Pokaż pełną wersje : Kidy zacząć nosić Aol'a
Kaper2005
01-09-2006, 11:15
Witam!
Kiedy powinno się zacząć nosić Aol'a?
Niektórzy go noszą jak mają na sobie EQ warte 50k, a niektórzy dopiero jak mają uzbrojenie warte 100k.
O jakiej łącznej wartości powinienem mieć EQ aby opłacoało się nosić Amulet of Loss?
(Przyjmujące, że amulet ten kosztuje 50k)
Zacznij nosic wtedy,kiedy koszty itekow wynosza:
helmet-50k+
armor-50k+
legs-50k+
bron-50k+
shield-50k+
PharadoX
01-09-2006, 11:23
Ja powiem tak :
Kiedy wartość przynajmniej dwóch itemów z twojego eq wyniesie "X" + wartość bp która wyniesie "Y" = 60k albo wyżej.
No chyba że nosisz p seta , bohy i 10 bp uh w bp. To wtedy raczej się nie opłaca bo mała szansa że wypadną akurat bohy.
AoLa noś jak idziesz na jakiegoś trudnego questa z kumplami, albo na hunt w którym potwory są silnijesze od ciebie. noś go jak wiesz że możesz dednąć :P
Zacznij nosić kiedy dwa itemy z twojego eq będa warte po 50k, np. g armor i d shield.
PharadoX
01-09-2006, 11:45
Zacznij nosić kiedy dwa itemy z twojego eq będa warte po 50k, np. g armor i d shield.
G-Armor na lunarze - 20k , więc nie dawał przykładów z nowych swiatów bo tam nikt aola prawie nima , dragon shield? co to za powalony świat że tak drogo chodzi :D
No wiesz , tak jak mówiłem ... to też zalerzy co nosisz w bp , jak masz aola i jesteś najtem to noś w bp GS / DL. Też zalerzy od bp uh , jak masz 100 bp uh , dostaniesz sd combo od 5 x 50 ms to możesz się z nimi pożegnać.
AoLa noś jak idziesz na jakiegoś trudnego questa z kumplami, albo na hunt w którym potwory są silnijesze od ciebie. noś go jak wiesz że możesz dednąć
Paść można zawsze , nawet pod dp.
Kaper2005
01-09-2006, 12:01
Gram na Celescie (non pvp).
Czy opłaca mi się założyć AoLa jak będę mieć na sobie Vamp Shield, BoH i Blue Robe?
Mozżesz nosić aol. jak twuj bp przekracza koszt aola.
np jak w bp. masz 15bp uh i ilkanascie mf i jakieś smieci typu ringi załuż aol.
Zamkniety w domku
01-09-2006, 12:08
Poidaj ceny tych itemow, ale wydaje mi sie, ze Celesta to stary swiat i twoje eq nie jest warte wiecej niz 70~k, wiec sie nie oplaca
Poborca_Podatkowy
01-09-2006, 12:19
Ciekawe, myślałem, że bp zawsze się traci po dedzie
(...)dragon shield? co to za powalony świat że tak drogo chodzi :D
Demon shield plx? ;>
Imho aola nalezy nosić, gdy większość twojego eq ma sporą wartość, tak od 120k. W tym wartość bp (a wartość takiego plecaka u 60 ek jest już spora~!).
Kaper2005
01-09-2006, 12:34
W bp nie mam więcej niż 10k przeważnie.
Mam zamiar kupić takie EQ: Vampire Sheild (20k), BoH (30k), B Robe (20k), Crown Legs (35k).
Kiedy zacząć nosić AoL?
Między Boh a B robe?
@edit
Dodam jeszcze że Sorcerer to "krucha" profesja
Gagagigo
01-09-2006, 13:14
noś kiedy uznasz że jest warto, ja nosilem juz dla G-arma i RH, wtedy ludzie mówili mi ze sie nieoplaca, jeśli niemasz chociaż jednego itema o wartosci większej niz AoL to raczej niema sęsu
G-Armor na lunarze - 20k , więc nie dawał przykładów z nowych swiatów bo tam nikt aola prawie nima , dragon shield? co to za powalony świat że tak drogo chodzi :D
Po pierwsze harmonia to nie nowy serwer o czym świadczą między innymi 4x 200+ lvle.
Po drugie nie dragon shield dylko demon shield. (twoje powiedzenie, szkoda, że się nie stosujesz: użyj chociarz 1% muzgu)
Po trzecie to tylko były przykłady.
