Pokaż pełną wersje : Sword czy Axe dla knighta?
Trzynasty
05-09-2006, 19:18
Jaki typ broni jest lepszy dla knighta?
Fire axe ma więcej ataku niż bright sword (broń "na stałe"), a dragon lance ma więcej ataku niż giant sword (na "specjalne" okazje). Toporki są cięższe ale dla knighta to 20 oz. w tą czy w tą nie robi zbytniej różnicy...
P.S
Wydaje mi się, że taki temat już był ale wpisałem do "szukaj": "sword", "axe" i nie wyświetliło mi się nic na ten temat. Jednak jeżeli taki temat już istnieje to bardzo przepraszam wszytskich!
Sozemego
05-09-2006, 19:41
Istnieje istnieje, szukaj dalej :p
Lord Wlodek
05-09-2006, 23:23
Jest nom ale cóż jeśli chcesz osiągnąc 'Coś' i wiesz że na ciebie to stac to Axe...
@Sozemego
Czemu zawsze wszyscy wysyłaja ich do 'szukaj' ja tez chce sie wykazac ;D
Jest nom ale cóż jeśli chcesz osiągnąc 'Coś' i wiesz że na ciebie to stac to Axe...
@Sozemego
Czemu zawsze wszyscy wysyłaja ich do 'szukaj' ja tez chce sie wykazac ;D
Powiedz dlaczego jak chce osiagnac 'cos' to ma wybarc axe? EO osiagnal 'cos' i uzywa swordow.
Preferuje swordy (na światach pvp), jako iż ice rapiery są bardzo przydatne do zabijania sorców ;pp fajne combo z exori i ice rapier.
Lord Wlodek
06-09-2006, 12:29
Powiedz dlaczego jak chce osiagnac 'cos' to ma wybarc axe? EO osiagnal 'cos' i uzywa swordow.
SSC vs Sov? ;]
Pskonejott tez cos osiagnal i uzywa clubow ...
Bron sama nic nie zdziala, glupi gracz zawsze zostanie w tyle z expem, czego by nie wybral ...
Jak grasz na nowym servie to wybierz club,latwy do wylotowania....
Jak na starym to bierz sword. Z 16 lvl kup fs i zrub skile 50/50 mlvl 3-4 i jest spox i puzniej se poradziszB)
Lord Wlodek
06-09-2006, 15:09
Ekhm i tak SSC roxor xP
Ja jestem najetem i wale z aksa XD i jestem zadowolony
Sozemego
06-09-2006, 16:16
Ekhm i tak SSC roxor xP
Co to jest SSC ?
Ekhm i tak SSC roxor xP
SSC? Chodzi Ci o SCA? SoV lepszy bo ma wiecej obrony i jest lzejszy.
SoV lepszy bo ma wiecej obrony i jest lzejszy.
A ile lżejszy? Wątpię, żeby 100ek to robiło różnicę. Poza tym, na 100 lvlu ten def różnicy wielkiej też imo nie robi, bo w końcu masz mmsa (a przynajmniej powinieneś) i większość i tak blokujesz. Natomiast pomiędzy GSem, a DLancą jest wielka różnica w defie.
ja majac skile 86/84, level 87 i sca mam best hita 268, koledzy ze skilami 90/85 108 level oraz 91/83 118 level z sovem maja odpowiednio 244 i 248 best hity. A roznicyw obronie nie widac bo wszyscy nosimy mms oraz dragi zadaja glowne obrazenia z gfb :) wiec sam sobie odpowiedz na pytanie co jest lepsze.
Moim zdaniem axe są lepsze od swordow bo dl na starszych swiatach jest nieco tanszy, fire axe ma o 2 ataku wiecej od bsa.
@up
uwierz mi ze duze hity wchodza rzadko i tak na prawde to to nie sa ich best hity bo ja na 92 skilla mam best hit z gsa 272 a na jakies liczmy 30h huntow walenia na trzeciego(poza tarcza) mialem jakies nie wiecej niz 10 hitow 250+
@topic
wszystko zalezy
1. new server
d lance 50lvl(bk) 70lvl quest
f axe 60lvl quest albo demony na twardego(od 50 mozna biegac xD)
gs 60lvl quest wczesniej mozna demony/behe(zycze szczescia xd)
bs 45lvl quest
2. old server
sov jest drozszy od sca(bo na servie zwykle wiekszosc uzywa axe)
pzoatym axe ringi sa tansze od sword ringow no i sprawa ice rapierow... przydatne do combowania(2 knightow na 100lvlu 90 skillu moze zakrecic combo nawet w okolicach 900hp) ale tak ogolnie to gdybym jeszcze raz wybieral axe/sword wybralbym axe ;]
a ja nadal nei rozumiem dlaczego ludzie biegaja z f axe/bsem... kiedy to ja ostatnio uzywalem bsa.... i nie mowcie mi o zarabianiu kasy bo mnie szlag trafi jak ja z gsem po 100k potrafilem na + wyciagac z guardow
axy są dobre coś pomiędzy swordem i clubem - chcesz dobrze i szybko weź axe. ja mam obsidian lance wale po 30-50 na takich gownianych skilach jak 26/21. i walkirie tłukę. czyli bierz axe bo fajne. no i SCA!
