zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Drefia & Necro

Chaosek
07-07-2006, 17:18
Okej, na wstępie mówię, że to nie do końca kolejny noobowaty temat i tysięczne pytanie o to samo xD.

Jak niejeden domyślny użytkownik forum mógł zauważyć, sprawa kręci się wokół expu na necromancerach. Czytałem wiele tematów o necro na wielu polskich stronach, zasięgałem opinii kolegów z serwera. I wszędzie są sprzeczności. Więc teraz zadam parę sprecyzowanych pytań, i proszę, aby wypowiadali się ludzie doświadczeni i znający się za rzeczy ;).

1. Posiadam sorcerera z parametrami jak w opisie. Interesuje mnie exp na necro na drefii na respie podwójnym i potrójnym. Czy 3 necro naraz to będzie dla mnie wyzwanie? Czy dam radę bez większego ryzyka wybić wyż demograficzny necro? Z tym wiąże się pytanie o szybkość respawnu. Czy po wybiciu początkowo zapełnionego terenu, necro będą się respić po 1, czy znowu full?

2. Czy potrzebny będzie Bp GFB, czy samo e wave styknie gdy pojawi się za dużo fanatyków? BTW: HMMy będą potrzebne? Jeśli tak, to w jakiej ilości?

3. Mfy będą wysysane masowo czy styknie z 5 bp na lvl?

4. Exp jest godny uwagi? Z 30 k exp/h ?

5. Tradycyjnie finanse: widzę równie dużo opinii i ssów na których ludzie wynoszą ilośc BOH, z którą mogliby otworzyć obuwniczy xD (tzn. z 2 pary na 3h), ale też teksty, po których nie zostaje mi nadziei na chociaż jedną parę. Więc jak? "Rzadko" jak p armor z valkirii, czy "rzadko" jak v shield z wampa?

6. Ostatnie pytanie - z niewidką dam rade tam dojść, czy po drodze są jakieś inne bajery, jak kosmiczne ilości stalkerów?

Rozpisałem się, przepraszam za noobskie pytania, dziękuję z góry za odpowiedzi, i proszę też o jakieś mapki z zaznaczonymi respami (po ile necro, etc.).

Arut
07-07-2006, 17:26
w pelni dolaczam sie do pytan.

co do 6 pytania, to dasz rade tam dosc, z tego co pamietam nie jest tych stalkow tak sporo :>

Duch Niespokojny
07-07-2006, 17:42
Mogę jedynie polecić filmik (http://rapidshare.de/files/4178762/Drefia.rec.html) z serii "Zwiedzaj z Cichym" pokazujący całą Drefię (film jest do Tibii 7.5).

PS. Miałem ochotę wybrać się tam palkiem, więc jeśli już będzie się wypowiadał ktoś kompetentny, to mógłby też się wypowiedzieć jakie są możliwości expienia tam paladynem (od jakiego lvl, skilli, czy z samych boltów czy też z runami, czy może z convince'owanym ds-em, etc.).

Lasooch
07-07-2006, 17:46
Ja powiem, że bez HMM się raczej nie obejdzie. Stalkerów nie ma dużo, na niewidce dojdziesz (ofc biegnąc przez te piętra, a nie tłukąc wszystkie DSy z LMMek xd)... summony się przydadzą. GFB możesz wziąć na wszelki wypadek. Manasów raczej za dużo nie powinno iść, zakładając, że będziesz z HMM bić + summon/convince DS. Możesz się pobawić i iść tłuc z e-vis, ale prawdopodobieństwo, że postać się delikatnie mówiąc przewróci jest dość spore ;)

Exatic
07-07-2006, 18:07
ad. 1. Raczej 3 necro nie jest dużym wyzwaniem. Jeżeli jesteś doświadczonym sorciem. Ja swoim 48 Elderem z 55 mlvl jak poszedłem 1 raz to padłem. Nie z powodu 3 necro które wziąłem na klate lecz z tego, że ostatnie necro zaczęło uciekać do wejścia do cave a tam demon szkielety, ghosty, exhusted i died :)

ad. 2. GFB nie będzie potrzebne. To znaczy cały BP. Zabierz ze sobą kilka runek na wszelki wypadek. HMMy zabierz, w szczególności na demon szkieleta który się respi między dwoma respownami, również jak by się zrespiło więcej necro warto użyć HMM w celu szybszego zabicia i nie narażania siebie na śmierć.

