zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Nowy świat - jaką profesją szybko się wybić ?

Hawai
04-09-2006, 22:08
Tak jak w temacie - Jaką profesją szybko można sie wybić na nowym serverze (Uwzględniając ostatni update) ? Mile widziane jest uzasadnienie. (Najszybciej wybija sie ** profesją bo na poczatku szybko to i tamto potem nie trzeba tego i tamtego itd :p )

Your,
Hawajj.

Stożek
04-09-2006, 22:15
Druid.

Expic moze b.szybko dzieki wandom. Lepszy od sorca z powodu 2x tanszego leczenia (zostaje wiencej kaski co na new servie jest b.wazne). Wandy (wlasciwie rody...) ma rozlozone wg mnie lepiej niz sorc, ktory z wand of plague ma niezlego dola jesli chodzi o exp.

Knight.

Trening - 100h. Knight grajac 24h/7 nie nadrobi prawdopodobnie zapasci w porownaniu do innych profesji wlasnie z powodu treningu. Kolejna wada to oczywiscie brak ekwipunku na poczatku, a do zdobycia BSa jednak troche minie.
Plus: dobry bloker na hydrach zarobi krocie na poczatku, rowniez jako bloker zostanie zabrany na kazdy quest. Teraz (patrz Candia) jest knightow coraz mniej.

Palek.

Nie moze odrazu zaczac expic, chociaz te 50 skila wypadaloby wbic (kwestia kilku dni-jednak wbic 20-25 a nawet wiekszy lvl sorcem/druidem w 1 dzien to norma). Pozatym jakbym mial juz zaczac grac to wybralbym wlasnie palka-chodze sobie samotnie, nie licze sie z nikim. Minusem jest niesamowita monotnia gry (to moja opinie, nie komentowac)

Sorc.

Ma moze te kilka czarow typu UE, GEB etc. ale jednak druid z jego leczeniem za pol ceny i exura gran mas vis na summonki jest jednak lepszy.

Bongouser
05-09-2006, 11:48
@up
Co z tego ze druid ma polowe tansze leczenie?Jak juz sorc i druid maja po 33 lvl druid ze swoim tempest rodem to moze isc lowic ryby (lol) a sorc ktory nie musi sie praktycznie leczyc np. na guardach gdyz nie zadaja mu obrazen nie wydaje kasy na leczenie albo sa to sladowe ilosci (lag/wiecej guardow inna sprawa) ktorych druid (swoim polowe tanszym leczeniem)nie nadrobi expiac w zwarciu....

@topic: wez sorca i nie daj sobie wmowic ze druid ma lepiej rozlozone rozdzki bo od ostatniej sie rozkreca prawdziwy exp a chyba nikt nie ma watpliwosci ze WoI jest lepsza

@down:dzieki ze mnie poprawiles ;]

The Shodow
05-09-2006, 11:58
@up
Co z tego ze druid ma polowe tansze leczenie?Jak juz sorc i druid maja po 33 lvl sorc ze swoim tempest rodem to moze isc lowic ryby (lol) a sorc ktory nie musi sie praktycznie leczyc np. na guardach gdyz nie zadaja mu obrazen nie wydaje kasy na leczenie albo sa to sladowe ilosci (lag/wiecej guardow inna sprawa) ktorych druid (swoim polowe tanszym leczeniem)nie nadrobi expiac w zwarciu....

@topic: wez sorca i nie daj sobie wmowic ze druid ma lepiej rozlozone rozdzki bo od ostatniej sie rozkreca prawdziwy exp a chyba nikt nie ma watpliwosci ze WoI jest lepsza
Odpowiedz na pogrubione
1.Ta sorc z tempest rodem moze isc lowic ryby, i tu sie zgadzam:) :D
2.Druid ma lepiej rozlozone rózdzki i biora go czesciej na hunta z powodu leczenia
3.Dlatego bierz palka:D

Bongouser
05-09-2006, 12:09
Dzieki ze mnie poprawiles(jeszcze raz juz post edit:P) ale nadal sie nie zgodze ze druid ma lepiej rozlozone rozdzki

Maliniak
05-09-2006, 12:40
Mi się wydaje że pallkiem szybko ale sorcerer też nie odpuszcza.

Hawai
05-09-2006, 14:18
W sumie druid wydaje się fajny :p 50 lvl na guardach z volcanic rodem który nie zżera dużo many tak jak wof u sorca. Robiąc lootbagi sporo można zarobić. Gdy już wbić 40-50 lvl szukać sorca/druida równiez o takim samym lvlu co my i z 1 DSem i obaj z vis siedzieć na hydrach. Ładny exp, mały waste (2x sorc/druid szybko zabijają hydre waląc po 100+). Tak mi sie to widzi. Btw, Gdy mamy już volcanic rod (26 lvl (?)) ile k expa i loota można wyciągnąc siedzieć w kopalni ?

Your,
Hawajj.

Flashman
05-09-2006, 18:54
Skoro mowa o palku troche i candii to moze ktos mi powiedziec do jakiego skilla dobrze dociagnac zeby potem poexpic? Chodzi mi o to ze pozniejsze skille wpadna same a i bede walil ok. Chcialbym poexpic moze tomb, rotki :P scaraby? Skill na potwory od rota do mumi/crypta shamblera. only arrows.

Stożek
05-09-2006, 19:25
Skoro mowa o palku troche i candii to moze ktos mi powiedziec do jakiego skilla dobrze dociagnac zeby potem poexpic? Chodzi mi o to ze pozniejsze skille wpadna same a i bede walil ok. Chcialbym poexpic moze tomb, rotki :P scaraby? Skill na potwory od rota do mumi/crypta shamblera. only arrows.

Wystarczy spokojnie 40-50 skila-potem luk w lape i expic...

ripper
05-09-2006, 20:51
Sorc IMO. Na początku expi wolniej od innych profesji (2 pierwsze wandy biją tyle, co kot napłakał), ale później ładnie kosi expa na hydrach, guardach, dlach w tombach itd.

Lord Terus
05-09-2006, 22:16
Wystarczy spokojnie 40-50 skila-potem luk w lape i expic...

Po co 35dist starczy a potem exp zaczynasz na ghost landzie na ghoulach do ~25lvla, potem się przeżucasz na tomby do 35lvla, 35-40lvl dsy, 40lvl-45lvl Banuta, Liardy ale nie chor, Dragi,Orc Land. 50-60lvl of,dragi,gsy (z haste).

