Pokaż pełną wersje : Monitor - złe kolory
Pomyślałem, ze dam to tutaj, bo dawałem to na forach o sprzecie komuterowym, ale bez odzewu...
Otoz mam problemem z wyswietlaniem kolorów przez monitor... Wszystko jest za bardzo nasycone niebieskim... wygląda to tak jakby było pod wodą... Czasem jest normalnie, a czasem właśnie efekt wody mam... Czy wiecie co to moze być? Jak temu zaradzic?
Pozdro i z góry dzięki za pomoc...
slawekmag
10-06-2006, 17:29
Podaj firmę i model monitora.
Mam to samo, sprawdz wtyczke od monitora podlaczona do kompa, poruszaj ja troszku powinno pomoc. Jak nie bedziesz mogl jej odpowiednio "ustawic" to wymien na nowa. Jak to nie to, to nie wiem xD Bye ; *
LG - Flatron F700B (chyba 'flatron' jest zbędny, ale wolałem napisać więcej niz mniej):D
Vanhelsen
10-06-2006, 20:05
A sterowniki do karty graficznej zgodne (nie zawsze najnowsze) zainstalowałeś?!... Taki "bajer" jest gdy nie posiadamy zgodnych sterowników.
Dwimenor
10-06-2006, 20:18
Prawym na pulpit, własciwości, zakładka ustawienia, zaawansowane i tam poszperać?
Ale równie dobrze mogą to być sterowniki.
sterowniki zainstalowane te co dostałem na płycie dołączonej do akrty graficznej... co do kabla, to nie wiem czy to to, bo czasami kolory sie zmieniaja, jak ejstem zdala od kompa (czyt. nie ma szansy na poruszenie kablem)
Zaraz pogrzebie w opcjach... :D ale juz próbowałem i nic ciekawego nie znalazłem, ale jeszcze raz poszuakc nie zaszkodzi...
Czy moze z tym mieć coś wspolnego "profil kolorow"?
Mam cos podobnego.
<plaski monitor>
Mi to znika po pewnym czasie.
Czasem po 10 minutach, czasem po godzinie, a kiedy indziej wcale nie ma.
Cos w sterownikach mi sie tatko bawil i naprawil :)
u mnie to ejst tak, ze raz ejst normalnie, raz nienormalnie... i to roznie, raz sie zmienia co 5min, a raz co 5h... mówisz, ze to sterowniki? spytaj co tamten twój "tatko" robił ;)
Więc tak jak zwykle diagnosyka usterki : Skoro sterowniki są w porządku (do monitora i do karty graficznej) sprawdzałeś nasycenie kolorów (zarówno w menu monitora jak i w menu sterowników grafiki) to jest to zapewne uszkodzenie hardweru. Kartę graficzną można raczej wykluczyć (ewentualnie pożycz monitor od kogoś na parę h podłącz do siebie i sprawdz czy jest jakaś różnica). Moim (skromnym) zdaniem jest to wina albo kabla z monitora do karty graficznej (sprawdz czy kabel nie jest zgięty w jakimś momencie np: stoi na nim monitor lub jednostka centralna, pomachaj tym kablem jeśli podczas machania zauważysz że kolory się zmieniają to oznacza że winny jest kabel niestety w większości monitorów jest on przymocowany na stałe i będzie potrzeban wizyta w serwisie) druga możliwość to przepalanie się pewnej części w monitorze odpowiedzialnej za nasilenie barw( jak wiesz są 3 podstawowe barwy za pomocą których uzyskuje się wszystkie pozostałe) niestety tą usterkę można naprawić wyłącznie w serwisie komputerowym.
@up
No i to sie nazywa dobra wypowiedz ; p
@topic
Nie wazne czy jestes przy kompie czy nie, sprawdz ta wtyczke ; ). To tak jak mowilem najprawdopodobniej jej wina. bye
u mnie to ejst tak, ze raz ejst normalnie, raz nienormalnie... i to roznie, raz sie zmienia co 5min, a raz co 5h... mówisz, ze to sterowniki? spytaj co tamten twój "tatko" robił ;)
Cos tam sie "tatko" bawil w sterownikach (gada ze sie bawil), czytal te rozne instrukcje od monitora.
