PDA

Pokaż pełną wersje : ,,Dziewczyna” – Pełny artykuł o Tibi

Duke Dran
30-07-2006, 21:06
Hiho właśnie moja młodsza siostra przyniosła do domu najnowszą Dziewczynę i postanowiłem, że złamię prawa autorskie i przepisze z góry na dół wszystko co napisali nasi pro redaktorzy z Dziewczyny o Tibi. Można się pośmiać. (Przeczytajcie to o tych Azjatach >.< po prostu ROX).

Raport

Dla 16-letniego Grześka ten dzień był taki sam jak inne, może tylko różnił się stopniem trudności lewemu, jaki był aktualnie do pokonania. Budowana przez niego od dwóch lat postać miała przynieść mu spory zysk. W odpowiednim momencie wystawiłby ją na aukcji w sieci – tak robią niektórzy. Podobno jakiś gość zgarną ze swojego bohatera 2700zł! I nie były to żadne fikcyjne pieniądze, ani wirtualne punkty. Żywa kasa.

Cel wydawał się taki bliski … odkąd w domu pojawił się komputer, Grzesiek nie musiał już ślęczeć w kafejce internetowej, miał dostęp do gry, kiedy tylko chciał. To mama kupiła mu sprzęt. Po co? Żeby syn przestał wracać późną nocą do domu… no i przestał. Tylko, że w ogóle nie wychodził z pokoju. Pewnego razu przez kilka dni nie jadł i nie pił, ciągle tylko grał. Aż kiedyś jego matka wtargnęła do pokoju i wyciągnęła wtyczkę z gniazdka. Chłopak wpadł w szał – zaczął ją bić drewnianym stołkiem. Wiadomość o tym natychmiast obiegała media. Wtedy właśnie po raz pierwszy wiele osób usłyszało o tibi…

Zabawa – Nałóg

W przeciętnej klasie gimnazjalnej w Tibię, grę online, gra od 5 do 10 osób. Zwykły komputer, stałe łącze z Internetem wystarczy, by zdobywać magiczne gadżety i przeżywać fantastyczne przygody. Gracze spotykają się w wirtualnym świecie, na wyspie Rookgard, gdzie najpierw uczą się zasad. Po zaliczeniu ośmiu poziomów gry wybierają sobie bohatera (Rycerza, Paladyna, Druida albo Czarodzieja) i opuszczają wyspę udając się w podróż po świecie Tibi. Zadaniem gracza jest znalezienie pieniędzy, którymi bohater będzie się posługiwać, wyeliminowanie wrogów, zdobycie broni i amuletów, doskonalenie magicznych i wojennych zdolności itp. Im więcej umiejętności nabędzie postać, im więcej fantów zgromadzi i im dalej zajdzie w grze, tym bardziej staje się cenna. Godziny przed monitorem mijają błyskawicznie, liczni gracze kończą zabawę dopiero, gry nad ranem zasypiają przed klawiaturą... A następnego dnia zaraz po powrocie ze szkoły znów zasiadają do komputera. Nawet nie zauważają, kiedy zostają wciągnięci w pułapkę, kiedy wirtualny świat Tibi zaczyna zastępować ten rzeczywisty. Problemy pojawiają się szybko. Niektórzy, (Jeśli wierzyć ankietom – 2osoby na 100) nie zdają do następnej klasy. U niemal wszystkich dochodzi do pogorszenia ocen z wielu przedmiotów (z wyjątkiem angielskiego, ponieważ dialogi z innymi graczami prowadzi się właśnie w tym języku).

Nie ma mocnych

Dlaczego akurat ta gra tak wciąga, przecież na rynku jest mnóstwo podobnych. ,, To proste „ - Uważa Lidka. Kiedyś była pasjonatką Tibi. Jej chłopak, zdenerwowany, że w ogóle nie miała dla niego czasu, a jeśli już się z nim spotykała, gadała tylko o ,, Tej durnej grze „ W pewnym momencie zagroził odejściem. Dziś Lidka jest mu za to wdzięczna. ,, Normalną grę można w każdym momencie zapisać, odejść od kompa i zacząć uczyć się do klasówki albo spotkać się z przyjaciółmi. Po tygodniu znów zasiadasz do gry i widzisz, że znów się nic nie zmieniło. A w Tibi nie możesz tak zrobić, bo bohater pozostawiony tak długo sam sobie słabnie, w końcu ginie „ Trzeba, więc grać kilka godzin dziennie, nie ma zmiłuj się. Już samo to mocno uzależnia, a gdy dodamy do tego pieniądze, które można zdobyć dzięki Tibi… ,, Bohatera (już wyszkolonego) Naprawdę można sprzedać, wystarczy tylko wejść na dowolny serwis aukcyjny. Ceny za niektóre postacie osiągają nawet ponad 2000zł…” – mówi psycholog Urszula Modlińska. ,, To prawda „ – mówi Lidka. ,, Ale kasa to nic w porównaniu z tym, ile się traci. „ Zawalony rok w szkole, zniszczone relacje z rodziną i przyjaciółmi… nie opłaca się „ Wie, co mówi, bo nietakt dawno sama spędzała przed komputerem praktycznie cały swój wolny czas i pamięta, jakie były tego skutki w domu i w szkole…

Inny Świat

Kiedy człowiek zagląda na fora tematyczne Tibi, ma wrażenie, że jego użytkownicy to ludzie z innego świata. Na przykład wielu z nich … usprawiedliwia Grześka, który pobił własną matkę. Nie dziwią się, że stracił panowanie nad sobą – W końcu jego matka zabiła bohatera, w którego wykreowanie włożył dużo pracy i na którym mógł sporo zarobić… Psychologowie tłumaczą, że ta gra wywołuje reakcje charakterystyczne dla narkomanów lub alkoholików. ,, Życie Grzegorza kręciło się wokół Tibi, narkoman ustala plan dnia według środka uzależniającego: Od działki do działki. Gdy pozbawia się go dostępu do tego wpada w furię. To samo działo się z tym Chłopakiem „ – komentuje Urszula Modlińska. Niektórzy gracze zrobią wszystko, by zdobyć kolejną ,, Działkę „ gry. ,, Staży dali mi bana na kompa, to czekałam aż pójdą spać i grałam w nocy. Jak odcięli Internet podkradałam im kasę i chodziłam do kafejki. Zawsze coś się dało wykombinować „ – Opowiada 15-letnia Anka. Większość maniaków Tibi twierdzi, że uzależnienie od gry to bzdura. Nie widząc nic dziwnego w tym że niemal przyrastają do komputera, a dzień zaczyna im się mieszać z nocą. Co musi się stać, żeby grać dostrzegł że jest uzależniony?
,, Jeśli bliscy zaczynają sygnalizować nam, że za dużo czasu spędzamy przed ekranem, to znam, że coś jest nie w porządku „ – Przestrzega Modlińska. Tylko, że taki argument nietrafna do rozumu owładniętego obsesją Tibi…

Utrata kontroli – zaczyna się niewinnie, gracz zdobywa kolejne poziomy, nabywa umiejętności. W miarę grania bohater robi się coraz bardziej cenny. To moment przełomowy – jeśli teraz grający nie potrafi przerywać, może mieć poważny problem.

Włos się jeży:
W Azji kilu pasjonatów Tibi umarło przed komputerem z wycieńczenia. Gdy tak właśnie stało się z pewną młoda Chinką, Inni gracze zorganizowali jej pogrzeb… wirtualny. Pojawili się w jednym umówionym miejscu wirtualnej przestrzeni o tej samej porze. Z kolei pewien Chińczyk, też namiętny gracz, zabił swojego kolegę, bo ten nie oddał mu wirtualnego miecza!

Grać to przegrać

Okrutne potwory stające na drodze, źli czarnoksiężnicy, magiczne amulety… świat Tibi wciąga do tego stopnia, że ten realny zaczyna przeszkadzać graczowi.

Fakty. Fakty. Fakty

Tibię stworzyli Niemieccy studenci informatyki z Regensburga. Ma ona 11 lat Monitorowanie stron, na których można w nią grać, wskazuje na to, że najwięcej graczy pochodzi z Brazylii, Szwecji, USA i … Polski.
Polską stronę odwiedza codziennie około 40 tysięcy osób, z których ponad połowa – według zorganizowanej na tej stronie ankiety – to uczniowie podstawówek i gimnazjów.

All przepisane by Duke Dran Pzdr.

matiiii
30-07-2006, 21:11
spoko ale zem sie usmial z tymi azjatami muahahah

Harven
30-07-2006, 21:13
hehe, była juz o tym mowa ale dziex że dałeś pelny artykuł :]

edit: o ile sie nie myle to pomylili Tibie z WoW'em w akapicie o Chińczykach... Sam widziałem screeny z tego pogrzebu.

