zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Tablety?

Cygann
29-08-2006, 18:56
Witam, chcialbym sie dowiedziec czegos o tabletach graficznych, miedzy innymi na jakiej zasadzie to dziala i w jakim programie, pait?:P
Czy jak sie tego uzywa to widac piksele, czy moze jakby rysowac na zwyklym papierze zwyklym olowkiem?
I oczywiscie w jakich granicach wachaja sie ceny, czym sie kierowac przy zakupie itp.
Jezeli ktos orientuje sie w temacie, bylbym wdzieczny za wszelkie odpowiedzi, z gory thx

Shanhaevel
29-08-2006, 19:29
Tablet to po prostu pióro cyfrowe. Można za jego pomocą rysować, pisać i w ogóle. Opiera się na polu dotykowym, który reaguje wyłącznie z dołączonym doń piórkiem.

Jakbyś powiedział, że w Painice rysujesz używając tabletu, toby cię śmiechem zabili. Do tabletów dołączone jest oprogramowanie graficzne, ale polecam np. PS do takich spraw.

Czy jak sie tego uzywa to widac piksele, czy moze jakby rysowac na zwyklym papierze zwyklym olowkiem?

Emmm, nie do końca rozumiem... Tablet to tylko pole dotykowe, a efekty ukazują się na monitorze. Niby niewygodne, ale da się przyzwyczaić.

Ceny- nie wiem, najtańsze chyba ok. 200 zł, najdroższe LCD- nawet chyba 10 tysięcy zł...

Czym kierować się przy zakupie- głównie marką. Polecam gorąco Wacom, nawet najtańsze tablety są bardzo dobre i do wszystkiego wystarczają (Volito 2 [mój :P], PenFriend)

Uzupełnić te informacje mogą graficy jak bryndii czy Blacko, ja od niedawna w tabletach...

@down
Wszystko zależy od programu. Jakoże Paint jest prymitywny, to nie ma antyaliasingu, czyli wygładzania krawędzi. Programy jak Photoshop czy Paint Shop Pro mają taką funkcję.

Cygann
29-08-2006, 19:43
Chodzilo mi o to ze jak np:rysujesz w zwyklym paincie to linia krzywa wyglada tam bardzo kiepsko, widac pixele(chyba), a na zwyklym papierze wyglada idealnie, nie widzialem czy tak samo wyjdzie na kompie, ale thx za szybka odpowiedz;]
PS:Bryndii mozesz tu zajrzec nie pogniewam sie;p

bryndii
29-08-2006, 20:20
hmm tak jak shan juz powiedzial paint to hmm nie dla tabletu program stworzony

po za tym mozesz nim tworzyc gładziutkie linie ale nie w PAINCIE ten program od razu wyrzuc z zasobow komputera

programy jakie polecam to photoshop i painter

tutaj daje link odsyłający do gazety DIGART są tam dosc fajnie i nawet obszernie opisane tablety i zwiazane z nimi pytania

znalazlem link

http://www.digart.pl/aktualnosci/4332/Gazeta_Digart_-_numer_2.html

no i jest jeszcze tutorial jak malowac heheheh :D
prosze TU MACIE DOSLOWNIE WSZYSTKO :D

Cygann
29-08-2006, 21:31
Ok, wielkie dzieki za wasze wypowiedzi i za linka, napewno cos tam znajde.:]

Blacko
29-08-2006, 21:38
To czy będzie widać piksele zależy od tego jaką ustawisz rozdzielczość dokumentu i na jakim przybliżeniu będziesz operował. Oprócz tego dochodzi jeszcze rozdzielczość obszaru roboczego tabletu, np Wacom Volito 2 ma 1000dpi

Descartes
30-08-2006, 21:29
Tani, zwykły tablet A4 (tzn taki pospolity z którego korzystają takie firmy jak Pentagram czy Medion) kupisz już za 120zł.
Swój kupiłem za 150, dodatkowo dostałem w zestawie malutki tablet A5 (też Mediona) ale ten już strasznie przerywa więc raczej nie jaraj się takim wątpliwym gratisem. ;)

Ale jeśli zamierzasz go wykorzystać profesjonalnie to oszczędź trochę i kup dobrego Wacoma.