zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Sprzęt do kompa

Nikt9
22-08-2006, 16:35
Mam zamiar kupić nowy komputer tylko, że raczej się na nich nie znam a chciałbym, żeby był dobry do gier. Czy możecie podać sprzęt jaki mi doradzacie i ceny maxymalne za poszczególny sprzęt żeby był dobry do gier?
Mam do wydania 3,500 zł.

Pingwin
22-08-2006, 16:52
Witam!
Pierwsze proste pytanie - z monitorem czy bez? Jezeli z to LCD czy CRT? Oczywiscie chodzi mi czy ta kasa 3,5k zl to na kompa z minitem czy bez... I wtedy mozemy porozmawiac o sprzecie...

I jeszcze jedno pytanko - AMD czy Intel? nVidia czy ATI? :>

Pozdro
Pingwin

Vanhelsen
22-08-2006, 17:23
http://forum.tibia.pl/showpost.php?p=948679&postcount=29
A za taką kasę na pewno się złoży cos mocnego do grania :)

Nikt9
22-08-2006, 17:51
Hm, bez monitora,bez drukarki etc. A kasy na tego kompa mam gdzieś 3000 zł- 3500 zł...
@Wieszok
Ale karta graficzna nie musi chodzić pod jeszcze nowszego Dirta... Najwyżej najnowsze gierki nie będą chodzić a i tak nie gram we wszytskie :p

emilok
22-08-2006, 18:19
Za 3 i pół kafla to spokojnie na c2d coś się złoży. Wpadne tu później jak pobrykam po sklepikach.

Nikt9
02-09-2006, 10:34
Hm, to może znajdzie się ktoś jeszcze kto by mi mógł polecić jakąś sieć sklepów lub wyrazić swoje zdanie czy warto do komputera głównie do gier kupować dwurdzeniowego procesora...

PharadoX
02-09-2006, 11:14
http://tweak.pl/forum/index.php?showforum=59

To pytanie najlepiej tam zadać. ;)

Cafe
02-09-2006, 12:23
Hm, to może znajdzie się ktoś jeszcze kto by mi mógł polecić jakąś sieć sklepów lub wyrazić swoje zdanie czy warto do komputera głównie do gier kupować dwurdzeniowego procesora...

Dwurdzeniowe nie są złe, jesli to nie sa jakies Pentiumy D itp Ale gydby był na twoim miejscu i mial tyle kasy na nowy komputer. Kupilbym jakis naprawde mocny procek jedno rdzeniowy. Zaraz cos ci poskładam za 3,5tys, tylko pytanie, razem z obudowa i zasilaczem ?

Ale karta graficzna nie musi chodzić pod jeszcze nowszego Dirta... Najwyżej najnowsze gierki nie będą chodzić a i tak nie gram we wszytskie

I za niedlugo bedziesz zalowal, ze kupiles taki wypas komputer, a o nowych grach bedziesz mogl zapomniec. No ale twoj wybór.

Dobra, zaraz dam cos innego

@emilok
A co za problem przelozyc napedy z starego pc ?
Chyba ze autor tematu ma jakies stare napedy x8...
i apropo ceny, sa to czesci w komputronika, i wiadomo ze tam zawsze bedzie drozej.
No ale ok, to zaraz cos zloze, lepszego.

emilok
02-09-2006, 14:33
Trochę żeś przesadził, procek + mobo 2000 zł.....
To już lepiej kupić c2d e6300 i ASUS P5W DH Deluxe. Taniej o kilk stówek a wydajnością zmiata tego atlona.
To samo tyczy się grafiki, 1600 to już przeżytek, nawet ati z niego zrezygnowało i produkuje teraz tylko 1650.
cyk (http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/stolarczyk/x1650/3dm05.png)
x1650pro od szafira można kupić za 480 zł.
Za 600 zł można na allegro już 7600 gt nVidii wyturlać.
A jeszcze wart uwagi jest radaosław x1300xt dostępny za 380 zł który ustępuje 1650 tylko o kilkanaście procent wydajności, ale podkręca się wyśmienicie do takiego poziomy że przebija starszego brata.
cyk (http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/stolarczyk/x1650/oc.png)
W ogóle polecam przeczytanie tego (http://pclab.pl/art21816-1.html) artykułu
Ram proponuje 2x 512 z racji dual channelu.
Gdzie zasilacz? nadędy?

