PDA

Pokaż pełną wersje : Noobish - Język n00bów

Oxygane
09-08-2004, 18:06
Wszyscy piszą bardzo "poważne" artykuły więc ja chciałbym zrobić coś na luzie, na www.tibianews.net znalazłem bardzo fajny tekst, postanowiłem go przetłumaczyć i zamieścić tutaj.

Noobish - Oficjalny język obowiązujący na ziemiach Rookgaard'u ostatnimi czasy bardzo się zmienił i stał się znacznie bardziej podobny do normalnego Angielskiego, dlatego Arcymagowie z uniwersytetu na Edron zdecydowali się opublikować książke pt. "Tradycyjny Noobish" której treść była ustnie przekazywana przez wszystkie pokolenia Tibijczyków.

Oto podstawowe zasady tego pięknego języka:

* Reguły gramatyki są dość proste, ponieważ przeszłość i przyszłość zostały usunięte i zdania mogą zwierać jedynie bezokoliczniki i czas teraźniejszy.

* Zaimki dzierżawcze zostały zmodyfikowane i istnieje jedynie "mi", "ur" oraz "is", nie istnieją zaimki żeńskie. Przykład: "mi uant taht" - I want that.

* Czasownik "to be" (być) został zredukowany jedynie do formy "arr", w skrócie "r" we wszystkich osobach. "mi r GN"

* Czasowniki z końcówką "-ve" powinny się kończyć na "-f" a czasowniki z końcówką "-e" w ogóle powinny jej nie posiadać. "gif mi itans plx", "mi lik gpis plx".

* Wszystkie wyrażenia powinny być zakończone "plx", "plz" lub "yes plx"

Ortografia jest bardziej złożona i posiada wiele zmienionych słów, najważniejszymi z nich są:

Free : fri
Items : itans
Stuff : stuff
Equip : iq
Gamemaster : GN
Account : acon
Password : pas
Skills : sklis?
Level : llv
Mainland : Mian

Słowo "Rookgaard" wypowiada sie na różne sposoby np. "Ruk" "Rock" "Rok" "Rox" "Ruuck" "Ruuk" i "Roock" jako końcówka najczęściej występuje wyraz "–guard" lub "–gaurd"

Wyjątkowym słowem jest słowo "THIEF" (złodziej) i odnosi sie do złodzieji, hackerów i złodzieji expa. Orginalną formą w Noobish jest "THIFE", ale również poprawne są formy "THEIF, "THIF", "THEF", "TIFE", "TEIF", "TIEF", "TIF", "TEF", "THIE" oraz "THEI". Wszystkie te wyrazy muszą być pisane wielkimi literami.

Bardzo istotną cześcią języka Noobish są wyzwiska, najpopularniejszymi są "Son of peach" oraz "Sun of beach".

Narzil
09-08-2004, 18:20
Dobrze przetłumaczone, a sam artykuł jest dość śmieszny. Ciekawy ten język noobish :p, a gramatyka bardzo trudna ;) .

Earl
09-08-2004, 19:38
Artykul smieszny. Najgorsze jest to ze na rooku na serio tak sie mowi. Szkoda tylko ze nie zanalazly sie tam polski pozdrowienia typu <cenzura> i <cenzura> czasem <cenzura> a takze <cenzura> :P

Veredan
09-08-2004, 19:45
Bardzo przyjemny artykulik, ale niestety prawdziwy. Bardzo w kazdym rzie brakuje mi tu wyrażenia "<cenzura> ci w <cenzura>" albo "ty <cenzura>" które ostatnimi czasy są często używane nawet w rozmowach z ludźmi polskiego nie znającymi :)

Dan the Automator
09-08-2004, 19:46
Ale dodaj coś od siebie co :p? BO pomysł ogolnie moze byc :D

Np jak ja siedziałem na rooku (ze 2 lata temu) to czołowy text to było "Mine!1" "u die in main!!1" (jak sie bawilem w "tarpowanie" na rooku, to kolo mi tak powiedział na SECURZE xP)

Milijon WhiteEagle
10-08-2004, 01:31
Kiedyś jeden n00blista prosił mnie o kase a jak odmówiłem to napisał "U r Beach!"

kelt
10-08-2004, 17:17
Poradnik bardzo fajny, śmieszny.
Bardzo dobrze że ktoś wreszcie napisał coś na luzie. :D

Ghost Nieudany
10-08-2004, 20:00
Ja dodam tylko, że spotkałem ludzi krzyczących "Gimy itans plz!" :P

A słownik n00ba jest świetny i bardzo humorystycznie napisany :)

Psemek
11-08-2004, 20:20
Ja od siebie dodam ze koles chcial zebym dal mu "flame sworda" :)

Dark Vilej
12-08-2004, 09:12
Buhehehehe, fajny ten jezyk n00ba :D

Shiva
12-08-2004, 09:14
I tak jest najlepiej jak sie dorobisz calkiem niezlego levelika tak 50 + i masz nagonki na ciebie za "fri items" czy "<Cenzura> kill him hes muferfuker"(orginal)...
Text niezly:)

Kenzo
12-08-2004, 10:47
E to jeszcze ujdzie ja dostaje spazmy jak slysze moge byc twoim przyjecie moge no moge powiedz ze moge plx .... albo pk mnie zabil prosze pomuz plx :D

<JULO>
12-08-2004, 23:46
Na pvp enforced jest bardzo fajnie, podchodzi noobi mozna od razu go ubic niestety czasem noob ma kolesi ale to jest zupelnie inna bajka.

I tu rodzi sie pytanie czy noob moze miec kolesi gotowych mu pomóc ?

I z tym pytaniem zaczne moje przedsenne przemyslenia :D

kubasek2
13-01-2005, 17:18
Szedłem kiedyś na roty. Kiedy zabilem rota pojawil się jakiś koleś i szybko podbiegl do zwłok rota. Wziąłem wszystko, lecz zauważyłem mace do którego się zbliżał. Ja byłem szybszy i wziąłem mace.Oto mojoa rozmowa z nim:
- giwe me mi mac
- ??
- this is myne!
- (skapowałem się o co mu chodzi) no! i was first!
- br?
- no
- haunted!!
- haha
- i have BRIT sword
- really?
- ye
- polak?
- son of bich
- f y ( skrót od fuck you)
- i hive friendZ
- i have friends too
- bie

koniec. skapował się że mam 11 lvl a on 8 miał lvl. Ja byłem magiem, on knightem. Pozniej jeszcze do mnie zagadal:

- Hi
- hi
- buy flame sword?
- fire sword?
- what is fire sword?
- do you have bright sword?
- no. i have scimitar
- and when we met first time what is your weapon?
- katana
- and you sad ( nie wiedzielm jak to sie pisze ) you have bright sword
- really? doo jou givie mii that?
- ...
- bich

I od tego czasu nienawidzę brazylijczyków

M@RI@N
17-01-2005, 20:43
Dzieki stary to juz wiem
jak porozumiewac sie z ludzmi
na Rookgaardzie 8o

Wypas
17-01-2005, 21:12
ostatnio gdy treniłem na rotach przyszło 5 br - 2 sorce druid knight i pal
levele 9-46
spytałem się ich
-why you come here
koleś odpowiedział
-me lik this pleiz me do run

nie wiem jaki oni mieli exp z tych 4 rotów które im się respiły ale to byli br więc może im sie opłacało ;)

chinusia
05-02-2005, 18:12
zajefajny jezyk :) na szczesci eniedlugo jush sie wynosze z rook'a<wlasnie:)> kiedys sobie poszlam pozabijac troszke owieczek :D a jakis koles za mna chodzil z tekstami "i want u" "i want ur pussy" itp. reszta bardziej ocenzurowana :p

Varmus
05-02-2005, 18:57
Wszyscy z was traktują to jako dobry żart, ale niestety prawda jest inna - to wszystko najszczersza prawda..
Boże, wspomóż dobrych Tibiańczyków: Zabij wszystkich n00bów ALBO spraw, by mieli wieczne lagi i kilometrowe( ;) ) kicki...
Amen.
A tak poza tym, sądzę, że CiP powinien wprowadzić obowiązkowy test z angielskiej gramatyki przy zakładaniu konta. Nie musi być trudny - n00bki i tak go nie rozwiążą...
I - co najważniejsze - za używanie wyrazów plz, plx itepe powinno grozić usunięcie konta!!
Kto się ze mną zgadza? MSG me fast :D !

Pozdrawiam wszystkich ludzi a n00by wieszam za klejnoty.

