zaloguj się

Pokaż pełną wersje : "Wojna" w Izraelu

Caer
18-07-2006, 00:12
Jako iż przebywam w Izraelu, jestem "dośc zainteresowany" tą "wojną". Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat. Do tej pory uważałem się za antysemitę, ale pod wpływem ostanich wydarzeń zaczynam zmieniać poglądy. Uważam iż Izrael robi dobrze, podejmując walkę z Hezbollahem. Hezbollah jest to organizacja terrorystyczna, która dokonała wielu ataków terrorystycznych na terenie Izraela. W owych atakach, w samym zeszłym roku zginęło ok. 300 osób. W tym kobiety i dzieci. Czy w tej sytuacji, Izrael nie ma prawa do walki z Hezbollahem, który wyraźnie "przejmuje władzę" w Libanie? Na Onecie pojawia się dość sporo artykułów na temat sytuacji w Izraelu i czytając komentarze zauważyłem, że większość ludzi jest przeciwko Izraelowi, a popiera Hezbollah. Kilka komentarzy:

"Drag nach Osten" kiedyś prowadzili go Niemcy teraz pałeczkę przejęli po nich o ironio losu Izraelczycy- czyli naród, który powinien pamiętać to, że siłą i bezwzględnością nie da się zwyciężyć.

Izrael dokonał agresji na Liban
powinna być międzynarodowa interwencja w celu wyparcia Izraela z okupowanych ziem arabskich.

Czy Izrael obowiązuje jakiekolwiek prawo międzynarodowe?
Zachowują sie od lat jakby conajmniej wokół swoich granic mieli Wietnam, Gwatemale lub Czeczenie. A może oni sa wybrani skoro garstka zwana armią trzęsie całym regionem mniej ważnych i super ważnych czyli G8.

Gdy ci sami terroryści porywali ludzi w Iraku i odcinali im głowy "na żywca", wszyscy uważali ich za diabłów wcielonych. Teraz ich popierają. Dlaczego? Czy tylko dlatego, że ofiarami są żydzi? I oni jeszcze zapewne twierdzą iż nie są antysemitami.

Czy to nie chore, że ludzie popierają terrorystów, a nie państwo które broni swoich obywateli?

spider-bialystok
18-07-2006, 00:40
A Izrael to co? 18 ludzi splonelo zywcem w tym 9 dzieci gdy Izrael zestrzelil samochod z uciekajacymi Libanczykami, ale co tam, przypadek. Hezbollach w Libanie jest praktycznie poza wladza rzadu. Po co niszczyc infrastrukture kraju? Po co mordowac cywili? W zeszlym roku zginelo 300 osob po stronie Izraela? A ilu zginelo Palestynczykow czy Libijczykow?? Niech lapia terrorystow [ktorzy, jak wiadomo, nie biora sie znikad] Wg mnie Izrael sam do tego doprowadzil, od poczatku swojego istnienia. I nie, nie jestem antysemita, zbyt wielu jest Zydow, ktorzy zasluguja na szacunek i podziw. Jednak nie ma co sie dziwic, ze samo istnienie Izraela i jego funkcjonowanie wzbudza oburzenie u niepoprawnych politycznie Arabow. Co do Iraku i polityki USA to moje stanowisko widac jasno po podpisie. Widzac co przyniosla ta okupacja sam mialbym ochote ukrecic leb kilku politykom.
Swoja droga ciekawi mnie jak to wyglada z perspektywy osoby mieszkajacej w Izraelu. Jestem otwarty na dyskusje.
PS. Wojna Izraela, a nie w Izraelu

Caer
18-07-2006, 00:49
18 ludzi splonelo zywcem w tym 9 dzieci gdy Izrael zestrzelil samochod z uciekajacymi Libanczykami
W każdej wojnie, chociaż by nie wiem jak ostrożnie prowadzonej, zawsze dojdzie do ofiar wśród cywili. Izraelczycy nie ginęli w czasie wojny, tylko w czasie ataków terrorystycznych.

Niech lapia terrorystow
Łapią. I to od cholery. Mieszkam na Yafo, arabskiej dzielnicy w Tel-Awiwie. W zeszłym tygodniu zgarnięto araba, który mieszkał na przeciwko mnie. Miał w domu 10kg materiałów wybuchowych. Wydawał się "normalnym", spokojnym człowiekiem.

!Edit:
Nowy art na Onecie :P
Hezbollah odrzucił międzynarodowe propozycje rozejmu jako "izraelskie warunki" i oskarżył zagranicznych wysłanników o umożliwianie Izraelowi zyskania czasu na kontynuowanie ofensywy w celu zmuszenia Libanu do poddania się.
Izrael uzależnił ewentualny rozejm od zwolnienia dwóch uprowadzonych przez Hezbollah żołnierzy i wycofania się bojówek Hezbollahu z rejonów przygranicznych.

spider-bialystok
18-07-2006, 00:56
Co do zamachow na ludnosc cywilna to jest nie do przyjecia i to po zadnej ze stron, ani po arabskiej ani po izraelskiej. Lecz sam wiesz najlepiej, czemu Arabowie tak nienawidza Izraela i maja powody. Btw. Ostrzal [a raczej masakra] rodziny na plazy przez izraelski smiglowiec to nie byl terroryzm?

Caer
18-07-2006, 01:01
Lecz sam wiesz najlepiej, czemu Arabowie tak nienawidza Izraela i maja powody.
Wiem czemu Arabowie nienawidzą Izraela i jego obywateli. Ale jakie oni mają ku temu powodu? To, że Izraelczycy powrócili na swoje ziemie? To, ze po tylu latach ponownie mają swoje państwo? A wiesz co w tym jest najśmieszniejsze? To, że Arabowie sami sprzedali większość ziem Izraelczykom.

Ashlon
18-07-2006, 01:06
Hezbollah jest to organizacja terrorystyczna, która dokonała wielu ataków terrorystycznych na terenie Izraela.

W takim razie Amerykanie powinni wyslac juz 5 bomb termojadrowych na Afganistan, Irak itd. Bo terrorysci stamtad pochodzili!

W owych atakach, w samym zeszłym roku zginęło ok. 300 osób.

A teraz tyle zginelo w tydzien po bombardowaniu przez izraelskie sily powietrzne.

Czy w tej sytuacji, Izrael nie ma prawa do walki z Hezbollahem, który wyraźnie "przejmuje władzę" w Libanie?

PiS tez powoli przejmuje wladze w Polsce. Czekamy na bombki od Ruskow ;)

Gdy ci sami terroryści porywali ludzi w Iraku i odcinali im głowy "na żywca", wszyscy uważali ich za diabłów wcielonych.

SS tez wycinalo w pien Polakow, ale sami Polacy starali sie oszczedzac cywilow. A Izrael od razu pierdut bombki w budynki mieszkalne...

Izrael uzależnił ewentualny rozejm od zwolnienia dwóch uprowadzonych przez Hezbollah żołnierzy i wycofania się bojówek Hezbollahu z rejonów przygranicznych.

Czyli "musicie rozbroic granice"?
Powiem tak : gdyby panstwu Izrael faktycznie zalezalo na zlikwidowaniu terrorystow, nie potrzeba byloby mobilizowac calej armii. Wystarczyloby kilka szwadronow snajperow, kombandosow, ew. 2-3 dywizje pancerne z obstawa. A to mi wyglada po prostu na demonstracje sily. Nie chce byc czarnowidzem, ale kiedys cierpliwosc Arabosow sie skonczy i zamiast bawic sie w spadajace samoloty, pier***na w ten Izrael atomowke, tak jak Amerykanie w Hiroszime. Skutki juz znamy.

@edit:

Wiem czemu Arabowie nienawidzą Izraela i jego obywateli. Ale jakie oni mają ku temu powodu? To, że Izraelczycy powrócili na swoje ziemie? To, ze po tylu latach ponownie mają swoje państwo? A wiesz co w tym jest najśmieszniejsze? To, że Arabowie sami sprzedali większość ziem Izraelczykom.

W takim razie znow czas na husarie i Wielkie Odzyskiwanie ziem Rzeczpospolitej Obojga Narodow!

spider-bialystok
18-07-2006, 01:13
Co by bylo, gdyby kazdy zechcial wracac na "ziemie przodkow"... Wrocili tam po tysiacach(!) lat, zjezdzali sie tam i w koncu oglosili, ze chca na czesci ziem stworzyc wlasne panstwo... co bylo nie do przyjecia. Z dotychczasowych mieszkancow uczynili ludzi drugiej kategrii i wprowadzili swoje wojska na ziemie ludzi, u ktorych do niedawna byli goscmi. Wszystko to przy pelnym poparciu politycznym i finansowym USA. A co smieszniejsze Zydzi, ktorzy nie uznaja istnienia panstwa zydowskiego na tych ziemiach do czasu przyjscia Mesjasza, sa przesladowani...

Caer
18-07-2006, 01:16
A teraz tyle zginelo w tydzien po bombardowaniu przez izraelskie sily powietrzne.
W ciągu ostatniego tygodnia, zginęła bodajże 154 Arabów (nie pamiętam dokładnie) i 93 Izraelczyków. Gdyby nie to, że Arabowie są słabo uzbrojeni, byłoby dużo więcej ofiar po stronie Izraela.

PiS tez powoli przejmuje wladze w Polsce. Czekamy na bombki od Ruskow
PiS nie jest organizacją terrorystyczną. Chociaż... ;-)

SS tez wycinalo w pien Polakow, ale sami Polacy starali sie oszczedzac cywilow. A Izrael od razu pierdut bombki w budynki mieszkalne...
Możliwe, że cię rozczaruję, ale większość rakiet uderzyła nie w budynki mieszkalne, acz w różne obiekty Hezbollahu. Owszem, zbombardowano lotnisko, autostradę, zablokowano port. Większość rakiet uderzała w siedziby Hezbollahu, w siedzibę telewizji Hezbollahu Al-Manar.

Nie. Terroryści mają wycofać się z rejonów przygranicznych i przestać ostrzeliwać tereny Izraela. Liban ma tam wysłać swoje jednostki, aby chroniły granicy m. in. przed Hezbollahem.

A to mi wyglada po prostu na demonstracje sily.
Bo to JEST demonstracja siły. To nie Europa. To jest zasrany Bliski Wschód. Gdyby Izrael wysłał do walki "kilka szwadronow snajperow, kombandosow, ew. 2-3 dywizje pancerne z obstawa", do walki ruszyłby Egipt, Jordania, Syria i cholera wie co jeszcze. Teraz tego nie zrobią, gdyż wiedzą, że Izrael się nie zawaha.

Nie chce byc czarnowidzem, ale kiedys cierpliwosc Arabosow sie skonczy i zamiast bawic sie w spadajace samoloty, pier***na w ten Izrael atomowke, tak jak Amerykanie w Hiroszime. Skutki juz znamy.
Cierpliwość arabów kończyła się już parę razy. Z tragicznymi dla nich skutkami. (vide wojna sześciodniowa)

!Edit:
Co by bylo, gdyby kazdy zechcial wracac na "ziemie przodkow"...
Na szczęście nie wszyscy chcą ;]

Wrocili tam po tysiacach(!) lat, zjezdzali sie tam i w koncu oglosili, ze chca na czesci ziem stworzyc wlasne panstwo... co bylo nie do przyjecia.
No patrz, Polacy w czasie rozbiorów także chcieli odzyskać swoje państwo ;P Wiem, są to dwie odmienne sytuacje, ale według mnie można to porównać (w pewnym stopniu)

Z dotychczasowych mieszkancow uczynili ludzi drugiej kategrii i wprowadzili swoje wojska na ziemie ludzi, u ktorych do niedawna byli goscmi.
Nie uczynili z nich mieszkańców drugiej kategorii. Wszyscy Arabowie dostali obywatelstwa izraelskie, nie mają teraz ŻADNYCH problemów ze znalezieniem pracy i są traktowani jak inni obywatele Izraela.

Wszystko to przy pelnym poparciu politycznym i finansowym USA.
USA nie miało nic do gadania. Decyzja należała do specjalnej komisji powołanej przez ONZ, w której skład nie wchodziło USA.

Matek
18-07-2006, 08:08
Ogolnie jestem przeciwny jakimkolwiek interwencja zbrojnym: niezaleznie czy to wynik nieporozumienia czy walki z terroryzmem.

Jednak nie mozna zapominac, ze to nie Izrael rozpoczal ten konflikt. Rakiety zostaly wystrzelone z terytorium Libanu: jest to jawny akt agresji, Izrael ma prawo bronic sie i atakowac. A smierc cywili: nie przypominam sobie, zeby ktorykolwiek z was przejmowal sie smiercia cywili, kiedy USA najechalo na Irak? To normalne, ze na wojnie gina nie tylko zolnierze.

Popieram Izrael.

Co by bylo, gdyby kazdy zechcial wracac na "ziemie przodkow"... Wrocili tam po tysiacach(!) lat, zjezdzali sie tam i w koncu oglosili, ze chca na czesci ziem stworzyc wlasne panstwo... co bylo nie do przyjecia. Z dotychczasowych mieszkancow uczynili ludzi drugiej kategrii i wprowadzili swoje wojska na ziemie ludzi, u ktorych do niedawna byli goscmi. Wszystko to przy pelnym poparciu politycznym i finansowym USA. A co smieszniejsze Zydzi, ktorzy nie uznaja istnienia panstwa zydowskiego na tych ziemiach, do czasu przyjscia Mesjasza, sa przesladowani...

Roznica jest taka, ze Izrael juz ma niepodleglosc. A jako niepodlegly kraj ma prawo sie bronic. Byc moze mieszka ktos z was na mazurach, prawda? Moja babcia zostala przesiedlona z Wilna na mazury, ktore kiedys nalezaly do prusow. I co: czy jak taki niemiec przyjdzie i powie 'oddawaj ziemie, bo nalezy do moich przodkow a wy ja zasiedliliscie nielegalnie' mam mu ustapic;)

spider-bialystok
18-07-2006, 09:27
Ogolnie jestem przeciwny jakimkolwiek interwencja zbrojnym: niezaleznie czy to wynik nieporozumienia czy walki z terroryzmem.
Jednak nie mozna zapominac, ze to nie Izrael rozpoczal ten konflikt. Rakiety zostaly wystrzelone z terytorium Libanu: jest to jawny akt agresji, Izrael ma prawo bronic sie i atakowac.
A smierc cywili: nie przypominam sobie, zeby ktorykolwiek z was przejmowal sie smiercia cywili, kiedy USA najechalo na Irak? To normalne, ze na wojnie gina nie tylko zolnierze.
Z tym, ze Izrael zabijal zabijal Palestynskich cywilow nawet bez wojny. A Libanu nie mozna traktowac jako panstwa terrorystow, gdyz Na terenie Libanu Hezbollah zbudował swego rodzaju państwo w państwie, które znajduje sie de facto poza kontrolą władz Libanu. A naloty izraelskiego lotnictwa na budynki mieszkalne w strefie Gazy? Ataki na Izrael mozna wiec rozumiec jako odwet za ich ataki.

Moja babcia zostala przesiedlona z Wilna na mazury, ktore kiedys nalezaly do prusow. I co: czy jak taki niemiec przyjdzie i powie 'oddawaj ziemie, bo nalezy do moich przodkow a wy ja zasiedliliscie nielegalnie' mam mu ustapic;)
Tyle, ze Polakow przesiedlano, a Zydzi sami tam przyjezdzali
W sumie to uwazam, ze w tym calym ataku na Liban chodzi o sprokowanie Iranu. Jesli Iran poprze zbrojnie Liban wtedy Izrael i USA beda mialy powod to inwazji na Iran.

