?
magiem sie zajefajnie gra najemnikiem tez a straznikiem lipnie nie polecam
Chyba raczej fanatyzmu, bo jak powiedział Lee, jego najemnicy to potulne baranki w porównaniu z bydlakami Rhobara...
Zawsze znajdzie się jakaś czarna owca. Wystarczy pogadac z paladynami i z najemnikami i od razu widac, kto tu jest bydlakiem. :)
Ja tam tnę i rąbię w imię sprawiedliwości. Obrońca uciśnionych zapakowany w solidną zbroję i uzbrojony w ostry miecz który niejedną bitwę już widział.
P.S Co wy widzicie w tej zbroi Łowcy? Ot trochę lepiej zszyta zbroja z płytek pełzaczy i obrobiona żelastwem. Płytowa paladynów jest o wiele ładniejsza -IMHO :)
Yoh Asakura
28-05-2006, 00:17
@Up:
Wiedz, że większośc z tych bogobojnych obrońców uciśnioncych to tak naprawde egocentryczne oprychy które mają w dupie to co się dzieje poza ich ego. Weźmy np. Pyrokhara - ot, niby Arcymistrz a wcale taki święty nie jest...
A co do tej zbroi - indeed, zbroja Paladyna wymiata ;)
@up
Wiesz, ja też gram w tą grę i mówię, co widzę :P
Jak na razie żadnych oprychów nie spotkałem ;)
Ja też zaczełem grać niedawno od nowa. Zostalem strażnikiem bo nigdy nim nie byłem. Byłem już łowcą smoków. I fajnie sie gralo. A teraz robie palladyna. Jestem na misjii lażenia po kopalniach. Wkurza mnie to że jedna z kopalń jest całkowicie wybita przez pełzacze i nie ma nikogo a w drugiej że marc~ poszedl se ze skrzynkami i go teraz szukaj. No ale cóż pozniej bedzie lepiej mieć miecz z magicznej rudy i imho najfajniejszą zbroję :).
Yoh Asakura
28-05-2006, 16:17
Ja też zaczełem grać niedawno od nowa. Zostalem strażnikiem bo nigdy nim nie byłem. Byłem już łowcą smoków. I fajnie sie gralo. A teraz robie palladyna. Jestem na misjii lażenia po kopalniach. Wkurza mnie to że jedna z kopalń jest całkowicie wybita przez pełzacze i nie ma nikogo a w drugiej że marc~ poszedl se ze skrzynkami i go teraz szukaj. No ale cóż pozniej bedzie lepiej mieć miecz z magicznej rudy i imho najfajniejszą zbroję :).
A jeszcze lepiej miec samodzielnie wykute Ciężkie Magiczne Ostrze Na Smoki ;)
Najlepiej byc magiem tylko nim trzeba miec cierpliwosc do expienia zeby miec duzo many.:D
Lepiej zostań strażnikiem a pużniej paladynem bo niedoliczyliście że paladynem to wymiatacz.... pużniej masz rune leczenie ta tylko dla paladynów i bierzesz najemnika tego jak idziesz zabijać smoki on jest łowcą smoków ;p a ty bierzesz paladyna i wszystko w górniczej dolinie czyścisz....
pozatym bierzesz dwuręczne ostrze magiczne 2 razy konserwujesz je przy kapliczce w klasztorze i tez niejest zła ;p a pozatym amsz runy i dużego defa ja grałem i tym i tym i dl;a mnie jakoś ciekawiej sie gra paladynem :] ale każdy ma swoje poglądy na te 2 profesje...
Yoh Asakura
31-05-2006, 10:37
Dodam od siebie jeszcze jedno:
Jak grasz paladynem, to od razu po dostaniu pierwszej ofensywnej runy idź do Kolonii do starego zamku. Wejdź na taran i luruj orki (z tej pierwszej runy ork wojownik idzie na dwa strzały). Ja tak robiłem i z 13 lvl wpadłem na 17 (wybiłem wszystkie orki przy zamku, w 3 rozdziale). A co do tego miecza - paladyn również może wykuwać, lecz musi przeczytać odpowiedni almanach...