Shardzik
05-02-2005, 19:07
A myslicie że tylko Br'sy mówią w tak po angielsku, jeden polak tez tak mówil
"Live(chodzilo o leave chyba) orr dethd"
"bich"
"I kil yu"
"chinted!"
I inne

Varmus
05-02-2005, 19:21
@up

To może przy robieniu konta podawać swoją narodowość?
Później można by ją sprawdzić lookiem na gościu..

R3m0L
05-02-2005, 20:04
Jeszcze zapomnieli, że zawsze przed rozpoczęciem dyskusji jest "br?" jak ja nie lubie br! później mnie wyzsze lvle bija bo "u r nto br" :/ Ale przynajmniej sie czegos nauczylem w ich jezyku
Eu gosto de buceta - ja lubię (kobiecy narząd rozrodczy) :)

Varmus
21-02-2005, 23:05
Hej, n00by są każdej narodowości!
Dzisiaj spotkałem szweda żebrającego o 20gp na łódkę (taa. pewnie Bols Sport ;) ). Był FACCem, więc zakomunikowałem mu, że nie może korzystać z łódki...
Wiecie, to musiał być jakiś naprawdę elitarny n00bek. Mówił poprawnie po angielsku.

Rupert
21-02-2005, 23:50
Hej, n00by są każdej narodowości!
Dzisiaj spotkałem szweda żebrającego o 20gp na łódkę (taa. pewnie Bols Sport ;) ). Był FACCem, więc zakomunikowałem mu, że nie może korzystać z łódki...

A tu sie zdziwisz...Moga ale tylko na folde senje i vege:P

@ontopic

No poradnik napisany bardzo humorystycznie ale naprawde to juz jest epidemia na kazdym kroku mozna spotkac lola co wyszedl na main zrobil sobie taki missclicka (bo blokade wyłaczyl :D) Ktos go zabil a ten do mnie hant him... Hi killed mi... Ja mowie ze nie.. a on "algeum br?" ; ]

IJano
22-02-2005, 19:07
W pewnej grze internrtowe zwanej Lineage 2 jesli chce sie dostac na elitarny ,darmowy, polski serwer trzeba napisac opowiadanie Fantasy . Jesli im sie nie spodoba to sie nie dosatniesz> nie mowie tu juz o przymusie klimacenia tzn jesli kcesz na tym serwie dosatac bana wystarczy powiedziec jakie dzis sie ma "lagi" 8o 8o to jest dopiero filtr antynobowy

Ostry!
22-02-2005, 19:10
O.o mój język (joke;p) xD fajne to coś "poardnik" ekhmmm....

Gixafe
22-02-2005, 19:17
Bardzo mi się podoba ten tekst. Jest napisany w sposób bardzo poważny, co z treścią daje rozśmieszającą mieszankę. Jest to niestety prawda. Ale na swój sposób: z czego byśmy się śmiali, gdyby zabrakło chociaż troszkę nOObów? ;]

Varmus
22-02-2005, 23:03
@up:
Tu masz trochę racji...

...

Eee tam, znaleźlibyśmy szybko jakieś inne źródło śmiechu.

Więc czy brakowało by nam n00bów?

:confused: Niech pomyślę... hmmm...

NIEE.

Dziki LoL
26-02-2005, 01:49
Ja spotkalem sie z typem ktory mowil "if ou wanna live pey 15 gold"
Ludzie trzymajcie mnie...

Kele
24-03-2005, 14:47
No ale to są niekóre... znane jest także "No keal plx" które po prostu mnie dobija....niektórzy zamiast meat mówią "meacht" albo inne takie jak "biatch" .

Dziki Świstak
25-03-2005, 11:11
haha :D fajny artkuł tyle że... spotyka sie osoby używające tego "jenzyka" np ( Brazylijczyk )
- me ned itams ( I need items ) lub fuc u ( fuck you ) haha :p
zdarza sie jeszcze "pay or dai" lol..

Varmus
25-03-2005, 22:26
Ja tam osobiście daję Nagrody Nobla, Jobla, Skobla i N00bla za ulubiony tekst brazoli:

N (n00b):br?
G (gracz):no
N:why not?!

I sami powiedzcie, jak tu nie paść na klawiaturę?

Mino Mage
01-07-2005, 14:38
omg 8o :D :D :D

Xan Arcanist
01-07-2005, 14:44
Dorzuciłbym jeszcze pare nazw itemów:
Brati Sword
Krofn Armor
Kina Armor
Scraf
Leather Buts

Itp. Itd...

Dzid_91
01-07-2005, 14:59
@up

Później można by ją sprawdzić lookiem na gościu..

Później można by ją sprawdzić lookiem na gościu..[/QUOTE]
Hehe, nie wyobrazam sobie tego. Np.: "You see x. He is sorcerer (Level 45). He is Br." Albo "You see y. He is knight (Level 23). He is Swe.
Smiesznie by bylo, ale nie bylo by juz ludzi krzyczacych "br?", czyli Tibia stracila by swoj urok... Chociaz "BR?" to n00bki (nie wszyscy) i by nie wiedzieli. Tak samo jak mnie pytaja: "Wat yor levl?"

OnlyM(PL)
01-07-2005, 16:37
o0 muahahh fajny poradnik!

Druid
06-07-2005, 13:14
Wy sie smiejecie z br... Polacy nie sa lepsi.
Przyklad: Jest sobie koles na isarze "Lozodu" Wielki Mastach bochater polaków z ab ktory straszac ludzi mowi do nich "hantet". A zeby bylo smieszniej powiem wam ze on ma 18 albo 19 lat i nie zdal matury z angielskiego bo musial grac w tibie. :D

Macios uhmaker
06-07-2005, 13:57
ja widzialem jak koles za mna biegal i tak: sell mp armor! sell mp armor and plute amror!
to bylo na "ruuku"

Mikelp
06-07-2005, 14:09
"buy bekpeck from 20 rune hymymy"
"sel guard shild"
"buy plate legi"
"sel nooble armour"

^ to jeszcze kilka przykladow jezyka noobowskiego ;)

Po prostu mnie tacy ludzie dobijają...

I uwaga z zycia wziete skopiowane z trade:

"14:19 D******s: buy kina legs"

De'sH
06-07-2005, 15:16
Tak sobie czytam ten temat i dodam cos od siebie jak stalem w depo venore
15:02 Myth'xas: aew (mowilem do olaika)
15:02 Ronin knaj: czesc Myth
15:02 Myth'xas: br?
15:02 Ronin knaj: no pol
15:02 Ronin knaj: ty tez pol?
15:02 Oloaik Cichy: hiho
15:02 Oloaik Cichy: Aaaah...
15:02 Ronin knaj: dsz mi plegs?
15:02 Myth'xas: br?
15:03 Ronin knaj: wiem ze jestes polak... nie dasz polakowi no wez...
15:03 Myth'xas: moze mam cie jeszcze protektowac?
15:03 Ronin knaj: nie, ale mozesz byc moim qmplem ok?
15:03 Myth'xas: nie?
15:03 Ronin knaj: czemu? :(
w tym momencie dalem ignored pernamently <tak sie to chyba pisze>
3 minuty potem
15:03 Peruk Etem: to ja ronin
15:03 Peruk Etem: napewno nie chcesz byc moim komplem?
znowu ignore
i zaraz tego juz nie skopiowalem odzywa sie 3 koles i jedzie z tekstem:
"siema, jestem nowy mam pierwszy lvl na ruku i nie mam plecow na aldorze, chcesz mnie protkowac? plx plx plx" owned, i jak tu zyc mozna z czyms takim, moze nie jest jeszcze tak tragicznie, to wkurza takie cos jak ktos spamuje cie podczas expa czy kiedy z kims gadasz ;s;s;s no ale cuż ;] noob rox bez nich nie bylo by tibii, bo ktoz jak nie takie noobki potem staja sie takim cachero:P <co prawda inteligencja 50% z nich wyklucza taka mozliwosc :P>

Flaikubeczek
06-07-2005, 15:29
jak zalozyc nowy temat plz powiedzcie???
;(

Rybzor
06-07-2005, 17:06
@UP
tak tak, nastepny noob, zapomnial dopisac plxx fri itans:D

MrSosoo
06-07-2005, 20:55
:P A mi sie wydawalo do tej pory, ze nOOby posluguja sie najczesciej wyrazeniem "gife mi fir itans plax". Chociaz .... kto wie. To chyba zalezy od servera i stopnia nOObostwa :p

Kenzo
07-07-2005, 00:10
Tak gadacie gadacie a kazdy z was zaczynal grac i niech se przypomni swoje poczatki wysze lvl kumple jacy itd kto was u czyl grac i tak bylo

Moongroow
08-07-2005, 13:22
No ja jak siedzialem na rooku to tak samo jak moderator slyszalem teksty typu "wannan die ?" (pisze po jak oni czyli nooby wiec te bledy sa celowe) lub od polaka "shat de fak ap" Myslalem ze pade ze smiechu xD

__________________________________________________ _______________

Br ?? PLX PLX PLX xD

grzysztof
08-07-2005, 13:49
wczoraj wieczorem mialem Ciekawa rozmowe z polskim noobem :D dlugo zajelo mi zrozumienie o co chodzilo tej osobie ktora do mnie pisala ale z pomoca tego poradnika ja w pewnym sensie rozszyfrowalem :) ( tutaj zamieszaczam ja w oryginalej pisowni!)