Zamor1
18-07-2006, 09:52
wojna miedzy Izraelem a Hezbollahem hmmm mysle ze Izrael dobrze zrobil atakujac na nich ale jak wiadomo Izrael jest sojusznikiem Stanów Zjednoczonych i co za tym idzie ? Znow stany wezma sie do roboty i zetną caly Liban, a czytajac dzisiejszy material na Interia.pl dowiedzialem sie ze chca wplątać w konflikt także Iran i Syrię, a Liban jest tylko przynętę, pionkiem, który można poświęcić w grze. no niestety ;/

link do tego materialu :

http://fakty.interia.pl/swiat/bliski_i_srodkowy_wschod/news/Wojna_ju%BF_trwa,771431

bedzie tak samo jak z Jugoslawia kiedy to zbombardowali ich i juz to panstwo nie istnieje jak wiemy oraz z Irakiem, na poczatku chodzilo o bombe biologiczna czy jakas tam, nie wiem dokladnie, a teraz doszlo do tego ze juz sami Irakijczycy sie zabijaja... wczesniej nikt o tym nie pomyslal nikt sie nie zabijaj, nie wysadzal sie w powietrze a dzis ?

Pacek
18-07-2006, 10:02
wojna zawsze jest złem i nie ma dla niej rzadnego usprawiedliwienia bo chęć zabicia drugiego człowieka jest jedną z najgorszych rzeczy jaka istnieje na tej ziemi jednakrze gdy trzeba to trzeba a gadanie ze cywile niewinni giną tam akurat w państwie gdzie każdy ma kałacha i granaty w domu jest dość dziwne. To nie będzie wojna w której ktokolwiek zwycięży, będzie to długotrwałe ostrzeliwanie się rakietami i wzajemne oskarżanie się o rozpoczęcie tej wojny. Zauważcie tylko jedna rzecz, kiedy gdziekolwiek na swiecie wybucha jakiś konflikt G. Bush wygłasza orędzie i grozi interwencją (misją stabilizacyjną) tymczasem tutaj USA milczy, ciekawe czemu [;

Matek
18-07-2006, 10:20
Zauważcie tylko jedna rzecz, kiedy gdziekolwiek na swiecie wybucha jakiś konflikt G. Bush wygłasza orędzie i grozi interwencją (misją stabilizacyjną) tymczasem tutaj USA milczy, ciekawe czemu [;

Niedoinformowany jestes.

spider-bialystok
18-07-2006, 10:30
wojna zawsze jest złem i nie ma dla niej rzadnego usprawiedliwienia bo chęć zabicia drugiego człowieka jest jedną z najgorszych rzeczy jaka istnieje na tej ziemi jednakrze gdy trzeba to trzeba a gadanie ze cywile niewinni giną tam akurat w państwie gdzie każdy ma kałacha i granaty w domu jest dość dziwne.
A w USA to co? Ludzie tez maja bron w domu i nikt im jakos nie wypomina
Zauważcie tylko jedna rzecz, kiedy gdziekolwiek na swiecie wybucha jakiś konflikt G. Bush wygłasza orędzie i grozi interwencją (misją stabilizacyjną) tymczasem tutaj USA milczy, ciekawe czemu [;
Widocznie tak ustalil z Izraelem.

Lasooch
18-07-2006, 10:32
Powiem tak : gdyby panstwu Izrael faktycznie zalezalo na zlikwidowaniu terrorystow, nie potrzeba byloby mobilizowac calej armii. Wystarczyloby kilka szwadronow snajperow, kombandosow, ew. 2-3 dywizje pancerne z obstawa. A to mi wyglada po prostu na demonstracje sily. Nie chce byc czarnowidzem, ale kiedys cierpliwosc Arabosow sie skonczy i zamiast bawic sie w spadajace samoloty, pier***na w ten Izrael atomowke, tak jak Amerykanie w Hiroszime. Skutki juz znamy.

O, właśnie, żesz k*rwa. I ja się tego boję. Dotychczas we wszelkiego rodzaju przepowiednie nie wierzyłem, ale teraz zaczynam się bać... otóż w Biblii jest zaszyfrowane niby, że w 2000 (nie było) lub 2006 roku będzie (ale ponoć da się uniknąć) zagłada atomowa, która rozpocznie się w Izraelu. Bzdury? Z jednej strony tak, ale są zaszyfrowane i inne rzeczy, które się spełniły. Co prawda imho wystarczy dowolny ciąg liter o wystarczającej długości, żeby można w nim było odnaleźć dowolną przepowiednię (np. w Moby Dicku znaleźli, że księżna Diana będzie miała wypadek)... ale mimo wszystko. Mamy już na Bliskim Wschodzie wojnę. Kto wie, co będzie dalej?

Taki może little offtop, i pierdoły (oby xd), ale co tam.

Tyle, ze Polakow przesiedlano, a Zydzi sami tam przyjezdzali
W sumie to uwazam, ze w tym calym ataku na Liban chodzi o sprokowanie Iranu. Jesli Iran poprze zbrojnie Liban wtedy Izrael i USA beda mialy powod to inwazji na Iran.

Który to właśnie Iran wzbogaca uran (jak to brzmi xd)... świat dąży do zagłady ;S

Jedyne pocieszenie w tym, że to nasze kochane polskie zadupie nie jest zbyt ważnym celem strategicznym... I może wszyscy zapomną o nas, i żadna kilkumilionokilotonowa bombka tu nie spadnie.

spider-bialystok
18-07-2006, 10:43
Który to właśnie Iran wzbogaca uran (jak to brzmi xd)... świat dąży do zagłady ;S
To wlasnie moze uratowac Iran przed inwazja.. Jesli w koncu uda im sie wyprodukowac bombe atomowa mogaca dosiegnac Izraela wtedy USA ich nie zaatakuja.

ripper
18-07-2006, 11:04
W Izraelu napie*dalają się od kiedy pamiętam -.- Gdyby Żydzi nie zapragnęli powrócić na swe ziemie, a dobry Wujek Sam im na to nie pozwolił, to teraz mielibyśmy święty spokój. Czy Izrael istnieje czy nie, Żydzi i tak są wszędzie, więc po cholere im to państwo? -.-

PiXik
18-07-2006, 11:27
Mój Tatko zawsze mawiał ,że jak chcą się strzelać zabijać to niech idą na pustynie odwalą się od ludzi i będzie git.Bo Oni zawsze się tam tłukli i zawsze będą ot takie chore narody

Badzo
18-07-2006, 12:04
Afff... Tak sobie to śledze w telewizji i internecie i nachodzi mnie myśl.
Izrael atakuje Liban - dobra , ginie ok. 100 cywilów. No to w odwecie Liban bombarduje jakies tam miasto izraelskie, nazwy nie pamietam. Ginie dużo mniej cywili. Odpowiedz Izraela - "Będą dalekosiężne konsekwencje". No do cholery, czy Liban nie może sie bronić? Może mają czekać, aż Izrael ich wytnie?
Druga sprawa:
Izrael chce zniszczyc południe Libanu, doradza ewakuacje mieszkańców. Wszsystko byłoby ok, gdyby nie to, ze drogi są rozwalone, a izrael strzela do uchodźców...

Generalnie jestem nastawiony neutralnie w stosunku do tego konfliktu, ale nie podoba mi sie zachowanie Izraela.

Lasooch
18-07-2006, 12:57
To wlasnie moze uratowac Iran przed inwazja.. Jesli w koncu uda im sie wyprodukowac bombe atomowa mogaca dosiegnac Izraela wtedy USA ich nie zaatakuja.

Sądzisz, że to ich powstrzyma? Bo ja bym nie był pewien.

Caer
18-07-2006, 13:57
Znow stany wezma sie do roboty i zetną caly Liban, a czytajac dzisiejszy material na Interia.pl dowiedzialem sie ze chca wplątać w konflikt także Iran i Syrię, a Liban jest tylko przynętę, pionkiem, który można poświęcić w grze.
A co, jeśli Liban jest "pułapką", ale zastawioną przez Iran, Syrię i inne kraje Arabskie? Jeśli chcą sprowokować Izrael do walki i wtedy oni zaatakują pod pretekstem "wstawiennictwa za Libanem"?

Jeśli owy Iran ukończy produkcję bomby atomowej, Izrael na jakieś 100% zniknie z powierzchni ziemi. Razem z resztą Bliskiego Wschodu. I samym Iranem.

Jeśli Iran wyprodukuje bombę atomową, to bez zastanowienia, bez brania pod uwagę konsekwencji odpali ją, biorąc na cel Izrael.

Gdyby Żydzi nie zapragnęli powrócić na swe ziemie, a dobry Wujek Sam im na to nie pozwolił, to teraz mielibyśmy święty spokój.
Widać, że nie masz zielonego pojęcia w temacie. USA nie miało NIC do powiedzenia w kwestii utworzenia Izraela.

Izrael atakuje Liban - dobra , ginie ok. 100 cywilów. No to w odwecie Liban bombarduje jakies tam miasto izraelskie, nazwy nie pamietam. Ginie dużo mniej cywili. Odpowiedz Izraela - "Będą dalekosiężne konsekwencje". No do cholery, czy Liban nie może sie bronić? Może mają czekać, aż Izrael ich wytnie?
Pięknie, Liban może się bronić, a Izrael nie. Mają dalej pozwalać arabusom na ostrzeliwanie ich kraju rakietami. Jasne, czemu nie.

Izrael chce zniszczyc południe Libanu, doradza ewakuacje mieszkańców. Wszsystko byłoby ok, gdyby nie to, ze drogi są rozwalone, a izrael strzela do uchodźców...
Nie pieprz bzdur, ok? Nie wszystkie drogi są rozwalone, a Izrael NIE strzela do uchodźców.

Matek
18-07-2006, 14:07

A pamietasz te zdanie "Izrael powinien zniknac z mapy swiata". Zgadnij kto to powiedzial.

spider-bialystok
18-07-2006, 14:23
A pamietasz te zdanie "Izrael powinien zniknac z mapy swiata". Zgadnij kto to powiedzial.
Prezydent Iranu, co wcale nie znaczy, ze maja zamiar uzyc broni jadrowej. Zreszta jesli Iran nie bedzie mial broni jadrowej to USA i Izrael nie zawachaja sie, gdy tylko znajda pretekst do ataku i zrobia z Iranu drugi Irak. Sytuacja nie jest prosta, fakt, ze posiadanie broni jadrowej przez kolejne panstwo na tym terenie stwarza zagrozenie, ale jej nie posiadanie zagraza jego istnieniu.

OnlyM(PL)
18-07-2006, 14:27
Żydzi i tak są wszędzie, więc po cholere im to państwo? -.-

Polakow za granica jest ~8 mln, wiec po huj nam panstwo?

Badzo
18-07-2006, 14:52
Pięknie, Liban może się bronić, a Izrael nie. Mają dalej pozwalać arabusom na ostrzeliwanie ich kraju rakietami. Jasne, czemu nie.

A gdzie ja powiedziałem, że Izrael nie może sie bronić?

Matek
18-07-2006, 14:56
Prezydent Iranu, co wcale nie znaczy, ze maja zamiar uzyc broni jadrowej. Zreszta jesli Iran nie bedzie mial broni jadrowej to USA i Izrael nie zawachaja sie, gdy tylko znajda pretekst do ataku i zrobia z Iranu drugi Irak. Sytuacja nie jest prosta, fakt, ze posiadanie broni jadrowej przez kolejne panstwo na tym terenie stwarza zagrozenie, ale jej nie posiadanie zagraza jego istnieniu.

Hmm... Dziwnie rozumujesz. Przeciez fakt, ze Iran bedzie posiadal bron atomowa bedzie DOSKONALYM argumentem, zeby USA zrobilo nalot na Iran. Zadne z obecnych panst nie ma prawa budowac broni atomowej bez porozumienia z czolowymi panstawmi swiata. Iran takiej zgody nie ma.

le jej nie posiadanie zagraza jego istnieniu.

Aha... i dochodzimy do pustego frazesu, ze bron atomowa sluzy do obrony? Sa systemy przeciwrakietowe: jezeli Iran boi sie wojny atomowej niech sobie zbuduje taki. Moze jeszcze Korea tez powinna zbudowac bron atomowa, co? Zeby USA nie mialo pretekstu do zaatakowania ich?

spider-bialystok
18-07-2006, 15:26
USA nie zaatakuje Iranu, jesli bedzie istniala obawa, ze w przypadku takiego ataku wystrzelone zostana rakiety z ladunkiem atomowym w kierunku Izraela. I bron atomowa nie sluzy do obrony, lecz moze sluzyc jako straszak. Przeciez USA i Izrael tylko czekaja na jakikolwiek ruch Iranu, po ktorym beda mogli usprawiedliwic swoj atak na ten kraj, przeciez nieomyle Stany Zjednoczone okreslily swoja os zla, a dla nich 'walka z terroryzmem' to wojna w ktorej nie musza sie stosowac do jakichkolwiek regul. No i do tego USA ma chrapke na iranska rope, Korea Polnocna ropy nie ma i dla tego USA woli zajac sie Iranem. Na przykladzie Iraku widac, ze inwazja USA oznacza zniszczenie dla kraju i smierc dla obywateli oraz chaos na dlugie lata.

Caer
18-07-2006, 15:29
USA nie zaatakuje Iranu, jesli bedzie istniala obawa, ze w przypadku takiego ataku wystrzelone zostana rakiety z ladunkiem atomowym w kierunku Izraela.
Zrozum - jeśli Iran będzie miał broń atomową, nie będzie ona pełniła roli straszaka. Oni bez zastanowienia odpalą rakietę w kierunku Izraela. Wtedy USA wejdzie do akcji. A rakieta prawdopodobnie nawet nie doleci do Izraela, zostanie zestrzelona gdzieś nad Jordanią.

@Down:
Zgadzam się w 100% ;>

Matek
18-07-2006, 15:34
USA nie zaatakuje Iranu, jesli bedzie istniala obawa, ze w przypadku takiego ataku wystrzelone zostana rakiety z ladunkiem atomowym w kierunku Izraela. I bron atomowa nie sluzy do obrony, lecz moze sluzyc jako straszak. Przeciez USA i Izrael tylko czekaja na jakikolwiek ruch Iranu, po ktorym beda mogli usprawiedliwic swoj atak na ten kraj, przeciez nieomyle Stany Zjednoczone okreslily swoja os zla, a dla nich 'walka z terroryzmem' to wojna w ktorej nie musza sie stosowac do jakichkolwiek regul. No i do tego USA ma chrapke na iranska rope, Korea Polnocna ropy nie ma i dla tego USA woli zajac sie Iranem. Na przykladzie Iraku widac, ze inwazja USA oznacza zniszczenie dla kraju i smierc dla obywateli oraz chaos na dlugie lata.

Ty mi powiedz... kto ci tam mozg zrasowal? Ty gadasz jakby niedawno ktos ci zrobil anty-amerykanskie pranie mozgu. Ja tez jestem przeciwny agresi USA na Irak, ale nie popadajmy w skrajnosci. Gdyby doszlo do inwazji na Iran uznalbym to za zlo konieczne i nie obchodziloby mnie czy amerykanie chca ropy czy moze popatrzec na Iranskie kobiety. Wazne by bylo, ze jedno z najbardziej nietolerancyjnych panst na swiecie pozbawione zostaloby mozliwosci rozwijania technologii atomowej.

Tylko wyczekiwac jak prezydent Iranu, dysponujac bronia atomowa, w celach 'obronnych' przeprowadzi atak nuklearny na Izrael a potem na USA - bo przecie kazdy kto posiada bron atomowa jest zagrozeniem dla Iranu - a atak wyprzedzajacy jest najlepsza obrona.

