zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Dlaczego mowienie o questach jest zabronione?!?!?

Pufaa
09-08-2004, 22:11
Według mnie beznadziejnym pomyslem jest zakaz dyskusji o questach, polozeniach kluczy itp. wielu ludzi chciałoby wiedzieć np. "skąd wziąć klucz do TYCH drzwi?!?! sprawdzam już klucz nr 781 i nic!!!" albo co jest za tymi szesnastoma cyklopami?! Wyłapałem już 16 'dead'a!!!"... poza tym, przydatność forum spada... a jeżeli komuś zależy na wiedzy o questach i tak ją znajdzie. To tak samo jakby było zabronione czytanie solucji do innych gier, na innych forach dyskusyjnych rozmawia się o tym, co interesuje GRACZY, a nie o tym CO SIĘ WEBMASTEROWI PODOBA. Jeżeli ktoś woli samodzielnie odkrywać questy i zdobywać przedmioty, to widzi np. tytuł tematu: "QUESTY" i nie zagląda tam... proste.

Barts
09-08-2004, 22:13
Dlatego jest zabronione ze
a) quest spoiling jest zaproniony w tibia rules
b) o wiele wieksza przyjemnosc sprawia jak sam znajdziesz rozwiazanie jakiegos questa niz jesli odrazu ktos da ci ja na tacy

Master Mela
09-08-2004, 22:14
Ja uwrzam ze dobrze ze nie wolno mowic o questach. Jest to dobre bo sam musisz sie domyslic cco trzeba wykonac w danym quescie. Sam musisz podjac te ryzko zwiazane z trudnisca questa. Wiec uwarzam ze nie masz racji !

Pufaa
09-08-2004, 22:32
Stwarzanie problemu... przecież napisałem że jak ktoś NIE CHCE czytać o questach, tylko chce je zrboić SAMEMU, to NIE MUSI zaglądać do danego tematu... ale są tacy co wolą wiedziec czego spodziewac w danej jaskini itp. moglbym nawet podac pare stronek z wiekszoscia questow, ale nie bo nie wolno... cenzura jest czy co????

A co z tego że jest zabronione w Tibia Rules??? Mało kogo to obchodzi, jak bede chcial to zaptam sie kogos w Tibii o questa powie mi wszystko jak bedzie chcial... a często chce. A to że potem ktos to spisal i zamiescil na stronce to juz normalna kolej rzeczy.

Master Mela
09-08-2004, 22:36
Wlasciwie co ten temat robi w dziale Potwory? Tego nie wiem. Zrobcie cos z tym (to prosba do medatorow) .

Pufaa
09-08-2004, 22:39
Ja tez nie wiem czemu tu go wsadzilem... chyba dlatego ze bylo najwiecej ogladajacych.

Master Mela
09-08-2004, 22:42
Trzeba bylo dac do dzialu inne tam jest duzooooo... ogladajoncych. Na przyslosc pomysl zanim cos zrobisz. Prosze cie o to.

Shin Chan
09-08-2004, 22:52
Zebys sie glupio pytal

Trzeba samemu dojsc do czegos w zyciu

Barts
09-08-2004, 22:54
Stwarzanie problemu... przecież napisałem że jak ktoś NIE CHCE czytać o questach, tylko chce je zrboić SAMEMU, to NIE MUSI zaglądać do danego tematu... ale są tacy co wolą wiedziec czego spodziewac w danej jaskini itp. moglbym nawet podac pare stronek z wiekszoscia questow, ale nie bo nie wolno... cenzura jest czy co????

A co z tego że jest zabronione w Tibia Rules??? Mało kogo to obchodzi, jak bede chcial to zaptam sie kogos w Tibii o questa powie mi wszystko jak bedzie chcial... a często chce. A to że potem ktos to spisal i zamiescil na stronce to juz normalna kolej rzeczy.

jesli potrzebujesz porady w stosunku do questow a masz w d**ie Tibia rules to powiem ci ze napisz maila do cip z zapytaniem a najlepiej podaj im swoj nick oni na pewno sie tym zajmna w dobry sposob.

Powiem ci tak JA nie chce czytac o questach a jestem moderatorem i mam obowiazek zagladac do kazdego tematu i czytac co tu piszecie.
Kiedys przez 3 miesiace chodzilem z ilkoma gosciami w poszukiwaniu questow w Hero cave. kilka razy wpakowalismy sie w dosc ciekawe grupki wielbicieli i ginelismy znalezlismy wiele ciekawych miejsc ale wiele razy padalismy lacznie wtedy na Aole stracilem ponad 300k a na runy chyba jeszcze wiecej....
Powiem ci tak kumpel sie przechwalal ze umie grac w Warcrafta bo przeszedl calego. kiedys gralem z nim przez siec I go dosc szybko rozwalilem, okazalo sie ze uzywal kodow i solucjii ja mimo wielu porazek nauczylem sie grac i to dosyc dobrze. tak samo w tibie gram ponad 2 lata i wiem ze nie znam wszystkich miejsc ale staram sie poznac ich jak najwiecej bez wzgledu na koszty. A jesli taka gra z solucjami jest dla ciebie najwazniejsza polecam gre w kubusia puchatka akurat gra na twoim poziomie

TheNatoorat
09-08-2004, 22:54
Quest spoilingu NIE MOŻE być na tibia.pl z kilku przyczyn:
1: Strona tibia.pl jest oficjalną stroną polskiej Tibii, trzeba tu zatem przestrzegać regulaminu Tibii, a quest spoiling jest zabroniony.
2: WIele osób chce zdobyć satysfakcję, nie tylko nagrodę za quest. aby to zrobić, muszą odnaleźć quest samodzielnie.

