Pokaż pełną wersje : O Inicjatywie Uczniowskiej
A wiec tak jak w nazwie tematu, co sadzicie o calej organizacji? Czy podzielacie zdanie wiceministra edukacji narodowej, ktory twierdzi, ze akcje tej organizacji sa wandalizmem i powinny byc karane? Czy manifestujacy tak naprawde sami nie wiedza po co manifestuja? Czy moze jednak popieracie te akcje?
Ogladajac rozmowe na tvn24 w ktorej bral udzial wiceminister edukacji narodowej, Aleksander Pawlowski z Inicjatywy oraz redaktor spodobalo mi sie kiedy Pawlowski porownal reakcje Giertycha i Orzechowskiego na protesty mlodziezy wobec Ministra Edukacji do reakcji wladzy PRLu na jakiekolwiek protesty. Czyli protestuja narkomani, chuligani, pijacy, zboczency i wszyscy ludzie tej masci. Sprawa mnie zaciekawila mimo polityka sie zbytnio nie interesuje.
Prosze o (kulturalne) wypowiedzi =P
Vanhelsen
27-06-2006, 19:54
Blak, a to ty nie wiesz, że za tymi manifestami stoją rzesze gejo-masono-pedofilo-satanistów którzy czychają na biednego prezydenta?!
A moje stanowisko w tej sprawie jest jasne:
Wybór Leppera na wicepremiera jest kpiną (bo jest karany i będzie wyprowadzany z posiedzeń) zaś wybór osoby z światopoglądem niczym z najczarniejszych okresów średniowiecza na ministra edukacji jest po prostu przegięciem i tyle... To nie III rzesza i Gestapo Wszechpolskie w szkole nam nie jest potrzebne...
Moje zdanie jest takie, ze trzeba wziac kosy w dlon, marsz na sejm i skurczybykow w dyby pozakuwac zanim wymysla co jeszcze moga sp******.
IMHO Inicjatywa Uczniowska to zgrupowanie małolatów co m.in chcą walczyć o rzeczy które tak naprawdę nie są nikomu potrzebne (Marihuana). Ich nawoływanie do wagarów i nielegalne manifestacje pod budynkiem Ministerstwa Edukacji uważam za głupotę. To akurat jest dzieciarnia, która nie ma żadnych przekonań (z wyjątkami) i po prostu chcą zwrócić na siebie uwagę.
ehhh niech dadzą jakieś patriotyczne coś i wezmą matę fizę chemię;p
bede takim patriotą że szok
Giertych jeszcze praktycznie nic nie zrobił ale dostał świeczki na start
no bo rzeczywiście ryzyko jest wysokie że coś zwali nieprzeciętnie
Moje zdanie jest takie, ze trzeba wziac kosy w dlon, marsz na sejm i skurczybykow w dyby pozakuwac zanim wymysla co jeszcze moga sp******.
No, ot co zobrazowales moje uczucia. Lubie kosy ;-)
Popieram, kiedy ruszamy?
Ghost Nieudany
27-06-2006, 21:46
Tzn. ja Inicjatywę Uczniowską mogę popierać jak Giertych cokolwiek zrobi.
Giertych nie zrobił póki co nic, ma tylko plany. Jak coś wprowadzi w życie, to proszę bardzo. Sam uważam, że jest debilem i fuhrerem wielu polskich faszystów, ale to, co IU robi to chora profilaktyka.
Poza tym, z tego, co czytałem i z tego, co widziałem, to na te manifestacje wielu lazło po to, żeby mieć kiepską wymówkę na opuszczenie lekcji.
spider-bialystok
27-06-2006, 22:16
Wg mnie wielu ludzi z IU tak naprawde protestuje dla samego protestu. Giertych jest debilem z poparciem juz chyba tylko w LPR i MW, ale wiele osob nie ma tak naprawde pojecia kim jest, nie wie , ze stworzyl na nowo MW i nie wiedza co to za organizacja, ot w telewizji uslyszeli, ze uczniowie protestuja przeciw niemu to i oni chca byc trendi. Te nawolywanie do opuszczania lekcji w ostatnich dniach szkoly przez IU jest smieszne, bo i tak w te dni nikt juz do szkoly nie przychodzi:) Religia w szkolach to blad popelniony juz dawno temu, dlugo przed Giertychem i takze przed nim tradycja w wiekszosci polskich szkol byly huczne wizyty kleru, wiec katolicyzacja szkol istnieje od upadku PRL'u. Wg mnie protest swoj mozna wyrazic swoja postawa wobec tego co narzuci minister, glosne manifestacje nic oprocz szumu w mediach nie dadza, tu chodzi o wladze. Poki co w mojej szkole nic sie nie zmienilo od nominacji Giertycha, III klasy tradycyjnie dostaly od dyrektorki opieprz za nie uczestniczenie w porannej mszy w dniu zakonczenia roku szkolnego, zobaczymy co bedzie we wrzesniu:) .
@down
Podobnie jak przed wojna, antysemicka, skrajnie prawicowa organizacja, ktora zrzesza glownie ludzi o bardzo waskim swiatopogladzie [acz zdarzaja sie przypadki porzadnych ludzi w MW]
Vanhelsen
27-06-2006, 22:44
ze stworzyl na nowo MW i nie wiedza co to za organizacjaStarczy mi to co o nich słyszę w wiadomościach...
Tobię tylko doradzę, porównac sobie aktualną MW za Giertycha, a tą, która była kiedyś...
Dan the Automator
27-06-2006, 22:49
Nie lubie pancurosko-anarchistycznych organizacji (miałem nadzieje że IU jednak nie poleci w tak dziecinną formę...), śmieszą mnie protesty dla samych protestów, śmieszy mnie ich naiwność. Jednak Gadający Koń o poglądach narodowo-katolickich to nie jest taka błacha sprawa. Ogólnie rozwiązanie mam jedno:
Romuś na szubienice, IU zdelegalizować, za sympatyzowanie z anarchistami.
Ghost Nieudany
27-06-2006, 23:12
Religia w szkolach to blad popelniony juz dawno temu
Nie religia jest sama w sobie błędem, a jej forma. Nie popieram obecności TYLKO nauczania religii katolickiej - obecnie potrzebna jest zmiana i wpajanie wiedzy o wszystkich ważniejszych religiach.
ech dajcie sobie siana, wasze protesty krzyki i inne iniciatywy nic nie dadzą. Wcale nie uważam Giertycha gorszym od na przykład pani Łybackiej która wedłóg mnie była najgorszym ministrem edukacji od 1990. Nie podobają mi się zbytnio poglądy giertycha (przynajmniej większość) jesdnak to nie znaczy ze zaraz w szkołach dzieci będą zmuszane do zapisywania się w Giertych Yugen ze szkoły nikt więzienia już nie zrobi ani nie powrócą kary cielesne. A co do wychowania patriotycznego to jestem za byle nie odbywało się to kosztem dzieci które musiały by siedziec dodatkową godzine w szkole. Czemu jestem za? z kilku powodów, bo jestem Polakiem i mnie zgina jeśli słysze od 13latka że nie zna słów hymnu, ledwo kojarzy kto to był piłsudski, kościuszko, a od dmowskim, skikorskim albo andersie wogóle nie slyszało nie wie co to za data 11 listopada a na takie hasło jak cud nad wisłą myśli że pokazała się matka Boska lub ktoś przemienił wisłe w piwo. No przepraszam ale amerykanie w USA uczą sie nawet konstytucji na pamięć (tylko że ich konstytucja to 12 stron a nasz to jakieś 500 ale chodzi o fakt) dlatego uważam że takie coś jak wychowanie patriotyczne jest jak najbardziej trafionym pomysłem tylko pewnie jak zwykle nauczyciele powołani do zawodu nauczyciela symi ciekawymi wywodami zniechęcą skutecznie młodych ludzi do patriotyzmu. A wracając do romusia, to patrząc na to co sie dzieje w rządzie to sojusz PiS z samoobroną wisi na włosku (chwała najwyższemu) a i z LPR pewnie niedługo wezmą sie za łby więc panu romanowi nie wróże zbyt długiej kadencji więc protesty taczej są zbędne
Vanhelsen
28-06-2006, 01:16
@Pacek: co do wywowania patriotycznego, to masz rację, ale zauważ, że ten koleś czasem przegina w tej właśnie sprawie, przykład?
niedawne posiedzenie LPRu wolne dla wszystkich. Przyszła tam grupa młodych, ubranych odświętnie i w ogóle ni powodu by się uczepić. Zostali wyprowadzeni przez policję, za co? za to, że nie śpiewali hymnu narodowego... Osobiście przy hymnie stoję na baczność ale samego hymnu już nie śpiewam, czy to jest powód by wzywać policję i np: wyprowadzić mnie z zakończenia roku?!...
@Up:
Powinni cię rozstrzelać za to, że nie śpiewasz hymnu... ;-)
@Topic:
Mimo iż Giertycha, ani jego poglądów nie popieram, uważam jego wybór na ministra edukacji za wielką pomylkę, sądzę, że ostatnie protesty młodzieży i samo działanie IU to głupota. 3/4 tych dzieciaków (albo i więcej) nie ma własnych poglądów na ten temat, a idą protestować tylko po to, aby nie iść do szkoły.
Romuś na szubienice, IU zdelegalizować, za sympatyzowanie z anarchistami.