Bron atomowa to nie zabawka. W calej historii stany zjednoczone uzyly jej dwa razy i raz nastraszyly uzyciem. Do niej trzeba dorosnac, a uwazam, ze idiota pokroju prezydenta Iraku do takiej broni nie dorosl. Doskonale pamietasz co on powiedzial: straszyl Izrael kiedy jeszcze nie mial atomowki. Jak myslisz ile czasu zajmie mu uzycie jej?

Ashlon
18-07-2006, 15:42
Zrozum - jeśli Iran będzie miał broń atomową, nie będzie ona pełniła roli straszaka. Oni bez zastanowienia odpalą rakietę w kierunku Izraela. Wtedy USA wejdzie do akcji. A rakieta prawdopodobnie nawet nie doleci do Izraela, zostanie zestrzelona gdzieś nad Jordanią.

Dokladnie, a miliony arabow zyja tylko po to, zeby zniszczyc Izrael ;) Swoja droga, nie dziwie sie im. Tez chetnie odpalilbym bombke, jesli ktos zwalilby mi sie na moj teren "bo kiedys tu byl nasz kraj".
Dalej - Iran NIE uzyje bomby atomowej pierwszy, bo byloby to rownoznaczne z wypowiedzeniem mu wojny przez polowe swiata + kompletne zniszczenie. Wydaje mi sie, ze Iran bedzie trzymal bombe "w pogotowiu" - wy nas tkniecie, my was tkniemy.

Hmm... Dziwnie rozumujesz. Przeciez fakt, ze Iran bedzie posiadal bron atomowa bedzie DOSKONALYM argumentem, zeby USA zrobilo nalot na Iran. Zadne z obecnych panst nie ma prawa budowac broni atomowej bez porozumienia z czolowymi panstawmi swiata. Iran takiej zgody nie ma.

Haha, juz widze, jak Iran prosi mocarstwa "mozemy zrobic bombke atomowa, mozeeemy?" Co z tego, ze musisz miec porozumienie z innymi panstwami, skoro kazdy to olewa? Teraz praktycznie kazde silniejsze panstwo dysponuje bronia jadrowa. Ostatnio czytalem artykul, jakoby podczas lat 80 na terenie Polski znajdowalo sie kilkanascie glowic jadrowych...("Przygotowania do III wojny swiatowej" - kojarzy ktos moze?).

Edit : a teraz pasek ze swietnego komiksu internetowego www.paski.org - polecam! :P
http://img.photobucket.com/albums/v436/nekroraven/pokoj.gif

Caer
18-07-2006, 15:48
Dokladnie, a miliony arabow zyja tylko po to, zeby zniszczyc Izrael
Nie miliony arabów. Lecz setki fanatycznych półdebili, których nie obchodzi los ich rodaków. Obchodzi ich jedynie to, by "Izrael zniknął z powierchni ziemi".

Dalej - Iran NIE uzyje bomby atomowej pierwszy, bo byloby to rownoznaczne z wypowiedzeniem mu wojny przez polowe swiata + kompletne zniszczenie.
Fanatycy pokroju prezydenta Iranu nie zwracają uwagi na swoich rodaków, ani na swoją ojczyznę, na nic! Ich obchodzi "dżihad".

spider-bialystok
18-07-2006, 16:34
Ty mi powiedz... kto ci tam mozg zrasowal? Ty gadasz jakby niedawno ktos ci zrobil anty-amerykanskie pranie mozgu.
Nie uwazam sie za anty-amerykanskiego, po prostu ich politka budzi moj sprzeciw.
Gdyby doszlo do inwazji na Iran uznalbym to za zlo konieczne i nie obchodziloby mnie czy amerykanie chca ropy czy moze popatrzec na Iranskie kobiety. Wazne by bylo, ze jedno z najbardziej nietolerancyjnych panst na swiecie pozbawione zostaloby mozliwosci rozwijania technologii atomowej.
A Iran zamienilby sie we wspaniale, tolerancyjne, demokratyczne panstwo jak to ostatnio Bush zachwalal Irak, na pewno wszyscy Iranczycy o tym marza. Nie nasza krzywda, nie nasza sprawa?
Tylko wyczekiwac jak prezydent Iranu, dysponujac bronia atomowa, w celach 'obronnych' przeprowadzi atak nuklearny na Izrael a potem na USA - bo przecie kazdy kto posiada bron atomowa jest zagrozeniem dla Iranu - a atak wyprzedzajacy jest najlepsza obrona.

A tym samym skazalby sam siebie na zmiecenie z powierzchni ziemi. O ile Izrael jest jeszcze w realnym zagrozeniu o tyle USA zniszczylo by iranskie rakiety w locie, a nastepnie na Iran spadlby deszcze pociskow jadrowych. Rzadza tam co prawda fanatycy, ale jednak nie kamikadze, wiedza, ze nie maja szans na uszkodzenie USA, ale w razie czego moga sie odegrac na Izraelu.
Poza tym - nienawisc Arabow do Izraela jest jak najbardziej uzasadniona, a Izrael dodatkowo ja podsyca.

Matek
18-07-2006, 17:45
A Iran zamienilby sie we wspaniale, tolerancyjne, demokratyczne panstwo jak to ostatnio Bush zachwalal Irak, na pewno wszyscy Iranczycy o tym marza. Nie nasza krzywda, nie nasza sprawa?

NIe, ale nie dysponowalby bronia atomowa. I to jest wlasnie MOJA sprawa. Bo sram na Iranczykow, ale widmo wojny atomowej mnie przeraza.

Poza tym - nienawisc Arabow do Izraela jest jak najbardziej uzasadniona, a Izrael dodatkowo ja podsyca.

Jasne, usprawiedliwiajmy takie czyny. Za 20 lat usprawiedlimy II wojne swiatowa, holokaust i pozostale zbrodnie wojenne;]

edit: po namysle - nienawisc nienawiscia, a wojna - wojna. Nawet nie proboj tlumaczyc, ze Izrael zostal teraz zaatakowany bo "nienawidza ich".

Lasooch
18-07-2006, 17:48
NIe, ale nie dysponowalby bronia atomowa. I to jest wlasnie MOJA sprawa. Bo sram na Iranczykow, ale widmo wojny atomowej mnie przeraza.

O, właśnie. Niech sobie robią, co chcą, dopóki to nie dotyczy broni masowej zagłady.

Matek
18-07-2006, 17:54
dubel, dubel

Caer
18-07-2006, 19:09
O ile Izrael jest jeszcze w realnym zagrozeniu o tyle USA zniszczylo by iranskie rakiety w locie, a nastepnie na Iran spadlby deszcze pociskow jadrowych.
Izrael posiada swą własną "tarczę przeciwrakietową". Gdyby Iran użył rakiet z głowicami atomowymi, wątpie aby doleciały one do Izraela. Poza tym, na Iran nie spadłby "deszcz jądrowy", tylko Amerykanie razem z innym krajami NATO wjechaliby do Iranu.

IMHO Ameryka i NATO powinny interweniować w Iranie, jeśli Iran nie zaprzestanie wzbogacania uranu i produkowania bomby atomowej.

Dokładnie tak jak napisał Matek, ale dodam jeszcze od siebie coś. W Iraku USA nie interweniowało by stworzyć "wspaniałe, tolerancyjne, demokratyczne państwo", tylko żeby zakończyć reżim Saddama Husseina.

Rzadza tam co prawda fanatycy, ale jednak nie kamikadze, wiedza, ze nie maja szans na uszkodzenie USA, ale w razie czego moga sie odegrac na Izraelu.
Nie wiesz co mówisz. Iran bardziej powinien bać się Izraela niż USA. O ile USA "tylko" wjedzie czołgami do Iranu i przewróci cały kraj do góry nogami, to Izrael może na prawdę użyć broni atomowej.

spider-bialystok
18-07-2006, 20:07
Jasne, usprawiedliwiajmy takie czyny. Za 20 lat usprawiedlimy II wojne swiatowa, holokaust i pozostale zbrodnie wojenne;]

edit: po namysle - nienawisc nienawiscia, a wojna - wojna. Nawet nie proboj tlumaczyc, ze Izrael zostal teraz zaatakowany bo "nienawidza ich".
Juz na wstepie pisalem, ze nie popieram rozwiazan zbrojnych godzacych w ludnosc cywilna [czyli prawie kazdych] i wcale nie mowie, ze sluszne jest atakowanie izraelskich cywilow, po prostu maja powody by sprzeciwiac sie Izraelowi. I co ma do tego holokaust czy II ws? Kto dal syjonistom prawo do tworzenia wlasnego panstwa na ziemi Arabow? [nie mowicie, ze maja prawo bo kilka tysiecy lat temu ta ziemia byla ich-.-]
Dokładnie tak jak napisał Matek, ale dodam jeszcze od siebie coś. W Iraku USA nie interweniowało by stworzyć "wspaniałe, tolerancyjne, demokratyczne państwo", tylko żeby zakończyć reżim Saddama Husseina.
Zapytaj sie przecietnego Irakijczyka czy lepiej my sie zylo za Saddama czy pod okupacja.

Zamor1
18-07-2006, 22:45
.

dokladnie tak jak spider-bialystok, zgadzam sie z nim w 100% wiekszosc niemal ze wszyscy beda jednego zdania : lepiej bylo za czasow Saddama

Hmmm zakonczyc rezim Hussaina ? przed tym atakiem jakos sie nie wysadzali w powietrze przed komisariatami lub innymi miejscami. A Polska armia rowniez musiala tam pojechac -.- pa jakiego chuja ?! tylko zeby Ci chlopcy zgineli, to byla ,,sprawa'' usa i tak zapewne bedzie w Libanie. wojska polskie wkorcza do Libanu.

Usa jeszcze wam tylko Bialorus zostala -.-

Damler Knight
18-07-2006, 22:59
Problem w tym, że arabowie swą zachłannością chcą zniszczyć niewiernych (chodzi tu o tych ludzi, którzy wyznają inną religie niż islam).
@Ktoś tam o Irańskiej ropie naftowej
Amerykanie chcą Irańskiej ropy?? Bzdura!!! Okupują Irak, który jest bogaty w złoża ropy naftowej i czy zauważyliście żeby to przyczyniło się do spadku cen benzyny?? Przecież większe wydobycie = niższa cena za baryłke ropy.
@Morał
Jak ktoś mądry kiedyś powiedział "Ameryka i Arabowie trzęsą światem" Jedni boją się zaatakowac drugich!! Przecież mogą żyć w zgodzie. Wężmy chociaż na tapete to, że USA ma bazy wojskowe w Pakistanie, Uzbekistanie, Turkmenistanie, Turcji. Tam nieuważają, że Wujek Sam jest zły. Oni poprostu boją się agresji ze strony innych państw arabskich, którymi rządzą fanatycy.
@Topic
Po mojemu będzie tak: Amerykanie staną po stranie Izraela, Rosjanie natomiast po stronie Libanu. USA i Rosja będą wspomagać swoich sojuszników dostarczając im broń. Wywiąże się kolejna "Zimna Wojna"
Iran po ukończeniu prac nad bronią jądrową odpali rakiete na terytorium okupowanego Iraku, by zniszczyć siły wojskowe USA, które w każdej chwili mogą wkroczyć na ich teren. Potem Iran wyśle bombe w kierunku Izraela by zakończyć spór Libański. Koreańczyce zorientują się we wszystkim i wyślą bombe w kierunku Japoni i USA. A Europa zostanie najechna przez Rosje

spider-bialystok
18-07-2006, 23:17
Problem w tym, że arabowie swą zachłannością chcą zniszczyć niewiernych (chodzi tu o tych ludzi, którzy wyznają inną religie niż islam).
Na moim osiedlu jest mnostwo arabskich studentow i jakos nikt mnie nie chcial zniszczyc 0.o. Przy tym kasuja bilety w autobusach i nie puszczaja glosno muzyki w srodku nocy, ubieraja sie zupelnie normalnie i nawet kobiety chodza z odslonietymi glowami wiec nie zauwazylem nic co moglo by mi zagrazac ;o
Amerykanie chcą Irańskiej ropy?? Bzdura!!!
<gleba> nie, skazde, po co im ropa....
@Morał
Jak ktoś mądry kiedyś powiedział "Ameryka i Arabowie trzęsą światem" Jedni boją się zaatakowac drugich!! Przecież mogą żyć w zgodzie. Wężmy chociaż na tapete to, że USA ma bazy wojskowe w Pakistanie, Uzbekistanie, Turkmenistanie, Turcji. Tam nieuważają, że Wujek Sam jest zły. Oni poprostu boją się agresji ze strony innych państw arabskich, którymi rządzą fanatycy
Oni wprost kochaja USA. Na Kubie tez maja swoj oboz koncentracyjny i na Kubie tez kazdy kocha Wujka Sama, a Fidel juz najbardziej.
@Topic
Po mojemu będzie tak: Amerykanie staną po stranie Izraela, Rosjanie natomiast po stronie Libanu. USA i Rosja będą wspomagać swoich sojuszników dostarczając im broń. Wywiąże się kolejna "Zimna Wojna"
Iran po ukończeniu prac nad bronią jądrową odpali rakiete na terytorium okupowanego Iraku, by zniszczyć siły wojskowe USA, które w każdej chwili mogą wkroczyć na ich teren. Potem Iran wyśle bombe w kierunku Izraela by zakończyć spór Libański. Koreańczyce zorientują się we wszystkim i wyślą bombe w kierunku Japoni i USA. A Europa zostanie najechna przez Rosje
Za duzo bajek.

PiXik
18-07-2006, 23:39
dokladnie tak jak spider-bialystok, zgadzam sie z nim w 100% wiekszosc niemal ze wszyscy beda jednego zdania : lepiej bylo za czasow Saddama

Hmmm zakonczyc rezim Hussaina ? przed tym atakiem jakos sie nie wysadzali w powietrze przed komisariatami lub innymi miejscami. A Polska armia rowniez musiala tam pojechac -.- pa jakiego cmęski narząd płciowya ?! tylko zeby Ci chlopcy zgineli, to byla ,,sprawa'' usa i tak zapewne bedzie w Libanie. wojska polskie wkorcza do Libanu.