20:02 Guliwer: hgo
20:02 Guliwer: awey
20:02 Guliwer: opr
20:02 Guliwer: ded
20:02 Guliwer: i hunetd her
20:02 Wojtik: ?
20:02 Guliwer: read is letter up
20:02 You see Guliwer (Level 21). He is a druid.
20:02 Guliwer: i hunetd her
20:02 Guliwer: go aqwey
20:02 Guliwer: or ded
20:02 Wojtik: who hunted ?
20:03 Guliwer: go
20:03 Guliwer: aqweyu
20:03 Guliwer: i firs
20:03 Wojtik: lol ?
20:03 Guliwer: or my frends come her
20:03 Guliwer: damoon is my real frends
20:03 Wojtik: who her ?
20:03 Guliwer: ansd dulib tir'eire
20:03 Wojtik: ?
20:03 Guliwer: and artabus
20:03 Guliwer: go awey i hunetd her i first
20:03 Guliwer: or ded
20:03 Wojtik: i dont understand you :(
20:03 Guliwer: i hunted her
20:03 Guliwer: go awey
20:03 Wojtik: who her ?
20:03 Guliwer: im
20:04 Guliwer: guliwer hunetd her
20:04 Guliwer: go awey
20:04 Wojtik: who her ?
20:04 Guliwer: no
20:04 Guliwer: i her
20:04 Guliwer: go awey
20:04 Wojtik: i see noob
20:05 Guliwer: zarasz cie muj kolega kill
20:05 Guliwer: go
20:05 Guliwer: aqey
20:05 Guliwer: or ded
20:05 Guliwer: grgr
20:05 Guliwer: faster
20:06 Wojtik:OMG! ile ty masz lat! mam pozwala Ci grac w tibie, czy moze jestes z domu dla bezdomych down-ow ?
20:06 Guliwer: *****

// wtem dostalem wiadomosc od innej nie znanej mi osoby //

20:07 Artabus: jezse
20:07 Artabus: korwa 1 tekst
20:07 Artabus: do guliwera
20:07 Artabus: a cim za***ie
20:07 Artabus: korwo
20:08 Guliwer: wejc tu jesce raz a korwa sie eni pozbieraz

Ashlon
08-07-2005, 15:48
"who her?" jest rozbrajajace ;) Tez sie nie popisales ;)

Mistrz Celesty
09-07-2005, 10:08
A kto spotkal nooba na non-pvp ktory powiedzial dawaj itemy bo jak nie to masz hanta. :]
Albo free items or ded(ziomek mnial 8 lvl ale co tam)
8o

djkuter
09-07-2005, 10:48
Dodaj jeszcze dialekt Nobbish Polisz, którego główną zasadą jest pisownia taka sama z wymową (np. Ju ded in mejn - You dead in Main, Ju bicz - You bitch)...

Stryk~~
09-07-2005, 10:53
niezły hardkor

Hubercik
09-07-2005, 13:24
@ Mistrz Celesty

Ja spotkałem na Pacerze 2 typów (20 i 25 lvl 8o ) w jaskiniach pod Thais mnie zablokowali w jakimś ślepym zaułku i nie miałem jak wyjść i do mnie: give your eq or not leave :D ja im na to, że nie, że mogę się wylogować to tamci "No u can't! If logout you're hunted" :D To ja sie wylogowałem :P

Marixon
18-07-2005, 17:53
Ale się pośmiałem :D !! A słyszeliście taki tekścik od jakiegoś Brazola (chyba Br, ale nie jestem na 100% pewny; mógł to być "Venezolano" również)??

Ja: how are you??
"Nup": dwarf
Czy ci ludzie w szkole się angielskiego nie uczą 8o ??!! U nas niektórzy się uczą niemieckiego, więc po części można ich zrozumieć...

A niektórzy mówią, że to Polacy są nOObami :( ... Owszem zdarzają się, ale nie w takich ilościach. I przynajamniej w angielskim my jesteśmy od nich lepsi :] . Oczywiście nOOb to nie tylko osoba, która nie zna języka, ale jak takiemu wytłumaczyć, że jest nOObem, kiedy się z nim porozumieć nie można 8o ...

@topic:

Artukuł świetny i bardzo zabawny :D , ale to w sumie nie za bardzo Twoja zasługa (no może zasługą jest to, że znasz angielski na tyle dobrze B) )... Ty tylko to tłumaczyłeś... Popieram przedmówców (chyba jakiegoś moda :p ), że mogłeś dodać coś od siebie... Ale to i tak gratz, bo nie wszyscy po angielsku by to zrozumieli ;) !!

Emol
18-07-2005, 21:25
no fajnie... troche odskoczni :p ach te noobki jaki bylby bez nich świat :D

Pramus
09-09-2005, 21:12
Aaaah. Stary dobry jezyk... Duzo rzadziej spotkany na mainie. Pewnie dlatgeo, bo n00by maja zakaz przekazywania swoich technik osobom posrednim (cos w stylu Bruca Lee ;])

suchyxxx
09-09-2005, 22:16
Nie main tylko mian:P Tak mi dzisiaj na saphirze powiedział kolo bez powodu
"u r hantet in mian" "mi frend kill u"

Knight of Bhall
17-09-2005, 01:09
Bardzo zbawne a szczególnie to osatni zmiast syn suki to syn brzoskwini 8o

Lord Dami
18-09-2005, 16:34
Dziękim temu artykułowi dowiedziałem się, jak mam się odzywać w Tibii... ;)

Burakou
18-09-2005, 16:54
@up
Chyba NIE odzywać.

Szampan0
18-09-2005, 19:17
@up
To chodziło o zrozumienie n00bów :D
@topic
Jee, :P Jak byłem takim n00bkiem to mówiłem "fri itams plis" :P A teraz... czasami się pomylę i napiszę llv zamiast lvl... ale to nic szczególnego.

Rybzor
20-09-2005, 02:06
Tak te THIFFY na Rockuguaruarardzie to jakiesi nopppy, ja niemoge coza jenzyk nóóuba, ni fim jak łoni tak mogom pisaci, maskara

Btw. zartowalem, zeby nie bylo :P

donaj
20-09-2005, 15:13
Tutaj nie ma się z czego śmiać. Ile jest osób które tak piszą i myślą ,że dobrze piszą?? Dużo... To już jest plaga. Najwięcej n00bków jest wsród najmłodszego pokolenia (8-12lat). Nie potrafią Oni dobrze grac więc przeszkadzają innym. Takie jest życie i nic się z nimi nie da zrobić. Oni są jak hydry. Odrąbiesz jedną głowę ,a odrosną trzy. Z nimi nie ma szans.

Marixon
20-09-2005, 15:44
Najwięcej n00bków jest wsród najmłodszego pokolenia (8-12lat). Nie potrafią Oni dobrze grac więc przeszkadzają innym.

Prawda, najwięcej... Ale jest też sporo takich, którzy potafią grać... Druga część młodych (ta o której pisałeś) nie może spędzać zbyt dużo czasu na kompie (np.ja), ma szkołę (np.ja), pali faje (nie ja), uczy się (rzadko ja), ma inne zajęcia (np.ja)... I część tych ludzi w Tibii odreagowywuje stresy związane ze szkołą, itp... No np. wtedy kiedy dostaniemy pięć jedynek w szkole (nie ja :p )...