Xetor
30-07-2006, 21:13
cała prawda o dzieciach neo :/ , nie ma co się śmiać , bo tak jest .... fora tematyczne o tibi -- to dzieci góra 10-14 lat ....

Balveni
30-07-2006, 21:14
xD
ehh też kupiłam tą badziewną gazete xP sami się ośmieszyli pisząc to :D

Cashtan
30-07-2006, 21:28
Nic nie wiedza i sobie wymyslili ze postac pozostawiona slabnie a potem ginie.
A ta chinka i chinczyk to grali w WoW, wiem bo o tym czytalem. To nie byla tibia X(

Yoh Asakura
30-07-2006, 21:30
Fajnie, wg. psychologów wszyscyśmy narkomani (nawet ci co piętnowali Grzesia).
A z tym pogrzebem - dla mnie to nie nałóg, ale okazanie szacunku. Ludzie chcieli uczcić jej pamięć, a nie mogąc spotkać się na żywo, zrobili to w grze.
@down:
szmatławiec jakiś

Cyganer
30-07-2006, 21:32
Cel wydawał się taki bliski … odkąd w domu pojawił się komputer, Grzesiek nie musiał już ślęczeć w kafejce internetowej, miał dostęp do gry, kiedy tylko chciał. To mama kupiła mu sprzęt. Po co? Żeby syn przestał wracać późną nocą do domu… no i przestał. Tylko, że w ogóle nie wychodził z pokoju. Pewnego razu przez kilka dni nie jadł i nie pił, ciągle tylko grał. Aż kiedyś jego matka wtargnęła do pokoju i wyciągnęła wtyczkę z gniazdka. Chłopak wpadł w szał – zaczął ją bić drewnianym stołkiem. Wiadomość o tym natychmiast obiegała media. Wtedy właśnie po raz pierwszy wiele osób usłyszało o tibi…

To już było tyle razy... :baby:

A w Tibi nie możesz tak zrobić, bo bohater pozostawiony tak długo sam sobie słabnie, w końcu ginie Bez przesady 8o

A co to za "Dziewczyna" bo coś w temacie nie jestem :baby:

ari2423
30-07-2006, 21:33
!. jasne, moją postacią (palkiem 33 level), nie gram już z rok i odziwo nadal żyje.
@.heh, co do azjatki to, to nie była Tibia
#.co do gier z save, i tak bardzo wciągają ;). ale fakt faktem można zawsze zapisać gre
$.co do nałogu, kązdy sądzi sam po sobie !

Palladyn von hellgate
30-07-2006, 21:34
o kurwa co za bzdury -.- 11 lat tibia ma 9 lat a tak na serio to tylko male dzieci sie uzalerzniaja i chinczyki ja gram sobie po 6-10 h(zalerzy od pogody) ale w wakcje czesto siedze na dworze lub na silce i nie ma sie co podniecac tym artykulem -.-

Łuk4sz
30-07-2006, 21:34
Podziwiam, że Ci się to wszystko chcialo przepisywać.Co do angielskiego, to nie wiem czy się da nauczyć z Tibii, bo ten "angielski" uzywany przez 70% graczy to jest chyba z innego świata.Z tymi azjatami to było już wspomniane w Metrze przy artykule z "krzesłem".

Mazur199
30-07-2006, 21:48
,, Normalną grę można w każdym momencie zapisać, odejść od kompa i zacząć uczyć się do klasówki albo spotkać się z przyjaciółmi. Po tygodniu znów zasiadasz do gry i widzisz, że znów się nic nie zmieniło. A w Tibi nie możesz tak zrobić, bo bohater pozostawiony tak długo sam sobie słabnie, w końcu ginie „ Trzeba, więc grać kilka godzin dziennie, nie ma zmiłuj się.

Głupota ludzka nie zna granic.Jakiś mądry redaktor palnął jakąs głupote i inni to powtarzają.Jak widze te gazety "dziewczyna" czy inne shity tego typu to mnie szlag trafia.Porady dla nastolatków są tak głupie że to jest ogień.

W jednej gazecie(czytałem u kuzynki...) gościu miał problem z cuchnącymi skarpetkami.Zgadnijcie co poradzili mu redaktorzy?KAZALI MU JE WYPERFUMOWAĆ.

Yoh Asakura
30-07-2006, 21:55
Mnie dziwi jeszcze jedno:
Skoro tak "przeglądają" te fora internetowe, skoro tak ciekawi ich ten nałóg Tibii, to dlaczego nie wkrączą do jaskini lwa ? Dlaczego nie przeprowadzą wywiadu z adminem Tibia.pl albo Tibia.org.pl ? Boją się, że w mig obalą te głupoty które tam wypisują ? Ale nie, bo przecież zaraz znajdzie się psycholog który powie, że admini to już uzależnieni "narkomani" którzy nie mogą wytrzymać dnia bez "działki".
I powiem im jedno:
T(f)uck u'rself.
Btw:
Chyba to skopiuje (za pozwoleniem Duke'a) i wyśle do CDA. Co ty na to, Duke ?

Nebu
30-07-2006, 21:55
Ludzie nie znają się na tibi i wypisują głupoty ,a pozatym artykuł o tibi w gazecie "Dziewczyna" o0 ?Dlaczego nie spytali EO o tibi on powiedział by im wszystko. Istnieje taka opcja że jakiś redaktor nie umiejąc grac ściagnoł tibie i opisał co widział. Powinniśmy napisac list do redaktorów czasopism którzy wypisuja bzdury i nie wiedzą jak jest naprawde. :confused:

@Down : popieram.

Harven
30-07-2006, 22:01
Prawda jest taka że "Dziewczyna" jaka by do kitu nie była jest normalną gazetą która jest nastawiona na sensacje i częstoi musi koloryzować i robić z czegoś afery aby gazeta sie sprzedawała. To są prawa rynku :)

Ragnar666
30-07-2006, 22:29
Nic nie wiedza i sobie wymyslili ze postac pozostawiona slabnie a potem ginie.
A ta chinka i chinczyk to grali w WoW, wiem bo o tym czytalem. To nie byla tibia X(

no kurde beka...jak czytałem ten fragment w tej "Dziewczynie" to padłem... toż to właśnie o WoW'a chodziło...zresztą chińczycy grają głównie w WoW'a i jakieś Lineage...ehhh.....mogli dopisać że Tibia to gra stworzona przez pokolenie gazowników z Oświęcimia :s
żal dosłownie

PS. odnośnie
pozostawiona postać słabnie
to sie ma tak samo w rl, bo np sportowiec który nietrenuje też słabnie...a w tibii słabnie się w taki sposób że to inni stają się silniejsi...

Piotrek Marycha
30-07-2006, 22:31
ta, wlasnie koloryzowac, bo na przyklad koles nie umarl przy tibii tylko przed wowem (pewniak) a ten chinczyk nie zabil kumpla o miecz z tibii tylko o miecz lineage (nie dam glowy) wiec moral z tego taki ze nie tibia tak uzależnia tlyko ogólnie MMORP'Games

EDit:@UP nie nie nie, nie pisali tego w tym sensie co ty dlatego ze pisze tam ze slabnie az zginie wiec slabie w "doslowny" sposob

Soul's
30-07-2006, 22:37
o azjatach się pomylili bo to w WoW'ie działy się takie głupty -.-

Skromny pacyfista
30-07-2006, 23:02
po tvp, tvn pora na osmieszanie sie badziewnego pisma ktory zlapal "plote" i robi sensacje..

@ A w Tibi nie możesz tak zrobić, bo bohater pozostawiony tak długo sam sobie słabnie, w końcu ginie „ Trzeba, więc grać kilka godzin dziennie, nie ma zmiłuj się@@

Boshe ........ ZAL. BR

ps. chyba napisze do tego pisma zeby sie nie błaźnili nastepnym razem... ZAL.br

-Maciek Mur-
30-07-2006, 23:08
Jeszcze raz tak pojadą to będą pisać o zamachu na radakcje :/ (ja im to załatwie 8o )

*
Lepiej wyjaśnie, że to żarcik był, bo jeszcze o mnie w tej szmacie napiszą :P.

Teravista
30-07-2006, 23:23
Nie musiałem tutaj tego czytac bo moja siostra też sobie tą gazete kupuje ;) ale ogólnie to straszne co tam napisali...czemu zawsze przedstawiają tibie tak TIBIA=ZŁO

-Maciek Mur-
30-07-2006, 23:25
Nie musiałem tutaj tego czytac bo moja siostra też sobie tą gazete kupuje ;) ale ogólnie to straszne co tam napisali...czemu zawsze przedstawiają tibie tak TIBIA=ZŁO

Bo ludzie wolą wydać pieniądze na PACC'a niż na ich szmaty ^^.

