Pokaż pełną wersje : Update 7.8
Oczekiwanie wreszcie dobiegło końca i wszyscy mogą przyjrzeć się temu co przygotował dla nas CipSoft.
Wycieczka statkiem na nowe tereny, Shattered Isles, jest z pewnością warta swojej ceny. Na południe od głównego kontynentu oczekuje 12 wysp pełnych wyzwań, okropnych potworów do rozgromienia i zagadek do rozwiązania. Mieszkańcy pięknego portu Liberty Bay są przyjacielscy i gościnni. Raczej niegroźne potwory, takie jak żaby, żółwie czy ropuchy oczekują na Laguna Islands. Strzeżcie się jednak okrutnych piratów zamieszkujących na północy. Żeglarze opowiadają też historie o podwodnej rasie zwanej quara która powodowała zniszczenie i liczne szkody w czasie swoich rajdów na Liberty Bay. Oprócz tego pewien dziwny kult voodoo wydaje się posiadać swoje siedziby na tych wyspach.
http://static.tibia.com/IMAGES/news/summer_update_2006.gif
Po raz kolejny wprowadzono tez kilka nowości mających zapobiec oszukiwaniu. Stamina uczyni acc sharing mniej opłacalnym, potwory będą mogły być zlootowane jedynie przez postać która zadała najwięcej obrażeń lub członków jej drużyny, a strzelanie runami zostanie ułatwione dzięki celowaniu przez listę battle. Tibijscy kapitanowie zyskali tez nową możliwość. Nawet jeśli są w trakcie rozmowy z kimś innym, mimo tego mogą szybko zabrać Cię w dowolne miejsce jeżeli tylko wypowiesz słowa Please bring me to [nazwa miasta]. W opcjach pojawiła się opcja wyświetlania poziomu graczy przy ich wypowiedziach, oraz ustawienia poziomu 'światła tła' (aka włączenia sobie lighthacka). Wreszcie, posługiwanie się przedmiotami zostanie uproszczone dzięki całkiem nowemu systemowi hotkeyów (http://www.tibia.com/guide/?subtopic=manual§ion=controls#use).
Wszystkie postaci otrzymały nowe ubrania. Gracze Premium mogą wybierać spośród 15 unikalnych outfitów. Niektóre z nich muszą być jednak dopiero zdobyte poprzez wykonanie questów. Każdy outfit może być też ulepszony przez zdobywanie do niego dodatków (addons). To specjalne akcesoria które gracze premium mogą uzyskać wykonując ciężkie zadania. Nie tylko outfity zostały odświeżone. Nową grafikę można znaleźć wszędzie - chociażby nowy wygląd owiec, kuchenek gazowych, beholder shielda...
Wszyscy gracze w opcjach swojego konta znajdą też możliwosć zarejestrowania go. Radzimy zrobić to jak najszybciej, podając prawdziwe dane i zapisując rec-key który otrzymamy (służy on do odzyskania konta w razie hacka/zgubienia hasła i niemożności użycia w tym celu adresu e-mail). Jeżeli nie wiesz jak to zrobić, tu znajdziesz poradnik (http://forum.tibia.pl/showthread.php?p=919898#post919898).
Klient zaktualizuje się automatycznie przy logowaniu do gry. W razie problemów można też ściagnąć go ręcznie z oficjalnej strony (http://download.tibia.com/tibia78*****).
Jeżeli coś nie działa to jest to wina przeciążenia serwerów - wystarczy odpuścić i spróbować później, jutro. Zakładanie nowych tematów typu 'pomocy, tibia nie działa!!11' i spamowanie forum nie pomoże.
Robin Hood z szerwood
01-08-2006, 18:55
pierwszy :D
nom nareszcie ide wbijac :D
Van Derdrval
01-08-2006, 18:59
No chyba nie wbijesz jednak :p
ehhhh....ściągłem tibie 7.8 wczesniej nie teraz automatycznie i nie dziala mi.... caly czas wyskakuje napis cannot conect to a server login ;/ co mam zrobic ??
Eh... Chyba ten update jest jednym z gorszych.
Bartas15
01-08-2006, 19:04
Mi nie chce działać jakiś error wyskakuje ;/
zbluszcz (były rechta)
01-08-2006, 19:04
potwory będą mogły być zlootowane jedynie przez postać która zadała najwięcej obrażeń lub członków jej drużyny
Kiepski pomysł. Jakaś postać, z którą nie będę w drużynie powie mi "weź loota" i sobie pójdzie, a ja będę musiał czekać aż się odblokuje otwieranie padliny i pewnie nadbiegnie cała horda sępów. W ogóle Tibia jest częściow symulacją życia, a życie jest okrutne i na pewno taka zmiana nie wpłynie na zwiększenie realizmu.
Rambo Bambo
01-08-2006, 19:06
Ej no, co jest? Nie ściąga mi się Tibia 7.8! Próbowałem ręcznie ale też nie mogę-.-. WTF?!?!? 1k osób online a ja nie moge wbić-.-
Meridius
01-08-2006, 19:06
No i po 15 minutach działania tibia.com już padła :( Niedość że CipSoft o godzine się spuźnił to jeszcze na tibia.com ani na Tibie nieda się zalogować.
Duke Dran
01-08-2006, 19:07
¬¬ Mi się nawet nie chce ściągnąć a z obecnego klijenta mam: nie można się połączyć ¬¬
WTF?!
Alien Wight
01-08-2006, 19:07
ehhhh....ściągłem tibie 7.8 wczesniej nie teraz automatycznie i nie dziala mi.... caly czas wyskakuje napis cannot conect to a server login ;/ co mam zrobic ??
trzeba czekać cierpliwie ,wszystkim narazie nie działa ,mysle ze to przez to ze teraz wszyscy starają się wbić ,ale mysle ze jeszcze z godzina ,dwie i będzie ok;):)
Nie narzekam na 'Download tibia.pl' [tzn. akurat dzisiaj narzekam bo nie działa >.>] ale pozwole sobie zasugerować umieszczenie liku tibia78***** czy jak się tam nazywa na jakimś mocnym darmowym hoscie [RAPIDSHARE !!]
