zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Zmniejszenie uzycia procesora

Gallar
24-06-2006, 10:13
Jak w temacie, czy takie coś jest wogóle mozliwe?
Ostatnimi czasy w tibie nie grałem, dziś rano odpaliłem iii... no i sie problemy zaczęły, po około 30minutach gry w całym domu zaczełu jechać spalenizną - odpaliłem program do mierzenia temperatury na procesorze, i w zasadzie to nic dziwnego ze zapach nieprzyjemny był.
OSIEMDZIESIĄT CZTERY STOPNIE CELCJUSZA.
Co najlepsze, w BIOSie mam ustawioną krytyczną temperature na 60 stopni.
Co to moze znaczyć?
a) bios się sypie
b) skok temperatury był tak szybki, że bios nawet nie zdąrzył zareagować...

Obecnie, po odczekaniu godziny, gdy temperatura spadła do ~35 stopni, ponownie właczyłem komputer.
Uzywanie przeglądarki + gg +irc'a + xmplay'a nie zrobiło zbyt dużo.
Temperatura nieznacznie wzrastała powyżej 38stopni.
Właczyłem tibie - zuzycie procesora - 100%.
Zmniejszyłem frameset do dziesięciu, zuzycie zmniejszyło się do ok 50%..
Zacząlem grać, pograłem z 10minut.
Efekt?
52 stopnie celcjusza, czyli wg. programu SpeedFan, temperatura dosyć nieprzyjemna.
Teraz, kiedy pisze tego posta - a nie gram, temperatura sobie spokojnie spada <juz jest 49/50 stopni, tibie wyłączyłem z dwie minuty temu..>

Jakies pomysły, co z tym zrobić?
Jak zmniejszyć uzycie procesora?
Moje chłodzenie po prostu nie wyrabia, oczywiście istnieje możliwość wymiany - ale najpierw, chcę Was spytać - czy nie istnieje żadna inna możliwość, obniżenia temperatury? (czyli zuzycia procesora, bo to przez to temperatura wzrasta;s)

Kwadratowe Koło
24-06-2006, 11:15
Nie graj w tibie ;)

Rybzor
24-06-2006, 11:30
Kup sobie dodatkowy wentylator do obudowy, lepszy do plyty glownej, sciagnij sobie SpeedFan i sprawdz czy cooler dziala na najwyzszych obrotach w tej sytuacji powinno byc kolo 3000RPM. Pozatym na lato nie smaż kompa, zdejmij mu obudowe aby sie lepiej procek chlodzil. Dobre są wentylatorki wysysajace cieple powietrze z kompa. Pokombinuj, bo 84 stopnie to juz naaapraaawde przesada:P

Pozatym przeczytaj ten artykuł --> http://www.pcworld.pl/artykuly/19928.html

Tasior
24-06-2006, 11:32
Ja nup jestem ale wydaje mi sie, że zmiana ustawien grafiki na Dx5 by pomogła.

PharadoX
24-06-2006, 11:34
Zdejmij obódowe i obok postaw wiatriak , podłącz do prądu i niedość że będzie chłodził komputer to niebędziesz musiał czyścić komputera :D
No serio , zawsze tak chciałem zrobić , zobacz może zadziała ;)

Rybzor
24-06-2006, 11:37
Zdejmij obódowe i obok postaw wiatriak , podłącz do prądu i niedość że będzie chłodził komputer to niebędziesz musiał czyścić komputera :D
No serio , zawsze tak chciałem zrobić , zobacz może zadziała ;)
Tez tak chcialem zrobic, tylko nie wiem czy bym przezyl pierwsze 10 sek podczas gdy tona kurzu latala by mi po pokoju :P

Shinjix
24-06-2006, 11:41
Jak w temacie, czy takie coś jest wogóle mozliwe?
Tak, kumpel mi kiedys pokazywał strone z tuningowaniem windowsa. Podobno tak go stuningowal, ze tibia jadła mu tylko ok. 5% mocy proca. Jak sobie przypomne adres, to ci dam.

OSIEMDZIESIĄT CZTERY STOPNIE CELCJUSZA.
Celsjusza, a nie celcjusza. Geez...