Zalgadis
30-07-2006, 23:36
bzdury bzdury bzdury...
ale sie nameczyles pisaniem ;p

Sir Norbertus
31-07-2006, 00:19
I co myslisz ze to jest smieszne..

powiem ci ze tez bym np. ci nakopal gdybys mi nie oddal np. Mls
skoro jest jedyny taki w tibi czy tam dwa..

on go zabil bo nie oddal mu unikatu jedynego takiego w grze ale to i tak go nei usprawiedliwia..

a tak co do towjego postu to myslisz ze smierc jest smieszna.. ?

Sie mapes
31-07-2006, 00:26
W Azji kilu pasjonatów Tibi umarło przed komputerem z wycieńczenia[/B]. Gdy tak właśnie stało się z pewną młoda Chinką, Inni gracze zorganizowali jej pogrzeb… wirtualny. Pojawili się w jednym umówionym miejscu wirtualnej przestrzeni o tej samej porze.

fajnei ale typia zmarla grajac w World Of Warcraft i miala pogrzeb wirtualny w WoWie a nie w Tibi :P nie ma to jak dokladnosc

=Pekin=
31-07-2006, 00:28
My wiemy ze oni wypisali bzdury ... reszta ktora nie miala do czynienia z Tibią bedzie wiezyc ze z GRY WYJSC SIE NIE DA ( No nie ma jak za psa -.- XD ) bedzie wiezyc w to slepo ;P

Tibijska*Dziewczyna
31-07-2006, 00:32
Whatever is happenin TIBIA ROX! xD :cup:
(tera powinien ktos wpasc na to forum i napisac ze jestem narkomanka , alkocholiczka i tibicholiczka , ze trace kontakt z rzeczywistocia itp. :P xD )
Heh ja znam ludzi ktorzy czasami chodzili na cafejke i cale dnie w tibie....co nie znaczy ze sa narkamanami itp.(wrecz przeciwnie zawsze sobie pomagaja ..... ;) )
Dziewczyna to szmatlawiec , tematy im sie koncza .
Jak sie ktos nie zna to niech sie lepiej nie wypowiada :]

Nowy Asakura
31-07-2006, 00:40
@UP

"alkocholiczka" ?? chyba alkoholiczka

"Jak sie ktos nie zna to niech sie lepiej nie wypowiada"

Kshaq
31-07-2006, 00:52
Nie rozumiem, że coraz to inne gazety lub telewizje kompromitują się na naszych oczach mówiąc rzeczy, które nie miały miejsca. owszem chłopak pobił matke krzesłem, ale nie chodzi o to. Jeśli chcą napisać artukuł to niech chocią zpopatrzą co piszą a nie "Rookgard"... Co to jest... Jakiś nowy bohater komiksu... Przecież powinno być Rookgaard. To jest dziwne. Pozatym nawet w telewizji, w wiadomościach mówili o chińczykach, ale to był WoW, a nie tibi.
I tak wychodzi na to, że:
Jesteśmy bandą uzależnionych debili, nieodpowiedzialnych za swoje czyny...

Exodus
31-07-2006, 01:42
A ja uwazam ze redaktorzy dziewczyny napisali prawde , oczywiscie pomijajac to o chinczykach i ze postac ginie..Tibia naprawde wiekszosc z was piszacych w tym temacie za bardzo uzaleznila , chocby widac to po tym jak jej zaciekle bronicie..Zastanowcie sie zanim dojdziecie do swiadomosci "o k .. rok zycia w plecy"

Flash_Radzio
31-07-2006, 02:31
Powiem tak: to są jaja :) 2 lata grałem i co? Zginęła mi postać? nie :)
Pobiłem tate za zniszczenie dsla? Nie:)
Dziewczyna zagroziła odejściem? Nie:)
To idiotyczne :)
Wiecie... hakli mi postacie. Rozczarowałem sie wtedy. Ale mam to gdzieś. Przestałem grać w tibie. Nie z tego powodu. Bo znudziła mi sie. Wszyscy tu powiedzą, że tylko przeniosłem sie. Tak, przeniosłem sie. Na World of Warcraft (wiem, kryptoreklama czy coś, czyli jakieś punkty karne). Nie żałuje. A jest bardziej wciągająca niż tibia.
A mama ma problemy ze mna? Nie :) Odchodze od kompa nawet w trakcie instansa(coś w stylu questów w tibi, czasami nawet jak anhi)
Tata zły że gram? nie :) Wie że to lubie i nie zmieni tego, bo zawsze może liczyć na mnie.
A dziewczyna? Nic nie wie, ostatnio dużo wyjeżdza;/
I co? Jestem taki zły? :)

I na koniec taki offtop... ten kawałek z chłopakiem i dziewczyną... może jestem szowinistą, ale myśle, i dam 2 palce, że to było odwrotnie:) nie jestem(powtarzam) szowinistą, ale kobiety nie są tacy jak płeć brzydka:) Panowie przyznajcie, czasami wszystko dla gry zrobimy:) a kobiety?:) Opamiętują nas:)
I wolę mieć dziewczynę niż mieć te 2000 tysiaki... :) To pierwsze daje dużo większe wrażenia...B) (kobiety powiedzą: ale świnia! i szowinista!A ja:a co tam! Jesteśmy po to by je kochać;) )

Pozdrawiam

Frapper
31-07-2006, 04:53
I wolę mieć dziewczynę niż mieć te 2000 tysiaki... :)

za te 2000 tysiaków (2000 x 1000 = 2.000.000) to byś się odpędzić od lasek nei mógł...

Artykuł jak artykuł. Szmatłąwiec podupada to szuka sensacji i robi afere. Może w rm już o tym mówił nasz kochany ojciec prowadzący tadeuszek?

Celoz
31-07-2006, 06:10
Staży dali mi bana na kompa, to czekałam aż pójdą spać i grałam w nocy. Jak odcięli Internet podkradałam im kasę i chodziłam do kafejki. Zawsze coś się dało wykombinować „ – Opowiada 15-letnia Anka.
to mnie rozwaliło, nie żadne tam azjaty... bo te chińczyki wszystko mogą ;]

Kiedy człowiek zagląda na fora tematyczne Tibi, ma wrażenie, że jego użytkownicy to ludzie z innego świata.
tu chodziło o inną planetę, czy znowu gafe strzelili i na prawdę chodziło im o serwer? :)

P0nury
31-07-2006, 06:52
Widzę, że odgrzewane kotlety w stylu "tibja ózalerznia!" są ostatnio bardzo modne i poczytne. Czyżby "Dziewczyna" zmieniła swój profil z pisemka dla plastikowych 11-latek na "rozśmieszacz Tibijczyków"?

Misie, nie ma się co tym wzruszać. Niestety, tak to jest z gazetami. Celowo nie napisali, iż pogrzeb odbył się w Tibii. Ale że jest w artykule o Tibii, to już działają skojarzenia faktów. Chociaż nie wiem, czy czytelnicy "Dziewczyny" są aż tak inteligentni, aby w ogóle kojarzyć fakty.

Edit: z ciekawości wszedłem na stronę dziewczyna.pl, oczywiście dział "dyskusje" i jakieś tam różne (niestety nie pamiętam, bo jestem zbyt uzależniony od Tibii i nie widze poza nią świata). Moja opinia o "Dziewczynie" zupełnie się nie zmieniła. Wystarczy spojrzeć na te genialne thready zawarte w tym dziale. ROTFL to jest mało powiedziane. Dlatego właśnie "Dziewczyna" pisze to, co pisze. Bo trafia zazwyczaj do debilnych nastolatek. A że temat Tibii jest chwytliwy, to było wiadome, że zaraz informacja się rozniesie i wzrośnie popularność gazety. Chwyt marketingowy, na który wielu dało się złapać ;)

By the way, kołata mi się w głowie całkiem milusi plan spłatania równie milusiego psikusa "Dziewczynie" :> Potrzeba tylko parę osób, które potrafią pisać, wiedzące co to jest satyra, parodia i jak się tym bawić. Ewentualni chętni proszeni są na pw :)

Evil Maul
31-07-2006, 09:16
buheuheuheuhe <lol2> xDDDD tylko jedna rzecz mnie w tym arkytule denerwuje KASA ! Ci dziennikarze sa porabani oni mysla ze tylko graczom kasa w glowie -.- a niewiedza ze grajac (marnowanie pradu ,oplata za neta) i kupujac pacc to NAWET sprzedajac ta postac MOZE sie tylko zwrocic bo nie sadze zeby granie w Tibie to byl pomysl na zycie . No chyba ze beda robione jakies turnieje ;p a'la Counter strike w ktorym nagroda główna jest Porshe ;p

Evil Maul
31-07-2006, 09:23
to sie ma tak samo w rl, bo np sportowiec który nietrenuje też słabnie...a w tibii słabnie się w taki sposób że to inni stają się silniejsi...[/QUOTE]

i wtedy robisz PG xDDDDD

Barn
31-07-2006, 09:32
cała prawda o dzieciach neo :/ , nie ma co się śmiać , bo tak jest .... fora tematyczne o tibi -- to dzieci góra 10-14 lat ....
Ej masz cos do 10-14 latków? >.<

@TOPIC
Lol xD

kaczi
31-07-2006, 10:12
No to mnie zniszczyli.