Popieram ;]
Adolphus Elbragol
28-06-2006, 14:09
Przeczytalem temat i kilka pierwszych postow. Reszty nie z bardzo trywialnego powodu - wrodzonego lenistwa. Moim skromnym zdaniem jak narazie nie ma powodow, coby demonstrowac swoje niezadowolenie z ministra edukacji i tego, co robi. Wszakze polska oswiata juz i tak lezy, wiec Giertych musialby sie naprawde postarac, jesli mialby polozyc ja bardziej =)
Imo, najbardziej zastanawia mnie ta dodatkowa godzina patriotyzmu i wybor dopuszczonych do uzycia podrecznikow przez czlowieka o takich przekonaniach, jak pan Roman =/
przypomniała mi sie sytuacja niedawno miala miejsce akcja na gg(rok czy dwa temu)Łybacka na sibir;)
ona chyba gorsza od Romusia była
Inicjatywa Uczniowska to tak naprawde stowarzyszenie młodych Wiernych. Ew. Młodzi PiS, Młodzież Wszechpolska i MłodaLiga Samoobrony. Wspierająca Ojca Dyrektora [chwała mu] jak i Magdzię Buczek w jej codziennym trwaniu z mlodziezą w kółku różancowym. Propaganda, chcą zwerbować tempackie dzieci, które walą z axa, zeby nasz DUPNY Roman mógł dalej robić kiełbie we łbie i ch...u..j.nie w szkolnictwie. Brakuje tutaj tylko Andrzeja Leppera i Renaty Begger która dobrze wie co to znaczy nauka do testów/sprawdzianów. To jest naprawde śmiech, takie kmioty ze wsi które na antenie nie umieją się dobrze wysłowić je.b.ią takie blędy ze szok. Ale KTOś KU***A TYCH CIU****LI WYBRAL!. Banda ch.... i jeb...ani masoni z radia maryja, rzesza 1,3 miliona ludzi wsłuchujących sie w mantre tego radia, przekaz podporogowy "jestescie ****ami". Kochający braci Kaczynskich którzy smieja sie z głupoty Polaków, ze tak sie dali WYCH.....AC. Psychopaci...
Jeszcze zobaczycie na własne oczy iz lekcje religii będą obowiązkowe, kościół przejmie TVN i Polsat jako, ze te stacje są masonskie. Przed kazda lekcja bedziemy sie modlic do Romana o pomyslne plony i zdrowe rodziny.
Wiem, ze tymi przeklenstwami pokazalem sie lekko z prostackiej strony ale prosze mi wybaczyc gdyz układ i dzisiejszy rząd Polski denerwują mnie PIEKIELNIE. o! ;)
wszystko co zwiazane z młodzieza "wyszeh polskom" powinno zostac zdelegalizowane albo chociaz niech rzad przestanie ta organizacje dofinansowywac, a sam minister edukacji to jak powiedzial jeden znany polityk " policzek w twarz polskiej edukacji"
IU? Warszawska grupka anarchistów złożona gimnazja- i licealistów. Skrajna lewqica, że aż strach. Skumplowani z klegami z zachodniej granicy, przyjmują sposoby 'dialogu'. No i 'Marycha', ludzie palcię ją sobie, bo mimo jej nielegalności i tak łatwo ją zdobyć...
Jak dotąd Giertych nie mógł zbyt wiele zrobić, poczekajmy kilka miechów i oceńmy...
Ja mma tylko jedno pytanie: Czy gdyby szefen MEN'u został Lepper (albo jakiś inny polityk Samo~ lub LPR'u) też byłyby takie demonstracje?
Andrew Lepper siedzi w fotelu Ministra Rolnictwa i nie ma o nim prawię żadnych wzmianek (marginalnie).
Za dużo się zaoglądaliście TV... Większość wybryków przypisanych MW robią działacze NOP'u, OWP i innych organizacji 'prawdziwej prawicy'...
Za dużo się zaoglądaliście TV... Większość wybryków przypisanych MW robią działacze NOP'u, OWP i innych organizacji 'prawdziwej prawicy'...
Oj tak... NOP to już na powaznie komuchy i sadysci.
O OWP na wiki Prounijne ugrupowania polityczne zostały uznane winnymi "zdrady narodowej". Grupa pozostaje w konfikcie z Ligą Polskich Rodzin, którą członkowie OWP uznają za konserwatywno-chadecką partyjkę karierowiczów powiązanych z Opus Dei. Odcina się również od szowinistycznej i pseudonarodowej w mniemaniu działaczy OWP - PPN-u Leszka Bubla.
:D. DjKuter ale nie mozesz zaprzeczyc, ze A. Lepper i jego "ziomki" są przychylnie nastawieni do tych "grup"?
Jeszcze nie udowodniono członkom MW rzucania kamieniami/robienia zadym w czasie demonstracji...
Pytania o Leppera nie rozumiem...
Sir Emilio
28-06-2006, 16:35
@Pacek: co do wywowania patriotycznego, to masz rację, ale zauważ, że ten koleś czasem przegina w tej właśnie sprawie, przykład?
niedawne posiedzenie LPRu wolne dla wszystkich. Przyszła tam grupa młodych, ubranych odświętnie i w ogóle ni powodu by się uczepić. Zostali wyprowadzeni przez policję, za co? za to, że nie śpiewali hymnu narodowego... Osobiście przy hymnie stoję na baczność ale samego hymnu już nie śpiewam, czy to jest powód by wzywać policję i np: wyprowadzić mnie z zakończenia roku?!...
i Romek goscil w moim miescie jesli sie nie myle ;) hehe takie mamy czasy Roman, Andrzej (Endrju), i czlowiek ktory ksieżyc kradl zadza i nic na to nie poradzisz
No tak... To teraz nam wszystkim przyszło już sp******ać z tego kraju... A jak przyznasz się do końca czerwca, że jesteś gejem to dostaniesz 50% zniżki na prom do Szewcji -.-. Istna komedyja ;P IU niech sobie manifestacje robią - nic nie wskurają bo do zakutego końskiego łba i tak nic nie dociera. A jak myślicie, że gorzej być nie może to powołajcie na ministra edukacji Giertycha - będzie dużo gorzej ;P
Dan the Automator
28-06-2006, 19:01
IU? Warszawska grupka anarchistów złożona gimnazja- i licealistów. Skrajna lewqica, że aż strach.
Nie przesadzaj.
Jeszcze nie udowodniono członkom MW rzucania kamieniami/robienia zadym w czasie demonstracji...
Oj prosze... Nie żartuj sobie. Jasne, najwięcej kamieni poleciało od NOPu, ale nie wszystkie.
Jak dotąd Giertych nie mógł zbyt wiele zrobić, poczekajmy kilka miechów i oceńmy...
Lepiej czekac az zepsuje czy prewencyjnie podciac mu korzenie ? Bo ze zepsuje nalezy sie, biorac pod uwage jego kompetencje, spodziewac.
@Vil
Czy jeśliby minister miałby na nazwisko Ernest Poprzeczka i miał takie same kompetencje, skoro je tak nazywasz, też byłyby takie same protesty? I powiem Ci, że minister nie rządzi wszystkim w resorcie, od tego są fachowcy, doradcy, ekspertyzy. On tylko koordynuję pracę całego ministerstwa.
Jak nie wierzysz, to poczytaj wypowiedzi niektórych ministró, którzy byli paraliżowani przez podwładnych i sami nie mogli zbyt wiele zrobić.
@Dobo
Nie przesadzam, mnie od takego lewactwa odpycha na kilometr...
No wiadomo nie wszystkie od NOP'u, kilka z OWP :] Spytam się jeszcze, kto pobił fotoreportyra? Młodzieżowka SLD :]
Lepiej czekac az zepsuje czy prewencyjnie podciac mu korzenie ? Bo ze zepsuje nalezy sie, biorac pod uwage jego kompetencje, spodziewac.
Nie jestem zwolennikiem Romana, ale chyba ma wyższe wykształcenie, jest prawnikiem i jeszcze uczył historii. Do tego pomaga mu wielu ekspertów. Więc nie w kompetencjach, lecz intencjach leży obawa o przyszłość uczniów.
Ghost Nieudany
28-06-2006, 22:50
Żebyście wszyscy tacy mądrzy byli, kiedy Kaczyński dochodził do władzy.
Nightwalker
28-06-2006, 23:18
Co do Kaczyńskich, to bano się, że nie będzie wolności słowa w kraju. A co? Ekipa rządząca jest wyśmieniana non topper.
O innych rzeczach nie mówię, bo coponiektórzy nazali mnie pewnie moherem
@up
Cicho, zaraz przyjdzie do waszych domów gestapo i zawiązą do obozów koncentracyjnych i rozstrzelają... Aby Kaczyzm żył wiecznie...