@Poborca Podatkowy:
To źle myślałeś
@Kaper2005
Narazie ci się nie opyla nosić
dla twojego eq aol to bezsens
zacznijmy od tego ze generalnie nie oplaca sie ginac :) wiec staraj sie nie ginac :)
noszenia aola tylko dlatego ze masz bohy (najwartosciowszy twoj item) nie ma kompletnie sensu
przy dedzie stracisz napewno plecak i 10% szans na kazdy item z osobna
zbyt wiele razy w tibii nie padalem ale bywaly dedy i powiem ci ze tylko raz mi wypadly legsy pozostale dedy tylko plecak
majac aola bankowo przy dedzie tracisz 50k
nie majac go przy sobie masz szanse ze nie stracisz za wiele a jak juz cos stracisz to prawdopodobnie odkupisz to za te zaoszczedzone pieniadze
Można jeszcze rozważać, gdzie nosić AOL'a.
Bez AOL'a ded na PoHu czy w Cyclopolis to praktycznie 100% gwarancja, że zdąża rozkraść wszystko co z Ciebie wypadło zanim wrócisz się po zwłoki.
Z drugiej strony ded głęboko za teleportami w tombach w Ank~ gdzie ciężko spotkać kogoś innego przez cały tydzień, to gwarancja że odzyskasz to co z Ciebie spadło, a 50k za AOL'a zostaje w kieszeni. Ale jest zawsze ryzyko, że floor reset skasuje ciało razem z przedmiotami.
[QUOTE=PharadoX;967083]G-Armor na lunarze - 20k , więc nie dawał przykładów z nowych swiatów bo tam nikt aola prawie nima , dragon shield? co to za powalony świat że tak drogo chodzi :DCheba cię powaliło. Każdy się domyśli że chodzi tu o Demon Shield, a nie o Dragon.
Alanus Lutinum
22-11-2006, 13:47
Masz dobre eq (tak ok. 100k)+runy, itemy na wymianę w backpacku. A tutaj bams i jesteś dead i tracisz jakiegoś itemka (zazwyczaj) oraz wszytsko co masz w backpacku.
Pandorian technomancer
22-11-2006, 16:06
Ja knightem zaczolem nosic Aol Dopiero jak mialem : Royal Helmet, Demon Shield, BoH, DSM, GS+BS, K legsy. Generalnie oplaca sie nosic gdy grasz na PvP i masz itemy z których choć jeden znacznie przekracza wartoscia AoL, i gdy nosisz w BP runy/ringi/amulety/ itemy warte +50k.
na Non Pvp jesli huntujesz solo to oplaca sie nosic Aol tylko w takich miejscach gdzie jest duzo ludzi, lub gdy twój EQ znacznie przekracza wartos Aol. (gdy kzady z itemków w polaczemiu z BP warty jest duzo wiecej niz 50k).
Ja grajac sorcem zaczne nosic Aol dopiero jesli bede miaj jeden z nizej wymienionych itemów:
Demon helmet
MPA
golden legsy
MMS
jaki kolwiek z itemów z Anihilator Quest
jesli sorc /drut (tak mi sie zdaje ) chodz w b-robe k/p-legach dragonce i c-helmie
i dopioero jak bendziesz nosic w bp itemy ~45-XXXXXXXXXXX k wtedy noś aol
SowaBez0ka
24-11-2006, 14:24
na swoim knajcie jak mialem ~30 lvl nosilem rh g armor c legi demonke gs'a bs'a i kilka bp uh i nie nosilem aola do jakiegos ~~50lvl bo do 30 zawsze blisko byli kumple z gildi i jak cos to pobiegli ale radze ci nosic aola jak bendziesz mial eq warte +80-90 k
Ciekawe, myślałem, że bp zawsze się traci po dedzie
jak nosisz aola to cialo jest puste a aola tracisz-.-
Propan Butan
29-11-2006, 09:23
Hmm a ja uwarzam że Niewarto bo te 2 Arma wiecej za platinium amulet zawsze coś daje...
Pozatym Sorcowni nietrzeba za dobrego eq (Blue Robe,Bohy to podstawa reszta dowoli)
Ja nosze Rh, B-robe, d-shield, c-legi, boh, i bez aola biegam :) pozdrawiam i jeszcze raz dodaje NIE NOŚ AOLA :P
tomektrz
29-11-2006, 10:57
A tobie przydałoby się nosić słownik w bp...
@topic:
Ja zacznę nosić AoL, jak będę miał przynajmniej 2 itemy, które będą razem warte ponad 50k np. g armor i BoHy.
Prokocim
29-11-2006, 12:26
Ja aola zaczelem nosic dopiero jak zakupilem Demon Helmet i Golden legs .
Wczescien chodzilem juz z rh k legami bohy /stiile i Dsm-em no i f axe dl bez aola .Niedawno padlem jecze za czsu co aolo nie nosilem i ciesze sie bardzo ze go nie milem bo poszlo by 100 k w plecy tzn. blesy i aol , po deda wrucilem i zawsze jest taka szans ze mozesz wrucic a locik bedze w srodku:) pry dedzie z aolem niemas zpo co isc...