Mój typ :
CPU : Intel Core 2 Duo E6300 750zł
Chłodziwo : Arctic Cooling Freezer 7 Pro 70zł
MoBo : ASUS P5W DH Deluxe 800zł
GPU : Sapphire Radeon X1300XT (512MB, 128-bit, PCI-E) 395,00zł
RAM : GeIL Dual 2x 512MB DDR2 533 MHz 450zł
HDD : Samsung SpinPoint P120S 200 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ) 250zł
Zasilacz : Topower 400 P5 U12 OEM 190zł
DVD jakieś ~~150zł
Obudowa jakiś chieftec dragon ~~200zł
Razem ~~3200 a zestwik uciągnie wszystkie obecne gry na poziomie medium-high.
Jak chcesz koniecznie wydać 3 i pół koła to możesz np wziąść cuit mocniejsze: procek, grafikę; lub więcej ramu.

Vanhelsen
02-09-2006, 15:45
http://img482.imageshack.us/img482/1182/kompuaj6.gif

Przykładowy zestaw, który sam osobiście mam zamiar zebrać, ale to swoją drogą.
Elementy oznaczone pentagramem są opcjonalne (tzn, wybierz co ci się bardziej podoba, nie zmuszam do konkretnej obudowy, onkretnego dysku itd) W spisie nie ma napędu 3,5" bo: a) tego i tak się już nie używa b) możesz wymontować ze starego kompa ;)
Brak tutaj też DVD/CD etc, ponieważ a) możesz wymontować ze starego ompa ;) b) nie wiem, czy potrzebna ci nagrywara DVD itd itp i takie tam, jak chcesz nowe, dolicz ~200zł.
Kolejne dodatkowe koszta:
grill (aka: radiator + wentylator) na procka, czyli ~70zł, choć można też mieć za 30zł miedziane jak się nie mylę.
dodatkowy wentylator (dla chętnych podkręcana itd itp) albo nawet i dwa! O! (~25-50zł / szt)
Pasta termoprzewodząca, gdy chcemy załatwić sobie nowy grill, koszt koło 19zł
Inne duperelki dla moddingu, w stylu okno, świecidełka, neoniki, i inne códy, miódy i oprzeszki...Ogólnie polecam wpakować się na stronę komputronika, odpalić konfigurator i tam się bawić w kolejności (najpierw procesor, potem reszta) Konfigurator sam wyłapie kompatybilne elementy a restę usunie z listy.

p.s.
Czytaj komentarze do towarów! ;)

p.s.s.
ogólnie wszytko tutaj możesz zmienć na to, co bardziej ci pasuje :P to jest tylko mój typ, a dodatkowo, chętnie wysłucham uwag co to w/w zestawu ;)

Nikt9
02-09-2006, 18:45
@Cafe
Tak, ale mam na wydanie 2,500 do 3000 zł Obudowa jakaś srebrno-czarna :P ale po co ja to pisze? Sam nie wiem...

Ombre
02-09-2006, 19:01
Emilok- Bardzo dobry zestaw, tylko bierz mocniejsza grafe, np. 7600gt.

Cafe
02-09-2006, 19:06
@Nikt9
No, to skoro do 3tys to by było mniej wiecej tak

AMD Athlon 64 3500+ BOX (Socket AM2) Orleans 390zł
Asus M2N-E nForce 570 Ultra 385zł
Corsair Value Select DDR2 2x 512MB 667MHz 476zł
Maxtor DiamondMax 10 250 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) 327zł
Cooler Master Cavalier 3 Black 270zł
Zasilacz Topower TOP-588 P6 450W 391zł
Sapphire Radeon X1300XT (512MB, 128-bit, PCI-E) + 395zł
------------
2634zł~

Nie doliczylem napedu i chłodzenia ale jakies 300zł spokojnie ci na to wystarczy i juz masz 3tys. Zestaw ktory podalem był skladany konfiguratorem z komputronika, a tam ceny zawsze sa wieksze, wiec licze ze jesli bys troche poszukal, to bys zaoszczedził, i mogł jeszcze bardziej wzmocnic swoj komputer.

Klimmek
03-09-2006, 01:24
Zestaw ktory podalem był skladany konfiguratorem z komputronika, a tam ceny zawsze sa wieksze, wiec licze ze jesli bys troche poszukal, to bys zaoszczedził, i mogł jeszcze bardziej wzmocnic swoj komputer.
Ta, a w większości tanich sklepów towaru albo nie ma, albo ociągają się z wysyłką aż idzie się zajebać przy czekaniu.
A poza tym po wyjsciu c2d sporo rzeczy potaniało w komputroniku więc nie jest źle.