Może jakiś wspaniały Mod albo Admin zadba o użytkowników? :baby:
nie idzie sie wbić ^^
Na pewno będą jakieś patche po update, bo będzie zbyt wiele bug'ów ^^
Fajne menu ;)
@page 1: nie jest wcale trudno sie domyślić, żeby zmniejszyć waszą niecierpliwość dali newsa przed upem? 0.o
odkurzacz
01-08-2006, 19:12
Treba pobrać ponownie client gry...
http://www.tibia.com/home/?subtopic=download
Sie mapes
01-08-2006, 19:12
"Hej hej wieloryba w morde lej, i rumu mnostwo chlej hej"
No coz update zapowiadal sie nieciekawie zaraz sie przekonamy czy taki bedzie, nawet jesli bedzie kijowy na penwo szybko sie przyzwyczaimi do niedogodnosci :P
Sir Night Master
01-08-2006, 19:13
wszystko fajne, ale te outfity troche niekształtne a ja myślałem, że lepsze są ...
Tibia zaaktualizowana. Teraz trzeba czekać cierpliwie na swoją kolej.
Ja mam takie pytanie:
Kiedyś, jak kupiłem pacca założyłem STAREGO rec keya. Skończył mi się pacc i nie wiem czy stary rec bedzie jeszcze działał, nawet jeśli działa to czy rejestrować nowego?
Hahaha, udalo mi sie zalogowac, ale chwile pozniej wylogowalem bo wbilem zle konto -.-'
A teraz prubuje i nie moge.
Ehhh co za pech ;)
JUPI! WBILEM
powodzenia zycze ;]
nowy obrazek jest świetny i coraz bardziej podoba mi się to że mogą być questy z nowym wyglondem mojego sorka
Użytkowników czytających ten temat: 301 (zarejestrowanych: 98, gości: 203)
:o ale luda się zebrało....
@topic
Ja również nie mogę sie zalogować :(
xedhgyr zezathyn
01-08-2006, 19:24
klient mi sie pobiera...ale nie z autoupdate bo ze starego clienta "cannot connect to a login server"
Urcze mam problem tak jak z poprzednim update. Jak wchodze na tibie wyswietla mi sie jakis tam error 13. Mialem tak kiedys i musialem wejsc w wlasciowsci tibi i dopisac cos podobnego do enough 0, 1 lub 2. Moglby mi ktos pomuc??:(
Mi sie ściągneło automatycznie(po paru próbach ale zawsze xD) ale tak jak każdy mam problem z wlogowaniem sie do gry mi wyświetla sie:
"Error: Disconnected from server"
iiii chuj :P trza czekać
Maniak600
01-08-2006, 19:28
to chyba najlepiej rozwijajace sie forum ^^
btw. mam cannot connect... ni mogie za hu** sciagnac 7.8 ani zpatchować ^^
ja nie moge siagac co jest nie tak
qwa nie moge grac a reszta cala juz gra
pierwszy :D
Orgazm ??
This update sux. Można by tylko nową grafę. Kurna i znowu nowa TibiCam :s
Cyclopolishunt
01-08-2006, 19:33
q*wa! przebrali miarke! to tak nie moze być! niech załążą sobie jakiś system szybszego logowania czy cos innego ale do cholery nigdzie nie można się zalogować!!! ani na tibia.com ani w kliencie!!!tera apel!
UWAGA UWAGA!
Proszę polskich użytkowników tibii aby zbastowali i przestali się co 5 sek. logować! PROSZĘ W IMIENIU WSZYSTKICH UżYTKOWNIKóW TIBII 7.8. (NA RAZIE PRZYSZłYCH BO I TAK NIKT NIE MOżE SIE ZALOGOWAć ;])
BłAGAM POSłUCHAJCIE MNIE!
http://img354.imageshack.us/img354/1114/updatenh2.jpg
Rookslayer of Dolera
01-08-2006, 19:34
Kiedy bede mogl zpachowac lub sciognoc halp
mowi sie samo za siebie^^
Eleneush
01-08-2006, 19:36
Wyobrażcie sobie, że naraz prubuje wbić sie na tibie 30 000 tys osób. I pomyślcie dlaczego wy nie możecie wejść. Już kapujecie trzeba czekac około 30 min rzeby weszło te 15 000tys osub i prubujcie wy hehe. error wyskakuje bo jest przeciążenie serwera
RAFALLOS
01-08-2006, 19:37
Pomuszcie mi!!!
Jak zrobic ten rec_key co pisze o nim na stronie glównej bo chyba on jest potrzebny zeby sie na serwer zalogowac bo je juz chyba pol godziny temu klijenta sciaglem i pisze mi ze serwer jest nie dostepny POMUSZCIE PLZ!!
Imho zryte outfity.
Ponawiam swoje pytanie: Czy stary rec jest aktualny?
Rookslayer of Dolera
01-08-2006, 19:41
Działa i to w 10 tysiącu luda jest nieźle.
Axwernatinomenti
01-08-2006, 19:43
Mam pytanie bo nie moge wejsc sciagnalem sobie te new tibie i jak wpisuje passy to wyskkauje mi takie cos Cannont Connect to a login server nizej Errror: Disconnected from server i jescze nizej For more information take a loot at the Faq in the guide section at www.tibia.com
Wie ktos moze co to jest grane ? ! ! ! !
Jess Dran
01-08-2006, 19:44
ściągnolem Tibie i nie moge sie zalogoeac co to ma byc?????????
co to za update 7.8??????????? Tibia.com jest dotyłu;( ;( ;( ;(
Mateusz the vampire
lolz ja mam rec keya i tez sie nie moge wlasnie zrobilem godzine temu :|
Marek Tibioman
Cholera jasna nie mogę pobrać tibiiX( Włączam tibie, wpisuję passy i h*j - pojawia się error (disconnected from server). Przez tibia.com też nie idzie pobrać bo chyba tyle ludzi pobiera ze strony, że się im coś zrąbałoX( Wiedziałem, że coś zchrzania!
najfajniejsze wg mnie jest to że mogę walic z hmm poprzez battle ale mam pewne obawy co do summonów jeśli one też zdobywają xp to czy będe musiał czekać aż minie 1szenstwo summonów do itmu?
qrwaaaa !!! Co jest ? :/ Qrwa dajcie sie tez innym uzytkownikom zalogowac !!! :/ !!!!!! A tak przyokazji dlaczego qrwa niemoge sciagnac tego jeb**ego klienta 78 ???? no co jest qrwa co ? Jush mnie to wkurza. Niedosc ze mnie dzis hakli to jeszcze niemoge sie lognac :/
Van Derdrval
01-08-2006, 19:49
Macie linka do klienta http://d.turboupload.com/d/833722/tibia78.html
"Tibia nie działa omg co zrobić error formatować dysk ?? co jest "
Większość waszych postów to ŻAL.PL . Zachowujecie się jakby wam tibie na 2 tygdonie wyłączyli, a to tylko pare godzin.