No własnie czasami odnosze wrazenie, zo to moze byc kabel, bo porusze myszka i sie robi cos zle, ale zaraz potem wraca do normy, ale jak juz mówilem ze kolory zmieniaja sie nawet jak jestem afk... Probowałemruszac teraz kablem i nic...
Chyba jutro do serwisu z tym pojde... Dzięki za pomoc...
PS Wczesniej w opcjach wyglądało to tak (był tlyko 1 monitor)
http://img101.imageshack.us/img101/611/iviewcapturedate11062006time10.th.jpg (http://img101.imageshack.us/my.php?image=iviewcapturedate11062006time10.jpg)
A teraz są 2...
http://img101.imageshack.us/img101/3951/iviewcapturedate11062006time11.th.jpg (http://img101.imageshack.us/my.php?image=iviewcapturedate11062006time11.jpg)
Czy to mzoe miec cos wspolnego z moim problemem? bo na sprzecie to ja sie znam podobnie jak moj dziadek...
8o
Cos podobnego w ustawieniach ja mialem, tata sie tam wlasnie bawil w przestawianie.
:D czyli to moze byc to? a teraz masz juz normalnie? czy dalej sa 2 monitory...?
Taaa.
Nie wiem, czy sa 2.
JA tam nie wchodze i sie nie bawie, bo czesto odruchowo klikam myszka :D
Od 2 tygodni mam spokoj, i nic sie nie dzieje. ;)
Moim zdaniem monitor się sypie. Pożycz od kogoś na chwilę inny monitor.
Taaa.
Nie wiem, czy sa 2.
JA tam nie wchodze i sie nie bawie, bo czesto odruchowo klikam myszka :D
Od 2 tygodni mam spokoj, i nic sie nie dzieje. ;)
prawym na polpit>własciowsci>ustawienia
i look czy masz dalej dwa czy to zniknęło (znikło?) po naprawie.,..
Z tego co widze, u ciebie 2 minitor jest wysuniety do prodzu.
U mnie pierwszy.
Wtedy byl drugi.
Virusmaxi
12-06-2006, 07:18
Ściągnij sterowniki najnowsze... mówiłeś że masz je z płyty... lolq... NIGDY praktycznie nie instaluje się sterowników do karty z płyty którą dostałeś! Są zawsze stare i nieaktualne!
ehh to jest tak że serowniki z płyty może i są przestarzałe ale zawsze powinny prawidłowo współpracować ze sprzętem (co tam DX 9 jest już od dawna XP tak samo wątpie żeby zawinił SP2) z nowymi jest już różnie czasem mogą niezłe psikusy robić. Przykładów jest dużo chociażby Nvida. Qmpel ma GF 5600 pewnego czasu postanowiłem mu zrobić uprg sterowników znalazłem na strońce Nvidy najnowsze współpracujące z jegą kartą i ... zonk na ekranie wyświetlały się artefakty komp miewał zawieszki po powrocie do starych wszystko wróciło do normy. Pamiętaj że firm produkujących karty graficzne jest sporo a sterowniki czy do radeona czy do gf wypuszczają te dwie korporacje. Karty czasami różnią się dosyć znacznie w osiągach (ten sam procesor graficzny tyle samo pamięci) jest to spowodowane tym że układy są inaczej porozmieszczane (ogólną budową układów) inna pamięć, szybsza komunikacja pomiędzy procesorem graficznym i pamięcią .
Palek Demon
12-06-2006, 15:31
Mialem tak samo...gdy komp sie wlaczal bylo niebieskie musial sie onitor nagrzac albo gdy w niego zaczolem "Trzaskac" :P to robil sie normalny ale kupiłem nowy bo sie grac niedalo na tamtym gdy go otworzylem podłaczyłem okazało sie że gdy taka mała skrzynka na koncu to wina tego gdy to poruszyłem kolory sie zmieniały na niebieski/nomalny etc.;p
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.