Pokaż pełną wersje : Przestroga
Witam, chciałbym zacząć gre w Tibię ponieważ interesują mnie gry tego typu, ale gdy obejżałem Uwagę o tym chłopaku co pobił własną matkę krzesłem za to że wyłączyła mu komputer podczas gry, straciłem chęć grania w nią. Boje się że stane się taki jak on, że ta gra mnie wciągnie i nie bede widział poza nią świata a to było by chyba najgorsze. Wspomniany chłopak nie jest pierwszym przypadkiem "wciągnięcia". U mnie na osiedlu mieszka gość który nie zdał 2-krotnie przez tą grę. Pisze do was z przestrogą abyście zaprzestali grania w Tibię bo to nie doprowadzi was do niczego dobrego oprócz zmarnowania czasu, lepiej poszukajcie sobie innej gry takiej jak np. World of Warcraft czy Counter-strike v1.6.
Pozdrawiem.
Rinnaroc
15-08-2006, 10:51
To chciałbyś zacząć grać w tibie, ale nam zabraniasz - to nie fair :( Tematów o wciąganiu przez tibie było od ***** . Po za tym nie będziesz nikomu mówił w co kto ma grać. Ja wolę tibie od np. cs'a. Jeśli nie chcesz to nie graj, jak jesteś w miare "normalny"(nie siedzisz 16/h na kompie) to nikogo nie pobijesz krzesłem, zapewniam.
tomektrz
15-08-2006, 10:52
Ja nie mam chwilowo takich problemów (ban na 30 dni) i zastanawiam się, czy opłaca mi się jeszcze wracać do gry.
A do czego dobrego doprowadzi cie granie w World of Warcraft czy Counter-strike?? Prawie tak samo zmarnujesz czas jak przy Tibii.
Pirate Cutthroats
15-08-2006, 11:04
Witam, chciałbym zacząć gre w Tibię ponieważ interesują mnie gry tego typu, ale gdy obejżałem Uwagę o tym chłopaku co pobił własną matkę krzesłem za to że wyłączyła mu komputer podczas gry, straciłem chęć grania w nią. Boje się że stane się taki jak on, że ta gra mnie wciągnie i nie bede widział poza nią świata a to było by chyba najgorsze. Wspomniany chłopak nie jest pierwszym przypadkiem "wciągnięcia". U mnie na osiedlu mieszka gość który nie zdał 2-krotnie przez tą grę. Pisze do was z przestrogą abyście zaprzestali grania w Tibię bo to nie doprowadzi was do niczego dobrego oprócz zmarnowania czasu, lepiej poszukajcie sobie innej gry takiej jak np. World of Warcraft czy Counter-strike v1.6.
Pozdrawiem.
haha to ZES MNIE TERAZ ROZWALIL czlowieku
w WoW-A gra na calym swiecie ponad 6 mln ludzi w tym 45% jest uzaleznionych a wiekszosc gra cala dobe lub dluzej, wiele bylo jush przypadkow ze przy wowie ktos umarl z wyczerpania albo ze jeden typ gral 4 dni bez przerwy by wbic 60 lvl!!! WOW wogole nie wciaga
haahaha
counter-strike tez wciaga pozatym jest znacznie brutalniejszy niz Tibia
wez ić spać chłopcze ;]
Dark Sven
15-08-2006, 11:05
Twój refleks mnie przerazil o0...
A przy innych grach nie stracisz czasu? Nie wciągną cie? No nie wydaje mi sie...
wez ić spać chłopcze ;]
Ty też mnie rozwaliłeś swoją ortografią.
W samej Tibii nie ma nic złego. Gorzej jak ktoś nie potrafi powiedzieć sobie: stop. Ja grałem w Tibię (obecnie na emeryturze jestem) od piątej klasy i moja średnia ani razu nie spadła poniżej 4,5. Ofc zdarzają się pewne przypadki idiotów, co nie potrafią się zahamować. Jeśli tak bardzo boisz się abyś nie wpadł w nałóg a chcesz grać, to poproś matkę/ojca by ci wydzielali czas gry ;)
A tak pozatym to w przeciwieństwie do WoW Tibia jest DARMOWA...
A po 2 WoW może tak samo uzależnić jak i Tibia więc nie rozumiem tych ludzi...
