PDA

Pokaż pełną wersje : Gothic II vs. Morrowind

xDe
18-07-2006, 15:13
Ktora gra waszym zdaniem jest lepsza?
Moim zdaniem zdecydowanie Gothic II:cup:

Bears
18-07-2006, 16:29
bezsensu taki topic a tak w ogole bylo chyba pare takich
nie ma sensu porownywac tych gier bo kazda jest inna wiec bezsensu... ;/

Miked
18-07-2006, 16:51
Mam obydwie gry:
Gdy pierwszy raz wlaczylem Gothica, to zrobil na mnie wielkie wrazenie i gralem w ta gre prawie cialge.
Kiedy wlaczylem Morrowinda, to pozwiedzalem kilka miejsc i po 20 minutach ta gra mi sie znudzila i od razu ja wylaczylem, a potem wykasowalem.

xedhgyr zezathyn
19-07-2006, 15:55
morek...bardziej rozbudowany..ciekawszy...wogle fajniejszy...jedyne co jest lepsze w gothicku to fabuła...no i klimat...ale i tak morrowind rullez!!:D

Lasooch
19-07-2006, 17:41
W Gothica (ani I, ani II) nie grałem, ale i tak mogę śmiało stwierdzić, że Morrowinda nic nie przebije (jeśli chodzi o RPG) białe literki->to tylko moja opinia oczywiście, nie grałem we wszystkie gry, i jak ktoś nie lubi RPG z oczu heroła to ofc mu się nie spodoba. Może Oblivion - nie grałem.

xDe
19-07-2006, 18:42
Lasooch... niegrales w gothica a gadasz pierdoly... jesli zaglosowales na morro to bede cie uwazac za najwiekszego debila poniewaz niegrales w gothica ale zaglosowales na morro...
Moim zdaniem gothica 2 nic nieprzebija... no chyba ze gothic 3 xD

Szkut
19-07-2006, 19:20
W Gothica (ani I, ani II) nie grałem, ale i tak mogę śmiało stwierdzić, że Morrowinda nic nie przebije (jeśli chodzi o RPG) białe literki->to tylko moja opinia oczywiście, nie grałem we wszystkie gry, i jak ktoś nie lubi RPG z oczu heroła to ofc mu się nie spodoba. Może Oblivion - nie grałem.
jestem pewien ze jak bys odpalil gothica to zmienilbys zdanie;)

za fajna fabule i swiat wygrywa gothic

wizu
19-07-2006, 19:34
Aokładnie a jeszcze noc kruka... midzio po prostu :)
Morowind też fajny ale jakoś tak grałem od niechcenia...

Urael'
19-07-2006, 20:02
bezsensu taki topic a tak w ogole bylo chyba pare takich
nie ma sensu porownywac tych gier bo kazda jest inna wiec bezsensu... ;/

Chyba ty jesteś bezsensu. Inne gry to np. Tibia i Gothic. A Gothic i Morro to są Rpg 3D więc jakieś podobieństwo chyba jest ?

Lasooch
Lasooch... niegrales w gothica a gadasz rzodkiewka jest supery... jesli zaglosowales na morro to bede cie uwazac za najwiekszego debila poniewaz niegrales w gothica ale zaglosowales na morro...
Moim zdaniem gothica 2 nic nieprzebija... no chyba ze gothic 3 xD

W sondzie nie zagłosowałem, ale akurat to, czy będziesz mnie za owego największego debila uważać, mam delikatnie mówiąc w głębokim poważaniu ^^

I sądzę, że jakbym zagrał w Gothica nadal bym uważał, że Morek r0x0r. Po prostu w Morka grałem pierwszego.

Aokładnie a jeszcze noc kruka... midzio po prostu :)
Morowind też fajny ale jakoś tak grałem od niechcenia...

Miałem tak za pierwszym razem - grałem od niechcenia, potem mnie znudziło... a potem wróciłem i tak się wciągnąłem, że się oderwać nie mogłem ; p

Ezual
wiadome Gothic II Nk to jest gra w ktora gralem najdluzej i najabardziej mnie zaciekawila :) ten klimat w dżungli... ahhh..... Ciekawe jaki bedzie gothic 3:D

Urael'
19-07-2006, 20:03
Lasooch to co napisałes to z tego wychodzi ze dla Ciebie Morro lepszy bo w niego pierwszego grałes lol

DRoN
19-07-2006, 20:27
Gdybym porównywał Gothica I z Morrowcem, to wygrałby Gothic.
Tutaj jest wmiarę wyrównane.

Gothic jest ciekawszy i bardziej dynamiczny.

W Morrowindzie jest kilka możliwych zakończeń, DUŻO questów pobocznych i ścieżek rozwoju postaci. Dużo gildi i klanów. Można miec dom. Znacznie większy świat do penetrowania. Lepsza grafika i ofrawa dźwiękowa. Więcej przedmiotów i możliwośc tworzenia własnych mikstur i zaklęc.

Jednak Gothic mimo kolosalnej przewagi technicznej rywala jest niebywale wciągający. Ma pare bugów (nieporównywalnie mniej niż w Morrowcu), ale gra jest prosta i, tak jak Tibia, w prostocie swojej cieszy graczy.

Nie zagłosuje na żadną z gier, mimo że osobiście wolę Gothica.

thorbur
19-07-2006, 20:32
Hm.. widać, że bardzo mało gracie w cokolwiek poza Tibią, żeby mówić o takich RPG'ach, jakimi są Morrowind i Gothic2.