Lisu
06-09-2006, 02:47
@up
Co z tego ze druid ma polowe tansze leczenie?Jak juz sorc i druid maja po 33 lvl druid ze swoim tempest rodem to moze isc lowic ryby (lol) a sorc ktory nie musi sie praktycznie leczyc np. na guardach gdyz nie zadaja mu obrazen nie wydaje kasy na leczenie albo sa to sladowe ilosci (lag/wiecej guardow inna sprawa) ktorych druid (swoim polowe tanszym leczeniem)nie nadrobi expiac w zwarciu....

Sorek z tym swoim WoI tez moze na ryby isć, bo exp podobny tam bedzie miał jak na Tombie/guardach z samym wandem. Duzo bardziej się opłaca expić z exori vis niż z tych kijków (no oczywiście od jakiegos sensownego lvl/mlvl). No może na guardach ktoś lubi biegać z WoI, ale jakos nie widze sensu uciekania, naprzykład na tar picie na -3, przed vampami... Dużo bardziej opłaca się z vis'a go szybko utłuc i biec po następnego i tu się sio przydaje.
Inny prosty przykład - Ghoul - wszedzie sie szweda po tombach - 100hp - 2 strzaly z rózgi - 26many lub 1 vis - 20 many
Mumia - 240hp - 4 strzały z rózgi - 52 many lub 2 strzaly z vis - 40 many + eventualna dobitka z vulcanica (5 many) i takie przyklady można mnożyć, więc mi tu nie chrzań o wyższości WoI nad TR i co z tego miało by wynikac wyzszosci sorka nad drutem. No chyba, że ktoś chce zostac na tym 33-35 lvl i sie cieszyć, że "wali z różdzki", ale wtedy kolejny "potężny argument UE" odpada :) /przykłady z życia mojego druida/

@topic :)

Jeżeli sam jeszcze nie wiesz kim grać na nowym servie, to za dużo sie nie spodziewaj :) Pamietaj, że zawsze tam sie wybierają zgrane ekipy i bandy sharerów/pg więc wybic sie wysoko jest naprawde ciężko.

Co do profesji...
Knight - dwie opcje
1) fast exp - bierzesz spike/barbariana/clerical i zapierniczasz expic olewając skille - podrenujesz jak juz lvl bedzie odpowiedni
2) trening, pozniej exp - problem że zanim wyskilujesz pozadnie bedą już biegać knajci z lvl x razy wiekszym od Twojego, a skillami wcale nie będa odstawać

Palek - problemem palka jest to, że miejscówki w ktorych zazwyczaj najlepiej mu sie expiło oblegane są teraz przez hordy low lvl z rózgami, troche to wkurzające jest. Frajdą napewno jest pacyfikowanie PoH itp :)

Postacie magiczne - łapiesz wanda/roda i zapierniczasz na exp, wracasz do dp po nastepną rózgę, manasy, czary i lecisz dalej expić, a mlvl sam jakoś wleci...

Wybór i tak należy do Ciebie i wybierz to czym Ci sie najlepiej gra, a nie bo ktoś powiedział ze np sorkiem bo ma UE (ktorego i tak przeważnie sie nie używa)

No i przede wszystkim powodzenia na new :)

Agent Madness
06-09-2006, 12:43
Według mnie najlepiej jest grać tą profesją, którą ma się największe doświadczenie. Jeżeli grałeś knightem i zrobiłeś jakiś w miarę konkretny lvl to właśnie knightem najszybciej się wybijesz, wiedząc co i jak robić. Wszystko zależy od umiejętności gry daną profesją.

Kiedyś rządziły palki, od update z różdżkami sorce w rękach sharerów są (niestety) nie do powstrzymania.

Bongouser
06-09-2006, 13:40
2x up ja wyjasnilem tylko co moze zrobic twoj druidek (bronisz go bo sam nim grasz) z tym 2x tanszym leczeniem ;] a pozatym sorc tez moze uzywac visa wiec nadal ma przewage gdyz jesli chce nie straci hp a ty tak ;]( to sie ma do tego tanszego leczenia ;])

Sercselon
06-09-2006, 15:53
Knightem mozna bardzo szybko sie wybic bez treningu. Nietrenowany knight wcale nie bije slabiej od rozdzek magikow. Wystarczy kupic wh i jazda z lvlem. A wy bawicie sie w axy albo jeszcze gorzej swordy i pozniej narzekacie ze knight wolno lvl robi. Wlasnie robi szybko tylko trzeba isc w cluby! Nie martwcie sie ze pozniej bedziecie musieli bic z wh ktory jest dwureczny i ma o 5 ataku mniej od sca, bo inne profesje tez maja slabe mlvle i skille jesli szybko robia lvle. Najlepsza taktyka: kupic c-mace, isc na roty, zarobic kase, kupic wh i z wh isc do usranej smierci na tomby. W ogole olac train, shielding miec tyle ile wskoczylo na rotach z c-mace i walic z wh. Zapewniam was ze wh robi lepsze hity niz rozdzki sorca/druta. A jak skille troche same podskocza to zmienic poziom tomby z -1 na -2, i tak dalej. Mozna cale zycie tylko w tombach siedziec z wh. Dzieki temu mamy 100 knighta ze skillami okolo 75/25. Jesli taki lvl nas zadowala to mozemy sie wziac za train shielda. Jesli nie zadowala, to dalej expimy i nie przejmujemy sie skillami, knight to nie jest postac ktora musi komus blokowac cokolwiek.

Lagon Night
06-09-2006, 16:15
Knightem mozna bardzo szybko sie wybic bez treningu. Nietrenowany knight wcale nie bije slabiej od rozdzek magikow. Wystarczy kupic wh i jazda z lvlem. A wy bawicie sie w axy albo jeszcze gorzej swordy i pozniej narzekacie ze knight wolno lvl robi. Wlasnie robi szybko tylko trzeba isc w cluby! Nie martwcie sie ze pozniej bedziecie musieli bic z wh ktory jest dwureczny i ma o 5 ataku mniej od sca, bo inne profesje tez maja slabe mlvle i skille jesli szybko robia lvle. Najlepsza taktyka: kupic c-mace, isc na roty, zarobic kase, kupic wh i z wh isc do usranej smierci na tomby. W ogole olac train, shielding miec tyle ile wskoczylo na rotach z c-mace i walic z wh. Zapewniam was ze wh robi lepsze hity niz rozdzki sorca/druta. A jak skille troche same podskocza to zmienic poziom tomby z -1 na -2, i tak dalej. Mozna cale zycie tylko w tombach siedziec z wh. Dzieki temu mamy 100 knighta ze skillami okolo 75/25. Jesli taki lvl nas zadowala to mozemy sie wziac za train shielda. Jesli nie zadowala, to dalej expimy i nie przejmujemy sie skillami, knight to nie jest postac ktora musi komus blokowac cokolwiek.