Może mi ktoś powie WTF?
http://img396.imageshack.us/img396/9632/cotomabycfh1.jpg (http://imageshack.us)
ech, nie lepiej bylo by poprostu usunac graczy z okienka battle i zostawic tam tylko potwory zamiast pozwalac na celowanie w graczy z tego okienka?~~
Mateusz the vampire
01-08-2006, 19:52
ehh widać że naług macie :/ też prubóje wejść ale nie klne jak wy "kurwa", "jebanego" ETC!!!
Kurwa zamiast isc expic iscie do laski na "loda" (chodzi mi o bary z lodami itp)
Kubus ala Szatanista
01-08-2006, 19:54
up date jest wyj***** omg te wyglady njalepszy wyglad dla facca to wyglad paladyna wymiata poprostu 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o
-Maciek Mur-
01-08-2006, 19:57
Niemiec to potrafi zjebać wszystko na takim momencie.... nosz kurwa mac...
Pomocyyyy
[img=http://img396.imageshack.us/img396/9632/cotomabycfh1.jpg] (http://imageshack.us)
Niemoge grac =(
http://img396.imageshack.us/img396/9632/cotomabycfh1.jpg (http://imageshack.us)
Jednak dobrze chlopaki muwili poprostu trzeba czekacc !!! czekac, czekac, czekac, czekac itd. bo ja czekalem i juz wkasnie automatycznie mi sie instaluje tibia 78 :D muwie wam poczekajcie wezcie zagrajcie sobie w mugena albo cos :pp
Always hunted
01-08-2006, 20:04
Ani me, ani be, ani kukuryku. Nie wchodzi ani autoupdate, ani ręczny ze strony.
Radzę spróbwoać za 2 dni, kiedy nie będzie takiego tłumu graczy dobijających się drzwiami i oknami do Tibii.
Ale zauważyłem niemiły problem podczas personalizacji konta. Tibia.com, nie obsługuje POLSKICH LITER!!!!! (ż, ź, ć, ś, etc etc) W moim przypadku, moje nazwisko i adres będą brzmieć:
http://img313.imageshack.us/img313/3610/hehyhhtkv5.jpg
co, chyba nie umożliwi przesłanie mi rec-keya pocztą.... A bez polskich liter też nie będzie wiadomo gdzie mieszkam.
dane oczywiście fałszywe, zapomniałem to dopisać....
:(
PS: Jeśli uda mi się ściągnąć klienta 7.8, zhostuję na rapidshare i zrobię temat w działe "Updates"
Kolega sie zalogowal na kilka sekund i zobaczyl 1 nowy outfit powiedzial ze fajny a puzniej wywalilo go jak by gm dal kicka ;] o co tu lazi a ten ziom ma zryty obraz XD.
Grogonia
01-08-2006, 20:06
mnie sie już ściaga :D ciekawe jakie będzie pierwsze wrażenie ^^8o
Cyclopolishunt
01-08-2006, 20:07
zje**** outfity! ale najfajniejsze sa hotkeysy ;]
Flory of xantera
01-08-2006, 20:08
prubujcie ja prubowalem prubowalem po 10 razie loglem sie
Mateusz the vampire
01-08-2006, 20:09
spalił mi sie procesor i karta graficzna bo weszłem na postać i zaczoł dym lecieć z komputera - ironia
Ehhhh o 24 spróbuje tera ide do sklepu po piwko dla brachola bedziemy ogladać "Sex party twins" bo mi neta muli :|
Orshabaall
01-08-2006, 20:09
JA TAM Z KOLEI NAŁOGOWYM GRACZEM W TIBIE NIE JESTEM BO WLASNIE WOLE JAK MI LASKA ROBI LODA NIZ GRAC W TIBIE!!!
Marian Moczymorda
01-08-2006, 20:12
Właśnie skończyło się update'owanie u mnie, fajny ten nowy intro screen =]
http://img336.imageshack.us/img336/5334/newintrovs3.jpg (http://imageshack.us)
Teraz staram się wbić na server, nie zdziwcie się jak mnie zobaczycie łażącego z Water Elementalem :f
lighthack aimbot + macro ........ zjebali to :(
Pasorzytek
01-08-2006, 20:18
tibia 78 na rapidshare http://rapidshare.de/files/27816109/tibia78***********
Rookslayer of Dolera
01-08-2006, 20:19
Ktore potwory nowe sol na arenie FACC??
Nowogard
01-08-2006, 20:21
Ogólnie spoko, ale nowe grafiki itemów to tragizm; shovel, dark helmet, wygląd rota i te załosne wyglądy postaci :(
mi zassało ale polski plebs loguje sie co 3 sekundy i nie idzie sie lognąc
Weźcie ktos kto ma instalke do tibi niech na rapida hostnie bo tibia pl MULI w H** prosze o link na rapida
Baru Xewores
01-08-2006, 20:30
ja p******e znowu same kłpooty mam nadzieje ze to sie kiedys skonczy! chociarz... zobacze za pare godzin
ludki zagubieni leca dzisiaj na tvp1 heh trzeba obejrzec 20.15 chyba
Weźcie ktos kto ma instalke do tibi niech na rapida hostnie bo tibia com MULI w H** prosze o link na rapida
lucyfer-mefistofeles
01-08-2006, 20:33
X( ale lipa!! nie wchodzi mialo sie zainstalowac automatycznie :(
probowalem tez recznie
nie moge juz jest 17000 ludzi wlogowanych a ja nie moge logout
BY LUCYFER
radio amryja i rydzyk pomoze !!! xD
Nowogard
01-08-2006, 20:34
qrwa od nowa trzbea mape odkrywac :(
Mloda1348
01-08-2006, 20:34
zmiencie outfity bo to skandal wygladaja jak jakies mutanty -.-"
nice weszłem ale nic nie widze.... same z*****e kwadraciki tekstury pozamieniane.... wszystko miga wtf?
lukster14
01-08-2006, 20:44
nie mogę wogule ścia gnąć klięta ani z tibi.com ani automatycznie proszę o pomoc a jak prubuje automatycznie to wyskakuje Cannont conect to the server plx o helpa!!!!
witekr77
01-08-2006, 20:48
zdaje mi sie czy skile leca szybciuej?
klient się ściagnął , ale zalogować sie nieda rady. Bez przerwy komunikat, że nieda się połączyć z serwerem. Tibia com wchodzi normalnie choć wolno.