Żyłka
03-09-2006, 02:11
jesli chce dobry procesor do grania, lepiej inwestowac w czestotliwosc taktowania procesora czy w cache? a moze jeszcze w cos innego?;s

Klimmek
03-09-2006, 02:22
Najlepiej w to i to. ;]

Żyłka
03-09-2006, 02:52
hmm tyle to ja sam wiem ale nie mam nieograniczonych funduszy na taki procesor a wiec albo to albo to

henry[tm]
03-09-2006, 03:04
za 3500 PLN, to ty kupisz kompa, że Ci każda gra pójdzie :p

więc nie mart sie, pojdziesz do jakiegos sklepu komputerowego i ci cos polecą dobrego ;D

pozdrawiam :p

Żyłka
03-09-2006, 03:42
http://i88.photobucket.com/albums/k173/Zyla8/konf.jpg

czy taka konfiguracja bylaby w miare dobrym wyborem?

Cafe
03-09-2006, 10:00
Intel Pentium D to najmniej wydajny* dwurdzeniowiec z Intelów. I wzialbym jakis inny HDD, cos z Seagate czy MAxtora.

*Co nie oznaca ze jest slabszy, ale lepiej brac cos z Intelów Duo

Nadrill
03-09-2006, 10:27
Zdjęcie

czy taka konfiguracja bylaby w miare dobrym wyborem?

Nie. Czemu? Seria D Intela nie jest za dobra. O wiele lepszym wyborem są Athlony.
Aha, nie bierz za żadne skarby obudów z zasilaczami. Nadają się zwykle do wyrzucenia.
Proszę, oto mój zestaw. Sam mam baaardzo podobny i sprawuje się bardzo dobrze.
http://img169.imageshack.us/img169/3051/kompcu7.th.png (http://img169.imageshack.us/my.php?image=kompcu7.png)

Żyłka
03-09-2006, 14:57
tez zdawalo mi sie ze seria D intelow nie jest za dobra, bo ta ich niska cena o czyms swiadczy, dzieki za odpowiedz, jak bede mial jeszcze jakies watpliwosci to napisze, mam nadzieje ze bedziecie tak samo konkretni. aaa, i co sadzicie o p4?

Vanhelsen
03-09-2006, 15:32
tez zdawalo mi sie ze seria D intelow nie jest za dobra, bo ta ich niska cena o czyms swiadczy, dzieki za odpowiedz, jak bede mial jeszcze jakies watpliwosci to napisze, mam nadzieje ze bedziecie tak samo konkretni. aaa, i co sadzicie o p4?Cena nie powinna być wyznacznikiem dobre/złe... Jak powszechnie wiadomo, produceńci się specjalizują w tworzeniu jednego procesora i sprzedawaniu go w 300 rozmaitych wersjach z przestawionym taktowaniem... To nam daje, że taki Procek 1000+ za ~200zł i Procek Mega-Hiper-Ultra 10'000+++ za ~1'200zł to są te same cacka z innym taktowaniem.
Osobiście nie jestem przeciw seri D. Mój sąsiad ma tn sam procesor, co w moim przykładzie, bezproblemowo podkręcony do 3.0, dalej nie kręci bo nie potrzeba i woli nie ryzykować zbędnie.

emilok
03-09-2006, 15:41
Nie. Czemu? Seria D Intela nie jest za dobra. O wiele lepszym wyborem są Athlony.
Aha, nie bierz za żadne skarby obudów z zasilaczami. Nadają się zwykle do wyrzucenia.

Intele De były bardzo opłacalne do wyjścia c2d, są one o wiele tańsze niż odpowiedniki dwu rdzeniówek u amd a przewyższały go osiągami w niektórych programach. O niechęci do niego zadecydowała nieudana wcześniejsza polityka intela 'net-burst'. Najtańszy intel D 805 był kultowy za sprawą swojej fenomenalnej podkręcalności. Cyk. (http://pclab.pl/art19380-1.html)

Z drugim zdaniem zgadzam się w 90%, są producenci markowych obudów którzy wstawiają tam porządny sprzęt, ale do 500 zł naprawdę takich ze świecą szukać.
tez zdawalo mi sie ze seria D intelow nie jest za dobra, bo ta ich niska cena o czyms swiadczy, dzieki za odpowiedz, jak bede mial jeszcze jakies watpliwosci to napisze, mam nadzieje ze bedziecie tak samo konkretni. aaa, i co sadzicie o p4?
Intel byćmoże zastosował politkę dumpingową w stosunku do cen pentiumów d.
Pentium 4 = net burst = wysokie zegary niska sprawność za sprawą miernego Instructions Per Cycle = wysoki Thermal Design Power = wielkie ilości wydalanego ciepła.
W objaśnieniu nazw i skrótów pomoże angielska wiki.

