zaloguj się

Pokaż pełną wersje : TibiaWiki - encyklopedia tibijska

MatKus
15-08-2006, 17:18
Ostatnimi czasy tibia.pl nie próżnuje.
Sporo zmian i nowych funkcji pojawiło się na naszej stronie, ale my nie próżnujemy i dajemy wam do dyspozycji wikipedię. Tych, co nie wiedzą, czym jest wikipedia informujemy, że jest to rodzaj encyklopedi, którą każdy z użytkowników może modyfikować.
Mimo, że zdajemy sobie sprawę ze specyfiki tibii, postanowiliśmy dać możliwość edycji artykułów wszystkim zarejestrowanym użytkownikom.
Oczywiście na razie nie ma tam wielu materiałów, ale z waszą pomocą z pewnością będzie ich szybko przybywać.
Wszystkich, którzy chcą się zapoznać tą stroną zapraszamy na adres wiki.hunted.pl (http://wiki.hunted.pl/)

Thero
15-08-2006, 17:20
Założyłem tam już jeden temat. Może nie przypaść do gustu, ale w razie czego przeżyję ;').

Yoh Asakura
15-08-2006, 17:20
No, no tibia.pl coś docisnęła pedał gazu, jak tak dalej pójdziej to codziennie będzie jakiś uptade ;)

bosal
15-08-2006, 17:21
Na forum jest również nowa opcja, w edytorze wystarczy wpisać haslo oraz kod aby podlinkować do http://wiki.hunted.pl. Wystarczy kliknac na przycisk w edytorze "W". Kod to:

haslo

przykład Personalizacja Konta

oraz

Bosalek

co w efekcie daje: Bosalek

oraz

Reign of Darkness

co w efekcie daje: Reign of Darkness

slawekmag
15-08-2006, 17:37
Super.
SMS tibia.pl
Blacklist
Nowe forum
Tibian Earth
Wikipedia

I co jeszcze wymyślicie?:p

GRATZ

Harven
15-08-2006, 17:42
Wspaniały pomysł :). Fakt że już jest jedna wikipedia tibijska, ale dla tych dla których angielski jest jakimś nowym rodzajem zupy będzie to doskonałe narzędzie :)

Helixaw
15-08-2006, 17:52
No, no, no, wielki RESPECT dla tibia.pl :) Tibia schodzi na psy, a wy na odwrót, rozwijacie się :) Ale ostatnio to już wogóle przesadzacie ;) tyle rzeczy praktycznie na raz...

Domis
15-08-2006, 18:10
No i dobrze :) Na erig jest ale po angielsku, a nie każdy umie. Ja już pare zrobiłem haseł :D No mam nadzieję, że komuś pomogę.

Matek
15-08-2006, 18:51
Szczena mi opadla...

Niezly update, trzeba przyznac.

Ktos ma jeszcze jakies waty ktora strona jest najlepsza;)?

asustua
15-08-2006, 18:54
Po co robic cos co juz istnieje?
A co do tego ze to jest po polsku to wlasnie moim zdaniem zle ...
Poniewaz zaduzo ludzi gra w tibie bez znajomosci jezyka angielskiego co psuje cala atmosfere gry.Jak ja np. pytam sie kogos kiedy zejdze z expowiska a on mi napisze pl? to juz taki kolo niepowinien grac w tibie moim zdaniem ...

Caer
15-08-2006, 19:13
Teraz już chyba jest jasne, że tibia.pl jest najlepszą stroną o Tibii ;>

Thero
15-08-2006, 19:17
Teraz już chyba jest jasne, że tibia.pl jest najlepszą stroną o Tibii ;>
Lepszą nawet od tibia.com, warto dodać ;').

@asustua
Nie trzeba znać biegle angielskiego żeby zrozumieć proste pytanie, a co do anglo-języcznej wikipedi... oh well, tam nie znajdzie informacji masa ludzi.

Akhel Cimirus
15-08-2006, 19:17
zrobilem juz 1 badziewny temat ale to dopiero poczatek...

B) B) B) B)

Praktikerman
15-08-2006, 19:39
Mam pytanie: jeżeli chcę edytować np. "bag" na tibiawiki to mogę skopiować to co jest na tibia.pl???:confused:

(jakby coś to tego na razie nie zrobiłem 19:39)

Nikast Shynix
15-08-2006, 20:19
Ale moim zdaniem z tą wikipedią to nie jest dobry pomysł. Już się rzuciło tam stado noobów, które piszą dla podniety, kopiując całe teksty, nawet nic nie poprawią jak się źle skopiuje. Oczywiście są normalni, ale artykuły takie jak Amazon czy Dwarf Guard Już trzeba było poprawiać, bo wszystko było napisane ciurkiem i z okropnymi babolami
nie zatakuja cie pojedynczo nie... jak zejdzesz do dzióry bedzue ih min.5. Ja już sam napisałem Premium Account i Wyspa Edron. Może nie napisałem tam za wiele, ale na tym polega wikipedia - ktoś pisze zalążek, a ludzie powoli go rozbudowywują. Przy okazji trochę posprawdzam te nowe rzeczy na forum.
Morbid Vost - na forum.tibia.com już dawno to było, dobrze że i wreszcie tutaj jest.
Jakaśtam gildia - ten link na pewno nie prowadzi do opisu gildii, bo takiej nie ma. Dlaczego? Bo są polskie znaki! Ale fajna funkcja. Pogratulować.

Arathorn
15-08-2006, 20:23
Skoro tak reklamujecie to tibia wiki to czemu tam jest quest spoiling :)

Rothes
15-08-2006, 20:36
Skoro tak reklamujecie to tibia wiki to czemu tam jest quest spoiling :)Podobnie jest na erigu ;). Quest spoiling sam w sobie nie narusza tibia rules. A pozatym tutaj nikt sobie nie zepsuje zabawy - nie chcesz znać rozwiązania questu, nie klikaj na "pokaż" :).

A tak ogólnie dobrze, że nareszcie TibiaWiki ujrzała światło dziennie :) (choć nie jestem do końca przekonany co do pozwolenia każdemu dowolnie edytować materiały - trzeba będzie co jakiś przywracać starszą wersję danego artykułu, bo jakiemuś noobowi będzie się nudziło).

@Down
Założyłeś kiedyś o tym topic, a ja Cię ostrzegłem, że czeka Cię mocna konkurencja :P.

zbluszcz (były rechta)
15-08-2006, 20:40
Jasna cho***a. To może ktoś mi teraz powie po jaką cho***ę istnieje od 28 czerwca 2006 polska TibiaWiki http://pl.tibia.wikia.com ??? I po co ja tam jestem adminem, skoro ktoś już na ten pomysł wpadł???

Teraz trzeba by jakąś fuzję, czy coś.