Quezacoatl
28-06-2006, 23:55
IMHO ta sytuacja w rządzie to porażka. Ale czego się spodziewać? nasz rząd był zawsze do d... (może poza kilkoma ludźmi, którzy naprawde się starali coś zmienić)
A tak na dobrą sprawę to najwięcej zabawy mają z tym media i przeciwnicy rządzących. Przykład...
http://i41.photobucket.com/albums/e271/Quezacoatl/Pictures/w113ox.jpg
http://i41.photobucket.com/albums/e271/Quezacoatl/Pictures/roman6ms.jpg
Co do wybryku IU to wolałbym nie komentować... (dzieci, któym się poprostu nudzi) choć lepiej że protestują, niż żeby dawali nam powody do dumy... (jak ci co wyjechali za granicę, i jak ludzie z buszu zabili człowieka za MP3 -.-)
Ghost Nieudany-co to znaczy że kaczyński dochodził do wladzy, pokręciło cie? Polska to nie kuba że tu aby mieć władze to trzeba miec karabin, do władzy to dochodził kastro i husain a Kaczyńscy i PiS wygrali w wolnych niezależnych wyborach i do cholery jasnej ktoś ich wybrał (na przykład ja i nie wstydze się tego mówić chociaż za rząd jest mi wstyd) dlatego teraz moge bez mrugnięcia okiem krytykowac ten rząd za to czego nie zrobił albo za to co zrobił inaczej niż zapowiadał. Moge mówić o Kaczyńskim co chce bo mnie oszukał mówiąc że zawiąrze koalicjie z PO a tym czasem skumał sie z burakami i skrajnymi narwańcami. A mimo wszystkich niedoskonałości tego rządu to wole mieć taki niż SLDowki gdzie byli PZPRowcy i agenci KGB mieszali wode. Tu są kłamcy ale przynajmniej kłamią od niedawna a nie od urodzenia. Piętro wyżej, matko jedyna jaki kaczyzm człwieku zastanów sie co mówisz, usłuszałeś hasełko spodobało ci sie i powtarzasz, póki co nie ma żadych przesłanek że ten rząd zrobi cokolwiek w celu ograniczenia naszych swobód, a za 3 lata kiedy skończy mu sie kadencja po prostu przyjdą nowi magicy z nowymi czarodziejskimi sposobami na naprawe naszego państwa i jak zwykle po pół roku zostaną zgnojeni bo taka jest już ta nasza Polska mentalność, naprwade dobrze jest tylko wtedy kiedy jest naprawde źle. W tym karaju aby sąsiad żył z sąsiadem w zgdzie to musi być powódź. Jeszcze słówko o młodzieży wszechpolskiej, żyjemy w wolnym kraju i kazdy teoretycznie może mieć poglądy jakie mus ie podoba ale chłopcy z MW trosze przeginają pałe, często ich argumentem jest siła fizyczna a to mi się straszne nie podoba. We wszystkim trzeba mieć umiar w poglądach także.
wieszok-nie śpiewasz hymnu ale słowa znasz, w przeciwieństwie do niektórych
ps. miało być o inicjatywie uczniowskiej a zrobił się temat o rządzie [;
Moze nie wiem nic o polityce ale wiem jedno ,ze Polske wolna mamy z 18 lat.
A tyle czasu nie wystarczy zeby zrobic z niej Amryke -.-. Ile Amerykanie czy Anglicy mieli czasu na stworzenie zoorganizowanego panstwa? Setki lat.. a my?
Co do IU to smiac mi sie chce ,ze oni nawet nie wiedza po co protestuja...
Roman Giertych nawet nie kiwna palcem a oni juz z armatami na niego zalosne...
Wedlug mie te cale protestacje sa tylko po to zeby uczniowie mogli sobie uciec z lekcji. Na miejscu Giertycha powolalbym kogos innego kogos z doswiadczeniem i pracowitoscia.
LEPIEJ bierzmy czupagi w rece i na stolice ! Rozwalmy caly rzad i stworzmy nowy NIECH ZYJE .... (KOMUNA,REZIM,SOCJALIZM,DARMOWE KANAPKI!!)
Offtopic@
^^^^
Tote zdjecie pokazuje w jakim nietrzezwym stanie jest nasz Romek (NACPAL SIE!:D).
POPRAWIE BLEDY ZA ...(ZALEZY)
spider-bialystok
29-06-2006, 01:33
Moze nie wiem nic o polityce ale wiem jedno ,ze Polske wolna mamy z 18 lat.
A tyle czasu nie wystarczy zeby zrobic z niej Amryke -.-. Ile Amerykanie czy Anglicy mieli czasu na stworzenie zoorganizowanego panstwa? Setki lat.. a my?
Rotfl, [ch]ameryki nie bylo jeszcze na mapach swiata, kiedy Polska byla dobrze zorganizowanym panstwem europejskim. O historii swiata tez chyba nie za wiele wiesz.
Ghost Nieudany
29-06-2006, 10:02
Ghost Nieudany-co to znaczy że kaczyński dochodził do wladzy, pokręciło cie? Polska to nie kuba że tu aby mieć władze to trzeba miec karabin, do władzy to dochodził kastro i husain a Kaczyńscy i PiS wygrali w wolnych niezależnych wyborach i do cholery jasnej ktoś ich wybrał (na przykład ja i nie wstydze się tego mówić chociaż za rząd jest mi wstyd)
No super, tylko, że teraz nagle ludzie się obudzili z łapami w nocnikach i bojkotują Giertycha, który gówno zrobił. Jak Kaczyński dochodził do władzy (jedna cholera, czy został "uczciwie" wybrany - te wybory były od samego poczatku ustawione, odkąd ojciec Grzyb się wmieszał), to jakoś nie widziałem protestów na ulicach i Inicjatyw Antykaczyńskich.
Szefem kraju został Jarosław (nie Lech, on ma gówno do gadania, a nasz Jaśnie Oświecony Przez Ojca Lepszego Grzyba Niz Nica Premier jest tylko marionetką), który prawdę mówiąc jest demagogiem, kłamcą i człowiekiem zwyczajnie głupim. Czy ktoś protestował? Nieee, jeszcze mu w dupę ludzie wchodzili.
no dobra ojciec przedyrektor od spraw wszelkich napewno nieco dopomógł swymi audycjami ale na pewno nie na tyle żeby 33% poparło PiS i Leszka, jego nawoływania mogły przyspożyć najwyżej 3-4% głosów pisowi, reszta ludzi którzy oddawali głos na kaczyńskiego w tym ja nawet nie słucha radia maryja a wręcz potępia to radio które miast zajmowac się religią i modlitwą miesza się czynnie w polityke. A to że Kaczyńscy odwracają kota ogonem rządzą po swojemu, wprowadzając w życie decyzje ktore ogółowi społeczeństwa się nie podobają to już inna bajka. Ale w sumie kazdy kij ma dwa końce, z kim mieli się skumać jeśli z PO są skłuceni na całej lini, chyba nie z SLD. Uwarzam że taki stan utrzyma się jeszcze najwyżej rok po czym zostaną rozpisane noe wybory, i to by było najlepsze rozwiązanie. A protesty na ulicach nic nie dadzą, wogole protesty nic nie dają, pielęgniarki protestowały przez 2 miesiące i nadal protestują a jedyne co dostały to niejasne obietnice podwyżek, natomiast kiedy górnicy zagrozili protestem rząd odrazu się ugioł, jednym słowem jeśli nie jesteś górnikiem protesty ci gów... dadzą
@Pacek
Nie wyczułeś lekkiej ironii? Jak chcesz poznać moje poglądy przeczytaj moje pozostałe posty...
@Spider
Była dobrze zorganizowana, ale się połamało wszystko...
@Pacek
Górnicy po prostu mają argumenty:evul:. A serio to wiesz, jaka jest ytuacja na Górnym Śląsku. Tam nie jest tak różowo, jest coraz czarniej...
Ghost Nieudany
29-06-2006, 11:13
@up
Ta, super. Górnicy. Pieprzone, śmierdzące lenie, którzy robią 15 lat jako elektrycy i ledwo po czterdziestce mogą odejść na emeryturę. Kretynizm kompletny. :S
Popieram wczesną emeryturę tylko u tych, co robią na przodku albo są ratownikami - oni narażają życie i im się należy.
@up
Ta, super. Górnicy. Pieprzone, śmierdzące lenie, którzy robią 15 lat jako elektrycy i ledwo po czterdziestce mogą odejść na emeryturę. Kretynizm kompletny. :S
Popieram wczesną emeryturę tylko u tych, co robią na przodku albo są ratownikami - oni narażają życie i im się należy.
Robiłeś kiedyś na dole? Wiesz jak się tam zapie... Po cztardziestce nie idą na emerytę, teoretycznie musi mieć 43 lata (25 lat przerobionych + 18 lat do pełnoletności), ale musi odprawować różne 'N' i takie tam... W praktyce na emerytę idą ludzie ~50... Kiedyś ratownicy byli najgorzej opłacani na kopalni, teraz są najlepiej:]
Coś dla ludzi przeświadczonych i nierobach gónikach: http://wiadomosci.onet.pl/1344154,2677,kioskart.html
Czy jeśliby minister miałby na nazwisko Ernest Poprzeczka i miał takie same kompetencje, skoro je tak nazywasz, też byłyby takie same protesty?
Jest prawnikiem a nie pedagogiem. Ch** z tego ze zna historie, skoro odpowiada nie za IPN czy za resort Ziobry a np. za dobor podrecznikow szkolnych. Czy chcialbys, aby na jego stanowisku siedzial 70-letni towarzysz z PZPR i dzieciaki uczyly sie 'czerwonej' historii i tego jak za Gomulki bylo dobrze bo wszyscy mieli prace ? Ja nie chce programu edukacyjnego spod znaku 'Naszego Dziennika' i dlatego jestem przeciw. IMHO na tym stanowisku powinien wyladowac _bezpartyjny_ profesor z doswiadczeniem a nie Giertych w podziece za koalicje.
I powiem Ci, że minister nie rządzi wszystkim w resorcie, od tego są fachowcy, doradcy, ekspertyzy. On tylko koordynuję pracę całego ministerstwa.
Wobec tego mozemy do tego resortu wtloczyc nawet Renatke B. skoro jej eksperci naprawia co ona spieprzy.
Żebyście wszyscy tacy mądrzy byli, kiedy Kaczyński dochodził do władzy.
Wplyw na to mialem taki ze glos oddalem ( SDPL ) i ubolewam nad decyzja 'wiekszosci' ktora wybory olala.
Co do Kaczyńskich, to bano się, że nie będzie wolności słowa w kraju. A co? Ekipa rządząca jest wyśmieniana non topper.