Każda z tych gier jest na swój sposób piękna, i żaden komentarz typu - 'grałem 10 minut i jest nudna' - tego nie zmieni.
Powiedz mi jeden z drugim - skąd wiesz, że jest nudna, skoro fabuła i jej rozegranie jest przewidziane na ok. 50h gry.

Co do dwóch wielkich następców, tych dwóch gier..
Tu pojawia się już małe rozgraniczenie. Skąd takie rozgraniczenie? Ano stąd, że Obliviona postawiono na silniku Havoka, który czyni go najpiękniejszą grą, jaką dotąd stworzono na PC (można śmiało powiedzieć, że Far Cry tutaj się chowa), zaś Gothic 3 ma stać na przestarzałym już silniku MORROWINDA(!).

I nie wychwalam tutaj serii TES. Chciałem Wam pokazać, że nie można oceniać czegoś pochopnie, nie znając choćby podstawowych faktów dotyczących takich wielkich tytułów.

ps. Skoro nie podoba się Morrowind, to jak może się spodobać Gothic 3?

Ezual
19-07-2006, 20:49
Gdybym porównywał Gothica I z Morrowcem, to wygrałby Gothic.
Tutaj jest wmiarę wyrównane.

Gothic jest ciekawszy i bardziej dynamiczny.

W Morrowindzie jest kilka możliwych zakończeń, DUŻO questów pobocznych i ścieżek rozwoju postaci. Dużo gildi i klanów. Można miec dom. Znacznie większy świat do penetrowania. Lepsza grafika i ofrawa dźwiękowa. Więcej przedmiotów i możliwośc tworzenia własnych mikstur i zaklęc.

Jednak Gothic mimo kolosalnej przewagi technicznej rywala jest niebywale wciągający. Ma pare bugów (nieporównywalnie mniej niż w Morrowcu), ale gra jest prosta i, tak jak Tibia, w prostocie swojej cieszy graczy.

Nie zagłosuje na żadną z gier, mimo że osobiście wolę Gothica.

W morrowindzie da sie robic mikstury... w gothicu 2 nk da sie robic.. Mikstury, miecze, runy no... i da sie smazyc mieso xD
Poprostu Gothic II od 1 spojzenia mnie wciagnal i tak do konca gry :P a morrowind mi nieprzypadl wogule do gustu... a i jeśli gothic 3 bedzie na silniku morrowinda to sie zachlastam -.-

Urael'
19-07-2006, 23:23
Ezual gothic 3 bedzie na tym samym silniku co Gothic 2 zapewne ale bedzie on ulepszony. Grafa mniej kanciasta itp. Jak chcesz mieć lepsza grafe to wlączaj antyanalizing x8 (wygladzanie tekstur) w swojej karcie graficznej ^^

DRoN
19-07-2006, 23:54
W morrowindzie da sie robic mikstury... w gothicu 2 nk da sie robic.. Mikstury, miecze, runy no... i da sie smazyc mieso xD

Mikstury w Gothicu -> kilka określonych rodzajów (małe,średnie i duże leczenie/mana, szybkość, zwiększenie statystyk). Tworzysz po nauczeniu się odpowiedniej zdolności. Zbierasz podane w skillu składniki i masz 100% szans na powodzenie.
Mikstury w Morrowcu -> niemal każde 2 składniki można połączyć w miksture, która ma pewną (zależną od skilla) szanse na 'przetrwanie tej czynności'. Można nadawać miksturom własne nazwy. DO ich przyrządzania używa się sprzętu (wymagany tylko moździerz, jednak można używać również palnika, alembika lub innych 'wzmacniaczy' do kreowanego fluida), który może np. zwiększyć efektywność wywaru lub zmniejszyć efekty nieporządane (np. choroba czy utrata hp). Przed osiągnięciem mocnego skilla w alchemi tworzy się głównie gówna, którymi można się struć i wpędzić do piachu.

Bronie w Gohthicu na tej samej zasadzie co mikstury czyli odpowiedni skill + materiał = 100% szansa na wykonanie broni.
W Morrowcu za bardzo się nie orientuje w kowalstwie, ale wiem że można zaklinać bronie, by zadawały dodatkowe obrażenia od żywiołów lub paraliżowały/wykradały życie itp.

RUny w Ghticu znowu na tej samej zasadzie co reszta.
W Morrowcu można kreować własne zaklęcia i nadawać im własne nazwy. Oczywiście dając jakiś super dmg i zasięg podczas kreowania czaru, daje nam niespotykaną przewagę na topliśćie ludzi, którzy robili podobne "złote interesy". Zaklęcie będzie kosztowało stosy złota, a na dodatek będzie wymagało full many * 50. Nawet robiąc 'tylko' mocny spell nie można zbytnio przesadzać, bo przy słabym skillu w danej szkole magii, nasze szanse na udaną próbe użycia czaru są nikłe. W Gothicu starczy tylko odpowiedni krąg i już 0 problemów z magią.

Smażenie mięsa... minimalna dodatkowa akcja wprowadzona do gry.
W Morrowcu... hmm sam nie wiem czy są takie "malutkie" akcyjki.