Helixaw
15-08-2006, 20:40
ciekawe, kiedy znajdzie sie jakas pizda, ktorej bedzie przeszkadzal porzadek na tibiawiki... moze wprowadzic by kogos na wzor moderatorow, ktorzy sprawdzaliby nowe zmiany przed ich opublikowaniem i gdyby byly ok to by akceptowali je?

@edit up:
o.O lol?

MatKus
15-08-2006, 20:42
Ale moim zdaniem z tą wikipedią to nie jest dobry pomysł. Już się rzuciło tam stado noobów, które piszą dla podniety, kopiując całe teksty, nawet nic nie poprawią jak się źle skopiuje. Oczywiście są normalni, ale artykuły takie jak Amazon czy Dwarf Guard Już trzeba było poprawiać, bo wszystko było napisane ciurkiem i z okropnymi babolami
. Ja już sam napisałem Premium Account i Wyspa Edron. Może nie napisałem tam za wiele, ale na tym polega wikipedia - ktoś pisze zalążek, a ludzie powoli go rozbudowywują. Przy okazji trochę posprawdzam te nowe rzeczy na forum.

Tak. jaki zabawny tekst. Czepiasz się innych, a ciekawe, czy swoje czytałeś. Próbowałeś choćby przeczytać swój opis PACCa? Toż tam przewijania na boki a przewijania. Zaś co do samej wyspy edron... no cóż, może ktoś to kiedyś napisze ciekawiej, razem z mapką, linkami do opisów ciekawych miejsc w pobliżu itp. itd.
Po za tym dwarf guard (amazonki nie sprawdzałem) też jest nienajlepiej zrobiony technicznie. Chociażby dla tego, żen ie korzysta z szablonu. Jak to robić? Spójrz chociażby na Deer

Jasna cho***a. To może ktoś mi teraz powie po jaką cho***ę istnieje od 28 czerwca 2006 polska TibiaWiki http://pl.tibia.wikia.com (http://pl.tibia.wikia.com/) ??? I po co ja tam jestem adminem, skoro ktoś już na ten pomysł wpadł???

Teraz trzeba by jakąś fuzję, czy coś.
No patrz. Tyle czasu istnieje to, a ma 58 haseł, a nasza istnieje dni kilka, a ma już ponad 300. Po za tym idę o zakład, że naszą odwiedziło tylko dzisiaj więcej osób, niż twoją od początku. Najwyraźniej nieodpowiednie osoby za to się zabrały :P

ciekawe, kiedy znajdzie sie jakas pizda, ktorej bedzie przeszkadzal porzadek na tibiawiki... moze wprowadzic by kogos na wzor moderatorow, ktorzy sprawdzaliby nowe zmiany przed ich opublikowaniem i gdyby byly ok to by akceptowali je?
Zawsze można przywrócić poprzednią (lub dowolną wcześniejszą) wersję :)

Vanhelsen
15-08-2006, 20:55
@MatKus: widze, że zupdateowano forum pod 3.6. Chyba przydał by się jakiś którki tutek w niusie na temat nowych bajerów np: "multi cytowania" itd ;)
np: http://www.vbulletin.com/forum/showthread.php?t=186803 w wersji przetłumaczonej bądz nie :P
aVe

Jacko
15-08-2006, 21:05
Kozak, coś podobnego do erigowego wiki, ale polska wersja też by się przydała.

Haha nie ma jak narazie bananów, ani kobiet bezobyczajowych, można bluzgać bez cenzury do woli ;P

Quezacoatl
15-08-2006, 21:12
Aha...
Więc teraz zamiast pisać noobkom i newbie "rtfm" czy też "szukaj" bedziecie ich odsyłać do TibiaWiki. Kolejny element do nadzorowania, tak jakby na stronie czy forum tych informacji nie było. Ale dobra, żeby nie było że się czepiam.

Wald_Kerius
15-08-2006, 21:31
moze wprowadzic by kogos na wzor moderatorow, ktorzy sprawdzaliby nowe zmiany przed ich opublikowaniem

O ile wiem już coś podobnego istnieje.

zbluszcz (były rechta)
15-08-2006, 21:34
No patrz. Tyle czasu istnieje to, a ma 58 haseł, a nasza istnieje dni kilka, a ma już ponad 300. Po za tym idę o zakład, że naszą odwiedziło tylko dzisiaj więcej osób, niż twoją od początku. Najwyraźniej nieodpowiednie osoby za to się zabrały

Z tego co pamiętam to 53 :) . Nieodpowiednie osoby to zapoczątkowały i musiałem wiele rzeczy naprawiać. Problem w tym, że nasze 30 z tych 53 haseł ma raczej wyższy poziom merytoryczny niż znakomita większość tego co wy tam macie. Wy macie prawie 400 haseł, bo rozreklamowaliście to na stronie głównej Tibia.pl, a nie dlatego, że nasze TibiaWiki robią lamerzy. Wątpie, żeby udało się jakoś pogodzić te 2 encyklopedie. Może przeniesiemy artykuły do was, może nie. W każdym razie w ramach innych wikii i tak będę miał robotę.

Sory za wybuch w poprzednim poście, ale tak jakoś to wyszło.

PS. Nie zrobiliście wikipedii (jak to napisano w newsie), tylko jakiś siostrzany projekt (wikię albo coś)

PS2. Mogliście chociaż spojrzeć, czy już taki specyfik jak wikia dotycząca Tibii nie istnieje. Teraz masz babo placek.

PS3. Bone - Kość. Nie ma zastosowania. Praktycznie jest to śmieć. I to ma byc poziom encyklopedii?? :)

MatKus
15-08-2006, 21:53
PS2. Mogliście chociaż spojrzeć, czy już taki specyfik jak wikia dotycząca Tibii nie istnieje. Teraz masz babo placek.
W googlach znalazłem chyba 6 czy 7 (mówię o polskojęzycznych). Z jedną nawet o ile pamiętam połączyliśmy siły, chociaż czy na pewno, to nie wiem, bo nie chce mi się sprawdzać, czy tamten user przeniósł hasła swoje.
PS3. I to ma byc poziom encyklopedii?? :)Bez wątpienia wiki wymaga sporo pracy. Eriga wiki potrzebowała około 2 lat, żeby stać się pożądną encyklopedią. Jeszcze rok temu, czyli jakieś półtora roku po założeniu, było tam niemało "baboli". Ale jeśli dużo osób będzie chciało to współtworzyć, to pewnie prędzej czy później dorobimy się naprawdę sensownego poziomu.

Rascal Alton
15-08-2006, 22:23
No, No widze że co raz to lepsze pomysly macie.

Kele
15-08-2006, 22:38
Za miesiąc dostaniemy też TibiaGG i WinTibia.pl, czyli system operacyjny z wbudowanym klientem Tibii, reklamami, automatyczną rejestracją na forum.tibia.pl. Bedzie mozna także na owym systemie robić dyskietki startowe z passami i recovery keyem. Btw. prawdą jest, że juz powstaje TibiaPlFox?