Imo Akasun
20-09-2005, 15:46
Zastanawiam się po co ludzie instaluja sobie mmrpg skoro nie znają podstaw jezyka angielskiego O_o... Moja rozmowa na rooku (sytuacja - dziewczyna wpadła do nory z pajakami na grobach i nie wiedziała jak wyjsć wiec blokowała wyjście :P)

ja - move
ona - no
ja - why?
ona - i no move pool me
ona - plx
ja - ???
ona - pool me
ja - what?! (miałam 3 level ;) dopiero potem kolega mi powiedział ze można kogoś podciagać po linie )
ona - i no move pool me plxxxxxx ( i tak przez 2 minuty, w tym czasie zdążyły sie zrespawnować trujace pająki które prawie zabiły nas obydwie)

W końcu dogadałyśmy sie ze sprzedam jej jedną linę

ona - thxxx i hav go to my brohter & fiends
ja - you don't know English do you
ona - no!
ona - i knew english wery vel
ona - buy!
ja - ?!

:D

Gurlung
20-09-2005, 16:29
ciekawy artykuł niestety prawdziwy ;(

Lord Dami
24-09-2005, 21:06
@up
Chyba NIE odzywać. No wiem. To były żarty!

ogorek
24-09-2005, 22:02
n00bki sa takie fajne! szczegolnie te polskie. uwielbiam kiedy ktorys do mnie podchodzi i mowi: "pej or hantet" :D :D :D

matkow21
24-09-2005, 23:16
Heh spoko NIezły poradniczek ide na rokka go praktykowaĆ

Braincreator
24-09-2005, 23:27
a mi sie czesto zdarza jak stoje przed chatka.. "inivt mi plx" lub "invit me plx" :p

Grzehoo
25-09-2005, 01:37
heh, dobry artykuł:) ostatnio zaobserwowałem 2 zwroty:

1) buy d_chamer
2) mechete blx

ogorek
25-09-2005, 02:06
2) mechete blx
ooo a z tym "blx" to sie jeszcze nie spodkalem! :]

"fri itens blx!!!" - nizle brzmi :D :D :D

kamiloscorbin
25-09-2005, 20:04
"gud" ten jezyk noobow tylko troche za madry:P

Blanca
27-09-2005, 00:45
Nie wiem który raz czytam już ten artykuł,ale po prostu go uwielbiam. A sporo z tego to prawda, szczególnie itans, me want itp...

Mich@ł
29-09-2005, 13:14
Niezła jazda, ale pamiętajcie że nie mniej jest takich"br"noobów niż "Pl"noobów, którzy uczą się języków obcych nie w szkole(sic!) lecz na tibi:)

Kuan Ju
28-12-2005, 14:22
Zapomnieliscie o jeszcze jednej waznej zasadzie jezyka noobow! :P:P Otoz nooby bardzo czesto pisze koncowki "-x" np. plx, r0x, itp., ale takze wewnatrz wyrazow, np. r0x0z! Mozna do wielu wyrazow dodawac X, gdyz nie koliduje to z innymi zasadami gramatyki. Tak wiec jezyk noobow jest bardziej zagadkowy, niz jezyk 469. Nikt jeszcze nie odgadl, skad wzielo sie plx, ani koncowka X. Dopisz cos o X, bo slownik wydaje sie niepelny :P

Olabogarety
01-01-2006, 08:07
Pewnie zostanę za to co mam zamiar napisać uznany za nooba, ale co tam :)

Zdaje mi się, że niektórzy (raczej: większość) nie zauważa różnicy między początkującym, a noobem. Dużo osób używa określenia noob, nie znając jego prawdziwego znaczenia.

Rozumiem, że denerwujący są "gracze" którzy nie znają angielskiego i próbują coś "tworzyć" (mi uant itans). Ale nie skreślajcie osób, które pytają o rózne rzeczy, które wam wydają się oczywiste...

Miałem taką sytuację: stoję sobie na Rook'u w sklepie i chcę kupić ochraniacze na nogi (leather legs), ale zapomniałem nazwy. Stoję i mówię "Buy leather pants", na co koleś obok mnie: "lol ju r noob i kill ju in minland"...

I kto tu jest noobem???

Nie chcę nikogo moralizować, ale czasem naprawdę WARTO pomóc innej osobie, a nie od razu nazywać ją noobem.

To też są ludzie (tylko mniej obyci w świecie Tibii :()

Marixon
03-01-2006, 17:50
Pewnie zostanę za to co mam zamiar napisać uznany za nooba, ale co tam :)

Zdaje mi się, że niektórzy (raczej: większość) nie zauważa różnicy między początkującym, a noobem. Dużo osób używa określenia noob, nie znając jego prawdziwego znaczenia.

Rozumiem, że denerwujący są "gracze" którzy nie znają angielskiego i próbują coś "tworzyć" (mi uant itans). Ale nie skreślajcie osób, które pytają o rózne rzeczy, które wam wydają się oczywiste...

Miałem taką sytuację: stoję sobie na Rook'u w sklepie i chcę kupić ochraniacze na nogi (leather legs), ale zapomniałem nazwy. Stoję i mówię "Buy leather pants", na co koleś obok mnie: "lol ju r noob i kill ju in minland"...

I kto tu jest noobem???

Nie chcę nikogo moralizować, ale czasem naprawdę WARTO pomóc innej osobie, a nie od razu nazywać ją noobem.

To też są ludzie (tylko mniej obyci w świecie Tibii :()

No to takim należy pomagać. Ale tym, którzy "Inglisa" (pisownia oryginalna :p ) nie znają można pomóc podając im słownik i radząc, żeby się za naukę wzięli.

Glacial Hero
03-01-2006, 18:45
Zawsze się zastanawiałem co to znaczy r0x0z, często to słysze w depo, może mi przetłumaczycie ;p ?
Oczywiście napiszę, że dobrze przetłumaczony artykuł.
I skoro tak dobrze ci idze w tym zawodzie, to może przetłumaczyl byś dwa ostatnei artykuły z tibianews.net o satori i 2005 roku ? ;p

Olabogarety
04-01-2006, 22:35
No to takim należy pomagać. Ale tym, którzy "Inglisa" (pisownia oryginalna :p ) nie znają można pomóc podając im słownik i radząc, żeby się za naukę wzięli.

Tu się zgodzę. Zresztą dokładnie to napisałem w poprzednim poście, tylko trochę innymi słowami :P

Tylko ciekaw jestem od kogo pochodzi ta "pisownia oryginalna"??? Chętnie bym tą osobę poznał...

...i zatłukł ją słownikiem :D

LUDZIE!!! UCZCIE SIĘ ANGIELSKIEGO!!! NIE CHCE WAM SIĘ? TO NIE GRAJCIE W TIBIĘ!!!

Fire Phoenix Magic mage
04-01-2006, 22:43
Fajnie :D a teraz zacytuje noba plz fri itans -.- :cup:

Pandorian technomancer
05-01-2006, 10:24
kazdy pisze tu nie umie angielskiego="noob"; pisze niepoprawnie = "noob"
A moim zdaniem jezyk tu przytoczony nie jest jezykiem noobow tylko to zwykły jezyk tibijski :p rozniacy sie troche od angielskiego ;). Duzo ludzi ktorzy nie sa noobami pisza w ten sposób, czeste jest takze pisanie fonetyczne :). tak jak i jest jezyk ktorym poslugujemy sie na codzien i jest jezyk literacki w ten sam sposób jest jezyk angielski i tibijski.

plezz no keel me in gemzz.

Sin Hero
11-01-2006, 09:54
Ale z was nupki! Ja ten jezyk opanoałem do perfekci... :D
To był żart oczywiście B)

Peter90
12-01-2006, 18:12
Chciałbym jescze coś dodać a mianowicie w tej liście powinien być jescze jeden bład: zamiast GDZIE? mówią DZIE?. -.- bez komentarza...........

Lord-Saimon
12-01-2006, 18:46
[QUOTE=
QUOTE]

to llv to przewaznie jest zle nacisnięcie klawiszy ja sam gram 2 lata i mi sie to nieraz zdaza

Goldzio
12-01-2006, 18:50
Hmmm a co znaczy: "jajaja" ??

shoq
15-01-2006, 18:15
wiem że poradnik jest już dość stary ale ostatnio przeglądałem poradniki i zauważyłem, że brakuje pewnego wyrażenia. mianowicie jest to wyrażenie:
"no kill my plx" (don't kill me, please) tłumaczone jako "proszę, nie zabijaj mnie"
:D

shadow1230
15-01-2006, 19:35
Ostatnio słyszałem bardzo ciekawe nazwy przedmiotów (wydaje mi się, że są one jescze nie odkryte przez graczy ani przez CIPow ale nooby już je mają >> jakie one zdolne) Są to :
- Two Hunted Sword
- Platin legs and armur
- Nobal armor
- Brejt Sword
- Szowel
- Skala Armor (to już jakiś mega noob pisał w dp)
Jak coś jeszcze ujrzę to napisze. :D

Dark Sven
15-02-2006, 14:08
Zapomniałeś i rookstayerze którego nazwano błędnie rookslayerem.A i o haunted.

