zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Ekran monitora - problem

Damler Knight
30-07-2006, 11:49
Mam problm z ekranem monitora. Ekran trzęsie się i niebardzo da sie coś robic na kompie, tym bardziej cos czytac czy grać. Mam monitor LG Flatron f700B.
Jak ktoś wie co zrobić żeby było dobrze to niech pisze.

Masterek Danio
30-07-2006, 12:17
Zadzwon do serwisu lub poszukaj w instrukcji obslugi:)

Masterek Danio
30-07-2006, 12:27
sorry samo sie jakos zrobilo

Damler Knight
30-07-2006, 12:49
@Masterek~
Jak chcesz instrukcje obsługi od tego monitora to ci moge pocztą wysłać.
Niestety jest ona tylko w 3 językach :Koreańskim, Chińskim i Hiszpańskim. Jak to rozszyfrujesz to wielkie thx!!!

emilok
30-07-2006, 12:58
To idź do serwisu jeśli masz gwarancję producenta, bądź do sprzedawcy jeśli masz od niego.
Niestety z Twojego opisu problemu możemy się tyle samo dowiedzieć co z tej instrukcji po japońsku.

henry[tm]
30-07-2006, 13:11
Instalowales nowe sterowniki do karty graficznej?8o

Damler Knight
30-07-2006, 13:11
@emilok
Problem jest taki: Ekran monitora faluje w pionie. Najgorzej jest przy krawędziach ekranu.
@Henry~
Taaa.. Ale to nic niepomaga.

Wyszukałem w googglach, że może to byc spowodowane stojącymi głośnikami obok monitora ale niestety głosniki stoją zupełnie gdzie indziej więc to nie to. Zmieniałem także częstotliwość odświeżania ekranu ale to też niepomogło. W ustawieniach też grzebałem i nic. Byc może to jest spowodowane wiekiem monitora. Ma on już prawie 6 lat i są to oznaki psucia się go??

emilok
30-07-2006, 13:15
Spróbuj pojeździć przy jego krawędziach magnesem, słyszałem że czasem to pomaga, jednak możesz w ten sposób przyspieszyć całkowity zgon monitora.
A jak jest z gwarancją, minęła czy jest aktualna, bo to mi się wydaje najrozsądniejszym wyjściem.

henry[tm]
30-07-2006, 13:18
To jest od karty graficznej! jestem pewny, posperaj Własiwości ->Ustawienia->Zawansowane, pamietam ze tez kiedys tak mialem i kumpel mi robil i pomoglo.

Sokochłap
30-07-2006, 14:33
Wiek nie ma nic do rzeczy, sam pracuje na 12 letnim monitorze i nigdy mnie nie zawiódł.

Masterek Danio
30-07-2006, 15:41
Mozesz zrobic tez tak....
Zrob zrzut ekranu przyciskiem print screen potem wejdz do ms paint i ctrl + v
ew. u linuxa "gimp!"
Zapisz, wyslij do znajomego e-mail'em i jesli u niego na zdjeciu bedzie widac te fale to wina karty lub kabla przekazujacego , jezeli nie to wina monitora :p
Proste :D

Ps.: mozesz tez zaniesc monitor do kolegi i go sprawdzic...

Damler Knight
30-07-2006, 18:10
To nie jest wina grafy. Zrobiłem tak jak pisaliście i na zdjęciu u kumpla niewidac tych fal.
Pomysł z magnesem jest dobry. Poszperałem dalej w googlach i doczytałem sie co zrobić. Potrzebuje tylko cewki od kineskopu lub lutownicy transformatorowej. Jutro postaram sie cos załatwić.

Xerc
30-07-2006, 19:30
Mam problm z ekranem monitora. Ekran trzęsie się i niebardzo da sie coś robic na kompie, tym bardziej cos czytac czy grać. Mam monitor LG Flatron f700B.
Jak ktoś wie co zrobić żeby było dobrze to niech pisze.

Mój kumpel ma identyczny montor, one się często knocą, jeżeli masz gwarancję to oddaj go (sami po niego przyjadą, jeżeli ją masz). Mój monitor ma 10 lat, jest w ciągłym użytku, ani razu nie miałem z nim problemów, starsza generacja, lepsza wydajność, takie jest moje zdanie.

..::QRAS::..
30-07-2006, 22:34
znajdz w opcjach monitora taka opcje jak DEGAUSS pomaga ;]

Ashlon
30-07-2006, 22:57
Moga to byc tak zwane "zimne luty" - po prostu niektore lutowania sie juz zestarzaly. Jesli to jest to, mozna to zrobic recznie (lutownica) lub u pana mechanika w zsypie (Czyt. elektryka) za kilkanascie zlotych.