Jak tak dalej pójdzie to ten powyższy żart, może przestać być żartem. Ale Tibia.pl jest aktualnie najbardziej wybajerowanym fansitem.

zbluszcz (były rechta)
15-08-2006, 22:51
W googlach znalazłem chyba 6 czy 7 (mówię o polskojęzycznych).
Jak się patrzy na googlach, to wyskakują tysiące stron, w których raz było słowo Tibia, czy coś podobnego.

Rzecz ma się inaczej. Już istnieją 3 encyklopedie o Tibii, które są "Powered by MediaWiki". Polska (53 hasła), portugalsko-brazylijska (chyba 7 haseł), angielsko-amerykańska (1 hasło). Jeśli ma się zamiar znaleźć poważne opracowania tibijskie (czyli organizowane przez MediaWiki) patrzy się tu: http://pl.wikia.com/wiki/Lista_Wikii. W ten sposób, nie wiadomo po co, istnieją 2 encyklopedie polskojęzyczne napędzane przez jedną Fundację (a tak btw: TibiaWiki, chodzi mi o tibia.erig.net, nie współpracuje z MediaWiki). Pytanie brzmi: po co te dwie wikie?

Z deczka nieelegancko to wygląda, bo teraz 90% internautów, kiedy wejdzie na http://pl.tibia.wikia.com powie: "ale z nich lamery, podrabiają TibiaWiki wspierane przez tibia.pl". I to dlatego, że my nie mieliśmy odpowiedniej reklamy, którą wy dysponowaliście od samego początku.

Co do przeniesienia artów. Prawdopodobnie i tak ktoś zrobi to za nas (twórców pierwszej TibiaWiki). Szkoda tylko stanowisk adminów :] .

W ogóle... dlaczego wasze TibiaWiki ma angielski interfejs? Trzeba wam jeszcze doświadczenia (ewentualnie czasu) (albo ja czegoś nie wiem - bardziej prawdopodobne).

MatKus
15-08-2006, 23:07
Nasza strona też nie współpracuje jakoś oficjalnie z MediaWiki. Na całe szczęście skrypt ten został udostępniony na zasadach GPL i każdy zgodnie z tą licencją może skorzystać z jego dobrodziejstw.
Mówiąc o 6 czy 7 stronach miałem na myśli tylko strony działające na zasadach WikiWikiWeb.
Z deczka nieelegancko to wygląda, bo teraz 90% internautów, kiedy wejdzie na http://pl.tibia.wikia.com powie: "ale z nich lamery, podrabiają TibiaWiki wspierane przez tibia.pl". I to dlatego, że my nie mieliśmy odpowiedniej reklamy, którą wy dysponowaliście od samego początku.
Mylisz się. Jeśli sprawdzisz daty utworzenia artykułów zobaczysz, że przed pojawieniem się newsa powstało ponad 300 artykułów napisanych głównie przed modków i ludzi z naszego supportu. Owszem bez tibia.pl nie było by tych ludzi, ale kto tobie broni przejść się po szkole czy pogadać ze znajomymi i poprosić ich o pomoc.? Ba. Mogłeś nawet zebrać ekipę korzystając z naszego forum. Zapewniam cię, że jeśli byś do tego odpowiednio podszedł, nie było by z naszej strony problemów. A na tą reklamę, którą teraz dysponujemy dla naszego projektu, też musieliśmy ciężko zapracować. Nawet nie wiesz, ile w przeszłości mieliśmy przejść z innymi stronami. Ale jakoś daliśmy sobie radę, choć naprawdę nie było łatwo przebić się. Nie zabraniamy przecież nikomu innemu spróbować. Ba, w przeciwieństwie do innych istniejących stron z naszej "młodości", nierzadko pomagamy konkurencji, jeśli tylko widzimy, że ma ona szanse powodzenia i chcą to zrobić uczciwie.

A czemu angielski interface? Prawdę mówiąc, mamy domyślne tłumaczenie. Z braku czasu (a gdy był czas, to już chęci brakowało) nie dorobiliśmy się jeszcze lepszego. Ale zapewne zmieni się to wkrótce :)

[edit]A'propos błędu ortograficznego. No, teraz powinienem się zacząc tłumaczyć papierami na dys*.* (a mam na 3 różne), ale nie zniżę się do poziomu niektórych użyszkodników ;)
Błąd poprawionu.

bosal
15-08-2006, 23:17
53 hasla dorbe sobie ;] zawsze mozecie sie przylaczyc ;]

zbluszcz (były rechta)
15-08-2006, 23:19
kto tobie broni przejść się po szkole czy pogadać ze znajomymi i poprosić ich o pomoc (...) nierzadko pomagamy konkurencji, jeśli tylko widzimy, że ma ona szanse powodzenia

rozumiem, że według nas nasza strona ma małe szanse powodzenia. OK - według mnie również. Po szkole ciężko mi się przejść w wakacje :D . Nie wpuściliby mnie.
Znajomi albo nie grają w Tibię, albo im się nie chce :D. Ale nie piszę tu, aby się wyżalać.

Skonsultuję sprawę z pozostałymi adminami i zobaczy się, bo póki co wasza stronka to raczej zbiór nazw własnych niż encyklopedia. Ciągle pozostaje sprawa 90% internautów.

Dobra, przyjmuję, że takie jest życie (ale i tak zmarnowałem 1/2 miesiąca na rzecz bez przyszłości). Mam nadzieję coś porobić na jakiejkolwiek TibiaWiki.

(kurka! administrator Tibia.pl pisze "nieżadko"! (dla niezorientowanych powiem: chodziło o "nierzadko"). to trzeba uwiecznić.)

53 hasla dorbe sobie ;] zawsze mozecie sie przylaczyc ;]

zawsze możemy się przyłączyć, ale nie będziemy już uznawani za prekursorów i nie będziemy adminami. Rzecz jasna szaleństwem byłoby wymagać od was przyznania nam uprawnień. I co w związku z tym? Klapa.

Frenak
15-08-2006, 23:29
Hmm. Chyba jest jeden błąd. W czarach dla sorca jest czar ,,Convice Creature". A na www.tibia.pl owego czaru nie ma w czarach dla maga.

MatKus
15-08-2006, 23:34
Hmm. Chyba jest jeden błąd. W czarach dla sorca jest czar ,,Convice Creature". A na www.tibia.pl (http://www.tibia.pl) owego czaru nie ma w czarach dla maga.
Zapraszam do sprawdzenia, czy takowy czar jest (popytaj znajomych sorców) i poprawienia błędu.

zbluszcz (były rechta)
15-08-2006, 23:41
Hmm. Chyba jest jeden błąd.

Jeżeli już istnieje jakaś encyklopedia TibiaWiki, to ewentualne błędy lepiej samemu poprawiać (a ewentualnie zgłaszać) na TibiaWiki, natomiast nie pisać w tym temacie.