Zillek Edonek
02-06-2006, 20:38
Lepiej być najemnikiem, masz o wiele ciekawsze misje i łatwiej ci wykuć Długie Magiczne Ostrze Na Smoki a nie z trudem rozwalać te szkielety i demony, żeby przeczytać almanach(chociarz i tak tam trzeba iść:p )
Zostań magiem :P
w 5 rozdziale możesz wejść do górnego miasta i walnąćtaki czar jakby ue i zabić prawie wszystkich palladynków :D
A smoka ostatniego to sie pokonuje na 3 hity z miecza =P
(Jeżeli ktoś grał magiem wie dlaczego na 3 hity :p)
W 3 rozdziale 13lvl? Hmm...Ja w 1 miałem 16, chyba za bardzo się wczułem ;)
Michnik of Celesta
13-10-2006, 20:58
Lepszy jest najemnik - ma duzo ciekawsze misje co prawda trudniejsze.
Nie wnose nic do tematu. nikomu nie pomoge
ale podtrzymam wam rozmowe ;D
Gothic to zaajebiista gra wychodzi teraz III
a tak w ogóle to nie jestr straszna gra ale był taki klimat ze zawsze sie bałem isc przez las a w nocy to masakra ;)
Yoh Asakura
13-10-2006, 21:36
G3 - premiera 3 listopada. Miała być już 3 października ale były błędy w kodzie i nasi dzielni wydawcy postanowili wydać grę w której da się ukończyć wszystkie questy, oraz cieszyć się grą a nie frustrować się nią.
I słówko o polonizacji - stara ekipa będzie także w 3 ;)
Noo, to czekamy do 3 listopada. A po 3-cim Oblivion zostanie zdetronizowany przez G3 !
Powiem jedno... najlepiej zostac kopaczem xD
A tak na serio to wszystkie profesje sa ciekawe lecz jakos Straznik/Paladyn przypadl mi...
Ta Zbroja...Runy...
Nie wnose nic do tematu. nikomu nie pomoge
ale podtrzymam wam rozmowe ;D
Gothic to zaajebiista gra wychodzi teraz III
a tak w ogóle to nie jestr straszna gra ale był taki klimat ze zawsze sie bałem isc przez las a w nocy to masakra ;)
W moim przypadku w GII bałem się chodzić po leseie ale w GI bałem się nawet do niego wejść:p
A co do tematu to osobiście wolę być najemnikiem (sporo mamony za questy i w dodatku są one dużo ciekawsze) aczkolwiek za pierwszym razem, dla wprawy powinno się zagrać paladynem (ZDECYDOWANIE najłatwiej)
Yoh Asakura
14-10-2006, 22:56
W moim przypadku w GII bałem się chodzić po leseie ale w GI bałem się nawet do niego wejść:p
A ja po pierwszym zetknięciu z G1 bałem się wyjść ze Starego Obozu, więc pierwsze kilka godzin spędziłem na oddawaniu się czynnościom życia codziennego. A najlepsze jest to, że nawet mi ciągła rutyna polegająca na jedzeniu/piciu/spaniu/łażeniu itd. nie znudziła mi się ;) O to potęga Gothica.
Nie to co durny Oblivion.
Ta Gothic wymiata. Pamietam jak pierwszy raz wlaczylem pierwsza czesc, taki kozak bylem to sobie pomyslalem ze wejde do lasu...i to w nocy. O dziwo przezylem, biegalem chyba z 15 min po lasach, gonily mnie wilki itp az w koncu zobaczylem swiatlo. Jakims cudem trafilem do obozu na bagnie... i tak musialem zaczynac od nowa bo nie wiedzialem jak wrocic a o zapisaniu nie pomyslalem :P
Nie ma to jak dobry, stary Gothic, mam nadzieje ze czesc trzecia bedzie conajmniej na takim samym poziomie jak dwie poprzednie :D
A co do tematu to wybierz najemnika, mi sie nim dobrze gralem. Ale i tak mag wymiata. Na poczatku troche ciezko ale pozniej to juz banal. Najsilniejsze bestie padaly na 2-3 strzaly...