I pewna pani z ministerstwa zarzadzila zeby z calego nakladu pewnego czasopisma wyciac nozem do tapet artykul nieprzychylny Kaczorom. W tv nie puszczaja ' O 2 takich .. ", zdjeto pare programow nieprawomyslnych, wolnosc jak cholera .. Zwlaszcza z Wildsteinem i Pospieszalskim w TVP.
Tu są kłamcy ale przynajmniej kłamią od niedawna a nie od urodzenia
Czy to ich usprawiedliwia ? SLD przynajmniej obludnie nie mowilo o odnowie moralnej narodu, a ci z rozancem i pod reke z biskupem nadal robia swoje ..
Jesli chodzi o MW - imho z Ziobra u steru nic im nie udowodnia i, chociaz upaprani gownem, dalej beda pachniec. Obym sie mylil i Zbyszek cos zaczal robic ( zobaczymy jak wypadnie sprawa Redwatch ) ..
Jest prawnikiem a nie pedagogiem. Ch** z tego ze zna historie, skoro odpowiada nie za IPN czy za resort Ziobry a np. za dobor podrecznikow szkolnych. Czy chcialbys, aby na jego stanowisku siedzial 70-letni towarzysz z PZPR i dzieciaki uczyly sie 'czerwonej' historii i tego jak za Gomulki bylo dobrze bo wszyscy mieli prace ? Ja nie chce programu edukacyjnego spod znaku 'Naszego Dziennika' i dlatego jestem przeciw. IMHO na tym stanowisku powinien wyladowac _bezpartyjny_ profesor z doswiadczeniem a nie Giertych w podziece za koalicje.
Zna historię, jak sam przyznajesz, no więc o co bunty? Chyba dobrze zatwierdzi podręczniki do historii:] Wiesz, pana Wiatra to my już przerabialiśmy... I LPR coraz bardziej niezależna jest od RM jeśli byś nie chciał zauważyć (PiS jest pchany przez O. Tadeusza)
Wplyw na to mialem taki ze glos oddalem ( SDPL ) i ubolewam nad decyzja 'wiekszosci' ktora wybory olala.
No, ludzie po rządach SLD i SDPL (AWS'u i reszty też) mają dość polityki i pokazują to nie udąc do urny... Swoja drogą współczuję straconego głosu, ale...
Jesli chodzi o MW - imho z Ziobra u steru nic im nie udowodnia i, chociaz upaprani gownem, dalej beda pachniec. Obym sie mylil i Zbyszek cos zaczal robic ( zobaczymy jak wypadnie sprawa Redwatch ) ..
A co mamy powiedzieć, kiedy lewicowy minister umarzał postępowania przeciw swoim koleżkom? I co ma Redwatch do MW, spytaj się twórcó tej storny, ciekawe co Ci o MW powiedzą... No i gównem ubabrana jest bardziej inna część sceny politycznej
Rotfl, [ch]ameryki nie bylo jeszcze na mapach swiata, kiedy Polska byla dobrze zorganizowanym panstwem europejskim. O historii swiata tez chyba nie za wiele wiesz.
Co niestety nie zmienia faktu, ze demokracja u nas dopiero raczkuje;]
Co niestety nie zmienia faktu, ze demokracja u nas dopiero raczkuje;]
Ale i tak nasi politycy chcą pomagać innym demokracjom bardziej niż stare, okrzepłe systemy demokratyczne.
Ale i tak nasi politycy chą pomagać innym demokracjom bardzije niż stare, okrzepłe systemy demokratyczne.
Politycy? Pomagac demokracji za granica? Kto, gdzie i jak?
WIelkie promowanie przez polskich polityków (pobyt w Sejmie) A. Milinkiewicza. Mi też isę Łukaszenka nie podoba, ale trzeba myśleć wielotorowo, załamała się nasza wymiana gospodarcza (a Niemcom poprawili ją), przez co nasz handel na wschodzie nie rozwija się kwitnąco.
Vanhelsen
29-06-2006, 14:21
no dobra ojciec przedyrektor od spraw wszelkich napewno nieco dopomógł swymi audycjami ale na pewno nie na tyle żeby 33% poparło PiS i Leszka, jego nawoływania mogły przyspożyć najwyżej 3-4% głosów pisowiA powiesz mi iloma % PO przegrało?...
@górnicy: Za przeproszeniem, ale z bogiem z nimi, co to miało do qr.. nendzy być?! Lecą na stolicę, rozwalają szyby i rządają wcześniejszych emerytór "bo mają trudny zawód"... To dlaczego ten górnik nie poszedł w młodości się uczyć zamiast latać na wagary i nie znalazł sobie teraz lepszego zawodu! A w ogóle to co, on jedyny ma "ciężką pracę" ?! A taki hutnik co cały dzień siedzi przy piecach rozgrzanych to temperatór liczonych w tysiącach... Mają taką pracę to niech charują, albo znajdą sobie co innego, niech się cieszą, że nie należą do bezrobotnych...
Politycy? Pomagac demokracji za granica? Kto, gdzie i jak?
A Walesa i jego stwierdzenie "jesli na Bialorusi demokracji nie bedzie, to ja tam pojade i im pomoge"?
@up
No właśnie, to zadanie dla ONZ, a nie dla naszej 'wielkiej i wspaniałej' demokracji...
@Wieszok
Jakbyś wiedzial tacy gónicy o których mówisz, już są na emerytkach, teraz na dole robią nawet kolesie z wyższym wyksztąłceniem... I po prostu kiedyś w czasie demonstracji było tak ,że porozumienia podpisano ale związek wykołował góników...
A Walesa i jego stwierdzenie "jesli na Bialorusi demokracji nie bedzie, to ja tam pojade i im pomoge"?
No fakt, fenomenalna pomoc dla Bialorusinow. Chylic czola przed takimi ludzmi.
Zna historię, jak sam przyznajesz, no więc o co bunty? Chyba dobrze zatwierdzi podręczniki do historii:]
Zostaje jeszcze wychowanie seksualne na modle LPR oraz tzw 'wychowanie patriotyczne' na modle wszechpolska. Radykal nie moze dostac _takiego_ stanowiska, faszysta w ministerstwie skarbu nie narobi gnoju ale tu chodzi o edukacje ...
I LPR coraz bardziej niezależna jest od RM jeśli byś nie chciał zauważyć (PiS jest pchany przez O. Tadeusza)
Czy jest niezalezna czy nie, pomysly obvu tych grup sa na podobnym poziomie.
Swoja drogą współczuję straconego głosu, ale...
ech? Nie zaglosuje na PO bo umoczone tu i owdzie, na rydzykowych klecznikow ( PiS, LPR i takie tam twory ) tez nie zamierzam, SLD umoczone, SDPL to resztki ludzi z twarza, czysci na pewno nie sa ale przynajmniej nie smierdza tak bardzo jak reszta. A glos stracili ci, ktorzy nic do urny nie wrzucili a teraz protestuja przeciwko temu na co niedawno mieli wplyw.
A co mamy powiedzieć, kiedy lewicowy minister umarzał postępowania przeciw swoim koleżkom? I co ma Redwatch do MW, spytaj się twórcó tej storny, ciekawe co Ci o MW powiedzą... No i gównem ubabrana jest bardziej inna część sceny politycznej
Czy to, ze lewica tak robila usprawiedliwia prawice ? Czy moze powinno sie i tych i tamtych pociagnac do odpowiedzialnosci za kolesiostwo ? A Redwatch do MW ma tyle, ze jesli RW nikt nie pociagnie do odpowiedzialnosci to 'umiarkowanie faszystowscy' ludzie z MW beda bezkarni, w przeciwnym wypadku moze uda sie ich przytemperowac. A juz na pewno bedzie sie im uwazniej patrzec na rece gdy beda sie bawic resortem edukacji.
@Vil
Wychowanie seksuwalne na modłę SLD jest porażką, zobaczymy jak teraz wyjdzie... Ministerstwo Skarbu też by się przydało, tylko ~10 lat temu, mniej wyprzedanych firm...
Wiesz, Borowski nie jest szyściutki, wiele osób z SDPL było z PZPR na kierowniczych stanowiskach (SLD chociaż 'zmienia' ludzi, dając Napieralskiego i Olejniczaka, jednak na nic to...). Daleko nie zajedzie, bo żelaźni wyborcy lewicy pojdą głosować na SLD, bo SDPL wg. nich wyrzekła się ideałów...
Nie usprawiedliwwia, tylko należy o tym pamiętac, obie orientacje nie lepsze i pod sąd i osądzić sprawiedliwie, faszyzm w MW (o ile jest) jest zjawiskiem marginalnym i dotyczącym 'szeregowych' członków nie mających zbyt wielkiego wpływu na decyzje, ale 'Fakt' i 'Dziennik' będą szukać. A dla wszystkich malnontentów Romana w MEN'ie powiem: Przeżyliście Łybacką bez strat osobowych, dajcie Giertychowi żyć...
Ghost Nieudany
29-06-2006, 15:38
Robiłeś kiedyś na dole? Wiesz jak się tam zapie... Po cztardziestce nie idą na emerytę, teoretycznie musi mieć 43 lata (25 lat przerobionych + 18 lat do pełnoletności), ale musi odprawować różne 'N' i takie tam... W praktyce na emerytę idą ludzie ~50... Kiedyś ratownicy byli najgorzej opłacani na kopalni, teraz są najlepiej:]
A potrafisz czytać? Czy twoja tępa główka jeszcze tego nie opanowała?
Obecne prawa emerytalne dotyczą WSZYSTKICH pracujących w kopalniach, włącznie z elektronikami i elektrykami.
A potrafisz czytać? Czy twoja tępa główka jeszcze tego nie opanowała?
Obecne prawa emerytalne dotyczą WSZYSTKICH pracujących w kopalniach, włącznie z elektronikami i elektrykami.
