PDA

Pokaż pełną wersje : Zaimki osobowe..

Mr.Minister
10-06-2006, 13:15
Zauważyliście, że w internecie, nie tylko rażące są błędy jak:
1.ile osup wczorai expowalo w kopalniah

albo też:
2.ktury iestes w koleice

Oba rodzaje to praktycznie te same błędy, tylko rzucają się bardziej w oczy niż:

-Nigdy Cie nie lubiłem.
-Co tam u Ciebie?

Pewnie w tej chwili więcej niz 70% wogóle nie wie o tym, że zaimki osobowe (ci, tobie, jemu) piszemy z dużej litery TYLKO we wszelkiego rodzaju listach. I ten błąd jest błędem na takim samym poziomie jak błąd numer 1 i 2.
Naprawde ludzie, to że powiecie mi iż piszecie tak z tego powodu żeby pokazać do tej osoby szacunek wogóle was nie usprawiedliwia.
To tyle jeśli chodzi o moją wypowiedź.. mam nadzieje, że chociaż troszke spadnie liczba pisania zaimków osobowych z dużej litery.

Kamchal
10-06-2006, 13:31
Eh.. za dużo telewizji sie naoglądałeś. Wczoraj ten problem był wałkowany w TVP1/2/3 (nie pamietam:P) i doszli do wniosku, że jest to błąd takiej samej wagi jak napisanie słowa który przez "u".

Mr.Minister
10-06-2006, 13:37
Ciekawe, poniewaz nie oglądałem wczoraj czy kiedy TVP ktoregoś, ale po prostu sam doszedłem do tego wniosku i jest on w 100% poprawny.

Mr.Minister
10-06-2006, 14:32
Odświeżam temat, komentujce no! : ).
Bo coraz nowsze, głupsze, tematy powstają..

djkuter
10-06-2006, 14:55
Kilka rad dla Ciebie <tak, robię błąd ;(>

1. Nie pisz dwóch postów pod sobą
2. Odświeżanie po 1 godzinie? Odśwież sobie mózg:]
3. To już było...
4. To jest OWiON i tutaj ZAWSZE były, są i będą głupie tematy

Miru
10-06-2006, 17:30
Zauważyliście, że w internecie, nie tylko rażące są błędy jak:

Kolejna osoba co się czepia błędów...
Wiesz gdzie zrobiłeś błąd?

REd
10-06-2006, 17:41
Pierd*lisz!

Jak rozmawiam z osobą, którą szanuję to piszę z dużej litery. Dla własnej satysfakcji. Poza tym traktujesz ten błąd jak jakieś nie wiem co. Idź się Miodek przespać, albo oglądaj Discovery Science. Może jakieś ścisłe przedmioty ci się bardziej przydadzą, bo z humanizmem na łeb już dostajesz.

Ghost Nieudany
10-06-2006, 17:44
Bo coraz nowsze, głupsze, tematy powstają..

Z tym na czele.

Każdy wie, że pisanie zaimków osobowych w drugiej i trzeciej osobie z dużej litery w normalnych wypowiedziach jest błędem.

Jak rozmawiam z osobą, którą szanuję to piszę z dużej litery.

Problem w tym, że to nie jest przejaw szacunku, tylko błąd, który nie ma nic wspólnego ze słodzeniem komu i czemukolwiek.

Mr.Minister
10-06-2006, 18:56
Pierd*lisz!

Jak rozmawiam z osobą, którą szanuję to piszę z dużej litery. Dla własnej satysfakcji. Poza tym traktujesz ten błąd jak jakieś nie wiem co. Idź się Miodek przespać, albo oglądaj Discovery Science. Może jakieś ścisłe przedmioty ci się bardziej przydadzą, bo z humanizmem na łeb już dostajesz.
@Ghost
Jak widac nie (Chodzi o REd'a)
@upup
Taa widze :P.

@cytat :S
Sam pierd*lisz!
I traktuje to jak nie wiem co bo to jest błąd (jak to wczesniej nazwalem) na taki samym poziomie jak "gdysz na cmętażu był se ghól ktury był sobje bardzo oldzkól" (zapożczyłem to z jednego artykułu :S).
Btw. Tak samo można usprawiedliwić to, że jak tej osoby nie lubie to będe pisał w sposób powyższy a jak ją lubie to będe pisal poprawnie :S.

REd
10-06-2006, 19:50
Ja wiem, że to błąd. Ale przyzwyczajenie i przekonanie robi swoje. Kończ wykład, miodas.

Baron Kaldrick
10-06-2006, 20:02
Mr.Minister, to jest problem faktycznie olbrzymiej wagi. Prawie tak olbrzymiej, jak napisanie zwrotu 'w ogóle' w zdaniu
Naprawde ludzie, to że powiecie mi iż piszecie tak z tego powodu żeby pokazać do tej osoby szacunek wogóle was nie usprawiedliwia.
, tudzież pominięcie kilku ważnych zasad interpunkcji w tymże. Jak najbardziej, masz rację. Masz również rację pisząc, że nic nie usprawiedliwia osób, czyniących tak karygodne błędy. Powinno się ich pozbawić praw do postowania - ba! Powinno się odciąć im dostęp do internetu! Pozbawić komputerów! Zamknąć w więzieniach! Na stos!

A tak 'wogóle', chłopcze, jak chcesz kogoś poprawiać, naucz się, najpierw, podstawowych zasad, ortografii i, interpunkcji bo to one, są prawdziwą, internetową plagą.

@down
Przepraszam ;((

Lasooch
10-06-2006, 20:12
Kald, albo mi się źle zdaje, albo w Twoim ostatnim zdaniu (wiem, błąd blx mam, na stos mnie! :'() jest o jeden przecinek za dużo, a mianowicie 2 przecinki w złych miejscach i w jednym brak.

"A tak 'wogóle', chłopcze, jak chcesz kogoś poprawiać, naucz się, najpierw, podstawowych zasad, ortografii i, interpunkcji bo to one, są prawdziwą, internetową plagą."

Chyba powinno być

A tak 'wogóle', chłopcze, jak chcesz kogoś poprawiać, naucz się, najpierw, podstawowych zasad, ortografii i, interpunkcji, bo to one, są prawdziwą, internetową plagą.

Na czerwono - złe przecinki, na czarno - tam gdzie powinny być, imho. Tzn. tam gdzie powinien być, a nie ma. Pogrubione.

Mr.Minister
10-06-2006, 22:52
Dobra, niech mod zamknie temat skoro tylko umiecie wyśmiewać to, że ktoś chce troszke poprawić ortografie paru (tysięcy) osób..
Chcialem dobrze, uszanuj to..

Pietru
10-06-2006, 23:05
Mr. ministrze popelniles niewybaczalny blad - zle postawiles przecinek.:D 8o

Rethfing on Aldora
10-06-2006, 23:25
Mr. Minister na Ministra Edukacji Narodowej!

Trenei
10-06-2006, 23:36
@Lasooch

Nie wyczules Ironii?

Kald dobrze powiedzial, nic dodać, nic ująć

Lasooch
10-06-2006, 23:59
@Lasooch

Nie wyczules Ironii?

Tak coś myślałem, bo dużo tych przecinków jakoś, jednak doszedłem do wniosku, że może jej tam nie było : )