Ostatnie zdanie: Nie byłbym taki pewien:) chochiaż pall z utamo vita i exura vita jak potrenuje shielding może być lepszym blockerem od knighta.
Swordy to jedna z lepszych broni. Kupujesz od razu serpent sword i drawfen shield, zarabiasz na p-set i fire sword i potem ulepszasz:) a takie skille ataku jak ty podałeś można nabić do 15lvl jak się skilluje. A shielding jest b. przydatny żeby potwór cię nie brał na dwa razy

(wiedza teoretyczna z potpatrywania jak brat gra i poradniki)

Sercselon
06-09-2006, 16:33
Ostatnie zdanie: Nie byłbym taki pewien
Knight moze blokowac, ale wcale nie musi. Rownie dobrze moze do konca zycia tylko expic samemu.
chochiaż pall z utamo vita i exura vita jak potrenuje shielding może być lepszym blockerem od knighta
Nie moze, bo:
-ma mniej hp od knighta
-nie ma czaru challenge
-pallowi nie oplaca sie trenowac shielda
Swordy to jedna z lepszych broni.
Od fista lepsza, niewatpliwie.
Kupujesz od razu serpent sword i drawfen shield, zarabiasz na p-set i fire sword i potem ulepszasz
A jak idziesz w club to kupujesz od razu c-mace, zbierasz 1k na rotach i kupujesz wh. Ma o 10 ataku wiecej od fire sworda, def nie ma znaczenia bo i tak bijemy w miare slabe potwory. I zostaje nam wiecej kasy na eq i uhy jesli walczymy clubami.
a takie skille ataku jak ty podałeś można nabić do 15lvl jak się skilluje
Skillowanie to strata czasu. Po jego skonczeniu i tak musimy expic na slabszych potworach niz knight ktory w ogole nie skillowal bo mamy mniej hp i kasy, gorsze eq, itd.
A shielding jest b. przydatny żeby potwór cię nie brał na dwa razy
Co tu duzo mowic - smiech na sali.
(wiedza teoretyczna z potpatrywania jak brat gra i poradniki)
Mogles od razu wyjsc.

Lisu
06-09-2006, 16:43
2x up ja wyjasnilem tylko co moze zrobic twoj druidek (bronisz go bo sam nim grasz) z tym 2x tanszym leczeniem ;] a pozatym sorc tez moze uzywac visa wiec nadal ma przewage gdyz jesli chce nie straci hp a ty tak ;]( to sie ma do tego tanszego leczenia ;])

Rzeczywiście obecnie gram druidem, bo najbardziej mi sie podoba, ale grałem wszystkimi profesjami, na lvl 50+, po zimowym update... A Ty?

Sercselon
06-09-2006, 17:04
Lepszy zasieg rozdzki sorca nic tutaj nie daje poniewaz jak ktos chce szybko nabic lvl to nie expi na guardach tylko w tombie (przeludnione od poczatku przez noobow guardy smierdza)

Stożek
06-09-2006, 17:17
Wandy to shiet jakich malo-marnotrastwo many jak ktos woli tak. Od 40-50lvla expi sie prawie wylacznie z visa-wandy tylko do dobitki. WoI jest potrzebny komus kto nie posiada PACC i bendzie do usranej smierci expil na obleganych przez sorcow 13+ guadach. Dlatego wlasnie druid, ktory moze do 33 lvla dojsc szybciej od sorca a potem podczas visowania dragow/ umarlakow w tombach leczyc sie kilka razy taniej od sorca.

Hawai
06-09-2006, 18:38

Gdybyś mi coś takiego doradził na rl bym Cie zgnębił, skopał, a potem udusił :p To co mówisz jest kompletnie bez sensu. Axe są najlepsze bo:

-na 100 lvlu robisz anni z którego wybierasz Sconecutter Axe który ma 50 ataku.

-Bezkompromisowo najlepsza dostępna broń.

-Knight Axe -> Fire Axe -> Stonecutter Axe (G hally -> D lance)

Mówisz że z war hammerem można latać do usranego.. Ciągle waląc z w hammera w kopalni to taki waste ze chol.era :confused: .. nigdy nie widziałem knighta walącego z cluba który ma skills 7*/3*. To co mówisz nadaje sie na Tibia Humor.

Your,
Hawajj.

Sercselon
06-09-2006, 19:37
Gdybyś mi coś takiego doradził na rl bym Cie zgnębił, skopał, a potem udusił
Szczegolnie jakbys zobaczyl ze jestem od ciebie starszy.
To co mówisz jest kompletnie bez sensu.
Na pewno jest to bardziej sensowne od tego co ty piszesz.
Axe są najlepsze
Jesli chcesz miec bardzo dobrego knighta w dlugim czasie, to tak. Jezeli natomiast chcesz miec dobry lvl knighta w krotkim czasie to lepsze sa cluby.
-na 100 lvlu robisz anni z którego wybierasz Sconecutter Axe który ma 50 ataku.
Ale najpierw trzeba ten 100 lvl zrobic. Do 100 lvl najszybciej sie da clubami.
Ciągle waląc z w hammera w kopalni to taki waste ze chol.era
Ku*wa mać, chyba napisalem wyraznie ze TOMBY a nie kopalnie! W kopalniach to sobie mozesz poogladac co najwyzej plecy druta na 13 albo jeszcze wiekszego nooba. Jak chcesz szybko wbic lvl to na pewno nie w kazo.
nigdy nie widziałem knighta walącego z cluba który ma skills 7*/3*.
Co wcale nie znaczy ze jest to zly pomysl i ze takiego nie ma.
To co mówisz nadaje sie na Tibia Humor.

A twoje nawet na humor sie nie nadaje. To jest zalosne.

Hawai
06-09-2006, 20:18
Zaniemówiłem ;) Poprostu twój pomysł jest bez sensu, i tyle na ten temat. Btw. nie sądze żebyś był starszy odemnie :)

Your,
Hawajj.