Żyłka
03-09-2006, 15:41
Cena nie powinna być wyznacznikiem dobre/złe...

dla mnie nie jest ale to troche dziwne kiedy procesor amd athlon z taktowaniem 2ghz i cache l2 1mb ma taka sama cene jak intel d z taktowaniem 3ghz i cache 4mb

http://s88.photobucket.com/albums/k173/Zyla8/konf2.jpg

a co o tym sadzicie?

emilok
03-09-2006, 15:50
Płyta głowna opata na czipsecie VIA nie wróży niczego dobrego. Lepiej rozglądnąć się za czymś na nForce5.

Klimmek
03-09-2006, 16:01
Zamiast tego zasilacza 330W proponowałbym jakiś 400W. Tagan może zostać.

Cafe
03-09-2006, 16:29
Zmienilbym jeszcze karte graficzna.

Żyłka
03-09-2006, 16:36
o lol cos mi sie pomylilo ze wzialem do konfiguratora karte 128mb ;s

Nikt9
03-09-2006, 16:39
Tak, zależy mi też aby komp był też cichy...

Cafe
03-09-2006, 16:46
@Nikt9
To sobie dokupisz mate wygluszajaca i wyklejisz nia wnetrze komputera...

Nadrill
03-09-2006, 19:13
dla mnie nie jest ale to troche dziwne kiedy procesor amd athlon z taktowaniem 2ghz i cache l2 1mb ma taka sama cene jak intel d z taktowaniem 3ghz i cache 4mb

Dziwne dla osób, które czytają te wszystkie reklamówki z MediaMarktu, gdzie piszą "Dwurdzeniowiec - 2 Procesory! 5,6 Ghz!!!!!!!! Taniocha człowieku! Leć zanim kupią!" Taka prawda - ludzie patrzą tylko na ilość megaherców, nawet się z nim nie zapoznając. Sprzedawca nie może się mylić!

Zdjęcie
a co o tym sadzicie?

Be. Za tyle możesz spokojnie kupić C2D, który jest wydajnieszy od Athlona X2.

Zamiast tego zasilacza 330W proponowałbym jakiś 400W. Tagan może zostać.

Jeśli ma się trochę więcej kasy - czemu nie, ale jeśli trzeba się liczyć z kasą, wystarczy. Taki komputer za wiele nie ciągnie...

Tak, zależy mi też aby komp był też cichy...

Dlatego weź kartę pasywną, którą podałem w mojej propozycji. W nich nie znajdziesz wiatraczków, przypomina to malutkie 'kaloryferki'. Karty te są bardzo ciepłe(50 stopi to norma, ale spalenie grozi przy 90 wzwyż), ale są absolutnie bezgłośne.

Intele De były bardzo opłacalne do wyjścia c2d, są one o wiele tańsze niż odpowiedniki dwu rdzeniówek u amd a przewyższały go osiągami w niektórych programach.

Niektórych. :) Ale panowie prosili o komputer DO GIER, a do nich IMO bardziej pasują Athlony, bo są wprost stworzone do gier, i całkiem nieźle się kręcą.

O niechęci do niego zadecydowała nieudana wcześniejsza polityka intela 'net-burst'. Najtańszy intel D 805 był kultowy za sprawą swojej fenomenalnej podkręcalności. Cyk. (http://pclab.pl/art19380-1.html)

Znam, znam. Słyszałem już nieraz o cudownych podkręceniach zegara o 1 ghz, ale zwykle niewiele zwiększała się wydajność.

Z drugim zdaniem zgadzam się w 90%, są producenci markowych obudów którzy wstawiają tam porządny sprzęt, ale do 500 zł naprawdę takich ze świecą szukać.

Kupowanie obudów za 500 zł z niezłym zasilaczem to kompletny idiotyzm, bo wtedy głównie płacimy za przekozacką obudowę lub gadżety w stylu pokazywania temperatury. Po co to robić, jeśli można kupić za 130 zł ładną obudowę i 130 za dobry zasilacz? A za te 250 zł można kupić gry lub akcesoria.

Intel byćmoże zastosował politkę dumpingową w stosunku do cen pentiumów d.
Pentium 4 = net burst = wysokie zegary niska sprawność za sprawą miernego Instructions Per Cycle = wysoki Thermal Design Power = wielkie ilości wydalanego ciepła.
W objaśnieniu nazw i skrótów pomoże angielska wiki.

No właśnie...

Nikt9
03-09-2006, 19:36
Tak, ale w twoim zestawie niepotrzebny Systemik operacyjny juz mam 1 i mi wystarczy(XP)

Nadrill
03-09-2006, 19:40
Tak, ale w twoim zestawie niepotrzebny Systemik operacyjny juz mam 1 i mi wystarczy(XP)

Przypomnę, że jeden system na jedno stanowsko, inaczej łamiesz prawo.