Quezacoatl
16-08-2006, 00:36
Och... taaak... już widzę te rzesze "inteligentnych" ludzi mających tyle do przekazania. Do poradników został wklejony świetny poradnik Shinjix'a o profesjach. Oczywiście nikt nie pomyślał, żeby najpierw sprawdzić czy przypadkiem nie zawiera on potencjalnie "niebezpiecznych" elementów (np. przeterminowanych stwierdzeń). I tak mamy już dodatek w jednym podpunkcie...

Magiem tak do 25 levela radzę siedzieć na rotach, trollach, orkach, goblinach i robic hmm’emy na dalszy exp...(jest to starsznie głupie stwierdzenie po update 7.7 gdy weszły ryrzdzki i juz na 10 levelu pierwsza ruzrdzkom powalilem kilka cyklopow)

n/c

Creghaan
16-08-2006, 00:39
Jak by ktos tam mogl strescic questy na otfity bede wdzieczny !! :D

Evil Maul
16-08-2006, 00:55
Jak by ktos tam mogl strescic questy na otfity bede wdzieczny !! :D

wystarczy wejsc na http://tibia.erig.net przetranslatowac to wrzucic na tibia wikipedia i koniec :) ot i cała historia :) co do newsa to bardzo mnie to cieszy ze jest jak by polska wersja Wikipedi Tibii tak trzymac tibia.pl :)

adams_killer
16-08-2006, 03:21
Wolałbym aby ludzie nie kopiowali ciurkiem z tibia.pl lub innych stron, tylko dodali coś od siebie, bo tekst typu:
Invisible Inkantacja Utana Vid Mana 440 Rodzaj czaru spontaniczny Cena czaru 2000 gp Kupić? kup później Minimalny poziom 35 Wymaga nie wymaga premium account ani promocji Dostępny dla Druid, Sorcerer, Paladin Opis czaru Stajesz sie niewidzialny dla potworów. Jednak są takie które cię widzą.

wygląda całkowicie nieczytelnie. Najlepiej skorzystać z "<br />", żeby zacząć od nowego wiersza i zawsze dodać od siebie jakiś komentaż odnośnie działania czaru, itp.

PeTeRsOn
16-08-2006, 07:48
Tibia pl sie posatarała :) Wikipedia tibijska moim zdaniem strzal w dyche :)) Nom i nowe funkcje na forum GRATZ :)

Kele
16-08-2006, 09:07
Zapomniałem dodać w pierwszym poście. Imho tylko ludzie z Tibia.pl support powinni redagować artykuły. Takto zrobi sobie jakiś pierwszy lepszy czubek konto i wszystko poprzerabia. A takowych na naszym forum mamy w kij i jeszcze troszkę...

kostooch
16-08-2006, 09:25
Po co robic cos co juz istnieje?
A co do tego ze to jest po polsku to wlasnie moim zdaniem zle ...
Poniewaz zaduzo ludzi gra w tibie bez znajomosci jezyka angielskiego co psuje cala atmosfere gry.Jak ja np. pytam sie kogos kiedy zejdze z expowiska a on mi napisze pl? to juz taki kolo niepowinien grac w tibie moim zdaniem ...

Nothing more to add...

bosal
16-08-2006, 09:56
Zapomniałem dodać w pierwszym poście. Imho tylko ludzie z Tibia.pl support powinni redagować artykuły. Takto zrobi sobie jakiś pierwszy lepszy czubek konto i wszystko poprzerabia. A takowych na naszym forum mamy w kij i jeszcze troszkę...

mam nadzieje ze nie na erig.net to dziala tak samo jest na wikipedia.pl, wlasnie w tym rzecz aby kazdy mogl to moderowac

Pirate Cutthroats
16-08-2006, 10:30
określe to jednym słowem: REWELACJA :)

Xenteks
16-08-2006, 10:45
Spoko pomysl wielkie gratz dla tiba.pl :cup: :crusader:

Pablosso
16-08-2006, 10:58
Prawda jest taka, że dziś żadna nowa strona o Tibii, czegokolwiek by nie wymyśliła, nie ma wręcz żadnych szans się jakoś wybić. Tibia.pl ma już tysiące użytkowników chętnych do pomocy (i ciągle ich przybywa). Piszą artykuły właśnie tutaj. Wy macie szybko nowe potworki, bo macie użytkowników w grupie Tibia.pl Support. Oni to robią, bo chcą, żeby ich nick znalazł się na znanej każdemu tibia.pl, a nie na jakiejś drugorzędnej stronce. A właśnie ta drugorzędna strona, dzięki tym użytkownikom mogłaby się jakoś wybić. Przypuszczam, że ta wiki wypełni się w zawrotnym tempie, właśnie dzięki temu fenomenowi użytkowników.

Mogłeś nawet zebrać ekipę korzystając z naszego forum.
O ile modek nie skasuje wcześniej tematu.
Zapewniam cię, że jeśli byś do tego odpowiednio podszedł, nie było by z naszej strony problemów. A na tą reklamę, którą teraz dysponujemy dla naszego projektu, też musieliśmy ciężko zapracować. Nawet nie wiesz, ile w przeszłości mieliśmy przejść z innymi stronami. Ale jakoś daliśmy sobie radę, choć naprawdę nie było łatwo przebić się.
Tu przyznaję rację. Przecież zanim przyszli użytkownicy musieliście się dużo napracować, ale szybko ich nabyliście. Kiedy zakładaliście stronę nie było w zasadzie żadnego zdecydowanego lidera w tej tematyce (w Polsce), dzięki temu było wam o wiele łatwiej. Teraz już wy jesteście tym liderem i inna strona przez to nie może się już wybić.
Nie zabraniamy przecież nikomu innemu spróbować. Ba, w przeciwieństwie do innych istniejących stron z naszej "młodości", nierzadko pomagamy konkurencji, jeśli tylko widzimy, że ma ona szanse powodzenia i chcą to zrobić uczciwie.
Rozumiem, że tą pomocą jest pozwolenie na link do strony w podpisie na forum i ewentualnie w zapomnianym dziale "Linki". No cóż, zawsze coś.

Sam zresztą popełniam ten błąd (?) pisząc do tibia.pl Wiki. Robię to choć nikt mnie do tego nie zmusza, a z drugiej strony ten cały "fenomen" Tibia.pl, jakoś nakazuje mi to w duchu. Mam własną stronę, która gdzieś tam sobie siedzi w otchłani internetu, z ilością 10 wizyt i dwóch postów na forum dziennie. I zamiast właśnie nią jakoś rozwijać, wolę pisać tu, bo sam ulegam temu fenomenowi.

I na koniec jeszcze taki mój artykuł (naszukałem się troszkę jego fotki :p):
Stephan Börzsönyi

zbluszcz (były rechta)
16-08-2006, 11:50
określe to jednym słowem: REWELACJA :)

określę to innym słowem: PERFIDIA (wyrafinowana przebiegłość, przewrotność, chytrość - za słownikiem PWN)

Polinik
16-08-2006, 11:50
Tu przyznaję rację. Przecież zanim przyszli użytkownicy musieliście się dużo napracować, ale szybko ich nabyliście. Kiedy zakładaliście stronę nie było w zasadzie żadnego zdecydowanego lidera w tej tematyce (w Polsce), dzięki temu było wam o wiele łatwiej. Teraz już wy jesteście tym liderem i inna strona przez to nie może się już wybić.

