zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Co daje 1 atk, 1 def, 1 arm?

Dziutrix
09-07-2006, 20:49
Co daje 1 atk, 1 def, 1 arm?

No właśnie, czy warto np kupować broń mającą o 1 wiecej atk, tarcze o 1 def tudzież zbroję mającą 1 arm wiecej.

Właściwie co to daje?

Jak mniemam, atk idzie do silu ataku, def do szansy zablokowania potworka a jesli tarcza nie zablokujemy to idzie na arm i od tego liczy sie strata hp (mp - mana shield)

Chodzi o to co dokładnie daja staty i czy np warto dawać 20k aby mieć 1 arm więcej?

Cashtan
09-07-2006, 21:03
A myslisz ze dlaczego taki demon shield co ma 1 defa wiecej niz vampire kosztuje 15k wiecej :) .
Ja to zauwazylem jak zdjalem na chwile leather boots na scarabach.
-1 arm i mnie zaczely czesciej prac z bloodhitow.
Wiec taki 1 arm naprawde sie liczy, przy blokowaniu tez :p

PS. Jak nie wierzysz sciag takie leather boots na cycach :p
od razu zaczna czesciej i mocniej trafiac

Gejko
09-07-2006, 21:07
@up
glupi jestes -.-
ja qrwa chodzilem w c secie i p secie i qrwa nie ma roznicy LOL

pawel The Magician
09-07-2006, 21:20
@up
Ty słowa qrwa uzywasz zamiast znakow przecinkowych?
@topic
ten 1 arma kilka razy uratowal mi cztery litery :-P Na guardii roznica cenowa miedzy vamp a demon shieldem jest spora, a i to ludzie kupuja demon shieldy, bo ten 1 pkt shielda przy bloczeniu to naprawde duzo. Tak samo arm. Tak jak kolega dwa razy up powiedzial zdejmij na huncie buty. Roznica jest zauwazalna.

ripper
09-07-2006, 21:31
@Gejko
Głupi jesteś Ty.
@topic
Jest spora różnica przy 1 arm/def/atk. Warto zainwestować w lepszy sprzęt (szczególnie knightem, inne profesje jakoś sobie poradzą).

Vil
10-07-2006, 00:06
Lepsze itemy sa drozsze przede wszystkim dlatego, ze sa znacznie rzadsze, Wystarczy zobaczyc z czego wypada demonka ( i ile sie trzeba nameczyc zeby ja zlootowac ) a z czego v-shield ( ktorego moze zlootowac sredni 40+ samodzielnie ).

Def tarczy ma znaczenie przy blokowaniu ciosow, ale tylko potworow atakujacych w sposob konwencjonalny ( mozna o kant d*** potluc przy blokowaniu np wrl i hydr ). W przewazajacej wiekszosci takich stworkow sie nie blokuje ( mala oplacalnosc ) wiec i kupowanie kolejnych, coraz drozszych czesci ekwipunku nie koniecznie ma sens. Expimy z reguly na takich potworkach, ktore zadaja nam stosunkowo male obrazenia wiec i efekty tego dodatkowego 1 defa moga byc trudno zauwazalne.

Atak broni ma bezposredni wplyw na obrazenia. O ile jednak dyskusja czy lepszy jest gs czy dl ( z punktu widzenia 1 ataku roznicy ) nie ma sensu, bo hity sa zblizone i w dodatku losowe, to roznice pomiedzy fa a dh sa juz wyraznie widoczne, co niebagatelnie wplywa na szybkosc expienia.

Co do armoru to trudno dokladnie okreslic jak on dziala, najblizsze prawdy wydaje sie teoria, ze zmniejsza on o pewna ilosc pkt sile ciosu przeciwnika, jesli jest ona mniejsza od wartosci armoru obserwujemy zolte 'iskierki'.

Piotrek Marycha
13-07-2006, 16:18
Dokladnie tak jak wyzej, z tym tylko ze lepiej zainwestowac w 1 pkt defa wiecej niz 1 pkt arma wedlug mnie, poza tym def takze zmniejsza obrazenia

Siekiet
13-07-2006, 16:30
Jeżeli sie przyjrzeć to można zauważyć, że 1 pkt. to spora różnica i nie raz, nie dwa, może uratować od deda (wiem z doświadczenia).

Adow Adan
13-07-2006, 17:21
A czy def jest potrzebny dla miecza?? np. spike sword ma 24/21 a a seprent ma 25/15 i ja wole spike ponieważ ma wiecej def lecz nie wiem czy w mieczu def jest potrzebny czy nie.

urlich grzes
13-07-2006, 17:41
jest potrzebny bo dziala za tarcze.... def z miecza + def z tarczy = twoj def

Adow Adan
13-07-2006, 22:20
Thx za odpowiedz. A wy jak mi radzicie: lepszy Spike Sword czy Seprent Sword??

Actorron
13-07-2006, 23:00
Spike Sword ;)

noobowaty mistrz
13-07-2006, 23:00
Dokladnie tak jak wyzej, z tym tylko ze lepiej zainwestowac w 1 pkt defa wiecej niz 1 pkt arma wedlug mnie, poza tym def takze zmniejsza obrazenia
Def nie zmniejsza obrazen, a jedynie zwieksza szanse na sparowanie uderzenia. I nie oplaca sie inwestowac w def broni bo pomiedzy fire axem a bright swordem nie widac roznicy w obronie.
Jeżeli sie przyjrzeć to można zauważyć, że 1 pkt. to spora różnica i nie raz, nie dwa, może uratować od deda (wiem z doświadczenia).
Bez przesady. 1 pkt arma to jakies 2-3hp, a 1pkt defa mniej wiecej o 5% wieksza szansa na sparowanie ciosu.
A czy def jest potrzebny dla miecza?? np. spike sword ma 24/21 a a seprent ma 25/15 i ja wole spike ponieważ ma wiecej def lecz nie wiem czy w mieczu def jest potrzebny czy nie.
Jakby nic nie dawal to by go w ogole nie bylo i pisaloby tylko ile bron ma ataku. Skoro jest jednak def to chyba logiczne ze cos on daje. Jednak uzywalem zarowno fire axa jak i bright sworda i nie zauwazylem roznicy w defensywie wiec smiem twierdzic ze ma on marginalne znaczenie.
Thx za odpowiedz. A wy jak mi radzicie: lepszy Spike Sword czy Seprent Sword??
Zdecydowanie serpent.