ad. 3. Obawiam się, że nie starczy 5 BP na lvl. Ale staraj się zabrać jak najwięcej mf. Mana to Twój priorytet:)

ad. 4. Exp nie jest może rewelacyjny ale wiemy po co tam ludzie chodzą ;)

ad. 5. Z necro jest bardzo różnie. Raz jak byłem to od razu w 5 necro były BOH. Innego dnia przesiedziałem cały dzień i jedyną rzeczą był turban, kilka scale armów i 400gp :)

ad. 6. Niewidka, Utani Gran Hur i jesteś na miejscu.

Reasumując musisz być bardzo ostrożny podczas 1 wchodzenia na resp jak jest full. Najlepiej jak by poszedł tam ktoś z Tobą i Cie zabrowadził i pomógł wybić pierwsze dwa i pierwsze trzy necro. Resp. Raz wchodzę do i nie ma nic, nie ma nic, nie ma nic a potem od razu się respią dwa. Nie są takie straszne, max hity jakie we mnie szły ~90. Czy koszta się zwrócą? Jak już wspominałem raz wszedłem i od razu butki, następnym razem 10k włożyłem na 3h i nic. Oczywiście bije je też z hmm żeby szybko, więcej zabić = większy exp.

Mam nadzieję, że troche pomogłem. Pozdrawiam i powodzenia:)

Freddd
07-07-2006, 21:05
Ja swoim sorcem (48lvl) + 2x DS wybijalem podwujny i potrujny resp necro bez zadnego problemu
1.co do expa to nie jest one az takie duze zdecydowanie do expienia polecam tomby
2.loot z necro test jest rózny czasami przesiadzisz caly dzien i poleci ci co najwyżej SS a innym rzem posiedzisz 2-3h i bedziesz mial 2-3 pary BOH
3. jak idziesz na necro to bierz tylke runek ile masz cap najlepiej GFB HMM EXPLO no i oczywiscie MF bierz tez duzo fooda którego przeciagaj w bagu
4. z dojsciem nie jest trudno tylo nie zapomnij o utana vid bo duzo DS'ów jest po drodze

Xavery
07-07-2006, 22:14
No to jedziem z koksem.

1. Zalezy jak to bedziesz robic. Mozesz za pierwszym razem wpasc na hama walic z GFB a potem nie dopuscic do tego zeby sie odrespily wszystkie, tylko chodzic na okraglo z jednego miejsca na drugie. Jak szybko sie beda respic to juz zalezy od liczby graczy w danej chwili na serwerze ( im jest wieksza tym szybszy resp).

2. GFB sie moga przydac szczegolnie na pierwszy resp, ale i pozniej mozesz sie wspomagac czasami jak sie zrobi goraco. HMM tez mozna wziasc z bp czy tam 2, czy to na ds'y co sie tam respia czy to w necrosa postrzelac, ogolnie moga sie przydac.

3. Zalezy jak bedziesz mordowal te "niewinne" stworzenia :P Mozesz je bic ds'ami i z rozdzki, z samych ds'ow (nie oplaca sie lekko wg mnie), albo z ds'ow z rodzki i z exori vis. Jak sie idzie domyslec ostatni warjant pochlania najwieksza ilsoc manasow, ale jest on najszybszy i najbardziej ryzykowny.

4. Ja tam wyciagalem czasmi po 40k/h, co jest chyba nienajgorzej, ale bilem nie tylko necro ale prawie caly resp co tam jest...

5. To juz zalezy od szczescia. Sa ludzie co wylootuja w 2h 2 pary boszkow, a sa tacy co w 3 dni nie wyciagna nic. Trzeba miec szczescie poprostu.

6. Na niewidce przejdziesz bezproblemowo bo tylko ghoule Cie tam widza, a one nie stanowia duzego zagrozenia.

Mam nadzieje ze pomoglem. Huh ale sie rozpisalem.