Jeśly było to srry ale nie chciało mi się czytać wszystkich "pozdóf'' jak to nooby mówią

Khalak
18-07-2006, 01:40
No poprostu to jest conajmniej za.....biste 8o czytalem juz kiedys ale dopiero dzis daje MEGA DOBRY KOMENT ;) .... a jednak wlasnie przeczytalem smieszniejszy poradnik (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=6366&page=2), tylko co do kamikadze jak to poczytacie to ja na 2 lv solo bear room robie :P

tomektrz
18-08-2006, 10:32
"GIW MI JOR ITANZ OR CHUNTET ON MEJN!!!!!!!!!!!!!!!111111111111!!!!!!!!"

Poradnik trochę niepełny, gdyż brakuje wyrażeń używanych przez polskich noobów np. "hoc do dp" "masz deda na mejnie" itp.

Ripley Ellen
20-08-2006, 15:46
Bardzo istotną cześcią języka Noobish są wyzwiska, najpopularniejszymi są "Son of peach" oraz "Sun of beach".

Syn brzoskwini ;p syn plaży ;)

Świetne to tłumaczenie ;) może dopisz coś jeszcze ;)

Sunze
20-08-2006, 16:08
Cyt. "Pokasz Mnie Tego Mieca , Chce zobaczyc za ile z niego walne."

15:58 Drai Shia of druidka [22]:Buying : Gigantic Soword i Szukam Polaków Na Dezert Qwesta. (Nebula)

16:01 Hemvena [28]: szmata uktral mi sba ... (o co w tym chodzi?)

16:00 Shual de'Drone [35]: szukam niemcow do gildi. odwiedzccie te strona www.foki.pl albo www.sexplaneta.pl

A na deser Klasyczne Wypowiedzi Noobów ... B)

-Pokasz Mie Tego Spszenta (Reakcja po pokazaniu Giant Sworda)
-Leafe or Huntad (jak Skillowalem Sobie na Trollach)
-Padniesz Jutro , Moj kolega ma 212 Master Sorka ... (na Nebuli Nie ma jeszcze graczy 160 + a co mowic o 200 ... )
-Pomusz bijom mnie (Niestety ale bili go poniewaz dal komus party :/ )

To narazie Tyle ... Z czasem postaram sie zamiescic wiecej ;p

Tevix
20-08-2006, 17:20
to koles na trade pisal jeden sell kina legs 20 k itd i inny buy kina legs!!!!!

Ruda
20-08-2006, 22:32
2x up@ =>;)

Nooblish 2

1)Twoja stara- tradycyjne Noob`owskie pozdrowienie

2)Fri items- najczęściej używany zwrot Nooba( w przekładzie na język poski = jeszcze nie odkryto)

3)pl? - coś w stylu hi

4)Mam kumpla lvl....... - większość twierdzi ze to tradycyjny komplement

5)Moje kolega to gn - najbardziej skomplikowane zdanie które usłyszycie od nooba, poza 1)

P.S. "e" dodano specjalnie w celu osmieszenia:kat: <- nigdy więcej noob`ków

Acit
27-08-2006, 13:25
W Tibii powinien być NPC Noobek dla dzieci znoobionych i gadało by się do nich własnie tak :
Plax fri itanz - Buy
Tfieh - Sell
GaneMaster - Protector
Nub, nubi - Job ? :D
Fack Ju - Bye
Pg - GP

--- Plax fri itanz Katana 10 Pg --- :D

Knoland!
16-09-2006, 18:18
;(

Mam nadzieje że to jest ironia,patrząc na twój wiek..
A jak nie...To na dole sobie suwaczkiem przesuniesz i wtedy tam jest przycisk Nowy Temat.

@donaj
o dzieki,podniosłeś mnie na duchu...Ale masz powód żeby tak mówić.Moja klasa RoX.Wyjdzie po tygodniu z rooka,i pierwsze słowo do mnie "Andrzej daj jakieś fri itamz" xD

@Szymucha
Własnie zostałeś przykładem tego co napisałem powyżej.Wiem że chciałeś sie pokazać na forum.xP

btw:Ciężko z noobami na non-pvp.Nudno by bylo bez tego zgiełku w carlin "Who can gave mi som fri items?" .A poradnik niebanalny. Son of peach.xD

Tatshua
18-09-2006, 10:55
hauahuuahuahuahauha poradnik boski :D:D a przypomnialo mi ise jak pewnego pieknego dnia postanowilam zmienic server i na rooku zpostkalam jednego noob :D jego "inglisz" mnie rozwalil

22:24 Vall Tabyst [7]: hi
22:24 Obi: Please stand in line Vall Tabyst. I'll be with you in a moment.
22:24 Obi: Hello, hello, Vall Tabyst! Please come in, look, and buy!
22:24 Vall Tabyst [7]: student legs

zaraz za nim przyszedl rookstayer (!!) i to samo powtarzal nie wiem czy trche niedojebany czy poprostu z niego smial

Khalak
19-09-2006, 22:06
Syn brzoskwini ;p syn plaży ;)

Świetne to tłumaczenie ;) może dopisz coś jeszcze ;)

A Ty co się nabijasz że ktoś angielskiego nie zna? Chciałbym zauważyć że SUN - SŁOŃCE a nie tak jak to Ty myślisz syn... tym bardziej że o obok napisanym son powiedziałeś że to syn, to sun raczej już powinno znaczyć coś innego ;D

mikolaj.daczka
19-09-2006, 22:18
fajne! fajne! :]
pamietam mialem taka sytuacje ze 12 lvl podszedl do mnie kiedy stałem przed depozytem i zaczal pisac zupełnie szczeże ''paj paj or daj" :D

Tom@$Z
20-09-2006, 09:11
Fajne zwroty...

Ale tak trochę nie na temat, jak z kumplem się tarzaliśmy ze śmiechu widząc to..

xx:xx Bystry Patison [10]: exura "" DINOGRZMOT - Z NAMI MOC!!1

xx:xx Bystry Patison [9] utevo lux "" Kapusta z grzybami

Mack-Ralf
20-09-2006, 14:27
;D good ;d

Generall
21-09-2006, 16:03
Teraz będę wiedział co n00bki mówią x):p

Karkam13
21-09-2006, 19:09
pliss wiem ze ot nie ten temat ale kliknalem w tibii options test server login i nie umiem wejsc teraz na swoje konto....:( powiedzcie mi jak mam zrobic zebym mogl wchodzic na swoje konto plissss

Karkam13
21-09-2006, 19:10
powiedzccie mi jak mam wejsc na swoje konto bo wlaczylem test server login powiedccie plisssssss

robhon
21-09-2006, 19:24
Prawdziwe noobki to zawsze sępią itemki. Niedługo zaczną mówic <daj mi tego mieca bo poskarże się GM-owi > ale to by było banalne i noobskie.
Ja to bym chciał aby noobków w tibi wcale nie było .

Kumulus
21-09-2006, 20:14
powiedzccie mi jak mam wejsc na swoje konto bo wlaczylem test server login powiedccie plisssssss

to go wyłącz X(

Meffas'Itaka
22-09-2006, 21:49
Fajny Poradnik:)
Niech Nooby sie strzega:)
Gz Dla ciebie;p

_SirShadow_
22-09-2006, 21:56
ja dzis uslyszalem na mainie jak to 10 lvl sprzedawal boots of speed
a i jeszcze inny w cavie wyzwal mnie od nopa

jednakze nie wiem co by sie stalo gdyby ich nagle zabraklo. Zycie byloby znacznie smutniejsze..

szymucha
28-09-2006, 19:37
;(

Istnieje takie coś jak wyszukiwarka, a jak jesteś inteligentny to istnieje też taki przycisk jak "załóż temat".Jak znajdziesz to daj znać.

Zyzyx
06-10-2006, 21:07
:D jenzyk nobuw to cos nowego a razem starego poniewarz noby były juz od poczontku tibi :D

KarpikPaladyn
10-10-2006, 16:43
@up no co ty... wiesz co ci powiem? sam nim jestes! mozliwe ze z gramatyki ;) w ilu slowach nie popelniles bledu? 1 ? moze 2... żal.pl ^^
@topic nie ma co gratulowac, tekst z przed 2 lat oraz przepisany B)

Piterex123
13-10-2006, 10:13
Hehe smieszny ten język
ale jakos bylem tyle razy na rooku nikt go nieużywał.