Mam dość przebywania z ludźmi z innej planety! Odchodze ! Precz, złe, opętane szatany! Rotfl.

A co o Tibii piszą, to mam to w dupie. I tak nie gram.

Woyas
31-07-2006, 10:35
I tak nie gram.

Za takie słowa tutaj możesz zostać spalony na stosie! Lękaj się Inkwizytorzy Cię dopadną i zniszczą!!111

Sevjij
31-07-2006, 10:48
Gdy to przeczytałem - myślałem, że się z śmiechu zaczne zwijać po podłodze.
To już nie ważne co Ci ludzie tam powymyślali. To już jest tylko błąd, spowodowany brakiem faktów, bo przecież takich nie posiadają ...
Ale to, że napisali o jakimś chłopaku, który z krzesła bił matkę to już mnie dobiło. CO DO CHOLERY JASNEJ MA TIBIA Z TYM ? Patologia jest wszędzie, wychodze ze sklepu a tam gnojek z matką idzie. Matka coś do gnoja powiedziała, to ten w nią torebką z piciem rzucił .. uzależnioony od tibi jest no nie ? Dlatego, że jeden gnojek, który przypadkiem grał w Tibie, pobił matkę to już tylko patologia, w co by nie grał, nawet jak by kompa nie posiadał, to by tą matke krzesłem pobił.

Ten cały artykuł to szmatławiec .....
Dziewczyna, napisała, artykuł, który miał odstraszyć dziewczynki od tibijczyków - proste.
Jakoś iż jestem już troche starszy, mam dziewczyne w wieku, który nakazuje myślenie, to też wiadomo, że jej nie przeszkadza w co gram ...
Ale teraz zobaczycie tę masową fale dzieci dziewczyny, które będą rzucać "kolesi", bo grają w tibie.
Poprostu żal i rozpacz.

Ryos Lura
31-07-2006, 11:03
Z tego co mi wiadomo, Azjaci nie graja zbytnio w Tibie.
Ta chinka umarła w WOWIE, a chlopak który zabił swojego kolege za 200 USD to byl przypadek z MU, wiec czemu to trafilo tutaj?

Lord Alek
31-07-2006, 13:07
Dobrze wiedzieć, że jesteśmy chorymi psychicznie uzależnionymi od tibii debilami.
Ja jakoś dwa lata temu siedziałem czasem ponad 10 h przy tibii, a jednak jakoś nie byłem uzależniony. Teraz prawie o ogóle nie gram.

Link do części artykułu na stronie tego szmatławca:
http://dziewczyna.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=3772

P0nury
31-07-2006, 13:21
Misiaczki, Wy chyba nie rozumiecie na czym to polega. Oczywiste jest, że nie napisali, iż osoby te zmarły przez Tibie, ale skojarzenia same nam mówią, jak to było (tzn. osobom, które nie są w temacie). To jest swego rodzaju zabezpieczenie. W razie czego mogą się wycofać i powiedzieć, że przecież nie napisali, iż to przez Tibie.

Tomcio Pall
31-07-2006, 14:57
Fajnie jestem jakimś nałogowcem bo gram w tibie. Suuper ej może odrazu jak jestem wg. tej gazety chory psychicznie to niech mnie zamkną w pokoju bez klamek(zawsze chciałem wiedzieć jak tam jest). Gram w tibie teraz bo jestem chory(grypa jelitowa) i nie mam co robić. A takto to pół dnia na dworze jestem z 3-4godz sobie pogram i to wszystko. Raz shakowali mi konto to się ucieszyłem ale i tak wruciłem. Ale się jeszcze nie zgodze z tym że wszystkie inne gry można w każdej chwili zapisać i wyjść. Dajmy na to takiego Godfathera lub GTA. Nie da się zapisać gry podczas misij.

Flisik
31-07-2006, 15:05
hehe, była juz o tym mowa ale dziex że dałeś pelny artykuł :]

edit: o ile sie nie myle to pomylili Tibie z WoW'em w akapicie o Chińczykach... Sam widziałem screeny z tego pogrzebu.

EEE, to zarzucibyś nimi, też byśmy chętnie oglądneli.

Lasooch
31-07-2006, 15:12
Żałosne jest to, że za pisanie artykułów o Tibii biorą się ludzie, którzy nie mają bladego pojęcia o tej grze. Co prawda Tibia uzależnia, i to jak, ale mieszanie faktów (Azjaci umierający przed WoWem nie mają wiele wspólnego z Tibią) i całkowite bzdury (postać słabnie i ginie, jak się nią nie gra? Ha ha ha.) świadczą o tym, że redaktorzy to po prostu żerujące na innych mediach (które również się mylą) bezmózgie hieny tudzież sępy. Zagrałby jeden z drugim chociaż dzień lub dwa, a potem by pisał.

Cóż, twierdzą, że Tibia ogłupia (to o słabnących ocenach) - wystarczy zajrzeć na bravo.pl (ostatnio w poszukiwaniu sporej dawki śmiechu mi się to zdarzyło, konkretniej wczoraj), czyli stronę zapewne podobnego szmatławca jak 'Dziewczyna', żeby zobaczyć, jak ogłupione są te puste wytapetowane rooshoffe ośmioletnie 'nastolatki', czytające takie gazety. Ot, temat z zagadką (pisane z pamięci): jeż idzie dookoła kwadratu, dlaczego pierwszą, drugą i trzecią część drogi (w sensie od rogu do rogu) idzie 90 sekund a ostatnią minutę trzydzieści? I co? Patrzymy - pierwsza odpowiedź 'omg nie wiem, może jabłko znalazł'. Druga - 'bo się zmęczył i szedł wolniej'. Trzecia - 'bo szedł po przekątnej'. Za siódmym czy ósmym razem nareszcie wydedukowały nasze koffane dziewczynki, że minuta i trzydzieści sekund to to samo co 90 sekund... Więc jak toto podrośnie, będzie gorzej, niż za Kaczyńskich, mówię ja wam to.

A tak zresztą, trochę się ta 'Dziewczyna' spóźniła z tym artykułem. Ale cóż, pewnie dopiero teraz usłyszeli o krzesłowej aferze.

Swoją drogą, było tam coś o zabiciu kogoś za miecz w grze. Co prawda chodziło o inną grę, ale załóżmy, że chodziło o Tibię. I co? Był kiedyś przypadek, że zabili w Polsce kogoś, żeby mu zabrać 8 (OSIEM!!) złotych. I co, grali w Tibię? Jestem przekonany, że nie! A afera była mniejsza, nikt już pewnie nie pamięta. Jeśli ten miecz był wart więcej niż 8 złotych, to równie dobrze po sprzedaniu go na allegro (NIELEGALNE!!) mógł ten koleś być zabity dla tejże kasy. Tylko, że wtedy by nie było, że przez Tibię zginął, chociaż kto wie, może by wymyślili, że w końcu stąd miał kasę.

A ja uwazam ze redaktorzy dziewczyny napisali prawde , oczywiscie pomijajac to o chinczykach i ze postac ginie..Tibia naprawde wiekszosc z was piszacych w tym temacie za bardzo uzaleznila , chocby widac to po tym jak jej zaciekle bronicie..Zastanowcie sie zanim dojdziecie do swiadomosci "o k .. rok zycia w plecy"

Pocieszę Cię, że mnie nie uzależnia (przynajmniej JUŻ). Od okolic kwietnia praktycznie nie gram.

Thel Heroes
31-07-2006, 19:23
Powiem tylko jedno - LoL. Zwłaszcza zdania o narkomanach/alkocholikach, chińczykach, słabnięciu postaci itd. Media się uwzięły na tibię bo jakiś psychol pobił matkę krzesłem. Żenada. A jak myśle o pani "psycholog" to mi się krew gotujeX(

-Maciek Mur-
31-07-2006, 19:25
Jak moja postać to usłyszała to niemogła trafić Vampa z Infernala :/.