Skrzat
13-07-2006, 23:22
Re up

Wiem ze bylo bardzo duzo dyskusji/testow na ten temat. Jedyna poparawna odpowiedz zna cipisft :). Moim zdanie spike jest lepszy ale jak wiadomo kazdy ma inne zdanie :)

noobowaty mistrz
14-07-2006, 10:13
Nie chcialbym nikomu narzucac swojego zdania ale jeszcze raz powtorze: uzywalem zarowno f-axe jak i bs i nie zauwazylem zadnej roznicy w defie. Wiec nie wiem na jakiej podstawie mozna twierdzic ze 5 defa daje wiecej niz 2 ataku skoro nie daje sie zauwazyc 14 defa wiecej bsa. A 2 punkty ataku widac zawsze, obojetnie jakie bronie bysmy nie porownywali to zawsze hity beda o te 5hp wieksze.

Piotrek Marycha
14-07-2006, 16:00
@noobowaty to wez idz na cyce z samym vamp shieldem i ciekawe czy beda ci walily po 60 albo i wiecej

Czarny Mustang
14-07-2006, 21:15
Tak jak ktoś wyżej napisał tylko CipSoft zna odpowiedź na te pytania więc nie warto się kłócić. Moim zdaniem to jest logiczne: więcej def = mniejsze obrażenia, więcej atk = mocniejsze ciosy zadawane przez nas

Kloddi
14-07-2006, 21:30
No niezupełnie z tym def-em i arm-em def zmiejsza zadawane obrażenia a arm zmiejsza częstotliwość zadawanych obrażeń

Vil
14-07-2006, 21:50
odwrotnie.

Vil
14-07-2006, 21:51
-.- double

Vil
14-07-2006, 22:20
@Kloddi

odwrotnie.

noobowaty mistrz
14-07-2006, 22:53
@noobowaty to wez idz na cyce z samym vamp shieldem i ciekawe czy beda ci walily po 60 albo i wiecej
Beda czesciej omijaly moja tarcze i trafialy w armor lub robily blood hita, ale hity beda lecialy takie same jesli wezme eq majacy tyle samo arma.
jak ktoś wyżej napisał tylko CipSoft zna odpowiedź na te pytania więc nie warto się kłócić. Moim zdaniem to jest logiczne: więcej def = mniejsze obrażenia, więcej atk = mocniejsze ciosy zadawane przez nas
Wiekszy def zwieksza szanse sparowania ciosu (czyli zrobienia chmurki) a nie zmniejsza hitow. Hity zmniejsza armor. (a konkretniej armor calkowicie paruje hity robiac gwiazdki a jesli mocny hit to zmniejsza go, a pozostale czesci eq z armem zmniejszaja hity). To najbardziej prawdopodobna wersja bo sprawdzana przez wielu hlvl.

Stożek
15-07-2006, 18:17
Zdaje mi sie ze jest tak: gdy mamy shielda o defie wyzszym niz bron to wszystkie hity blokowane sa przez shielda ( wiecej mamy shieldingu a tarcza defa-wieksza szana na blok). Jesli mamy bron o defie wyzszym niz shield to blokujemy bronia-ale nie zapominajm, ze maja chociazby wooden shielda uzywamy rowniez naszych skili-shielding ktory zwieksza szanase na blok. Nie wiem jeszce czy blokowanie bronia zalezne jest od skili ale sadze ze w mniejszym stopniu.

Wniosek:nawet gdy mamy BS i shielda z nizszym defem niz sword to lepiej ubrac oba.

1 punkt to b.duzo-dlatego nie nosze aola tylko p-ammy, wzamian dostaje az punkty armor'u.

noobowaty mistrz
15-07-2006, 21:22
Jedno jest pewne: na pewno blokowanie nie zalezy od skilla broni ktora walczymy bo tak samo bedziemy blokowali bsem na skillu 100 sworda i 10 sworda.
Zgodze sie z tym ze jak wiecej defa ma tarcza to blokujemy tarcza a nie bronia (bo tak samo dobrze bronilem bsem jak i fire axem majac demonke). Ale juz z tym ze jak bron ma wiecej defa to blokujemy bronia to sie nie do konca zgodze bo majac bs i wooden shield blokujemy sporo gorzej niz majac bs i guardian shield (czyli niby w obydwu przypadkach 30 defa powinno sie liczyc).
IMHO jak blokujemy sama bronia to def broni liczy sie podobnie jak w broniach dwurecznych i nie wplywa na jakosc obrony nasz shielding (czyli bronimy jakies 3 razy gorzej). Wiec zawsze tarcze trzeba miec. Nawet wooden.

n00k
17-07-2006, 16:08
Myśle...i dochodze do wniosku ... że to ma duże znaczenie... mam teraz c-armor , c-shield... crusader helmet, leather boots... i teraz dwarf nie ma prawa mnie udzerzyć... a mam dopiero 14 lvl... średnie skille... jakieś 2 lvl temu ... miałem p-set... i nie miałem szans z dwarfem... a hunter zabijał mnie 2 hitami...teraz dam rade i temu i temu :P (fire sword)

Corgi666
27-07-2006, 17:44
Apropo, nie chce zakladac nowego tematu, wiec tu sie zapytam, jaka jest roznica miedzy def. a arm., bo teoretycznie plate shield ma 17 (albo 16 ;p) def. a jest warty (chyba cos kolo 60) a mpa? ktore ma tez 17 ale arm.???

osik
28-07-2006, 20:19
ja skiluje na slimach i kupilem crown armor to mnie zaczely tak zadko lac ze praiwe wogule

Sorcerer of Kyra
07-08-2006, 18:40
jak jest wiecej wiadomo ze daje !!! Debile!!X( :p

Snoper
07-08-2006, 20:18
A zauwazcie ze na rooku to masz na poczatku cluba i jak kupisz mace (ze sprzedawania ratow) to bije wiele mocniej a to jest tylko 8 ataku na skilu 10 wiec przy wyzszych skilach daje to wiecej, predzej przebijasz sie sprzez obrone potwora.