Usa jeszcze wam tylko Bialorus zostala -.-
DO IRAKU POJECHALI OCHOTNICY ZAROBIĆ PIENIĘADZE
więc skończ pierdolić

Ice'Aron
19-07-2006, 00:07
Amerykanie chcą Irańskiej ropy?? Bzdura!!! Okupują Irak, który jest bogaty w złoża ropy naftowej i czy zauważyliście żeby to przyczyniło się do spadku cen benzyny?? Przecież większe wydobycie = niższa cena za baryłke ropy.
@Morał
Jak ktoś mądry kiedyś powiedział "Ameryka i Arabowie trzęsą światem" Jedni boją się zaatakowac drugich!! Przecież mogą żyć w zgodzie. Wężmy chociaż na tapete to, że USA ma bazy wojskowe w Pakistanie, Uzbekistanie, Turkmenistanie, Turcji. Tam nieuważają, że Wujek Sam jest zły. Oni poprostu boją się agresji ze strony innych państw arabskich, którymi rządzą fanatycy.
@Topic
Bojna wyobraznia

;/

-----------------------------------------------------------------------

Przecież jak kiedys była jakas wojna swiatowa też mysleli ze to koniec swiata myśle ze obejdzie sie bez atomówek poniewaz jak Iran rozwali na Izraelu to jest sciana czyli Samobojstwo! i tez ma AntyRakieta jak tu jeden kolega wspomniał czyli (Chyba) nic sie nie stanie.... Tylko pytanie kiedy to sie zakonczy i jak tam w tym Izraelu jakie wiadomosci ludzie w szoku?? czy jak to tam sie u was teraz zyje ?? Troche glupio ze jestescie Żydami i mieszkacie wsród Arabów :(:( :(:(:(:(

Ashlon
19-07-2006, 00:51
Z wiadomosci : przez caly tydzien atakow na Liban zabito az 6 bojowkarzy z Hezbollahu. No, to ofensywa sie im udala ^^ Chyba, ze to byl cel drugorzedny ;) No i komentarz Busha : prawdopodobnie Iran i Syria probuja wesprzec bojowkarzy, co jest przeciwne polityce USA. Wie, kiedy i po co sie wmieszac :)

eerion
19-07-2006, 00:59
na początek ciekawostka...
Iran planuje stworzenie rynku ropy w której obraca sie euro zamiast dolarami.
Niby nic takiego prawda?
A jednak jest to olbrzymi problem dla ameryki.
Dlaczego?
Ameryka mimo wszystko ma teraz kryzysk gospodarczy - długi robią się coraz większe. Rownocześnie z tym rośnie nakłąd na wojsko.
Zaczyna się towrzyć kolejny kolos na glinianych nogach który będzie próbowął utrzymać swoją pozyję za pomocą siły militarnej - coś na wzór austrii w XIX w.
Lecz...
Ostatnią rzeczą która trzyma amerykańską gospodrakę w sensownym porządku jest... wysoki kurs dolara - czemu? ponieważ jest to jedyna waluta którejs ię używa w handlu ropą. Wprowadzenie euro może mieć fatalny wpływ na dolara...
W ten sposób iran jest w stanie skosić gospodrakę "wszechpotężnej ameryki"

A wiesz że ameryce na tym specjalnie nie zależy? mają źródła ropy pod kontrolą i mogą się bawić cenami - wystarczy odpowiednio zmieniać wydobycie.
Co do iranu mającemu odpalić bombę nuklearną - nienawiść jest jedną rzeczą - idiotyzm drugą.
nawet jeżeli Iran będzie miał broń nuklearną - nie odpalą jej tak jak wiele osób tu mówi.
Mimo wsyzstko państwa Islamskie są państwami bardzo religijnymi.
Islam jest religią pokojową.
Na pewno wysokie stanowiska zajmują tam m.in. osoby duchowne.
To ejst choćby podstawowy powód - nawet jeżeli prezydent nienawidzi izraelitów - osoby duchowne mają tam olbrzmią władzę - choćby pośród ludu żeby zapobiec tej akcji.

Jasne.
Przy okajzi pojechali szukać nie istniejącej broni chemicznej i bodajze atomowej.
A hussajn grozi światu i się rzuca do wsyzstkich...
To już nie jest 1991 r.
To nie te czasy - Hussajn już nie zagrażał ludzkości - on po prostu miał czarne złoto którego wszyscy pragną.
A po tym jak inwazja na irak okazała się kompletną klapą + wiele rzeczy wyszło na jaw - potrzebują innego pretekstu zeby napaść na iran.
btw - kolejna ciekawostka.
Napaść na afganistan także nie była wojną z terroryzmem.
Dzięki zdobyciu (nie pełenmu oczywiscie) afganistanu USA mogło postawić tam bazy, aby stamtąd móc wykonać ruch wojsk które tam stacjonowały w kierunku iraku - ot taka zagrywka militarno-polityczna...
Innymi słowy - cała oś zła to jest shit - oni po prostu chcą zdobyć władzę i środki aby dalej egzystować.
Okropne czyny maskwoane pięknymi słówkami...

Pavulon
19-07-2006, 04:00
.........................

Matek
19-07-2006, 08:04
po prostu maja powody by sprzeciwiac sie Izraelowi.

A Izrael WCALE, ale to WCALE nie ma powodow by sie bronic.

Kto dal syjonistom prawo do tworzenia wlasnego panstwa na ziemi Arabow? [nie mowicie, ze maja prawo bo kilka tysiecy lat temu ta ziemia byla ich-.-]

Normalnie az sprawdzilem w paru podrecznikach do historii i na wikipedii: Izrael lezal tam gdzie lezy od pocztku swojego powstania. Zmienialy sie granice, byl pod zaborami, zmieniala sie spolecznosc, ale nie zmienia to faktu, ze to jak najbardziej ich ziemia. Wiec co? Maja uciec ze swojej ziemi?

Zapytaj sie przecietnego Irakijczyka czy lepiej my sie zylo za Saddama czy pod okupacja.

Wiesz, sam jestem przeciwny 'amerykanskiej misji demokratycznej w Iraku". Sam uwzam, ze sa tam po rope i, ze 'terrorysci Irakijscy' to powstanci. Ta interwencja poprostu byla zbyt poznia. I oby to sie nie powtorzylo z Iranem.

Co ty czlowieku gadasz Izrael nigdy nie miał swojego państwa tak jak nigdy cyganie nie mieli swojego państwa . Izrael powstał w 1945r.

To jakim cudem o Krolestwie Izraela jest mowa w PS?

Izrael poprostu zabrał Palestyńczykom połowe ich kraju od tak bo mu sie podobało , postawili sobie mór i mówia to jest wasze a to jest nasze i jak Palestyńczycy i inne narody Arabskie maja na to nie reagować siłą

Cytat z wikipedii: "W roku 66 wybuchło żydowskie powstanie przeciwko panowaniu rzymskiemu w Judei. W 67 roku do Galilei wkroczył legion rzymski, który opanował całą Galileę. Na wiosnę 68 roku w Jerozolimie wybuchły walk wewnętrzne pomiędzy różnymi żydowskimi stronnictwami. Osłabiło to siły obrońców. W 70 roku Rzymianie zdobyli Jerozolimę. Miasto zostało zburzone, a Świątynia Jerozolimska spalona. Na wiosnę 73 roku upadła ostatni twierdza żydowska Masada.". Jak widac zydzi byli na ziemi Izraela od wiekow.

Lasooch
19-07-2006, 09:41
Co ty czlowieku gadasz Izrael nigdy nie miał swojego państwa tak jak nigdy cyganie nie mieli swojego państwa . Izrael powstał w 1945r. (moge sie mylić o pare lat ) .Gdyby nie USA to Arabi by już dawno zjedli żywcem Żydów .
USA od poczatku istnienia Izraela daje co roku bezzwrotna porzyczkę 10 miliardów dolarów oraz oczywiscie darmowy sprzęt wojskowy . Gdyby nie to ze w Amerykanskim rządzie 90% to Żydzi pewnie niebylo by mowy o zadnych bezwrotnych porzyczkach ale coż ta zaraza jest na całym świecie.

Izrael poprostu zabrał Palestyńczykom połowe ich kraju od tak bo mu sie podobało , postawili sobie mór i mówia to jest wasze a to jest nasze i jak Palestyńczycy i inne narody Arabskie maja na to nie reagować siłą .

Izrael sie pewnie cieszy ze tamci nie maja tyle hajsu co oni bo by juz ich poprostu dawno niebyło ale i tak na twoim miejscu bym wyjeżdżał z tego kraju bo ich dobra passa sie wkońcu skończy np. powiedzmy taki Iran sie zdenerwuje bardzo na żydów bżdź zmieni sie jakis prezydent czy kto tam rządzi i wystrzeli w Izrael atomówke .Wtedy pewnie Amerykanie zrobia to samo z Iranem i innymi państwami arabskimi i może będzie wkońcu spokój albo chaos...

Jeszcze bym mógl o tym pisać i pisać ale juz mi sie niechce bo troche puźno jest ale jak zobaczyłem ten tekst co za cytowałem to sie nie mogłem powstrzymać :D

Jesteś antysemitą, nieprawdaż? Słuchasz RM? Bo to co tu gadasz, że Żydzi to 90% rządu USA to pierdoły. Ale to stereotyp - Żydzi wszędzie się pchają do władzy, chcą rządzić, ba, wręcz rządzą!, są skąpi, myślą tylko o władzy i pieniądzach blablablabla. A tak nie jest. Żydzi, ta - jak ich nazwałeś - 'zaraza' która jest 'na całym świecie' w przeciętnych państwach stanowią max. kilka % społeczeństwa. A te kilka procent nie ma wystarczającej ilości głosów, żeby wypchać 90% 'objętości' rządu swoimi 'ziomkami'. Więc w takim rządzie także prawdopodobnie nie ma więcej niż kilka procent Żydów. Co więcej - jak wspomniał Matek - Izrael na tych ziemiach leży dłużej niż Polska na swoich, tylko 'z przerwami' - jak zresztą nasz kraj (~120 lat pod zaborami etc.). I co, Polska może też niech się stąd wynosi, bo myśmy przecież zabrali terytorium Austrii, Niemiec i Rosji (ZSRR), gdy nasze państwo powstało ponownie?...

Ashlon
19-07-2006, 09:56
Normalnie az sprawdzilem w paru podrecznikach do historii i na wikipedii: Izrael lezal tam gdzie lezy od pocztku swojego powstania. Zmienialy sie granice, byl pod zaborami, zmieniala sie spolecznosc, ale nie zmienia to faktu, ze to jak najbardziej ich ziemia. Wiec co? Maja uciec ze swojej ziemi?

Tak wiec, teraz prosze przydzielic mi terytorium Bialorusi, polowy Ukrainy, a obwod kaliningragdzki oddac w lenno - przeciez tak BYLO kiedys, wiec tak ma byc i teraz! Ja na miejscu Wlochow upominalbym sie o tereny wokol Morza Srodziemnego, bo kiedys byly ich! Skoro Zydzi moga, to dlaczego nie my?
Wg mnie twoj argument "bo kiedys tam mieszkali" mozna sobie o kant dupy rozbic.

Matek
19-07-2006, 10:03
Wg mnie twoj argument "bo kiedys tam mieszkali" mozna sobie o kant dupy rozbic.

Ok, calkowicie sie z Toba zgadzam. Jakkolwiek podejdziemy do sprawy i tak wyjdzie na moje. Ze obecni mieszkancy Izraela maja prawo bronic wlasnego panstwa. Bo przeciez o kant dupy mozna rozbic to, ze KIEDYS ta ziemia byla arabow. Teraz jest zydow i to jest najwazniejsze.

Ashlon
19-07-2006, 10:43
Broniac sie zabili AZ 6 terrorystow z Hezbollahu, a szkody spowodowali takie, jakby zabili juz 600.

Matek
19-07-2006, 10:46
Broniac sie zabili AZ 6 terrorystow z Hezbollahu, a szkody spowodowali takie, jakby zabili juz 600.

To wojna, nie spacerek. Pozatym - dlaczego ludzie maja takie przeswiadczenie, ze tak ladwo wykryc terroryste? Myslisz, ze ludzie tam maja na czolach powypisywane Hezbollah?

edit:
Hehe:) Juz widze, jak oni ich tam licza: "o ten ma nalepke hezbollahu na ramieniu. Lux, mamy jeszcze jednego" ;)

Lasooch
19-07-2006, 11:04
Przecież wiadomo, terrorysta chodzi w kominiarce obwieszony dynamitem i bronią, a także sprzętem do porywania samolotów, zawsze ma przy sobie też ze dwie międzykontynentalne wielostopniowe rakiety ziemia-ziemia. Niekiedy noszą też odpady radioaktywne, coby na poczekaniu sklecić 'brudną bombę'.

Oczywiście, że ciężko wykryć, kto jest terrorystą - na pierwszy rzut oka tego nie widać. Ale z czołgu widać jeszcze gorzej. A rakiety lecące te kilkaset kilometrów w ogóle nie odróżniają 'złych' od 'dobrych'...

Ja jestem przeciwny tej wojnie, obojętnie czyja to ziemia (na której mogą Żydzi mieszkać - nic do nich nie mam, Arabowie też mogą - do nich też nic nie mam, ofc dopóki nie są fanatykami i nie widzą wszędzie niewiernych, których trzeba zniszczyć Dżihadem), i o co poszło (2 Izraelczyków/ropa/terroryzm/whatever). Jeśli Iran się załapie na bomby nuklearne świat stanie na krawędzi zagłady. A wy mówcie sobie co chcecie.

Elmer
19-07-2006, 11:50
Możecie pisać, że Izrael jest be, bo interweniuje zbrojnie na terenie czyjegoś kraju. Prawda jest taka, że gdyby Izrael stosował polityke ustępstw, to by już dawno znikł z mapy świata. Świat arabski by ich "zjadł". Słyszał ktoś może o wojnie sześciodniowej z 1967, kiedy to Egipt, Syria i Jordania planowały atak na Izrael. Władze Izraela zdecydowały na kontuderzenie. w ciągu 6 dni zajeli 60 tys. km2 (Polska ma około 320 tys. km2). Podsumowując Izraelczycy wiedzą co robią i napewno nie wycofają się o krok.

Caer
19-07-2006, 13:56
@Elmer:
Jedna z niewielu osob w tym temacie, która pojmuje sytuację...

Zapytaj martwych Irakijczyków, którzy zmarli za czasów reżimu Husseina.

wojska polskie wkorcza do Libanu.
Nikt oprócz Izraela nie wkroczy do Libanu. Ew. Syria, aby ich wspomóc.

Na moim osiedlu jest mnostwo arabskich studentow i jakos nikt mnie nie chcial zniszczyc 0.o
Porównujesz kilku arabów studiujących w Polsce, do kilku arabskich fanatyków rządzących Iranem?
Z wiadomosci : przez caly tydzien atakow na Libanzabito az 6 bojowkarzy z Hezbollahu.
Czy ty myślisz, że wszyscy terroryści na codzień chodzą w kominiarkach z bombami w kieszeniach?

A hussajn grozi światu i się rzuca do wsyzstkich...
Nie, ale zabijał cywili swego własnego kraju. Ludzi, którzy sprzeciwiali się jego rządom. Gdy to samo działo się w Polsce było źle, a gdy dzieje się w Iraku... kogo to obchodzi?

@Mój nowy idol Pavulon:
Na sam początek pytanie - jakiego koloru jest twój moherowy berecik?

Co ty czlowieku gadasz Izrael nigdy nie miał swojego państwa tak jak nigdy cyganie nie mieli swojego państwa . Izrael powstał w 1945r. (moge sie mylić o pare lat )
Fak... Czyli Dawid nie był królem Izraela? Czym on rządził? Egiptem może? Albo Jordanią?

Gdyby nie USA to Arabi by już dawno zjedli żywcem Żydów
Arabowie*
I nie "gdyby nie USA", tylko "gdyby nie zaradność Żydów". Wiecie kto im pomógł w czasie pierwszej wojny na terenie ich kraju? Najbardziej Czechy, a nie te wasze "zUe" USA.

USA od poczatku istnienia Izraela daje co roku bezzwrotna porzyczkę 10 miliardów dolarów oraz oczywiscie darmowy sprzęt wojskowy
3 miliardy*
Co to za różnica, 10 czy 3 ;p

Gdyby nie to ze w Amerykanskim rządzie 90% to Żydzi pewnie niebylo by mowy o zadnych bezwrotnych porzyczkach ale coż ta zaraza jest na całym świecie.
Och tak, przecież żydzi kontrolują cały świat. Całemu złu tego świata winni są żydzi, masoni i cykliści, no nie?

Izrael poprostu zabrał Palestyńczykom połowe ich kraju od tak bo mu sie podobało , postawili sobie mór i mówia to jest wasze a to jest nasze i jak Palestyńczycy i inne narody Arabskie maja na to nie reagować siłą .
To ONZ przekazało te tereny Izraelczykom. Oni ich sobie nie wzięli "ot tak".

