zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Tworzenie Gier RPG

Wisniadb
27-08-2006, 17:12
Siemka...

Odrazu na wstępie mówie,że Nigdy nie zajmowałem się tworzeniem gier RPG,nie znam zadnych jezyków lub czegos takiego... typu C++ (jakis taki jezyk).
Znam angielski.

chodzi mi oto czy ktos by mi mógl napisać np. w jakich jezykach,programach sie tworzy gry RPG,oraz linki gdzie moglbym poczytac o tych jezykach lub sciagnac programy.Wiem,że uczenie sie jezyków oraz tworzenie gier trwa kilka lat lecz chciałbym sprobowac....

(Jeżeli ktoś ma problemy z moja ortografia lub z czyms innym domnie,nie nabijaj se postów wyslij mi PW...)

Dzieki z góry dla tych którzy pomoga...
Elo

Kele
27-08-2006, 17:43
Zabierz się lepiej za RPG Makera. Zanim napisałbyś grę w jakimś programie, mineło by kilkanascie miesięcy nauki programowania, a następnie tyle samo tworzenia, zakładając, że miałbyś grafików, fabułę i inne niezbędne rzeczy :)

Celoz
27-08-2006, 18:42
http://www.rpgmaker.pwii.pl/?co=download&typ=programy
rpg maker

Nikast Shynix
27-08-2006, 22:35
Mogę ci polecić książkę "Programowanie Gier. Kompendium" wydawnictwa Helion. Opisuje ona język C++ od podstaw pod kątem tworzenia wszelakich gier. Po przestudiowaniu dogłębnie tej książki (co w moim wypadku trwa od roku. Nadal trwa. I bynajmniej nie z powodu lenistwa.) będziesz mógł się zabrać za tworzenie gier. Angielski też ci się przyda. W googlach możesz znaleźć wiele stron z dokumentacjami i opisami różnych ciekawych funkcji, których próżno możnaby szukać w książce takiej jak ta powyżej. Przestudiowanie całej książki wymaga dużo pracy, potem tworzenie gry RPG jeszcze więcej, ale jest warto, zaufaj mi.

No ale z RPG Makerem też możesz się zapoznać. Chociaż ja go wyrzuciłem z dysku po dwóch dniach zabawy.

mah2002
19-09-2006, 13:37
Do tworzenia gry RPG wystarczy kartka i długopis, albo sam człowiek...

Ty zapewne chcesz stworzyć cRPG i powinieneś się tej terminologi trzymać.

Ludzie RPG na komputerach nie istnieje (fora na ktorych grane sa sesje i inne srodki przekazu to wyjątek :P)

A jak chcesz tworzyć programem to "szukaj", to nie boli.

Thero
19-09-2006, 13:55
A ten "program" to kompilator ;').

Jarus
21-09-2006, 12:06
zacznij od tego- wymyśl najpierw całys sytem gry i pograj z kolegami tak jak np D&D. Jeśli ci sie spodoba to zacznij robić tabele doswiadczenia i takie róznie pierdoły na kompie. Jak już bedziesz miał zasady spisane na kompie, zacznij to zamieniać w porgram. Ja ci polecam Basic lub Pascal jesli jesteś początkujący, jest wiele kursów w internecie ale 90% to denne gadanie, 9% z nich jest płatnych a 1% zrobi z ciebie kozaka. Basic i Pascal przydadzą ci sie nie tylko do prostych gierek :] potem zaczniesz je doceniac, Powodzenia :]