Lukas Hiper
13-10-2006, 10:18
Troche głupi ten język nOObów:p

Klary
21-10-2006, 09:26
o no co ty serio? hahaha ja jeszcze nie widzialem zeby ktos tak gadał :D nom moze wy Na tym Forum to tak :] kto na Items mowi Itans?? LOL , Nikt tak nie gada ! -.-' tylko z niektorymi sie zgadzam :PP

]mariusz[
15-11-2006, 15:38
Ubaw,ale ja i wy też z pewnoscią uzywacie skrutów :)

Al3ks
08-01-2007, 16:06
A może dodaj:
no kil mi raty!!!!!!!!!!11

//\leks

Anonimus
09-01-2007, 16:31
B) Jest to bardzo fajny "temat".Fajnie by było jakby ktoś napisał opowiadanie z "noobish-język n00bów" ;) Można by było dodać również więcej tych słów bo troszke mało jest ale ogólnie spox ! :) :] 3maj sie !!:baby:

Dark_Site
09-01-2007, 17:07
Ja widzlem taki jak:

"hcesz deda"
Lub romowa

"Ja: Chcesz Hunted
On:Hunted, co to takiego?
On:Daj mi to. Chce to dasz mi to?
Ja:Nie ma sprawy"

"Das my fri itemki? Mam 200 llv sorka. Jk my ne dasz to mas Dad"
(na pyhterze jakis rok temu, wtedy nie bylo 200 lvl co dopiero sorca Buah)

8 lvl Knight do 45 lvl sorca

K: Mam skile po 110/120
S:Jasne, a ja mam mlvl 100.
K:Serio? A ile wszli z ue?
S:za 20k
K:aha, ale mnie nie zabijesz.
S:Serio?
K:Tak mam 25k życia.
S:Mozesz już iść?
K: Zabije cie!

Wtedy knighcik włącza skulla i walnol sorca za 1 lub 2

S:Nudzi ci sie?
K:Zabijesz mnie i przydzje po ciebie 100 lvl Pal
S:Serio? :]
K:Pisze do niego. TO jest Crnel Gren
S:serio? myslalem że on ma 140 lvl? i sie zaywa Coronel Green i jest Royal Palladyn?
K: TWOJA STAR

Puch dostał z SD za 185. i koniec rozmowy.

Sir Radzio Angelus
09-01-2007, 17:46
Można też dodać, że w środowisku noobów wykształciły się nowe postacie wyrazu "please" a mianowicie "plx", "plax", "plxior" etc.:p

Git Drut
09-01-2007, 18:28
Mnie sie najbardziej podobalo jak na swiecie Non-PvP gostka do mojego kumpla na rookgardzie:

Gostka: Gif mi itanz or hanted.
Kumpel: PL??
G: Tak
K: Jak chcesz mnie zabic to jest NoN-PvP
G: Zdziwsz sie ja mam kumpla na mainie i on ma 250 poziom. On cie z huntuje.
K: LoL

Świat to MENERA jeden z nowszych :P

Lukas93pl
10-01-2007, 15:10
Poza tym ze obrazasz wielu ludziX( to poradnik spoko ale tak pozatym to teraz WCALE TAK NIEJEST myslisz ze kazdy tak mowi a moze sam jestes noob ??

Sosna123
30-01-2007, 16:36
Jak zauważyłem tego języka używają głównie br na niskich lvl. To co mnie w nich wkorza to fakt, że choć wiedzą, że jestem pl to i tak po swojemu gadają.
A to co jest moim zdaniem największym przejawem noobowstwa to wcale nie te głupie teksty ale np.
Ide se expić. Przychodzi noob i mówi "leave" no to ja "no" a on się zatrzymuje i stoi... aż tu nagle wiadomość od śliniejszego gościa, że mam dać expić samemu lol to już jest szczyt głupoty i tacy gracze zginą w przyszłości (jeżeli do niej dożyją :p )

NiezniszczalnyCzarodziej
29-05-2007, 13:36
Fajny zrobiłes ten poradnik :) A te nOOby to one chyba dlugo muszą uczyć sie swojego języka bo "troche" trudny.:D
A oto sytuacja jaka niestety mi się zdarzyła :
noob:daj kase na parcele!!!
ja: a niby czemu? NOOBIE
noob: przestan mnie q**a tak nazywa ty hamski po*****y szczeniaku
ja:mozesz spamowac do woli opcja ignore rzadzi a ja nie dokarmiam trolli
ja:mam dla ciebie niespodzianke
noob:jaka moze wreszcie dasz kase? bo jak nie to deda bedziesz mial
ja: po 1 celesta to NON-PVP a po 2 nie dam ci kasy ale zamieszczę ten dialog na forum tibia.pl noobku
noob:Q**A M*Ć !!! Ty h**u
nooby w ostatniej chwili to jakas plaga chyba X( Ale jakoś się to przezyje;)!

Xanthil
09-06-2007, 15:36
Na Mainie niektórzy mówią podobnie... :baby:

Arman
21-06-2007, 17:32
Lol Jezyk nooba

KrEmAs KAc
21-06-2007, 17:35
Stare ale jare :)

Sub-Zero
25-06-2007, 23:19
kozackie jenzyk nooba ja tesz mam dialog cytuje:
Ja-co ty tam targasz
n00b-loot baga z legion helmetami
Ja-daj dam ci lepsze
n00b-ok
Ja-masz stell
n00b-o q@#%& wywalilem do wody inie umiem plywac!

batisa
26-06-2007, 12:25
kolo mnie poprosil o ghoula (chociarz bylem knightem) :D:D:D

Socu
27-06-2007, 11:06
Można się uśmiać :D

Zuuzi
01-07-2007, 10:15
sam znam ludiz którzy tylko mowiom":
"dasz cos bo ide na dezerta a tam czeba wzionsc duzo mana fluid i uhów bo som dragony do pokonania"
:baby:

Bartek11
02-07-2007, 20:32
Ja też coś mam, a mianowicie:
bylem na roku dopiero chara zrobilem i taka akcja:
NooB (5lwl)= Plx Katana
Ja (1lwl)= I havent becouse i make now character
NooB= Jes ju have aj sii it
ja = Ignore :pX(X(:evul:

Stożek
02-07-2007, 21:24
I havent

Uwielbiam ludzi mających wysoki współczynnik samokrytyki.

AdiZgOlek
03-08-2007, 01:52
Buehehehe, świetny ten artykuł spoko jest ten język "nOObish" :] 10/10 :) Taka jest moja ocenka ;p

Pozdro~

Aturia
28-09-2007, 00:30
Poradnik świetny. A co do noobków to ostanio byłem świadkiem pewnego smiesznego wydarzenia. Otuż stoje w depo i widze jak 14 lvl sorc wyjmuje sandały na skrzynke od depo i pisze (Sell boh). Podchodzi jakis 9 lvl i pyta sie go co to za buty. Ten mu powiedział że to sa buty przyśpieszające i że on gra juz w tibie 5 lat i że jako jedyny je zdobył. Noobek z radochy spytał się czy je sprzeda, on odpowieział że tak za 1cc , więc noobek poleciał do banku. Dalej nie wiem co było bo miałem kicka. Szkoda że nie zobaczyłem do końca.

Pozdro tibia.pl

Zati
29-09-2007, 17:43
Ja Kiedys Na Rooku Spotkalem Typa Ktury ciogle Mowil : Kupie Zlote Spodnie

albo 2 nOObek to :SEll Wodaen shild 50 gp

Obydwa wydazyly sie na ROkardzie

Lutar
29-09-2007, 18:01
Poradnik świetny, 10/10, niezły jest ten język 'Noobish', trzeba się go nauczyć :p
Akcji z n00bami miałem wiele ale jedna mi utkwiła w pamięci..

*miałem na depo Knight Armor*

Noobek (9 level) : daj mi to
Ja : ?
Noobek (9 level) : dawaj mi tom zbroje albo muj kolega na 500lvlu cie zabije
Ja : Idz na rotwormy i spróbuj zdobyć słownik ortograficzny to pogadamy
Noobek (9 level) : jusz pisze raporta do gma masz przerombane

Pozdrawiam,
Lutar;)

Pyro Aris
29-09-2007, 18:23
"Son of peach"

heh dobre xD

Bartos_Of_Menera
03-11-2007, 21:23
Ja jak bylem na rooku to Jeden kolo do mnie zagadal
n00bek: chcesz karlin shord?
Ja: Chyba Carlin sword
Ja: dobra za ile?
n00bek: za 14gp
Ja: hehe <lol>
Ja: ok
Ja: Trade
n00bek: A co to jest?