A tibia.gery.pl? Oni byli liderem.
A co liderowania Tibia.pl: Chyba każdy serwis dąży do takiej pozycji.
Czy wg Ciebie Tibia.pl powinna teraz się specjalnie "okroić", żeby ją stracić i dać szansę innym serwisom? Chyba żartujesz.
Druga sprawa: czy to źle, że Tibia.pl się rozwija i oferuje coraz to nowe usługi?

Arathorn
16-08-2006, 11:51
Podobnie jest na erigu ;). Quest spoiling sam w sobie nie narusza tibia rules. A pozatym tutaj nikt sobie nie zepsuje zabawy - nie chcesz znać rozwiązania questu, nie klikaj na "pokaż" :).

A tak ogólnie dobrze, że nareszcie TibiaWiki ujrzała światło dziennie :) (choć nie jestem do końca przekonany co do pozwolenia każdemu dowolnie edytować materiały - trzeba będzie co jakiś przywracać starszą wersję danego artykułu, bo jakiemuś noobowi będzie się nudziło).

@Down
Założyłeś kiedyś o tym topic, a ja Cię ostrzegłem, że czeka Cię mocna konkurencja :P.

Niestety opcja 'pokaż ' została wrzucona tylko przy paru questach w większości zaraz po kliknięciu na nazwę jest od razu całą droga :)

Azenus
16-08-2006, 12:20
http://wiki.hunted.pl/index.php/Zbieranie_Platinum_coins

Żałosne... Może dla jakiegoś początkującego "rookstayera" sie przyda. Ale w wikipedii jako poradnik jest żałosne 8o

bosal
16-08-2006, 12:36
Niestety opcja 'pokaż ' została wrzucona tylko przy paru questach w większości zaraz po kliknięciu na nazwę jest od razu całą droga :)

bo to trzeba samemu zrobic, wez zobacz jak prawidlowo jest zrobiony quest z opcja pokaz i zobacz sobie edytuj, to samo zrob po kliknieciu na pokaz tez zobacz sobie edytuj i juz wyszstko wiadomo

Torch Quest

Pablosso
16-08-2006, 13:03
A tibia.gery.pl? Oni byli liderem.
A co liderowania Tibia.pl: Chyba każdy serwis dąży do takiej pozycji.
Czy wg Ciebie Tibia.pl powinna teraz się specjalnie "okroić", żeby ją stracić i dać szansę innym serwisom? Chyba żartujesz.
Druga sprawa: czy to źle, że Tibia.pl się rozwija i oferuje coraz to nowe usługi?
Co prawda 3 lata temu, to ja miałem 10 latek i nie chcę podważać słów Polina. Wydaje mi się jednak, że wtedy gery było płatne, więc nie wiem czy mogły być takim pewnym liderem.

W każdym razie nie mam nic przeciwko dążeniu do doskonałości i rozwojowi Tibia.pl, jak i każdej innej strony. Szkoda mi tylko takich osób, które cztery razy bardziej się napracowały i nie osiągnęły tego co Tibia.pl. Większość użytkowników wybrałałby i tak tę stronę, a jak pisałem - bez użytkowników każda strona jest niczym. W sumie to nie ma w tym nic złego, więc musimy się już chyba z tym pogodzić.
Btw. Dla popularności to się nawet zezwoli na potępiany przez lata QS.

MatKus
16-08-2006, 15:30
Co prawda 3 lata temu, to ja miałem 10 latek i nie chcę podważać słów Polina. Wydaje mi się jednak, że wtedy gery było płatne, więc nie wiem czy mogły być takim pewnym liderem. Było darmowe, a naszą stronę uważano za "złą" z założenia :P
W każdym razie nie mam nic przeciwko dążeniu do doskonałości i rozwojowi Tibia.pl, jak i każdej innej strony. Szkoda mi tylko takich osób, które cztery razy bardziej się napracowały i nie osiągnęły tego co Tibia.pl.Nie wiesz, co mówisz. Cy według ciebie te wszystkie teksty pojawiły się same? Raz jeszcze przypominam, mieliśmy ponad 300 haseł w chwili publicznego otwarcia strony! Nie wspominając już o tym, że na tych pomocników też trzeba sobie zasłużyć.
Większość użytkowników wybrałałby i tak tę stronę, a jak pisałem - bez użytkowników każda strona jest niczym. W sumie to nie ma w tym nic złego, więc musimy się już chyba z tym pogodzić.Oczywiście, strona jest niczym bez uzytkowników, ale żeby ci użytkownicy przyszli, trzeba sobie na to zapracować. Proponuję siąść do PHP stworzyć stronę, wklepać wszystkie te potworki itemy i wszystko inne, co wazne. Potem znaleść sponsora. W sumie jeśli uda ci się to zrobić, to naprawdę gratulacje.

A co do wspierania innych stron - nie, nie ograniczamy się wyłącznie do linka w podpiszie i w linkach. Gdy my tworzyliśmy stronę, chciano nas pozwać do sondu za skopiowanie danych z tibia.gery.pl (choć tłumaczyliśmy sami z tibia.de i paru innych stron). Wielokrotnie dostałem jednak PW z pytaniem, czy może ktoś na swoją stronę skopiować nasze informacje, i nigdy nie zabroniłem. Oczywiście nie mogę pozwolić na zamieszczenie poradników pisanych przez uzytkowników, bo nie ja mam do nie prawa autorskie, ale wiele innych elementów - nie ma sprawy. Oczywiście nie za darmo, zawsze wymagamy jakiejś informacji, skąd te info pochodzą, ale na początek na stronę to i tak wielkie ułatwienie w stosunku do tego, co my mieliśmy na początku.

Jarassimus
16-08-2006, 15:41
Mogę wtrącić...

Przepraszam, ale czy tam do działu "wiki.hunted.pl (http://forum.tibia.pl/forumdisplay.php?f=156)" tutejszego forum ktokolwiek zagląda? Bo tak mi się wydaje, że zajmujecie się dywagacjami na tematy niezbyt istotne, podczas gdy jest pewien problem, który opisałem w tamtym dziale. A, moim zdaniem, jest to o wiele poważniejszy problem od tego, który właśnie omawiacie. ;-)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Harven
16-08-2006, 15:43
Dla popularności to się nawet zezwoli na potępiany przez lata QS.

Wyjdź chłopcze jak Ci się coś niepodoba, i przy okazj przeczytaj sobie co to jest QS...