Direct 9.0c i xp prof na neo 512. Może ktoś kuma co jest grane ?
Dragon of Piorun
01-08-2006, 20:50
Kiedy chcem wpisać password to pisze not correct jak tworze nowego recovery key'a, o co chodzi? W tym momencie po wpisaniu moich danych osobowych
Rookslayer of Dolera
01-08-2006, 20:53
Mam 2 pytania jak robic sok owocowy i czy do tego trza pacc i czy carion wormy sol na facc arena?
witekr77
01-08-2006, 20:53
mi sie tez nie chcialo zalogowac ale probojcie a wam sie uda!!
Wielki Mancyz
01-08-2006, 20:54
Niechce mi się pobrać klient 7.8 -.-
Nazgul of Shadow
01-08-2006, 20:55
Ja jak sobie zrobilem noweo Rec key'a to zaczalo mi sie auto sciagac
A teraz znow nie moge sie wbic;(
Specjalnie dla noobow ktorym nie chce sie czekac poswiecilem 10 minut cennej staminy -.- wiec jesli ktos mysli ze kg niech poprostu nie sciaga
http://rapidshare.de/files/27821156/tibia78***********
Tak tak ja tez was lubie :P
Cipsoft zmascil te outfity az glowa boli ale wezme strae sprite i wkleje na nowa tibie stare outfity :)
Przed update karzdy mówił, że nie będzie się opłacać grać w tibie, a jednak nikt nie odszedł. Pamiętam jednego typa, który mówił ze połowa osób przestanie grać, hmm... i co teraz powiesz?? :]
zdzichxxx
03-08-2006, 21:14
wie ktoś coś o Nowych Światach PVP
czy wyjda jeszcze w tym miesiącu ?
Ja Mam Problem Z GrafĄ :( ;(
Nie DziaŁa Plz Help :(
Usuń Tibie i zainstaluj na nowo :) To napewno pomoże :)
lesiu666
04-08-2006, 00:00
A ja mam jakos wrazenie, ze te water elementale wygladaja jak pokemony..
poisoner
04-08-2006, 10:06
wie ktoś coś o Nowych Światach PVP
czy wyjda jeszcze w tym miesiącu ?
OMFG nie wyjda bo ludzie chca non-pvp a nie pvp tak trudno to qrde zrozumiec? Zobacz se statsy ze na pvp gra ledwo 500 osob a na non-pvp 700 prawie 800 nawet
OMFG nie wyjda bo ludzie chca non-pvp a nie pvp tak trudno to qrde zrozumiec? Zobacz se statsy ze na pvp gra ledwo 500 osob a na non-pvp 700 prawie 800 nawet
Ja czekam na server pvp, bo co to za zabawa wchodzi ci noob i zabija potwory co z tego że nie może ukraść ci potwora, ale zabiera ci exp, a na pvp masz wyższy lvl i go jedziesz :D
To normalne. Ludzie chcą pvp czasem. Tibijczycy wola grać na Non-PvP bo tam jest bezpieczniej. Jak cię PK zabije myślisz sobie: "Znowu mnie zabito". Ludzie po tym mają dosyć Tibii i PvP. Idealnym serverem byłby Pvp na przemian z Non-PvP.
Mógłbym sie założyć, że taki serv zyskałby dużą popularnością.
zdzichxxx
04-08-2006, 10:59
nie dlatego ze ludzie wola NO PVP tylko dlatego ze serverow PVP jest wiecej
i sa o wiele lepsze bo mozna zabic głópiego nooba jak cie denerwuje
zdzichxxx
04-08-2006, 11:00
serverow PVP jest wiecej
Zatem czas zrównoważyć je poprzez stawianie nowych serwerów non-pvp, na których jest przeludnienie.
powinny powstać nowe servy non-pvp bo te są zdecydowanie przeludnione i nie wnerwiają cię na nich PK. Moim zdnaiem najgorsze są zwykle servy PVP. Jak już się bawić w PK to na pvp-enforced wtedy nie ma jakiś bezsensownych skulli i przetrwają tylko najsprytniejsi. Trzeba umieć zabić i nie dać się wciągnąć w gonitwy pod depo wtedy żyje się tam idealnie(puste expowiska). Wracając do potzreby nowych serwów to tylko i wyłącznie conajmniej 2 non-pvp bo z tymi kolejkami to się nie da czasem już wytrzymać X(
lol na non-pvp jest więcej ludzi bo jest mniej serwerów non-pvp niż pvp
;( Plis pomocy nie mogę otworzyć tibi 7.8! Gdy włączam tibie 7.8 wyskakuje mi takie cos :
Video surafface allocation falied. (Error code 13)
Please choose another video graphics mode.
poisoner
04-08-2006, 12:49
Ja czekam na server pvp, bo co to za zabawa wchodzi ci noob i zabija potwory co z tego że nie może ukraść ci potwora, ale zabiera ci exp, a na pvp masz wyższy lvl i go jedziesz
To ze ty czekasz na pvp to nie znaczy ze inni chca tego samego. W tym wypadku akurat jestes w mniejszosci bo latwo zauwazyc ze serwery non-pvp sa tak przeludnione ze w ogole trudno sie wbic nie mowiac juz o expie (700-800 osob), podczas gdy na pvp gra przewaznie 500 osob albo nawet i tego nie ma! (sporadycznie przekracza niewiele ponad 600 a to jest mniej niz na najmniej zaludnionym non-pvp)
No wiec po jaka cholere cipsoft mialby tworzyc teraz kolejne serwery pvp skoro i tak jest juz bardzo duzo i na kazdym z nich nie gra wiecej niz 600 osob, podczas gdy na wszystkich non-pvp przez 24/7 liczba nie schodzi praktycznie ponizej 700 osob?
lol na non-pvp jest więcej ludzi bo jest mniej serwerów non-pvp niż pvp
No wiec po cholere cipsoft ma tworzyc kolejne pvp skoro jest ich tak duzo? Ma stworzyc nowy serwer pvp zeby gralo na nim 500 osob podczas gdy na non-pvp gra 700? Pomysl troche czlowieku.