Woiem, to zabiezpieczenie na wypadek pojawienia się drugiego Wałęsy... A skoro tak różowo w kopalni jest, to przyjeźdzaj, przyjmuj sięi żyj jak w raju...
od uczniów po wybory ustawione(czegoś głuszpego imho nie można była dowalić)
przez górników etc ;)Popatrzmy na ten temat i teraz wiemy że rządzą nami podobni ludzie do nas kłotliwi,czasem chamscy,drący się wszędzie ;)
dajcie Romkowi czas a najwyżej potem powiedzcie ja wiedziaaałem że tak będzieeee
up. powszechnie wiadomo że gdzie 3 polaków tam prtie 4 i poglądów 20, zawsze tak było i tak będzie, lepsze takie coś niż jednomyślność sterowana z góry. Polska od wieku XVII kiedy to liberum veto zaczeło naprawde działać i stało się argumentem prztargowym w rękach obcych nacji nie jest normalnym krajem. Polską rządzą ludize dla których własna d... i własna wygoda jest znacznie ważniejsza od ogółu. Tak właściwie kto by nie rządził to było by źle, a dlaczego? Ponieważ w Polsce od lat 30 przynajmniej w świecie polityki przewijają się te same nazwiska od Kwaśniewskich, Oleksych, millerów przez Tusków, Kaczyńskich i różnych Wałensów co to Polske ratować chcieli i dals jej dobra gotowi byli poświęcić wszystko [; Tu nigdy nie będize dobrze kto by nie rządził a my sobie możemy protestować do śmierci i tak nic nie wskóramy bo prawda jest taka że politycy potrzebują wyborców tylko do momętu skreślenia odpowiedniego okiena w liśćie wyborczej, a dalsze zachowanie polityków wobec obywatela jest uzależnione od wyniku. Jeśli wynik jest pozytywny polityk rzeczony ma nas już głęboko gdzieś ponieważ dostaje mandat na 4 lata i przez te 4 lata co nahahmęci to jego, jeśli wynik jest negatywny to podnosi wielkie larum przeciwko temu co przy władzy żeby w następnych wyborach wygrać i robić to samo co wygrany. Pozycja przegranego jest wygodniejsza ponieważ nikt cie nie skrytykuje za nieralizacjie programu ponieważ nie masz władzy do realizacji programu a kiedy jest sie już przy władzy to nie ma możlwiości na realizacjie programu bo warunki finansowe na to nie pozwalają i tak dalej i tak dalej nie kończonca sie opowieść. Szkoda gadać.
ps. jeśli następne wybory wygrają demokraci.pl to będzie dopiero tragedia
jeden niżej-dokładnie od jakieś lat 8 nie ma z czego wybierać w naszej polityce, wybór frasyniuk czy borowski nie nastraja mnie pozytywnie
Quezacoatl
29-06-2006, 17:38
ech? Nie zaglosuje na PO bo umoczone tu i owdzie, na rydzykowych klecznikow ( PiS, LPR i takie tam twory ) tez nie zamierzam, SLD umoczone, SDPL to resztki ludzi z twarza, czysci na pewno nie sa ale przynajmniej nie smierdza tak bardzo jak reszta. A glos stracili ci, ktorzy nic do urny nie wrzucili a teraz protestuja przeciwko temu na co niedawno mieli wplyw.
Ehh?
Toć te wybory miały tak małą frekfencję z jednego prostego powodu. Branie udział w tych wyborach dla wielu ludzi było jak głosowanie "czym chcesz dostać w łeb..."
- pałą
- łańcuchem
- maczygą
- tasakiem
Mnie nie dziwi że tylu ludzi nie głosowało...
Ehh?
Toć te wybory miały tak małą frekfencję z jednego prostego powodu. Branie udział w tych wyborach dla wielu ludzi było jak głosowanie "czym chcesz dostać w łeb..."
- pałą
- łańcuchem
- maczygą
- tasakiem
Mnie nie dziwi że tylu ludzi nie głosowało...
Mnie dziwi brak podstaw logicznego myslenia, wystarczajacych zeby szeregowy Kowalski zrozumial, ze jesli do wyborow pojdzie 30% luda i wygra je partia z 30% poparciem glosujacych to rzadzacych wybralo k**** 10% ( margines ) spoleczenstwa. Nie idac do wyborow oddajecie za darmo zwyciestwo w rece radykalow i wsiokow z 'zelaznym' elektoratem.
Mnie dziwi brak podstaw logicznego myslenia, wystarczajacych zeby szeregowy Kowalski zrozumial, ze jesli do wyborow pojdzie 30% luda i wygra je partia z 30% poparciem glosujacych to rzadzacych wybralo k**** 10% ( margines ) spoleczenstwa. Nie idac do wyborow oddajecie za darmo zwyciestwo w rece radykalow i wsiokow z 'zelaznym' elektoratem.
Najbardziej 'zelazny' elektorat ma SLD...
Oryginalnie napisane przez Vil
Dokładnie! to trzeba wpoić społeczeństwu polskiemu. Jeżeli nie idziesz do wyborów to de facto oddajesz głos na partie Tobie przeciwną.
Ale kogo to obchodzi... WAżNE ZEBY BYłO PO RóWNO!
Taki pogląd na swiat ma 1/4 Polaków [ba moze nawet więcej]. Bo dlaczego ktoś ma mieć więcej, musiał jakoś ukraść! Jakim cudem ma tyle pieniędzy, to pewno mafiozo. LUB Państwo nas okrada!!
Pytanie: kim jest państwo?
Odpowiedź: Panstwo to ci kapitalisci na górze! to oni nas okradają,
Pytanie: któz dokładnie?
Odpowiedź: no ci kapitalisci!!
Gdzie jest elektryk?
Ach... gdzieś się Wałęsa.
IMHO Inicjatywa Uczniowska to zgrupowanie małolatów co m.in chcą walczyć o rzeczy które tak naprawdę nie są nikomu potrzebne (Marihuana).
Miło widzieć kolege po fachu Romusia. Poznaliście się przy kielonie?
@topic
Moim zdaniem jest to grupa młodych ludzi, którzy widzą głupote w przedmiocie takim jak wychowanie patryjotyczne, a zagrożenie w obowiązkowej religii. Wszak konstytucja mówi o równości wszystkich wyznań, więc dlaczego jakieś ma być nauczane?
lobek bobek
30-06-2006, 00:03
Moim skromnym zdaniem t oucznioweie sa lenie i dupy lenia i strajkuja na giertycha bo im sie nie chce dupska kisic w salach bo nie ma tam klimatyzacji jak w innych szkolach na przykald w usa i ten innych bo ja bylem to wiem :]
I na kogo pojde glosowac?
PO - sam juz nie wiem, co to jest. Niby pomysly ma, a jakby sie doczepili to wladzy, to niewiadomo co by wyszlo.
Samoobrona - nie chce, zeby w centrum miasta warzywniaki i inne pola uprawne sie tworzyly.
SLD - znowu afery? To nudne.
LPR - nie chce miec pod nosem wasika i czesac sie jak H.
PiS - nie jestem PiSiorem, nie mam obsesji na punkcie lustracji
SDLP - a takie se resztki.
Oczywiscie, kazda z tych partii moglaby rzadzic, a w/w opinie sa mocno podkoloryzowane, ale...
@ktostam : smieszny mnie takie zdanie "ten jest zly, bo w PZPR byl". No i....co z tego? Ktos w koncu tam musial byc, a to, ze byl czlonkiem tej partii, to nie znaczy, ze nie moze zreformowac kraju. Tak samo jak z lustracja - ktos musial tymi sluzbami specjalnymi rzadzic, tak jak w kazdym normalnym kraju. Nie powinno sie karac tych SBkow, bo taka ich praca byla, wiekszosc pewnie sumiennie dzialala dla panstwa. Powinno sie karac tych kablarzy, ktorzy donosili, bo TO sa najgorsze mendy -.-
Nightwalker
30-06-2006, 00:21
Miło widzieć kolege po fachu Romusia. Poznaliście się przy kielonie?
@topic
Moim zdaniem jest to grupa młodych ludzi, którzy widzą głupote w przedmiocie takim jak wychowanie patryjotyczne, a zagrożenie w obowiązkowej religii. Wszak konstytucja mówi o równości wszystkich wyznań, więc dlaczego jakieś ma być nauczane?
Rozumiem, że każdy kto ma takei zdanie, musi być odrazu ala Giertych?
Zastanów sieo piszesz.
Pozatym religia nie jest obowiązkowa i nei mozę być bo tak jest w konstytucji.
A wychowanei partiotyczne? CZY WY NAPRAWDĘ WIERZYCIE< ŻE TO BEdZIE INDOKTRYNIZACJA??!!(hociaż rzeczywiście nie wiem po o to miało by być)
Tak Polacy lubia teorie spiskowe. Naprawę lubia.
Maiła być ograncizona wolnośc słowa.
A co? Ekipa rządząca non stop jest celem kpin. Ludzie obudzcie sie z jakiegoś snu!
Rzadne rządy totalitarne nam nie grorzą (co nawet powiedział Pan Tusk)
Pozatym religia nie jest obowiązkowa i nei mozę być bo tak jest w konstytucji.
Nie jest obowiazkowa, ale jest defaultowo ustawiona. Dlaczego nie ma zapisow _na_ religie tylko sa _wypisy_ z religii?
A wychowanei partiotyczne? CZY WY NAPRAWDĘ WIERZYCIE< ŻE TO BEdZIE INDOKTRYNIZACJA??!!