Wtedy pewnie Amerykanie zrobia to samo z Iranem i innymi państwami arabskimi i może będzie wkońcu spokój albo chaos...
Tak, wtedy zapadnie WIECZNY spokój. Bo Ziemia przestanie istnieć ;-)

Jeszcze bym mógl o tym pisać i pisać ale juz mi sie niechce
Dzięki Bogu (gheghe... napisał to pseudo-ateista ;-))

@Ciekawostka:
Dnia wczorajszego Mosad (dla niewtajemniczonych - Izraelskia agencja wywiadowcza) porwał dwóch przywodców Hezbollahu. Chciał ich wymienic za dwóch izraelskich żołnierzy porwanych przez Hezbollah i zakończyć konflikt. Hezbollah sie nie zgodził. I kto tu chce pokoju, a kto chce walczyć?

spider-bialystok
19-07-2006, 14:50
@Lasooch
Swiat nie dzieli sie na antysemitow i reszte, sa Zydzi przeciwni istnieniu Izraelu [link w podpisie] a to, ze bogaci Zydzi maja ogromne wplywy w USA to fakt.
Zapytaj martwych Irakijczyków, którzy zmarli za czasów reżimu Husseina.
To porownaj sobie ilosc ofiar Husajna i ilosc ofiar USA i sojusznikow, dodaj do tego calkowita ruine kraju i kompletny chaos panstwa.

Porównujesz kilku arabów studiujących w Polsce, do kilku arabskich fanatyków rządzących Iranem?
Wiec zniszczmy Iran tylko za to, kto nim rzadzi?
Czy ty myślisz, że wszyscy terroryści na codzień chodzą w kominiarkach z bombami w kieszeniach?
Izrael ma chyba lepszy sposob - na kazde 100 osob zabija jednego terroryste wiec im wiecej Libanczykow zginie tym lepiej.
Nie, ale zabijał cywili swego własnego kraju. Ludzi, którzy sprzeciwiali się jego rządom. Gdy to samo działo się w Polsce było źle, a gdy dzieje się w Iraku... kogo to obchodzi?
Powiedz to ludziom, ktorych dzieci ginely od poparzen 3go stopnia w Faludzy gdy Amerykanie atakowali [zabronionym] bialym fosforem w budynki mieszkalne, torturowanym i ponizanym niewinnym oraz tym, ktorym zolnierze koalicji zgwalcili zony i corki. Ty chyba nie widziales liczb ofiar rzadow Husajna i liczby ofiar okupacji Iraku...

@Ciekawostka:
Dnia wczorajszego Mosad (dla niewtajemniczonych - Izraelskia agencja wywiadowcza) porwał dwóch przywodców Hezbollahu. Chciał ich wymienic za dwóch izraelskich żołnierzy porwanych przez Hezbollah i zakończyć konflikt. Hezbollah sie nie zgodził. I kto tu chce pokoju, a kto chce walczyć?
I chcieli ich wymienic juz po zabiciu tylu Libanczykow i po zniszczeniu im czesci kraju? Ja sam uwazam, ze powinni sie na to zgodzic i zakonczyc konflikt, ale moge tez zrozumiec ich stanowisko.

Lasooch
19-07-2006, 17:35
@Lasooch
Swiat nie dzieli sie na antysemitow i reszte, sa Zydzi przeciwni istnieniu Izraelu [link w podpisie] a to, ze bogaci Zydzi maja ogromne wplywy w USA to fakt.

Porównując pod tym względem świat DZIELI SIĘ na antysemitów i nie-antysemitów.

Bogaci Żydzi mają ogromne wpływy wszędzie. Ale nie tylko Żydzi, wiesz? Bogaci Amerykanie też mają w USA ogromne wpływy. Ogólnie na ogół bogaci ludzie mają duże wpływy.

A z posta Pavulona śmierdzi antysemityzmem - te zmienione fakty (Izrael dawniej istniał), nazwanie Żydów 'zarazą'.

I chcieli ich wymienic juz po zabiciu tylu Libanczykow i po zniszczeniu im czesci kraju? Ja sam uwazam, ze powinni sie na to zgodzic i zakonczyc konflikt, ale moge tez zrozumiec ich stanowisko.

Ale po co Hezbollah zaczynał? Bo porwali przecież tych dwóch izraelskich żołnierzy czy kogo tam.

Caer
19-07-2006, 19:30
Wiec zniszczmy Iran tylko za to, kto nim rzadzi?
Nie, lepiej niech Iran zniszczy Izrael, z powodu ludzi, którzy nim rządzą. Wniosek - zlikwidować przywódców Iranu, aby zapobiec konfliktowi na wielką skalę (wojna atomowa?). :P

Powiedz to ludziom, ktorych dzieci ginely od poparzen 3go stopnia w Faludzy gdy Amerykanie atakowali [zabronionym] bialym fosforem w budynki mieszkalne, torturowanym i ponizanym niewinnym oraz tym, ktorym zolnierze koalicji zgwalcili zony i corki. Ty chyba nie widziales liczb ofiar rzadow Husajna i liczby ofiar okupacji Iraku...
Polska droga do demokracji także była pełna krwi, przemocy, wojen i niewinnych ofiar, ale dzięki temu my możemy żyć w niezłych warunkach. Nie myśl o dniu dzisiejszym w Iraku, ale o tym co będzie za paręnaście lat. Gdyby Hussein nadal był u władzy, to kolejne setki ludzi ginęłyby w ciągu najbliższych lat, a kraj nadal nie miałby żadnej nadzieji na demokrację.

A ja nie rozumiem ich stanowiska. Jeśli mają szansę na zachowanie kraju w takim stanie w jakim jest teraz, to po co narażać go na kolejne zniszczenia? Narażać go na kolejne straty w cywilach?

spider-bialystok
19-07-2006, 21:00
Nie, lepiej niech Iran zniszczy Izrael, z powodu ludzi, którzy nim rządzą. Wniosek - zlikwidować przywódców Iranu, aby zapobiec konfliktowi na wielką skalę (wojna atomowa?). :P
Tyle, ze likwidowanie przywodcow to przede wszystkim masakra ludnosci cywilnej. I wcale nie popieram atakow na ludnosc cywilna Izraela.

Polska droga do demokracji także była pełna krwi, przemocy, wojen i niewinnych ofiar, ale dzięki temu my możemy żyć w niezłych warunkach. Nie myśl o dniu dzisiejszym w Iraku, ale o tym co będzie za paręnaście lat. Gdyby Hussein nadal był u władzy, to kolejne setki ludzi ginęłyby w ciągu najbliższych lat, a kraj nadal nie miałby żadnej nadzieji na demokrację.
Po 1 to w porownaniu z Irakiem w Polsce byl raj. Po 2 gdzie tu demokracja skoro 87% Irakijczykow chce natychmiastowgo wycofania wojsk okupacyjnych z Iraku? Kolejne lata mijaja a w Iraku jest coraz gorzej. To prawda, ze czesc ludnosci byla przesladowana przez Husseina ale mimo to utrzymywal on w porzadku dosyc nowoczesne panstwo arabskie, w ktorym nawet dziewczynki mialy obowiazek nauki. Poza tym czy ktos sie pytal Irakijczykow czy oni chca demokracji? Moze wola byc rzadzeni przez mocnego przywodce? I nie wspominaj o zburzeniu pomnika Husseina bo juz dawno udowodniono, ze byl to wyrezyserowany spektakl [z czolgami USA za plecami 'obalajacych'] A Irakijczycy za parenascie lat ? Na skutek uzywania przez okupantow zubozonego uranu zanotowano znaczny wzrost urodzen dzieci z defektami.
http://homepage.eircom.net/~gulufuture/images/depleted_uranium_babies.gif
Swoja droga nie sadzilem, ze ktos jeszcze wierzy w dobre intencje inwazji i okupacji Iraku...

@Down
mala pomylka, nie 89 a 87
87% Irakijczyków jest za natychmiastowym wycofaniem wojsk USA
(wg sondaży oficj. Maryland Univ.2006; ~ 100% wg sondaży ngo's)

"Część ludności"... Polska za komuny tez była "utrzymywanym w porzadku dosyc nowoczesnym panstwem", a jednak nikomu tak na prawdę nie było zbyt dobrze, no nie?
A jednak wciaz duza czesc Polakow i nie tylko bylych partyjniakow dobrze wspomina PRL :P

Caer
19-07-2006, 21:18
Tyle, ze likwidowanie przywodcow to przede wszystkim masakra ludnosci cywilnej.
Miałem na myśli "ciche" zlikwidowanie, nie otwartą wojnę.

Po 2 gdzie tu demokracja skoro 89% Irakijczykow chce natychmiastowgo wycofania wojsk okupacyjnych z Iraku?
Masz może jakiegoś linka do artykułu, który o tym mówi?

To prawda, ze czesc ludnosci byla przesladowana przez Husseina ale mimo to utrzymywal on w porzadku dosyc nowoczesne panstwo arabskie, w ktorym nawet dziewczynki mialy obowiazek nauki.
"Część ludności"... Polska za komuny tez była "utrzymywanym w porzadku dosyc nowoczesnym panstwem", a jednak nikomu tak na prawdę nie było zbyt dobrze, no nie?

Proponowałbym wrócić do tematu i zakończyć rozmowę o złej Ameryce, biednym Iraku itd.

!Edit:
Spider - z ciekawości spojrzałem na te linki, które masz w podpisie. Parę prawdziwych, popartych faktami informacji, reszta to stek bzdur.

Btw. dlaczego piszą tylko o tych zabitych arabach w Libanie? Dlaczego nie pokażą zdjęć zabitych Izraelskich dzieci? Dlaczego nie pokażą zdjęć zmasakrowanych ciał zabitych dzieci i kobiet? Dzieci i kobiet, które zginęły w zamachach Hezbollahu.

@Down:
Dokonac zamachu na życie. Zlikwidować cel. Wyeliminować zagrożenie. Mosad specjalizuje się w różnych "cichych" akcjach, więc gdyby chcieli, daliby radę. Czy teraz wyraziłem się dość jasno?;P

Zamor1
19-07-2006, 23:12
no to Usa daly 7 dni Izraelowi o zadanie jak najwiekszych strat bojownikom
Hezbollahu a pozniej , cytuje : ,,Waszyngton poprze międzynarodowe apele o zawieszenie broni - twierdzi środowy "The Guardian", powołując się na brytyjskie, unijne i izraelskie źródła.''

@Caerlionne
Miałem na myśli "ciche" zlikwidowanie, nie otwartą wojnę.

Co dokladnie ? wytlumacz...

AnElKa
22-07-2006, 17:05
Ehh, ile to się mówi o łamaniu prawa nuklearnego przez Iran...a teraz powiedzcie "Co robi min. USA i Izrael?" Izreal ma juz(!) 300 głowic atmowych liczby głowic w Ameryce, nie znam... Dojdzie do tego, że za Libanem ruszy Iran "pierdutnie" w Izreal z Izrealem pójdzie USA i w końcu wywiąrze się z tego III Wojna Światowa...Bądźmy realistami...

P.S Wspomnicie słowa Anelki ;]

TehRegent
29-07-2006, 22:53
Odswiezajac temat.

Widac, ze znasz historie calego zajscia. Przytocze Ci pewna czesc.

Najpierw historia Hezbollahu:

Najpierw byla partyzantka Libanu, ktora powstala po masakrach izraelskich wojsk i oplacanych przez Izrael falang libanskich w 1982 r. Wtedy Hezbollah zaczelo sie mscic co doprowadzilo do uznania go przez (oczywiscie!) USA, Wlk Brytanie i Kanade organizacja terrorystyczna!

Hezbollah przez 20 lat walczyl z okupantami(!) w poludniowej czescie Libanu. Okupantami byli Izraelczycy. Wtedy zaczely sie zamachy na ambasady, porwania samolotow, etc.

Po wycofaniu sie wojsk z LIbanu w 2000 r. Hezbollah stal sie legalna oragnizacja zbrojna.

Historia tej wojny jak widac zaczela sie juz 20 lat temu. Teraz zapoczatkowali ja wg gazet Libanczycy zabijajac 3 zolnierzy izraelskich, a wspomnial ktos o wybitych przez Izraelczykow cywilach na libanskiej plazy? O naruszaniu granic w kazdej sytuacji?

Hezbollah w Libanie jest organizacja terrorystyczna tylko normalna jednostka wojskowa.

A agresorem jest Izrael nie Liban.

Cos dla fanow Izraela

http://poland.indymedia.org/pl/2006/07/21986.shtml

Dzieci Izraela "pozdrawiaja" Liban.

Caer
30-07-2006, 00:00
Mogę ci pokazać zdjęcia książek z których młodzi arabowie uczą się czasów.

Zabiłem żyda.
Zabijam żyda.
Zabije żyda.

Mogę znaleźć skan i ci pokazać, ale i tak tego nie odcyfrujesz :)

Teraz zapoczatkowali ja wg gazet Libanczycy zabijajac 3 zolnierzy izraelskich, a wspomnial ktos o wybitych przez Izraelczykow cywilach na libanskiej plazy?
Tak się składa, że wśród arabów nie da się rozróżnić terrorystów od cywili. Przykład? Proszę bardzo.

Wczoraj arabka szła z dzieckiem an ręku i w torbie w drugiej ręce. Żołnierz Izraelski chciał skontrolować co niesie w torbie (normalna procedura w Izraelu). Otworzył torbę. Kobieta i dziecko umarły. Żołnierz stracił rękę.

Parę dni temu na posterunku granicznym w strefie Gazy kontrolowano 14 latka i jego rodzinę. 14-latek z okrzykiem "Allah Huakbar!" wysadził się w powietrze.

Jaką masz pewność, że na plaży byli cywile?

Dopóki nie pomieszkasz tu parę lat, nie zrozumiesz sytuacji. Dlaczego wśrod arabów jest tyle ofiar wśród dzieci?

Izraelski czołg wjechał do jednej z wiosek w południowym Libanie. Podczas gdy rodzice siedzieli w domach, młodzi arabowie w wieku 13-18 lat (ok. 20 ich było) wyszli na ulicę i zaczęli rzucać w czołg kamieniami. Potem poleciały "koktajle mołotowa".

Tutaj nawet dzieci są terrorystami.

Historia tej wojny jak widac zaczela sie juz 20 lat temu.
Historia tej wojny zaczęła się w 1948 roku.

Tak btw. dlaczego wśród Izraelczyków jest tak mało ofiar? W KAŻDYM (ale to w każdym!) domu znajdują się schrony. Na północy Izraela pozostało naprawdę niewiele ludzi, a i oni cały czas siedzą w schronach.

Grue
30-07-2006, 00:16
http://i8.photobucket.com/albums/a5/DarkGrue/WAR/shanghaibaby0bm.jpg
http://i8.photobucket.com/albums/a5/DarkGrue/WAR/Through_the_lens.jpg

bez komentarza

...

@Caerlionne
Mniej wiecej wiem jak to wygląda z Arabami, mój stary był w Afganie i Iraku, a kuzyn w Iraku i troche mi opowiedzieli jak tam jest i jacy są ludzie. Oni już sie rodzą terrorystami...

Pozdrawiam
GRu

Edit:
Jak chcecie sobie pooglądać ciekawe fotki to zapraszam tutaj:
http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=72073
...

spider-bialystok
30-07-2006, 00:22
Izraelski czołg wjechał do jednej z wiosek w południowym Libanie. Podczas gdy rodzice siedzieli w domach, młodzi arabowie w wieku 13-18 lat (ok. 20 ich było) wyszli na ulicę i zaczęli rzucać w czołg kamieniami. Potem poleciały "koktajle mołotowa".