Stożek
06-09-2006, 20:35
Wybrac cluby-mozna. Czyscic tomby bez skilowania-glupota. Zrobic 100lvl bez skilowania wybierajac cluby na nowym swiecie-zupelna glupota.

Jak juz szybko expic to tak: zrobic skile 60/60, ewentualnie 65/65. Wybrac cluby lub swordy-axy nie. Expic na elfach i dworcach-dlaczego nie na tombach? -Przebic sie przez crypt shambera na niskich skilach jest ciezko a z niskimi skilami exp slaby.
Jednak na nowy swiat najlepszy drut i sorc.

Vil
06-09-2006, 20:42
Knightem mozna bardzo szybko sie wybic bez treningu. Nietrenowany knight wcale nie bije slabiej od rozdzek magikow.

Bredzisz. Jedziemy dalej.

Najlepsza taktyka: kupic c-mace, isc na roty, zarobic kase, kupic wh i z wh isc do usranej smierci na tomby.

Powodzenia w robieniu 100 levela z 20k/h. Zesrasz sie a nie wytrzymasz na tych tombach 700 godzin.

W ogole olac train, shielding miec tyle ile wskoczylo na rotach z c-mace i walic z wh. Zapewniam was ze wh robi lepsze hity niz rozdzki sorca/druta.

poof, poof, 65, poof, 40+, poof - masz hity z warhammera, porownaj z ciaglym ogniem za 50+ dmg z wanda ( o zasiegu nie wspominajac ), do tego vis ..

A jak skille troche same podskocza to zmienic poziom tomby z -1 na -2, i tak dalej. Mozna cale zycie tylko w tombach siedziec z wh.

Mozna cale zycie spedzic na trollach na edron, klepac je mozemy nawet bez kupowania WH, wystarczy cisnac po 10 godzin dziennie przez kilkanascie miesiecy.

Dzieki temu mamy 100 knighta ze skillami okolo 75/25. Jesli taki lvl nas zadowala to mozemy sie wziac za train shielda.

Nie zalozyles jednego - ze od 30 levela mozna expic o 50% szybciej i ciekawiej niz proponujesz, do tego postac wzmocni sie na tyle, ze niedlugo pozniej bedzie wyciskac juz drugie tyle tego co ty na swoich ukochanych tombach.

knight to nie jest postac ktora musi komus blokowac cokolwiek.

jedno zdanie z sensem ;o

Vil
07-09-2006, 11:15
Zdziwil bys sie jak duzo ludzi ktozy nie sheruja i expia szybko do 100 lvl ma rycerzami skille w okolicach 75/50-60 (pozniej zwykle trenuja)

Imho troszke wyzej, znajomi konczyli ( praktycznie bez treningu ) w okolicach 82-86 skilla melee ( choc znowu jest to tylko kwestia doboru miejscowki )

700h to tylko 10h dziennie przez 2 miesiace... bardzo dobry wynik jak na wbicie 100 lvl na nowym swiecie :)

To nie jest kwestia czasu w stosunku do levela tylko siedzenia przez ilestam godzin w jednym miejscu.

Jak bedziesz bil DSa to beda takie wyniki, ghoula rycerz przy skillach 70-75 z warhammera zabije na 1 strzal w 1/2-1/3 przypadkow... ciekawe czy wandem tez go zabijesz 1 strzalem :)

Damage to damage, ale trafianie z wanda a wh to zupelnie inna historia, i o to mi wlasnie chodzilo - niezaleznie od skilla czasem zdarza sie zabijac pajaka 3 hitami a wandem trafisz zawsze, i to zawsze w tych samych granicach ( i nie ma takich smiesznostek jak 3 kolejne hity za 5 z mojego wh przy 74 cluba ).

Troche mnie zgubila twoja matematyka, ale z tego co zrozumialem mowisz o 80k/h od okolo 50 lvl???

Nie jestem ekspertem od tombow, ale zakladam, ze mowiac o 1-2 poziomie tombow _knightem_ ma na mysli 15-25k/h, srednio daje to 20k, na 30 levelu z bohami mozna swobodnie wyciagac 30k/h ( nawet jesli czlowiek wlazi w grupy stworkow metoda " na berserkera " i potem odrabia kase na minosach przez pare godzin co kilkanascie godzin expienia ) a ze wzrostem levelu i skilli o pare pkt da sie dociagnac do 40k/h.

Hawai
07-09-2006, 19:31
Dostałem od Gremlina 6 punkcików za założenie tego tematu, bo jak napisał w reason to jest temat typu; "Gdzie expić..." lol. A to wogóle temat nie podobny :confused: Dziękuję za niesłuszne punkty ;)

Your,
Hawajj.

Piotrek Marycha
07-09-2006, 19:55
. Mozna cale zycie tylko w tombach siedziec z wh. Dzieki temu mamy 100 knighta ze skillami okolo 75/25. Jesli taki lvl nas zadowala to mozemy sie wziac za train shielda. Jesli nie zadowala, to dalej expimy i nie przejmujemy sie skillami, knight to nie jest postac ktora musi komus blokowac cokolwiek.

100 lvl ze skillami 75/25!?!? Czemu u mnie na serwie takich nie ma??!?!;( ;( ;( ;( 8o 8o

Czlowieku ogranij sie, miales kiedys knighta z lvlem wiekszym niz 30?!?? po twojej wypowiedzi widac ze nie, wieksze hity niz sorc z rozdzki? chyba w cyce, do guarda nawet nie podejdziesz, exp na tombach? na 100 lvl z takimi skillami i Wh padniesz na kilku Dsach >.<
Koles, jezeli chcesz byc posmiewiskiem znajomych to twoj wybór ale nie pisz takich idiotyzmów na forum.

ripper
07-09-2006, 21:04
@up
No to rób 80/80 i zobaczymy, kto szybciej wbije 100 lvl. Czy ty, najpierw do 80 trenując, czy ja tyle samo czasu expiąc.
na 100 lvl z takimi skillami i Wh padniesz na kilku Dsach >.<
100 knight ma ile hp? 1565. Ciężko paść na kilku (jeśli kilka to 3-4) dsach, bo są one wolne. A jeśli masz W Hammera, to chyba bez znaczenia (oczywiście w kwestii obrażeń jakie otrzymas) czy masz 100/100 czy 60/60 (tj różnica nie jest wielka).