Do pkt. 2: Pewnie ktoś powie, że użytkownicy mogliby pisać jakiś umowny znaczek przy postach z quest spoilingiem. A co by było, gdyby na forum dostał sie jakiś n00bek, który bez przeczytania regulaminu zacząłby działać na tibia.pl i pisałby o questach bez umownego znaczka? Gracze Chchący Robić Questy Sami (GCRQS) chcąc - nie chcąc i tak natrafiliby kiedyś na ten temat z qs.
Jednym słowem: Nie da się i tyle.

Vanhelsen
09-08-2004, 22:58
Jednym z tych powodów jest to, że to ma być polskie OFICJALNE forum tibii. I panują tu bardzo podobne/te same prawa co na forum tibia.com czyli zakaz quest spollingu, handlu charam i sprzedarzy pacca za gp/itemki. Jeżeli masz jakieś problemy z tym związane to kieruj je do GMów/CIPów i jak na tibia.com będzie można gadać o questach to na tym forum też by chyba pozwolili.

A jeśli strasznie brak ci tej opcji zawsze masz inne fora do wyporu.

yon
09-08-2004, 23:12
A ja napisze tyle: marka! Na Tibia.pl nie ma questspoilingu bo taka zostala wybrana droga rozwoju dla tego serwisu. W regulaminie jest wyraznie zaznaczone 'przestrzeganie tibia rules'.
Na wyrazista marke trzeba dlugo pracowac, i gdyby teraz nagle odejsc od podstawowych zasad strony, zapewne masa osob by z niej odesza. Czy w ich miejsce przyszliby nowi? Tego nie wiemy :)

ale z drugiej strony to nawet przyznalbym Ci racje ;) Informacje o questspoilingu sa niemal wszedzie i mi na tibia.pl by nie przeszkadzaly (jak napisales: mozna nie czytac)... Natomiast dla calego serwisu byloby to bardzo zle rozwiazanie jak sadze.

ps. tibia.pl nie jest oficjalna strona ;)

MayGyver
09-08-2004, 23:34
pozwole sobie niezgodzic sie z czescia przedpiscow
oryginal tibia rules

4.5.4 A Word on Quest Spoiling
Of course, it will always be tempting to turn to a veteran player for help when you are stuck in a quest. However, we advise you do not do that even though so-called "quest spoiling" is not officially illegal under the Tibia Rules.

w wolnym tlumaczeniu

4.5.4 Kilka słów o quest-spoilingu
Oczywiście, zawsze będzie pokusa zapytania się bardziej doświadczonego gracza o rozwiązanie questu. Jednak odradzamy to, mimo tego iż tak zwany quest-spoiling nie jest oficjalnie zakazany w Tibia Rules.

ja, jako gracz nieznajacy zadnego counsellora ani gm'a zobowiazany jestem do przestrzegania tibia rules
a skoro one nie zakazuja quest-spoilingu to znaczy ze argument "bo w tibia rules jest zakaz" nie ma zadnej wartosci merytorycznej, oraz osoba uzywajaca go wprowadza w blad innych czytaczy

to mowilem ja, Jarzabek

Barts
09-08-2004, 23:39
hmm jak juz mowilem na Ircu rozmawialem z counsollem znajomym o tej sprawie chodzilo o banshe quest i przez 15 min na guild chanel lecialy argumenty za i przeciw quest spoilng w koncu sie nie dowiedzialem i rozwiazalem tego questa sam...

Kilka dni pozniej ten sam counsoll (osoby z shaolin na lunara wiedza o kogo chodzi) powiedzial mi ze rozmawial z gmem i ten powiedzial mu ze oficjalnie nie jest to zakazane ale gmowie staraja sie temu zapobiegac gdyz psuje to atmosfere w tibii wiec dlatego zostal wprowadzony ten aneks do tibia rules

mam jeszcze lepszy argument... mowienie o questach jest zakazane na KAZDYM szanujacym sie forum

Gremlin
10-08-2004, 07:26
1. Sorry za otwarcie tematu :)
2. Odnosnie legalnosci/nielegalnosci quest spoiling:

W tym ze nie jest nielegalny chodzi o to ze mozesz sie pytac innych graczy, jak bys pogral w MUDy to bys dopiero zobaczyl co to jest zakaz quest spoiling (czesto za ogolne poproszenie kogos o pomoc w wykonaniu questu mozna stracic postac i nikogo nie obchodzi ze ty tylko potrzebowales pomocy w zabiciu czegos tam po drodze).

Jednak gdy na forum tibia.com pojawiaja sie pytania o rozwiazanie questu posty sa rowniez kasowane - czyli CIP/GM rowniez zakazuja quest spoiling.

Ps.
Tibia.pl NIE jest oficjalna strona Tibi, zeby sie tak nazwac musielibysmy byc sponsorowani przez CIP (a nie jestesmy). Dzialamy na zasadzie Fan Klubu (jak i kazda inna strona o poza tibia.com).
... to ze kiedys pisalo u nas Oficjalna polska strona Tibi bylo wynikiem nieporozumienia pomiedzy Bosalem a CIP