Adolfik
08-08-2006, 12:55
dla mnie elder druida to eq nie ma znaczenia. wcześniej czy pużniej i tak tibia sie zatnie albo neostrada padnie i cale eq w pizdu.................;(

Kaper2005
09-08-2006, 15:12
Jeśli ktoś ma Bright Sworda i Dwavrn Shield to mu się nie opłaca nosić dwarvena bo ma mniej obrony niż broń a liczy się obrona tego co ma jej więcej.
Można to łatwo przetestować zakładając Dwarven Shield i Bright Sword a następnie chodząc z samym mieczem. Nie ma różnicy!
Według mnie liczy się obrona tego co ma jej więcej (Tarcza albo Broń):)

Sevjij
09-08-2006, 15:34
Poprostu, mnie ludzie rozśmieszacie :)
To już po przejściu samego rookgaardu można wszystko wywnioskować .. no ale cuż ..

Na rookgaardzie zaczynamy z skillami 10. Powiedzmy, że dostaliśmy najlepszy możliwy set.

Wtedy to posiadamy 6 def od chain armora, 4 def od legion helmet, 2 def od scale legs, 1 def od szmaciaków. Co to oznacza ? Gdy tarcza, nie obroni w pełni ataków, to przejdą one na uzbrojenie z którego mamy 13 def. Czyli jeśli Tarcza, zablokowała tylko połowe ataku, a atak miał nam zabrać 26 hp, to dzięki defowi uzbrojenia, nic nam się nie staję.

Jak liczyć skill defensywny ? To już jest skomplikowany algorytm. Ale łatwo to tak trochę ułatwić, mówiąc, że co ileś skilli nasza zdolność bronienia jest lepsza o kilka - kilkanaście procent.
To dlatego ludzie się męczą, żeby mieć 70 shielda a nie 50, lub nie 70 a 90 .. bo wtedy jest różnica.
A ilość defa tarczy można liczyć ot taki głupkowaty sposób

10 % (dzięki skillowi 10 shielda) - 37 defa (mms)
100 % (dzięki, któremóś skillowi shielda) - 370 defa (dzięki mms)

Nie wiem jak wygląda wykres zwiększenia, się siły defa ani siły ataku pod wpływem skilli - bo przecież nie znam silnika gry - zna go tylko cip soft.

A dlatego ludzie mówią, że różnicy nie ma w ekwipunku, pomiędzy plate setem a lepszymi. Podczas expienia - nie, bo knight musi expić na takich potworkach, które dają dużo expa, ale niestety zadają duże obrażenia.
Sorc, też nie odczuwa - bo wkońcu ucieka przed stworkiem ;)

Ale za to podczas blokowania potwora, u knighta widać olbrzymią różnice, pomiędzy dwarven a demon shield. Plate setem, a setem z rh dsm g legs mms steel boots.

Skomplikowane, a jakże proste ;) Knight i tak musi używać uh przy expieniu, ale przy bloczeniu, dzięki dobremu ekwipunkowi, będzie tracił ich conajmniej połowę mniej :)

mam nadzieję, że inteligentni zrozumieją, a głupi się od tego odczepią.

Sevjij
09-08-2006, 15:39
net mi zdychał, dlatego są dwa posty.
niech jakiś mod łaskawie poprawi mój błąd ;p

Goku_Sayian
09-08-2006, 16:00
@up
glupi jestes -.-

jeśli poszedł bys na gs'a to róznicy duzej raczej nie bedzie, moze miałeś pecha, ale wierz mi, ze gdybys poszedl na cyca, w p secie a potem w c secie, to od razu zmienisz zdanie,

jeszcze jedno jako ciekawostka, moze tego wszyscy nie wiedza, zeby obliczyć jaki możemy zadać hit, to trzeba zrobic cos takiego, atk broni x twoj skill x 0.06 i wyjdzie nam ;]
edit, poniewaz troche sie nie wyraziłem przejrzyscie

35 (atk, fire sworda) x 60 (skill sword fightingu) = 2100 x 0.06 = 126 (możemy odebrać tyle hp monsterowi) oczywiscie jest teoretyczne prawdopodobienstwo, przy atakowaniu kogos trzeba brac pod uwage jego defa i skill shieldingu ;>

Szkut
09-08-2006, 16:42
jeśli poszedł bys na gs'a to róznicy duzej raczej nie bedzie, moze miałeś pecha, ale wierz mi, ze gdybys poszedl na cyca, w p secie a potem w c secie, to od razu zmienisz zdanie,

jeszcze jedno jako ciekawostka, moze tego wszyscy nie wiedza, zeby obliczyć jaki możemy zadać hit, to trzeba zrobic cos takiego, atk broni x twoj skill x 0.06 i wyjdzie nam ;]
edit, poniewaz troche sie nie wyraziłem przejrzyscie

35 (atk, fire sworda) x 60 (skill sword fightingu) = 2100 x 0.06 = 126 (możemy odebrać tyle hp monsterowi) oczywiscie jest teoretyczne prawdopodobienstwo, przy atakowaniu kogos trzeba brac pod uwage jego defa i skill shieldingu ;>To tak jakbys sie spytal: co daje 100 zl w mojej 3000zl pensji

Goku_Sayian
09-08-2006, 20:04
To tak jakbys sie spytal: co daje 100 zl w mojej 3000zl pensji

o co tobie chodzi? czy ja cos źle napisałem? mysle, że cos ci sie kopnelo ;]

Hubus Puchatek
19-08-2006, 12:57
ja qrwa

ech Ci inteligentni ludzie:)

A obrażenie bez 1 arm różnia się o troszkę:)

Pirate Cutthroats
21-08-2006, 14:36
Lepsze itemy sa drozsze przede wszystkim dlatego, ze sa znacznie rzadsze, Wystarczy zobaczyc z czego wypada demonka ( i ile sie trzeba nameczyc zeby ja zlootowac ) a z czego v-shield ( ktorego moze zlootowac sredni 40+ samodzielnie ).

powiem ci ze demon shield leci czesciej niż vamp ;]

Leothyr
22-08-2006, 17:31
jak jest wiecej wiadomo ze daje !!! Debile!!X( :p

Odezwał się. Defense oznacza czy w ogóle i ajk często oberwiemy, armor ile.