No oczywiscie, tylko Tibia jest zla gra, inne sa idealne:)
ciemne dropsy
15-08-2006, 14:14
eee tam... ja gram i zyje, i nikogo z powodu tibii nie pobilem jak narazie. Takie przestrogi sa o ludziach majacych problemy z psychika ;p
Madrid'ista
15-08-2006, 16:27
Po pierwsze,większość osób które tak się zachowują po tej grze,czyli rzucaja krzeslami itp... to są dzieci które mają od 13 do 15 lat... ja mam 18 lat i jakoś nie rzucam w mame krzesłem bo przez nią padłem.. a wiele razy tak było,że dzieki niej zobaczyłem na ekranie napis >> you are dead... dla mnie to jest tylko gra i nic więcej gram wyłącznie dla przyjemności.. i co najważniejsze jeszcze nigdy nie grałem w Tibie całą noc bo to głupota gram w tą gre 2godz dziennie a może nawet i mniej... chyba ze mam natchnienie no todochodzi do 3 godz ale nie więcej... a co do twoich propozycjii innych gier np CS i War of Warcraft.. to tak samo się możesz uzależnić jak od Tibii.. tak naprawdę każda gra uzależnia przez którą można grać w sieci... Tibia w ogóle nie wpływa na moja nauke... na pewno nie jest gorzej..:cup:
pozdrawiam graczy w Tibie,którzy traktują ją jak gre i nic więcej...
Halla Madrid...
Po 1 :
w gazetach pisano niejednokrotnie same bzdury o tibi np. "z tibi nie da sie wylogowac. Kiedy sie z niej wychodzi ludzik zostaje w grze i stopniowo slabnie co zmusza mlodziez do grania"
Po 2:
nie mow ze ktos niezdal PRZEZ tibie , niezdal przez swoja glupote a tak wogule wiesz ile na codzien ginie ludzi PRZEZ producentow noży? Czy to tez ich wina ze ktos uzywal noża nie tak jak trzeba ?
Piotrek Marycha
15-08-2006, 20:14
Pozdrawiem.
jezeli tym postem chciales sie przyznac ze jestes uzalezniony od kompa to wal prosto z mostu, normalny czlowiek olal by jakies reporatarze wiedząc ze sam nie stanie sie jakims brudasem co gra 15h na dobe CONAJMNIEJ, eh do tego rozsmieszyles mnie tym WoWem hahaha, pragne przypomniec ze ten Chinczyk umierajac z przemeczenia gral wlasnie w WoW a nie w tibie, takze ta młoda para grała w WoWa gdy ich dziecko umieralo z glodu -.-
Pozdrawiem.
LOL.
Nie chciałbym nic mówić, ale w WOW gra duzo więcej ludzi. Tak około 5-6 milionów... Zresztą WOW wciąga jeszcze bardziej.
Onionhawk
15-08-2006, 21:15
Ej czlowieku, jestes w zmowie z TVN by wyciagnac jak najwiecej z ludzi na temat tibii jak ona uzaleznia i takie tam ?
to pazernosc na kase tego typa co atakowal matke krzeslem zmusila go do ataku, i to Latwa kasa uzaleznia a nie gra.. gra to narzedzie, tak jak kupic noz do krojenia sera zoltego szwajcarskiego a potem nim zabic.....
pomysl co mowisz, to nieboli....
wogole co to robi w mainland ? ;/
jakos ja zaczelem grac w tibie pod koniec wakacji jak mialem isc do 5 klasy od tamtej pory gram na moje mozliwosci rezultaty sam ocen:
Klasa 4- srednia 4,6
Klasa 5-srednia 4,9
Klasa 6-srednia 4,9
Teraz ide do Gimnazjum i zobaczymy jak bedzie
Marco the Swordmaster
15-08-2006, 23:15
Tibia to okrutna gra, uszkadzająca centralny układ nerwowy, powodująca ślepotę, drgawki, konwulsje, zmiany w psychice, niedokrwistość, wymioty, bóle głowy, sumulacje przed szkołą, biegunki i wymioty. Wyleczyć się z Tibii nigdy nie da. Jeśli chcemy pomóc uzależnionymemu koledze, należy wrzucić go do odpowiedniej wielkości dołu, odciąć głowę szpadlem, wepchnąć do ust czosnek i głowę umieścić między jego nogami. Zaleca się również wsadzenie czosnku do ust zarażonego i przebicia jego serca osinowym kołkiem. Szpadel jest niebezpiecznym urządzeniem, dlatego zanim go użyjesz skonsultuj się z lekarzem, lub farmaceutą, a najlepiej NIE GRAJ W TIBIĘ!!!!
