Pokaż pełną wersje : Objaśnienia słów kilka
Dan the Automator
14-08-2004, 13:07
Jakoże emocje po update już troche opadły, update tibia.pl będzie lada moment, a pogoda się troszke popsuła, mały news na przypomnienie spraw, o których mogliście zapomnieć, albo nie wiedzieć.
1. Reputacja
Niektórzy jeszcze sobie nie radzą z tym systemem, a jest on bardzo prosty: każdy użytkownik, który napisał już 10 postów jest włączony do "zabawy", tzn może przydzielać lub odejmować punkty. Przy każdym poście, po lewej znajdziecie taką ikonkę http://www.tibia.pl/forum/images/buttons/reputation.gif. Służy ona do wystawiania reputacji. Po kliknięciu pojawi się dodatkowe okienko: I tak, posty mądre, starannie napisane, dokładne, pomocne wypada nagrodzić nieprawdaż? :) Bo taki + do reputacji to dodatkowa motywacja (wiem, bo też tak mam :) ), podnosi chęć do dalszej "pracy" i pomagania na forum. Natomiast jeżeli post jest obraźliwy, niezgodny z zasadami, ordynarny i głupi - można przyznać ocene na minus, prawda? Pamiętajcie - ZAWSZE piszcie komentarz, za co przyznaliście lub odjeliście. Jest to baardzo pomocne. I przyznawajcie ów punky mądrze! Zwróćcie uwage na to, że po "drugiej stronie" też jest człowiek, a rzeczą ludzką jest się pomylić, napisać niechcący coś głupiego. Tak więc oceniajcie jak najwięcej, ale wyrozumiale! :D
Jeszcze jedna kwestia: "wymiana" reputacją jest surowo zabroniona - czyli wszelkie podpisy w stylu "dajcie mi repute, ja też wam dam!" będą karane! A jak? Upomnienie, ban, a może -100, -1000 do reputacji :)? Tak, możemy tak zrobić~ Na pewien czas, w celu promowania tego systemu, możecie wstawić w podpisy text podobny do mojego podpisu. By nowy użytkownik wiedział co i jak :)
p.s Jeśli jakiś post w.g was wymaga usunięcia, nie bójcie się użyć ikonki raport http://www.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif
2. Arykuły
Juz jest dosyć sporo artykułów, ciągle przybywa! Dołącz się i ty! Wspaniały sposób by wypromować swoją osobe, zdobyć pare + :) Więcej o tym znajdziecie W działach "arykuły" i "propozycje artykułów"
3. Czat
A własciwie IRC, który wielkiej reklamy chyba nie wymaga :) Kto raz wszedł, musi tam powrócić! Ciekawe rozmowy na każdy temat, najświeższe informacje, wspaniała rozrywka! A wchodzi się TAK (http://www.tibia.pl/forum/showthread.php?t=8047) , ,ALBO TAK (http://www.tibia.pl/irc.php)
4. TibiCAM
Pisze się TibiCAM ,nie TibiACAM!!! ;)
Vanhelsen
14-08-2004, 13:17
Mam teraz nadzieje, że skonczą się głuie wytłumaczenia w stylu "masz totalnie głupi podpis*" dla ujemnej reputy. A tego do zgłaszania nieurzywałem (ale tera jak co to będe) bo niewiedziałem do zcego słurzy :D.
*-Dostałem takie wytłumaczenie (a podpis nadal niezmieniony :P)
O właśnie.
Z założenia dzięki reputacji miało być łatwiej odróżnić mądrych i lubianych uzytkowników od tych mniej lubianych. Niektórzy jednak narzekają, że ludzie chętnie dają reputację na minus, jednak nie tak chętnie na plus.
Ludzie, nie ma się czego bać, oceniajcie innych, dawajcie plusy i minusy.
Przydałoby się zwrócić szczególną uwagę, na przyznawanie - do reputacji. Niektórzy dają minusy za to, ze nie zgadzasz się z ich zdaniem. Uszanujcie códze zdanie, a nie dawajcie od razu minusa. Spróbujcie przekonać ich do swoich racji w inny sposób.
Bofedojo
14-08-2004, 13:49
Ja dostalem minusa za to ze sie pomylilem (chociaz napisalem ze to nie sa potwierdzone informacje), wiec nie dawajcie minusow jesli ktos sie pomyli i czesciej dawajcie plusy od minusow (szczegolnie dla mnie :D :P).
PS: Dobo ciagle promujesz to zeby dawac te plusy i minusy i juz widac wynik :P 39 plusow dla Ciebie :D.
MaSteR SorC
14-08-2004, 13:52
JA dostaje non stop -reput. od jakiegos typa, uwzial sie na mnie, i non stop mi daje minusy =/ wspomozecie + =D
McCooper
14-08-2004, 13:55
a ja dostalem minusa z tekstem (lol jaki glupek) dlatego ze w topicu o fist fightingu napisalem ze przydatny on jest w boksie. Sadze ze nie kazdy wie ale od czasu do czasu sa uzadzane w tibii zawody w boksie. Widze ze nie kazdy nawet ma pczucie humoru. Zreszta ten system sie nie sprawdzi bo nie widac kto daje minusy i ludzie za byle co beda dawac minusy osobom ktorych nie lubia ...