Pablosso
16-08-2006, 18:50
A co do wspierania innych stron - nie, nie ograniczamy się wyłącznie do linka w podpiszie i w linkach. Gdy my tworzyliśmy stronę, chciano nas pozwać do sondu za skopiowanie danych z tibia.gery.pl (choć tłumaczyliśmy sami z tibia.de i paru innych stron). Wielokrotnie dostałem jednak PW z pytaniem, czy może ktoś na swoją stronę skopiować nasze informacje, i nigdy nie zabroniłem. Oczywiście nie mogę pozwolić na zamieszczenie poradników pisanych przez uzytkowników, bo nie ja mam do nie prawa autorskie, ale wiele innych elementów - nie ma sprawy. Oczywiście nie za darmo, zawsze wymagamy jakiejś informacji, skąd te info pochodzą, ale na początek na stronę to i tak wielkie ułatwienie w stosunku do tego, co my mieliśmy na początku.
Tylko nie widzę dużego sensu kopiowania tych samych informacji, które można znaleźć tu. Taką stronę będzie chyba odwiedzać jeszcze mniej osób, bo nie znajdą na niej nic nowego.

Rozumiem, że na początku nie było łatwo i musieliście się nieźle namęczyć, ale dziś ktoś mógłby wykonać taką samą pracę i nie osiągnie tego co Wy. Niestety inne strony już w zasadzie straciły szansę. Oczywiście nie obwiniam Was za to, tylko wyrażam swoje zdanie, a w zasadzie smutek.
Podsumowując: tematyka Tibii jest już tak oklepana, że zbytnio nie opłaca się robić o niej nowych stron.

Wyjdź chłopcze jak Ci się coś niepodoba, i przy okazj przeczytaj sobie co to jest QS...
Dzięki za radę, ale nie skorzystam. A niby czym wg Ciebie są gotowe mapki z rozwiązaniami questów? Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie wcześniejszy stosunek do questów tibia.pl i to, że jest Supported Fansite.

9213094
16-08-2006, 19:02
Wiele osob gada i jest napisane w dodatkach na tej stronie, ze morzna robic Outfifta z jakichs żeczy, npa bat wing . Ale pytanie: JAK??X( :( bo ja nie wiem slyszalem ze trzeba zdobyc komplet jakichs dodatkow i.... dalej niew wiem morze mi to ktos wytlumaczyc i na moje gg? oto i ono:4717073 prosze powiedzcie mi jak robic te Outfify!!!

Jarassimus
16-08-2006, 19:32
Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie wcześniejszy stosunek do questów tibia.pl i to, że jest Supported Fansite.Nie przesadzaj, strona www.erig.net (http://www.erig.net/) jest także "supported fansite", a jednak w swojej TibiaWiki (http://tibia.erig.net/) także ma quest spoiling (nawiasem mówiąc, my teraz wszystko, jak widzę, zrzynamy od nich ;-).

EDIT:
Moje wątpliwości dotyczące tego zrzynania przedstawiam tutaj. I znowu: hello hello! Nie śpijcie tam! Może od czasu do czasu ktoś by tam zajrzał? ;-)

Polinik
16-08-2006, 20:45
Rozumiem, że na początku nie było łatwo i musieliście się nieźle namęczyć, ale dziś ktoś mógłby wykonać taką samą pracę i nie osiągnie tego co Wy. Niestety inne strony już w zasadzie straciły szansę. Oczywiście nie obwiniam Was za to (...)

I co w związku z tym proponujesz?
Auto-da-fé ekipy Tibia.pl, kasację działów czy może jeszcze coś innego?

Pablosso
16-08-2006, 21:45
I co w związku z tym proponujesz?
Auto-da-fé ekipy Tibia.pl, kasację działów czy może jeszcze coś innego?
Nic nie proponuję, tylko wyrażam swoje zdanie na temat szans innych stron.

zbluszcz (były rechta)
16-08-2006, 22:39
A, moim zdaniem, jest to o wiele poważniejszy problem od tego, który właśnie omawiacie. ;-)

Twoim zdaniem...

eerion
17-08-2006, 01:21
dobry pomysł - złe wykonanie
Masa nupków dorwała się teraz do tibiiwiki tworząc artykuły na miarę takiego
http://wiki.hunted.pl/index.php/Doll
O tych co zrzynają regułki i robią na mase nic nie mówię - przynjamniej robią coś co wygląda porządnie i zawiera informacje
ale to co robi większość...
to aż szkoda gadać...

Matiz
17-08-2006, 10:41
@Up

zrzynaja z tibia.erig.net naprzyklad ? :S A moim zdaniem dobry pomysl tylko bedzie to samo co na tibia.erig.net tylko przetlumaczone na polski.

Polinik
17-08-2006, 11:58
zrzynaja z tibia.erig.net naprzyklad ? :S A moim zdaniem dobry pomysl tylko bedzie to samo co na tibia.erig.net tylko przetlumaczone na polski.
To przysiądź, przetłumacz i dodaj do TibiaWiki. Samo się nie zrobi. Chyba, że Twoje gadanie to zwykłe "weźmy się i zróbcie"?

Lady Magnolia
17-08-2006, 19:48
Pomysł mi się podoba, to może być dla mnie pomocne ;) ale zobaczymy jak będzie z wykonaniem.
Co do kopiowania haseł z innych stron: to mi się nie podoba, lepiej stworzyć coś oryginalnego ;)

Morgaroth
18-08-2006, 08:55
Może by zrobić dział postacie ? Np. można by opisać swoją postać , kim się jest w hierarchii serwera , lub opisać w stylu Rpg. Co o tym sądzicie ? Żeby nie było spamu to postać powinna mieć z 20 lvl :P

Pirate Cutthroats
18-08-2006, 10:54
dobry pomysł - złe wykonanie
Masa nupków dorwała się teraz do tibiiwiki tworząc artykuły na miarę takiego
http://wiki.hunted.pl/index.php/Doll
O tych co zrzynają regułki i robią na mase nic nie mówię - przynjamniej robią coś co wygląda porządnie i zawiera informacje
ale to co robi większość...
to aż szkoda gadać...

tak to już jest chamstwo i żenua ;/
ale ja na przykład dałem tam swoje 4 "poprwaki" i wydaje mi się że są dobre ;]
jak na razie nikt ich nie kasował

mazgier
18-08-2006, 15:31
Czy mi się wydaje czy ktoś paskudnie namieszał na stronie wikipedii?
Wygląda to na wyjątkowo chamski dowcip... :(

pogols
18-08-2006, 15:41
Kurde załanczam TibieWiki a tam zamiazt normalnej strony pojawiają się gejowskie galerie......

MatKus
18-08-2006, 15:45
Już poprawiłem.
Jak widać, niektórzy koniecznie chcą swoje zainteresowania rozpowszechniać gdzie tylko mogą.