Vanhelsen
03-09-2006, 20:19
Przypomnę, że jeden system na jedno stanowsko, inaczej łamiesz prawo.Jeśli chodzi o użytek biurowy jak się nie mylę, do użytku domowego to nie obowiązuje, tak samo jak neostrada. Sam, u siebie możesz podłączyć nawei i 40 kompów, ale gdy podłączysz 41 który będzie po za twoim domem (np, kolega zza ściany) to jusz jest łamanie regulaminu neostrady)

P.S.
Win Media Center?! Jezu... ja tego za nic nie polecił bym do grania... XP Pro i tyle..., albo poczekać na hardcoreową Viste :>

@down: fragment o Viscie miał lekko zalatywać ironią ;)

Cafe
03-09-2006, 20:23
Wieszok, tyle ze gdy wyjdzie Vista to i nowy dx 10.0, a poki co wychodzi na to ze wiekoszosc kart graficznych ma nie wspolpracowac niby z najnowszym dx, czyli jesli masz viste to stare gry bye. bye, a jesli win pro to nowe gry bye bye. Chyba ze cos sie zmieniło. (oby..)

Żyłka
03-09-2006, 23:22
a wiec, jesli chce komputer glownie do grania, lepiej zdecydowac sie na c2d czy athlona?

Vanhelsen
03-09-2006, 23:34
Ja bym osobiście polecił Pentiuma D 805, z powodu, jak można wyżej przeczytać, da się go podkręcić bez problemu do 3,6, a jak się zabawimy w zakup mocnego chłodzenia (np: woda) to i nawet uda się 4,0 wycisnąc, ale nawet 3,6 za 450zł to ciekawa oferta ;) c2d jak się nie mylę, są stosunkowo nowe, więc i ceny są wysokie :|

Żyłka
04-09-2006, 00:03
z kreceniem procesorow mam problemy ;s swojego celerona z trudnosciami podkrecilem "az" o 90mhz

Vanhelsen
04-09-2006, 08:11
bo nie kazdy procesor da sie latwo krencic...

Thero
04-09-2006, 12:27
Radzę umiarkowanie podchodzić do pomysłu o zrobieniu z 2,66GHz na 4,0GHz. To poroniony pomysł ;).

EDIT: Najlepiej podkręca się AMD Althony, jeżeli dokonasz dobrego wyboru przy zakupie możesz zwiększyć wydajność procesora o kilkanaście %, a to już czad, podobnie z Semrponami.

Nikt9
04-09-2006, 13:02
Tia, a można by prosić by ktoś podawał pełne nazwy tych polecanych produktów lub też ich zdjęcia? Bo jak pisałem wcześniej jestem zupełnie lewy z komputerami.

Żyłka
04-09-2006, 13:07
o wlasnie, napisz ktore athlony sie dobrze kreci i czy trzeba dokupywac jakies dodatkowe chlodzenie zeby sie nie zjaral itd

Nadrill
04-09-2006, 13:16
Ja do podkręcania jestem sceptycznie nastawiony. Jasne, karty i procesory można nieźle podkręcić zwiększając ich moc od kilku do kilkudziesięciu procent, ale do tego trzeba mieć dodatkowe chłodzenie, mocne zasilanie, podzespoły, które opłaca się podkręcać oraz umiejętności. Bez tego w parę sekund możesz uszkodzić lub zepsuć którąś część. Po prostu osoby nie znające się na overclockingu niech tego nie robią. Aha, przy podkręceniu części tracisz gwarancję. Sklepy raczej tego nie sprawdzają, ale trochę głupio by było świecić oczami, kiedy sprzedawcy to udowodnią...

Nikt9
04-09-2006, 13:20
Tak, Nadril ja się na tym nie znam więc raczej nic z tego abym sam podkręcał coś w komputerze...

Thero
04-09-2006, 13:47
o wlasnie, napisz ktore athlony sie dobrze kreci i czy trzeba dokupywac jakies dodatkowe chlodzenie zeby sie nie zjaral itd
Kup sobie nowe CDA, tam jest z grubsza o tym napisane.

@Topic
Zdecydowana większość sklepów nie przyjmie reklamacji o sprzęcie, który podkręcaliście. Oni mają swoje sposoby jak to sprawdzić. Bez opanowania i choćby podstawowej wiedzy można sobie na razie odpuścić overclocking.