Yoh Asakura
20-07-2006, 00:33
@Do pana który twierdzi, że OblIVion jest najładniejszy:
Widziałeś Crysis ? Wiem, że nie wyszedł ale nie podwijaj nogawek zanim nie wejdziesz do wody.
@Topic:
Obydwie części Gothica zaliczyłem, z serii TES grałem tylko w Obliviona więc jak mógłbym wziąć udział w sondzie ? Szczerze to zagłosował bym na Gothica gdyby nie to, że głos bezimiennego został spieprzony. Wydaje się taki jakby wyprany z uczuć, zupełnie jak w filmie Equilibrium. Ale jeżeli Morrowind ma tę samą wadę co Oblivion ("ej a dlaczego xxx osoba mówi do mnie to samo ???") to jadę u mnie po krawędzi.
@Down:
A skąd do cholery wiesz skoro nigdy nie grałeś ? To tak jakbym ja powiedział, że Ziemia jest największą planetą bo się na niej urodziłem. I nawet jakbym zobaczył giganta pokroju Jowisza to bym nie zmienił zdania.

Lasooch
20-07-2006, 01:22
Lasooch to co napisałes to z tego wychodzi ze dla Ciebie Morro lepszy bo w niego pierwszego grałes lol

Ot, choćby dlatego, że Morek to dla mnie klasyka. I nawet jeśli kiedyś którykolwiek Gothic wpadnie w moje brudne łapska, i tak nie przebije dzieła Bethesdy.

=Pekin=
20-07-2006, 02:00
Hm.. widać, że bardzo mało gracie w cokolwiek poza Tibią, żeby mówić o takich RPG'ach, jakimi są Morrowind i Gothic2.

Każda z tych gier jest na swój sposób piękna, i żaden komentarz typu - 'grałem 10 minut i jest nudna' - tego nie zmieni.
Powiedz mi jeden z drugim - skąd wiesz, że jest nudna, skoro fabuła i jej rozegranie jest przewidziane na ok. 50h gry.

Co do dwóch wielkich następców, tych dwóch gier..
Tu pojawia się już małe rozgraniczenie. Skąd takie rozgraniczenie? Ano stąd, że Obliviona postawiono na silniku Havoka, który czyni go najpiękniejszą grą, jaką dotąd stworzono na PC (można śmiało powiedzieć, że Far Cry tutaj się chowa), zaś Gothic 3 ma stać na przestarzałym już silniku MORROWINDA(!).

I nie wychwalam tutaj serii TES. Chciałem Wam pokazać, że nie można oceniać czegoś pochopnie, nie znając choćby podstawowych faktów dotyczących takich wielkich tytułów.

ps. Skoro nie podoba się Morrowind, to jak może się spodobać Gothic 3?

LOL !!! ++ !! ?? -.-
Co z tego ze Gothic III bedzie robiony na silniku morowinda ?
Z tego powodu z góry mozna powiedziec ze bedzie gorszy ? >.< omg n/c
Tak w ogole Gothic II moim zdaniem jest lepszy od Morrowinda a w kazda z tych gier gralem po 20h min a w Gothica graŁEM nieporównywalnie dłuzej bo przeszedlem całą jedynke ( moim zdaniem 6/6 giera ) i dwójke przeszedlem dwa razy ( 8/6 giera xD ) i tera sobie gram naprzemian w Gothica II innym klanem ( Madzy wody ) i w ( tu od tematu odbiegne ) American's Army - cos jak Medal of Honor na necie strzelanka FPP polecam jak ktos chce linka to dam bo to darmowa gierka 900 mb :P. Gram tera w normalne gry bo Tibia po tym update co zrobili jest nienormalna :/ Pallem / najtem nie ma sensu grac :PPP Sie rozpisalem i oszczedzcie sobie komentarzy "co nas to obchodzi" bo to tematu nawiazałem na poczatku posta co lepsze co gorsze :PPP

thorbur
20-07-2006, 13:52
@Do pana który twierdzi, że OblIVion jest najładniejszy:
Widziałeś Crysis ? Wiem, że nie wyszedł ale nie podwijaj nogawek zanim nie wejdziesz do wody.
@Topic:
Obydwie części Gothica zaliczyłem, z serii TES grałem tylko w Obliviona więc jak mógłbym wziąć udział w sondzie ? Szczerze to zagłosował bym na Gothica gdyby nie to, że głos bezimiennego został spieprzony. Wydaje się taki jakby wyprany z uczuć, zupełnie jak w filmie Equilibrium. Ale jeżeli Morrowind ma tę samą wadę co Oblivion ("ej a dlaczego xxx osoba mówi do mnie to samo ???") to jadę u mnie po krawędzi.
@Down:
A skąd do cholery wiesz skoro nigdy nie grałeś ? To tak jakbym ja powiedział, że Ziemia jest największą planetą bo się na niej urodziłem. I nawet jakbym zobaczył giganta pokroju Jowisza to bym nie zmienił zdania.

Śmieszne. Sam sobie zaprzeczasz tym co mówisz. Tekst do mnie -> tekst do Lasoocha. Gra ma planowaną premierę na Grudzień, a ty mi pieprzysz głupoty, że grafika będzie lepsza. ; )
Najpierw poczytaj o silniku Havoka, dopiero potem pisz.

LOL !!! ++ !! ?? -.-
Co z tego ze Gothic III bedzie robiony na silniku morowinda ?
Z tego powodu z góry mozna powiedziec ze bedzie gorszy ? >.< omg n/c

Z góry można powiedzieć, że nie będzie tak urozmaicony jak najnowsze produkcje, nie wyciągnie tego co nowości.

