zaloguj się

Pokaż pełną wersje : I co to ma być???

Poborca_Podatkowy
06-07-2006, 18:57
Opiszę wam coś.
1. Jestem w Thais. (server - Secura)
2. Wysłupuję z depo 15 gp (gold piece).
3. Podchodzę do NPC-a zwanego Benjamin.
4. Mówie mu:
hi
parcel
yes
bye
5. Mam parcel
6. Chowam całe eq do depo.
7. Za pomocą bagów pakuję do parcela całą zawartość depo (prócz eq).
8. Wpisuję adres:
Sir Thoox
Venore
(Sir Thoox to imię mojej postaci).
9. Umieszczam karteczkę z opisem i parcelu (na 1 pozycji).
10. Podchodzę do maliboxa i wrzucam tam parcel.
11. Parcel nie zostaje na skrzynce, więc musiał gdzieś pójść.
12. Zakładam moje eq, które zostawiłem w depo.
13. Wychodzę z Thais.
14. Udaje się do Venore.
15. Podchodzę do depo w Venore.
16. Moim oczom ukazuje się napis:Your depot contains 1 items.
17. Otwieram depo, nic tam nie ma oprócz depot chest (jestem w Venore po raz 1).
18. *****X( , CO TO DO ************X( ****X( NIBY ***** X( MA ZNACZYĆ??? *****X( , *****X( , ***** X( X( X( !!!!!!!!!

Michal9000
06-07-2006, 19:30
A byłeś zarejestrowany w Veno?

Bodziu
06-07-2006, 19:32
A co to ma do rzeczy? NIC

Szarotka
06-07-2006, 19:33
Mam taką szaloną hipotezę, że może parcel nie dociera do depo w mieście, w którym się nie rezyduje? Skoro Twoja postać mieszka w Thais, to może właśnie o to chodzi?

Ps. Zamiast 'wysłupuję' powinno być 'wysupłuję'. Chodziło Ci chyba o czasownik 'wysupłać', prawda? :)

teletoobis
06-07-2006, 19:35
[QUOTE=Poborca_Podatkowy
Your depot contains 0 items.
[/QUOTE]

ciekawe, bo zawsze jak sie podchodzi do pustego dp jest napisa "Your depot contains 1 items." ._.

Lexing
06-07-2006, 19:35
Przekręciłeś nick.. innego wyjścia poprostu nie ma...

Poborca_Podatkowy
06-07-2006, 19:36
A byłeś zarejestrowany w Veno?

Co masz na myśli?
@edit
@up 2
Wiem, pomyliłem się po prostu... Pisałem to odręcznie, ale chodziło mi o to, że tam nic nie było. Faktycznie, 1, bo tam jest zawsze depot chest
@up
Wątpie, sprawdzałem 2 razy
@down, down
Sprawdzałem, z nickiem nie ma takiej możliwości, bo nie ma podobnych imion na securze

Heliwurab
06-07-2006, 19:36
Nie rozumiem... Zalogowałeś sie tą drugą postacią i w venore nie było paczki, tak? Jesli tak, to czesto sie zdarza ze paczki giną... Najlepiej uzyj Szukaj ( na forum, nie w Tibii ;P )

@Michal9000
to czy byl zarejestrowany czy nie, nie ma chyba zadnego znaczenia...

@Down
tobie też radze poszukac podobnych tematów ^.^

Nieugiety
06-07-2006, 19:38
To gdzie sie jest zameldowany nie ma nic do rzeczy.
Wg mnie miales albo mini laga i ukradli, albo koles jest o prawie takim samym nicku i zle wpisales. ;)

@Up
Ctz czasem giną?
Glupoty pleciesz, to nie jest poczta polska, ze parcel moze zaginąc xD

morwi
06-07-2006, 20:20
najlepiej byłoby jakby nei wypowiadały sięosoby które nie wiedzą nic na ten temat -.-"

@michal9000
to nei ma nic do rzeczy

@nieugiety
to prawda że parcele giną czasami, były o tym tematy

@autor
chodziło mu o to czy byłeś mieszkańcem venore.