Vanhelsen
04-09-2006, 14:04
Ja do podkręcania jestem sceptycznie nastawiony. Jasne, karty i procesory można nieźle podkręcić zwiększając ich moc od kilku do kilkudziesięciu procent, ale do tego trzeba mieć dodatkowe chłodzenie, mocne zasilanie, podzespoły, które opłaca się podkręcać oraz umiejętności. Bez tego w parę sekund możesz uszkodzić lub zepsuć którąś część. Po prostu osoby nie znające się na overclockingu niech tego nie robią. Aha, przy podkręceniu części tracisz gwarancję. Sklepy raczej tego nie sprawdzają, ale trochę głupio by było świecić oczami, kiedy sprzedawcy to udowodnią...Eine, ten wynalazek intela podkręcono z 2,66 do 3,5 przy podstawowym zasilaniu i podstawowym (boxowym) wiatraczku, więc tak źle z ciepłem i zasilaniem nie jest

A co do trudności z podkręcaniem, teraz ogranicza się to tylko do kliknięcia jednego guziczka w odpowiednim programie i tyle :>
P.S.
Raczej jest trudno, albo i niemożliwe udodownienie, że procesor był krencony, no bo jak?

emilok
04-09-2006, 14:08
@Topic
Zdecydowana większość sklepów nie przyjmie reklamacji o sprzęcie, który podkręcaliście. Oni mają swoje sposoby jak to sprawdzić. Bez opanowania i choćby podstawowej wiedzy można sobie na razie odpuścić overclocking.
Z tym się nie zgodzę, nie sądzę aby 'zdecydowana większość' odrzucała przetaktowane produkty. Zawsze można iść z metodą na głupa 'panie, działał komp i nie działa, napraw pan'. Wiadomo są sklepy które sprawdzą biosik takiej przetaktowanej do sfajczenia karcioszki i wywnioskują 'cóż, my dawaliśmy gwarancję że ta karta ma działać z zegarami 400/800. To że przy 450/900 się sfajczyła to nam to lotto', jednak większość sklepów/serwisów robi tak : przyjmują sprzęt, opisują co nie działa, do pudła i do producenta z notką że do wymiany w ramach gwarancji i dostają nówkę.

Co do wiedzy o o/c: sam posiadałem zerową, weekend spędzony na takich portalach jak PcLab.pl, Tweak.pl (FrazPc.pl), In4.pl, EGielda.com.pl sprawiły, że wiedziałem o niej wystarczająco abym pokusił się o daleko idące przetaktowania mojego blaszaka.
P.S.
Raczej jest trudno, albo i niemożliwe udodownienie, że procesor był krencony, no bo jak?
Jeśli oddasz z cała budą to nic trudnego, starczy odczytać ostatnie ustawienia biosa.

Thero
05-09-2006, 19:00
Co myślicie o tej konfiguracji?

http://img501.imageshack.us/img501/8059/beztytuu2oy1.jpg

emilok
05-09-2006, 21:22
Nie widzę zasilacza.......

Thero
06-09-2006, 09:13
Nie widzę zasilacza.......

W temcie zasilaczy jestem zupełnie zielony, więc darowałem sobie. Polecisz mi jakiś?

emilok
06-09-2006, 09:23
www.zenfist.pl

Sklep internetowy+forum zajmujące się głównie zasilaczami.

Edit, nie wiem czemu, ale nie mogę znaleść tego a64 x2 4000 am2 w komputroniku, podałbyś link do niego?

Edit2, za lepszą grafiką bym się rozglądnął. Coś al'a r0xorski gf 7600gs zalman lub któraś z tych (http://pclab.pl/art21816-5.html) karcioszek (jednak nie znalazłem ich jeszcze w żadnym cenniku dla białych ludzi :D)

Edit3, płytę bym taka (http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=29400) wziął, 5 dyszek na piwo a SLI jest nieopłacalne dla kart ze środkowej półki. Poza tym bardziej ufam msi niż abitowi.

Edit4 (strasznie ważne), weź wymień obudowę na coś normalnego, chyba że to na MUS musi być. Na Allegro są fajniuśkie chieftec Dragon za ~200 zł.

Matek
06-09-2006, 10:12
Ok, panowie.

Od jakiegoś czasu składam sobie kompa. Dotychczas zakupiłem dysk twardy (250GB) oraz kilka śmieci. Chce wymienić procka na coś lepsiejszego. Zastanawiałem się czy warto zakupić sobie jakiegos 64bitowego? jak tak - jakiego? I jaka plyta glowna do niego?