Nie no prosze pomocy z tym error code 13 plis!;( ;( ;( ;( ;( ;(
HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;(
Ludzie czego narzekacie wy tak narzekacie przecierz nic wielkiego sie niestalo w Tibii. Te nowe offiuty sa co prawda z*****e ale co poradzisz :/ Czego wam ta Tibia niechce sie wlonczyc mi normalnie sie update zrobilo co prawda niemoglem sie zalogowac ale po 15 min. juz gralem :)
Co prawda niejest to jakis z*******y update ale CipSoft chcial jak najlepiej i niemorzecie CIAGLE NARZEKAC :(
co jest TIBIA mi nie działa :( po wczorajszym usuwaniu bugów nie moge się dostać do gryX( jak włączam tibie i passy to pokazuje mi sie okno że wszystkie servery są offline OCB może mi ktos pomoże?? plxx fast;( ;( ;(
Baru Xewores
04-08-2006, 14:58
no dobra zioomy cipsoft odwalił już swoją dobrą (??) robotę ale to jeszce nie koniec !
tibia.pl nie ma jeszce zaktualizowanego spisu potworów ani map i paru innych rzeczy :(
weźcie się więc do roboty;)
pozdro
Fantastyczny Ijon Tichy
04-08-2006, 15:44
Ej no. Co się dzieje? Nie mogę już od godziny zalogować się do Tibii. Ma ktoś podobny poroblem czy jestem odosobniony?
Fantastyczny Ijon Tichy
04-08-2006, 16:04
Sorki,że piszę pod swoim postem. Już wszytko u mnie działa :)
Heliwurab
04-08-2006, 16:08
no dobra zioomy cipsoft odwalił już swoją dobrą (??) robotę ale to jeszce nie koniec !
tibia.pl nie ma jeszce zaktualizowanego spisu potworów ani map i paru innych rzeczy :(
weźcie się więc do roboty;)
pozdro
Ostatnio czekalismy pare tygodni, więc wrzuć na luz...
I inni też B)
@Up
a nie widzisz przycisku "Edutyj" ??
fantastyczny to może powiesz co się u ciebie zwaliło może i ja mam taki sam problem ;/ plxx mógł byś wytłumaczyć??:baby:
Mi qmpel mowil ze ten zapowiadany potwor to nie Ferumbras:o tylko... jakis Verminator i on jest z tej siodemki i jeszcze jest jeden Apocalipse czy jak mu tam, a jeden Cip mowil podobno na test servie ze za 2 lata chca cala ta siodemke dac 8o
Ja n9eiwm co wam niepasuje upade ma takie zmiany jak nigdy niebyło, mnie tam wszystko cool nawet rotworm zmienił wygląd B) .Na bakn taki upade becie gdzies za rok zeby sie znowu jakieś miany pokazały.
;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( PLZ POMUSZCIE MI Z TYM ERROR 13 !!! Nawet tibi nie moge włączyć
;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;(
zdzichxxx
05-08-2006, 13:58
Zatem czas zrównoważyć je poprzez stawianie nowych serwerów non-pvp, na których jest przeludnienie.
powinienes leczyc sie na stuleja xD
na PVP zawsze wiecej osub gra jak nowe wychodzą niż na NO PVP
powinienes leczyc sie na stuleja xD
Dziecko, lecz się na nogi, bo na głowę za późno.
I co z tego, że gra więcej, jak nowe wychodzą? Jakoś te nowe pvp po niecałym miechu już są zrujnowane przez wszelakie wojny. W świetle obecnego update'u zresztą z pvp sporo graczy odeszło/przeszło na non-pvp.
Na takiej Harmonii o 4-5 nad ranem, gdy na większości światów pvp jest góra 200-250 osób, jest zazwyczaj koło 400-450 osób. Dzisiaj o godzinie 13 było już 889, a co dopiero później. Jedyny świat, który dorównywał pod względem ilości graczy w tej chwili (z pvp) była chyba tylko Amera. Serwerów non-pvp jest po prostu za mało, żeby poradzić sobie z taką ilością grających. Jak zniwelować ten stan? Może postawić nowe serwery non-pvp?
Lumpus12
05-08-2006, 15:12
czemu cipsoft jest taki niesprawiedliwy ?? wsyzstko tylko dla pacc ;/X(
jedynie ten "pasek zmeczenia" i swiatlo jest dla facc ;/X( ™
Apocalips Rasta
05-08-2006, 16:26
Mi grafa padla ;(
mi też się tak zrobiło, to wziąłem i przeinstalowałem tibię. Grafa się naprawiła i już widziałem normalne postacie zamiast czarnych kwadratów, ale skasowały mi się wszystkie mapki :p
2up: a fishingbot, uhbot, aimbot, nowe outfity (jak ładne kolorki dobierzesz to będą ładne) i nowe grafiki? mi sie tam podoba.
Kiedy tibia.pl zrobi nowe potfory w stronce bo nie wiem gdzie powstają pliss rubcie a nie gracie w tibie :)
poisoner
05-08-2006, 21:41
A po miesiacu na pvp gra ~500 osob a na non-pvp ~700 osob i ta sytuacja juz sie pozniej utrzymuje przez caly czas.
czemu cipsoft jest taki niesprawiedliwy ?? wsyzstko tylko dla pacc ;/
jedynie ten "pasek zmeczenia" i swiatlo jest dla facc ;/
Moze dlatego ze pacc placi a facc nie placi?
Kiedy tibia.pl zrobi nowe potfory w stronce bo nie wiem gdzie powstają pliss rubcie a nie gracie w tibie
Tibia wiki juz czesciowo zrobila. Wejdz i sie przekonasz.