Michal9000
06-07-2006, 20:40
Zrobilem test. Wysłałem parcel do siebie do thais (Mieszkam w Veno) i nawet nie wpadł do skrzynki. Więc musiał Ci ktoś parcela zabrać.
Edit:
@Down
To niewiem. Mnie nigdy nie dochodzą do miasta w którym NIE mieszkam. "to po co byłyby one?" Żeby np. jeden player mogł wysłać item do drogiego?

morwi
06-07-2006, 20:45
Zrobilem test. Wysłałem parcel do siebie do thais (Mieszkam w Veno) i nawet nie wpadł do skrzynki. Więc musiał Ci ktoś parcela zabrać.

co ty gadasz? mówisz że nie można wysyłaćparceli między miastami ? to po co byłyby one?

btw. to ja mam jakiegośfarta chyba bo za każdym razem dochodzą z każdego miasta i każdej skrzynki -.-

Nieugiety
06-07-2006, 20:47
@Morwi
Jestes obytym uzytkownikiem, wiec wieze w to co mowisz.
Mam jednak pytanie, czy było większe "halo" z powodu utraty itemow na ponad 50k+ ?

Bo jesli tak, to strach wysylas itemy parcelami : P

Angel of Death
06-07-2006, 20:50
@UP Mój kumpel właśnie w taki sposób stracił ok. 200k =/

Ja mam pewną teorię, może trzeba kiedyś chociaż raz otworzyć depo w danym mieście żeby móc wysłać tam parcela ? Ale raczej nieprawdopodobne i sam chyba w to nie wierze ;p

morwi
06-07-2006, 20:52
@michal9000
no ta, a jak się przenosisz do innego miasta to dasz rade tachać całe swoje dp do innego miasta? bo ja zawsze wysyłałem wszystko w pracelu...

@nieugiety
nie wiem o jakiej wartości parcel znikały, ale to raczej nei od tego zależy

@UP
no raczej to prawda nie jest bo ~przedwczoraj z ab do thais wysyłałem parcela z itemami nie będąc nigdy wcześniej w thais i parcel doszedł normalnie

Poborca_Podatkowy
06-07-2006, 20:52
@Morwi
Jestes obytym uzytkownikiem, wiec wieze w to co mowisz.
Mam jednak pytanie, czy było większe "halo" z powodu utraty itemow na ponad 50k+ ?

Bo jesli tak, to strach wysylas itemy parcelami : P

Mi raczej chodziło o zasade. Zawsze parcele oglądam 3 razy za nim wyśle. Nick, miasto, patrzę czy świeży jest parcel (czy sie nie pomyliłem i nie podmieniłem), nazwy i nicki piszę z dużej litery. Wątpię, żebym się pomylił. Może raz na 10.000.000 parceli występuje jakiś bug? ;(
A jeżeli to by się stało w przypadku MPA lub Magic Sworda?

Teravista
06-07-2006, 22:26
Oj straciłeś wszystko i już tego nie odzyskasz chyba że przez przypadek wpisaleś nazwę innego miasta a myślałeś że wpisałeś dobrą.Ja czasami tak mam ze myśle że coś dobrze zrobiłem a okazuje się ze zrobiłem całkiem inaczej.

Poborca_Podatkowy
06-07-2006, 22:47
Oj straciłeś wszystko i już tego nie odzyskasz chyba że przez przypadek wpisaleś nazwę innego miasta a myślałeś że wpisałeś dobrą.Ja czasami tak mam ze myśle że coś dobrze zrobiłem a okazuje się ze zrobiłem całkiem inaczej.
W to raczej wątpie. Zresztą sprwdzałem we wszystkich miastach. A jestem absolutnie pewien, że wpisałem w labelu Venore.

Raziel_set
06-07-2006, 23:01
A, jesteś na 100 % pewien że włożyłeś tego labela co trzeba, bo ja tak się kiedyś pomyliłem jak jeden parcel do koelgi wysyłałem a drugi do siebie w innym mieście

dreggi
06-07-2006, 23:06
Wiem, że wiele osób mnie za to ostro zjedzie, ale mam pewna hipoteze wynikajaca z moich doswiadczen (mi też kiedys w "niewyjasniony" sposób zniknał parcel).

Otóz Cipsoft chciał by tibia była gra tak hmm, jak to ujac, - realistyczną, przypominająca RL (chyba xle ujałem, ale wiecie o co chodzi), że po prostu niektóre parcele nie docieraja. Czemu? Bo poczta je gdzies gubi (tak jak czasmai w Polskiej Poczcie:evul: ). Tak więc np. 1 na milion parceli nie dochodzi.
Co o tym myslicie?

Piotrek Marycha
07-07-2006, 00:35
Wiem, że wiele osób mnie za to ostro zjedzie, ale mam pewna hipoteze wynikajaca z moich doswiadczen (mi też kiedys w "niewyjasniony" sposób zniknał parcel).