Sercselon
08-09-2006, 13:55
Nie bede juz sie tutaj mocno rozpisywal cytujac wasze wypowiedzi bo wy jacys po*ebani jestescie, czepiacie sie mnie nie wiedzac nawet o co mi chodzi. Jeszcze raz zeby nie bylo watpliwosci:
1. wychodzisz z rooka
2. kupujesz c-mace
3. idziesz na roty i zarabiasz na wh
4. kupujesz wh
5. idziesz z wh na poziomy -1 w tombach tam gdzie sa ghoule i inne slabsze potworki (ponizej 100 expa). Bez zadnego treningu (czyli skille jakies 20-25/xx z tego co na rotach wpadlo) knight z wh jest w stanie wyciagac tam 20k/h, czasem nawet 25k/h.
6. expiac w taki sposob jak to napisalem w punkcie 5, czekamy do skilli 50 lub 60 i mozemy sie przeniesc na nizszy poziom ktorejs z tomb (ale nie bic crypt shamblerow ktore maja mocny def tylko bic oprocz ghouli takze miękkie potwory takie jak beholder, ktore latwo trafiac na tych skillach)

Powyzsza taktyka zostala wielokrotnie sprawdzona, poniewaz zastosowalo i stosuje ją wiekszosc nietrenujacych PG i bardzo dobrze na tym wychodza robiac 100 lvl bez treningu szybciej niz inni z treningiem.

Cenarius
09-09-2006, 09:40
e no moża to zrobic MOIM zdaniem Sorcem/Palem pal ma dobrze 40 dista i juz moze expic sorc też nienajgorzej wandy itp ale obie to profy później wymiekają bez blokera morał jeden umisz grać najktem/palem/drutem/sorcem TO GRAJ nikt Ci chłopie tego nie broni

Sercselon
09-09-2006, 09:42
Gowno prawda, sorc wcale nie potrzebuje blokera, moze expic i zarabiac samemu.

Cenarius
09-09-2006, 10:00
Gowno prawda, sorc wcale nie potrzebuje blokera, moze expic i zarabiac samemu.
taaaaa na hunta na demy też solo pójdzie co nie? -.-

Stożek
09-09-2006, 10:11
taaaaa na hunta na demy też solo pójdzie co nie? -.-

Widac, ze kolega nie byl na demonach-na nowym swiecie gdy knight ma kiepskie skile, sorc nie ma tych kilkuset tys. na SD to na demony sie nie chodzi. Jesli juz mowic, ze bez blokera nie da rady to za przyklad nalezy brac hydry.

Pozatym sorc wcale taki najlepszy nie jest-gdy tomby zajente to ma duzy problem z szybkim expieniem a na poczatku musimy uporac sie z konkurencja kilkuste osbo na rotach i larvach. Dobre, szybkie expienie jest na starszych swiatach gdzie low lvli jest malo a kase na mfy mozemy od kogos na poczatku dostac (ja moim ED na 25lvlu bylbym o jakies 25k do tylu gdyby nie zapomoga od main chara).

Cenarius
09-09-2006, 10:21
Stożek ja nie mówie że najlepszy a być na hydrach na nowym świecie na którym będą one oblegane to wielka sztuka ale popieram Cie na 100% że się zwróci ^^ [tylko wnerwiło mnie tozdanie że sorc bloka nie potrzebuje kij z tym all potrzebuja na średnich lvlach - ale nie przecze że bez blokera DA się expic ale to będzie moonotonnie nudne zwłaszcza z 5 osobami na tym samym respie np kiedy juz expisz np palem na tobie i jakies 30 osób ma ten sam zamiar a inne respy są równie zawalone to by wypadało się rozerwac[ mój sposób] na hunta :D PÓŹNIEJ oczywiście pal/sorc/drut expia samemu i równie efektywnie co poprzednio ale na poczatku to raczej niewygląda za dobrze

Stożek
09-09-2006, 10:56
Druidem/sorcem samemu expi sie przynajmniej do 27lvla, potem mozna na hydry chodzi (teraz sa juz 2 respy...). Jednak ja zawsze expi sam na tombie a nawet na starym swiecie tworza sie kolejki, to co dopiero jest na nowym. Ostatnio udajlo mi sie byc jako bloker na hydrach codziennie przez tydzien i to popoludniami-okazuje sie, ze mamy na Eternii niedobor blokerow a druidow az nadto.

Vil
09-09-2006, 11:09
Powyzsza taktyka zostala wielokrotnie sprawdzona, poniewaz zastosowalo i stosuje ją wiekszosc nietrenujacych PG i bardzo dobrze na tym wychodza robiac 100 lvl bez treningu szybciej niz inni z treningiem.

Bez treningu - tak ( ewentualnie praktycznie bez treningu ), ale nie z wh na tombach konczac na 75/25.

Hawai
09-09-2006, 11:19
Co wy z tymi tombami :| na guardach można poexpić dobrze a loot jest wypasiony

Stożek
09-09-2006, 11:25
Co wy z tymi tombami :| na guardach można poexpić dobrze a loot jest wypasiony

Mianowicie exp jest gorszy a ludzi jeszcze wiecej niz na tombach.

Sercselon
09-09-2006, 11:33
Na tombach mozna sobie lootbagi robic i jest bardzo duzo kasy, a na guardach lootbaga nie zrobisz bo w ch*j noobow

AKONOM
09-09-2006, 11:41
Najlepszy jest knight naskilujesz szybko 50/50 skile i lecisz.:D

Stożek
09-09-2006, 11:43
Na tombach mozna sobie lootbagi robic i jest bardzo duzo kasy, a na guardach lootbaga nie zrobisz bo w ch*j noobow

Guardy pod wzgledem loota sa lepsze a lootbaga z postmanem zrobi. Tomby sa jednak chronione przez "premmium area".

Hawai
09-09-2006, 11:55
Na początku i tak chodzą po nowym swiecie tylko PACC a ci co chcieli by grać na stałe to raczej kraść nie będą. A mówicie że wiecej ludzi niz na tombach.. w nocy nie każdy może grać.