Tibia jest dla ludzi. Tak samo jak alkochol papierosy i narkotyki - od nich też można się uzależnić. Jednak w Tibię powinny grać osoby, które mają troche oleju w głowie przez co dostrzegają prymitywizm Tibii i nie potrafią w nię grać więcej niż 2 godziny. Np. ja jestem taką osobą i nie potrafię grać w Tibię więcej niż 2 godziny dziennie. Mimo to jestem jej fanem i lubią w nią grać jednak granie w Tibie więcej niż 2 godziny staje się dla mnie strasznie męczące. A poza tym zachowanie tego chłopaka było według mnie "ekstremalnym przypadkiem" ,który nie powinien szkodzić Tibii. Mam nadzieję, że przez to Tibia nie stanie się w Polsce grą nielegalną.
Jesli sie nie potrafi z czegos korzystac to sie nie powinno tego robic.Jak ja bym byl matka tego dziecka co mi krzeslem przywalilo to chlopaczek na dupie by juz nie usiadl a komputra by nie zobaczyl przez 10 lat.Wszystko zalezy jakim sie jest czlowiekiem.Jesli sie umie powiedziec NIE to wszystko jest ok.Tak samo jak alkohol.Czy kazdy jest zulem?NIE.I oto chodzi jak sie Tibi dorwie ktos co ma cos nie tak w glowie to juz inna sprawa.Mysle ze ten temat byl juz poruszany tyle razy ze nie warto dalej o tym dyskutowac
kamilszczep
16-08-2006, 12:23
Ja gram w Tibię od 3, może 4 miesięcy i nie zauważyłem dotychczas żebym coś zaniedbał albo czegoś nie zrobił. Tibia wciaga tak jak każda jedna gra i tak w Tibię, jak i w każdą inną grę trzeba gra z umiarem.
PS. Zgadzam się z moimi poprzednikami, to nie wina Tibi że ten koleś uderzył matkę krzesłem. To jest wina tylko i wyłącznie jego i jego matki. Jego bo sam nie potrafił powiedzieć sobie "Już wystarczy" , a jego matki, bo nie potrafiła go przypilnować.
Pirate Cutthroats
16-08-2006, 12:32
Ty też mnie rozwaliłeś swoją ortografią.
po pierwsze to nie rozwaliłem cię moją ortografią bo wogóle jej nie stosowałem palancie w porównaniu do tego co robię teraz ;]
po drugie: idź spać chłopcze ;p
Timber_Wolf
17-08-2006, 03:39
po pierwsze to nie rozwaliłem cię moją ortografią bo wogóle jej nie stosowałem palancie w porównaniu do tego co robię teraz ;]
Nie uzywajcie wulgaryzmow, nie wszyscy chca ich sluchac, nie kalajmy wlasnego jezyka.
Argest Fog
17-08-2006, 04:36
Drogi N4zgulu. Jesli chodzi o np.pogorszenie ocen, to ja gram od 5 klasy podstawowki i moja srednie to :
5 kl.-5,3
6 kl.-5,0
1 gim.-4,8 (w gimie to sukces ^^)
A jesli chodzi o to ze "WoW jest lepszy "etc. powiem ze nie grałem w niego, ale wiem ze aby grać należy uiszczać opłaty miesięczne. Jeśli ty o tym nie wiesz, znaczy ze grasz na cracku i propagujesz piractwo -.- . A i jeszcze jedno - Tibia jest lepsza, ponieważ nic za nią nie płacisz, niewiele "waży", jest brutalna w 1% ponieważ jedyna "brutalność" to blood hity :P, i pojdzie nawet na bardzo słabych kompach. I nie nakłaniaj nas do zaprzestania gry. Każdy gra w to co chce. CyA
Drogi N4zgulu. Jesli chodzi o np.pogorszenie ocen, to ja gram od 5 klasy podstawowki i moja srednie to :
5 kl.-5,3
6 kl.-5,0
1 gim.-4,8 (w gimie to sukces ^^)
A jesli chodzi o to ze "WoW jest lepszy "etc. powiem ze nie grałem w niego, ale wiem ze aby grać należy uiszczać opłaty miesięczne. Jeśli ty o tym nie wiesz, znaczy ze grasz na cracku i propagujesz piractwo -.- . A i jeszcze jedno - Tibia jest lepsza, ponieważ nic za nią nie płacisz, niewiele "waży", jest brutalna w 1% ponieważ jedyna "brutalność" to blood hity :P, i pojdzie nawet na bardzo słabych kompach. I nie nakłaniaj nas do zaprzestania gry. Każdy gra w to co chce. CyA
maly offtop
zapomniales dodac...o cialach walajacych sie wszedzie na pvp :>
to juz 2% brutalnosci :D
Ripley Ellen
17-08-2006, 11:57
Ehhh... w gazetach to już nie mają o czym pisać.