Potem RAMy: czy oplaca mi sie kupowac DDR2? Czy moge zostac przy 1GB DDR? Jak wymiana - ponownie, jakie kosci?

narazie tyle, zdaje sie na wasza znajomosc, poniewaz ja stoje ze znajomosci sprzetu jakest dwa lata w tyl.

emilok
06-09-2006, 10:26
Więc tak, masz obecny komputer który chcesz sprzedać i kupić nowy ze wszystkim za wyjątkiem hdd (bo już masz).
Jeśli tak, to podaj granicę cenową. Tak 64b się do visty przydadzą.
DDR2 jeśli chcesz coś na AM2/c2d kupować. Jedynki to już praktycznie tylko s 939 lub intel D pozostał.

Matek
06-09-2006, 10:38
Okolo 1000 zl za procka, plyte i pamiec. Chyba dosc?

emilok
06-09-2006, 11:58
Czyli karte graficzną będziesz miał ze starego kompa.
Obawaim się że jest ona na złączu AGP które jest wypierane przez (podobno) szybsze łącze pci-express.
Z płyt które obsługują AGP i są w miarę nowę przychodzą mi tylko ASROCKI.
Na s 939 są także płyty które mają wyłącznie złącze AGP, tak samo pod Pentiuma D także są.
Pod AM2, intel c2d są tylko pci-e jednak asrock produkuje płyty które mają dwa rodzaje złącza.

Podaj kartę grafiki, na jakim złączy będzie.

Matek
06-09-2006, 12:11
Readon 9200, chyba 4x

Vanhelsen
06-09-2006, 13:08
Co do pamięci, skupić się na DDR2'kach i jak 1gb to w kościach 2x
512Mb, ponoć lepsza wydajność niż 1 kość 1gb. Jeśli chodzi o markę, to z tego co pamiętam, Patrioty są godne polecenia

emilok
06-09-2006, 13:14
Hmmmm, pamiętaj, że komputer działa z taką prędkością jak jego najwolniejszy element.

Procesor Athlon A64 3000+ (http://www.allegro.pl/item125700175_amd_athlon_3000_s939_venice_oem_od_h erkulesa_.html) 210
Płyta główna ASRock Dual Sata II (http://www.allegro.pl/item124355210_asrock_939dualsataii_super_oferta_od _herkulesa.html) 240
Pamięć Patrioty 2x512 cl 2,5 (http://www.allegro.pl/item125508653_pdp_patriot_1gb_ddr_400_kh_dual_cl_2 _5_2_x_512mb_.html) 460

Razem daje koło 900 zł. Pomysł tego zestawu opiera się na przekonaniu że za jakiś czas wymienisz kartę graficzną ponieważ obecna czasu swojej świetności ma już za sobą.
Oczywiście trzeba doliczyć zasilacz to zestawu, ale do 100 zł jest pełno pozycji odpowiednich dla takiego zestawu.
Podaj jeszcze obecną konfigurację, bo nie wiadomo w ogóle czy przesiadka ma sens (dużego skoku jakości w grach 3d nie będzie, w programach tak, ale w aplikacjach 3d niebardzo).

Matek
06-09-2006, 14:01
Oczywiście trzeba doliczyć zasilacz to zestawu, ale do 100 zł jest pełno pozycji odpowiednich dla takiego zestawu.

Zasilacz mam na szczescie. Karte grafiki tez wymienie, ale dopiero pod koniec roku. A komp w miare nowy nowy musze miec teraz. Stary konfig jst dwa razy wolniejszy (1.8, 512mb,)

emilok
06-09-2006, 14:41
Czyli płyta musi mieć agp (dla radka 9200) i pci-e (dla przyszłej),w takim wypadku tylko ASRock produkuje takie hybrydowe płyty. Albo też może mieć zintegrowaną grafikę i na niej będziesz jechał póki normalnej nie kupisz, to też jest jakiś pomysł. A r9200 odrazu popchnąć.
Zasilacz zasilaczowi nierówny, jest kilka firm (tracer, codagen) od których nie można się spodziewać że uciągną pożądny zestaw nawet jeśli mają naklejkę "400W!!!!!" na pudełku. Link (http://zenfist.pl/pelen.php?id=24), akapit "Moc wyjściowa zasilacza", artukuł godny przeczytania.

Coś ze zintegrowaną :
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=29014
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=28505
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21982

Razem 1050 zł, a zestawik całkiem całkiem (jak na budżet).

Thero
06-09-2006, 16:44
Edit, nie wiem czemu, ale nie mogę znaleść tego a64 x2 4000 am2 w komputroniku, podałbyś link do niego?

Widocznie ktoś już kupił, nie ma go tam.