Exatic
07-07-2006, 23:58
3. jak idziesz na necro to bierz tylke runek ile masz cap najlepiej GFB HMM EXPLO no i oczywiscie MF bierz tez duzo fooda którego przeciagaj w bagu

OMFG Wiekszego waste w życiu nie widziałem. EXPLO jest zupełnie zbędne na necro. Lepiej jak weźmie hmm czy mf ale w życiu EXPLO ...

Przeciąganie fooda w bagu? I po drodze zużywanie na samym początku mf. No bo jednak ghule i stalkery tam są. Lepiej jak weźmie grzybki i szybko przebiegnie.

TehRegent
08-07-2006, 11:46
CHyba najbardziej oplacalna metoda to 2 ds'y + woi + hmm :P

Padaja szybko i gfb rzadko schodzi chyba ze zaczna bic Ciebie.

Exp dosyc szybki (zależy też od respa).

Z dojściem najlepiej wziąść gfb na powierzchniowe stalkery a potem niewidka i olewasz ghoule pedzisz na respy :P

Lasooch
08-07-2006, 14:44
CHyba najbardziej oplacalna metoda to 2 ds'y + woi + hmm :P

Padaja szybko i gfb rzadko schodzi chyba ze zaczna bic Ciebie.

Exp dosyc szybki (zależy też od respa).

Z dojściem najlepiej wziąść gfb na powierzchniowe stalkery a potem niewidka i olewasz ghoule pedzisz na respy :P

Biłeś nekrofili xD? Bo z WoI nie wiem jak ty chcesz bić. Wrąbiesz się z 2 ds w środek 3 nekro i załóżmy 6 summonniętych mumii + ghosty etc, żeby bić z dystansu tych 2 kratek? Jak się przerzuci to nawet nie zdążysz matki krzesłem walnąć xD

Freddd
08-07-2006, 14:46
OMFG Wiekszego waste w życiu nie widziałem. EXPLO jest zupełnie zbędne na necro. Lepiej jak weźmie hmm czy mf ale w życiu EXPLO ...

Przeciąganie fooda w bagu? I po drodze zużywanie na samym początku mf. No bo jednak ghule i stalkery tam są. Lepiej jak weźmie grzybki i szybko przebiegnie.

zauważ ile on takim 30+ lvlem bedzie w necro bil z hmm necor wiecej sie bedzie leczyc niz on bedzie walic z hmm a z explo to bynajmiej zada jakies straty necro wiem bo sam chodzilem na necro na 40+ lvl'u sorcem z dwoma DS i wiem ile sie wtedy bije z hmm ja bilem tyle ze necro nadazal sie leczyc ja jak jeszcze dobijalem z explo i DS mi pomagaly to bulo zaje*****e:D

Chaosek
08-07-2006, 21:32
Ok, aby rozwiać jakieśtam wątpliwości to mówię, opierając się na doświadczeniu w biciu pojedynczego respu nekromanty na tombie (iks de):
Moja strategia początkowa to zamiar zabrania naraz ok. 6 Bp mfów, 2 Bp HMM, z 4 sztuki GFB - długo na tym pociągnę? Miałem zamiar bić te necro zawsze na niewidce i manashieldzie, z WoI, exori vis, i DSów ofkorz (to przy 1 zrespionym necro). Hmmce przy 2 + necro coby się wspomóc. Jeśli necrosy ładnie się ułożą to wole pocisnąć e wave. Jest ktoś kto wymierzy mi policzek, odwiedzie mnie od tych zamiarów, lub lekko skoryguje zamiary? Comment plx, i dziękuję za wszelkie wypowiedzi, choć niektóre uczyniły mi lekki mętlik we łbie xD.

P.S: Chodzi mi o szybką kasę, i szybki exp (45 lvl chcem jak najszybciej wkulać) - tomby, guardy i ten szit wywołują już u mnie wymioty :D

Lasooch
08-07-2006, 21:42
Ok, aby rozwiać jakieśtam wątpliwości to mówię, opierając się na doświadczeniu w biciu pojedynczego respu nekromanty na tombie (iks de):
Moja strategia początkowa to zamiar zabrania naraz ok. 6 Bp mfów, 2 Bp HMM, z 4 sztuki GFB - długo na tym pociągnę? Miałem zamiar bić te necro zawsze na niewidce i manashieldzie, z WoI, exori vis, i DSów ofkorz (to przy 1 zrespionym necro). Hmmce przy 2 + necro coby się wspomóc. Jeśli necrosy ładnie się ułożą to wole pocisnąć e wave. Jest ktoś kto wymierzy mi policzek, odwiedzie mnie od tych zamiarów, lub lekko skoryguje zamiary? Comment plx, i dziękuję za wszelkie wypowiedzi, choć niektóre uczyniły mi lekki mętlik we łbie xD.