Tutaj nawet dzieci są terrorystami.
Atakowanie czolgu okupanta, ktory wjechal do ich wioski to terroryzm? Dla mnie to normalna postawa patriotyczna. I chociaz potepiam wysadzanie sie wsrod kobiet i dzieci, to nie nalezy zapominac kto jest okupantem, a kto okupowanym.
Mniej wiecej wiem jak to wygląda z Arabami, mój stary był w Afganie i Iraku, a kuzyn w Iraku i troche mi opowiedzieli jak tam jest i jacy są ludzie. Oni już sie rodzą terrorystami...
I ty im sie dziwisz? Wpadna tacy Amerykanie, Brytyjczycy czy Polacy do ich kraju, zabijaja ich rodakow, torturuja niewinnych, gwalca ich zony i corki oraz roz*******aja im kraj, a oni maja ich jeszcze kochac? Wiekszosc ludzi w takiej sytuacji zacznie walczyc z najezdzcami.

Grue
30-07-2006, 00:45
I ty im sie dziwisz? Wpadna tacy Amerykanie, Brytyjczycy czy Polacy do ich kraju, zabijaja ich rodakow, torturuja niewinnych, gwalca ich zony i corki oraz roz*******aja im kraj, a oni maja ich jeszcze kochac? Wiekszosc ludzi w takiej sytuacji zacznie walczyc z najezdzcami.

No akurat Irakijczykom sie dziwie troche. Dlaczego? Ano dlatego, że Amerykanie za 'każde' szkody wyrządone przez nich i czasami przez działania terrorystów, dają Irakijczykom specjalne czeki, które to wymieniają w specjalnych punktach na dolary $ I tutaj niema wyjątków. Jeśli zniszczą półke, drzwi czy co innego to Irakijczykom za to oddają kase. Także pompują tam troche szmalu, a terrorystom zawsze bedzie źle (dlatego twierdze, że Amerykanie rope mogą sobie brać, ofkoz w pewnym zakresie, a nie całą). Oczywiście terroryści w Iraku to głównie wyznawcy Allaha, słabo wykształceni że o wyszkoleniu bojowym nie wspomne (patrząc na takie Al Mashru i ataki Irakijczyków to z 50-100m mają problem prosto strzelać xD), a jak wiadomo ciemnote ludzi łatwo wykorzystać. Chrześcijanie i kurdowie sie zbytnio nie mieszają (to tak na marginesie). To, że gwałcą to sporadyczne przypadki, weź rok ponad (mówie o U.S. Army) bądź w Iraku bez żony itp. Jakoś sie zaspokoić trzeba dziwką. Gwałt to sporadyczny przypadek. Tortury? Niema wojny, w której by sie kogoś nie torturowało lub nie gineliby niewinni/cywile. Taka już jest wojna. Czy roz*******ają im kraj? Hmm... niepowiedziałbym. Tyle mojego ;)
Pozdrawiam

spider-bialystok
30-07-2006, 01:02
No akurat Irakijczykom sie dziwie troche.
W sumie ci Irakijczycy maja fajne zycie pod ta okupacja, nie?
Oczywiście terroryści w Iraku to głównie wyznawcy Allaha, słabo wykształceni że o wyszkoleniu bojowym nie wspomne (patrząc na takie Al Mashru i ataki Irakijczyków to z 50-100m mają problem prosto strzelać xD)
Ja ich raczej nazywam powstancami
To, że gwałcą to sporadyczne przypadki
2000 takich przestepstw to dla ciebie "sporadyczne przypadki"?
weź rok ponad (mówie o U.S. Army) bądź w Iraku bez żony itp. Jakoś sie zaspokoić trzeba dziwką. Gwałt to sporadyczny przypadek
Nie, dzieki, nie zamierzam
Tortury? Niema wojny, w której by sie kogoś nie torturowało lub nie gineliby niewinni/cywile.
Zdaje sie, ze Bush juz dawno oglosil zakonczenie wojny. Teraz trwa "wprowadzanie demokracji" (przez tortury, ponizenia i zabojstwa)
Czy roz*******ają im kraj? Hmm... niepowiedziałbym. Tyle mojego ;)
Pozdrawiam
Nie, wcale! Chlopie, ty czytales o skali zniszczen? Czy wierzysz w zapewnienia Busha o kwitnacej demokracji w Iraku?

BTW. Mam filmik na ktorym izraelscy zolnierze kopia powalonych na ziemie rabinow w synagodze. Jak widac antysemityzm jest nawet w Izraelu. Smutne.

Lasooch
30-07-2006, 01:05
Atakowanie czolgu okupanta, ktory wjechal do ich wioski to terroryzm? Dla mnie to normalna postawa patriotyczna. I chociaz potepiam wysadzanie sie wsrod kobiet i dzieci, to nie nalezy zapominac kto jest okupantem, a kto okupowanym.

Tak, to jest patriotyczna postawa. Ale jeśli DZIECI rzucają koktajlami mołotowa w okupanta, to logiczne, że te dzieci TRZEBA w jakiś sposób unieszkodliwić, bo inaczej mogą takie dzieci całego okupanta rozj*bać wp*zdu. Chodzi o to, że jak same się pchają na wojnę (bo rzucając we wroga wybuchowym czymkolwiek pchają się do walki), to niech potem nie marudzą, że giną.

I ja nie popieram strzelania do dzieci. Ale przed dziećmi, które chcą Cię zabić, chyba musisz się bronić, nie?

spider-bialystok
30-07-2006, 01:11
Tak, to jest patriotyczna postawa. Ale jeśli DZIECI rzucają koktajlami mołotowa w okupanta, to logiczne, że te dzieci TRZEBA w jakiś sposób unieszkodliwić, bo inaczej mogą takie dzieci całego okupanta rozj*bać wp*zdu. Chodzi o to, że jak same się pchają na wojnę (bo rzucając we wroga wybuchowym czymkolwiek pchają się do walki), to niech potem nie marudzą, że giną.

I ja nie popieram strzelania do dzieci. Ale przed dziećmi, które chcą Cię zabić, chyba musisz się bronić, nie?
Widziales jakich czolgow uzywa armia Izraela? Koktajl molotowa to dla nich nic -.- Same pchaja sie na wojne? Raczej walcza z agresorem.

Jak sadzisz, czy oni poczuja jakis koktajl molotowa..? -.-
http://viva.palestyna.pl/galeria/gfx/intifada/10.jpg

Lasooch
30-07-2006, 01:14
Widziales jakich czolgow uzywa armia Izraela? Koktajl molotowa to dla nich nic -.- Same pchaja sie na wojne? Raczej walcza z agresorem.

Dobra, koktajl mołotowa to może dla nich nic, ale chyba oczywiste, że nie będziesz siedział sobie w płonącym czołgu, tylko dlatego, że rzucają tymi koktajlami niepełnoletni?

I w normalnym kraju niepełnoletni nie walczą z agresorem. Tu coś jest nie tak. A co, jeśli izraelską piechotę nie-w-czołgu te dzieci potem obrzucą koktajlami mołotowa albo granatami?

I ja w ogóle nie popieram tej wojny... ale chodzi o to, że jeśli ktoś się pcha pod czołg, to logiczne, że jest ryzyko śmierci ;>

A Arabowie z Żydami walczą od zawsze, i tylko środki się zmieniają.

spider-bialystok
30-07-2006, 01:26
I w normalnym kraju niepełnoletni nie walczą z agresorem. Tu coś jest nie tak. A co, jeśli izraelską piechotę nie-w-czołgu te dzieci potem obrzucą koktajlami mołotowa albo granatami?
Niepelnoletni Polacy takze walczyli z okupantami.

I ja w ogóle nie popieram tej wojny... ale chodzi o to, że jeśli ktoś się pcha pod czołg, to logiczne, że jest ryzyko śmierci ;>
Ten czolg wjechal do ich wioski. Kto tu sie pcha?
A Arabowie z Żydami walczą od zawsze, i tylko środki się zmieniają.
Odnosze wrazenie, ze masz nikla wiedze o tym konflikcie.
No i dla poprawy humorow
http://viva.palestyna.pl/galeria/gfx/intifada/54.jpg
Niestety, poki w Izraelu rzadza nacjonalisci takie obrazki beda raczej tylko symboliczne

Ashlon
30-07-2006, 01:35

Jak sadzisz, czy oni poczuja jakis koktajl molotowa..? -.-

Jesli czolg dostanie takim koktajlem w silnik, moze to spowodowac wybuch tegoz silnika (a zarazem i czolgu). Nie wspominajac o tym, ze temperatura w jego wnetrzu wzrasta o kilkanascie stopni.
Pytanie : dlaczego dzieci, ktore jawnie walcza, nie powinno sie zabijac?

Lasooch
30-07-2006, 01:36
Niepelnoletni Polacy takze walczyli z okupantami.

Racja, zapomniałem. Ale liczyli się z tym, że mogą zginąć. I zagraniczne media nie robiły z tego katastrofy.

Ten czolg wjechal do ich wioski. Kto tu sie pcha?

Cóż, racja, ale jeśli mi na osiedle wjechałby powiedzmy czołg z Uzbekistanu to schowałbym się do piwnicy zamiast rzucać w niego czymkolwiek...

I oczywiście zapewne normalny Arab nie ma nic do normalnego Izraelczyka i na vice versa, dopóki sobie nie wchodzą w drogę. Ale co innego fanatycy. Bo kto nie będąc fanatykiem wysadza samego siebie? To już nie jest patriotyczna postawa i obrona ojczyzny. To nie jest normalne.

Caer
30-07-2006, 02:17
@spider-bialystok:
To nie jest terroryzm. Ale na pewno nie jest to normalne. TO jest terroryzm:

Parę dni temu na posterunku granicznym w strefie Gazy kontrolowano 14 latka i jego rodzinę. 14-latek z okrzykiem "Allah Huakbar!" wysadził się w powietrze.

Fak, no patrz jacy ci Amerykanie są zwyrodniali. Myślisz, że w innych wojnach nie było takich przypadków? To "normalne" w czasie wojny. Tak w ogóle, z tego co mi wiadomo, to "porządni" Irakijczycy nie doświadczają tego typu rzeczy. Dzieje się to głównie w więzeiniach, w których siedzą fanatycy.

Ja ich raczej nazywam powstancam
Ciekawe czemu Polscy powstańcy nie wysadzali się w powietrze w środku niemieckich miast.

Zdaje sie, ze Bush juz dawno oglosil zakonczenie wojny. Teraz trwa "wprowadzanie demokracji" (przez tortury, ponizenia i zabojstwa)
Tak, a Saddam "ustawiał" sobie państwo przy pomocy życzliwości i pomocy biednym. Chciałbym zwrócić twoją uwagę na to, iż Saddam mordował nawet członków własnej rodziny.

Nie, wcale! Chlopie, ty czytales o skali zniszczen? Czy wierzysz w zapewnienia Busha o kwitnacej demokracji w Iraku?
Demokracja na pewno jeszcze nie kwitnie w Iraku. Ale za parę lat, Irak ma szansę na stanie się w miarę normalnym krajem.

BTW. Mam filmik na ktorym izraelscy zolnierze kopia powalonych na ziemie rabinow w synagodze. Jak widac antysemityzm jest nawet w Izraelu. Smutne.
A czy na jednej z twoich ulubionych stron napisano o sytuacji w której się to zdarzyło? Jeśli to ten filmik, który ja widziałem (był puszczany w izraelskich mediach), działo się to w trakcie opuszczania Gazy przez Izraelczyków. Niektórzy żydzi ZA NIC nie chcieli się an to zgodzić, a Izrael stał na skraju wojny domowej. Owi rabini i inni wierni zabarykadowali się w synagodze na terenie Gazy i nie chcieli jej opuścić.

Aktualnie najczęściej używanym przez Izraelczyków czołgiem jest Merkava. Mimo iż jest to jeden z najlepszych z czołgów świata (tak twierdzą żydzi, ja się na tym zbyt nie znam, ale wierzę ;-)), to takie koktajle mołotowa są w stanie wysadzić w powietrze jego silnik, a jeśli nawet do tego nie dojdzie, to temperatura wzrośnie o kilkanaście stopni, jak już pisał Nekromanta.
Tak a propos tego zdjęcia, co to dziecko robi przed tym czołgiem?

Odnosze wrazenie, ze masz nikla wiedze o tym konflikcie.
Jasne, przecież żydzi i arabowie wcześniej żyli w zgodzie.

I żeby było jasne ;-)
Ja także nie jestem zwolennikiem tej wojny, wolałbym żeby jej nie było (co chyba logiczne z mojego punktu widzenia :p), ale jak najbardziej rozumiem Izraelczyków.

Tak na marginesie. Na necie widać dużo komentarzy na temat "Izraelskiej propagandy". Szczerze mówiąc to nic takiego nie zauważyłem. Za to zauważyłem jak w Wiadomościach Maciej (?) Woroch opowiadał ze łzami w oczach o cierpieniach Libańczyków. Dlaczego nie pokażą tego konfliktu ze strony Izraela?;s

Matek
30-07-2006, 10:05
Och, jaki ten Izrael jest zly. Zabija dzieci, morduje kobiety a to wszystko imie walki z "terroryzmem"...

Jasne jest przeciez, ze powinnismy wspierac Libanczykow. Oni walcza, bo maja cel!!!! Oni walcza w imie allaha i nic nie jest wazne! Wielbimy libanczykow!!!

A wogole, konflikty sa ZLE.

spider-bialystok
30-07-2006, 10:35
Fak, no patrz jacy ci Amerykanie są zwyrodniali. Myślisz, że w innych wojnach nie było takich przypadków? To "normalne" w czasie wojny. Tak w ogóle, z tego co mi wiadomo, to "porządni" Irakijczycy nie doświadczają tego typu rzeczy. Dzieje się to głównie w więzeiniach, w których siedzą fanatycy.
Tyle, ze to jest wojna o rope i kontrole kraju, zwyczajna agresja na suwerenny kraj (skad my to znamy?). Bush zapowiadal wprowadzenie porzadku i praworzadnosci, a sami Amerykanie uzywali w czasie inwazji zabronionej broni.

Ciekawe czemu Polscy powstańcy nie wysadzali się w powietrze w środku niemieckich miast.
Nie chodzilo mi tu o terrorystow wysadzajacych sie w autobusach pelnych cywilow, ale o tych, ktorzy walcza kiedy obce wojsko wjezdza na ich teren.

Tak, a Saddam "ustawiał" sobie państwo przy pomocy życzliwości i pomocy biednym. Chciałbym zwrócić twoją uwagę na to, iż Saddam mordował nawet członków własnej rodziny.
Fakt, Saddam byl dyktatorem i mial nieograniczona wladze ktora stosowal wobec kogos kto sie mu sprzeciwial, lecz przecietnemu Irakijczykowi lepiej zylo sie za Saddama, niz pod okupacja.

Demokracja na pewno jeszcze nie kwitnie w Iraku. Ale za parę lat, Irak ma szansę na stanie się w miarę normalnym krajem.
Irak byl, jak na panstwo tamtego rejonu, w miare normalnym krajem. Jest wiele wiecej, w ktorych ludzie maja gorzej niz w Iraku za Saddama.

Tak na marginesie. Na necie widać dużo komentarzy na temat "Izraelskiej propagandy". Szczerze mówiąc to nic takiego nie zauważyłem. Za to zauważyłem jak w Wiadomościach Maciej (?) Woroch opowiadał ze łzami w oczach o cierpieniach Libańczyków. Dlaczego nie pokażą tego konfliktu ze strony Izraela?;s
Przeciez propaganda w mediach masowych byla od zawsze, nie wiem czemu sie dziwisz :\.
Och, jaki ten Izrael jest zly. Zabija dzieci, morduje kobiety a to wszystko imie walki z "terroryzmem"...
Nie, poprostu Izrael okupuje kraj, ktory ma prawo do niepodleglosci, to chyba nie jest dobre?