:D:D:D:D:D:D:D

mlody_50
03-11-2007, 21:55
Słowo "Rookgaard" wypowiada sie na różne sposoby np. "Ruk" "Rock" "Rok" "Rox" "Ruuck" "Ruuk" i "Roock" jako końcówka najczęściej występuje wyraz "–guard" lub "–gaurd"

a to dobre teraz wiem kto jest n00b :D:D:D:D:D

kuzynek mojego kolegi mowi Ruk albo jak sie chce normalnie wypowiedziec to mowi Rukguard :D:D:D:D:baby: a to dziecko :baby: :cup: jak najszybciej mu to powiem :evul:

DiabolicHunter
11-11-2007, 19:32
Bardzo fajnie i przejzyscie przetlumaczone :) Gratuluje

Danieldello
15-11-2007, 15:20
śmieszny ten język a gramatyka trudna :p osobiscie znam duzo takich ludzi co muwia zdania typu fri itemks itp [Mapet of guardia]X(
:crusader:

Jack_Redlybread
15-11-2007, 19:17
Jako jedyny chyba wypowiem się w tym temacie że słabe... Nawet się nie uśmiechnąłem czytając to -.-

Free : fri < frii...no ale jeśli noby to mówie no to fri....
Items : itans < tu dobrze
Stuff : stuff <czy tu coś zmieniłeś?
Equip : iq < nigdy się z tym nie spotkałem -.- jak coś to eq ale to dużo osób mówi
Gamemaster : GN <zależy jak kto kliknie mi chyba raz się zdarzyło bo N jest obok M...
Account : acon <WTF? jedyne słyszałem to acc
Password : pas <pass... no ale jeśli noby to mówie no to pas....
Skills : sklis? <źle ludzie klikają a nie specjalnie
Level : llv <to co up
Mainland : Mian <to samo co up & 2xup...

Ustrefel
17-11-2007, 16:06
Jajcarski artykul. z drugiej strpy tak jest naprawde

Kenti
20-11-2007, 14:26
Hehe, smieszne:)
Chodz czasami tez tak pisze jak nie mamm czasu.

You = U
Have = 've

Koloxo
25-11-2007, 00:37
Mnie Rozwalaja Takie Noobki -.- Pisze Specjalnie u obiego Sell Brass Armor. Podchodzi Jakis Noobek I Do Mnie "Plx Brass Armor!! PL??. Ja Do Niego Nom (gosciu 15 lvl wiec sie go pytam) Jetses Rookstayerem?? A On Do Mnie A Co To Jest ;). Ja Masz 15 Lvl I nie jestes na mainie. a co to jest main. -.- dobra nie wazne. Ej Plx Powiedz Mi 1 Rzecz Jak Sie Tu SKacze Bo Nie Umiem Takich Krzaków Przejsc. xD wysmialem go i poszedlem expic :P

Koloxo
25-11-2007, 00:38
Mnie Rozwalaja Takie Noobki -.- Pisze Specjalnie u obiego Sell Brass Armor. Podchodzi Jakis Noobek I Do Mnie "Plx Brass Armor!! PL??. Ja Do Niego Nom (gosciu 15 lvl wiec sie go pytam) Jetses Rookstayerem?? A On Do Mnie A Co To Jest ;). Ja Masz 15 Lvl I nie jestes na mainie. a co to jest main. -.- dobra nie wazne. Ej Plx Powiedz Mi 1 Rzecz Jak Sie Tu SKacze Bo Nie Umiem Takich Krzaków Przejsc. xD wysmialem go i poszedlem expic :P

NOOOOOOB
04-12-2007, 16:48
No no niezle napisany

czas poświęcony negatywnej intencji
jak wielu to kręci
mimo konsekwencji
ja preferuje relaks w rytmie roots reggae ragga
w dobie chaosu
ideana przewaga dla
chorych ambicji
całej hipokryzji
dla dźwięków w eterze
i dla dzwięków na wizji

dominik10
18-12-2007, 22:38
Dla mnie troche bez sensu ten temat :). Jakos mnie to nie rozsmieszylo, wiec nie bede juz pisal "hahaha", a co do np. esll zamiast sell moze sie przydarzyc kazdemu taki blad. Nie ocenie, ale tragicznie by nie bylo ;P. Te przytaczanie, skad sie wzielo jakies itans, fri itd. (nie chodzi mi o autora!) albo plax zamiast prosze ... 9-wieciolatki co nie znaja jezyka angielskiego ...

dominik10
18-12-2007, 22:41
Jako jedyny chyba wypowiem się w tym temacie że słabe... Nawet się nie uśmiechnąłem czytając to -.-

Free : fri < frii...no ale jeśli noby to mówie no to fri....
Items : itans < tu dobrze
Stuff : stuff <czy tu coś zmieniłeś?
Equip : iq < nigdy się z tym nie spotkałem -.- jak coś to eq ale to dużo osób mówi
Gamemaster : GN <zależy jak kto kliknie mi chyba raz się zdarzyło bo N jest obok M...
Account : acon <WTF? jedyne słyszałem to acc
Password : pas <pass... no ale jeśli noby to mówie no to pas....
Skills : sklis? <źle ludzie klikają a nie specjalnie
Level : llv <to co up
Mainland : Mian <to samo co up & 2xup...

Nie jestes jedyny ... ja tez sie nie usmiechnalem, a wszedlem tu bo chcialem sie posmiac :P. Smieszniejszy juz kawal : Przychodzi baba do lekarza, a lekarz to baba :P

FRI ITANS PLAX - to mnie dobija i zniecheca do grania w tibie ...

nairdan1994
20-12-2007, 01:07
Fajowskie hehe. Spodobało mi się. Przyre jest to, że niektórzy naprawdę tak mówią.

Tibijczyk222
20-01-2008, 16:17
A ja pamietam jak jakis 84 royal do mnei cost takiego

pls no flow me

o co mu moglo lazic?

Ciastoludek
07-02-2008, 23:19
Ciekawy ten ich język tak nie znane istoty xD a już rozwinęły swój język:p:p:p:p:p

rasialdo1
08-06-2008, 11:39
Bardzo Dobry Poradnik!!

Sielek
29-07-2008, 22:42
Ja widziałem ponad 200 levle piszące tym językiem. Pewnie po kupnie konta. Widziełem np. coś takiego "PLX FRE ITANS" latał po dp i myślał że krzyczy. Żal.

Aphino
29-07-2008, 23:10
Ehh...Niestety taka jest rzeczywistość
Poradnik z humorkiem :D

Pozdro

encore474
11-08-2008, 01:10
zaczolem czytac lecz w polowie sie zagubilem bo troche nie zrozumiealem
:P:P:P:P:P

Gothanor
11-08-2008, 13:56
up, n/c

Większość tych podanych przez ciebie zwrotów mogła być napisana przez pomyłkę. Jakoś nie bardzo mnie to rozśmieszyło.

Silverius
24-09-2008, 20:07
u mnie za same nOObish masz 10/10 ale art. smieszny wiec i tak jestes "th bst"B)

Dajman
20-10-2008, 17:08
Nie zapomne tego kiedy skilluje sobie w ogrodzie w ab'dendriel na monku a tu wbija jakis Polak i do mnie : Dasz cos ? No to jak Polak to mowie ok.Dalem mu steel helmet.A on odrazu o dzieki super jestes i w ogole.Po chwili mowie masz ktos food?A on (ten Polak co chcial helmet) podbiega do monka i mowi "Monk pls daj Fooda dla niego(chodzi o mnie)bo on dal mi super helm.Stoi i dalej bez ruchu ..Monk sluchasz mnie!!!??Ja siedzie smieje sie z niego mowie ze to potwor ale ten dalej swoje.A potem zaczal mowic :nie?ok! Monk jestes chónted!(wiem ze sie pisze hunted ;P ale on tak napisal)a ja poprostu taka beke mialem ze myslalem ze sie posikam..I takiego :P to byla moja przygoda z noobem :]