Yoh Asakura
20-07-2006, 14:06
Śmieszne. Sam sobie zaprzeczasz tym co mówisz. Tekst do mnie -> tekst do Lasoocha. Gra ma planowaną premierę na Grudzień, a ty mi pieprzysz głupoty, że grafika będzie lepsza. ; )
Najpierw poczytaj o silniku Havoka, dopiero potem pisz.

Czytasz ty ze zrozumieniem ? Ja pisałem, że CRYSIS jest ładniejszy od Obliviona (a co, może nie ?). Wystarczy popatrzeć na screeny. I wyjaśnij mi, o wielki mistrzu dedukcji w czym sobie zaprzeczam ?
@Down:
Na E3 wszyscy byli oszołomieni grafikach a tam można było samemu rozegrać misje więc ta gra naprawdę tak wygląda.

Feral
20-07-2006, 15:15
@up
Na skrinach zawsze może wszystko ładnie wyglądać ;)

@topic
Grałem w Gothica I, Gothica II i Morka (+dodatki).

Mocną stroną G2 jest jego mroczny i przytłaczający klimat. Od strony mechaniki rozgrywki - twórcy poszli na znaczne uproszczenia, więc G2 przypomina bardziej zręcznościówkę z elementami cRPG, niż rasowego RPGa. Poza tym, jest BARDZO krótką grą.

Wolę Morrowinda ze względu na bogactwo zadań, postaci, epicką fabułę, ogrom świata, możliwość tworzenia własnych klas postaci....

Porównanie w temacie jest nieco niedorzeczne, to tak, jakby porównać Baldur's Gate z Diablo 2 (no, może trochę przesadziłem, w końcu G2 to nie jest aż taki hack'n'slash :) )

Ezual
20-07-2006, 15:32
@up
Na skrinach zawsze może wszystko ładnie wyglądać

@topic

Mocną stroną G2 jest jego mroczny i przytłaczający klimat. Od strony mechaniki rozgrywki - twórcy poszli na znaczne uproszczenia, więc G2 przypomina bardziej zręcznościówkę z elementami cRPG, niż rasowego RPGa. Poza tym, jest BARDZO krótką grą.

Wolę Morrowinda ze względu na bogactwo zadań, postaci, epicką fabułę, ogrom świata, możliwość tworzenia własnych klas postaci....

Porównanie w temacie jest nieco niedorzeczne, to tak, jakby porównać Baldur's Gate z Diablo 2 (no, może trochę przesadziłem, w końcu G2 to nie jest aż taki hack'n'slash )

A grałeś w Gothica II Noc Kruka?
bo moim zdaniem to taka krotka gra niejest i gdzie ty widzisz cos ze zrecznowsciowki w gothicu II ??

Urael'
20-07-2006, 15:47
@up
Na skrinach zawsze może wszystko ładnie wyglądać ;)

@topic

Porównanie w temacie jest nieco niedorzeczne, to tak, jakby porównać Baldur's Gate z Diablo 2 (no, może trochę przesadziłem, w końcu G2 to nie jest aż taki hack'n'slash :) )

widać ze nie grałeś w gothica ponieważ jest to całkiem długa gra i nie przypomina zręcznosciówki newbie -.-

Royal M@rcin
20-07-2006, 15:48
Ja grałem w Gothica 1 i 2. Nigdy mi sie nie nudziło, aż do dziś. Czekam na Gothic 3 który prawdopodobnie będzie we wrześniu. A co do Morrowind to grałem lecz grafika kiepska i nudne to. GOTHIC GÓRĄ!!!

P.S. oczywiście głos na gothic :p

DRoN
20-07-2006, 16:28
widać ze nie grałeś w gothica ponieważ jest to całkiem długa gra i nie przypomina zręcznosciówki newbie -.-
A grałeś w Gothica II Noc Kruka?
bo moim zdaniem to taka krotka gra niejest i gdzie ty widzisz cos ze zrecznowsciowki w gothicu II ??

Nie jest też zbyt długa. Całośc przechodzę w ~30h z dodatkiem dochodzi jakieś 10 h. Jedynkę można przejśc poniżej 20h (mój rekord 24h i to nie był problem, bo bawiłem się w wycinanie obozów).

Nie jest zręcznościówka? Jest dobra fabuła i rozwijanie postaci, ale zręcznościówka też jest i towarzyszy przez całą gre.
Może mi powiesz jaki jest system walki? Czyż nie klikanie "lewy,prawy,lewy,prawy,lewy..." lub "przód,przód,przód...". W Gothicu 1 bez walki (i cheatów czy bugów) można było wejśc do zamku Gomeza na 1 lvlu. Uczyłeś się akrobatyki i jeden hop (strażnik coś pierdzieli) drugi hop i już się nikt nie czepia. A potem wpadasz i bijesz Blizne (jak masz dobrego skilla w klikaniu to pomachasz pare minut) i masz już jeden z najlepszych mieczy jednoręcznych w grze (nikt mu nie pomaga ani w trakcie walki, ani po złojeniu dupy) .