Nikt9
28-09-2006, 23:04
Złożono mi propozycje z takimi zestawami:
ATHLON X2 3600 BOX 64 BIT AM2
ASUS M2NPV AM2 NFORCE
DDR2 512 MB PC533
160GB 7200/8MB SATA 2 SAMSUNG
GF 7300 GT 256MB LUB GF 7600 GS 256MB GIGABYTE
DVD SAMSUNG LIGHTSCRIBE
400 W TOPOWER

ALTON X2 3800 BOX 64 BIT AM2
MSI K9N NEO AM2
DDR2 1024 MB PC 667
250GB/7200/8MB SATA2 SAMSUNG
ATI X1600 PRO 512 MB ASUS
DVD SAMUSNG LIGHTSCRIBE

płyta AM2 ASUS M2N N-FORCE-570
procek AM2 ATHALON 64 3000 LUB 3800 BOX lub X2 3800
grafa GIGABYT GF 7600GS 256MB LUB 7300
HDD SATAII SEGESTE BARACUDA 160 GB ST3160812AS
RAM DDR2 2X512MB KINGSTON
nagrywarka DVD LITE-ON SHW-16HS5
zasiłka 450W -"TOPOWER"

Co o nich sądzicie?

Gewof
28-09-2006, 23:32
Za 3300zl kupilem:

AMD Athlon 64 X2 4200
2x 1Gb DDR2 667mHz
ATi Radeon 1900 GT
Zasilacz 450w
Dysk WD 300gb sata 7200
DVD z lightscrible
Plytka MSI na n-force 4

wiec porownaj sobie, zastanow sie i poszukaj lepszej propozycji.

Nadrill
29-09-2006, 07:31
Złożono mi propozycje z takimi zestawami:
ATHLON X2 3600 BOX 64 BIT AM2
ASUS M2NPV AM2 NFORCE
DDR2 512 MB PC533
160GB 7200/8MB SATA 2 SAMSUNG
GF 7300 GT 256MB LUB GF 7600 GS 256MB GIGABYTE
DVD SAMSUNG LIGHTSCRIBE
400 W TOPOWER

ALTON X2 3800 BOX 64 BIT AM2
MSI K9N NEO AM2
DDR2 1024 MB PC 667
250GB/7200/8MB SATA2 SAMSUNG
ATI X1600 PRO 512 MB ASUS
DVD SAMUSNG LIGHTSCRIBE

płyta AM2 ASUS M2N N-FORCE-570
procek AM2 ATHALON 64 3000 LUB 3800 BOX lub X2 3800
grafa GIGABYT GF 7600GS 256MB LUB 7300
HDD SATAII SEGESTE BARACUDA 160 GB ST3160812AS
RAM DDR2 2X512MB KINGSTON
nagrywarka DVD LITE-ON SHW-16HS5
zasiłka 450W -"TOPOWER"

Co o nich sądzicie?

Ekhm... Że co? Takie zestawy za... 3,300?! Niesamowite. Jak wrócę, dam ci pożądny zestaw.

NIKT9BIS
29-09-2006, 10:02
JESTEM W TEMACIE NIKT9 TE ZESTAWY WYCENIONE SĄ TAK 1700-2400ZŁ
JEŚLI MOŻESZ POMOC SZUKAMY PC NA ATHLONIE ,AM2
WIADOMO ŻE CENA GRA ROLĘ TE 3000ZŁ NIKT9 TO BYŁO NA MAX MAM
NADZIEJĘ ŻE PC BĘDZIE KOSZTOWAŁ 1700-2500ZŁ Z DODATKAMI np
KLAWIATURA ,GŁOŚNIKI
PC NIEBĘDZIE NAPEWNO PODKRĘCANY
A JAK OCENIASZ TE ZESTAWY JAKOŚCIOWO?
TEN OSTATNI NA ASUSIE M2N 570 PODOBNO SĄ Z NIĄ KŁOPOTY?
CZEKAM NA OCENY I PODPOWIEDZI --zestawy:)
1. Zlom. Omijaj plyty Asusa i MSI na NF5xx szczegolnie NF570 ze wzgledu na restarty , problemy z instalacja windowsa na dyskach sata oraz samoistnym resetowaniu sie w pracy z napedami. SN nie znasz wiec pod AM2 to:

DFI na NF4 pod AM2:
http://www.znak.pl/index.php?cid=327&scid=2411&prid=s2DFIInfinityNFUltraIIM2G

taki tekst dostałem na innym forum i czytałem jeszcze coś podobnego /ale i chwalono NF570 w innych?????

Nikt9
29-09-2006, 22:19
To jak ktoś może pomóc? Nadril miałeś coś dodać więc jak będzie pomoże ktoś?