Cenarius
09-09-2006, 15:22
@Stożek
może tomby sa chronione przez premmium area ale wystarczy popatrzeć na Światy non-pvp tam Ci nazwet super pacc miejscówka nie uchroni od kradzieży
@Hawai
może i tak ale też nie każdemu chce się grać w nocy :p

Hawai
09-09-2006, 15:33
ja i tak robie sobie około 14 nocek w miesiącu, do tego weekendy

Tahrus
09-09-2006, 16:25
Najlepszy jest knight naskilujesz szybko 50/50 skile i lecisz.:D
Ehe i sobie pujdziesz bić Trole...
Na nowych światach niema dobrego i taniego wyposażenia. Czyli jak by bił z axa to minimum by musiał mieć K axa a na Takiej Candi jest raczej drogi.
Ze skilami 50/50 gówno zrobisz.
Weź druta.
Kase będziesz trzepał. Pomimo że drut niema czarów ofensywnych jak sorc jest BDB profesją.

Hawai
09-09-2006, 17:25
Jalk jutro wyjdzie nowy świat będziesz odrazu trzepać kase? : ) Chcem to zobaczyć ^^

Cenarius
09-09-2006, 17:48
. Pomimo że drut niema czarów ofensywnych jak sorc jest BDB profesją.
All profesje są Bardzo Dobre zrozumcie to!!

Stożek
09-09-2006, 18:15
Weź druta.
Kase będziesz trzepał.

Nie grales nigdy druidem od zera starajac sie wybic. Jedyna kasa jaka sie zarabia to ta z rotow na poczatku i musi wystarczyc. Potem dopiero gdy sie ma summony (26-27lvl) mozna zarobic jakas powazniejsza kaske. Na nowym swiecie gdy umie sie grac, ma sie chwile czasu 26lvl zrob sie w 1-2dni a najwiecej kaski nie bendzie mial druid tylko wlasnie knight.

Cenarius
09-09-2006, 18:58
@up
y ? Najt najwięcej kasy na nowym świecie lool?
najt potrzebuje dobrego eq bo bez tego zginie marnie oraz najwiekszej ilosci uhów no i nie jest sobie sam w stanie tego lootnąć[Sorcem/Drutem można na np Valkirie chodzic po p arma i na dragi po p legi i inne] ale najt najwięcej kasy? -.-

morwi
09-09-2006, 19:04
najwiekszej ilosci uhów
za to inne profesje w ogole nei uzywaja run...
no i nie jest sobie sam w stanie tego lootnąć[Sorcem/Drutem można na np Valkirie chodzic po p arma i na dragi po p legi i inne]
a rycerzem jest blokada na valki i dragi ?
ale najt najwięcej kasy? -.-
nie pomyslales ze chodizlo mu o to ze na huncie to on blokuje i loota zbiera ?

Vil
09-09-2006, 19:51
y ? Najt najwięcej kasy na nowym świecie lool?

Klepie slabe, kasodajne potworki, nie potrzebuje zbytu na zadne itemki/ runy

najt potrzebuje dobrego eq bo bez tego zginie marnie oraz najwiekszej ilosci uhów no i nie jest sobie sam w stanie tego lootnąć

20 level, desert, troche kasy zarobionej na rotach i spokojnie mozna kupic wszystko co jest dostepne i potrzebne na danym levelu. 50/50, barb axe, podstawowy armor i spokojnie mozemy trzepac kase na minosach/ dworcach.

[Sorcem/Drutem można na np Valkirie chodzic po p arma i na dragi po p legi i inne] ale najt najwięcej kasy? -.-

Zanim ty wylootujesz p-arma z valki ja zarobie na 5.

Cenarius
09-09-2006, 20:07
@morwi
za to inne profesje w ogole nei uzywaja run...

to bym się wykłócał
co do blokady to też bym się wykłócał no może dragi to jeszcze ale Valkirie -.-
co do loota z huntów to po 1 musi się zwrócić za uhy[co jak ktoś mowił że na początku nie ma huntów zbyt wielu] a później pogadamy
@Vil
co do arma to bym miał wątpliwości że ktoś na nowym świecie selluje p arma [przynajmniej na początku ;p]

morwi
09-09-2006, 20:43
@morwi

to bym się wykłócał
co do blokady to też bym się wykłócał no może dragi to jeszcze ale Valkirie -.-
co do loota z huntów to po 1 musi się zwrócić za uhy[co jak ktoś mowił że na początku nie ma huntów zbyt wielu] a później pogadamy
@Vil
co do arma to bym miał wątpliwości że ktoś na nowym świecie selluje p arma [przynajmniej na początku ;p]

1.sam siebie chyba nei rozumeisz O.o
2.czytanie ze zrozumieniem
3.jak juz idzie na ten hunt to zakladamy ze ne iidzie mu 2 bp uh na jednego drag czy cos tam innego to czemu ne imialoby mu sie zwrocic (chyba ze mowisz tu o wylootowaniu k lego z gsa albo cos w tym stylu -.-)
4.p army mozna kupic u npc

Grebol
09-09-2006, 20:47
Co do tematu wg Mnie
1.Sork
2.Pall
3.Druid
4.Knight

Cenarius
09-09-2006, 21:14
1.sam siebie chyba nei rozumeisz O.o
4.p army mozna kupic u npc
1 doskonale rozumiem podam tu taki mały przykład z druta który może expic bez run :P [niestety tylko pacc ;<] idziem na dragi robimy 2 dsy i dsy walą draga my MOŻEMY pomóc Visem a jak dsy zostana zjechane przez drga to mass healing i to all przy pomocy manasów :P równie dobrze może latać po guardach z monkiem i volcanic rodem [też manasy] albo ghostland niewidka+templest+vis[pacc ;/] i też nie zużywasz run albo sorc same WoI[lub ten wand od 26 lvla co od energi :P]+Vis też same manasy, albo choćby guardy z WoI oczywiście to tylko udowadnia, że MOŻNA expic bez run aczkolwiek sam musze przyznać, że to czasami dość niewygodne ;/
A u kogo takiego mozna p arma qpic?

Stożek
09-09-2006, 21:16
@morwi

Kazordoon-1.2k.

morwi
09-09-2006, 21:33
@cenarius
tak, tak a rycerz od razu po 4 mlvl zuzywa tyle uh ze az bania mala... grales kiedys rycerzem na powaznie czy tylko ~30 lvl ?

Cenarius
09-09-2006, 21:35
Grałem na "poważnie" i jeśli nie byłem na "mocnych" potworach ktre moge jebnnąć combo które pośle mnie w 4 diabły to staralem sie zboku namasować i wyexurować i jakoś nie narzekałem uhy miałem ale uzywałem dość żadko ^^
offtopy rux

Kajulec
09-09-2006, 21:52
@Up:
Czyli mówisz o rotach? Heh, życzę powodzenia najtem się manasować i exurować..