Ezual
20-07-2006, 16:52
No.. to jest maly element ale on powiedzial ze w wiekszosci to zrecznosciowka... a pozatym nieprzejdziesz na 1 lvl bo trzebaa miec pkt nauki zeby nauczyc sie akrobatyki...i zeby zabic blizne to trza miec conajmniej machanie emiczem lespze bo tak to on ci zloi dupe....
moim zdaniem te machanie mieczem itak nic niema do zrecznosciowki poniewaz mozna tylko amchac mieczem (przod,przod,przod) i itak mozesz bic a te (lewo,prawo) to urozmaicenie i nowe ciosy ktore te gre robia inna od morrowinda... no i oczywiscie jak sie amcha mieczem (przod,lewo,prawe,przod,lewo,prawo) to te ciosy staja sie mniej prawdopodobne do wybronienia i szybsze.... ale itak to niejest sztuka machania mieczem w gothicu....

Feral
20-07-2006, 17:12
@Ezual i Urael

W "Noc Kruka" też grałem. I wszystkie części skończyłem. Gothic (którykolwiek) jest krótki i stwarza małą możliwość wczucia się w postać, co przecież w erpegach jest najważniejsze.

Gothic jest zręcznościówką z elementami cRPG, tego zdania nie zmienie ;) Poziom umiejętności machania mieczem nie zależy od wprawy Bezimiennego tylko od wprawy gracza....

Raflas
20-07-2006, 17:19
Całym sercem za gothiciem :D jedynke przechodziłem 3 razy, dwójke 5 i NK 2 razy. Niewiem czemu, ale za każdym razem gra mnie wciąga na dłużej. W morrowind mi sie nie podoba, nie ma tego klimatu co gothic, można latac po 1-2h z jednego miasta do 2 :/ Gothic roxor ;D czekam na G3 :D

DRoN
20-07-2006, 17:29
nieprzejdziesz na 1 lvl bo trzebaa miec pkt nauki zeby nauczyc sie akrobatyki

Przejdę, bo gre zaczyna się na 0 lvl, więc na 1 lvl mam już 10 pkt nauki.

i zeby zabic blizne to trza miec conajmniej machanie emiczem lespze bo tak to on ci zloi dupe....

BIerzesz pierścien jakiś co daje +5 siły a potem zabijasz Bulla. Z Bulla wypada miecz strachu, którego spokojnie użyjesz (wymaga 14 siły a ma 42 dmg) i idziesz do Blizny. Fakt faktem że długo się zejdzie, ale nie ma się czego bac, bo jak Cie pokona to nawet za 100 razem Cie nie dobije tylko będzie macał za rudą.

ale itak to niejest sztuka machania mieczem w gothicu

Jeśli dobrze użyjesz tej "niesztuki mahania mieczem" to zjedziesz PRAWIE każdego bez strat (niektórzy są zbyt szybcy lub mają zbyt długą broń, ale w pierwszych aktach to rzadkośc). Nawet bez "walki bronią jedno/dwuręczną" dasz radę. Wystarczy w odpowiednim momencie klikac lewo i prawo.

@down

Ja tak raz zagrałem i polecam ten sposób. Szczególnie polecam pakowanie wszystkiego w siłe i skille z tym związane (żadnych luków/kusz i zręczności). Będzie się grało szybko i przyjemnie. 8 lvl i spokojnie można expić na orkach. Potem zostanie dużo pkt na kręgi magii, więc będzie naprawdę łatwa gra. Przed 3 aktem zabija się Lee, żeby mieć trzecią najlepszą broń dwuręczną w grze (lepszy jest miecz narazie nieśmiertelnego Gomeza i URIZIEL, który zdobywa się dużo później).

Ezual
20-07-2006, 19:08
Może i go zabijesz tak na 1lvl... ale ja nigdy nieprobowalem bo grałem normalnie w gothica a nie zeby zabic 1 kolesia i miec cos tam...
i myslalem ze Blizny nieda sie na takim lvl pokonac ;P

=Pekin=
21-07-2006, 00:35
No opowiadajcie różne ciekawostki i tricki z obydwu gothiców :DDD fajnie sie czyta ;P szczegółnie ze to takie wypasione gry :P

ShinChan
21-07-2006, 01:00
Gothic 2 jest extra. Nie linieowy, ciekawa fabuła i w ogóle. Jednak Morrowind jest lepszy. Pochodzi z serii The Elder Scrolls, a to najlepsze rpg na świecie, a teraz jeszcze wyszedł Oblivion, więc wartość Morr, też podskoczyła. Pozatym Morrowind jest jakoś ogólnie fajniejszy!

Anro Rena
21-07-2006, 04:10
Zdecydowanie Gothic!!!!!!!!

Lasooch
21-07-2006, 09:10

Nie, to nie tak samo. To raczej tak samo, jakbyś twierdził, że Ziemia jest NAJLEPSZĄ (a nie największą!) planetą. To jest subiektywne odczucie, i ja WIEM, że DLA MNIE Gothic nie przebije Morrowinda. Tak samo jak dla Ciebie by w takim wypadku żadna planeta nie przebiła Ziemii... coś jakby 'wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej' - Ziemia najlepsza. Trochę zamotałem xd

Ktoś pisał, że Gothic jest długą grą. Z pewnością nie jest dłuższą od Morrowinda (oczywiście jeśli chcemy zwiedzić każdy zakątek, wykonać każdą misję poboczną etc., bo tego w Morku jest od cholery - co do głównego wątku - nie wiem jak jest w G1/G2).

Nie jest też zbyt długa. Całośc przechodzę w ~30h z dodatkiem dochodzi jakieś 10 h. Jedynkę można przejśc poniżej 20h (mój rekord 24h i to nie był problem, bo bawiłem się w wycinanie obozów).