Duch Guardi
18-08-2006, 16:30
To chyba jakiś głupi kawał, ale podczas otwierania strony wyskakuje mi zdjęcie z jakąś baba
Edit :Już wszystko wróciło do normy

templeoflight
18-08-2006, 18:54
Taaak, tyle że wszystko co jest na tej elo encyklopedii jest już na waszej stronce, po co to powielać? Żeby było że coś robicie? :S Aha, i te masowe spoilerowanie questow na tej encyklopedii też jest super ;]

bosal
19-08-2006, 13:22
niestety wikipdia jest nastawiona na inteligencje i czyciwosc ;/ jak widzicie cos takiego to przywracajcie dawna postac

Dragu
19-08-2006, 14:42
http://wiki.hunted.pl/index.php/Dark_Armor_Quest

BoOOOOm owned

Chycel
19-08-2006, 20:45
A mi sie troszke nie podoba... mianowicie nasza kochana tibia.pl SUPPORTED FUNSITE tworzy Tibia Wiki w ktorym jest zakladka quest... zaraz zaraz to qs... skasujecie czy nie?

edit@

http://wiki.hunted.pl/wiki/Bear_Room_Quest/Spoiler oO i to nasz kochany bosal tworzy skroty na questy... niezle niezle... zeby nie bylo... mozna ctrl+r?

bosal
19-08-2006, 20:48
a widziales ze na tibia.pl tez jest zakladka quest?

tam jest tak samo, jesli klikniesz zepsujesz sobie zabawe, ale coz erig.net tez jest supported i ma dokladnie to samo to czemu my mamy byc gorsi ?

Chycel
19-08-2006, 20:55
Kolego, widze ze nawet nie jestes obeznany w menu tibia.pl
Otoz, questy ktore sa wprowadzone w szakladce na glonej stonie tibia.pl nie mowia jak dokladnie wykonac quest <tu mowie o pokazanej drodze, potrzebnych narzedziach> http://www.tibia.pl/quests.php look and comment...

jestem dalej za ctrl+r
wiecej argumentow

bosal
19-08-2006, 20:56
kolego, jestem obeznany bo jestem adminem ;]. zauwaz ze na wiki tez masz opisane lekko, i bez spoilingu, dopiero jak klikniesz aby ci calosc pokazalo dostajesz pelne informacje.

Chycel
19-08-2006, 21:00
kolego drogi :> lecz samo zawarcie na sronie info jak quest wykonac jest qs.
a tak off top@ mam zlamana reke, bede pisac bez duzych liter...;p
ja jednak bym proponowal wykasowac zakladke Quests- zeby przyzwoicie bylo... bo co to za wykonywanie questa jesli siedzi tam okolo 100 osob, wszystko wybite, zadna zabawa :<

bosal
19-08-2006, 21:02
zakladka jest za pozwoleniem CipSoftu, specjalnie sie o to pytalismy. Informacje zawarte byly sprawdzane i sa przez CipSoft. Wiec jak najbardziej jest to na miejscu.

Chycel
19-08-2006, 21:07
oO nie zeby ktos sie obrazil... all going to be lame? :< a moge sie zapytac CS czy bylo wydane takie zezwolenie? bo jakby niebylo(?! jak to sie pisze!?) to ciekawie niebedzie... acha i jeszcze jedno- mi sie wydaje czy ta sama ekipa operuje tibia.xx.pl i tibia.pl... bo jakies podobne avki maja wszyscy... etykietka tibia.pl anty qs an anty cheat sajt... juz sam nie wiem co o tym myslec...

bosal
19-08-2006, 21:23
z tibia.xx.pl nie mamy nic wspolnego, a CS mozesz sie zapytac. pozdrawiam

Chycel
19-08-2006, 22:21
czy oby napewno? mhmm... logo tibia.xx.pl <innaczej org.pl> ma tego samego <doslownie> smoczka co jeden z modkow tutaj ;] a dokladniej "cien" tegoz smoka, pozdrawiam bosal ;] musze przyznac narazie najmilsza konwersacja na tym forum :>

Rothes
19-08-2006, 22:43
To ja może jeszcze jako tutor wtrące moje "3 gp" - quest spoiling nie jest zabroniony. Jedyne na co CipSoft nie zezwala to spoilowanie questów na Help Channel - w każdym innym miejscu jest to w pełni legalne.

Pozdrawiam
Rothes

MatKus
20-08-2006, 16:10
czy oby napewno? mhmm... logo tibia.xx.pl <innaczej org.pl> ma tego samego <doslownie> smoczka co jeden z modkow tutaj ;] a dokladniej "cien" tegoz smoka, pozdrawiam bosal ;] musze przyznac narazie najmilsza konwersacja na tym forum :>
Zgaduję, że tym modkiem jest admin, czyli ja ;)
Otóż an moim avatarze widać przelatującego na tle księżyca niebieskiego smoka. Niestety nie wiem, kto jest autorem tego obrazka, ale powiem, że uzywałem go jako avatar jakiś rok, może więcej zanim na org.pl smoka sobie na logo wybrali. A po za tym nie wiem, czy zwróciłeś uwagę, ale smok to dość częsty motyw. I zapewniam cię, że choć nie ma między nami złych stosunków, to ani na tibia.pl nie pracuje nikt z tibia.org.pl, ani odwrotnie. Czy na wiki ktoś z org.pl pisze, tego nie wiem, nie sprawdzam przecież wszystkich użytkowników ;)

I na tym proponuję zakończyć offtopic.

Wracając do tematu - nigdzie nie jest zakazane podpowiadanie w questach. Wiedząc, że w wiki i tak tego na 100% nie unikniemy, postanowiliśmy rozwiązać to tak, żeby dać ludziom wybór, czy chcą zobaczyć pełną informację, czy tylko skrótową. To chyba najrozsądniejsze rozwiązanie moim zdaniem.

PeTeRsOn
20-08-2006, 20:51
A moze mi ktos wytlumaczyc co w tej chwili jest na stronie ?? ;] prosze spojrzec ;]

Crova33
20-08-2006, 21:28
A moze mi ktos wytlumaczyc co w tej chwili jest na stronie ?? ;] prosze spojrzec ;]
chodzi Ci o to zdiecie co bylo jakis czas temu???
ale dzis okolo godziny 21 na stronie encyklopedii, gdy sie kliklo na cokolwiek w menu wyswietlalo sie pewno niemoralne zdiecie...

Chycel
21-08-2006, 15:43
pacc sprzedawany na tibia.org.pl ma zwiazek z wami... jest tam text gwarantowane przez tibia.pl i tibia.org.pl

teraz czekam na szok... matkus umiem wylapywac szczegoly ;] a moze tp nasz pan paccman ;]

Level
21-08-2006, 18:54
chodzi Ci o to zdiecie co bylo jakis czas temu???
ale dzis okolo godziny 21 na stronie encyklopedii, gdy sie kliklo na cokolwiek w menu wyswietlalo sie pewno niemoralne zdiecie...