AnElKa
30-07-2006, 14:04

Bo nie mieli takich możliwości? Myślisz, że gdyby mieli taką możliwość by tego nie robili? Ofkors chyba, że ty ojczyzne uwazasz tylko za kraj w ktorym zyjesz. Patryiotyzm, czy to słowo Ci coś mówi?

Bo do jasnej cholery za przeproszeniem nie Liban jest agresorem >.<.

A teraz spójrz na to ze strony NORMALNEGO obywatela Libanu?
Leży sobie na plaży chce odpocząć od tego całego stresu...A tu co? Checa...
Izraelscy żołnierze wpieprzają się na plaże i Cię zabijają...Ale przeciez oni robia to w imie walki z terroryzem chwała im za to!...

Mojego kolegi ojciec wyjechał do Libanu, przed wojną 3 dni po jego przyjeździe zaczęła się ta cała wojna... Cały czas przesiaduje w schronie...
Liban nie wyrządzi zbyt wielkich szkód tymi swoimi Katsyuschami (?)

Izreal bombarduje, żeby Liban "klęczał na kolanach" a później "dobije tylko leżącego"

Rozumiem obydwie strony jednak mimo wszystko uważam, że zabicie 2 izrealskich żołnierzy nie było warte tylu Libańskich żyć...

To by było na tyle.

Grue
30-07-2006, 14:08
Polska na spotkaniu ws. misji w Libanie

Polska weźmie udział w organizowanym w Nowym Jorku w poniedziałek nieformalnym spotkaniu grupy państw, potencjalnych uczestników międzynarodowej wojskowej misji stabilizacyjnej w Libanie - poinformowało MSZ.

Jak napisano w komunikacie Ministerstwa Spraw Zagranicznych, "celem spotkania będzie omówienie możliwości utworzenia międzynarodowych sił stabilizacyjnych w południowym Libanie, skali operacji, zadań sił pokojowych oraz ich mandatu (w tym sposobu jego udzielenie przez ONZ)".

Link: TUTAJ (http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8426850&rfbawp=1154258679.599)

Do zobaczenia w Libanie ;)

Lasooch
30-07-2006, 14:38
Bo nie mieli takich możliwości? Myślisz, że gdyby mieli taką możliwość by tego nie robili? Ofkors chyba, że ty ojczyzne uwazasz tylko za kraj w ktorym zyjesz. Patryiotyzm, czy to słowo Ci coś mówi?

Co innego patriotyzm, a co innego rozp*erdalanie siebie samego, prawda? Ja siebie nie uważam za patriotę i dobrze mi z tym, Polska od jakiś 300 lat coraz bardziej schodzi na psy. Ale jeśli już miałbym walczyć w obronie kraju to nie zabijałbym siebie samego w pierwszej kolejności, wiesz?

Katsyuschami (?)

Katiuszami. Po polsku prościej.

Rozumiem obydwie strony jednak mimo wszystko uważam, że zabicie 2 izrealskich żołnierzy nie było warte tylu Libańskich żyć...

Oczywiście, że nie było. Ale przecież szanujący się kraj nie może pozwalać sąsiadom na zabijanie własnych żołnierzy, prawda?

Polacy np. pozwalali (dawno temu, nie pamiętam dokładnych dat, XVII wiek bodajże) Szwedom walczyć z Rosjanami na NASZYCH ziemiach, tym samym pozwalając dwóm sąsiadom NISZCZYĆ swój teren. Już wtedy Polska nie była szanującym się krajem. To tak jeszcze odnośnie patriotyzmu - jak kraj się nie szanuje, to ja go też nie muszę szanować.

Caer
30-07-2006, 16:40
@Spider:
Tyle, ze to jest wojna o rope i kontrole kraju, zwyczajna agresja na suwerenny kraj (skad my to znamy?).
A była jakaś wojna w której nie chodziło o pieniądze?;>

Fakt, Saddam byl dyktatorem i mial nieograniczona wladze ktora stosowal wobec kogos kto sie mu sprzeciwial, lecz przecietnemu Irakijczykowi lepiej zylo sie za Saddama, niz pod okupacja.
Masz na myśli przeciętnych Irakijczyków, którzy podporządkowali się Saddamowi, żyli w ciągłym strachu (tak jak teraz), nie sprzeciwiali się swojemu Panu i Władcy? Bo jeśli się sprzeciwiali to dostawali kule w łeb. Spoko.

Irak byl, jak na panstwo tamtego rejonu, w miare normalnym krajem. Jest wiele wiecej, w ktorych ludzie maja gorzej niz w Iraku za Saddama.
Gdzie?;p

Przeciez propaganda w mediach masowych byla od zawsze, nie wiem czemu sie dziwisz :\.
Ja się nie tyle dziwie, co chce zwrócić waszą uwagę na to, że po stronie Izraela także giną cywile. Jeśli nie zginą od katiuszy, to od bomby.

@Anelka:
Bo nie mieli takich możliwości? Myślisz, że gdyby mieli taką możliwość by tego nie robili? Ofkors chyba, że ty ojczyzne uwazasz tylko za kraj w ktorym zyjesz.
O czym ty do jasnej cholery pieprzysz?! Ja jestem polakiem. Jestem też patriotą. I moją ojczyzną jest Polska. Na jakiej podstawie wyciągnałeś tak idiotyczne wnioski?

Gdyby polacy wysadzali się w niemiekich miastach dla mnie nie byliby już powstańcami, lecz zwykłymi terrorystymi. Tak jak teraz arabusy.

Patryiotyzm, czy to słowo Ci coś mówi?
Patryiotyzm nic mi nie mówi. Patriotyzm za to mówi mi dość sporo.

A no nie było. Tyle że po ką cholere Hezbollah ich porwał? Widzisz w tym jakiś sens? Dobra, porwał ich, czemu ich nie oddał tym samym narażając życie ludzi o których się tak "troszczy"?

@Grue:
Do zobaczenia w Libanie
Zapraszam do Tel Awiwu, jeśli będzie okazja ;>

Grue
30-07-2006, 16:44
@Grue:
Zapraszam do Tel Awiwu, jeśli będzie okazja ;>

Najwcześniej za rok będe mogl jechać na jakąś misje pokojową (czytaj wojne :P) i o ile dostane sie do Libanu to jeszcze musze dostać przepustke :P Ale jak jeszcze bedziesz w Izraelu to może wpadne ;) Pozdro wojownicy!
GRu

Dzisiejsze fotki z Izraela etc:

http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=87423

Edit:
http://i8.photobucket.com/albums/a5/DarkGrue/WAR/smileeu0.jpg

:D

Lasooch
30-07-2006, 17:14
Gdzie?;p

W Polsce za Kaczyńskich... nie mogłem się powstrzymać ;<

Lekjam
01-08-2006, 20:39
Grue haha ty lamko ty na wojne chyba o buraki cukrowe na ukraine! Kpiny haha "Gru na misje pokojową", znam cię, tylko sie chwalisz bo to internet na realu jestes ciota do wojska poszedles bo musiales a nie chciales i tak rączek se nie zabrudzisz.

Co do spider-bialystok: Ty cholerny nazi i rasi !! Skończył się Hitler tera jest husajn bin laden i inne przykurwy a takie dzieciaki w twoim stylu nie robia na nikim najmniejszego wrazenia spieprzaj dziadu!

Izrael już skopał raz dupy tym przychlastom ( rok 1948 ) kiedy to syria, palestyna, jordania wypowiedziały mu wojne. patrz ->http://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Izraela#Pierwsza_wojna_izraelsko-arabska_1948-1949

Izraelczycymieszkaja tam od pokolen i maja prawo tam mieszkac a z pewnoscia swoich praw do tych ziem beda bronic i obronia.

Tyle.

Grue
01-08-2006, 23:05
Grue haha ty lamko ty na wojne chyba o buraki cukrowe na ukraine! Kpiny haha "Gru na misje pokojową", znam cię, tylko sie chwalisz bo to internet na realu jestes ciota do wojska poszedles bo musiales a nie chciales i tak rączek se nie zabrudzisz.

No racja. Musialem iść i dlatego rzuciłem szkołe w której mi szło bardzo dobrze, prace w której zarabiałem spoko kase. No na serio musiałem iść. Skoro twierdzisz, że jestem ciota w rl to zapraszam do Poznania, sam na sam. Przekonamy sie kto jest ciota. Żałosny jesteś i masz jakieś kompleksy, zapewne poważne. Szkoda, że cie nieznam :( zal.pl......

TehRegent
05-08-2006, 22:48
ALe jaka znowu walka z terrorystami?!

Hezbollah w Libanie jest partia polityczna i regularnym, wyszkolonym, umundurowanym oddzialem wojskowym. Tak wiec gdzie tu sa terrorysci?

Dlaczego Izrael prowdzai wojne totalna? Niszcza szpitale i osiedla cywilne. Dziwinie mi sie to z III Rzesza kojarzy podczas agresji na Polske.

spider-bialystok
05-08-2006, 23:00
@Rege
Nie przeginajmy w druga strone, ostrzeliwanie Izraela i porwanie oraz zamordowanie jego zolnierzy to jest terroryzm, lecz oczywiscie to nie moze usprawiedliwac takich mordow na mieszkancach Libanu i tych zniszczen [ktore potepia wiekszosc cywilizowanego swiata]. Chociaz faktem jest, ze Izrael tez stosuje terroryzm w Palestynie tyle, ze przy uzyciu regularnej armii...

@down
O co chodzi, przeciez napisalem, ze ostrzeliwanie Izraela bylo terroryzmem.

Caer
05-08-2006, 23:30
@Up:
A Hezbollah przy użyciu swoich bojówek ostrzeliwywał północne granice Izraela. I to nie był terroryzm, no nie?;p

Hezbollah w Libanie jest partia polityczna i regularnym, wyszkolonym, umundurowanym oddzialem wojskowym. Tak wiec gdzie tu sa terrorysci?
Trudno się z tym nie zgodzić. Jednak wyjaśnij mi, dlaczego przyznawali się [Hezbollah] do zamachów terrorystycznych na terenie Izraela?;s Przyznają się do terroryzmu, a według ciebie nie są terrorystami?

Dlaczego Izrael prowdzai wojne totalna? Niszcza szpitale i osiedla cywilne. Dziwinie mi sie to z III Rzesza kojarzy podczas agresji na Polske.
A więc radzę ci się douczyć.

Koronowany rycek
06-08-2006, 02:07
Ta wojna powstała dzieki temu, ze (jak znamy dobrze historie, dopiero po 2 wojnie swiatowej izrael znowu jest na mapie).

Pozabierali izraelczycy ziemie od libanu i innych panstw sasiadujacych z izraelem.
Ta armia,ktora była a raczej jest nadal sponsorowana przez USA.
Tera Izrael broni swojej dupy bo terrorysci chca niepodleglosci lub naleznosci do innego panstwa

Moze pamietacie akcje z mocarstwem Iranu i ich nuklearnym zamiarom ?
Miala wspaniala elektrownie etc, a wystarczyly 3 samoloty i 3 helikoptery Izraelskie a cały plan Iranu rozsypal sie w drobny mak.
Wniosek ?
To jest na reke Usa, ze nie traca "swoich" a zasponsorowany sprzet izraelski wykozystuje to co ma.

Ps1

Chodzi mi o IRAN a nie IRAK

szametu
06-08-2006, 02:46
wiesz co kiedys powiedzial przywodca plestyny ? sami istnienie izraela, jest obraza dla arabow. nie ma nic bardziej rasistowskiego, niz takie okreslenie.

a ciekawe skad jest uzbrojenie libanu i innych panstw, ktore robia wszystko, aby wymiesc izrael z mapy swiata ? ciekawe, faken. mikolaj ? zapewne. no bo jak inaczej.

co do plany nuklearnego iranu. wiesz, proponuje ci przeniesc sie do izraela. i zamieszkac w hajfie. jak ci ktory z kolesi iranu odstrzeli dupsko, bedziesz spiewal inaczej. oby. bo jak na razie, glupoty pleciesz. i dodatkowo jeszcze z bledami ;p i sie ciesz, ze ja cie nie mam w klasie. bo bys siedzial. bynajmniej nie tylko za bledy. ale twoja retoryka mi smierdzi. co najmniej radiem pewnym.

dalej, jesli mowa o planie nuklearnym. to nie usmiecha mi sie kiedys obudzic i stwierdzic, ze zyje w swiecie rodem z ksiazki "daleki brzeg". kto nie czytal, polecam. jak to mowia - faken amejzing;) a kto czytal, wie o czym mowie. i trzeba cos zrobic z panstwami, gdzie sa gorace glowy. ktore mysla tylko o jednym. i maja tak zawezony horyzont rozumowania, ze nie pojmuja, co moga zrobic innym. bo ich to zupelnie nie obchodzi.

moze tak. jednak dluzej na tym swiecie zyje od ciebie. wiecej widzialam, i wiem wiecej. i dlatego martwi mnie los innych. a biorac strone jedna, i nie liczac sie z innymi, postepujesz jak ci, ktorym przyklaskujesz. ale oczywiscie,, ty wiesz lepiej. jak tamci. kimkolwiek by nie byli.

zal i tyle. pozostaje tylko nadzieja. za - naweto nie o siwat juz idzie- ale ty sie MOZE kiedys zmienisz. poki co ... ucz sie polskiego. to cholernie piekny jezyk. i popracuj nad retoryka. ;p

TehRegent
06-08-2006, 10:13
@Car~

Z tym przyznawaniem bardziej chodzi mi o daty, jesli bylo ostatnio to nie ma dyskusji, ale jesli przed rokiem 2000 r. to byly typowe zamachy terrorystyczne przeciwko okupacji. W sumie przeczytaj ktorys z moich poprzednich postow tam pisze wlasnie o tych niszczonych ambasadach etc. etc.

Co do wojny totalnej. Hmm...o co Ci chodzilo z tym douczaniem? Jednak sa tzw. prawa wojny, nie mozna niszczyc siedzib organizacji miedzynarodowych, typu szpitale, ambasady (jedna tez zniszczyli, a jak!). ALe w sumie wyjasnij mi o co Ci chodzilo.

Caer
06-08-2006, 14:42
ALe w sumie wyjasnij mi o co Ci chodzilo.
Porównujesz Izrael do III Rzeszy. Więc albo:
1) Masz zlasowany mózg
2) Nie masz pojęcia o historii.

Z tym przyznawaniem bardziej chodzi mi o daty, jesli bylo ostatnio to nie ma dyskusji, ale jesli przed rokiem 2000 r. to byly typowe zamachy terrorystyczne przeciwko okupacji. W sumie przeczytaj ktorys z moich poprzednich postow tam pisze wlasnie o tych niszczonych ambasadach etc. etc.
O ile mnie pamięć nie myli, ostatnio przyznali się do zamachu w styczniu 2006 r.
Wysadzono w powietrze dyskoteke, zginęło 50+ osob.

@DOwn:
Mógłbym dać ci linka... tyle, że po hebrajsku xD
Ale pomyliłem się, to nie był styczeń tego toku, tylko grudzień 2005.

TehRegent
06-08-2006, 15:27
@Car~

Chodzilo mi oto, ze Izrael przybiera taktyke III Rzeszy.

Hmm...co do tego zamachu musialbym sie blizej przyjrzec jakis notka z informacji, zaraz poszukam.

Caer
06-08-2006, 20:03
5 minut temu rozległ się w Tel Awiwie alarm... Właśnie schodzę do schronu :<
Życzcie mi szczęścia ;P

PiXik
06-08-2006, 20:15
cieszy mnie że Hezbollah trafił w końcu w żołnierzy Izraela,oby częściej:)

Lasooch
06-08-2006, 21:05
5 minut temu rozległ się w Tel Awiwie alarm... Właśnie schodzę do schronu :<
Życzcie mi szczęścia ;P

Szczęścia...

