Pokaż pełną wersje : Format dysku? Jak? :<
Mr.Minister
01-08-2006, 16:43
Mam pytanie jak sformatowac dysk? Perfindne wiem, ale na necie nic nie moge znalezc troche dziwnie to tlumacza. Mam winde xp professional :F
Duke Dran
01-08-2006, 16:59
http://kbkteam.net/format/
Dziwne bo ja znalazłem i to wiele.
Dirty Sanchez
05-08-2006, 00:12
jeżeli masz dystk SATA ( jest takim kabelkiem ciekim podlączony ( u mnie czerwony ) dysk nie jest podpięty tak jak CD-ROM )
to musisz miec plytke z windowsem XP servis pack 2 wtedy wystarczy wlożyc plytke do cd-romu i jest git !!
jeżeli masz zwykly dysk ( jest podpiety tak jak cd-rom ) to wystarczy wlozyc plytke i bedzie działać :D
Jeszcze jedna ważna sprawa trzeba miec w dosie ustawione aby najpierw czytało z CD-romu
jeżeli masz dystk SATA ( jest takim kabelkiem ciekim podlączony ( u mnie czerwony ) dysk nie jest podpięty tak jak CD-ROM )
to musisz miec plytke z windowsem XP servis pack 2 wtedy wystarczy wlożyc plytke do cd-romu i jest git !!
jeżeli masz zwykly dysk ( jest podpiety tak jak cd-rom ) to wystarczy wlozyc plytke i bedzie działać :D
Jeszcze jedna ważna sprawa trzeba miec w dosie ustawione aby najpierw czytało z CD-romu
Chyba w biosie :D.
Jeżeli masz płyte Windows XP musisz wejść w biosa ustawić odczyt nie na "flopy" tylko na "CD-ROM". Jeżeli już to zrobiłeś uruchom ponownie komputer i wlóż płyte. Wyskoczy Ci takie coś "dowolny klawisz spodowuje działanie płyty" naciśnij np. ENTER i cool, będą ci sie pokazywać różne rzeczy do akceptowania, będziesz je naciskał, aż do punku w wkórym wyskoczy Ci "F-formatuj" naciśniesz to i wyskoczą Ci dyski wybierz jakiś nie wiem jakie tam masz... i będzie pisać sformatować szybko czy normalnie czy zostawić system nie naruszony, oczywiście daj standardowe czyli normalne. I to chyba wszystko z formatowania.
POZDRAWIAM!
Dirty Sanchez
05-08-2006, 14:25
Chyba w biosie :D.
zawsze mi sie to myli
Jeżeli masz płyte Windows XP musisz wejść w biosa ustawić odczyt nie na "flopy" tylko na "CD-ROM". Jeżeli już to zrobiłeś uruchom ponownie komputer i wlóż płyte. Wyskoczy Ci takie coś "dowolny klawisz spodowuje działanie płyty" naciśnij np. ENTER i cool, będą ci sie pokazywać różne rzeczy do akceptowania, będziesz je naciskał, aż do punku w wkórym wyskoczy Ci "F-formatuj" naciśniesz to i wyskoczą Ci dyski wybierz jakiś nie wiem jakie tam masz... i będzie pisać sformatować szybko czy normalnie czy zostawić system nie naruszony, oczywiście daj standardowe czyli normalne. I to chyba wszystko z formatowania.
POZDRAWIAM!
tylko jak ma dysk SATA i nie bedzie windowsa XP SP2 to nie yskoczy żaden napis !!
Chcesz sformatowac systemowy, czy inna partycje?
Jesli inna, to prawy na dysku i tam jest formatuj.
Z systemowym musisz ustawic bootowanie na CD/DVD w biosie i posiadac plyte bootowalna:)
Inaczej musisz uruchomic dos'a z obsluga cd (np dyskietka startową).
Niektore biosy maja rowniez menu bootowania , np za pomoca klawisza F8 zaraz po zaladowaniu biosu.
tylko jak ma dysk SATA i nie bedzie windowsa XP SP2 to nie yskoczy żaden napis !!
Ja jakoś mam Serial ATA i za pomocą zwykłego XP popartycjonowałem, poformatowałem, zainstalowałem XP, a potem jeszcze inny system i nie miałem żadnych problemów.
Btw. Jeden wykrzyknik plx0r!!!!!!!!!
Agent Madness
06-08-2006, 13:18
Jakbyś tak zrobił format bo ty Ci to g**** dało. Jeśli masz dosyć stary dysk to będziesz potrzebował również Win98 gdyż był on sformatowany typem FAT, czego płyta WinXP nie widzi. Wkładasz płytkę, resetujesz kompa, bierzesz uruchom z pomocą obsługą czegośtam i wpisujesz w dosie:
(stacja CDrom np. D:) D:
cd win98
format C: (no i tutaj w ten sposób literkę dysku)
A gdy mamy formatowanie NTFS to trzeba jakoś wejść do dosa i odpalić "fdisk"
Wtedy wybieramy "usuń partycję", stwórz partycję i "utwórz dysk logiczny" na tą literkę którą zrobiliśmy partycję. A potem już tylko odpalamy z płytki WinaXP i masz format z głowy. Uff.
Maxi skywarien
07-08-2006, 16:23
do zalozyciela tematu lepiej wogle nie dotykaj komputera.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.