Nie jest zręcznościówka? Jest dobra fabuła i rozwijanie postaci, ale zręcznościówka też jest i towarzyszy przez całą gre.
Może mi powiesz jaki jest system walki? Czyż nie klikanie "lewy,prawy,lewy,prawy,lewy..." lub "przód,przód,przód...". W Gothicu 1 bez walki (i cheatów czy bugów) można było wejśc do zamku Gomeza na 1 lvlu. Uczyłeś się akrobatyki i jeden hop (strażnik coś pierdzieli) drugi hop i już się nikt nie czepia. A potem wpadasz i bijesz Blizne (jak masz dobrego skilla w klikaniu to pomachasz pare minut) i masz już jeden z najlepszych mieczy jednoręcznych w grze (nikt mu nie pomaga ani w trakcie walki, ani po złojeniu dupy) .

Jako, że jest to argument jakby imho anty-Gothicowy, powiem, że Morrowinda można przejść na 1 lvl w 7 minut (mam gdzieś filmik, poza tym - tutaj (http://speeddemosarchive.com/) można go znaleźć, jak się poszuka). Co prawda jest to pominięcie całej głównej fabuły a także wszystkich misji pobocznych i ogólnie wszystkiego oprócz rzeczy koniecznych. Tak o, dla jasności to mówię, i żeby dać w łapkę fanom Gothica argument przeciw Morkowi ^^

Całym sercem za gothiciem :D jedynke przechodziłem 3 razy, dwójke 5 i NK 2 razy. Niewiem czemu, ale za każdym razem gra mnie wciąga na dłużej. W morrowind mi sie nie podoba, nie ma tego klimatu co gothic, można latac po 1-2h z jednego miasta do 2 :/ Gothic roxor ;D czekam na G3 :D

I właśnie TO JEST TO. Z miasta można latać do drugiego godzinę. Po drodze można zwiedzić jakąś jaskinię tudzież grobowiec, ukryty w zboczu góry. A jest takich naprawdę sporo.

W niektórych można znaleźć bardzo ciekawe rzeczy - np. daedryczne elementy zbroi. Co prawda ja z siłą na 100 (max) w pełnej zbroi daedrycznej nie mogłem prawie nic więcej unieść, ale była satysfakcja ^^

emilok
21-07-2006, 09:25
Oczywiście że morek, gotik jest jest przy nim jak doom3 przy operation flashpoint, płytki i dla mas.

DRoN
21-07-2006, 10:02
I właśnie TO JEST TO. Z miasta można latać do drugiego godzinę. Po drodze można zwiedzić jakąś jaskinię tudzież grobowiec, ukryty w zboczu góry. A jest takich naprawdę sporo.

W niektórych można znaleźć bardzo ciekawe rzeczy - np. daedryczne elementy zbroi. Co prawda ja z siłą na 100 (max) w pełnej zbroi daedrycznej nie mogłem prawie nic więcej unieść, ale była satysfakcja ^^

Właśnie to jest przypałowe. Tzn. zwiedzanie samo w sobie jest fajne, ale potem robisz questa, wchodzisz do grobowca a tu czysto i se teraz lataj po wszystkich npc, bo któremuś selnałeś crapowaty pierścień słabiuteńkiego leczonka. Inaczej nie wypełnisz zadania.
W ogóle jeśli grasz bez dodatku, to najlepiej questy notowac na WŁASNEJ kartce, bo po kilku rozmowach w dzienniku robi się niezły rozpiździaj.

@ down

Primo Gothic jest nieliniowy w pierwszych rozdziałach, potem jesteśmy prowadzeni za rączkę, praktycznie nie mogąc zboczyć z właściwej ścieżki (no, jeżeli dla kogoś np. możliwośc wybrania kolejności zabicia smoków to nieliniowość to cóż...).

Gothic 2 daje nam 3 możliwości zakończenia gry!!
1. zabijasz ostatniego smoka będąc łowcą smoków
2. zabijasz ostatniego smoka będąc paladynem
3. -||- -||- -||- -||- magiem ognia
Oczywiście każdemu zakończeniu towarzyszy inny filmik (inny outfit Beziego zadającego śmiertelny cios smokowi).

Yoh Asakura
21-07-2006, 10:45
Oczywiście że morek, gotik jest jest przy nim jak doom3 przy operation flashpoint, płytki i dla mas.
Proszę o argument. Takie rzucanie hasłami typu "xxx jest kul a zzz to kał dla mas" jest jakby takie, żałosne...
Nie, to nie tak samo. To raczej tak samo, jakbyś twierdził, że Ziemia jest NAJLEPSZĄ (a nie największą!) planetą. To jest subiektywne odczucie, i ja WIEM, że DLA MNIE Gothic nie przebije Morrowinda. Tak samo jak dla Ciebie by w takim wypadku żadna planeta nie przebiła Ziemii... coś jakby 'wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej' - Ziemia najlepsza. Trochę zamotałem xd
Ale Ziemia JEST najlepszą planetą (przynajmniej na razie). Przecież to na niej narodziło się inteligentne życie. Więc mówiąc "najlepsza" miast "największa" powiedziałbym prawdę.
Gothic 2 jest extra. Nie linieowy, ciekawa fabuła i w ogóle. Jednak Morrowind jest lepszy. Pochodzi z serii The Elder Scrolls, a to najlepsze rpg na świecie, a teraz jeszcze wyszedł Oblivion, więc wartość Morr, też podskoczyła. Pozatym Morrowind jest jakoś ogólnie fajniejszy!
Primo Gothic jest nieliniowy w pierwszych rozdziałach, potem jesteśmy prowadzeni za rączkę, praktycznie nie mogąc zboczyć z właściwej ścieżki (no, jeżeli dla kogoś np. możliwośc wybrania kolejności zabicia smoków to nieliniowość to cóż...).
Poza tym nie powiedziałbym, że TES to naj naj cRPG na świecie. Np. dla mnie Planescape Torment albo BG I i II są lepsze, kwestia gustu.