To pewnie dlatego, że długą nią niegrałem i osłabła.

Heliwurab
31-07-2006, 20:06
Napisałem do nich.. Napisałem im jakie głupoty napisali, jakie błedy, napisałem o WoW, pokrzyczałem (prawie ;P ) i mam nadzieję że się nauczą...

@Down
nie obchodzi mnei czy to opublikują. A nawet jeśli tak, to przynajmniej inni dowiedzą sie prawdy ^.-
P.S. napisałem że mam nadzieje ze nie opublikują tego, i ze napiszą do mnie, po ludzku.. Nie wiem, moze przyznają mi racje? :D

Duke Dran
31-07-2006, 20:11
Napisałem do nich.. Napisałem im jakie głupoty napisali, jakie błedy, napisałem o WoW, pokrzyczałem (prawie ;P ) i mam nadzieję że się nauczą...

Uważaj żeby cię nie opublikowali w następnym numerze : P lepiej przeproś heuheuehuehe.

Venee
17-08-2006, 13:25
zal tych idiotów z faktów i gazet. Niech zagraja w tibie i wtedy opisuja-.- X(

Vandoz
17-08-2006, 14:09
Omg.
Ci redaktorzy mogliby zadac sobie troche trudu i zapytac innych ludzi o Tibie niz np. ludzi w kafejkach typu: eeeeee,moj kolega jest knajtem... (znacie to :p). Niech poczytaja na forum co o nich sie mowi.

$corcerer
17-08-2006, 19:24
Ile oni musieli szukać żeby znaleźć dziewczyny grające w Tibię? To jakaś podpucha, mówię wam :D

Royal-Nick
17-08-2006, 22:09
Na pal z tą redakcją:D A co do tej Chinki to nie była tibia tylko World of Warcraftt ...... Mieszają się w nie swoje sprawy wkurzają mnie tacy ludzie .... " W tibie młodzieź ga tylko z przyjemności zabijania innych postaci" Złota myśl pani psycholog z TVN ;]

Rookstayer'ek
17-08-2006, 22:21
trudności lewemu to mnie rozbawilo ..
A chinczycywogle w tibie graja? tam niema ich znakow ;) o za pojeby:D :D

Pacek
18-08-2006, 13:12
Scor-coś ty to żadna podpucha to po prostu koniec świata sie zbliża a dziewczyna w tibie grająca to po prostu jeden ze naków nadzciągającej Apokalipsy

Wiecie co żal mi z wami przebywać na tym forum, to wstyd siedzieć i rozmawiać z takimi alkocholo-nikotyno-narkotyko-tibio-sexo-pederasto-uzależnieniowcami jesteśmy gorsi niż sataniśći powinno sie nas ściąć albo idąć drogą wielkich sekciarzy jakimi jesteśmy powinniśmy sie zebrać i popełnić zbiorowe samobójstwo (najlepiej drewnanym krzesłem przez łeb) jak to robią wielkie sekty tego świata albo poprośmy o izolatki, żebyśmy się do społeczeństwa nie dostali, jesteśmy zdegenerowana komórką społeczną, wrzodem na tyłku i zakałą społeczeństwa Niegodniśmy stąpać po tej ziemi po której dumnie kroczą Doda, mandaryna, bracia mroczkowie i brad Pit

Szymex
18-08-2006, 13:23
O tibi to piszą, że gracze umierają przed kompem.
Ale nigdy nie słyszałem, że grając w Wowa ktoś umarł.

Kraon
18-08-2006, 13:34
Tia , kolejny mądry artykuł...

Nie tylko grając w WoW'a ludzie umierali przed kompem. ODWALCIE SIE OD WOWA ! ^^ W chinach musieli wprowadzic ograniczenie na gry online ( bodajrze 4h gry i pozniej tyle samo przerwy ;] ) zeby mlodziez nie umierała przed kompami.

Kajko
18-08-2006, 13:48
To wszystko ma sens, może oprucz tego, że gracze tworzą postacie dla kasy, wy wszyscy jesteście juz tak uzależnieni od tego syfu, że już nic nie zmieni waszego poglądu. Ktoś tu napisał, że w tibie gra TYLKO 6-10h dziennie, to jest tlyko?? To, jak bardzo wciągneła was ta gra i jak wiele straciliście przez nią uśwaidomicie sobie dopiero jak skończycie w nią grać. Zaraz ktoś będzie usiłował mi wmówić, że nie mam racji ale mówie wam, teraz uważacie, że to nic strasznego grać w tibie i olewac wszystko ale gdy skończycie juz w to grać uświadomicie sobie ile przez to straciliście, niestety będzie juz za późno.

Yoh Asakura
18-08-2006, 17:02
To wszystko ma sens, może oprucz tego, że gracze tworzą postacie dla kasy, wy wszyscy jesteście juz tak uzależnieni od tego syfu, że już nic nie zmieni waszego poglądu. Ktoś tu napisał, że w tibie gra TYLKO 6-10h dziennie, to jest tlyko?? To, jak bardzo wciągneła was ta gra i jak wiele straciliście przez nią uśwaidomicie sobie dopiero jak skończycie w nią grać. Zaraz ktoś będzie usiłował mi wmówić, że nie mam racji ale mówie wam, teraz uważacie, że to nic strasznego grać w tibie i olewac wszystko ale gdy skończycie juz w to grać uświadomicie sobie ile przez to straciliście, niestety będzie juz za późno.
Oh Dżizas, masz mnie. Jestem pieprzonym nałogowcem gram tylko 24h/7 bo doba nie ma więcej godzin :(.
A teraz poważnie, przyznaje, to jest syf. Ale nie powiem, że jestem uzależniony, bo nie gram od dłuższego czasu.
A poza tym - 6-10h to dla ciebie długo ? Człowieczku, 6-10h to ja siedzę jak chory jestem. A jak mam pełnie sił i ochotę do walki to siedzę i dłużej, taka juz dola "nałogowego" gracza.
Bajdełej, te przeżycie opisane przez ciebie doświadczyłeś na własnej skórze ? Jak tak to musiała być niezła trauma, ale nie musiałeś od razu nas przed tym przestrzegać. W końcu jesteśmy, hmm, uzależnionymi debilami którzy dnia bez syfiastej Tibii nie wytrzymają. A teraz sorry bo mnie dragon klepie i zara złapie deda xDDDD no to cya gajz.

Atin Cler
19-08-2006, 18:07
troche w tym prawdy, znam osoby ktore sa uzaleznione od tibi... ale z reszty artykulu mozna sie ponabijac:D

Kajko
19-08-2006, 18:12
Nie mogę dojść jak sie usówa wiadomość;/

Kajko
19-08-2006, 18:12
Grałem w to przez jakieś 2-3 lata i też tak jak większość osób miałem klapki na oczach, że tylko tibia. I wiem, że jeśli ktoś sam z tym nie będzie chciał skończyć to nic ani nikt go od tego nie odciągnie a skutki takiego ciągłego grania w tibie zauważa się dopiero po skończeniu z tym. Jeśli 6-10h grania dziennie to nie jest dla ciebie dużo to sukcesów ci życze z nauką i życiem towarzyskim.

Rooker666
19-08-2006, 18:17
też tak uważam że 6-10 h gry to za długo ale nie pomyśleli oni o tych którzy graja max 2-3 h dziennie przecież to nie są osoby uzależnione

Yoh Asakura
19-08-2006, 19:27
Grałem w to przez jakieś 2-3 lata i też tak jak większość osób miałem klapki na oczach, że tylko tibia. I wiem, że jeśli ktoś sam z tym nie będzie chciał skończyć to nic ani nikt go od tego nie odciągnie a skutki takiego ciągłego grania w tibie zauważa się dopiero po skończeniu z tym. Jeśli 6-10h grania dziennie to nie jest dla ciebie dużo to sukcesów ci życze z nauką i życiem towarzyskim.
Dziękuje za życzenia. Tobie życzę tego samego, panie dobra dusza.
Dość już mam dementowania tego, że nie jestem jakimś walonym nałogowcem który nie może wytrzymać bez kompa/Tibii. Gram bo lubię, proste ? A od mojego życia towarzyskiego wy*******aj bo to nie temat który można poruszać przy osobach trzecich. A z nauką jest całkiem, całkiem, lepiej martw się o siebie bo jak widze poziom twoich postów to mam wrażenie, że to traumatyczne przeżycia związane z Tibią zostawiło wieczne piętno na twoim móżdżku.
Tak wiem, zaraz mnie "zjedziecie", ze jestem wulgarny i że zaczynam go wyzywać bez wyraźnej zaczepki. Ale szczerze to sram na to, bo wasze protesty mnie bardziej śmieszą niźli przejmują. Miłego jechania po mnie, na pewno odpowiem.
@Down:
Nosz kurwa to już ich problem przecież. Mnie nie obchodzi to, że jakiś koleś wpadnie w depresje bo złapie freeze'a i padnie na jakimś iful racie. I bajdełej - to, że wole sobie pograć a nie iść na impreze na której się nachlam i wyrząde po pijaku szkody jest pojebane ? Trzeba rozważyć wszystkie możliwe drogi i ich konsekwencje a nie mówić, ze jak wole grać niż zrobić rzecz xxx to jestem pojebany.