Update jak każdy inny przyniósł nowe tereny,nowe potwory i troszeczke zmienił samą gre, a czy na gorsze czy lepsze to zależy jak kto woli... Ja osobiście celowanie runami z battle uważam za totalnie beznadziejne no ale tyle osób na aimbotach zasuwa wiec to nie jest chyba takie złe....
@Dyskusja czy no-pvp czy pvp. Ja osobiście uważałem granie na no-pvp za totalną strate czasu i nadal tak uważać będe bo co to za atrakcja ze jest ktoś od kogos lepszy czy gorszy jak sie respektu do tych silniejszych nie czuje bo nic oni zrobić nie mogą.... No ale ci co chcą to niech grają i trza ich szanować
poisoner
05-08-2006, 21:54
@up
Trzeba dac im nowe serwery zeby mieli gdzie poexpic. Obecnie na non-pvp gra 700 i wiecej osob a na pvp liczba graczy czasem nawet 500 nie przekracza. Powinni to wyrownac bo bardzo ciezko sie expi przy 700 osobach online. (i nie ma sensu dawac swiatow pvp bo i tak na serwerze pvp gra stosunkowo niewielu graczy w porownaniu do non-pvp)
(i nie ma sensu dawac swiatow pvp bo i tak na serwerze pvp gra stosunkowo niewielu graczy w porownaniu do non-pvp)
Samych graczy na pvp jest więcej, ale też są oni rozbici na dużo więcej serwerów. Na non-pvp z kolei jest sporo graczy na niewielu serwerach.
Daron Sword
05-08-2006, 22:34
chce spersonalizjowac konto ale nie wiem jak napisac jak mam ulize żwirki i wigury to napisac żwirki i wgury czy zwirki i wigury odpowiedzcie plx bo chce pacc zamowic ale nie wiem jak to zrobic
Update jest spox zarabiste outfity fajne potwory,ale co jakis czas na moim servie jest LAG i wywala z servera X( X( X(
poisoner
05-08-2006, 22:52
Samych graczy na pvp jest więcej, ale też są oni rozbici na dużo więcej serwerów. Na non-pvp z kolei jest sporo graczy na niewielu serwerach.
No to przeciez wlasnie o tym napisalem ze na pojedynczym serwerze pvp gra duzo mniej osob niz na pojedynczym serwerze non-pvp.
Najwyzszy czas to wyrownac tworzac odpowiednio duza liczbe serwerow non-pvp. (bo jak wspomnialem bardzo ciezko sie gra razem z 800 innymi osobami na serwerze)
sir'zizu
06-08-2006, 14:39
co to jest ta stamina, bo dopiero co przyjechałem i jestem zupełnie zaskoczony..
x Orzeł x
06-08-2006, 15:58
Było już wiele razy pisane na forum, ale ci odpowiem (tylko nie gadajcie nic o karmieniu trolii). Jest to wskaźnik zmęczenia postaci, który obniża się gdy zabijasz potwory. Jeśli pase kjest pełny to masz 56 godzin na expienie. Jeśli stoisz w miejscu to stamina się nie czerpie. Za każde 2 minuty wylogowania dostajesz jedną minutę staminy. Mam nadziej, że wszystko jasne. :)
Czy wy macie też taki problem?
Jak loguje się na chara obojętnie jakiego to np. mam zdebugowaną mapke, podłoga jest zcarna ja jestem jakims Kwadratem kolorowym eq w ogole nie widac jak gdzies pzrejde to znikaja sciany.. itp. itd.
Jeżeli ktoś wie o co biega to prosze pomóżcie
Adamek-graczpiechota
06-08-2006, 23:11
Ludzie!!!!!! Teraz jak patrze na tibie.com to jest 2 razy wiecej graczy niz przed tym update. Tyle tak zwanych n00bów, którzy chcieli skończyć z tibią i wysyłali petycje do cipsoftu tworzą nowe postacie na światach non-pvp. Co z wami jest?? Na honerze juz jest nowy rekord 952 ludzi zalogowanych a to stale rosnie po prostu so takie lagi ze na exure trzeba czekac ze 3 sekundy po naciśnięciu hotkeya. Jeżeli tak nie chcieliście tej nowej tibi to po prostu won mi stąd bo marnujecie grę innym graczom, którzy chcieli i chcą w nią grać cały czas.
Respect dla nich:)
_aNeptiS_
06-08-2006, 23:13
;( Plis pomocy nie mogę otworzyć tibi 7.8! Gdy włączam tibie 7.8 wyskakuje mi takie cos :
Mam ten sam problem...Moze ktos pomoc???!!!??!?!?!?!?!??!
witekr77
07-08-2006, 08:44
no jakby zrobili tyle serwerow pvp co no-pvp to nie wiem czy to by sie nie zmienilo a bo na servach pvp sie da grac jak jest 400-500 osob wez przelicz
12 no-pvp
2 pvp-e
58 pvp
o 8:02 jest
13252 players
on 72 worlds (http://www.tibia.com/statistics/?subtopic=whoisonline)
http://static.tibia.com/IMAGES/GLOBAL/blank.gif
i na pvp jest (nie licze pvp-e i premium)
9861 graczy
czyli przecietnie 170~ graczy serw
servy no-pvp, pvp-e , premium
242~ serv
na samych no-pvp jest 2947 na 12 serwerach
245~ serv
i masz sens robienia no-pvp
@down
zawsze tak jest
wola zrobic raz a dobrze niz
wziasc zje***
starsi gracze dobrze o tym wiedza
Don Cameleon
07-08-2006, 14:02
Siemka
pisze bo mineło juz pare dni od update a na tibia.pl dalej niema zaktualizowanych mapek ani potworów ani nic co jest tu to wygląda tak jakby update niebyło wcale macie ruchy że szok
zdzichxxx
07-08-2006, 19:05
No to przeciez wlasnie o tym napisalem ze na pojedynczym serwerze pvp gra duzo mniej osob niz na pojedynczym serwerze non-pvp.