Stożek
09-09-2006, 22:12
@Up:
Czyli mówisz o rotach? Heh, życzę powodzenia najtem się manasować i exurować..
Nie, mowi o:
-minosach
-elfach
-dworcach
-scarabach
-cycach w malej ilosci
-soldach
-poczatkowych poziomach tombow
a w przypadku ludzi pokroju 150+EK nawet i na dragu sie da wyexurowac.

Hawai
09-09-2006, 23:58
Przez około 210h~ trenowania knightem jakiego skilla moge wbić? i około jaki mlvl?

Sozemego
10-09-2006, 00:54
Nie, mowi o:
-minosach
-elfach
-dworcach
-scarabach
-cycach w malej ilosci
-soldach
-poczatkowych poziomach tombow
a w przypadku ludzi pokroju 150+EK nawet i na dragu sie da wyexurowac.
Juz 110 najty biegaja z manasami po dragach :>

Hawai
10-09-2006, 10:06
60lvl+ i można z samymi manasami chodzić na żółwiki :p

Sercselon
10-09-2006, 10:18
Knight na malym levelu moze robic kase tylko wtedy kiedy senja jest wolna (a prawie caly czas jest zajeta -.-)

Do kasy mimo wszzystko polecam elder druida (wiem ze 1,5k/h z uhow to slaby zarobek, ale przynajmniej staly i niezalezny od miejscowki)

Bo jak senja jest zajety to knight gowno zarobi.

Vil
10-09-2006, 11:04
Przez około 210h~ trenowania knightem jakiego skilla moge wbić? i około jaki mlvl?

~74-76 skilla, 5 mlvl spokojnie.

noobowaty mistrz
10-09-2006, 11:59
Dokladnie 78/78. Mlvla nie chce mi sie sprawdzac. (pewnie 5)

Flisik
10-09-2006, 13:28
All profesje są Bardzo Dobre zrozumcie to!!

Dobra profesja to ta którą lubicie, lub umiecie grać i mozecie nia grac ( ja musialem odpuscic pala).

@up
Na 75 skilu mialem 35% do 5, wiec potwierdzam.

Stożek
10-09-2006, 14:51
Roty, Larwy, Trole, Gobliny, Szkielety - zarobek 500-1500gp na godzine z dowolnymi skillami i prawie dowolna bronia.
Ghule, Minosy, Skaraby - Zarobek 2-5k na godzine nawet slaba postacia w okolicach 35 lvl.

Ja dopisalbym jeszcze dworci a scaraby skreslil.

Cenarius
10-09-2006, 16:09
nie każdy ma pacca :]

morwi
10-09-2006, 16:17
nie każdy ma pacca :]

na nowym serwerze najszybciej wybijaja sie pacce, a jak myslisz dlaczego ? ;o
zreszta nawet bez dworcow i larvy pozostaja ci inne opcje

Vil
10-09-2006, 18:47
technicznie rzecz biorac pacce wybijaja sie zanim facce moga grac.

noobowaty mistrz
10-09-2006, 20:31
Komentarz do miejsc podanych przez gremlina do zarobku
Roty
Na faccu tylko tyle co kasy wypadnie bo nie znam miejscowki nieobleganej przez ludzi
Larwy
Zarobek 3 razy gorszy niz z samej kasy na rotach, exp 2 razy szybszy.
Trole
Zarobek taki jak na larvach, exp 3 razy gorszy.
Gobliny
Zarobek minimalnie wiekszy niz trolle bo mozna sprzedawac small stonesy, exp praktycznie taki sam
Szkielety
Nie wystepuja same, a jesli wystepuja to na malutkich respach z kupa ludzi.
Ghule
Jak wyzej.
Minosy
Na mintwallin trzeba minimum 27 lvl a senja jest czesto zajeta.
Skaraby
Trzeba miec 50+ lvl zeby zarabiac 4-5k/h. Wczesniej sie raczej nie oplaca tam chodzic.
dworci
Sredni exp, zarobek bardzo dobry, ale czesto sa zajete.

Cenarius
10-09-2006, 20:33
@noobowaty mistrz
chłopie ty to się wszystkiego czepiasz zauważyłeś może? -.-
poza tym dla chcącego nic trudnego nie wszyscy są tacy dobrzy ze po rooku odrazu jak ty na demy iscą expić -.-

noobowaty mistrz
10-09-2006, 20:35
Ja preferuje tomby bo te expowiska lacza w sobie szybki exp i duzy zarobek dla praktycznie kazdego lvla od 8 do 286.

Hawai
10-09-2006, 20:53
Tomby sux guardy rox :p

noobowaty mistrz
10-09-2006, 20:55
Na guardach sukcesem jest zrobic 10k/h. -.-

Stożek
10-09-2006, 21:38
W rubryce zarobek nikt nie uwzglednia waspow i kurczakow a od update naprawde warto zwrocic uwage na mozliwosc zarobienia niezlej sumki wlasnie tam.

noobowaty mistrz
10-09-2006, 21:48
Waspy sa fajne dla niskich lvli bo maja duze respy gdzie nawet na faccu malo osob chodzi i daja wiecej expa od swamp trolli, natomiast kurczaki to raczej strata czasu (na mainie) bo nie ma expa i duzo ludzi sie kreci przy nich, no i maja niewielkie spawny

Hawai
10-09-2006, 22:37
Na guardach sukcesem jest zrobic 10k/h. -.-

Chodzi Ci o kase czy xp?

Progmaniak
11-09-2006, 07:12
noobowaty mistrz:

tomby dla 8lvl? :|
mam aktualnie 22 i poszedlem sobie na tomb w miescie... na -1 zuzywam ok. 200 many, wiec na -2 zaszalec nie moge. z vis mi sie nie pyli - slabe hity, kasy malo. Bieeda.