Kajko
19-08-2006, 19:50
To czy jesteś nałogowcem czy nie to sam wiesz najlepiej tak samo jest z nauką i życiem towarzyskim jeśli przez tibie opuszczasz się w nauce lub nie idziesz z kolegami na impreze itp. bo wolisz grać no to jest troche po****ne. Dopuki człowiek nie stawia tibi na 1 miejscu to jest wszystko dobrze ale i tak wiem, że moja gadka nic nie zmieni bo większość ludzi będzie grała w tibie olewając wszystko inne. Niestety przy okazji marnując sobie młodość.

Tomciu
19-08-2006, 20:00
MUAHHAHAH
Najbardziej rozmieszyło mnie o tych Chińczykach ...
OD kiedy to Chińczyki i wiekszość azjatów gra w syfy tibio podobne oni grajo w wow'a lineage ETC. A nie jakies pixelowe gry ....

morwi
19-08-2006, 20:04
Tak wiem, zaraz mnie "zjedziecie", ze jestem wulgarny i że zaczynam go wyzywać bez wyraźnej zaczepki. Ale szczerze to sram na to, bo wasze protesty mnie bardziej śmieszą niźli przejmują. Miłego jechania po mnie, na pewno odpowiem.
tak ssaczó jestes gupi, jestes brzydki, jestes wulgarny i do tego ne ipozwalasz mu mowic o twoim zyciu towarzyskim !1!!11!!1oneoneoneone
I bajdełej - to, że wole sobie pograć a nie iść na impreze na której się nachlam i wyrząde po pijaku szkody jest pojebane ? Trzeba rozważyć wszystkie możliwe drogi i ich konsekwencje a nie mówić, ze jak wole grać niż zrobić rzecz xxx to jestem pojebany.
and pierwsza rzecz z ktora sie zgadzam ;d

@kajko
wbrew pozorom osoba uzalezniona nigdy nie bedzie mowic ze jest uzalezniona -.-

Squaess'me
19-08-2006, 20:09
yyyy tylko, ze z ta chinka to prawda...
...w sumie z tym gosciem od miecza to tez prawda...
...i zgony przed kompem to takze prawda.

Kajko
19-08-2006, 20:14
tak ssaczó jestes gupi, jestes brzydki, jestes wulgarny i do tego ne ipozwalasz mu mowic o twoim zyciu towarzyskim !1!!11!!1oneoneoneone

and pierwsza rzecz z ktora sie zgadzam ;d

@kajko
wbrew pozorom osoba uzalezniona nigdy nie bedzie mowic ze jest uzalezniona -.-

Niestety masz racje;/

Yoh Asakura jeśli po wypiciu chcesz chodzić po mieście i wszystko roz*******ać to może akurat podałem zły przykład lecz jeśli wolisz życ w wirtualnym świecie to już twoja sprawa lecz zobaczysz, że skutki tego mogą zadziwić.

janek@
19-08-2006, 23:48
Cala prawda o tibi ujawniona ;p. NO choc pare argumentow zbiegalo sie z prawda to w 90% jest cala prawda o tej "durnej grze", w ktorej umarlo "AZ" tylu ludzi.
Sam wiem jak to jest byc uzaleznionym i choc moj max level to 30 XD to mie niezle wciagnelo. Ta gra choc tak beznadziejna(lepsze sa wormsy :P) to ma na sumieniu tyle lat straconych przez graczy :/.
MOWIE WAM TO CALA PRAWDA!

Kajko
20-08-2006, 00:13
Niestety to nic nie pomoże bo ludzie zrozumieją co stracili dopiero jak się oderwą od tej gry.

Yoh Asakura
20-08-2006, 17:51
Niestety to nic nie pomoże bo ludzie zrozumieją co stracili dopiero jak się oderwą od tej gry.
Kajko kurwa, denerwujesz mnie. "Niestety nic na to nie zrobie, oni zrozumieją jak to stracą..." Skąd wiesz ? Czy dla ciebie wszyscy gracze to pierdolone ćpuny która po śmierci swojego alter ego idą się naćpać do nieprzytomności ? Człowieku, opamiętaj się. To samo moge powiedzieć o tobie - jesteś uzależniony od internetu bo z niego korzystasz ale się nie przyznasz bo jak wiadomo nałogowiec nie przyzna się do uzalażnienia. I co pan na to ?

Kajko
20-08-2006, 23:06
Ja nie mówie, że każdy jest uzależniony od tibi ale sam popatrz na niektóre odpowiedzi. Fakt, że może moje wypowiedzi są dość ogólnikowe ale ktoś kto jeszcze nie uzależnił się od tibi a gra 6-10 godzin dziennie to już niedługo się nacieszy tą wolnością.

Selvior Roibles
21-08-2006, 11:07
(z wyjątkiem angielskiego, ponieważ dialogi z innymi graczami prowadzi się właśnie w tym języku).

Tak, tak tak... ten "jezyk angielski" opiero sie na: buy, sell, yes, i dont know, wtf, omg i lol
wiekszosc osob nie potrafi nawet poprawnie sie przedstawic^^

Aż kiedyś jego matka wtargnęła do pokoju i wyciągnęła wtyczkę z gniazdka. Chłopak wpadł w szał – zaczął ją bić drewnianym stołkiem
starsznie mnie irytuje takie podejscie osob do tej sytuacji... to nie jest wina tibii, tylko tego chlopaka (rownie dobrze moglby grac w Wowa albo MU). Tak naprawde nie wiadomo czy pobil swoja mame czy tez tylko ja uderzyl, jedna rzecz,ktora wiadomo jest to, ze doszlo do "aktu przemocy".

W Azji kilu pasjonatów Tibi umarło przed komputerem z wycieńczenia

Kolejndy idiotyzm^^, nigdy nie doszlo do sytacji, ze jacys azjaci umarli z wycienczenia graja w tibie *(poza tym kto z was zna jakis azjatow grajacych w tibie^^omg). To prawda, ze doszlo do zgonu w W azji (o ile dobrze pamietam chodzilo o Chiny) z powodu wycienczenia: zmarla azjatka grajaca w WoWa!!!

@topic
jezeli chodzi o sam artykul, to jest oczywiscie pewne, ze mial pokazac nam (internautom, bardzo czesto tibijczyka), ze tibia moze stac sie nalogiem, ale nie zapominajmy, ze to rowniez moze byc swietma zabawa (byle z umiarem).
ocena 8/10 (zbyt duzo "legend" i nieprawidlowosci)

Yoh Asakura
21-08-2006, 11:11
Ja nie mówie, że każdy jest uzależniony od tibi ale sam popatrz na niektóre odpowiedzi. Fakt, że może moje wypowiedzi są dość ogólnikowe ale ktoś kto jeszcze nie uzależnił się od tibi a gra 6-10 godzin dziennie to już niedługo się nacieszy tą wolnością.
Jaką kurwa wolnością ? Czy tibia robi ze mnie swojego niewolnika ? Czy każe mi walczyć na Arenie tak samo jak Rzymianie swoim niewolnikom ? Ty kurwa myśl co mowisz.
@Down:
Basta, to nie ma sensu. Ciągle się wypychasz tym, że tibia robi z nas niewolników. Znajdź inny argument to pogadamy.

Kajko
22-08-2006, 13:51
Tibia robi z człowieka niewolnika, samo uzależnienie jest już niewolnictwem. Przecież jak człowiek się uzałeżni np. od tibi to będzie non-stop siedział przy kompie i grał w tibie, a to jest swojego rodzaju niewolnictwo.

Level
22-08-2006, 15:45
W tych wszystkich artykułach w tvn i róznych gazetach chodzi o sieciówki, wielu z redaktorów znają róznice pomiędzy tibią i wow, a wy wypruwacie żyły udawadniając ,ze chodzi o wow,a nei tibie ;)

Róznieca pomiędzy wow ,a tibią jest istotna, za wow stoi duza firma Blizzard mająca duuże biuro promocji z duużą kasą dla PRowców pilnujących,zeby o wow nie pisano źle ;)

Dlatego redaktorzy chcący pisać o uzaleznieniu od gier sieciowych wybierają tibie.