Zizu007
22-08-2006, 20:20
Hmm... Dajmy na to, że wcześniej chodziłem z:

Dark Helm (6 arm)
Plate Armor (10 arm)
Dwarven Shield (26 def)

Teraz nosze:

Crown Helmet (7 arm)
Crown Armor (13 arm)
Dragon Shield (31 def)

Tak więc, różnica to 4 arm i 5 def. I czy te dmg są o wiele niższe od wcześniejszego eq?

Azkabanczyk
22-08-2006, 21:06
Owiele moze i nie ale roznice na pewno zauwazysz na jakims troche lepszym pitworku ale nie na tyle aby cie zabil :] Z tego co widze jestes Druidem wiec nie zauwazyles tej roznicy gdy uciekales przed potworem... Jak wczesniej mowilem ta roznica nie musi byc od razu jakies 50hp mniej dostawanych tylko zdecydowanie mniej ale zawsze ;) Tak samo jak mamy Amulet ktory chroni przed ogniem (10% - nazwy nie pamietam :]) i jestesmy cKnightem to jednak jak Dragon nas zaatakuje z GFB to roznicy widac nie bedziemy ale juz przy zabiciu Smoka zobaczymy ze zostanie nam jakies 1-10hp to mozna by stwierdzic ze ten amulet nawet nam tylek uratowal. Jak ktos sie nie zgadza to jego problem a nie moj xP. Cya.

LarvaExotech
08-09-2006, 12:37
Pare sprostowań.

Po pierwsze, jak wszyscy wiedzą def to nie to samo od arm. Arm zmniejsza obrażenia zadane z ataków fizycznych. Oprócz tego jestem pewien, że shielding lub def zmniejszają obrażenia. Czy nie czujecie różnicy w hitach przy skillu shieldzie 30 a 70? Mając skille po 80+ knight rzadko dostaje nawet dwucyfrowe obrażenia od black knighta, a przy skillach 30 bk go pierze jak szmate. Pozatym jak wyjaśnicie fakt, że obrażenia są wieksze jeśli 3 osoby atakują cel? Bo trzecia omija shielding i wchodzi na arm.

Co do formuły obliczania obrażeń napisanej przez kogośtam wyżej, jest ona nieco błędna ale bliska prawdzie ;}

Pancerz blokuje 1 obrażenie fizyczne z runy lub 2 obrażenia fizyczne z ataku wręcz. W PvP każdy punkt pancerza = 1 punkt obrażeń mniej. Zastanawiacie się wtedy, dlaczego wymieniać eq? Tibia to długa i monotonna gra. Będziemy dostawać po wymianie eq ~4 pkt obrażeń mniej... pff tak mało? Ale pomnożyć to przez np. 600 cyklopów to jest 2400 obrażeń mniej w sumie; to jest prawie 10 uhów. Na tym polega cała zabawa z eq. Tak czy inaczej, pierw powinny być wymieniane bronie i tarcze.

Vil
08-09-2006, 13:47
jeszcze pare sprostowan:

Pozatym jak wyjaśnicie fakt, że obrażenia są wieksze jeśli 3 osoby atakują cel? Bo trzecia omija shielding i wchodzi na arm.

jesli pozostale dwie nie omijaja shieldingu znaczy to ze nie zadaja zadnych obrazen.

Co do formuły obliczania obrażeń napisanej przez kogośtam wyżej, jest ona nieco błędna ale bliska prawdzie ;}

prawdzie, tzn ?

Pancerz blokuje 1 obrażenie fizyczne z runy lub 2 obrażenia fizyczne z ataku wręcz. W PvP każdy punkt pancerza = 1 punkt obrażeń mniej.

W WoWie gdy dostaje obrazenia w combatlogu mam info o tym jak silny byl cios i ile zabsorbowalem. W Tibii takiego czegos nie ma, wiec na jakiej podstawie twierdzisz, ze przykladowo byl to cios za 140 ktory zostal oslabiony o 4 pkt a nie cios za 137 oslabiony o 1 pkt obrazen ( w wyniku dostajemy to samo 136 ) ? Z racji tego, ze hity sa losowe i nie maja dolnej granicy ( przykladowo nie ma czegos takiego jak stworek zadajacy 20-30 obrazen, po ktorego hitach za 15 widzielibysmy redukcje _przynajmniej_ 5 pktow. ) nie da sie stwierdzic w jakim stopniu pancerz oslabia ciosy. Poza tym nie ma sensu sie nad tym rozwodzic, nalezy po prostu inwestowac w coraz lepsze itemy majac nadzieje ze cos pomoga.

Odnosnie wszystkich wydumanych formulek na wyliczenie obrazen zadawanych/ otrzymywanych/ szans na blok itp: nie jest mozliwe aby zgraja 14 latkow w ciemno trafila w jedynie sluszna formulke uzywana przez cipsoft, wszystkie takie spekulacje mozna zatem sobie wsadzic.

LarvaExotech
08-09-2006, 18:16
jeszcze pare sprostowan:
jesli pozostale dwie nie omijaja shieldingu znaczy to ze nie zadaja zadnych obrazen.

