Pokaż pełną wersje : Win 98 & Xp razem
Witam ;) Mam taki problem, gdyż mam obecnie zainstalowanego Windowsa XP. Chciałbym także zainstalować Win 98 na oddzielnej partycji, tak aby móc przy starcie Windowsa wybierać system operacyjny (Win 98 lub win xp). Wiem, że można to zrobić w ten sposób żeby najpierw zainstalować win 98, a potem Win Xp ( wtedy przy starcie systemu pojawia się lista systemów operacyjnych zainstalowanych na komputerze). A mój problem polega na tym, że nie chcę i nstalować jeszcze raz win xp, a kiedy zainstaluje win 98 na oddzielnej partycji, będę miał możliwość wyłącznie korzystania z win 98 :( Tak więc, czy wie ktoś jak zrobić aby pojawiała mi się lista systemów?
są do tego specjalne programy
poszukaj w googlach coś o "system boot manager"
A więc tak :) Ściągłem jakiś tak program :P ale nie wiem za bardzo jak go obsługiwać, a chce mieć 100% pewność, że będę mógł wybierać systemy z listy. Tak więc, jak ktoś by mi jeszcze powiedział jak obsługuje się ten program byłbym bardzo wdzięczny :)
A tutaj (http://www.computerworld.pl/ftp/pobierz/pc/508.html/) link do programu.
@hoomik
Dzięki hoomik, tylko chcę się jeszcze upewnić. W xp mi to działa ale czy w 98 też to jest? :P tak dla pewności ;)
start -> uruchom -> msconfig -> zakladka "boot.ini" -> timeout 30 (powiedzmy, mozesz dac mniej, mozesz dac wiecej, ale 30 powinno byc w sam raz) lub w limit czasu wpisujesz 30.
/edit:
powinno dzialac
Descartes
27-07-2006, 16:26
Najbardziej tradycyjna metoda:
Po instalacji Win98 bootujesz płytę z WinXP i gdy zapyta ci się, czy chcesz naprawić istniejącą instalację, potwierdzasz (przyciskiem R). Jak już uruchomi ci się konsola, wydajesz komendy:
FIXMBR
BOOTCFG /SCAN
BOOTCFG /REBUILD.
Aha, kiedy zapyta cię o wybór systemu, który chcesz naprawić, niezbędne będzie hasło administratora (jeżeli nie ma, to wpisujemy puste).
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.