Pokaż pełną wersje : Tibia restartuje mi komputer
Zacznijmy od tego, że jeszcze dzis rano mialem problem z nagłym wyłączaniem się mojego monitora... przeinstalowalem sterowniki od karty graficzne i niby podzialalo... ale teraz jak wlacze tibie to odrazu mam reset komptutera.
Przeinstalowywanie nic nie dalo, mam win xp jesli to cos pomoze
Czyli wyłączał Ci się niespodziewanie monitor, przeinstalowałeś sterowniki grafiki i Tibia klops?
Sprawdź stabilność systemu na innej aplikacji (grze), bądź puść na kompie jakiegos benchmarka (np. 3dmark), może stery są dupnięte poprostu.
Jeśli przejda bez skazy to cóż.....
soa#1.
Prawdopodobnie z twoim kompem jest cos nie tak albo (mało prawdopodobne) w aplikacji tibii wszedł ci jakis wirus. Przeinstaluj kompa i zainstaluj ponownie tibie. Jezeli to nic nie da to poprostu albo nie graj dalej w tibie albo kup se nowego kompa (zalecam rozwiazanie nr.2 :] :evul:
.....::::: Tibia cool ::::::......
Czyli wyłączał Ci się niespodziewanie monitor, przeinstalowałeś sterowniki grafiki i Tibia klops?
Sprawdź stabilność systemu na innej aplikacji (grze), bądź puść na kompie jakiegos benchmarka (np. 3dmark), może stery są dupnięte poprostu.
Jeśli przejda bez skazy to cóż.....
soa#1.
Już wiem, że to nie tibia ale ogólnie wszystkie gry, sprawdzałem na helbreathie i to samo sie dzieje. Mam radeon'a 9200 se (jak ktos kiedys powiedzial "szajs jakich malo") aczkolwiek nie sadze zeby nie poradzil se z takimi wymaganiami jak ma tibia :evul:
Czyli czujnik temperatury nieobecny na gpu.....
Z tego co się oriętuję, to w ccc (catalyst control center~) jest zakładka 'podkręcania~' i tam jest króciutki test na to czy karta artów nie wywala.
Sprawdź to czy się tam też wydupia.
Podaj wersję sterowników jakie wgrałeś, i jakie masz obecnie.
Pablosso
14-07-2006, 16:20
Skoro przy wszystkim się restartuje to może jakiś problem z chłodzeniem. Czy słyszysz podczas startu/pracy systemu jakieś dziwne "buczenie" z obudowy?
Skoro przy wszystkim się restartuje to może jakiś problem z chłodzeniem. Czy słyszysz podczas startu/pracy systemu jakieś dziwne "buczenie" z obudowy?
No, nigdy nie zawadzi wyjąć grafę z kompa, przeczyścić z kurzu wentylatorka, naoliwić łożysko, przesmarować pastą rdzeń.
Ale to już wyższa szkoła jazdy.
Dane o sterowniku:
Dostawca sterownika: ATI Technologies Inc.
Data sterownika: 2003-06-25
Wersja sterownika: 6.14.10.6368
Podpis cyfrowy: Microsoft Windows Hardware Compatibility Publisher
Jesli nie sa to pelne dane, to gdzie mam ich szukac ?
Przy instalowaniu tego ccc pojawia mi sie taki blad:
Severe
INF error
Video driver not found.
a potem...
Severe
Setup was unable to complete this installation.
Tryo to setup your display adapter with a standart VGA
driver before running setup.
A co do tego czyszczenia, to w moja wiedza konczy sie na przeczyszczeniu wentylatora.
Kasztaniaczek
15-07-2006, 10:22
A moze to chodzi o chlodzenie procka?
Ja mialem starego kompa....(lepiej niemowioc jakie mial parametry) z przed 5 lat i srednio co tydzine musialem przeczyscici lozysko w tym wentylatorze a jak nie przeciscilem to sie wylanczal pisk z kompa byl;)
heh mialem to prawdopodobnie masz cos z karta graficzna
moze cos z klimatyzacja karty
Ja miałem to samo i po kilku dniach karta graficzna padła :/ Kupiłem nową i lepszą i jest teraz all ok.
..::QRAS::..
15-07-2006, 11:50
mialem identyczna sytuacje karta graf radeon 9550 i tez zwiecha non stop to dalem do serwisu i stwierdzili ze padla i teraz smigam na geforce 6600 i jest elegancko.
Najlepiej to kup se jakas nowa leprza karte graficzną. Ja np mam geforce i działa mi elaegancko :) B) :]
A może Ci się po prostu komp przegrzewa czy coś? Poobserwuj wiatraczek :P
ja mam tak samo=/ jak gram w tibie to po jakimś czasie mi się komp resetuje- ale tylko jak expie- jak stoje w dp albo skilluje to nie, i tylko podczas tibi tak mam
A może Ci się po prostu komp przegrzewa czy coś? Poobserwuj wiatraczek :P
Komp się nie przegrzeje odrazu.
Jeżeli wiatrak chodzi na swoich obrotach niema szans, chyba żę ma podkręconego procka.
King Mati
18-07-2006, 07:58
Zacznijmy od tego, że jeszcze dzis rano mialem problem z nagłym wyłączaniem się mojego monitora... przeinstalowalem sterowniki od karty graficzne i niby podzialalo... ale teraz jak wlacze tibie to odrazu mam reset komptutera.