Dalej pozostaje pytanie co to ma znaczyć?! X( . blee ochydaX(

Szymex
22-08-2006, 12:56
Chciałbym napisać, ze ktoś zamieścił ochydne zdjecie jak sie wpisze ferumbras.
X(

Ta wikipedia to wielki niewypał, pełno jakiś zdjeć pornograficznych.

Xetasi
23-08-2006, 23:44
Ełek całkeim fajne

Harven
24-08-2006, 16:06
Chciałbym napisać, ze ktoś zamieścił ochydne zdjecie jak sie wpisze ferumbras.
X(
Ta wikipedia to wielki niewypał, pełno jakiś zdjeć pornograficznych.

Dalej pozostaje pytanie co to ma znaczyć?! X( . blee ochydaX(

A czytaliście wogóle definicje wikipedii? to nie my wstawiamy te zdjęcia tylko głupie, zboczone dzieciaki którym się nudzi i potrzebują podniety. I tu nasuwa sie moje pytanie: czy mozna banować na tibia wiki?

Szymex
25-08-2006, 17:17
Uważam, że każdy nowy temat powinien być sprawdzony przez kogoś.

pkowalcz
04-09-2006, 16:44
To ja tak troszkę nie na temat...
Jeśli chcę np. stworzyć opis nowego NPC, to od czego powinienem zacząć? Kiedy jestem na stronie z listą NPC'ków i klikam "edytuj", to nie wyświetla mi się lista z linkami do poszczególnych artykułów, tylko coś na kształt niepełnego szablonu:

{{Infobox_SprzedawcaJpg{{if|test={{{1|}}}|then=/{{{1}}}}}|GetValue={{{GetValue|}}}|
| name = Hardek (Hardek.jpg)
| opis = KUPUJE różne przedmioty których nie można sprzedać u innych NPC w Thais
| sell = NIC
{Infobox_towar{{if|test={{{1|}}}|then=/{{{1}}}}}|GetValue={{{GetValue|}}}|
|name =
|cena =
|}}
| buy =
{Infobox_towar{{if|test={{{1|}}}|then=/{{{1}}}}}|GetValue={{{GetValue|}}}|
|name = Brass helmet
|cena = 30
|}}
|}
Nasuwa się pytanie, co powinienem zrobić, by powstał link do artykułu o NPC, którego jeszcze tam NIE MA, żebym mógł w ten link wejść i tego NPC opisać. Bardzo proszę o odpowiedź.
pkowalcz

bosal
04-09-2006, 17:23
wchodzuisz w takiego linka: http://wiki.hunted.pl/wiki/nowy npc gdzie nowy npc to jego imie. i potem wklejasz np. taki szablon:

{{Infobox_SprzedawcaJpg{{if|test={{{1|}}}|then=/{{{1}}}}}|GetValue={{{GetValue|}}}|
| name = Sam
| opis = Najstarszy Tibijski [[NPC]]. Znajduje się w [[Thais]]. Kupuje oraz sprzedaje broń i pancerze. Jego umiejętności są znane w całym tibijskim świecie. Jako najstarszy kowal wyrobił sobie dobrą opinie u innych. Zawsze chętny do porozmawiania i handlu. Lubi grzane, krasnoludzkie piwo. Nie lubi, gdy ktoś mu brudzi posadzke. Znane są plotki o jego miłości do [[Hanna|Hanny]], która prowadzi sklep jubilerski w [[Thais]]...
[[Sam]] w młodości dużo podróżował. Miał wtedy swój ulubiony [[Backpack|plecak]]. Zawsze podróżował tylko z nim. Niestety, w czasie odwrotu z [[Forteca Orków|fortecy orków]] zgubił go! Bardzo chciałby go odzyskać. Ludzie mówią, że jest w stanie dać za ten plecak swój najwiekszy skarb!
| sell =
{{Infobox_towar{{if|test={{{1|}}}|then=/{{{1}}}}}|GetValue={{{GetValue|}}}|
|name = Mace
|cena = 90
|}}
|name = Battle Hammer
|cena = 350
|}}
|name = Hand Axe
|cena = 8
|}}
|name = Axe
|cena = 20
|}}
|name = Dagger
|cena = 5
|}}
|name = Rapier
|cena = 15
|}}
|name = Sabre
|cena = 35
|}}
|name = Sword
|cena = 85
|}}
|name = Spear
|cena = 10
|}}
|name = Leather Armor
|cena = 35
|}}
|name = Chain Armor
|cena = 200
|}}
|name = Brass Armor
|cena = 350
|}}
|name = Wooden Shield
|cena = 15
|}}
|name = Steel Shield
|cena = 240
|}}
|name = Leather Helmet
|cena = 12
|}}
|name = Chain Helmet
|cena = 52
|}}
|name = Chain Legs
|cena = 80
|}}
| buy =
|name = Mace
|cena = 30
|}}
|name = Battle Hammer
|cena = 120
|}}
|name = Hand Axe
|cena = 4
|}}
|name = Axe
|cena = 7
|}}
|name = Battle Axe
|cena = 80
|}}
|name = Halberd
|cena = 400
|}}
|name = Rapier
|cena = 5
|}}
|name = Sabre
|cena = 12
|}}
|name = Sword
|cena = 25
|}}
|name = Two Handed Sword
|cena = 450
|}}
|name = Spear
|cena = 3
|}}
|name = Leather Armor
|cena = 12
|}}
|name = Chain Armor
|cena = 70
|}}
|name = Plate Armor
|cena = 400
|}}
|name = Magic Plate Armor
|cena = 6400
|}}
|name = Wooden Shield
|cena = 5
|}}
|name = Steel Shield
|cena = 80
|}}
|name = Battle Shield
|cena = 95
|}}
|name = Leather Helmet
|cena = 4
|}}
|name = Chain Helmet
|cena = 17
|}}
|name = Chain Legs
|cena = 25
|}}
|}}

i sobie go edytujesz, zobacz jak tam jest zrobione.

pkowalcz
06-09-2006, 15:52
Dzięki za pomoc, bosal, zadziałało :)

Majines
06-09-2006, 18:31
Ktos sie bawi na wiki i glupstw nawpisywal... Btw. Fajnie, ze jest cos takiego po polsku, dobry pomysl.

Edus
20-09-2006, 00:56
Zdajemy sobie sprawe z tego ze dodawanie co dzien czegos nowego jest nie latwe.

Ale moze trzeba jednak pomyslec zeby dodawac poniewaz to bedzie przyciagalo co raz wiecej fanow

Jak wiemy Tibia.pl posiada jush ich sporo jednak nic nie szkodzi jak by dodawac cos ciekawszego i pilnowac forum aby ludzie nie nabijali noobowskich postow poniewaz tylko robia spam postow najczesciej o tym o czym jak by poszukali to napewno znalezli by na ten temat odpowiedz

Jezeli nie dajecie sobie rady chetnie przyjme prace moderatora

Btw. W jaki sposob mozna dostac moderatora ?
bardzo bym prosil o odp na priv

z gory danke