Jeżeli (Wartośc calego eq)/10 + wartosc bp > 50k , to powinienes zaczac nosic aol.
Johny Johny
29-11-2006, 17:33
Witam!
Kiedy powinno się zacząć nosić Aol'a?
Niektórzy go noszą jak mają na sobie EQ warte 50k, a niektórzy dopiero jak mają uzbrojenie warte 100k.
O jakiej łącznej wartości powinienem mieć EQ aby opłacoało się nosić Amulet of Loss?
(Przyjmujące, że amulet ten kosztuje 50k)
to zalezy od cen itemow bo ja majac NP eq na furorze g armor c legi bohy rh i demonka nie bede nisil aola ale majac takie eq na swiecie gdzie g armor nie 25k tylko 50k c legi nie 25k a 40 k bohy nie 30k a 45k rh nie 30k a ~50k i demonka 35k a nie 60k wiec jak widzisz przy takim eq na swiecie, na ktorym sa takie ceny tych itemow napewno nosilbym aola a na starych swiataach nie ma po co skoro zapewne masz w dp tyle kasy zeby w razie straty odrazu to kupic albo nieubolewac tak bardzo nad strata
kielbas16
02-12-2006, 16:06
przeciez to proste
dedne to trace plecak i prawdopodobnie 1 item z eq
jezeli plecak wart jest ponad 50k zakladam aol
jezeli posiadam w eq 2 itemy o wartosci ponad 50k kazdy zakladam aol
w innym przypadku raczej bedziemy stratni
Hmmm... Też się nad tym zastanawiałem. A jak sprawa ma się w stosunku do Paladyna? Palek też jest profesją która łatwo może zginąć. Ja moim Palkiem planuje zacząć nosić jak będę mieć optymalne EQ dla Paladyna: Crown Helmet (3k), Crown Armor (25k), Crown Legs (65k), BoH (60k). I jeszcze do tego BS w BP... :)
Używaj AoL'a jeżeli średnia z łącznej wartości twego eq przekracza 50-60k. [dolicz itemy w bp które zawsze masz przy sobie]
Oczywiście to tylko moje zdanie :>
Adow Adan
03-12-2006, 01:03
czy noszenie aol'a ma sens na non-pvp? bo nie wiem czy zacząć zbierać na niego ;/ Moje eq: r-helmet(40k) , c-armor(20k) , V-shield(32k),K-legs(32k),Boh(50k),Bright S.(20k) i jeszcze czasami nosze GS'a a niedlugo kupuje demon shield.
(..)-ceny na honerze
AoLa nosi sie gdy:
1. Wartosc EQ przekracza 200k
2. Wartosc BP przekracza 50k
Nie wiem czy odpisywałem w tym wątku ale chyban nie :D
AoL bierz se sobą wtedy kiedy wartość twojego plecaka przekracza 50k
Bo do eq to nie wiem :D
slimaczek
03-12-2006, 20:32
AoLa noś jak idziesz na jakiegoś trudnego questa z kumplami, albo na hunt w którym potwory są silnijesze od ciebie. noś go jak wiesz że możesz dednąć :P
Co za bezsens, AoLa się nosi zawsze, no chyba że chce się użyć ssa albo coś to wtedy się ma dylemat. A jak mam eq i bp warty 2k to też powinienem mieć AoLa? ;P
@topic
Ja AoLa zacząłbym nosić gdybym miał dwa itemy warte powyżej 60k i/lub bp warty conajmniej 40k. Potem jeszcze jest dylemat czy go wziąść ze sobą, bo jak się idzie w jakieś odludnione miejsce albo na hunta z zaufanymi qmplami AoLa nie trzeba brać, bo nikt nie ukradnie itemów/qmple ci wezną.
Mitthenither
05-12-2006, 13:58
Ja nosze ze sobą około 100-110k (licze razem z rzeczami w bp :P). Aola nie nosze z prostej przyczyny. Ginę tak często, że ledwo wyrabiam z zarabianiem na blessy więc noszenie aola byłoby w moim przypadku bezsensu. Pozatym zawsze może mi pomóc odzyskać ciało kolega czy coś w tym stylu. (jeszcze mi się nie zdarzyło żeby mi ktoś ukradł loota mojego :P)
Nieugiety
05-12-2006, 14:40
czy noszenie aol'a ma sens na non-pvp? bo nie wiem czy zacząć zbierać na niego ;/ Moje eq: r-helmet(40k) , c-armor(20k) , V-shield(32k),K-legs(32k),Boh(50k),Bright S.(20k) i jeszcze czasami nosze GS'a a niedlugo kupuje demon shield.
