Pokaż pełną wersje : Problem z kartą graficzną :(
Banan malpa
29-06-2006, 23:46
Witam.
FAQ`a czytałem, ale niestety nie pomógł. Ściągnąłem dzisiaj klienta Tibii 7.72. Mam karte graficzną S3 Pro Savage 32Mb (jakieś ruskie albo japońskie gówno). Gdy odpalam Tibie gra się tnie (max. 3 FPS) Wchodziłem w opcje i próbowałem zmienić opcje silnika graficznego (mam DirectX 9.0c), ale jedyne co mogłem zaznaczyć to Direct 5. Co ciekawe uruchamiałem Tibie w trybie awaryjnym i gra chodziła płynnie (13 FPS). Jedyne sensowne wyjaśnienie to brak kompatybilności karty graficznej z DirectX :(
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Kiedy wy ludzie zrozumiecie, że aby móc w grach włączyć dx trzeba mieć karte graficzną która wsopmaga go sprzętowo?
Twoją kartę można kupić na allegro w cenie 7-15 zł, nie liczyłbym aby ona miała sprzętowe wspomaganie dx9.
Co do płynności to pochwal się jaki masz procesor. Jednak sądze, że jeśli karte grafiki masz z 2001 roku to procesor demonem prędkości niebędzie.
W trybie awaryjnym wyłączone jest szereg usług i w ten sposób procesor w stanie bezczynności jest mniej 'czynny' i może się więcej 'skupić' na grze.
Banan malpa
30-06-2006, 09:45
To nie jest karta z 2001 roku. Tak jak pisałem to jakieś gówno (zintegrowana karta graficzna dołączona do kompa kupionego na minioną gwiazdkę grudzień 2005r.). Wina procka to to nie jest, bo jest 2.4 Ghz. Pamięć operacyjna 256 DDRAM.
Tak jak już mówiłem, układ ten pochodzi conajmniej z 2001 roku. Już był tutaj na forum taki jeden który twierdził, że tiva tnt obsługuje dx.9. Nie idź w jego ślady, proszę. Twoja płyta główna nazywa się "VIA/S3 Pro Savage PL133". Google Twoim przyjacielem, a przed kupnem komputera polecam poczytać o sprzęcie, może w przyszłości nie wcisną Ci już takiekgo wała.
Tutaj (http://www.xbitlabs.com/articles/video/display/quake3test.html) masz testy porównujące Twoją kartę graficzną do jej ówczesnych konkurentów. Jak widać nawet nie pochodzi ona z 2001 roku i wypada nadwyraz słabo wobec konkurencji .......
Płyty główne z chipsetami VIA są, jednym słowem, o dupy kant rozbić. S3 jest własnościa VIA od bodajże 2000 roku więc pchają swoje karty graficzne do płyt. Takie zestawy nadają się tylko do biura.
wydęb od rodziców 100 zł i kup sobie jakiegos Geforca fx xD
wydęb od rodziców 100 zł i kup sobie jakiegos Geforca fx xD
Seria GF 5xxx też ma obsługę dx9 tak, żeby był.
Ja polecam jakiegoś radeona 9500pro/9550. Są niedrogie, jest szansa że można je zmodować i mają pełną obsługę dx9.
Banan malpa
30-06-2006, 11:15
Ok, wielkie dzięki za pomoc, ale czy jest inne wyjście?? Tak jak pisałem w trybie awaryjnym gra się nie przycina. Ponadto widać znaczną różnicę w grafice gry.
Banan malpa
30-06-2006, 11:22
Problem rozwiązany. Pomogła zmiana rozdzielczości i ustawienie 16 bitów.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.