Najwyzszy czas to wyrownac tworzac odpowiednio duza liczbe serwerow non-pvp. (bo jak wspomnialem bardzo ciezko sie gra razem z 800 innymi osobami na serwerze)
z innych serverow NOOB PVP nikt nie odejdzie i tak jest jak bylo gra na nich po 700 osób a a tych nowych co wyszły po max 500 bo bez sensu jest zaczynac gre od nowa na NOOB PVP jak i tak nie mozna miec tam od nikogo hunta
nie tak jak na PVP
Wszystko w tym uptade jest spox;p no ale jedno tylko mi sie nie podoba...twarze postaci, no jak downy no...
gra na nich po 700 osób a a tych nowych co wyszły po max 500
To ciekawe, gra 700 osób. Oczywiście mówisz o godzinach porannych, tudzież przedpołudniowych? Warto zaznaczyć przy tym, że na większości światów pvp jest wtedy 300-400 osób.
a tych nowych co wyszły po max 500
Czyli mniejwięcej tyle, ile na pvp.
jak i tak nie mozna miec tam od nikogo hunta
Widać niektórym sprawia przyjemność mieć u kogoś hunta. Nie wiem czemu, ale mnie, jak zapewne i większość graczy non-pvp, wizja taka nie kręci. To zaś, iż Ty nie potrafisz zrozumieć, że są gusta i guściki, niektórzy ludzie może nie chcą ciągle się naparzać i żyć w obawie o własną skórę tylko dlatego, że jakiś durny, znudzony życiem polaczek zechce zaszpanować przed swoim kumplem i "bendziemy chóndet".
P.S.: Nie mogłem oprzeć się pokusie dokarmienia trolla. Jest taaaaaki słodziuuuuutki :]
Vandar Tokare
07-08-2006, 20:57
Wszystko w tym uptade jest spox;p no ale jedno tylko mi sie nie podoba...twarze postaci, no jak downy no...tak masz racje twarze sa X( ale reszta spox :cup: :cup: dla CIPsofta:cup: :cup: :x:
Taaaa.... Nowy update.
1. Grafa niby lepsza,
2. Liberty bay,
3. Rum
oraz.....
4. Outfity z oczami na skroniach. :D
A właśnie to dla mnie jedna z najważniejszych rzeczy w tej grze, dobrze ze już się przyzwyczaiłem i mi się spodobały :) Bo przez pierwsze trzy dni nie mogłem wytrzymać z tymi gównianyi outfitami. Ale wciąż nie moge przyzwyczaić się do damskich outfitów istana komedia :D
Co do potworów to:
-Nie podobają mi się szkielety :( (za duża głowa :D)
-Chwała dla nowych rotwormów, zaje***te są.
-Chwała za to że te potwory, które widziałem nie zmieniły się graficznie :)wyjątek: szkielety
Dobrze że graficznie dużo rzeczy się nie zmieniło. :)
ripek123
08-08-2006, 08:54
Wstaje rano dzisiaj i chce włonczyc Tibie :) Loguje sie na swoje konto wszystko ładnie wybieram postac i chce wejsc do gry pokazue ,,Sorry The game is just starting Please try again later";( Co mam zrobic prosze o pomoc.
Poranek 8 Rano niemoge Spac Bo msze Grac .... A Tu Zonk ;(
Blagam pomuszcie.
Jak Wlaczam tibie 7.8 Ledwo co sie ikonka z tibia wyswietli odrazu sie komputer restartuje ;(;( a raczej komputera nie mam slabego :p
Jesli ktos wie cos na ten temat niech napisze na FORUM lub MOJE GYGY
Blagam Pomocy
Moje GyGy 1660707
;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(
Przeinstalowalem Tibie tez nic niepomaga ;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(
Akhel Cimirus
08-08-2006, 10:43
Wstaje rano dzisiaj i chce włonczyc Tibie :) Loguje sie na swoje konto wszystko ładnie wybieram postac i chce wejsc do gry pokazue ,,Sorry The game is just starting Please try again later";( Co mam zrobic prosze o pomoc.
:D tak jest codziennie około godziny 9 więc trzeba próbować później (juz około 9:20):D 8o 8o 8o
2up: spróbuj przeinstalować tibie, jak nie pomoże to zrób formata - moża jakiś wirus.
3up: zapis serwera. tak jest codziennie o 9 lub 12. trwa 5-20 minut.
topic: ja na upa nie narzekam tylko że teraz facc maja tylko fige z makiem.
Jak Wlaczam tibie 7.8 Ledwo co sie ikonka z tibia wyswietli odrazu sie komputer restartuje ;(;( a raczej komputera nie mam slabego :p
Jesli ktos wie cos na ten temat niech napisze na FORUM
(
Witam ja mam dokładnie taki sam problem. Przy instalce jest wszystko ok w momencie startu tibii następuje reset kompa.......
komp czysty bez wirusów (sprawdzone logi z Hijacka i Silentrunes i Gmera)
??
grzesiek91
08-08-2006, 15:46
yyy.... to jest wina dysku twardego. ja też tak miałem i mam ale w innych grach :). jedyna rada kupić nowy :)
Lol Niekupie Sobie Nowego Dysku Niema Innej Rad ?? ;(
Refugius
08-08-2006, 18:46
No bo normalnie po tym uaktualnieniu gdy sobie gram, wyskakuje mi błąd że cośtam i wyłącza tibie a potem chce wysłac raport. Nie wiecie co ztym zrobic???
X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X(
Refugius
08-08-2006, 18:52
jad dojsc do libary bay;(
idz do kapittana jakiegoś statku i powiedz hi libary bay yes
to ze inni niemoga otworzyc potworka ktorego zabilem przez 10 sek to nic niedaje bo jak zabije cos silnego to zawala potworka smieciami a potem odkopia i zabiora lota twórcy tego pomysłu tego hyba nieprzewidzieli powinno byc tak ze niemozna zakopac pod smieciami potworka zabitego
to ze inni niemoga otworzyc potworka ktorego zabilem przez 10 sek to nic niedaje bo jak zabije cos silnego to zawala potworka smieciami a potem odkopia i zabiora lota twórcy tego pomysłu tego hyba nieprzewidzieli powinno byc tak ze niemozna zakopac pod smieciami potworka zabitego
Lol. Jeszcze nigdy sie z czyms takim nie spotkalem. Na Azurze to zazwyczaj stają na potworze i nie mozesz go otworzyc. A co do tego problemu to chyba bedzie trzeba zacząć pk'ować. W końcu silniejsze stwory załatwiają silniejsi gracze no nie? Ci słabsi też mogą ale tracą na tym.