Przeinstalowywanie nic nie dalo, mam win xp jesli to cos pomoze
ja mam nowego kompa od miesiaca i nie resetna sie ani razu od dzis mam neta gralem w tibie 1 h i nagle sam sie komp restna....
jesli jeszcze raz sie resetnie przez tibie to koncze z nia.
komp mi sie nie przegrzewa na 100 % bo nie raz chodzil po kilka dni non stop.
jego parametry:
pentium(R) D 3.20GHz
ponad 1,500 Gb ram
karta to NVIDIA Ge Force 6200 Le (256 MB )
pentium(R) D 3.20GHz
ponad 1,500 Gb ram
Typowy komp z Vobisu/MM.
Kto kupuje taką szajską kartę do takiego konfigu?
Podaj markę i model zasilacza, oraz czy grafika jest chłodzona pasywnie czy może powietrzem.
..::QRAS::..
18-07-2006, 09:35
pewnie juz kasy zabraklo na graficzna ;p
Ja miałem też taki problem ,zrobiłem format i na nowo zainstalowalem XP i po kłopocie :] ale nie wiem jak to u ciebie będzie ale możesz zobaczyć.
Miałem ten sam problem. Pomogło zainstalowanie nowych sterowników muzycznych. Przyczyną może być także wirus...
Edit: Mój błąd :P Przecież w Tibii nie ma głosu.
a mi restartuje kompa tylko jak gram w tibie O_o. Zwykle dzieje sie to przy zmianie poziomu ( -1,+1 itp) i nie moge sobie z tym poradzic, juz nawet tibie reinstalowalem.
S.T.E.K.
18-07-2006, 19:40
W okresie letnim już tak jest, że czasem coolery nie wyrabiają. Jak ci się zrestartuje to wejdź do BIOSu i sprawdź temperaturę proca. Też mi się bardzo grzał w lato (55+ na luzie, w BIOSie 85 i res). Pomogło przeczyszczenie coolera i świeża pasta na rdzeń, a ostatnio nowy wentylator wyciągający powietrze z obudowy. Jak jeszcze dodam, że radiator z miedzi i cooler max 7200 obrotów... to dziw, że się tak smażył (wina złego obiegu powietrza w obudowie).
King Mati
18-07-2006, 20:18
Typowy komp z Vobisu/MM.
Kto kupuje taką szajską kartę do takiego konfigu?
Podaj markę i model zasilacza, oraz czy grafika jest chłodzona pasywnie czy może powietrzem.
kompa kupilem na ebay.com a co do karty daje ss bo nie wiem czy dobre podalem jej paametry bo jesli jest taka szajska to ja zmienie
http://img278.imageshack.us/img278/9278/kartamr8.jpg (http://imageshack.us)
http://pclab.pl/art17356-28.html
Tu masz test porównawczy kilkudziesięciu kart graficznych, wprawdzie są one na złączu agp, ale ogólna zależność jest widoczna.
http://sklep.benchmark.pl/katalog_3139.html
Tu masz przykłady jakie są modele GF wraz z orietacyjnymi cenami, jednak na allegro/w innych sklepie znajdziesz te same modele kilkadziesiąt złotych taniej.
Ja osobiście poleciłbym Tobie jakiegoś 6600GT, sam używam takowego od pół roku i nie narzekam. Jeśli niejest Tobie obcy OverClocking (a niestety myślę że jest :/ ) to poleciłbym Tobie 7300GT bądź 7600GS, są one porównywalne cenowo z 6600GT i 'fabrycznie' słabsze, jednak są bardzo podatne na o/c i przeganiaja 6600GT po podkręceniu. Sam bym takie kupił, tylko ja kupowałem kompa 10 lutego, a seria 7xxx miała premierę ~18 lutego.....
Dwa linki również pomocne przy wyborze:
http://pclab.pl/art19238-3.html
http://pclab.pl/art18890-9.html
Tak dla pewności podaj jeszcze jeśli możesz markę oraz model zasilacza, ponieważ już się nieraz spotkałem z tym, że w predefioniowanych konfiguracjach za 3k są zasilacze za 70 zł.
Mozliwa tez jes t wina zasilacza. Sprawdz napiecia i sproboj odlaczyc zbedne dyski cd-romy dvd itd. W kompach czesto montuje sie pseudozasilacze za 50 zl i pozniej napiecia skacze.
King Mati
29-07-2006, 08:12
i dzis znowu sie resetna ale tym razem nie gralem w tibie mi sie wydaje ze jest jakies zwarcie bo ktos juz to pisal na forum...
@up:ostatni post
Też tak kiedyś miałem. W 95% masz wirusa zalecam tobie iść do firmowego serwisu (ja nie mam z tym kłopotów, gdyż mam kompa Optimusa). Oni ci zalatwią gruntowne czyszczenie kompa i/lub podzespołów. Później jak odbierzesz to instal windowsa/linuxa :D.
King Mati
29-07-2006, 08:35
@up:ostatni post
Też tak kiedyś miałem. W 95% masz wirusa zalecam tobie iść do firmowego serwisu (ja nie mam z tym kłopotów, gdyż mam kompa Optimusa). Oni ci zalatwią gruntowne czyszczenie kompa i/lub podzespołów. Później jak odbierzesz to instal windowsa/linuxa :D.
watpie ze mam wirusa bo komp osotanio resetna mi sie z miesiac temu mnie wiecej wtedy gdzie jest post z ss karty graficznej i dzis 2 raz reset a i ma moze ktos linka do programu HWDOCTOR ??
King Mati
29-07-2006, 23:57
@odswiezam bo jak bym dal edit to nikt by nie zobaczyl posta
Prosze linka do programu HWDOCTOR
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.