Otóz Cipsoft chciał by tibia była gra tak hmm, jak to ujac, - realistyczną, przypominająca RL (chyba xle ujałem, ale wiecie o co chodzi), że po prostu niektóre parcele nie docieraja. Czemu? Bo poczta je gdzies gubi (tak jak czasmai w Polskiej Poczcie:evul: ). Tak więc np. 1 na milion parceli nie dochodzi.
Co o tym myslicie?
i w tym samym celu (urealistycznienia gry) wprowadzila takie cos ze raz na 10 tys uderzen moze ci sie wyślizgnąć miecz i ktos go moze wziasc....n/c

MaveriC
07-07-2006, 00:53
:]
tibia = gra realistyczna.....
ROTFL ;]

dreggi
07-07-2006, 07:54
@ 2 up

wiedziałem że mnie zjada:D
ale skoro ja nie mam racji, a to wyjasnij mu czemu tak sie stało. Zwłaszcza że twój post niewiele wnosi ;p

Poborca_Podatkowy
07-07-2006, 12:11

Co o tym myslicie?
Właśnie o tym mówiłem. I powtóre jeszcze 1, a jak będzie trzeba to i więcej:
SPRAWDZAŁEM DOKŁADNIE PARCEL 3 RAZY. LABEL OD RAZU W 1 PRZEGRÓDCE. NICK, MIASTO POPRAWNIE WPISANE. RZUCIŁEM PARCEL NA MAILBOX - POSZŁO.
Lagów nie miałem, a wtedy koło Maliboxa nikogo nie było. Nikt więc nie zabrał na pewno. Sprawdzałem na Tibia.com - nie ma nikt na Securze nicku na tyle podobnego, żebym się pomylił. Jeszcze próbowałem szybko wpisywać podobne nicki do mojego 2 godziny - nie było. Parcela nie ma też w innych miastach. Co więc pozostaje?
@edit
@down
Od 1 posta chcę wam to powiedzieć
@edit 2
@down 2
Tam było ok. 30 itemów + kasa

Nieugiety
07-07-2006, 12:29
Właśnie o tym mówiłem. I powtóre jeszcze 1, a jak będzie trzeba to i więcej:
SPRAWDZAŁEM DOKŁADNIE PARCEL 3 RAZY. LABEL OD RAZU W 1 PRZEGRÓDCE. NICK, MIASTO POPRAWNIE WPISANE. RZUCIŁEM PARCEL NA MAILBOX - POSZŁO.
Lagów nie miałem, a wtedy koło Maliboxa nikogo nie było. Nikt więc nie zabrał na pewno. Sprawdzałem na Tibia.com - nie ma nikt na Securze nicku na tyle podobnego, żebym się pomylił. Jeszcze próbowałem szybko wpisywać podobne nicki do mojego 2 godziny - nie było. Parcela nie ma też w innych miastach. Co więc pozostaje?

W takim razie, z tego co mowisz nasuwami mi sie jedno slowo- Bug.

Zlix
07-07-2006, 12:49
moje pierwsze pytanie...
około ile itemów wysłałeś??
jeśli było więcej niż (chyba, jak źle to poprawcie) 1000 itemów i jeśli nie masz pacca to te itemy chyba zginęły bug-a raczej nie ma bo by nie tylko jemu zginęły; ja zawsze wysyłałem itemy i wszystko było ok
więc radze sprawdzićB)

(srry za błędy)

Nieugiety
07-07-2006, 13:09
Watpie aby cipsoft zrobil tak, ze co 1.000.000 parcel znikal.
To jesst poprostu bug, albo przekroczony limit itemow i je wyjebalo.
(od 6 lat kazdy parcel doszedl)

Hydro
07-07-2006, 13:26
a wsadziles labela do parcela?

Ludwik Mati
07-07-2006, 13:28
Chybaźle napisałeś bo sprawdzałem na tibia.com to koleś sie nazywa Sir Thok
a twój sie nazywa Sir Thoox więc wiesz...B)