Ludzie od 3 dni nie moge sie wbic na tibie caly czas jest jeden blad canooot canot i cos tam wiecej nie moze sie polaczyc a kiedy bedzie moglo czy moze cos zle zainstalowane jes please
No bo normalnie po tym uaktualnieniu gdy sobie gram, wyskakuje mi błąd że cośtam i wyłącza tibie a potem chce wysłac raport. Nie wiecie co ztym zrobic???
X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X(
"z tym", "coś tam".
Kal Mike
09-08-2006, 18:17
Czesc wam ziomki! Mieszkam w Anglii i wlasnie jestem w bibliotece z kompami i netem. Wszystko boloby ok gdyby nie to, ze sciagam Tibia 7.8 z tibia.com i po sciagnieciu i wlaczeniu nie moge sie zalogowac, bo pisze cos tam, ze "cannot to connection to serwer" czy jakos tak. Ludzie pomocy!!! Co mam zrobic?
Morego von Cuggen
10-08-2006, 11:27
JA TEŻ MAM TEN PROBLEM PLS O POMOC!!!
Juz go rozwiazałem trzeba:
Kliknać prawym na ikonę i na właściwości
Tam w punkcie docelowym dać spację i wpisać engine 0
Ja juz nie moge na tibie wejsc od 4 dni bo wyskakuje mi to coonet to server login pomocy co zrobic;(
South Park Man
10-08-2006, 16:17
Odpowiedział ktoś na mój post??.... Mi dalej tibia nie chodzi.... Help.... Error..error... a jak coś to macie gg i help..6722153 :)
Z góry dzeki :)
idz do kapittana jakiegoś statku i powiedz hi libary bay yes
Jesli nei masz pacc to nei dojdziesz do liberty bay bo to jest miasto dla graczy pacc wiec jak chcesz sie tam dostac to kup pacca :):)
ludzie 5 dzien bez tibi pomocy ten canoot coonet a login server mnie wkurza
please piszcie na nr gg 7222676 ok
South Park Man
10-08-2006, 21:51
Mi już Tibia chodzi ale Wasil jak chcesz moge ci pomuc wiem co to znaczy kiedy nie działa:/:/ A pacc mi nie potrzebny poprost wydałem wszystko na bluze Prosto. To jak coś to pisz na gg :)
a gdy probuje wlaczyc przez neostrade to mi to wyskakuje "cannot find file "Tibia.dat" [error code 1] please reinstal the program" i dalej nie dziala prosze o pomoc
Halp przy włączaniu clienta pokazuje się > Video surface allocation failed. (Error Code 13) ...
Destoires
11-08-2006, 02:23
masz przestawione na Direxa 9.0 a widocznie go niemasz ^^ tez tak mialem i samo mi sie zmienilo :/ ale naszczescie mialem tibie zainstalowana na drugim kompie podmienilem klijenta i wszystko ok chodzilo :]
@P.S
niewiem co musisz zrobic zeby tobie dzialalo :(
South Park Man
11-08-2006, 14:35
A mi teraz po całym ekranie wyskakują jakieś czarne chrost....I nie wiem co zrobić..Tylko jak jest ciemno to tylko wtedy a ja macro nie używam...Więc......... POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o
a jak probujue wlaczyc tibie przez neostrade-moj program to mi wyskakuje "Cannot find file "Tibia.dat". {error Code 1} please reinstal the program"
pomocy
Po Update jakoś tak dziwnie się gra :baby: nowe stroje itp... ten update niebył zbytnio udany moim słowem :p
Bloody'Seba
11-08-2006, 18:39
Update taki sobie najgorsze sa niektóre ouftity ;(
Uptade bardzo mi się spodobał a szczególnie to że można na hotkeyach używać runek :P
Co do oufitów są bardziej kanciaste ale mogą być :)
\Ogólnie O.K\
Czy ten update pozwoli użytkownikom free account podrzóżować statkiem??
B) :] ;) :) :p
lolero13
16-08-2006, 21:18
ello mam jeden problem z tibią a dokładniej niechce mi sie włączyc bo wyskakuje bląd:
VIDEO SURFACE ALLOCATION FAILED (ERROR code 13)
PLEASE CHOOSE ANTONER VIDEO GRAPHICS MODE
moze ktos mi pomoze jak cos to pisac na GG lub e-maila
GG: 2244618
e-mail:
[email protected] ,
[email protected];( ;(
zdzichxxx
18-08-2006, 12:08
New server kiedy bedzie
oczywiscie PVP
bo PVP ROx :D xDDDDDDDDDDDD
rozmieszaja mnie ludzie co pisza ze teraz nie bedzie miala sensu gra knightem-.-...blokowanie za darmo itp. przeciez jak idziemy z shooterem na party to tak samo i my mozemy otworzyc cialo czyli to z otwieraniem ciala to jest najlepsza rzecz jaka cipsoft mogl zrobic BRAWO przynajmniej zaden noob nie bedzie krasc loota..
Amdrigar
02-09-2006, 23:05
jak ci nie sciąga sie tibia to ja sobie nagraj najlepiej na plytke DVD:p :p
08:44 You see sniper gloves.
It weighs 4.00 oz.
They are the pride of the paladin guild.
Ktoś wie co to jest i do czego służy?
to jest jeden z addonów do outfita paladina
poszukaj dobrze na forum a znajdziesz o tym zapewne kilka tematów ;)
rozmieszaja mnie ludzie co pisza ze teraz nie bedzie miala sensu gra knightem-.-...blokowanie za darmo itp. przeciez jak idziemy z shooterem na party to tak samo i my mozemy otworzyc cialo czyli to z otwieraniem ciala to jest najlepsza rzecz jaka cipsoft mogl zrobic BRAWO przynajmniej zaden noob nie bedzie krasc loota..
Rozśmieszają mnie ludzie którzy nie umieją pisać.. Jeszcze troche i awansujesz na archeologa! GZ
Dla mnie gites :) fajne outfity (niektore) pacc... reszta dla facc taka sobie... ogolnie spoko :D
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.