Pokaż pełną wersje : Problem z userami w sieci
Otóż mam pewien problem z lagami w sieci ... Zauważyłem że pewna osoba w sieci starsznie zamula i blokuje neta że ping przekracza 1000ms często dochodząc do 2000ms. Dzieje się to tylko wtedy jak jest na kompie ... Dowiedziałem się że musi mieć albo wirusy ,które blokują i zamulaja internet albo ściąga ( w co wątpie bo to się dzieje juz 20 dzień ;/ a nawet jeśli ściaga to nie powinno się tak dziać - inni ściągaja i nie mam lagów więc czego ona tylko ma mi robić lagi ściągając ? ) Lagi lagami, ale nawet stronki nie wchodzą a na załadowanie Gadu Gadu muszę często czekać nawet do 30min. 8o Już nie wiem co jest grane jak mam się tego pozbyć ? I czy nie ma jakiegoś sposobu napisania do tego usera znając tylko nick komputera w otoczeniu sieciowym ?:> ( kumpel cos wspominał o metodzie pisania w wierszu poleceń jakąś komendą ( coś w stylu /send<nick usera w otoczeniu>... ) czy to prawda czy jest jakiś inny sposób ? :> A i w tej sieci nikt nie posiada żadnych programów żeby właśnie się porozumiewać ze sobą ( kiedyś tak było, ale po czasie każdy to zignorował i się w to nie bawi ... ) Tak więc jest jakiś sposób żeby się porozumieć z takim osobnikiem znając tylko jego nick w otoczeniu ?
net send nazwa kompa wiadomosc która ma być wysłana. Co do problemów skontaktój się z administratorem sieci. Przydziały sieciowe powinny być w rozsądny sposób dzielone (chyba że jesteście ty i ta dziewczyna/chłopak) w jeden switch podłączeni i ona blokuje cały transfer do serwera ale jeśli ona blokuje admin może odciąć jej kompa i poprośić o wyczyszczenie ewentualnie płacisz wymagasz więc albo oni sprawią że będziesz miał dobry internet albo ty przeniesiesz się do konkurencji :P
Oto co mi pisze jak napisałem to co mi napisałeś :
Wystąpił błąd podczas wysyłania komunikatu do GRASZKA.
Nie można odnaleźć aliasu komunikatu w sieci lokalnej.
Dostępne są dalsze informacje Pomocy; aby je uzyskać, wpisz NET HELPMSG 2273.
Nastepnie wpisalem to co pisze żebym wpisał:
WYJAŚNIENIE
Nie można zlokalizować tego aliasu komunikatów.
AKCJA
Sprawdź pisownię aliasu komunikatów. Jeśli jest ona poprawna, to być może komput
er, który ma odebrać ten komunikat, jest zajęty. Spróbuj ponownie wysłać komunik
at później.
Do niektórych docierają te komunikaty a do niektórych dochodzi tak jak wyżej ( jakiś błąd )
po pierwsze muszą mieć włączoną usługę posłaniec i system który ją obsługuje (czytaj win 98 odpada nie wiem jak linux). No poza tym komp muszą mieć włączony nie wiem czy niektóre firewalle też jej nie blokują więc wiesz możliwości jest dużo
Aha dziękuje ci za pomoc :) Jeśli by ktoś wiedział lub miał pomysł na moje problemy proszę o odpowiedź :p Tylko proszę mi nie pisać zmień neta albo coś w tym stylu bo net bardzo dobrze chodził dopuki nie spalił się server blokujący zakażone komputery ? czy coś takiego :p a jakoś nie widzę chęci innych osób do natychmiastowego kupienia :P
$corcerer
01-06-2006, 19:02
Jeżeli nie jesteś administratorem sieci, zgłoś się do niego.
Jeżeli jesteś administratorem, to tak:
Na wszystkich urządzeniach zablokuj porty odpowiedzialne za otoczenie sieciowe.
Zastosuj shapera do dzielenia połączenia ( http://sp9wun.republika.pl/linux/shaperd_cbq.html ) LUB
Zabij wszystkie P2P w sieci za pomocą pakietu ipp2pDwa ostatnie kroki najlepiej załatwić naraz, wtedy p2p gryzie ziemię i jednocześnie nie ma możliwości zawalenia całego połączenia przez FTP
Zamiast otoczenia sieciowego postaw serwer DC++ :)
polecam też forum skretka.net
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.