Lasooch
21-07-2006, 10:58
Właśnie to jest przypałowe. Tzn. zwiedzanie samo w sobie jest fajne, ale potem robisz questa, wchodzisz do grobowca a tu czysto i se teraz lataj po wszystkich npc, bo któremuś selnałeś crapowaty pierścień słabiuteńkiego leczonka. Inaczej nie wypełnisz zadania.
W ogóle jeśli grasz bez dodatku, to najlepiej questy notowac na WŁASNEJ kartce, bo po kilku rozmowach w dzienniku robi się niezły rozpiździaj.

Ta, mała wada - dlatego najlepiej po prostu wykonywać zadania w interesujących nas gildiach. A gdy nie zostanie już nic do zrobienia z zadań, można pozwiedzać. I co do dziennika się zgadzam, za cholerę nie da się połapać po jakimś czasie ^^

Btw, bodajże w Calderze jest NPC - cholera, jak on się nazywał? - któremu można wcisnąć niemal wszystko za 100% wartości. Poza tym, ma 5k złota, co jest przydatne przy sprzedawaniu drogich rzeczy [powiedzmy, masz daedryczny claymore warty - załóżmy - 80k (nie pamiętam cen xD) - sprzedajesz temu NPC przedmioty za 5k, czekasz 24 godziny, znowu sprzedajesz za pięć, czekasz 24h (...), wymieniasz ów claymore za przedmioty warte w sumie 75k i 5k złota, i znowu sprzedajesz mu te przedmioty - jeśli ich ofc nie potrzebujesz]. Jak on się nazywał... no nic, jak sobie przypomnę tudzież zachce mi się znowu się za Morka zabrać, to napiszę ^^

Ale Ziemia JEST najlepszą planetą (przynajmniej na razie). Przecież to na niej narodziło się inteligentne życie. Więc mówiąc "najlepsza" miast "największa" powiedziałbym prawdę.

Jest najlepsza WEDŁUG NAS. A skąd wiesz, czy na innej planecie nie ma inteligentniejszej i doskonalszej formy życia od ludzi? To, że ludzie nie udowodnili, że JEST, nie znaczy, że nie ma. I według tamtej formy życia z pewnością jej planeta byłaby lepsza. Poza tym mogą być planety, na którym ludziom by się żyło lepiej, ale nie zostały odkryte.

Więc to, że Ziemia jest najlepsza, to tylko nasze subiektywne odczucie, tak jak to, że Morrowind jest najlepszym RPG - jest to moje subiektywne odczucie.

M4r3X
21-07-2006, 11:01
Hej,

Nie ma sensu porównywać gier na forum, czemu? Ponieważ:
1. Każdy ma swe gusta, jednemu do gustu przypadła Myrtana innemu Tamriel,
2. Po co porównywać gry mające 4 lata?
3. Nie da się porówynywać gier lepsza/gorsza, każda jest dobra na swój sposób.

Off top:

Obecnie czekam na Gothica 3 i jestem w 100% pewien ze będzie kapowaty jak cholera, wszyscy się zachwycali Oblivioniem, ja równiez przez pierwszy tydzień,
w około 2 tygodnie przeszedłem wszystkie gildie, WSZYSTKIE QUESTY POBOCZNE, i wnioskuje gra będzie naciągana.

Tak samo myśle o Gothicu, będzie nastawiony na zysk, tak jak TES.

Pamiętam czasy gdy grałem w Daggerfalla, Arene i to były gry, grałem w nie latami i NIGDY sie nie nudziły! Sześć zakończeń Daggerfalla!?! - Wiecie co to było na tamte czasy?!
Gry RPG straciły już swego ducha, po wydaniu BG:TB - według mnie cała serja gier o Forggoten Realms była - początkiem jak i końcem RPG - podniosła poprzeczke tak wysoko że nikt jej nie strąci.

Grue
21-07-2006, 12:04
M4r3x ma racje. O gustach sie nie dyskutuje. A Arena i Daggerfall to były GRY, nie to co dziś. W Daggerfalla do dziś pogrywam :] pozdro

Max121
23-07-2006, 10:57
Temat do skasowania. To są dwie skrajnie różne gry. Po pierwsze według mnie wszyskie gry z serii TES są monnotonne. Ale z resztą to tylko moje zdanie. Każdy woli co innego. Jeden wartką akcję, a drugi gęstą fabułę. Ja lubie i to i to :] .