Niedokońca o to mi chodziło, zauważ jak knight blokuje np. Hero albo Gsy; gracz z wysokim shieldinigem nie dostanie od zerka za 200+ a sorc tak (na tym samym eq!). Dopiero "prawdziwe" obrażenia otrzymuje się przy trzecim i dalszych atakach w jednej rundzie walki.

prawdzie, tzn ?

Tzn. takie jakie są na serwerach by cipsoft

W WoWie gdy dostaje obrazenia w combatlogu mam info o tym jak silny byl cios i ile zabsorbowalem. W Tibii takiego czegos nie ma, wiec na jakiej podstawie twierdzisz, ze przykladowo byl to cios za 140 ktory zostal oslabiony o 4 pkt a nie cios za 137 oslabiony o 1 pkt obrazen ( w wyniku dostajemy to samo 136 ) ?

Testy były przeprowadzane z runy Explosion; jak wiadomo runy działające na wiele celów jednocześnie zawsze zadają tyle samo; na testach ustawione były postacie o różnym stopniu opancerzenia i zostały zbadane zależności.

Z racji tego, ze hity sa losowe i nie maja dolnej granicy ( przykladowo nie ma czegos takiego jak stworek zadajacy 20-30 obrazen, po ktorego hitach za 15 widzielibysmy redukcje _przynajmniej_ 5 pktow. )

Dlatego najłatwiej to sprawdzać na pająkach i szczurach.

nie da sie stwierdzic w jakim stopniu pancerz oslabia ciosy. Poza tym nie ma sensu sie nad tym rozwodzic, nalezy po prostu inwestowac w coraz lepsze itemy majac nadzieje ze cos pomoga.

Stereotypowe myślenie... Każdy ma swój sposób na gre, nikt nie napisał, że nie masz kupować ekwipunku.

Odnosnie wszystkich wydumanych formulek na wyliczenie obrazen zadawanych/ otrzymywanych/ szans na blok itp: nie jest mozliwe aby zgraja 14 latkow w ciemno trafila w jedynie sluszna formulke uzywana przez cipsoft, wszystkie takie spekulacje mozna zatem sobie wsadzic.

Rozumiem, że z tą zgrają 14 latków to była aluzja do mnie? Troche nietrafna, widać, że nie masz nawet pojęcia jak piszą 14stolatkowie.

Vil
08-09-2006, 19:01
Niedokońca o to mi chodziło, zauważ jak knight blokuje np. Hero albo Gsy; gracz z wysokim shieldinigem nie dostanie od zerka za 200+ a sorc tak (na tym samym eq!). Dopiero "prawdziwe" obrażenia otrzymuje się przy trzecim i dalszych atakach w jednej rundzie walki.

Ok.

Testy były przeprowadzane z runy Explosion; jak wiadomo runy działające na wiele celów jednocześnie zawsze zadają tyle samo; na testach ustawione były postacie o różnym stopniu opancerzenia i zostały zbadane zależności.

Ladnie, ze tez sam na to nie wpadlem ...

Rozumiem, że z tą zgrają 14 latków to była aluzja do mnie? Troche nietrafna, widać, że nie masz nawet pojęcia jak piszą 14stolatkowie.

Aluzja do wielu pojawiajacych sie wyssanych z palca wzorkow na cokolwiek, zaczynajac od otrzymywanych obrazen poprzez maxhity na ilosci expa na level konczac. Myslenie typu " a mi sie wydaje ze to bedzie tak, bo sie nawet zgadza ".

LarvaExotech
08-09-2006, 19:37
Ah.. w takim razie przepraszam za nieodpowiedni osąd ;)

Co do wzorów są bardzo podobne do tych z real Tibii; mylą się w granicach 5-10%... myśle, że to i tak dużo :)

Pietru
14-10-2006, 19:00
Oto moje wyniki testu:
Majac na sobie tarcze 19 defa potwory brały mi mniej hp niz majac 19arma
Def z broni robi roznice jezeli jest o 2 wiekszy
Def z tarczy przy roznicy rownej 1 nie ma widocznych zmian.
Def z tarczy ma widoczne znaczenie przy roznicy 2.
MajTestowalem takze arm.ac legion helmet ktory ma armu 4 potwory braly mi o kilka hp wiecej niz majac na sobie soldier helmet armu 5.
Czyli arm ma duze znaczenie.:)

Xendo
01-11-2006, 10:35
zastanawiam sie co kupic: guardian halberd czy d lance, różnica między nimi to 1 pkt ataku 1 defa ale nie wiem czy ma to akurat duze znaczenie, co Wy o tym sądzicie ?

Cararr
02-11-2006, 10:41
Stawiam na DLa:P Osobiscie nigdy nie patrzylem na def'a broni dworecznej;)) jak ubieram DL'a,znaczy chce mocno bic,a na hity ktore wchodza we mnie nie zwracam uwagi,hp ani Uhow mi nie brak;) a jak ide blokowac to w ogole dworeczne bronie sa do kitu,biore MMS i w droge:)

Chmielok
03-11-2006, 22:06
Po 1 :
Zawsze ten jeden punkt lepiej jednak cena jest wyliczana za pomoca rzadkosci, punktow (np. defa), wagi, i (tylko dla broni) czy jest jednoreczna czy dwureczna pomojajac oczywiscie luk i kusze :) .
Po 2:
Zrobcie eksperyment :
Wezcie na siebie jakiegos potwora (np. wilka) wazne by bylo zebyscie mieli jakis poczatkowy set (scale arm, dwarven shield, longsword itd.).
Zalozcie set i sprawdzcie czy cos wam zadaje ten potwor (jesli zadaje to oblicz srednia ciosow), teraz sciagnijcie drugiego potworka (tego samego).
Pamietajcie zeby ten potwor wam cos zadawal bo inaczej nici z ekserymentu !
Macie juz dwa potworki ?
Zadaje kazdy tyle samo ?
Z pewnoscia tak, ale sprwadzmy co sie stanie, gdy dolozymy trzeciego potworka ?
A no wlasnie, bedzie nam zadawal znacznie wieksze obrazenia !
Czemu ? Odpowiedz jest prosta.
Tarcza tez oslabia ataki przeciwnika, ale ma taka wade ze moze naraz blokowac tylko 2 przeciwnikow, jesli jest trzeci przeciwnik to omija on tarcze.
Dlatego warto kupowac lepsze tarcze, bo nawet magowi sie przydadza (jak nie zdazy uciec).Ten fakt odkrylem przypadkowo jak kiedys na foldzie expilem i mnie 3 winter wolfy zaatakowaly.