Nephelai
22-08-2006, 22:19
lolololol z tych chinczyków to bylo najlepsze jak on go zabil bo mu nie oddal jkaiegos miecza (pewnie to byl Dagger) :D:D:D co do artykułu n/c

mario devil
23-08-2006, 01:19
Tibia robi z człowieka niewolnika, samo uzależnienie jest już niewolnictwem. Przecież jak człowiek się uzałeżni np. od tibi to będzie non-stop siedział przy kompie i grał w tibie, a to jest swojego rodzaju niewolnictwo.

Człowieku przecież tibia nie zmusza mnie do siedzenia non stop przed monitorem, wszystko zależy od woli gracza. Niechce-niemusze.Uzależniaja sie ludzie mniej odporni psyhicznie. Przecież z moim harem nic sie niedzieje kiedy niegram. ***** przecież nieest nigdzie powiedziane że w tibie trzeba grać codziennie po kilka(naście) godzin. Poprostu w mediach chcąc wzbudzić sensację skoncentrowano się tylko na wadach tibii i je wyolbrzymiono. Teraz wszyscy niesiadzący w temacie beda mówili o tibii przez pryzmat wydarzebia jak jakis psyhol pobił matke albo o tym pogrzebie urządzonym przez hinów.omg, żal.

Ci żółtki to wogule jacyś niedoje****...

Dwalin
23-08-2006, 10:55
Bez przesady...kto by gral w to cala dobe. Az tak to nie jest wciagajaca.:] Przynajmniej dla mnie :D

Miszczoslav
23-08-2006, 12:51
niektóre rzeczy to prawda, a niektóre nie. np. prawda jest : . „ Zawalony rok w szkole, zniszczone relacje z rodziną i przyjaciółmi… nie opłaca się „ Wie, co mówi, bo nietakt dawno sama spędzała przed komputerem praktycznie cały swój wolny czas i pamięta, jakie były tego skutki w domu i w szkole… i jeszcze :U niemal wszystkich dochodzi do pogorszenia ocen z wielu przedmiotów (z wyjątkiem angielskiego, ponieważ dialogi z innymi graczami prowadzi się właśnie w tym języku).
a niektóre to brednie.
to tyle...

Xeradus
23-08-2006, 19:07
W Azji kilu pasjonatów Tibi umarło przed komputerem z wycieńczenia[/B]. Gdy tak właśnie stało się z pewną młoda Chinką, Inni gracze zorganizowali jej pogrzeb… wirtualny. Pojawili się w jednym umówionym miejscu wirtualnej przestrzeni o tej samej porze.

Może już ktoś to napisał - nie chce mi sie czytac całego tematu

To sie zdażyło w World of Warcraft a nie w Tibi.....

MiodUs
24-08-2006, 18:41
(poza tym kto z was zna jakis azjatow grajacych w tibie^^omg).

Bubble....

@topic: Prawda tibia uzaleznia. Ale przeciez wszystko dla madrych... A juz wypisywanie takich bzdur jak Azjaci umierajacy przy tibi... zal sie ich robi. Chyba sie wysile i wysle im maila/list.

Ciufcia
24-08-2006, 19:01
...........

Lukaas
24-08-2006, 19:09
Hahahahahahahahahaha. Najlepsze było to z Azjatami. Ale odjazd:D

Zenuś
24-08-2006, 19:24
PAnie i panowie to co tutaj jest napisane jest czysta prawda i nie rozumiem waszej agresji...
sam widze siebie i innych graczy ktorych znam z rl w tych slowach.
Jawiem ze jestem narkomanem a tibia jest moja dzialka... :P no moze juz nie tak bardzo :D jak kiedys ale zawsze bo narkomanem pozostaje sie na zawsze!!!
ALE! powiem wam szczerze ze mam to gdzies ze jestem uzalezniony od tibi jak i rowniez mam gdzies to ze ktos umarl przed kompem czy zaje***l stara krzeslem (husiaihasuhias)

Co mnie to obchodzi??
ja chce grac!!!!!!! ja chce swoja dzialke!!!!!!!!
i niech nikt nie probuje mi jej odebrac bo krzeslem bede dzielnie jej bronil!!!!
SZANUJ ZIELEN !! SZANUJ CHARA!!!

Xeradus
24-08-2006, 21:05
Jak wyżej /\

carlos_pl
26-08-2006, 00:27

Wiesz co oznacza stwierdzienie "dzieci neo" widze ze nie.
nie oznacza to ze ktos w wieku 14 lat ma neostrade to jest dzieckiem neo mzoe byc to zarowno inna kategoria wiekowa a potencjalne "dziecko neo" mzoe miec rowniez chello czy siec osiedlawa wiec zanim cos napiszesz przeczytaj co znaczy to stwierdzenie

carlos_pl
26-08-2006, 00:33

Wiesz co oznacza stwierdzienie "dzieci neo" widze ze nie.
nie oznacza to ze ktos w wieku 14 lat ma neostrade to jest dzieckiem neo mzoe byc to zarowno inna kategoria wiekowa a potencjalne "dziecko neo" mzoe miec rowniez chello czy siec osiedlawa wiec zanim cos napiszesz przeczytaj co znaczy to stwierdzenie

Keel
26-08-2006, 01:21
(poza tym kto z was zna jakis azjatow grajacych w tibie^^omg).

Bubble i GM Nietzsche czy jak mu tam.

Oskar111
26-08-2006, 10:10
PAnie i panowie to co tutaj jest napisane jest czysta prawda i nie rozumiem waszej agresji...
sam widze siebie i innych graczy ktorych znam z rl w tych slowach.
Jawiem ze jestem narkomanem a tibia jest moja dzialka... :P no moze juz nie tak bardzo :D jak kiedys ale zawsze bo narkomanem pozostaje sie na zawsze!!!
ALE! powiem wam szczerze ze mam to gdzies ze jestem uzalezniony od tibi jak i rowniez mam gdzies to ze ktos umarl przed kompem czy zaje***l stara krzeslem (husiaihasuhias) ...

uzaleznienie ? spoko fakt tez jestem uzalezniony ... gram kiedy mam wolny komputer zwykle wiekszosc dnia ( w nocy spie ;p ) odkad wrocilem od babci spedzam przed kompem srednio 7h (4-10h) we wrzesniu bedzie 2 rocznica mojego rozpoczecia gry w tibie <rotfl> dumnie brzmi ;P

nie zgodze sie jednak z reszta "faktow" szkola , zycie prywatne itp. to jest sprawa prywatna kazdego gracza to ze jedne osoby sie lepiej ucza a inne gorzej to kwestia priorytetow, jedni sie ucza na lekcjach a w domu maja tibie inni nie ucza sie w szkole - musza w domu, a ze wola grac w tibie to wlasnie widac skutki.
2 rzecz to zycie prywate - znajomi itp znowu "kwestia priorytetow" = wirtualni znajomi - rl znajomi | rl znajomi przez tibie - rl znajomi w czasie rzeczywistym face 2 face : D

ludzie sa rozni i mylne jest ocenianie wszystkich wedlug tego samego szablonu wszyscy mamy inne priorytety charaktery i poglady.

i to na tyle ;P moze nie jestem dumny z uzaleznienia ale i tak bardziej jestem uzalezniony od gier koputerowych niz konkretnie od tibii ;p

THE END

Jerkov Thundersword
18-09-2006, 18:39
Pewnego razu przez kilka dni nie jadł i nie pił, ciągle tylko grał.

Jeżeli człowiek nie je to przeżyje około 30-40 dni, a jeżeli nie pije płynów to przeżyje nie dłużej niż 20 godzin więc to niemożliwe, aby nic nie pił przez kilka dni... :confused:

Tahrus
18-09-2006, 20:20
@up z tym 30-40 dni to troche przesadziłeś miałem to na biologii jakieś 20-30 dni a z tym że płynów by niepił to wielka prawda.

eerion
18-09-2006, 20:49
@Up:
Bez jedzenia można przeżyc 30 dni, ale w ostanitch dniach organizm zaczyna rozkałać swoje własne komórki na pożywienie, wiec później można nie powrócić do wcześniejszego stanu, a nawet jeślit o po długiej rekonwalescencji.
Bez wody człowiek jest w stanie wytrzymać około 3 dni.

Materiał jest bzdurą i tanią sensacją jak reszta, większość dzieciarni która w to gra jest uzależniona, ale to jest oczywiste.
Co tutaj dużo dyskutować?