Jeszcze chyba napisali, że jakaś Chinka czy Japonka umarła z wyczerpania (mogła sobie wpisać exurkę ;p).
No i co z tego?
To zależy, czy w Tibię grają ludzie normalni, czy nienormalni.
A wciągać może każda gra ;p
Więc gdyby tak brać pod uwagę te wszystkie artykuły czy programy, to chyba żadnych gier by nie było.
;p
Onionhawk
17-08-2006, 12:45
Dalo by sie juz zamknac temat bo sie syf robi i wiara sie powtarza....
a tak pozatym wiecej brutalnosci da sie zobaczyc na ulicy i nie powinno sie wypuszczac dziecka na ulice zeby nauczylo sie klncac , zabijac, bic, pic, palic, takze nienalezy grac w tibie bo jest brutalna bo tam sie brzydko rozmawia bo uzaleznia, niepowinno sie dopuszczac dzieci wogole do kompa... najlepiej kajdankami do kaloryfera i na chlebie i wodzie zylo...... to samo tyczy sie doroslych
wiem ze polowa a raczej wiekszosc nie bedzie kapowala o co mi wogole chodzi no ale .. trudno ;P
dobra nie skasuje tamtego ale wyjasnie o co mi chodzi
Sa 2 warianty
Tibia - uzaleznia (wiem ze nie wszystkich ale tak twierdza media)
Ulica - uczy pic bic palic uzaleznia od narkotykow zcasami (wiem ze nie wszystkich ale tak tez twierdza media)
nie twierdze ze media racji niemaja ale troche przesadzaja
jest tez wariand numer 3 ktory glosi przypiecie dziecka do kaloryfera i dawanie mu do jedzenia chleba i wody zeby sie czasem neiskaleczylo ani nic...
NR 3 preferuja media skoro nic innego niepozostalo....
wiec niewiem co gorsze, 1, 2 czy 1 i 2 w porywach 3 xD
to bylo takie pol zartem pol serio to mnei nie tyrac..
i powtarzam co to robi w mainland ? ;/
Cor Tibiarz
17-08-2006, 13:36
@Do tworcy tematu
Zmarnowany czas?
A slyszales o czyms takim jak sprzedawanie postaci :D:D xD na Cs'ie raczej nie zarobisz :D (wiem ze to nielegalne ale coz :P)
Rogal Warrior
17-08-2006, 13:42
ten kolo co rabna matke krzeslem moze i byl uzalezniony ale uwazasz ze CS cie tak nie wciagnie mozliwe ze tak i u ciebie moze dojsc do takiej sytuacji
Onionhawk
18-08-2006, 16:45
@up
no a u ciebie dochodzi do sytuacji wciagniecia przez tibie skoro o tym piszesz ,a jak ktos inny napisze o CSie to go naskakuejsz....
Hehe koles napisał lekką prowokacje,a wy sie złapaliscie na to.
Gdzieś jest tutaj temat "Nie karmić trolla",a wy go chyba już przekarmiliście ;)
wy go chyba już przekarmiliście
Uważaj, bo jeszcze na ciebie zwymiotuje... :P
A co do tematu:
Zagraj to pogadamy....
A nie ciągle CS, chociaż też fajna gierka ;)
@Do tworcy tematu
Zmarnowany czas?
A slyszales o czyms takim jak sprzedawanie postaci :D:D xD na Cs'ie raczej nie zarobisz :D (wiem ze to nielegalne ale coz :P)
Dobry gracz za swoją robioną przez 3 miechy postać dostanie ze 100zeta, czy 30zł/miesiąc to naprawdę tak duży zarobek? ...
Uważaj, bo jeszcze na ciebie zwymiotuje... :P
Mam uważać? Hmm a co? Czasem tak sobie wymiotujesz po trochu? Ok, stane obok ;)
A co do tematu:
Zagraj to pogadamy....
A nie ciągle CS, chociaż też fajna gierka ;)
...koleś założył temat i wogóle nie odpowiada...do kogo więc piszesz?
@UP
Jakbyś zauważył, to przytoczyłem twoją wypowiedź, która jasno wskazuje, że pisząc te słowa miałem na myśli załozyciela tematu.
Skąd wiesz, że nie zagląda? Może po prostu nie che mu się odpowiadać?
Onionhawk
28-08-2006, 16:56
Może po prostu nie che mu się odpowiadać?
bo mu lyso ;P
Ja tam gram w jeszcze inne gry i mam doscy sluchania glupot typu:"Tibia jest zla","Tibia zabija","Tibia uzaleznia" ludzie jak nie umiecie z gry skorzystac to tak skonczycie.Co do WoW slyszalem o nim o wiele wiecej wypadko zwiazanych z uzaleznieniem niz Tibia wiec wez sie zastanow zanim cos napiszesz.