Vezir
23-07-2006, 11:08
gralem w obie gry ale porownac ich nie idze

Morgaroth
20-08-2006, 08:45
Hmmm... Gothic 2 bez dwóch zdań :] Dobrym połączeniem jest zręcznościówka z grą CRPG , zaś Morrek jest czymś w rodzaju diablo z połączniem CRPG. W końcu w Morrowindzie cały czas walczy się jednym przyciskiem... za to w Gothicu 50% umiejętności walki Beziego zależy od gracza co pozwala na "zjednanie" się z postacią. Wadą Gothica jest liniowość , podobno w Gothicu 3 ma się to zmienić. Jednak stawiam na Gothica. Zawsze ciekawiła mnie ta gra , kocham ten klimat (gdy brałem starych przyjaciół z Gothica 1 na statek to aż łezka się w oku kręciła) Za to Morrowind mnie nudzi , nie ma takich soczystych kolorów , tylko wszystko jest rozmazane , co podobno jest piękną grafiką ,a Npc są jacyś dziwni-wiecznie nic nie robią...To tyle jeśli chodzi o moją opinię. Co nie oznacza, że nie lubię Morka , mimo , że mało w niego grałem podziwiam tę grę. Pozdrawiam.

Kondzio K-ce
20-08-2006, 19:40
Obie gry są zajebiste :) Morrowind napewno ma lepszą grafę, dużo większy świat i nie jest tak liniowy jak Gothic. Jednak Gothic2 ma w sobie to coś, co przyciąga na dlugie godziny. Szkoda że w Morrowindzie nie ma tekstów czytanych przez lektorów, tak jak w Gothicu, jednak napewno przewyższa on G2 ilością zadań, gildii i NPC których było coś około 2k. Jeśli chodzi o walke to Morrowind jest koszmarny(omijać z daleka) W Gothicu sprawa ma się dużo lepiej, animacja ciosów jest znacznie lepsza i w tej częsci Morrowind zostaje w tyle. Klimatu w grach nie ma(patrz niżej). Jednak jeśli by przyrównać G3 i Obliviona to chyba Bethesda by wygrała.

Morrowind - Winner :cup:
Gothic 2 - Winner :cup:

Ciężko by było wybrać, obie wyssały mnie ze swiata żywych na długie godziny. ;)

Daggerfall był jak 100 bochenków chleba położonych obok siebie...niby tego dużo ale wszystkie podobne. Te 500k NPC to były tylko kopie chyba 200 stworzonych podobnie jak i lochy, miasta i wioski, więc do czego wy to przyrównujecie. :/ Jeśli chcecie poczuć klimat to poczytajcie sobie książek Sapkowskiego albo Tolkiena, w grach go nie znajdziecie. Jeśli natomiast chcecie nieliniowości, wieluset zakończeń i naprawde wspaniałej interakcji z otoczeniem, to odejdzcie od monitora i idzcie na zewnątrz - życie to najlepsza gra jaką sobie mógłby człowiek wymarzyć.

w około 2 tygodnie przeszedłem wszystkie gildie, WSZYSTKIE QUESTY POBOCZNE

Mozliwe, chyba na speedhacku i jak komputer odczytywał co chcesz zrobić prosto z Twojego mózgu. No i jak wiedziałeś co masz robić. A tak na poważnie - im-po-ssi-ble. Ja po 50h grania(nie marnowałem czasu) dopiero znalazłem Martina i wykonałem kilka misji z Gildii Magów. Z tym że nie wiedziałem co to solucja...w moim przekonaniu to byłoby niemożliwe, ale jeśli Ci sie udało to gratuluję.

@Down
Noż kurwa jakbyś oglądał troche relacji z E3 i właził na strony inne niż www.tibia.com to może byś wiedział że są ludzie którzy wiedzą o tej grze więcej niż Ci sie zdaje. Nie klnij bo to nie czynie Cie lepszym.

@Havok - silnik odpowiadający za fizykę w grze i TYLKO fizykę.
"Jednym z licencjonowanych komponentów jest silnik Gamebryo, wykorzystany do tworzenia wielu gier, m.in The Elder Scrolls IV: Oblivion, Die Gilde 2. Piranha Bytes modyfikuje poszczególne partie silnika przystosowując go na potrzeby Gothic 3"

>to jak gra będzie wyglądać i czy będzie ładniejsza od Obliviona, zależy tylko od Piranha Bytes!!!!<

Yoh Asakura
20-08-2006, 19:43
@edit:
Klnięcie nie czyni mnie lepszym bo ja JESTEM najlepszy, jak mogłeś tego nie zauważyć ? I durnyś twierdząc, że wchodze tylko na tibia.com (na której zresztą nie zawitałem od b. długiego czasu).
BUAHAHAHA, Po 50h znalazłeś Martina ? Ja go grając pierwszy raz znalazłem po 30 min. A dostanie się do Arcane University zajęło mi plus minus godzine. To, że ty grasz w ślimaczym tempie nie oznacza, że inni nie mogą tego przejść szybciej od ciebie. A co do grafiki Gothica - oby nie wyglądał jak plastikowy OblIVion bo już się rzygać chce na widok rzeczy pokroju Silver Longsworda. I jeszcze jedno - nawet jeżeli obejrzałbyś wszystkie dostępne relacje z E3, trailery i inne tatałajstwa to tak naprawde mało wiesz o grze. W gre trzeba zagrać, żeby ją poznać, a nie obejrzeć durnowaty trailer i się podniecać tym, że Oblivion jest lepszy.
@Up:
Noż kurwa, jak możesz mówić, że Gothic 3 jest gorszy od durnego Obliviona, jeżeli tamten nawet nie wyszedł ? A poza tym, to ja nie wiem co ma takiego Oblivion, że stał się obiektem powszechnej adoracji. Przecież to jest nudne, dość liniowe i krótkie (choć niektórzy twierdzą, że gra oferuj 250 godzin na co ja odpowiadam: rotfl'n'lol).