Blaczek
18-09-2006, 21:00
50% to prawda o Tibi ...

ripper
18-09-2006, 22:11
@up
Myślę, że kiepsko policzyłeś ; )

Kumulus
18-09-2006, 23:03
Te czasopismo to jeden wielki shit, ale aż tak bardzo się nie mylą. 70% ludzi grających w tibie to półmózgi, gram od 3 lat i wiem co mówie, wystarczy popatrzeć na niektórych brazoli lub polaczków :P
Nie wiem czemu przez 10 stron co drugi post jest o tej Chince co kopneła w kalendarz przy WoW'ie -.-

BROŃMY TIBII KRZESŁEM,TABORETEM CZY INNYM DREWNEM KTÓRE MAMY POD RĘKĄ PRZED TAKIMI LUDŹMI JAK KAJKO!!!

Vil
19-09-2006, 00:05
70% ludzi grających w tibie to półmózgi

obstawialbym <90%, przy ostroznych szacunkach >80%.

Zamne
19-09-2006, 07:44
Omg, w teleexpresie puszczali o tej chince, i ona grala w WoW

Ktos skrajnie uzalezniony pobil matke krzeslem, to od razu czlowiek, ktory gra w Tibie=Narkoman

i tyle

Kolidos
19-09-2006, 07:57
Powiem tylko tyle:
Tibia to kolejny tani, sensacyjny temat więc się rozpisują na jej temat. Nie długo (pewnie już0 więkość dziennikarzy nie będzie nawet o tym pamiętać, bo sobie znajdą jakąś nową gre.

k0z4k
19-09-2006, 08:15
Raport

Dla 16-letniego Grześka ten dzień był taki sam jak inne, może tylko różnił się stopniem trudności lewemu, jaki był aktualnie do pokonania. Budowana przez niego od dwóch lat postać miała przynieść mu spory zysk. W odpowiednim momencie wystawiłby ją na aukcji w sieci – tak robią niektórzy. Podobno jakiś gość zgarną ze swojego bohatera 2700zł! I nie były to żadne fikcyjne pieniądze, ani wirtualne punkty. Żywa kasa.

jejku >.<" obczaili, ze na allegro ludzie sprzedaja chary i juz sie wszystkie media od TVN'u Przez TV4 az po takie "dziewczyny" zucily na to, ze gosc gral dla kasy. a z tego co slyszalem to w dniu tego glosnego wydarzenia jego postac miala 30 lvl (!). a jego reakcja to juz jest skutek DUUUZego uzaleznienia (jak kiblowal kilka razy i z cafe wracal po polnocy) no i faktu ze padl.

Kumulus
19-09-2006, 15:52
Omg, w teleexpresie puszczali o tej chince, i ona grala w WoW

Ktos skrajnie uzalezniony pobil matke krzeslem, to od razu czlowiek, ktory gra w Tibie=Narkoman

i tyle

no fajnie, tylko że już ze 30 osób to pisało... Czemu w tym temacie co drugi post jest taki sam?

Blooder
19-09-2006, 23:18
o kurwa co za bzdury -.- 11 lat tibia ma 9 lat a tak na serio to tylko male dzieci sie uzalerzniaja i chinczyki ja gram sobie po 6-10 h(zalerzy od pogody) ale w wakcje czesto siedze na dworze lub na silce i nie ma sie co podniecac tym artykulem -.-

To bardzo ciekawe....nie przeszkadzaj sobie...... :p

Etoric
19-09-2006, 23:20
tak jak pisał kazdy tak i ja napisze-sposob na tanią sensacje.Jeden koleś pobił matke stołkiem to tylko szkoda mi jego matki ze takiego cymbała urodziła. Troche w tym racji , ale nie popadajmy w skrajności.Przeciez nie kazdy tibijczyk bije swoją matke.

Rose~
20-09-2006, 07:36
Co do raportu, osobiście wiem że jak grałem na Kyrze, najlepsza postać na serwie to była, Tetro Aurelius została sprzedana za 4 tys. złotych, a są jeszcze 71 innych serwerów, więc...

Fire glutek
20-09-2006, 12:09
Żal tego co napisali ale no cóż wczesniej byl szum o gta san andreas przez mod hot coffe ze dawal sceny erotyczne rok minol i se dali spokoj ztym wiec o tibi tez niedluga zapomna.

Blaczek
20-09-2006, 15:37
@up
Myślę, że kiepsko policzyłeś ; )
Hyhy wogóle nie liczyłem, po prostu trochę prawdy trochę yyy nie prawdy :P
Tak jakoś mi się palneło :]

Xetasi
22-09-2006, 22:55
mam klasówke/kartkówke? ucze sie , nie gram wtedy w tibie... Nie mam ochoty ? Nie gram w tibie... K***** w czym problem

Slivi
23-09-2006, 09:04
W tym artykule jest cala prawda o Tibi!!

Ja sam przez Tibie zawalilem dwa lata nauki :D:D kumple ktorzy grali ale, juz skonczyli, nazywaja mnie "Tibia" bo nie robie nic innego tylko gram.

Ale to z azjatami to dobre jest ale az dziwne ze nie napisali o weselach w tibii.

Tahrus
23-09-2006, 10:49
@up czyli jesteś nałogowym graczem. Dla mnie tibia to zwykła gierka. Gram w niom jak mi sie chce a tak to w Cs'a albo Et.

shoq
23-09-2006, 17:58
W tym artykule jest cala prawda o Tibi!!

Ja sam przez Tibie zawalilem dwa lata nauki :D:D kumple ktorzy grali ale, juz skonczyli, nazywaja mnie "Tibia" bo nie robie nic innego tylko gram.

Ale to z azjatami to dobre jest ale az dziwne ze nie napisali o weselach w tibii.

I przez takich jak ty kupa ludzi uważa graczy tibi za narkomanów i dużo ludzi zabrania dzieciom grać w tibie... ;]

Trichondrius
23-09-2006, 18:12
Ja to już dawno czytałem ,siora przyniosła do domu ,:p niewiedziałem że w to grają azjaci xDD Ale takie bzdury są w tym artykule....

Metoxis
24-09-2006, 09:38
czemu oni o nas tak mysla?? moze my napiszemy cos w tym stylu: "slecza noc i dzien by napisac jeden bzdurny artykul, by sie osmieszyc..." X(

Z tymi azjatami - chyba kogos po*ebalo...

No i sprzedac postac za 2000zl - chlopak sie przeliczyl troche, a matka dostala w ryj bo chlopak chyba byl z trudnej mlodziezy.

Ja mam srednia 5,3 , gram w Tibie 2 - 4 godziny dziennie, chodze do normalnej szkolny, kujonem nie jestem, a ludzie jeszcze cos chca do Tibi...

Slivi
24-09-2006, 09:55
I przez takich jak ty kupa ludzi uważa graczy tibi za narkomanów i dużo ludzi zabrania dzieciom grać w tibie... ;]

Nie jestem nalogowym graczem i przez wakacje ani razu nie gralem bo mialem inne plany zeby spedzic lato. A jak bym byl nalogowym graczem to bym sie nie ruszyl na krok sprzed kompa.

A szkola nie jest najwazniejsza widocznie mialem ciekawsze zajecia niz szkola.
A teraz pracuje, mam wiecej wolnego czasu niz bym chodzil do szkoly i chcem go spedzic przy tibii.
To nie jest nalog.

Dr.Unknown
24-09-2006, 10:01
Najśmieszniejsze jest akurat to, że to jest prawa. Może nie mają pojęcia o grze i pomieszali niektóre pojęcia, ale co do większości graczy to się już nie mylą.

Kumulus
26-09-2006, 21:21
Ja mam srednia 5,3 , gram w Tibie 2 - 4 godziny dziennie, chodze do normalnej szkolny, kujonem nie jestem, a ludzie jeszcze cos chca do Tibi...

wjeżdżają tak na tą gre bo grają w nią głównie debile...

9-NINE
27-09-2006, 21:25
Opowiem wam cos moi drodzy.Mieszkam na hmmm... zadupiu, internet taki szybki jak Kubica w swoim pojezdzie bez silnika i bez opon.W Tibie nie gram nalogowo,wystarczy ze powiem ze tylko raz stamina spadla mi o 1h( w czasie expowania).No wiec odnosnie "Dziewczyny",sama prawda.Czemu?
Jade przez wies i widze pod sklepem dwoch kumpli.Jade dalej i mnie olsniewa,jeden z nich ma ksywe "Lewy" a drugi "Wladza".I co z tego?A to ze pod sklepem stoi "Lewa wladza",czyli.... komunisci.Cos takiego jak interpretacja istnieje,no wiecie.Sam artykuł do kitu, jak to w tych gazetach,szacowanie ile % to prawda jest niepotrzebne bo zawsze mozna tam znalezc prawde i tylko prawde.
I wszyscy juz wiedza ze to WoW a nie Tibia.