P.S: Chodzi mi o szybką kasę, i szybki exp (45 lvl chcem jak najszybciej wkulać) - tomby, guardy i ten szit wywołują już u mnie wymioty :D

Szybki exp to to nawet jest, ale jeśli chodzi o szybką kasę to spieprzaj na raty, tam będzie szybsza. Na nekro może dużo nie siedziałem (w sumie może z 8h by było), ale nie wypadło nic o większej wartości od c-mace, czyli praktycznie nie wypadło nic.

Nie wiem, a nekro widzi nie widzialnych? xD Jeśli nie, to może i nawet by się dało tak bić... nie próbowałem, nie mogę nic pewnego powiedzieć.

Chaosek
08-07-2006, 21:59
Szybki exp to to nawet jest, ale jeśli chodzi o szybką kasę to spieprzaj na raty

Błagam, niech ktoś powie że nie masz racji :D

Co do niewidki to chodzi o zabezpieczenie przed DS xD

Lasooch
08-07-2006, 22:15
Błagam, niech ktoś powie że nie masz racji :D

Co do niewidki to chodzi o zabezpieczenie przed DS xD

Niestety... jeśli masz takie szczęście jak ja, to mam rację ; ) Ofc mogą Ci co godzinę spadać 2 pary BoH... xd

Z kumplem biliśmy 4 ds bez hmm double+triple. Nawet fajnie szło. Jak trochę wprawy nabierzesz, to nawet mało ih idzie. Prawie 0 koszt, jest jakaś mini szansa na zwrot. A jak solo to imho lepiej DS jako bloker (bez atakowania) i z HMM napieprzać, bez niewidki, jak cos to sobie chyba dasz rade z DS, a raczej Ci nie przyjdzie 666 naraz ;)

Freddd
10-07-2006, 00:51
UP

Ogólnie widze ze niezly z ciebie bajkopisarz po pierwsze trzeba miec downa zeby bic necro z SD no chyba ze ma sie 100lvl+ i tyle kasy ze nie wiesz co masz z nia robic po drugie z necro nie leca BOH co 30 min to jest zdrowo nie realne bo jesli by tak bohy lecialy to nawet 15lvl by bylo na BOH stac i wiem ze BOH tak szybko nie leca fak czasami poleca ci 2 pary BOH przez 2-3h ale czasami mozesz siedziec caly dzien i poleci ci jedynie c mace juz nie raz tak mialem ze siadzialem caly dzien i tylko kase przynosilem któej nie bylo za duzo a czasami siedzialem 2-3h i polecialy mi 1-2 pary BOH

PS. i wez te swoje bajki schowaj bo takimi bajkami to mozesz osukac tylko tych co jeszcze nigdy na necro nie byli i nie wiedza jaki z necro loot szybko leci :p

Chaosek
10-07-2006, 16:43
Ja też nie byłem takim optymistą, coby uwierzyć że na necro można stać się tibijskim Bilem Gatesem xD. Ogólnie trochę się dowiedziałem, ale prosiłbym o cosik dokładnego - mówicie że raz BOH lecą pare razy na dzień, a czasem posucha. A więc to jest coś takiego jak np. scarab coin z scaraba, albo może duży rare jak v shield z wiadomo czego? Li Bi powiada że można wyciągnąć 50 k exp/h, ale to pewnie przy większym "wkręceniu" w grę. A tak średnio? Będzie 40 k? I nadal proszę o mapkę z zaznaczonym gdzie co się respi.

Pozdrawiam

Lasooch
10-07-2006, 17:02
Ja też nie byłem takim optymistą, coby uwierzyć że na necro można stać się tibijskim Bilem Gatesem xD. Ogólnie trochę się dowiedziałem, ale prosiłbym o cosik dokładnego - mówicie że raz BOH lecą pare razy na dzień, a czasem posucha. A więc to jest coś takiego jak np. scarab coin z scaraba, albo może duży rare jak v shield z wiadomo czego? Li Bi powiada że można wyciągnąć 50 k exp/h, ale to pewnie przy większym "wkręceniu" w grę. A tak średnio? Będzie 40 k? I nadal proszę o mapkę z zaznaczonym gdzie co się respi.