Nie tylko gracze w wow'a czy tibie mogą tak skończyć...to przypadłość która jest powodowana pzrez wiekszosć gier mmoprg.I wcale nie są one złe bo są jak nóż może służyć do codziennych czynności ale nieodpowiednio użyty niesie śmierć.
Onionhawk
28-08-2006, 22:07
@up
a wiec musiales powiedziec o tym 3 raz ?.....
eee tam... ja gram i zyje, i nikogo z powodu tibii nie pobilem jak narazie. Takie przestrogi sa o ludziach majacych problemy z psychika ;p
Ja ten temat bym tak właśnie podsumował... gdyż w tym poście jest wszystko na temat.
I po co to odświeżasz ?? STOP ARCHEOLOGOM! Żal... X(X(X(
FryzjerZenon
17-01-2008, 22:56
Pozdrawiem.
haha?
wow? Czlowieku WoW jescze bardzie uzaleznia, znajomi graja po 6h dziennie, ciagle o tym gadaja, zawsze tylko WoW, WoW, WoW.
Nic poza tym nie widza.
Co do cs'ka :* :* :* <3 to jest dobre rozwiazanie, duzo hlvl gra w niego, moze zeby nie byc uzaleznionym? Mniejsza o to, kolega byl uzalezniony od tibi (starzy brali mu monitor etc. :D) no to zaczol grac w cs'a, przestal grac w tibie, sprzedal 160ek, kupil myche + podklade i zaczol grac :)
Wiec cs to jest dobre rozwiazanie, zwazywszy na to, ze nie uzaleznia tak jak tibia. Wiadomo, ze kazda gra ma wplyw na czlowieka, ale ta raczej nie. Bo grac po 5h na pub'ach to jest raczej nudne, wiec trudniej sie uzaleznic, zazwyczaj ludzie graja cw/fw no, ale zeby grac cw 5h to trzeba miec 4 innych uzalezniencow :d
btw; do tych co mowia, ze cs jest jescze gorszy/brutalniejszy/pogorsza ludzi bardziej niz tibia, to chyba grali w niego max 2 miesiace i nic o tym nie wiedza. Jedynie potrafia "szczelac w glowe" na ex_interp 0.1
To chciałbyś zacząć grać w tibie, ale nam zabraniasz - to nie fair :( Tematów o wciąganiu przez tibie było od ***** . Po za tym nie będziesz nikomu mówił w co kto ma grać. Ja wolę tibie od np. cs'a. Jeśli nie chcesz to nie graj, jak jesteś w miare "normalny"(nie siedzisz 16/h na kompie) to nikogo nie pobijesz krzesłem, zapewniam.
Eeee pier***isz... Cs jest cool :D.
@topic
Jak mam ci odpowiedziec na ten temat xD?
player331
25-01-2008, 13:36
Tak teraz wszyscy zaprzestaniemy grać w Tibie... "tbia zlo!!123"??
Tibia jest znakomitą grą, a to iż, niektórzy po prostu przesadzają to nie moja wina... Ja gram normalnie max.3h, a weekedny czy tam inne dni wolne 4-5h. Moja mama nie powodu aby mi wyłączać kompa więc chyba nie pobije jej krzesłem xD.
Eee temat odgrzany z przed 2 lat, ale co tam .. jak już jest to dorzuce swoje 3 grosze. Od każdej gry można się uzależnić nawet od sapera ... kwestia naszej woli, silnej bądź słabej : )
A cs swoją drogą jest spoko ;d Tibia zresztą też, ale najlepszy jest w niej kontakt z ludźmi z całego świata i trening angielskiego.
/Yours Bykunn
Avallach
25-01-2008, 17:48
Dobrze jest, jak ktos ma zamiar kontunuowac dyskusje to niech nie otwiera nowych tematow.
Correlian
25-01-2008, 21:43
@topic
Śmiech mnie rzucił na podłogę gdy przeczytałem ten post. Jak myślisz..czy gra 2D z małym rozwojem potrafi wciągnąć..no tak. Najwyraźniej. Ale skąd Ci do głowy przyszło że WoW czy CS nie wciąga. Radzisz poszukać innej gry. Kiedy to właśnie, gry wciągają, nie akurat tibia tylko wszystkie. Dlatego gracz w WoW też potrafi być destrukcyjny.
Jak ten- dzieciak rozwala komputer bo rodzice wołają go do snu:
http://www.youtube.com/watch?v=ROx__179Wac
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.