Anro Rena
01-11-2006, 09:25
no cóż strażnik nie ma takich ekstramalnych misji jak najemnik np:baggienne ziele
pomoc lobartowi itp a najemnik ma naprawde fajne misje i poźniej fajnie zostać łowcą smoków ^^
Arnoldinius
01-11-2006, 09:41
gothic...[O] [M]y [G]od kocham tą gre...
jak 1. rar właczyłem gothica (3 latka temu) to mnie zachwycił ten piekny świat, KLIMAT!!!, interakcja ze swiatem ach.. ta spójnosc to jest po prostu PIĘKNE.. :D
do lasu prawie że nigdy nie wchodziłem (bałem się)
grafika mnie zachwycała (grałem wtedy na słąbym sprzecie do gothica)
P3-800 mhz
128 mb ram
Savage 3 ;]
Wbrew pozorom na tym sprzecie chodził też gothic 2
bariera wygladała pieknie...
chetnie powróce do tej gry, ale najpierw chcem 3 miec w swoje łapy.
mam nadzieje że 3 bedzie bardziej taka jak 1. bniewiem czemu ale mnei sie 1. barzdiej podoba niż 2. (chyba dlatego że to co pierwszy raz widzimy robi wieksze wrażenie)
----------------------------------------------------------------------
Bagiennie zielie Rzadzi xD
Niech innos was prowadzi w Gothicu jak i w tibii :]
Capality
02-11-2006, 23:05
Graj każdą po kolei ;p
Poborca_Podatkowy
02-11-2006, 23:17
Najfajniejszy jest mag ognia. Na chmarze orków walisz deszcz ognia, wzywasz skielety które dokańczają sprawę... I możesz sobie dla picu z jakiejść ognistej kuli na koniec walić ;)
Ohhh.... Jak ja uwielbiam przyzywać w gęsto zaludnionych (tudzież "zaorczonych) miejscach armię ciemności... Po prostu ekstaza. Tylko trochę przeszkadzają nieśmiertelni NPCe ale w G3 podobno ich nie ma... :evul:
Ja dopiero zamówilem Gothica II to nie moge sie wypowiedziec, zostane pewnie najemnikiem ;). W GI gralem i po prostu pierwszy glos jaki usłyszalem to naprawde fajne odgłosy Bezimiennego, Diego itd (nie wiem jak oni sie nazywali co podkładali ale Gz). Klimat w u "świrów" nocą byl zajebisty... lubiłem tez chodzic z wlączona pochodnią po lesie i z nałusznikami w nocy... OMFG niesamowite przezycie ;D. A Morrowind? Rofl lmfao blee itd... w tej grze nie było zycia na jakis rozstajach....
P.S
Są może jakieś mody do G2?
Yoh Asakura
09-11-2006, 15:26
P.S
Są może jakieś mody do G2?
Sprawdź na www.gothic.phx.pl
Wojciech25
15-11-2006, 20:30
Bądz najemnikiem ,sa najlepsi i maja najleprze rzeczy :p
Zostań najeminkiem bo tam dużo misji (czasem nawet fajnych np.zabij 4 młode wilki (do tego nie trzeba być najemnikiem)) Po za tym w 3 rozdziale buster zkupuje rogi cieniostworów jak masz np. 3 dajesz bijesz go aż padnie biezesz rogi i znowu mu dajesz i znowu dostajesz kase (za jeden 250 szt.zł)
Chociaż w sumie to możesz zostać i strażnikiem , najemnikiem i magiem
zalety:
Strażnik: pierwsza zbroja dośc mocna łatwe zadania
Mag ognia: w 1 rozdziale może sie uczyć robienia run imocno wali runami
Najemink:2 zbroja mocna (jak sie gra w NK to w 1 rozdziale Khaled ma na sell Topór barbarzynćy (czy to był topór berserkera nie pamiętam) zbierzecia 3 k i se go kupicie tylko problem 170 SIŁ...