Poborca_Podatkowy
07-07-2006, 13:34
Chybaźle napisałeś bo sprawdzałem na tibia.com to koleś sie nazywa Sir Thok
a twój sie nazywa Sir Thoox więc wiesz...B)
Mogłem przeoczyć jedno "o" w nicku, ale litery "k" i "x" są bardzo daleko od siebie na klawiaturze i w to akurat wątpie. Mogłem napisać np. tak:
Sir Thox
Sir Thooz
Sir Thooc
Sir Thoc
Sir Thoz
Ale Thok to już na pewno nie
@edit down
Mówiłem, że sprawdzałem, co mógłbym wpisać szybko pisząc na klawiaturze przez 2 godziny. Po tym miałem w Wordzie 2 strony tekstu. Nie było tam Thoka, najbliższe było Thkkx, bo RAZ zamiast 2x O wystukałem kk. I to na tyle. A poza tym po co miałbym wkręcać?
@2 down
Zrobiłem to 3 razy

Nikast Shynix
07-07-2006, 23:31
@up: a może wpisałeś na początku "Sir Th", potem przyszedł czas na dwa "o". Pierwsze wpisałeś normalnie, miałeś "Sir Tho", a na drugie "o" nie trafiłeś i stuknąłeś (fajne określenie) "k", które jest zaraz pod "o". Więc miałeś "Sir Thok". Gdy wcisnąłes "z", nie załapała ci klawiatura i na koniec wyszło "Sir Thok". Ale skoro twierdzisz, że sprawdzałeś kilka razy, to wątpię, żebyś w takiej sytuacji nie zauważył pomyłki. No chyba, że nas wkręcasz i nie sprawdzałeś.

No ale jeżeli jesteś na 100%, że wszystko było dobrze, to forum.tibia.com albo w tibii ctrl+r i piszesz. Chociaż jakakolwiek sznasa na reakcję GMów/Customer Supportu/CipSoftu jest znikoma. No ale próbować można.

.:Marta:.
08-07-2006, 09:47
Po prostu za kazdym razem jak wysylasz parcel sprawdzaj 2-3 razy jak napisales all ja zawsze sprawdzam tyle razy tak dla pewnosci :confused:

Lord Wardi
08-07-2006, 21:22
@Któreśtam UP
To na prawdę nie zależy, czy jesteś "zameldowany" w jakimś mieście...

@Topic
A ja myślę, że parcele do Venore mają jakiś bug... Wysyłałem na próbę parcele z thais do kazo, carlin, edron(ahh czasy z PACC;(), ank(-||-) itp i wszystko dochodziło. Wysyłam do Venore - nie ma :/ Na szczęscie miałem tam tylko longsworda na próbę :P Między innymi dlatego nie mieszkam w Venore...

Trichondrius
08-07-2006, 22:14
Może zatrudnili pracowników z Poczty Polskiej aby dbali oto aby towar niezaginął :P

Teraz do rzeczy :] Wszystkie te nicki które podawałaś , nieistnieją (no oprócz 1 Sir Thok ,ale on jest usuwany i jest na Anticie więc niemożna przesyałać z serva na innego ) Moim zdaniem to jest bug na 100% albo sprawdzałeś tego parcela którego masz wysłać a innego wysłałeś ,zostawiłeś tego parcela w Thais , poszedłeś do Venore i założyłeś szybciutko temat =P

Poborca_Podatkowy
08-07-2006, 22:23
@up
Naprawdę ciekawe... Tylko po co miałbym robić z tego sensację bez powodu? A myślisz, że nie sprawdzałem czy nie ma go w innych miastach? Kilka godzin...

Gatho Gokhinin
08-07-2006, 22:43
Echh miałem zupełnie tak samo =/
Parcel z Venore do Ab'Dendriel....
Przepadły 2bp blanków, ryby i kasa na czar dla mojego drudia.. Potem kumple sie smiali że parceli nie wysyłam :P niedawno dopiero odzyskałem zaufanie do Royal Tibia Mail... Hmm tak wogóle ich główna siedziba znajduje sie nad Mt Sternum idź do kierownika poczty sie zapytaj o lost parcel :P pozdro

Choke
09-07-2006, 11:13
Parcele dochodzą do miast w których się nie rezyduje, chyba że zmienii coś po update...;)

Poborca_Podatkowy
09-07-2006, 13:41
1 sprawa. Zauważył ktoś, że te problemy są związane TYLKO z parcelami z Veno/do Veno?
@edit down
O ile pamiętam, Dove to taka firma robiąca różne mydła kramy itp. Nick tej NPC-ki (jak to sie odmienia? :p ) wskazuje na jej zainteresowania. Widać woli sprzedawać kremy niż parcele i dlatego nie przykłada się do swojej pracy :D

Gatho Gokhinin
09-07-2006, 14:45
Ja zauwazyłem :P Pewnie Dove z Venorzańskiej (lol ;p) poczty coś knuje. ;]