No, wprowadzanie mysli Dmowskiego ( ktorym Romus jest zafascynowany ), dziadka Jedrzeja i ojca Tadeusza to nie bedzie indoktrynacja.
Maiła być ograncizona wolnośc słowa.
A co? Ekipa rządząca non stop jest celem kpin.
Z SLD jakos nikt specjalnie sie nie smial, bo nie odstawiali groteski.
Rzadne rządy totalitarne nam nie grorzą (co nawet powiedział Pan Tusk)
A dzika lustracja - bardzo dobre narzedzie do zdyskredytowania lewicowej opozycji? A szukanie hakow ( vide afera z finansowaniem ) na PO ? Wniosek Giertycha o delegalizacje SLD ? Jeden narod, jedna partia, dwoch wodzow ...
edit: cut.
Nie jest obowiazkowa, ale jest defaultowo ustawiona. Dlaczego nie ma zapisow _na_ religie tylko sa _wypisy_ z religii?
Jestes niedoinformowany troszeczke. KAZDY ma prawo uczyc sie takiej religi jakiej chce, a ocena z nauki MUSI byc wpisana do swiadectwa po pokazaniu specjalnego zaswiadczenia.
Poza tym dlaczego wbrew konkordatowi jest prowadzona za panstwowe pieniadze w panstwowych placowkach?
LOL? Teraz to palneles glupote niemilosierna. Religia do szkol zostala wprowadzona w 91 roku. Podpisanie konkordatu sprawilo, ze lekcje religi zostaly wproadzone takze do predszkol.
Wiecej w portalu Wiara (http://kosciol.wiara.pl/?grupa=6&cr=4&kolej=0&art=1068025454&dzi=1138635659&katg=). Naprawde proponuje najpierw zapoznac sie z informacjami, a dopiero potem pieprzyc glupoty i wprowadzac ludzi w blad.
A dzika lustracja - bardzo dobre narzedzie do zdyskredytowania lewicowej opozycji? A szukanie hakow ( vide afera z finansowaniem ) na PO ? Wniosek Giertycha o delegalizacje SLD ? Jeden narod, jedna partia, dwoch wodzow ...
Nie mowiac juz o dziwnej dzialalnosci KRRiT i smiesznych karach nalozonych na polsat.
edit: dla zainteresowanych i fanow Romusia G:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3451861.html
edit2: co bledne to wyciete.
spider-bialystok
30-06-2006, 13:26
Jestes niedoinformowany troszeczke. KAZDY ma prawo uczyc sie takiej religi jakiej chce, a ocena z nauki MUSI byc wpisana do swiadectwa po pokazaniu specjalnego zaswiadczenia.
U mnie zawsze bylo tak jak mowi Vil, czyli religia jest 'z urzedu' narzucona, co najwyzej mozna sie z niej wypisac, zadnych zaswiadczen sie nie przynosi. Poza tym jesli religia jest w srodku dnia to trzeba czekac te godzine, a to nie jest zbyt fair.
Konkordat reguluje mozliwosc nauczania religii ( w szkolach i przedszkolach ), z tym ze zwiazki wyznaniowe maja zapewnic kadre i pomieszczenia ( krotko mowiac katechetow i sale katechetyczne ), imho wykorzystywanie do tego celu pomieszczen panstwowych i pensji nauczycielskich to nie jest dokladnie to co jest zapisane w konkordacie (_chyba_ ze wprowadzono jakis aneks o ktorym nie wiem ). Dyskutowac na ten temat nie ma sensu, bo nie to jest przedmiotem topicu.
Ma sens, dlatego, ze wprowadzasz ludzi w blad. Jak juz zaczeles tenat i upierasz sie przy nieprawdziwej informacji ja ci pokaze tekst mowiacy o lekcjach religi wlasnie:
Art. 12 pkt 1. konkordatu mowi:
Uznając prawo rodziców do religijnego wychowania dzieci oraz zasadę tolerancji, Państwo gwarantuje, że szkoły publiczne podstawowe i ponadpodstawowe oraz przedszkola, prowadzone przez organy administracji państwowej i samorządowej, organizują zgodnie z wolą zainteresowanych naukę religii w ramach planu zajęć szkolnych i przedszkolnych.
Jak widac na podstwie tego artykulu zorganizowanie lekcji religii nalezy do kompetencji szkoly a nie kosciola. I to szkola ma zapewnic kadre (ktora wybiera kosciol), sale i wynagrodzenie, nie inaczej.
Jest możliwośc nauczania prawosławia czy innej religii, wystarczy jakiś tam odsetek danego wyznania...
Moim skromnym zdaniem t oucznioweie sa lenie i dupy lenia i strajkuja na giertycha bo im sie nie chce dupska kisic w salach bo nie ma tam klimatyzacji jak w innych szkolach na przykald w usa i ten innych bo ja bylem to wiem
Przecinka i kropki mama nie nauczyła?
I na kogo pojde glosowac?
PO - sam juz nie wiem, co to jest. Niby pomysly ma, a jakby sie doczepili to wladzy, to niewiadomo co by wyszlo.
Samoobrona - nie chce, zeby w centrum miasta warzywniaki i inne pola uprawne sie tworzyly.
SLD - znowu afery? To nudne.
LPR - nie chce miec pod nosem wasika i czesac sie jak H.
PiS - nie jestem PiSiorem, nie mam obsesji na punkcie lustracji
SDLP - a takie se resztki.
Oczywiscie, kazda z tych partii moglaby rzadzic, a w/w opinie sa mocno podkoloryzowane, ale...
@ktostam : smieszny mnie takie zdanie "ten jest zly, bo w PZPR byl". No i....co z tego? Ktos w koncu tam musial byc, a to, ze byl czlonkiem tej partii, to nie znaczy, ze nie moze zreformowac kraju. Tak samo jak z lustracja - ktos musial tymi sluzbami specjalnymi rzadzic, tak jak w kazdym normalnym kraju. Nie powinno sie karac tych SBkow, bo taka ich praca byla, wiekszosc pewnie sumiennie dzialala dla panstwa. Powinno sie karac tych kablarzy, ktorzy donosili, bo TO sa najgorsze mendy -.-
Jakbyś chcial zauważyć w kierownictwie LPR zarost ma może 1 czy 2 osoby... No i nikt nie gładzi grzywki na lewą stronę...
Co innego szeregowy członek PZPR, a co innego kierownicze stanowisko w tej partii... Może jeszcze nie skazywać sędziów działających w stalinowskiej prokuraturze? eSBecy niszczyli innych ludzi, to nie działanie służb bezpieczeństwa.
Nie jest obowiazkowa, ale jest defaultowo ustawiona. Dlaczego nie ma zapisow _na_ religie tylko sa _wypisy_ z religii? Poza tym dlaczego wbrew konkordatowi jest prowadzona za panstwowe pieniadze w panstwowych placowkach ? No, wprowadzanie mysli Dmowskiego ( ktorym Romus jest zafascynowany ), dziadka Jedrzeja i ojca Tadeusza to nie bedzie indoktrynacja. Z SLD jakos nikt specjalnie sie nie smial, bo nie odstawiali groteski. A dzika lustracja - bardzo dobre narzedzie do zdyskredytowania lewicowej opozycji? A szukanie hakow ( vide afera z finansowaniem ) na PO ? Wniosek Giertycha o delegalizacje SLD ? Jeden narod, jedna partia, dwoch wodzow ...
Są zapisy na religię, w I klasie pedałówy jest karteczka dla rodziców czy chcą by ich dziecko uczęszcząło na religię <sam miałem>. Hmmm, podzielasz zdanie posła PO, że imieniem Dmowskiego nie nazwałby naeet najmniejszego skweru? Gdyby nie ten człowiek, dziś nie byłoby (prawdopodobnie) Polski. Hmmm, SLD nie powinno wogóle powstać, szkoda, że dekomunizacji nie było... A co do tego hasełka - za dużo pokemonów
@Matek: ok, zgadzam sie. Bledne stwierdzenia stosownie wyedytowane.
@ down: ok, nie zauwazylem ze te rewelacje z Wyborczej -.-
over and out.
Nightwalker
30-06-2006, 14:31
edit: dla zainteresowanych i fanow Romusia G:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3451861.html
edit2: co bledne to wyciete.
Dzis Roman Giertych zaprzeczył doniesienią "wybiórczej" poatrz sobie na onet
http://wiadomosci.onet.pl/1348672,11,item.html
@up
wybaczam :P
Z lekcjami religii w szkołach jest tak, że w 1 klasie podstawówki rodzice podpisują kartkę czy dziecko ma uczesczac czy tez nie. Tak samo jest w gimnazjum. Jezeli dziecko sie wypisze to ma "kreseczkę" na świadectwie nic więcej... oczywisty fakt. Tylko najlepsze jest to iż władza chce wprowadzic lekcję ETYKI dla dzieci które nie uczęszczają na religię. Nie zdziwiłbym się jakby to wprowadzili...
Ale na świadectwie masz napisane:
religia/etyka: <ocena>
IWęc po co ten drugi człon?
@górnicy: Za przeproszeniem, ale z bogiem z nimi, co to miało do qr.. nendzy być?! Lecą na stolicę, rozwalają szyby i rządają wcześniejszych emerytór "bo mają trudny zawód"... To dlaczego ten górnik nie poszedł w młodości się uczyć zamiast latać na wagary i nie znalazł sobie teraz lepszego zawodu! A w ogóle to co, on jedyny ma "ciężką pracę" ?! A taki hutnik co cały dzień siedzi przy piecach rozgrzanych to temperatór liczonych w tysiącach... Mają taką pracę to niech charują, albo znajdą sobie co innego, niech się cieszą, że nie należą do bezrobotnych...