Teraz gildie z 3 rozdziału:
Palladyn: Mocny używa pomniejszych run
Arcymag: (czytałem ,że można nim zostać) runy już do 6 kręgu dużo many
Lowca Smoków:1 zbroja darmowa nie wliczając w to wyratowania beneta z paki
Wady:
Strażnik: idziesz troche na łatwizne biorąc go
Mag ognia: jeśli bije kulą ognia albo błyskawicą (tą walącą piorunem w trafionego) jeśli walczysz np. z orkiem elitą i jak podbiegnie do ciebie i zacznie ciebie tłuc to nic mu nie zrobisz ani fire ballem ani błyskawicą
Najemnik: na dołączenie jest trudna misja pokonaj 2 (dosc mocnych) strażników zadania , na których można łatwo paść np.Torlofa strach przed złymi musisz leść do obozu bandytów (żeby tego było mało) jak już zaczniesz bić poszukiwaczy wszyscy bandyci na ciebie się żucą
w 3 rozdziale
Palladyn: w 5 rozdziale jak chce sie gdzieś dostać z buta to musi iśc z wyjetą bronią powód :wiking: orkowie
Arcymag:tu to nie mam nic do powiedzienia bo nie byłem nigdy arcymagiem
Łowca Smoków: nikt ci nie ufa (nie tylko w dolinie w zamku) tracisz możliwość handlu z busterem rogami bo się okazuje ,że ktoś zabił jego kupca i kaput...
Wszystko natemat mojej opini kim zostać sami osądzcie tylko przemyślcie to dobrze bo puzniej dołączyć do innej gildi nie można np. Jesteś Łowcą i się okazuje ,że Harad sprzedaje dobrą broń z rudy przybiegasz do niego i prosisz ,żeby ci sprzedał i co się okazuje??????????? Że sprzedaje te miecze tylko Palladynom więc dobrze sie namyślcie do której gidli dołączycie
No, na pewno mu to pomoże po dwóch latach.
Ale fajnie, że temat o G2 odnowiony, akurat jak znowu sobie NK zacząłem.
Aha, co z tego, że najemnik ma w NK ten topór już w 1 rozdziale? Ja już dawno 1 rozdział mógłbym skończyć, a ledwo podnoszę ten miecz od Pecka, z 50str wymaganego.
Bądz najemnikiem ,sa najlepsi i maja najleprze rzeczy :p
Prawda ale troche trudno jest dojść bo będziecie musieli się pierwszo dostać do miasta z tamtąd wziąść Laresa i z nim idziecie ale tylko przez wiekszy kawałek zostawia was na dosć trudnym odcinku 4 krwiopijce 5 wilków 2 topielce i jak będziesz łazić po polach to polne bestie
Najemnikiem jest być ciekawie ,Palladyn ma ładną zbroję A gra magiem jest fascynująca! :D ale trudna ,ciężko dostać się do klasztoru a później jak zdobędziesz runy i będziesz miał obszarowe czary ładnie będziesz expił w górnieczej dolinie
Edit: Narobiłeś mi smaka i też sobie pogram ale w Noc Kruka magiem ^^
W Gothicu 2 można łatwo zarobic i zdobyc bron. Bron mozecie znalesc obok domu Alwina (jest u niego misja za 30 szt zl) ta bron to mala kosa a jak chcecie zarobic wiecej to idziecie do Arlika i walczycie z nim taktyka to cios to rpzodu i blok i tak w kólko i padnie i macie 100 szt zl :]
Najłatwiejszy jest zarobek kowalem w NK. Rozwijasz sobie kowalstwo do El Bastardo i mieczyki Harad skupuje po niezłej cenie.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.