Eddie79Pl
02-11-2008, 14:04
Dla mnie bylo jest i bedzie prze jak zobaczylem tego screena : http://skocz.pl/zdjecieGM.jpg normalnie bez :D:D:D:cup:

pasiek
19-01-2009, 19:06
Nie zapomne tego kiedy skilluje sobie w ogrodzie w ab'dendriel na monku a tu wbija jakis Polak i do mnie : Dasz cos ? No to jak Polak to mowie ok.Dalem mu steel helmet.A on odrazu o dzieki super jestes i w ogole.Po chwili mowie masz ktos food?A on (ten Polak co chcial helmet) podbiega do monka i mowi "Monk pls daj Fooda dla niego(chodzi o mnie)bo on dal mi super helm.Stoi i dalej bez ruchu ..Monk sluchasz mnie!!!??Ja siedzie smieje sie z niego mowie ze to potwor ale ten dalej swoje.A potem zaczal mowic :nie?ok! Monk jestes chónted!(wiem ze sie pisze hunted ;P ale on tak napisal)a ja poprostu taka beke mialem ze myslalem ze sie posikam..I takiego to byla moja przygoda z

O jaa.. xD takich przygod to ja nie mialem :D

Rayo
20-01-2009, 09:38
Nie wiem czy było pisane przez innych użytkowników ale dodam, gdy wywaliłem kolesiowi lootbgaga pisał do mnie :

Hjuntad daj by mi pro , co powinno ożnaczać: hunted die by me pro

Dużo tego było ale tylko to siedzi mi w głowie ;)

Uzzioo
22-01-2009, 10:45
Troche sie postarałes pisząc to ale nooby jeszcze mają wiele form wyrazów np.
kiedy jest koncówka ów mówią ,,uf"
i jeszcze inaczej mówią xD B)

Envim
22-01-2009, 12:43
Sluchaj, powiem tyle:
Słownika nie napiszesz o słowach noobów bo nie zadązysz za nimi ;D
Po 2 czasami kazdemu sie moze zdazyc ze pomyli mu sie cos jak pisze (szybko) i nie wcisnie tego klawisza co chical ;} i to nie powód zeby odrazu go nazwac NooBem...
po 3 nooby przewaznie umia pisac tylko po polsku <jeszcze z błędami> ale chcąc zablysnąć dodają angielski Np. kiedys noobek na zamq (Buy line i wiele innych polskich + koncówka lub poczatek angielski :D)
po 4 kazdy byl kiedys poczatkującym i odrazu nie wiedizal wszystkiego ;D tym bardziej jezeli chodzi o pisownie ^.-
PoZdRo All ;)

Shirasu
23-01-2009, 00:25
Dobra, dobra, już nie naśmiewajmy się tak z tych żuczków... mało to razy mnie samej zdarzało pisać się w jakichś wymyślnych językach i tworzyć nowe słowa typu "taj" zamiast tak i "nei" zamiast nie... a jak weszlam do gry i ludzie pisali mi w podzięce "ty" to dopytywalam "co ja? co ja?" ;) bo przywyklam do 'thx' a nie jakiegos tam 'ty'... przyzwyczajenie druga natura czleka... a jak wlazi miedzy wrony to zaczyna krakac jak one... wysokolvlcy nie pogadaja ze wstepniakami wiec ci drudzy sa skazani niejako na towarzystwo noobowe i ich slowotworstwo... haha to juz jakby przechodzi z pokolenia na pokolenie... ale z tego sie wyrasta... to taki etap dojrzewania... ;D

Inna sprawa polaczenia bottingu z noobostwem... stoje sobie czesto na mostku przy Thais i elegancko lowie rybki meczac mane... podchodzi typek i caps mnie pod pache i wlecze gdzies... poruszamy sie wiec mozolnie sciezka w strone krasnali (raz on krok przede mna, raz ja przed nim) a ja sobie mysle... polowie na droge... wedkowanie sprytnie mi idzie to rybka za rybka wpada ale ze cap zapelniony to na sciezynke dobytek raz za razem siuuup... na co gostek z oburzeniem.. "fishing bot?!?!?" - "bot" odpowiedzial mu "yeah! xD" a kolezka skwitowal... 'fuckin noob!"...
I nie pogadasz...

Etanov2
04-02-2009, 20:36
ja raz siedze i skiluje na slimie i podchodzi 9 druid i cos takiego :

: "kurde , marz 33 llv i walisz tylko od 1 do 35 zielonemu kisielkowi a on ma ret rzycie , ulecze go mojom trujoncom wenrzowom rurzdzkom to deathniesz haha"

zaczął trzaskac w slima mojego ze snakebite rod'a i bluzgał że wężowi się jad skończył i nie leczy "zielonego kisielka" xD

own3eD :D

Gadzixor
04-02-2009, 20:53
Niezły słownik :D Mógłbys go jeszcze wzbogacić o różne inne "wyrazy i zwroty" :p

Rewer
07-02-2009, 21:21
ha....nie znam tego języka:elf:

3rvoix96
10-02-2009, 16:49
Hehe dobry i śmieszny poradnik xD
spoko

Shirasu
14-02-2009, 19:34
@Etanov2 - wierzyć się nie chce, że takie bydlaki sadził pisząc hehe

Inna sprawa to newbies noob... Zabijam potworka... jakiś człek podlatuje i wali w niego... pytam na spokojnie: "&^%Q$$ czemu mi go sklepales???" - on na to: "przeciez przed nim uciekasz!" - ja: "nie uciekam! jestem palladynem!!!"... ;(

Arbuzzo
20-09-2009, 08:52
Wszyscy piszą bardzo "poważne" artykuły więc ja chciałbym zrobić coś na luzie, na www.tibianews.net znalazłem bardzo fajny tekst, postanowiłem go przetłumaczyć i zamieścić tutaj.

Noobish - Oficjalny język obowiązujący na ziemiach Rookgaard'u ostatnimi czasy bardzo się zmienił i stał się znacznie bardziej podobny do normalnego Angielskiego, dlatego Arcymagowie z uniwersytetu na Edron zdecydowali się opublikować książke pt. "Tradycyjny Noobish" której treść była ustnie przekazywana przez wszystkie pokolenia Tibijczyków.

Oto podstawowe zasady tego pięknego języka:

* Reguły gramatyki są dość proste, ponieważ przeszłość i przyszłość zostały usunięte i zdania mogą zwierać jedynie bezokoliczniki i czas teraźniejszy.

* Zaimki dzierżawcze zostały zmodyfikowane i istnieje jedynie "mi", "ur" oraz "is", nie istnieją zaimki żeńskie. Przykład: "mi uant taht" - I want that.

* Czasownik "to be" (być) został zredukowany jedynie do formy "arr", w skrócie "r" we wszystkich osobach. "mi r GN"

* Czasowniki z końcówką "-ve" powinny się kończyć na "-f" a czasowniki z końcówką "-e" w ogóle powinny jej nie posiadać. "gif mi itans plx", "mi lik gpis plx".

* Wszystkie wyrażenia powinny być zakończone "plx", "plz" lub "yes plx"

Ortografia jest bardziej złożona i posiada wiele zmienionych słów, najważniejszymi z nich są:

Free : fri
Items : itans
Stuff : stuff
Equip : iq
Gamemaster : GN
Account : acon
Password : pas
Skills : sklis?
Mainland : Mian

Wyjątkowym słowem jest słowo "THIEF" (złodziej) i odnosi sie do złodzieji, hackerów i złodzieji expa. Orginalną formą w Noobish jest "THIFE", ale również poprawne są formy "THEIF, "THIF", "THEF", "TIFE", "TEIF", "TIEF", "TIF", "TEF", "THIE" oraz "THEI". Wszystkie te wyrazy muszą być pisane wielkimi literami.

najsmutniejsze jest to że mając 21 lat śmiejesz się z dzieci 2 razy młodszych od siebie, w ich wieku prawdopodobnie nie umiałeś czytać, haha ;)

Tarpitt
20-09-2009, 09:06
@up
Pisząc tego posta miał 15-16 lat -.- Patrz na datę :D

@2xdown
Też prawda :D

Yunnanozoon
20-09-2009, 11:13
najsmutniejsze jest to że mając 21 lat śmiejesz się z dzieci 2 razy młodszych od siebie, w ich wieku prawdopodobnie nie umiałeś czytać, haha ;)

Tibia jest grą, w którą grają też inni ludzie(nie tylko Polacy) więc umiejętność porozumienia się jest dosyć istotna. Oczywiście nie musisz znać angielskiego(ani nawet polskiego hehe), ale wtedy powinieneś się zastanowić czy MMORPG są dla Ciebie.
Dzieci mogą pograć w bierki:p

shoq
20-09-2009, 18:34
@up
Pisząc tego posta miał 15-16 lat -.- Patrz na datę :D

To tylko tłumaczenie plxplx.

Masterpas
11-10-2009, 08:46
Widzialem jak jakis nOObek pisał dam sobie itemki za zaufanie

obcynie3lowiek
15-01-2010, 18:32
szczerze powiem ze troche tego uzywam ale all to nie kumam XD