@Wieszok:
Ktoś tym górnikiem być musi, nie żyjemy jeszcze w świecie Star Wars gdzie wszelkie prace wykonują samoczynnie za nas roboty... Pomyśl o tym ;)
@Topic:
Na ten temat wypowiadałem się wcześniej i powtarzał się nie będę.
Pazdro! =P
Vanhelsen
30-06-2006, 22:24
@Wieszok:
Ktoś tym górnikiem być musi, nie żyjemy jeszcze w świecie Star Wars gdzie wszelkie prace wykonują samoczynnie za nas roboty... Pomyśl o tym Ok, spox, ale dlaczego taki hutnik który ma równie ciężką prace nie wychodzi protestować o wcześniejszą emeryturę?...
Wieszok bo nawet geje potrafią o siebie bardziej zadbać niż niektóre grupy zawodowe;/
a co do górników to moje zdanie będzie subiektywne bo mieszkam na śląsku i póki co żyje z pieniędzy górnika...ale ogólnie wygląda to tak że pod odliczeniu podatków etc zostaje tysiąc z hakiem za ciężką pracę pod ziemią;|
i taki jest średni dochód Górnika...
a co do uczniów...jeśli Romek przedłuży wakacje za rok np.to wszyscy mu wybaczą chyba...;p
Kaziu tak zrobił i odrazu plus;)
Znajdzie się łycha na Giertycha!
Ma jakies poyebane pomysly...
Twarz jakby mial zatwardzenie...
Religia licząca się do średniej nie przejdzie...
Beznadziejny człowiek...
A co do tych dzieci...nie czaje ich... :baby:
Vanhelsen
25-09-2006, 19:41
@up: odkrywczy to ty stary jak Kolumb jesteś... -.-''
IU to lewacka organizacja. Na jej stronach internetowych można było znaleźć instrukcje, jak dewastować różne obiekty publiczne i nie dać się złapać policji (o czym pisały swego czasu gazety). Nie jest tajemnicą, że pełno tam anarchistów. Słowem - banda lewackiej gównarzerii.
A MW banda prawicowej gównarzerii? Wszędzie są ci, którym zależy, i ci, którzy się nudzą.
MW to gównarzeria, porównywalna z IU. Obydwie organizacje są żałosne.
Jednak chcę zwrócić uwagę, że MW to organizacja nacjonalistyczna, a nie prawicowa. Jest to organizacja związana z LPRem. Dla wielu intelektualistów zarówno PIS jak i LPR to nie prawica, ale lewica (bo poglądy gospodarcze mają stricte lewicowe).
Podstawowe cechy prawicy to:
- przywiązanie do własności prywatnej; często liberalizm gospodarczy - pis ma program gospodarczy zbliżony do SLD, czyli rozdawnictwo pieniędzy; nic to nie ma wspólnego z liberalizmem
- sprzeciw wobec interwencjonizmu państwowego - pis jest za etatyzmem
- sprzeciw wobec rozbudowanej polityki socjalnej państwa - również nie pasuje do PISu I LPRu
- prywatna służba zdrowia i edukacja - również nie pasuje
- postulat wprowadzenia armii zawodowej - pis i lpr chcą armii poborowej
A teraz cechy lewicy:
- solidaryzm społeczny - pis, lpr i samoobrona cały czas mowią o panstwie solidarnym
- ochrona jednostki przez państwo - też
- rozbudowane przywileje socjalne vide becikowe
- idea państwa opiekuńczego, - chwalą się tym
- państwowy system edukacji i opieki zdrowotnej - jw.
- duża progresja podatkowa, - pis, lpr i samoobrona postulują podatek progresywny 18 i 32%.
Tak więc pis i lpr są partiami lewicowymi. Niestety, w polsce przyjelo sie, że lewica to postkomunisci, a prawica to opozycja. Jest to podział blędny.
Samoobrona sama mówiła, że chce byc najwieksza partią lewicową w polsce. A programowo wielkich roznic miedzy samoobrona, lrpem i pisem nie ma.
A MW banda prawicowej gównarzerii? Wszędzie są ci, którym zależy, i ci, którzy się nudzą.
Cóż, gównażeria to moze nie jest... Z robienia babek w piasku wyrośli, no chyba że są rodzicami i się z dzieciakiem bawią...
MW to gównarzeria, porównywalna z IU. Obydwie organizacje są żałosne.
Jednak chcę zwrócić uwagę, że MW to organizacja nacjonalistyczna, a nie prawicowa. Jest to organizacja związana z LPRem. Dla wielu intelektualistów zarówno PIS jak i LPR to nie prawica, ale lewica (bo poglądy gospodarcze mają stricte lewicowe).
Podstawowe cechy prawicy to:
- przywiązanie do własności prywatnej; często liberalizm gospodarczy - pis ma program gospodarczy zbliżony do SLD, czyli rozdawnictwo pieniędzy; nic to nie ma wspólnego z liberalizmem
- sprzeciw wobec interwencjonizmu państwowego - pis jest za etatyzmem
- sprzeciw wobec rozbudowanej polityki socjalnej państwa - również nie pasuje do PISu I LPRu
- prywatna służba zdrowia i edukacja - również nie pasuje
- postulat wprowadzenia armii zawodowej - pis i lpr chcą armii poborowej
A teraz cechy lewicy:
- solidaryzm społeczny - pis, lpr i samoobrona cały czas mowią o panstwie solidarnym
- ochrona jednostki przez państwo - też
- rozbudowane przywileje socjalne vide becikowe
- idea państwa opiekuńczego, - chwalą się tym
- państwowy system edukacji i opieki zdrowotnej - jw.
- duża progresja podatkowa, - pis, lpr i samoobrona postulują podatek progresywny 18 i 32%.
Tak więc pis i lpr są partiami lewicowymi. Niestety, w polsce przyjelo sie, że lewica to postkomunisci, a prawica to opozycja. Jest to podział blędny.
Samoobrona sama mówiła, że chce byc najwieksza partią lewicową w polsce. A programowo wielkich roznic miedzy samoobrona, lrpem i pisem nie ma.
Ale zapomniałeś że jednym z podstawowych cech prawicy jest przywiązywanie do korzeni? Kwestia armii jest niejasna, de Gaulle nie był za armią zawodową o ile pamiętam, a o lewicowość go nie posądzamy (LPR jest za ale za 5-10 lat, chyba nie doczytaleś, kolego). No i gospodarka jest ważna, ale nie najważniejsza w polityce, najlepiej jest jak się państwo nie wtrąca zbyt często. No i w Polsce płatna Słuba Zdrowia i edukacja (płatne studia wsprowadzają lewacy na Węgrzech, czyżby odchylenie nacjonalistyczno-prawicowe???) by nie przeszła ze względu na stan portfeli Polaków. Wg mnie obywatele w najważniejszych kwestiach naprawy państwa owinni być solidarni. Becikowe? Wiesz, że z USA prawica to wsporadziła. Polityka prorodzinna to domena prawicy. A co do podatku liniowego LPR zasadniczo jest za, ale nie teraz. Najpierw trzeba uzdrowić finanse i wyprowadzić kraj na prostą. PiS to centroprawica...
SM NOP jest często mylone z MW, Ty robisz to samo. No i LPR jest zdecydowanie za włąsnościa prywatną poza sektorami strategicznymi. Mógłbyś podać mi swoją definicję nacjonalizmu, bo co człowiek to inna jest.
Wieszok bo nawet geje potrafią o siebie bardziej zadbać niż niektóre grupy zawodowe;/
a co do górników to moje zdanie będzie subiektywne bo mieszkam na śląsku i póki co żyje z pieniędzy górnika...ale ogólnie wygląda to tak że pod odliczeniu podatków etc zostaje tysiąc z hakiem za ciężką pracę pod ziemią;|
i taki jest średni dochód Górnika...
a co do uczniów...jeśli Romek przedłuży wakacje za rok np.to wszyscy mu wybaczą chyba...;p
Kaziu tak zrobił i odrazu plus;)
Stary post, ale co tam.
Cóż, moim zdaniem to, co się dzieje z kopalniami, jest żałosne. Bo państwo rok w rok wydaje grube miliony na utrzymanie czegoś, co nie przynosi zysku. Rozumiem, górnik pracę ciężką ma, zasługuje za to na wynagrodzenie - ale, k*rwa, nie kosztem całego narodu!
Kopalnie należy sprywatyzować (o ile ktoś będzie chciał to ścierwo kupić >.>). Górnicy będą mieli coś przeciwko, bo im pensje zmaleją, bo w końcu kto będzie dużo płacił pracownikom firmy, która przynosi tylko straty. Ale państwo stanie się bogatsze. A mamy taką sytuację, że jeśli nie my, to nasze dzieci/wnuki emerytury nie dostaną. 52% PKB długu, a ponoć jak przekroczy 60% państwo bankrutuje.
Btw. ostatnio facet na WOSie odnośnie podatków gadał, że z jego ~2,5k pensji po odliczeniu podatków zostało 1200-1300. Nasz kraj okrada mieszkańców jak się patrzy. I po cholerę? To, czy zbankrutujemy za 2 lata czy za 10 nie robi żadnej różnicy. A budżetu NIE UDA się uratować. Mamy bodajże ~250+ mld $ długu. W budżecie na rok 2007 bodaj 30 mld brakuje (może to nieaktualne i niedokładne dane, ale wiadomo o co chodzi...). Takie np. USA ma również ogromne długi, jednak jest to kraj, który z - o wiele niższych! - podatków potrafi spłacać na bieżąco odsetki od tych długów i nie powiększać tychże.