Co najlepsze, w BIOSie mam ustawioną krytyczną temperature na 60 stopni.
Co to moze znaczyć?
Chłodzenie nie wyrabia. Rozkręć bude, przeczyść wiatrak na procesorze, przedmuchaj, w razie potrzeby wymień na lepszy. To usunie problem. Inne metody duzo nie dadza - jesli chlodzenia nie poprawisz, to z czasem ci sie proc spali.

Impalable
24-06-2006, 11:43
@Ryba
maska gazowa/odkurzenie kompa

Olorion.
24-06-2006, 11:50
Tez tak chcialem zrobic, tylko nie wiem czy bym przezyl pierwsze 10 sek podczas gdy tona kurzu latala by mi po pokoju :P

Ja, jak rozkrecalem kompa zeby wsadzic nowy zasilacz, zauwazylem troche kurzu. Jak dmuchnalem to musialem otworzyc okno i wyjsc z pokoju na jakies 2 godziny zeby sie wywietrzylo :p

Gallar
24-06-2006, 15:15
Hm, dokręciłem taki jakis noname wentylatorek, do tyłu budy, stress prime uruchomiony na 5minut, podniósł temperature proca o 5/6 stopni..
Ziew, mam nadzieje ze to cos da, przeczysciłem równiez wentyl na procku.
Wciąż czekam na nowe rady, co tutaj można jeszcze zrobić;s

@Shinjix: jak dasz link, do tej strony o tunningu, to będe wdzięczny.

emilok
24-06-2006, 15:33
Zdejmij chłodzenie procesora, oczyść wiatrak i radiator z kurzu, ściągnij radiatory z rdzenia, zetrzyj pastę i nałóż nową pastę, dokładnie przykryj procka radiatorem i załóż wiatrak.
Tu (http://tweak.pl/forum/index.php?showtopic=172765) masz fajny temat opisujący ten proces.

MatKus
24-06-2006, 15:44
Komputer należy regularnie odkurzac wewnatrz. Polecam zainwestowanie w powietrze w puszce, ewentualnie jak ktoś moze odwrotnie odkurzacz podłączyc zeby dmuchalo, tez sie nada.
Z ciekawostek powiem, ze ostatnio odebralem karte graficzna z gwarancji. A powodem spalenia byl wlasnie kurz, ktory zrobil zwarcie. Na szczescie przypalone miejsce zauwazylem zanim oddalem karte i ladnie wyczyscilem, wie po prostu nie dzialala :P

M@rcin
24-06-2006, 21:51
Natknąłem się na taką stronę może o ten tunning chodziło nie wiem =P
http://komputery.panoramainternetu.pl/articles/komp_inne/374647/

Gallar
24-06-2006, 22:45
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Oczyściłem wentylator z kurzy, oraz zamontowałem ten 'no name' wentylator - narazie jest dobrze;d
<szkoda tylko ze kable działają na styk.. tzn. wtyki od wentylatora, mam do molexa powsadane.. ale nvm, wazne, ze chłodzi>

Shanhaevel
24-06-2006, 22:57
Tak btw: jaka jest średnia temperatura przy np. przeglądaniu stron internetowych? Bo ja mam teraz 64 stopnie, a procesora GPU też 64 stopnie. :P Czas czyścić?

Bodziu
24-06-2006, 23:33
Polecam zainwestowanie w powietrze w puszce
Czyli tak zwane Compressed Air (Sprężone Powietrze) które kosztuje w granicach 15-20zł w niemal każdym sklepie komputerowym.

Angel of Death
24-06-2006, 23:43
Tak btw: jaka jest średnia temperatura przy np. przeglądaniu stron internetowych? Bo ja mam teraz 64 stopnie, a procesora GPU też 64 stopnie. :P Czas czyścić?

Ja jak dobrze kojarze to miałem niespełna 45 stopni kiedyś jak sprawdzałem (musze zainstalowac progz do sprawdzania temp. :P)

emilok
25-06-2006, 02:22
Zależy na czym, czy na celinie, pętaku, sępku czy atlonie.