PiXik - cóż, ja z dwojga złego wolę Izrael (w tej wojnie imho obie strony są złe, chociaż obie rozumiem). Cóż, jak Araby się dorwą do zbyt silnej broni, to będzie z nami źle. Izraelczycy ponoć broń jądrową mają, a jakoś nas tu jeszcze nie zabili.

spider-bialystok
06-08-2006, 22:14
Szczęścia...

PiXik - cóż, ja z dwojga złego wolę Izrael (w tej wojnie imho obie strony są złe, chociaż obie rozumiem). Cóż, jak Araby się dorwą do zbyt silnej broni, to będzie z nami źle. Izraelczycy ponoć broń jądrową mają, a jakoś nas tu jeszcze nie zabili.
Maja bron jadrowa, to stwierdzone, ale Arabowie tez chyba Polakom jak narazie nic nie zrobili? W Izraelu Polski raczej nie postrzega sie w zbyt pozytywnym swietle, wiec z dwojga zlego zarowno po tej jak i po drugiej stronie nie jestesmy zbyt lubiani [kto lubi pacholkow Ameryki?]. Jak narazie to USA i Izrael okupuja kraje arabskie, nie na odwrot. Ataki terrorystyczne sa oczywiscie nie do przyjecia, ale terrorysci nie biora sie znikad [co do 11 wrzesnia to polecam Loose change i inne filmy o tej tematyce na video.google.com. Daja do myslenia.] Btw. Nie lubie tego generalizowania typu: "Arabusy to terrorysci" czy "Zydzi to mordercy"... Po kazdej ze stron sa zarowno porzadni ludzie jak i skobieta lekkich obyczajówysyny.

@Caerlionne
Good luck

Caer
06-08-2006, 22:21
Żyje :P Rakieta uderzyła w jakies miasteczko w okolicy Tel Awiwu, 3 zabitych.

@PiXiK:
Ty tak poważnie czy głupiego udajesz?

Lasooch
07-08-2006, 00:40
Maja bron jadrowa, to stwierdzone, ale Arabowie tez chyba Polakom jak narazie nic nie zrobili? W Izraelu Polski raczej nie postrzega sie w zbyt pozytywnym swietle, wiec z dwojga zlego zarowno po tej jak i po drugiej stronie nie jestesmy zbyt lubiani [kto lubi pacholkow Ameryki?]. Jak narazie to USA i Izrael okupuja kraje arabskie, nie na odwrot. Ataki terrorystyczne sa oczywiscie nie do przyjecia, ale terrorysci nie biora sie znikad [co do 11 wrzesnia to polecam Loose change i inne filmy o tej tematyce na video.google.com. Daja do myslenia.] Btw. Nie lubie tego generalizowania typu: "Arabusy to terrorysci" czy "Zydzi to mordercy"... Po kazdej ze stron sa zarowno porzadni ludzie jak i skobieta lekkich obyczajówysyny.

@Caerlionne
Good luck

Cóż, Polacy właśnie jako lizodupy Amerykan się pchają na bliski wschód, i to jest błąd. Bo to nam może przynieść jedynie kłopoty. A Arabowie nic nam jeszce nie zrobili, bo mają ważniejsze cele na zachodzie...

Ja tutaj nie generalizuje bynajmniej, ale trzeba przyznać, że na bliskim wschodzie natężenie fanatyków religijnych jest chyba największe na świecie.

spider-bialystok
07-08-2006, 01:12
Cóż, Polacy właśnie jako lizodupy Amerykan się pchają na bliski wschód, i to jest błąd. Bo to nam może przynieść jedynie kłopoty. A Arabowie nic nam jeszce nie zrobili, bo mają ważniejsze cele na zachodzie...

Ja tutaj nie generalizuje bynajmniej, ale trzeba przyznać, że na bliskim wschodzie natężenie fanatyków religijnych jest chyba największe na świecie.
Bo latwo wplywac na ludzi wscieklych okupacja Palestyny, Iraku czy agresja na Liban - stad takie wplywy fanatykow na Bliskim Wschodzie, a polityka USA czy Izraela tylko wznieca nienawisc i wplywy fanatycznych przywodcow religijnych. A jako ciekawostke dodam, ze 40% mieszkancow Libanu to chrzescijanie.

PiXik
07-08-2006, 11:19
Najzupełniej poważnie, a wiesz dlaczego?Bo żal mi tych cywilów z Libanu którzy zgineli za nic,te dzieci,wszyscy oni.I dlaczego mam żartować;/?Ilu terrorystów Hezbollagu zgineło w tej wojnie?są jakieś statystyki?bo mam wrażenie że 100%więcej zgineło zwykłych ludzi
nie byłem po żadnej stron z konfliktu.Ale jak ktoś na***** w domy niewinnych ludzi mówiąc tam był Hezbollah to wybacz ale to żenua

AnElKa
07-08-2006, 11:58
Ilu terrorystów Hezbollagu zgineło w tej wojnie?są jakieś statystyki?bo mam wrażenie że 100%więcej zgineło zwykłych ludzi
.

Obawiam się, że cywilów zginęło 600% więcej...

@Carellione (Jak się pomyliłem to przepraszam)
Widzisz, w Libanie takie alarmy są CAŁY CZAS to w autostradę, to w dom, to w ambasadę, to w szpital et cetera, et cetera...

Nie jestem po NIKOGO stronie, ponieważ uznaję to wojnę jako niepotrzebną. Przyznaję, że w poprzednim poście trochę "nagmatwałem" pierduł, przepraszam.

Caer
07-08-2006, 13:33
Zdaje mi się, że w każdej wojnie ginie więcej cywili niż wojska. Ale nie rozumiem jak można się cieszyć z czyjejś śmierci, a wręcz życzyć mu tego ;s

Bo żal mi tych cywilów z Libanu którzy zgineli za nic,te dzieci,wszyscy oni.
A żydów ci nie żal? No jasne, kto by ich żałował... przecież oni są tacy źli, zwyrodniali i w ogóle chcą rządzić światem.

Ale jak ktoś na***** w domy niewinnych ludzi mówiąc tam był Hezbollah to wybacz ale to żenua
Liban na*******a w domy niewinnych ludzi (ginie zdecydowanie mniej ludzi, ale czy to ważne?), nie mówią nic i są dobrzy?

Czy może ty myslisz, że arabowie strzelają tylko do żołnierzy?

Widzę, że do ciebie zupełnie nie trafia argument, że hezbollahowie zabili od groma żydów w zamachach terrorystycznych. Ale co tam, to przecież tylko żydzi, kto by się nimi przejmował, no nie? Czemu miałoby nam byc ich żal?

Matek
07-08-2006, 14:13
Caerlionne daj sobie na luz. Oni naprawde chyba myslac, ze tam ludzie chodza w koszuklach "hezbollah" czy "cywil"

Prawda jest taka, ze to Liban zaczal ta WOJNE. Z akcentem na WOJNA. Tu nie ma ani dobrych ani zlych. Tam ludzie dziela sie na zywych i martwych. Wy w ktorej grupie chcecie byc?

Wszystko bnylo ok jak hezbollah zabijal matki i DZIECI w zamachac w Izraelu, ale teraz jak Izrael pokazal ze bedzie sie bronil to juz jest zle? Boli was, prawda.

PiXik
07-08-2006, 14:51
Nie zrozumieliśmy się.Ucieszyłem się że wrzeszczie ktoś trafił w to co trzeba!i to jeszcze strona przegrywająca.Chociaż bombki powinny spadać tylko na ludzi odpowiedzialnych za wydanie rozkazu:wpadamy do Libanu, no i z drugiej strony:Porywamy żołnierzy
ps.3/4 rakiet i sprzętu Hezbollahu szlag trafił?dobre dobre:-)to ciekawe ile oni tego mieli
Ta wojna szybko się nie skończy a szkoda
edit.Można cieszyć się z czyjejś śmierci,nawet nie wiesz jak bardzo,u mnie gdy podali w wiadomościach pojawił się tylko uśmiech.Jak Ghołstiet życzy śmierci Naziście to nie masz do niego ale i nie piszesz mu takich notek;) tak baJdeŁej

Caer
07-08-2006, 15:06
Ucieszyłem się że wrzeszczie ktoś trafił w to co trzeba!
Po obu stronach było już sporo ofiar wśród żołnierzy...

ps.3/4 rakiet i sprzętu Hezbollahu szlag trafił?dobre dobre:-)to ciekawe ile oni tego mieli
No 3/4 to napewno nie, 1/4 - tak. Mają ok. 15 tys. pocisków do katjuszy i nie wiadomo ile rakiet dalekiego zasięgu :P

Taka ciekawostka:
Libańczycy są naprawdę genialni. Zamiast wystrzelić rakiety na Izrael, wystrzelili je na Syrie :D Zamiast na południe strzelić na północ? Zdolne chłopaki ;]

@Matek:
Chyba masz racje, powinienem dać sobie spokoj :P

Grue
07-08-2006, 15:37
Taka ciekawostka:
Libańczycy są naprawdę genialni. Zamiast wystrzelić rakiety na Izrael, wystrzelili je na Syrie :D Zamiast na południe strzelić na północ? Zdolne chłopaki ;]

A myślałem, że takie rzeczy to tylko w Polsce są możliwe. Rotflmao! :D

PiXik
07-08-2006, 17:42
myślisz,że to przypadek?oni chcieli dać taki znak Syrii.DO BOJU

Caer
07-08-2006, 18:22
Tak jest! Znak dla Syrii! Ostrzelali im wioske, genialny znak :D

PiXik
07-08-2006, 21:06
wiesz genialni ludzie genialny znak;)

andrek
10-08-2006, 12:15
witam ,

mam pytanie do ludzi ktorzy sa obecnie w Izraelu, jak wygalada zycie w okolociy TEL AVIV ? Chodzi mi dokladnie o miejscowosc Rishon le Zion, mam tam znajomych i jestem zaniepokojony..

Ghost Nieudany
10-08-2006, 13:53
Jak Ghołstiet życzy śmierci Naziście to nie masz do niego ale i nie piszesz mu takich notek;) tak baJdeŁej

a) Nazista to ścierwo i skorupa po człowieku - dla takich ludzi nie ma we mnie ducha chrześcijańskiej dobroci, wybacz.
b) Ghołstiet? Usiłujesz być zabawny, chcesz mi dopiec, przekręcając mój nick, czy jesteś po prostu głupi, synku?

Caer
10-08-2006, 16:07
@andrek:
W Tel Awiwie jest spokojnie, życie toczy się swym normalnym tokiem, więc narazie nie masz się o co martwić :)

PiXik
10-08-2006, 16:25
a) Nazista to ścierwo i skorupa po człowieku - dla takich ludzi nie ma we mnie ducha chrześcijańskiej dobroci, wybacz.
b) Ghołstiet? Usiłujesz być zabawny, chcesz mi dopiec, przekręcając mój nick, czy jesteś po prostu głupi, synku?
ile razy moj nick przekręcałes albo Twoi koledzy czepiałem się?N.I.E mam ochoty na tego nudnego i długiego offtopa
@Wojna:Ciekawe rozwiązanie ma ONZ co chwile przekładają te swoje szczyty i w gruncie rzeczy pozwalają na to co się dzieje;/

Ghost Nieudany
10-08-2006, 16:33
ile razy moj nick przekręcałes albo Twoi koledzy czepiałem się?

Ja twojego nicka ani razu nie przekręciłem, bo zdrobnienia i przekręcanie czyichś imion na złość to tylko dowód tego, jaki człowiek jest maluczki i jakie żałosne metody stosuje.

@Ad. Izrael vs. Liban
IMHO ta wojna jest bez sensu, jak każda wojna zresztą - z czego jakbym miał wybierać, to bym poparł Izrael, jako że Liban w praktyce jest legalną organizacją terrorystyczną.

@down
Napisałem, że poparłbym Izrael, wybierając mniejsze zło, gdybym musiał wybierać. Na stan obecny jestem kompletnie bezstronny.

spider-bialystok
10-08-2006, 16:51
@Ad. Izrael vs. Liban
IMHO ta wojna jest bez sensu, jak każda wojna zresztą - z czego jakbym miał wybierać, to bym poparł Izrael, jako że Liban w praktyce jest legalną organizacją terrorystyczną.
Tak samo mozna powiedziec rowniez o Izraelu tyle, ze oni maja armie z najnowoczesniejszym sprzetem.
I zeby troche przyblizyc userom fakty. Tylko nie gadac, ze popieram terrorystow -.-"
Hezbollah (arab. حزب الله - Hizb'allah – Partia Boga) jest libanską partią politiczną islamskich szyitów, która została utworzona w roku 1982[1]. Od początku była wspierana i finansowana przez Iran, także przez dotacje ich zwolenników [2].

Hezbollah jest uważany przez niektóre państwa za organizację terrorystyczną, przede wszystkim przez Stany Zjednoczone[3], Wielką Brytanię, Izrael [4] i Kanadę[5]. Stany Zjednoczone zaczęły określać Hezbollah organizacją terrorystyczną po jego atakach na amerykańskie bazy wojskowe i ambasadę amerykańską w Libanie w czasie wojny między Libanem, Izraelem i USA w latach osiemdziesiątych [6], chociaż jest to niezgodne z akceptowaną definicją terroryzmu. Wiekszość krajów, między innymi Unia Europejska[7] i Rosja, nie wpisują Hezbollahu na listę "organizacji terrorystycznych".

Niektórzy przypisują Hezbollahowi udzial w zamachu na ambasadę Izraela w Buenos Aires w roku 1992 [8], mimo że nie ma na to zadnych dowodów.

Na terenie Libanu Hezbollah zbudował swego rodzaju państwo w państwie, które znajduje sie de facto poza kontrolą władz Libanu. Hezbollah zamuje się ekstensywnym programem rozwoju socjalnego. Prowadzi przynajmniej cztery szpitale, 12 klinik, 12 szkół i dwa centra agro-gospodarcze. Pomoc medyczna organizowana przez Hezbollah jest tańsza niż w wiekszośći szpitali prywatnych w Libanie [9].

Walka Hezbollahu z "małym szatanem", czyli Izraelem[brak źródła], ma na celu do 2000 roku spowodowanie wycofania się wojsk izraelskich z Libanu[10]. Od tego roku ramię militarne Hezbollahu pozostało w południowym Libanie deklarując cel ochrony kraju[11], uwolnienie libańskich więźniów w Izraelu i odzyskanie terytorium farmy Shebaa[12], które jeszcze do dzisiaj jest okupowane przez Izrael. Liderzy Hezbollahu deklarują także solidarność z palestyńskim ruchem oporu i wspierają destrukcję państwa Izraelskiego[13].

Hezbollah w ostatnim czasie stara się robić wrażenie ugrupowania umiarkowanego. Duchowy przywódca Hezbollahu szejk Mohammed Hussein Fadlallah potępił zamach na World Trade Center, a przywódcy Partii Boga wielokrotnie podkreślali, że są dalecy od fanatyzmu reprezentowanego przez ludzi z organizacji Osamy bin Ladena[brak źródła]. Pojawiły się jednak również informacje o sojuszu Al-Kaidy, Hamasu i Hezbollahu[brak źródła].

12 lipca 2006 w odpowiedzi na izraelską operację w Strefie Gazy nazywaną "summer rain” (czyli 'letni deszcz') Hezbollah uprowadził dwóch izraelskich żołnierzy. Reakcją wojska izraelskiego było natychmiastowe bombardowanie stolicy Libanu, Bejrutu, co doprowadziło do intensywnego konfliktu