Vegefa Ziom
14-08-2004, 15:14
@up
Masz rację, ale z drugiej strony zobacz, jak by pisało kto dał minusy to nikt by już nie dawał:P A jak by wogóle nie było reputacji to już wogóle było by lamersko i spamowsko =P
I jak nie jesteś pewien czy dać plus czy minus lepiej nic n ie dawaj tylko idź czytać kolejne posty=P Noi jeszcze (nie do modów którzy sami się bardzo starają pisać ciekawie i zrozumiale) ludziska które piszą w podpisie o + i -
myślą chyba że ktoś dobroduszny im wstawi tego upragnionego plusika :baby:
McCooper
14-08-2004, 15:28
Ja osobiscie dalem jednemu modowi minusa za to ze kontynuowal temat ktory powinien dawno zamknac.
kierki11
14-08-2004, 16:11
Co do reputacji i plusow i minusow to niektorzy moga dawac plusa lub minusa,mowiac potoczne do ,,kolekcji". Przeciez takie bezsensu dodawanie reputacji jest jak jedzenie powietrza.Niemowie o wszystkich sa tacy co wiedza za co daja plusa i/lub minusa i sa tacy co robia to bezmyslnie.
Chwala tym co robia to z umyslem, a tym innym radze 2 razy pomyslec za co to dajemy i po co?
Mam nadzieje ze mam racje.
Dr. Omader
14-08-2004, 16:50
@Dobo:
mowilem ze ty jestes beztalencie i nie umiesz pisac* :>
A nawet Ci to wyszlo musze przyznac.
OSTRZEŻENIE!
Wymiana reputacji będzie surowo karana. My widzimy kto ci dal reputacje i jesli zauwazymy ze cos nie gra z jakims uzytkownikiem to napewno skorzystamy z tej opcji. Dlatego wymienianie sie reputacjami bedzie pod kontrola, tak wiec nawet nie marzcie o tym zeby to ukrywac przed nami :>
@MaSteR SorC:
Sprawdzilem twoje reputacje i nikt sie na ciebie nie uwziol, dostajesz reputacje od roznych osob.
I jeszcze mala prosba do uztkownikow:
Piszcie powod za co daliscie plusa a za co minusa. Taka osoba moze wyciagnac wnioski z tego co zle/dobrze robi.
*- żart ofkors :P
ja mam jedno pytanie.....w panelu kontrolnym są zanzaczone przy postach jakie napisaliśmy plusy jako zielone kwadraty i minusy jako, chybaczerwone, bo żadnego jeszcze nie dostałem...a co oznaczają szare...czy to że jak ktoś wystawia reputacje i nie ma 10 postów to jest szary? czy jak nabije te 10 potów to się zmieni czy nie? ja już powinienem mieć z +5 ale mam te smutne 4 szare....o co w tym chodzi?
--==edit==--
proszę o odpowiedź -.-
To ja się dziwiłem dlaczego reputacji nie mogę wystawiać :P
FAjny jest ten system niedlugo dr Omander bedzie mial 1000 + ciekawe co wtedy powie :) :D
FAjny jest ten system niedlugo dr Omander bedzie mial 1000 + ciekawe co wtedy powie :) :DWtedy Gremlin sie wlamie na komputer Matkusa (lomem) i bedzie mial 2000 reputacji :)
A tak pozatym co do obaw ze ktos was tam nie lubi i obniza wam reputacje:
1. W ciagu 24h mozna wystawic zdaje sie 10? razy reputacje.
2. Tej samej osobie mozna przyznac reputacje drugi raz po tym jak przyznamy 20 innym reputacj.
Ostatnia sprawa:
Ostatnio pewna osoba prubuje dzien w dzien zalozyc konto, pyknac 10 glupich tematow bo "Jeszcze x tematow i moge wystawiac reputacje"
1. Glupie tematy zostana skasowane (czyli odjete od licznika).
2. Jesli przyswieca komus taki cel to moze liczyc na 30 dniowego bana (tyle jest ustawione domyslnie).
3. W nowym panelu moderatora jest mozliwosc wyswietlenia wszystkich osob ktore sie laczyly z danego ip/domeny (czyli neostrada was tez niekoniecznie gwarantuje anonimowosc) - liczcie sie z takim samym potraktowaniem wszystkich waszych kont.
4. Do minimum 10 postow licza sie nie tylko tematy, ale i posty.
Triciol Pogromca
15-08-2004, 12:50
Dobry pomysl tylko ze czemu arykuly??
Ja dostalem za screny z necro ;)
]v[ichal
15-08-2004, 13:14
hmmm ja dostalem - do reputacji za błędne napisanie słowa wachać (napisalem przez "h") :)
@limenu - tez tego nie wiem , może ktoś w koncu napisze? ;/
schemat:
Co sądzisz o poście napisanym przez : xxx?
O Zgadzam się, dodaję reputację.
O Nie zgadzam się, zabieram reputację.
Po pierwsze to nie ma ni ładu ni składu. to jakby był dialog:
- o której wpadniesz?