Vil
03-11-2006, 22:53
czekamy az odkryjesz ponownie prawo powszechnego ciazenia.

ludzie o tym wiedza tak gdzies od 2003 albo i wczesniej.

Vido
04-11-2006, 11:27
@Topic

1 arma odgrywa baaardzo dużą rolę w grze, podczas walki i podczas blokowania ;) Jednak to wszystko zalezy on konkretu, bo 31-32 def. (tarcza) i roznica ceny wynosi jakies 500 gp, 21-22 def. roznica 50 gp :p

Fagaro
06-11-2006, 00:43
@ gremlin

przy 5 zmiennych(level, skill, defens tarczy, def broni, armor) szansa na odgadniecie wzoru metoda prob i bledow jest podobna do szansy ze cip soft odpowie na mejla z prozba o ujawnienie tych wzorow :P Pozatym, mozna sie zastanowic czy podczas ss nie jest generowana szosta zmienna, bo skoro czasem znajomi pisza "o boshe, ale mnie dzisiaj orki/guardy bija" a za tydzien "lol, godizna w orc fortes i tylko bp uhow" to moze to oznaczac ze przy zapisie gry jest ustalana kolejna zmienna (na zasadzie ze dzisiaj zerki maj +5 do ataku a guardy -1)

LarvaExotech
30-12-2006, 16:28
Tarcza nie redukuje sily ciosu...

Nice bullshit. Tarcza redukuje siłe ciosu, wręcz i na dystans (ale bełty/strzały graczy i ich summonów omijają tarcze). Jeśli cios jest zredukowany do zera to pojawia się dymek; o tym wiadomo od jakiegoś 2003 roku i też nie jest to żadna nowość. Jak wyjaśnisz fakt, że knight nie oberwie na skillach 80/80 od gsa powyzej 120dmg? Chociaż by stał cały tydzień bez przerwy i go blokował, z takimi skillami i tarczą nie wejdzie mu mocny hit. Tak samo black knight rycerzowi o skillach 90+ rzadko kiedy zadaje obrażenia większe niż 40 punktów.

Przy okazji, redukując dmg redukuje szanse że "coś w nas trafi" ...

Al3ks
30-12-2006, 16:47
@up
glupi jestes -.-

Tak, tak... Jak sie chodzi na Trolle i Orci to nie ma roznicy czy w Plate Secie, czy w Crown Secie :D. Jesli tak nie bylo, to zwracam honor.

//\leks

Arka_Sath_Wielki
30-12-2006, 17:06
@ gremlin

przy 5 zmiennych(level, skill, defens tarczy, def broni, armor) szansa na odgadniecie wzoru metoda prob i bledow jest podobna do szansy ze cip soft odpowie na mejla z prozba o ujawnienie tych wzorow :P Pozatym, mozna sie zastanowic czy podczas ss nie jest generowana szosta zmienna, bo skoro czasem znajomi pisza "o boshe, ale mnie dzisiaj orki/guardy bija" a za tydzien "lol, godizna w orc fortes i tylko bp uhow" to moze to oznaczac ze przy zapisie gry jest ustalana kolejna zmienna (na zasadzie ze dzisiaj zerki maj +5 do ataku a guardy -1)

Nom dokładnie albo niektóre mają jakby lepsze eq.

Może mi się wydawało, ale jak skillowałem na rotwoormach to tak - hand axe na full def i jade. Hity na pierwsze 2 rotwoormy były po 4- 2- 3- 2- 3 itd ... a później przyszły nowe i nie mogłem ich na balance trafić :/ :D tak że może coś w tym jest

Ims'Amera
30-12-2006, 17:56
Dla knighta proponuje miec to co najlepsze i nie ważne czy daje 1 arm, def lub atk cokolwiek, ważne aby satysfakcja była a wiadomo że knight musi miec to co dobre bo i tak ma dużo cap'u a chociaż cieżkie nie ktore rzeczy są to i tak wolniej nie bedzie chodzic. Chodzi o szpan przed innymi knightami kto jest mocny bo i tak z magami nie ma szans pvp :) oczywiscie jak kto umie grac i nie panikuje to ma szanse pokonac maga ;) a co do innych profesji badź co badź, aby ladnie wygladal set :) i malo wazyl......

LarvaExotech
03-01-2007, 22:14
Nom dokładnie albo niektóre mają jakby lepsze eq.

Może mi się wydawało, ale jak skillowałem na rotwoormach to tak - hand axe na full def i jade. Hity na pierwsze 2 rotwoormy były po 4- 2- 3- 2- 3 itd ... a później przyszły nowe i nie mogłem ich na balance trafić :/ tak że może coś w tym jest

Dużo osób twierdzi (i ja się z tym zgadzam), że moby mają sprzęt losowany podczas respawnu. I jeśli pojawi się np. rotworm z cooper shieldem to hity w niego będą wchodziły gorzej, tak samo mino na rooku, jak leją go pare-parenaście minut to znaczy że wydropi chaina ;]

Dla knighta proponuje miec to co najlepsze i nie ważne czy daje 1 arm, def lub atk cokolwiek,

W tym momencie, dla knighta zaproponuje inną gre, Tibia to już nie jest gra dla knightów.

pijany rolnik
03-01-2007, 22:41
@up
glupi jestes -.-

taaa, tylko jak na przykład ma sie 70 defa w skillu to wtedy nie ma roznicy czy masz p seta czy c seta.