(..)-ceny na honerze
Wiesz... to zalezy od punktu widzenia, jeden powie, ze przeciez nikt Cie nie zabije i nie ma potrzeby zakupywania aola, jednakże ja twierdze, ze dla świętego spokoju moznaby wydac te 50k i kupić aola. (zawsze to pewność, ze jak Cie złapie lag to tylko 50k poleci) ;)
Raul de Bar
05-12-2006, 17:34
aola warto jest nosic jak jest możliwosc straty np. mmsa z bp, w przypadku palka/knighta. moim zdaniem, jeśli wartosc twojego eq/10 i bpka przekracza 50k, to warto.
przykład dla niekumatych.
mam : rh(35k), dsm(70k), c legs(20k), demonke(30k)i boh(35k), a do tego nosimy bp za ~30k, to:
(35+70+20+30+35)/10 +30 = 49k
wtedy (moim zdaniem) warto.
Sidena Daron
05-12-2006, 18:23
Noszę G-arma (55k), Demon shielda (55k), Rh (35k), c legi (40k), Bohy (40k), GS (20k), paltinum amulet (7k), BS w plecaku (15k), do tego bp uh, bp gfb, troche hmm, obsidian knifa itp. Wq. wielu z was (z tego co czytam) już dawno powinienem nosić Aola. Jednak nie nosze gdyż gram na non pvp (wienc PK mi nie grozi). Platinum amulet to zawsze 2arm + (co dla knighta jest dość ważne), expie w miejscach gdzie jest mało ludzi, a gdy wybieram się gdzieś gdzie jest troche bardziej tłoczno to dobieram to miejsce tak, żeby na pewno tam nie zginąć (nawet na lagu, kicku itp.). Jednak niedługo kupuje DSMa (100k~) wienc będę się musiał poważnie zastanowić czy nie kupić Aola:) Aha i jak idzemy na hunta z kolegami to po co brac Aola? Bo z wypowiedzi niektórych wnioskuję, że na wspólne hunty też opłaca się nosić. Niby po co jak i tak kumple nam oddadzą (zakladając, że cię nie okradną, ale chyba nie chodzi się z kimś niezaufanym na jakies większe hunty?)
Bugatti183
21-12-2006, 21:04
A ja mam zacząć nosić AoL ?
Eq :
Golden armor
Crown legs
Royal Helmet
Pirate Boots
Bright Sword
Vampire Shield
Platinum Amulet
Pirate BackPack
Crystal Ring
NA non pvp aol a po co ci
napisz który masz lvl i czy chodzisz na jakies trudne questy ani i takie tam.
Czy chodzisz na faraonsy, demony i takie pierdoły,
A tak wogle nie znudziło ci sie bic tylko potworki?
AOL jak masz Eq MPA G-legs Mms, ssa, stell boots, demon helmet.
40k to nie tak dużo jak nosisz 10 bp sd, 3bp explo, 3 bp hmm, 3 gfb 20 bp manasek i taki rozne to nos se aola zawsze mniejsza strata ja pierdole
Jakbym mogl miec aola bym wiedzial czy nosic czy nie
Sir Emilio
22-12-2006, 08:22
No wiesz , tak jak mówiłem ... to też zalerzy co nosisz w bp , jak masz aola i jesteś najtem to noś w bp GS / DL. Też zalerzy od bp uh , jak masz 100 bp uh , dostaniesz sd combo od 5 x 50 ms to możesz się z nimi pożegnać.
Paść można zawsze , nawet pod dp.
chodzi o demon shield a nie dragon pozatym 100 bp uh to ok. 4.5 tys. oz kto ma tyle? w pelnym eq?
71k-90k nic dodac nic ujac!
Royalkowaty
23-12-2006, 14:08
71-90k
gdyż mogą ci załóżmy wypaść c arm/b robe i bohy+bp
czyli jak 2 rzeczy przekroczo wartość 50k kup AOLa, albo jak chcesz
Bugatti183
jak masz gdzie kupic to mozesz
omg juz wes sluchac niemoge... aol bierzesz jak masz conajmniej 2 itemy 50k+ i niewiem jak wartosc bp moze byc wieksza niz 20k no chyba ze sa tacy idioci ktorzy po upie nosza 30k przy sobie a co do aola to jeszcze zalezy od twojej zamoznosci jesli jestes bogaty nosisz go jak twoje eq jest warte 100k jak biedny to jak jeste warte 200k itp ja przy eq golden arm k legi rh vampka i pirate bootsy nienosilem zaczolem nosic przy mpa g legi demon shield rh pirate bootsy.
aha i czym rozni sie pvp od non-pvp -,- tu i tu nosi sie aola przy tym samym eq tylko na enforced raczej aola nienosza.
Uważam że AOL warto nosić w przypadku gdy wartość twojego BP to około 40 k + itemek z EQ o wartości ponad 25 k. Jednak pozostaje ale. Najlepiej chodzić na hunty z kolegami z RL wtedy można podarować sobie AOL-a.
Co do mnie napewno AOL-a nie kupie przed zrobieniem anni hota i poi questów :p
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.