- tak
Poza tym z "Zgadzam się" można wywnioskować iż reputacje przyznaje sie kiedy zgadzam się z autorem postu, a jak uważam inaczej, to bah mu po repucie
Dr. Omader
15-08-2004, 16:06
ja mam jedno pytanie.....w panelu kontrolnym są zanzaczone przy postach jakie napisaliśmy plusy jako zielone kwadraty i minusy jako, chybaczerwone, bo żadnego jeszcze nie dostałem...a co oznaczają szare...czy to że jak ktoś wystawia reputacje i nie ma 10 postów to jest szary? czy jak nabije te 10 potów to się zmieni czy nie? ja już powinienem mieć z +5 ale mam te smutne 4 szare....o co w tym chodzi?
--==edit==--
proszę o odpowiedź -.-Jak ta osoba napisze te 10 postow, to reputacja wystawiona kiedy jeszcze nie miala 10 postow dalej nie bedzie sie liczyc.
Wtedy Gremlin sie wlamie na komputer Matkusa (lomem) i bedzie mial 2000 reputacji You evul hakier biatch!
Ale po co łom? MatKus ma kompa z boku otwartego ;)
P.S. Dobo ma wiecej reputy, but who cares?
Chciałem ponowić pytanie:
Co to za szare kwadraciki?
Ja mam po jednym z każdego rodzaju :P A przy czerwonym, nik nie podał stosownego argumentu, tylko zaczął sie śmiać. Co za głupota :P
Odpowiedz na to pytanie już padła kilka postów wyżej :D...troche głupie że i tak nie będzie się liczyło ;/ ale co tam.... a to że nie napisał komentarza to jego sprawa, chodz bardziej wporządku jest przynajmiej cokolwiek napisać(no i z sensem a nie "za orty" "bo tak" "to nie jest tak")
Ale nie wytłumaczyliście do końca... :(
Dostałem +1 do reputacji,:) ale nie wiem jak sprawdzić kto i z jakim opisem mi go dał;(
?????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????
$corcerer
16-08-2004, 18:53
Nie dowiesz sie kto ci dał. a opis jeśli został napisany można zobaczyć wchodząc w panel użytkownika...
Caly ten system reputacji jest do dupy. Po cholere wydziwiac, czy to forum nigdy nie bedzie normalne? Ciagle cos kombinowac. Bez licznika postow, bez reputacji, bez zadnych rang...czyli bez pierdół. I takie moje skromne zdanie :)
Hegemmon
17-08-2004, 01:28
ekh.. już myślałem, że jakiś ważny news a to tylko to co już sporo userów od dawna wie... ja nie wiedziałem tylko że pisze się TibiCAM a nie TibiaCAM
aa i lepiej zmienie podpis bo jeszcze za niego oberwę ;)
Czy jest jakiś sposób aby dowiedzieć się kto dał reputację (nie zależnie jaką) i jak ją umotywował?
Prosze o odpowiedź osoby które się zajmują tym forum.
Czy jest jakiś sposób aby dowiedzieć się kto dał reputację (nie zależnie jaką) i jak ją umotywował?
Prosze o odpowiedź osoby które się zajmują tym forum.Tak, wystarczy byc moderatorem :)
Uzytkownicy nie maja wgladu kto dal reputacje z prostego wzgledu - zeby osoby dajace minusy nie baly sie zemsty.
No dobra i jeszcze jedno. Wchodzę na swój "Panel Kontrolny Użytkownika" itam są ostanie opinie co do reputacji. Moje pytanie brzmi: co to za zielone i szare kwadraciki po lewej stronie od nazwy posta, daty/godziny i komentarza?
Jak już odpowidasz Gremlin to proszę też na to odpowiedzieć. Z góry BIG THX. :)
<edit>
Zauważyłem u <b>$corcerer</b> parę postów wyżej, że ma coś takiego jak ilość postów, i nie wszyscy to mają, mógł bym nawet się posunąć do stwierdzenia, że tylko on to ma, ale to chyba nieprawda. O co w tym chodzi?
Ps. Kto pyta nie błądzi. Jeśłi to są sensowne pytania. :)
$corcerer
22-08-2004, 00:46
Moja leet liczba postów to taki trick, szukajcie a znajdziecie (UWAGA! 1337 jest zastrzelone i obstrzyżone dla mnie)
zielony kwadracik= na +
czerwony kwadracik= na -
szary= Użytkownik nie ma wystarczającej liczby postów żeby reputa sie liczyła...
Gonzo von Krenzel
22-08-2004, 03:39
Zauważyłem u <b>$corcerer</b> parę postów wyżej, że ma coś takiego jak ilość postów, i nie wszyscy to mają, mógł bym nawet się posunąć do stwierdzenia, że tylko on to ma, ale to chyba nieprawda. O co w tym chodzi?
Nie tylko on - ja widziałem u 2-5 osób na tym forum (w tym ja ;))...
A jak to zrobić? Może nie szukać jak scor napisał, ale pomyśleć ;).
P.S. 666 jak widzicie też jest zastrzeżone... Dla mnie...
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.