Cenarius
11-09-2006, 07:49
noo 8 lvl sorc na tombach czarno to widze....o drucie nie mówie bo snakebite rod -.- poza tym na nowym świecie na 8 lvlu tym sorcem nie qpisz sobie p seta i dwarvenki więc potworki lepsze niż skeleton będą Cię jechać najtem też ciężko na 8 lvlu nawet antidote/exury nie ma o palq nic nie mówiąc o tym, że najt to może na poczatku qpic se barbian axe i skillowac[ale nie musi!!] paladyn lapaiej bo łuk+exevo con to w sumie może ale musi poskillować co jest niezmiernie irytujące ^^

Stożek
11-09-2006, 16:29
Gdzie zaczac od 8lvla odpowiedz jest dla mnie przynajmniej banalna-liberty bay. Roty pod plantacjami sie prawie zawsze wolne a to dlatego, ze ludzie nie potrafia tam chodzic tak aby nie spotkac tarantuli. Na nowym swiecie wlasnie z powodu tych rotow warto wybrac liberty bay a nie zatloczone ankh, trolle w ab czy tez na edron albo przeludnione roty na daramie.

Cenarius
11-09-2006, 18:24
popieram można też na początku popylać na rotach na fibuli [przeważnie pusto ale coraz więcej l@m się tam kręci ;/] tam to dopiero leci exp masz prawdziwy root ladn+kilka carrion wormów + orki +później beho no i na końcu dragi i dle na deep fibula quest ^^

Edit@
no jedyny minus to to że na nowym świecie niikt klucza nie ma i musisz wywalić 800gp ;/ ale bierzesz tam parcel i wypychasz kasą i do thais wysyłasz i jeszcze tam jesteś aż Ci capa z kasy zabraknie [ na full respie DUUŻO tego jest ^^] wracasz do thais i masz z tego expa ok 1.5k+duużo expa[tu mówie tylko o rotach]

noobowaty mistrz
11-09-2006, 18:49
Na fibuli exp nawet dobry jak dla malego lvla - dochodzi do 10k/h
Zarobek raczej slaby - jakies 1k/h bo tylko z samej kasy z potworow, lootbaga bardzo ciezko zrobic przy takim przeludnieniu

Cenarius
11-09-2006, 18:54
nie zawsze jest przeludnienie ;<

noobowaty mistrz
11-09-2006, 18:56
Ale zawsze sa te 2-3 osoby i wystarczy.

Cenarius
11-09-2006, 18:57
@noobowaty mistrz
jak zwykle h*ja do tematu wnosi ale all krytykuje -.-

noobowaty mistrz
11-09-2006, 19:02
@up
Raported - przekleństwa.

Mogles dla przyzwoitosci uzyc chociaz jednej gwiazdki i napisac "h*j"
Ale ciebie widac dobre maniery nie obowiazuja. :P

Cenarius
11-09-2006, 19:08
taaa prawda Cię boli panie master? -.-

Hawai
13-09-2006, 15:22
Mówicie o rotach na Liberty Bay? Robiąc lootbagi (mace, swordy, hatchety) przez 1h ile gp można zarobić?

Piotrek Marycha
13-09-2006, 21:30
Mówicie o rotach na Liberty Bay? Robiąc lootbagi (mace, swordy, hatchety) przez 1h ile gp można zarobić?

z lootbaga nie wiem ale z samej kasy ze 1.2k...

Stożek
13-09-2006, 22:01

Masz zamiar isc sorcem/drutem czy knightem? Sorc na 13+ z wandem robi tam jakies 1k i wiencej z kaski natomiast knight wiencej, bo zabija szybciej te cfaniackie robaki. Jednak jak juz masz wanda 19+ to expi sie znacznie szybciej ale tez koszty many sa wieksze. Oczywiscie jak ktos chce to najlepiej wziasc w-hammera i latac tam z nim robiac runki.

Piotrek Marycha
14-09-2006, 12:26
Masz zamiar isc sorcem/drutem czy knightem? Sorc na 13+ z wandem robi tam jakies 1k i wiencej z kaski natomiast knight wiencej, bo zabija szybciej te cfaniackie robaki. Jednak jak juz masz wanda 19+ to expi sie znacznie szybciej ale tez koszty many sa wieksze. Oczywiscie jak ktos chce to najlepiej wziasc w-hammera i latac tam z nim robiac run.

dokladnie tak robilem i tyle kasy zbieralem, liczac zysk z run to wychodzil zysk 2k na godzine

Hawai
15-09-2006, 11:37
Masz zamiar isc sorcem/drutem czy knightem? Sorc na 13+ z wandem robi tam jakies 1k i wiencej z kaski natomiast knight wiencej, bo zabija szybciej te cfaniackie robaki. Jednak jak juz masz wanda 19+ to expi sie znacznie szybciej ale tez koszty many sa wieksze. Oczywiscie jak ktos chce to najlepiej wziasc w-hammera i latac tam z nim robiac runki.

Sorcererem :p

Stożek
15-09-2006, 17:37
Sorcererem :p

Mnie chcesz poprawiac? (Sorcerer'em jak juz cos, to nie jest nasze, polskie slowo)

Hawai
15-09-2006, 19:05
Mnie chcesz poprawiac? (Sorcerer'em jak juz cos, to nie jest nasze, polskie slowo)

Omagad a już uważałem Cie za jednego z najfajniejszych użytkowników tego forum :p Spytałeś: "Masz zamiar isc sorcem/drutem czy knightem?" to ja odpowiedziałem kim.

Stożek
15-09-2006, 19:09
Omagad a już uważałem Cie za jednego z najfajniejszych użytkowników tego forum :p Spytałeś: "Masz zamiar isc sorcem/drutem czy knightem?" to ja odpowiedziałem kim.

Hum a ja myslalem, ze chodzi o poprawianie mojej pisowni. Tematu nie bylo.

Hawai
15-09-2006, 22:20
Hum a ja myslalem, ze chodzi o poprawianie mojej pisowni. Tematu nie bylo.

I tak twoja pisownia nie jest doskonała ^^

Krzys Nemptor
16-09-2006, 13:56
Knight sux bo na 35 lvlu jego srednie combo w gracza z ice rapier + exori wynosi zaledwie 176,25 hp.

Piotrek Marycha
16-09-2006, 17:02
Knight sux bo na 35 lvlu jego srednie combo w gracza z ice rapier + exori wynosi zaledwie 176,25 hp.

jak to obliczyles? o.O

Gelo
17-09-2006, 15:40
Przecież hit z ice rapiera zależy od skilla gracza. Mam ss'a jak udeżam w playera 204 :p

Wracając do tematu to najszybciej do 25lv idzie chyba druidem bo ma korzystne ułożenie rodów (sorc ma 19lv plague :/ ) Potem to już tylko sorc sorc .. no chyba, że potranimy skille :P