Pierwszy podział na lewicę i prawicę np. dotyczył stosunku do rewolucji. Lewicą nazywano partię rewolucyjne. Czy stworzenie IV Rzeczypospolitej nie brzmi rewolucyjnie?
Becikowe? Wiesz, że z USA prawica to wsporadziła. Polityka prorodzinna to domena prawicy.
Becikowe w polskim wykonaniu to zadna polityka prorodzinna, najwyzej kretynskie rozdawnictwo pieniedzy pod publiczke. A glupi narod i tak to kupi.
Romek PUPA!
Nic wiecej -.-
Becikowe w polskim wykonaniu to zadna polityka prorodzinna, najwyzej kretynskie rozdawnictwo pieniedzy pod publiczke. A glupi narod i tak to kupi.
Dajmy im igrzysk (aka afery lustracyjne, becikowe, inne ścierwa), a nie będą chcieli chleba.
spider-bialystok
15-10-2006, 20:12
Dajmy im igrzysk (aka afery lustracyjne, becikowe, inne ścierwa), a nie będą chcieli chleba.
Tyle, ze to bylo juz dlugo przed objeciem wladzy przed pis wiec problem tkwi nie w tej jednej partrii a ogolnie w polskich politykach.
Quezacoatl
15-10-2006, 20:36
Nie mają za co chleba kupić a ty się dziwisz, że biorą co mogą. Każdy ratuje się jak może, legalnie i nielegalnie, dopuki państwo stara się okraść obywateli, obywatele starają się wyzyskiwać państwo. A wszystko to oblane pysznym sosem słodkiego medialnego "Jest dobrze a będzie jeszcze lepiej..." - żygać mi się chce...
Świat jest taki a nie inny
i zapewne się nie zmieni
ogłosili wczoraj słynni dwaj uczeni
a w przypadku słynnych ludzi
każda myśl jest całkiem dobra
więc ci goście otrzymali zaraz Nobla
Mieli rację jest jak było
czyli całkiem nieciekawie
Jest jak było, a my tu co chwila odkrywamy Amerykę, i to w taki sposób, że Kolumb się w grobie przewraca. I naprawde nie wiem co mają definicje partii prawicowych i lewicowych do Inicjatywy uczniowskiej. Ani z czego USA spłaca swoje długi.
Pierwszy podział na lewicę i prawicę np. dotyczył stosunku do rewolucji. Lewicą nazywano partię rewolucyjne. Czy stworzenie IV Rzeczypospolitej nie brzmi rewolucyjnie?
Otóż to.
Ktoś słusznie wspomniał o górnictwie i przeładowanych wydatkach socjalnych. Zauważcie, że wszyscy (razem z SLD, mimo zarzutów że za mało wydatków socjalnych) popierają projekt budżetu. Jedynie PO miało odwagę przypomnieć, że wydatki są za duże i zadłużenie każdego polaka rośnie. I to jest jeden z powodów żeby na nich głosować - mają odwagę mówić rzeczy niepopularne, ale prawdziwe.
Stary post, ale co tam.
Cóż, moim zdaniem to, co się dzieje z kopalniami, jest żałosne. Bo państwo rok w rok wydaje grube miliony na utrzymanie czegoś, co nie przynosi zysku. Rozumiem, górnik pracę ciężką ma, zasługuje za to na wynagrodzenie - ale, k*rwa, nie kosztem całego narodu!
.
Był czas ,że kopalnie (niedawno)przynosiły straty,teraz tak nie jest a węgla zaczyna brakować(!)a kopalnie przynoszą zyski
@down:
ale to prawda ,pozatym media nie za bardzo pawają miłością do górników a stamtąd te informacje pochodzą
PiXik - no toś mnie zaskoczył - polskie kopalnie i zysk!? Dla mnie to brzmi jak oksymoron.
PiXik - no toś mnie zaskoczył - polskie kopalnie i zysk!? Dla mnie to brzmi jak oksymoron.
Cóż, widać że użytkownik mało zorientowany w sprawach Śląska. Teraz odradzają się szkoły górnicze i są przyjęcia na kopalniach ,ale brakuje wykfalifikowanych pracownikó, bo ci których ZMUSZONO do wzięcią odpraw dziś szukają złomu, a niestety mają zapisane, że nie mogą wrócić na 'dół'... Smutne..
Otóż to.
Ktoś słusznie wspomniał o górnictwie i przeładowanych wydatkach socjalnych. Zauważcie, że wszyscy (razem z SLD, mimo zarzutów że za mało wydatków socjalnych) popierają projekt budżetu. Jedynie PO miało odwagę przypomnieć, że wydatki są za duże i zadłużenie każdego polaka rośnie. I to jest jeden z powodów żeby na nich głosować - mają odwagę mówić rzeczy niepopularne, ale prawdziwe.
Poprawki do budżetu chcą zgołośić wszyscy oprócz PiS-u (popiera całość) i SLD (odrzuca całość). Więc p. Donald i PO nie są 'samotnym bojownikiem o finanse Polski'...
Ten tysiąc (dwa dla najbiedniejszych) to mało, tylko daj więcej z naszego budżetu, ale i tak się przydaję... Samorządy mogą dawać więcej, jeśli zechcą. No i potrzeba nam całęgo pakietu ustaw prorodzinych, bo nas ubywa...
Człowieku, mamy XXI wiek, a nie przełom dzięwiętnastego i dwudziestego stulecia... Teraz są kompletnie inne czasy i kryteria.
Ten tysiąc (dwa dla najbiedniejszych) to mało, tylko daj więcej z naszego budżetu, ale i tak się przydaję... Samorządy mogą dawać więcej, jeśli zechcą. No i potrzeba nam całęgo pakietu ustaw prorodzinych, bo nas ubywa...
Pieprzysz.
Tysiac zlotych to nie jest zadna zacheta do posiadania dziecka, to jest ochlap rzucony glupiemu ludowi, bo jakie problemy on rozwiazuje ? Wozek + pieluchy na miesiac dla dzieciaka ? Prorodzinna polityka musi zaczynac sie od poprawienia warunkow socjalnych a nie ustaw stricte "prorodzinnych", bo nikt normalny nie mogac splacic kredytu na dom bedzie sie decydowal na dziecko i to z jednym czy dwoma tysiacami wiecej w kieszeni lub bez.
Pieprzysz.
Tysiac zlotych to nie jest zadna zacheta do posiadania dziecka, to jest ochlap rzucony glupiemu ludowi, bo jakie problemy on rozwiazuje ? Wozek + pieluchy na miesiac dla dzieciaka ? Prorodzinna polityka musi zaczynac sie od poprawienia warunkow socjalnych a nie ustaw stricte "prorodzinnych", bo nikt normalny nie mogac splacic kredytu na dom bedzie sie decydowal na dziecko i to z jednym czy dwoma tysiacami wiecej w kieszeni lub bez.
Niestety, pomyliłeś się, akurat słodzę herbatę.
Zgadzam się potrzebne są ustawy o ulgach podatkowych dla rodzin, przywileje socjalne... Powoli, DOBREJ ustawy nie pisze się jeden dzień tylko o wiele, wiele dłużej
Dan the Automator
16-10-2006, 20:12
Niestety, pomyliłeś się, akurat słodzę herbatę.
Zgadzam się potrzebne są ustawy o ulgach podatkowych dla rodzin, przywileje socjalne... Powoli, DOBREJ ustawy nie pisze się jeden dzień tylko o wiele, wiele dłużej
Rok to też za mało? Zresztą, romek rzucił hasło, rodzina dostaje 1000zł, i już romek jest dobroczyńcą, przyjecielem każdej *polskiej* rodziny.
Szczerze mówiąc, bardzo by mnie ciekawiły badania jaki % z tego tysiąca idzie na dziecko, a jaki na wódke.
Ghost Nieudany
16-10-2006, 20:16
Więc lepiej pierdyknąć pomiędzy ustawami becikowe, żeby lud dostał chleba i nie miał ochoty iść na igrzyska?
nadal nie zlapales o co mi chodzi.
Bede sie decydowal na dziecko majac 27-29 lat, godziwa prace ( taka ze z kobieta razem bedzie mnie stac na samochod, mieszkanie w Krakowie, wyposazenie domu, potrzeby kulturalne i zdrowotne i jeszcze mi z tego zostanie ), kiedy bede pewien ze z dnia na dzien wraz z kolejna podwyzka cen benzyny nie runie mi niebo na glowe, gdy bede mial swiadomosc stabilnej sytuacji. Dzietnosc spada nie przez brak jakiejs gownianej ulgi podatkowej, ktora nomen omen wymagalaby napier*** sie z biurokracja, tylko dlatego ze czlowiek zdrowo myslacy wie ze dziecka na dluzsza mete nie utrzyma, chyba ze w Irlandii czy innym JuKej.
Dopóki rząd będzie dawał pieniądze zamiast zmuszać ludzi do ich zdobycia poprzez legalną prace będą nam rosły rodziny patologiczne. W Polsce jest tak, że bezrobtnemu lepiej brać te 400zł zasiłku i dorobić sobie coś na czarno, albo, nie dorabiać wogóle, wszak będzie miał mniej czasie na picie winiacza pod sklepem. A co do polityki rodzinnej, mentalność jednostki wyżej opisanej pokazał kabaret koń polski, mówiąc: "Jedyne co umiem robić to dzieci". Z takiej rodziny gdzie matka ma nagłowie 5 dzieciaków i jeszcze musi uważać żeby tatuś po pijanemu ze schodów nie spaść mamy 5 potencjalnych nowych tatusiów.
Tak więc obawiam się że bez odpowiedniej edukacji, albo wręcz ucywilizowania naszego narodu rzadna ustawa nie pomoże. A już napewno nie tak kretyńska.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.