Pavel321
06-01-2007, 14:40
ja zawsze jak szukalem broni dla knighta to bardziej skupialem sie na ataku niz na defie powud jest jasny mozna zabic szybciej potworka przez co ma sie mniejsze obrazenia :cup:

Nervous
06-01-2007, 16:22
moim zdaniem kazdy hit początkowo idze na tarcze, jesli jest za mocny zeby przyjac na chmurke to idzie na arma (iskierki) lub leci krew.
A jak cie leja wiecej niz 2 potwory to idzie od razu na arma... i tyle

a tak btw def broni moze spowodowac przyjecie hita na chmurke, przy np broni 2recznej

Khan
06-01-2007, 16:49
Kiedys gadalem o tym z jakims tutorem czy kims w tym rodzaju.

1. bronią nas 3 rzeczy: arm, def pierwszego przedmiotu i def drugiego przedmiotu.

2. Obrazenia od potwora najpierw idą na przedmiot z większym defem (zazwyczaj jest to tarcza) Jesli zdołaja zostac zablokowane, pojawia się chmurka (tzw. puff). W przeciwnym przypadku następuje Próba Pancerza

3. Jeśli jestesmy atakowani przez 2 potwory jednoczesnie - atak drugiego potwora idzie na przedmiot z mniejszym defem (zazwyczaj jest to broń) Jesli zdołaja zostac zablokowane, pojawia się chmurka (tzw. puff). W przeciwnym przypadku następuje Próba Pancerza

(wniosek: defy dwóch przedmiotów nie sumują się)

4. Próba Pancerza wypada pozytywnie, gdy nasz arm zdoła zmniejszych obrazenia do zera. Wtedy pojawia się tzw gwiazdka. Próba Pancerza wypada negatywnie, gdy obrażenia nie zostaną całkowicie zmniejszone - otrzymujemy wtedy blood hita.

(wniosek: def i arm nie mają ze soba nic wspolnego)

5. Chmurka występuje także, kiedy agresor chybi ze swojej winy. Potwory mają tendencje do zezowania, wiec czasem nawet bez przedmiotów obronnych mozemy zaobserwowac "puffy"

6. Użytkownik broni dwuręcznej o ataku 10 i defie 20, traktowany jest jak posiadacz broni jednoręcznej 10/20 oraz tarczy 0/20. Czyli atakuje za 10, a broni się dwukotnie za 20 i 20.

(wniosek - bronie dwuręczne wcale nie są gorsze od jednoręcznych)
(nie jest mi wiadome czy walka bronią dwuręczną rozwija i korzysta z shieldingu,ale PODOBNO korzysta i PODOBNO nie rozwija)

7. Użytkownik posiadający dwie tarcze o defach 15 i 25 traktowany jest jak posiadacz broni jednoręcznej 0/15 oraz tarczy 0/25. Czyli atakuje za 0, a broni się dwukrotnie za 25 i 15.

--------------------------------------------
Co do inwestowania w rozwój pancerza i defa, radze zauwazyc pewną rzecz.
Czasem zwiększenie armora o 1 punkt kosztuje nas 10-50gps (kupno butów) czasem 100-200gps (kupno szala) czasem 300-500gps (zmiana pancerza ze scale na plate).. dlatego radzę zawsze pomyslec dwa razy przed zmianą danej czesci eq

Nervous
06-01-2007, 17:33
3. Jeśli jestesmy atakowani przez 2 potwory jednoczesnie - atak drugiego potwora idzie na przedmiot z mniejszym defem (zazwyczaj jest to broń) Jesli zdołaja zostac zablokowane, pojawia się chmurka (tzw. puff). W przeciwnym przypadku następuje Próba Pancerza

wedlug ciebie, gdybysmy mieli tylko tarcze drugi hit szdlby na arma, a niewatpliwie tak nie jest:p

Princes
07-01-2007, 12:26
100% pewny nie jestem ale najpierw idzie cios na tarcze gdy tarcza nie zablokuje idzie na arm i potem ma tam znaczenie def broni. Czesto spotykam sorcow ktorzy nosza b sworda w celu wlasnie tej obrony, b sword ma jej troche. Jendno jest pewne Tarcza rozwija shielding bron 2-reczna nie.

Ostnio jestem w kropce i bede robil testy bo nie wiem co zakladac na siebie
a) Magic Sword Atk: 48 Def: 35 42.00 oz. (1-ręczny) i
tarcze Mastermind Shield Def: 37 57 oz
b) Avenger: Atk: 50 Def: 38 64.00 oz. (2-ręczny)

Ciekawostka jest to ze Avenger ma 38 def a Mastermind ma tylko 37.

Bede robil testy. Wydaje mi sie ze Avenger przyda sie na potwory ktore atakuja magicznie a opcja a) na potwory ktore bija z lapy

A co z graczami co walcza z axe maja
Stonecutter Axe Atk: 50 Def: 30 99.00 oz. i zakladaja tarcze
Mastermind Shield Def: 37 57 oz ????

Te pytania mnie drecza..

Maro88
07-01-2007, 12:39
z armem to jest tak ze 1+ arma wiecej zmniejsza blood hity o 1-4 i szanse na przebicie sie przez zbroje maleje o 10%

M.M
07-01-2007, 13:10
Jak ja wczoraj latałem ze serpent swordem def :15 to dostawalem hity 5-10HP a
dzisiaj latam z Bright Swordem def ;30 to nie dostaje żadnych hitow (DEF BRONI MA RÓWNIEŻ ZNACZENIE

marbest17
07-01-2007, 13:16
Khan : "7. Użytkownik posiadający dwie tarcze o defach 15 i 25 traktowany jest jak posiadacz broni jednoręcznej 0/15 oraz tarczy 0/25. Czyli atakuje za 0, a broni się dwukrotnie za 25 i 15."

Z tego punktu wynika, że lepiej jest blokować dwoma tarczami np. MMS
(37 def) niż np. SoV (35 def) lub SA(30 def) z MMS, jeśli atakują nas 2 lub więcej potworów...

Avenger ma 38 def, więc tepretycznie powinien być lepszy i do blokowania 1 jak i 2 potworów jednocześnie...