Pozdrawiam

Li-Bi się nie zna, a to co napisał, to farmazony jakich mało. Zresztą już dostał temp-bana, więc pewnie więcej takich bzdur pisał.

Scarab coin ze scaraba jest DUUUUŻO częstszy niźli boszki. BoHy są chyba jeszcze rzadsze, niż v-shield...

Neo_pl
10-07-2006, 17:46
Scarab coin ze scaraba jest DUUUUŻO częstszy niźli boszki. BoHy są chyba jeszcze rzadsze, niż v-shield...

LOL !! Tym tekstem mnie rozwaliłeś(wiem bo expiłęm tam moim MS) , boki 15 minut zrywałem 8o 8o 8o 8o

PS. Miałem ochotę wybrać się tam palkiem, więc jeśli już będzie się wypowiadał ktoś kompetentny, to mógłby też się wypowiedzieć jakie są możliwości expienia tam paladynem (od jakiego lvl, skilli, czy z samych boltów czy też z runami, czy może z convince'owanym ds-em, etc.).

Prosze o odpowiedź !!!

Lasooch
10-07-2006, 19:48
LOL !! Tym tekstem mnie rozwaliłeś(wiem bo expiłęm tam moim MS) , boki 15 minut zrywałem 8o 8o 8o 8o

Napisałem CHYBA. Takie ja odnoszę wrażenie, pomimo, że v-shielda nie wylootowałem. A i więcej loota się z vampów wyniesie, bo częściej COKOLWIEK leci.

Chaosek
11-07-2006, 17:28
Ok, chyba temat zszedł śmiercią naturalną, dostałem dużo inspirujących odpowiedzi, więc zaraz jak wrócę z wakacji, to wbijam na Drefie. Postaram się poinformować o wyniku moich zmagań xD

Pozdrawiam

/Chao~/

szeliga
27-07-2006, 10:47
Z respem jest ruznie, czasem nei respi sie przez 5 min nic, czasem 2 naraz. Lecz nawet 3 necra to nei problem, rulujesz pojedynczo i uzywasz dsow jako tarczy a nie broni i tak zabijasz -> wtedy necro nie ucieka nawet na red, tylko trzyma dystans. Puzniej jak uporasz sie z pelnym respem, mozesz juz atakowac dsami i bic wandem i hmm. Staraj sie nie zwiedzac okolic latwo zlurowac 3+dsy, ty zucissz niewidke, ale stracisz sumony. Wez sobie kilka ih dla dsow.

Michal 1992
19-08-2006, 16:10
Necro pojedynczo nie jest zbyt silne ale w 3 och potrafi uderzyc bohy wypadaja tak jak z dragona dragon hammer dosyc rzadko ale sie oplaca na nich expic manasow troszeczke wiecej chyba sie przyda i jak masz k w dp to lepsze bedzie explo ale tylko w ostatecznosci

Duch Niespokojny
20-08-2006, 15:05
Szybki exp to to nawet jest, ale jeśli chodzi o szybką kasę to spieprzaj na raty, tam będzie szybsza.
Niestety muszę potwierdzić te słowa. Necromancer jest przereklamowany zarówno ze względu na jego siłę, jak i loot, który gubi. Byłem w podziemiach Drefii cztery razy. Nie liczyłem nigdy, ale myślę, że ubiłem w sumie co najmniej 100-150 necro. Jedyną cenną rzeczą, jaka wypadła był mystic turban.
Za to już sorc czy druid na 28 lvl z summonowanym demon skeletonem (a najlepiej dwoma) poradzi sobie z necro bez problemu - można bic z hmm, z różdżki (idąc tuż za ds-em tak, żeby necro się nie przerzucił), na nieco wyższych (40+) levelach można bić też z energy strike, jeśli uda się odpowiednio strapować nekromantę. Alternatywną taktyką jest też summonowanie ds-a i fire devila, jednak ten drugi może zginąć łatwo przy większej liczbie necro.