Powiem tylko, że to się chyba sprawdza... na filmie juggernaut hunt, gdzie Tedunio je blokował sprawdził czy MMS lepiej blokuje od Avenger'a i wyszło mu, że Avenger lepszy, dlatego myśl, że teoria pana Khana sie sprawdza...:cup: :cup: :cup:

Princes
07-01-2007, 13:40
Czyli blokowac z Avangerem ?
Czy z sovem i mms ????
Teraz juz sam nie wiem :)

marbest17
07-01-2007, 13:50
@up
hehe... zdążyłem przeczytać twój post przed editem :P...

Według mnie najlepiej samemu sprawdzić to na jakimś stworku... wkońcu nie trzeba wiele... ale ja jestem za Avengerem :D...

Ale tak naprawde wiecie czym najlepiej by sie blokowało ?
Enchanted Staff (39 atk, 45 def)... tylko szkoda, że działa przez 60 sec (podobno)....

odeus13
07-01-2007, 17:06
Jest to tak :
1. 1 atak- na skilach 70+ to duza roznica w zadawanych obrazeniach.
2. 1 defensive- to wielka roznica dla duzych leveli knightow co blokuja na huntach np demony.
3. 1 armor- zmniejsza obrazenia (te ktore przypadaja na armor np. jak atakuje cie wiecej niz 2 stworki lub obrazenia sa za silne przechodza przez tarcze i wtedy zatrzymuja sie na armorze badz dostaje sie bloodhit- wtedy taki hit jest mniejszy jesli masz dobry armor,helm,legi czy buty.

Mam nadzieje ze pomoglem

Lillius
07-01-2007, 22:03
@up
glupi jestes -.-

Ej ty jesteś jakiś inny, bo chyba chciałeś zaszpanować czymś czego nigdy nie miałeś chyba marzysz o tym c secie o który tutaj się rozchodzi... :baby: i te"qrwa" zachowaj dla siebie pajacu :]

LarvaExotech
08-01-2007, 13:48
Ale to prawda, C-Set i P-Set nie robią aż takiej wielkiej różnicy przy skillach 70+, zdecydowana większość obrażeń jest blokowana przez shield.

Ingerus
08-01-2007, 16:19
wacham sie pomedziy kupnem fire axe i knight axe. moglby mi ktos doswiatczony doradzic co lepiej kupic?
f axe 38 atc / 16 def
k axe 33 atck / 21 def

Lillius
08-01-2007, 16:26
wacham sie pomedziy kupnem fire axe i knight axe. moglby mi ktos doswiatczony doradzic co lepiej kupic?
f axe 38 atc / 16 def
k axe 33 atck / 21 def

No logiczne, że Fire axe...

LarvaExotech
09-01-2007, 12:50
f axe 38 atc / 16 def
k axe 33 atck / 21 def

Jeśli masz tarcze która ma powyżej 21 defa (nie powinno być problemu ze zdobyciem takiej) to kup fire axe, bo def broni nie ma żadnego znaczenia, jeśli def tarczy przewyższa def broni.

goku19
13-01-2007, 03:34
ha to z avengerem jest dobre! jesli to prawda (chociaz niezbyt mi sie chce w to wierzyc...) to sov powinien porzadnie pojsc w dol;p a wraz z nim mms;]

A co do arma/defa/skilli to trapi mnie jedno pytanie:> czy bardziej sie oplaca nosic platinium amulet (arm:2) czy moze protection amulet ktory "Zmniejsza obrażenia od wszystkiego, ma 250 ładunków"... Hmmm zmniejsza od wszystkego czyli od magii tez (na to wychodzi).

Lillius
13-01-2007, 09:44
Nałóż Platinum amulet bo ma 2 arm+, bo tamten zmniejszy ci obrażenie o max 2 dmg, a jak dostaniesz 250 hitów to zniknie...

Vikitorus
27-02-2008, 19:08
okok ale to wszystko jest pod knightów bo oni używają broni z def'em.

a co w przypadku palli i druidow/sorców?
pall w 2 recznej broni nie ma defa więc od razu idzie hit na pancerz, sorc/druid mają słabe skile shildingu (30-gz) więc też to idzie na pancerz------------------->można jakoś obliczyć na oko hity danych potworów?

1.
po otrzymywanym expie na 100% nie można (dwarf guard przykładowo z p setem bije od 30-95, minotaur guard z p setem bije od 20-70 różnica -> 5 expa)

2.
a załużmy że dwarf guard atakuje double axe (bo to wypada) który ma ataku:35 a sorc ma demon shielda->czy to zwiększa prawdopodobieństwo że częściej będziemy przyjmowali cios na tarcze?
\/
a jak bedzie z armorem (załuzmy że suma legów, arma, helmu, butów ew.amuletu) ma jakieś znaczenie przy powodzeniu próby pancerza?
to też wiąże się z bronią potwora?

KTOŚ ODPOWIE?

Khar
27-02-2008, 20:30
1 atk to naturalnie większe obrażenia liczone jakimś algorytmem wewnątrz-tibijskim, które nie będe przytaczał, bo szkoda szarych komórek na matematyke. 1 arm to oczywiście, moderator obrażeń jakie możesz otrzymać...analogicznie, im większy arm zestawu ekwipunku, który nosisz tym więcej zredukowanych obrażeń, które otrzymasz. 1 arm natomiast to szansa ominięcia ataku, według wyżej opisanego algorytmu.

Depeszowiec92
27-02-2008, 20:51
@up
Piliście aktimela bo coś archeologia wam się nawraca

DarkRafi
27-02-2008, 20:56
a co do tych mieczy to chyba jest inaczej.....liczy sie najwiekszy def. jaki masz czyli np jesli masz def tarczy 40 a def broni 25 to liczy sie ten wiekszy kiedys o ty czytalem im koles tkai udawadnial na zerku i byly podobne jak sciagnol miecz ;]

wojcio14
27-02-2008, 21:00
koffam was n44bki plis patrzcie na date