Master Scorpionous
06-09-2006, 22:37
Ekhm i tak SSC roxor xP
Tak patrze w twój opis i masz niby 122RP a za dużo nie wiesz, do tego co napisałeś skomentuje to tak: Ice Rapier jest lepszy od SSCa. Jeśli nie wieżysz to tibia.pl istnieje i inne podobne strony o tibii.
Topic:
Może i Dragon Lance ma troche więcej ataku od GSa ale GS ma dużo wiecej Defa od Dragon Lance, lecz już na wiekszy Lvl to SSCa, SoV+Ice Rapiery. Według mnie najlepsze są Swordy, może i SSCa lepsze od SoVa ale gorsze od Ice Rapierów.
prawda jest taka swordy maja wiecj defa i mniej uh idzie a axe (na wyzszym lvl i dobrych skilach) ma wiecej ataku i jest skuteczniejszy. wybor nalezy do ciebie ;) (ja sam uzywam sworda)
Pyro Aris
07-09-2006, 01:37
Ekhm i tak SSC roxor xP
SCA jak juz cos
Wieszkszosc osob co tu pisze niech sie POZADNIE zastanowi bo jakies 90% tutaj nigdy nie miala nie ma i nie bedzie miala SOV/SCA chyba ze wbije 100 lvl lub kupi znajdzie... Wiec zastanowcie sie czy kiedykolwiek zamiezacie uzywac takich poteznych broni bo potezna bron kosztuje i to nie malo
Bartolomoe
07-09-2006, 14:03
Axe... Używam axe i uważam że jest to najlepszy rodzaj broni... Wyobraź sobie że wchodzisz razem ze swoją smoczą lancą między dużą grupę orcow berserkerow i tniesz je jak popadnie... MIODZIO :p
Rooker666
07-09-2006, 14:46
knajt z aksem jest dużo poteżniejszy od knajta ze swordem dlatego wal aksem
@up
uwierz mi ze duze hity wchodza rzadko i tak na prawde to to nie sa ich best hity bo ja na 92 skilla mam best hit z gsa 272 a na jakies liczmy 30h huntow walenia na trzeciego(poza tarcza) mialem jakies nie wiecej niz 10 hitow 250+
a ja na kazdego draga amm hit 200+ i co 2-3 dragi 250+, ale mam sca a nie gsa.
@ topic
Jak juz ktos powiedzial 90% tu obecnych nie zrobi anihilatora i nie kupi broni za 1500-2000k, dla nich niezlym rozwiazaniem moga byc cluby, ringi sami beda lootowac, a na tego okazjonalnego draga sobie z war hamerem pujda, nooba tym plotem tez pogonia, a na gsa/dl moga sie w zyciu nie dorobic. osobiscie uwazam ze toporki sa najlepsze.
mowisz ze masz skille 95 + ring ? ;] bo jezeli mowisz o tych skillach co masz w opisie to sca masz z przemytu na uranie podrasowane xd
Wybierz swordy mniej uhow zejdzie i są ice rapierki a znimi to komba Wowowow
wg. mnie to axe mniej defa ale wikeszy atak ale przeciez to tarcza bierze obrazenia a nie bron.... tylko roznica w defie robi GS a D lance bo tutaj ma malo defa D lance ale popatrzmy na W hammer.. jeszczem nie staty 45/10 :P ale skoro temat to radze ci axe bo na nizszym lvlu juz bedziesz pomykal sobie z F axem. Pozatym jak widze SS ludzi na lvlu 20-25 to jak chodza ze swordami i mają BS + tarcza to mają k seta a na ytm lvlu to z Axem chodzą w C secie (moze orpocz legów :P)
Axe rox!
Poborca_Podatkowy
07-09-2006, 18:41
dlatego wal aksem
Wszyscy walmy z AKSA
Jaseczko
09-09-2006, 16:25
Popieram Rookera666...WaL aXeM...:) (bo ja nim wale
BlackWolf
09-09-2006, 16:27
! Witam !
Swordy charakteryzuja sie tym ze maja wiecej obrony niz axey , a zas axey tym ze maja wiecej ataku niz swordy , wiec jezeli myslisz na przyszlosc to bierz axey , a jezeli tak zeby ci bylo latwiej na poczatku to swordy ( ja preferuje axey :cup: )
Tak to czytam i prawie każdy kłuci się że Sca jest takie i takie a SoV jest taki i taki. A ja mam do tego pytanie. Czy się taki 100lvl+ będzie cały czas biegać z takim Sovem+ gsem?? Chyba nie. Sov będzie się kisił w domku czy tam w depo.
Drugie. Bs jak mówicie ma więcej obrony niż F axe. No dobra. Ale poco nam tyle obrony?? Przecież obrażenia spadają na tarcze. Ale zato F axe ma więcej ataku niż Bs a to się bardziej liczy.no chyba że mamy wooden shield
Next
Bronie 2-ręczne.
Różnica między atakiem D lance i gs'a wynosi 1 dla D lance.
A obrony 8 dla Gsa.
Ale bronie 2-ręczne są stworzone chyba do szybkiego zabijania. A więc liczy się bardziej atak.
Dla mnie lepsze są Axy. I jak tworze knighta to najczęściej wybieram axy.
Sozemego
09-09-2006, 17:03
Tak to czytam i prawie każdy kłuci się że Sca jest takie i takie a SoV jest taki i taki. A ja mam do tego pytanie. Czy się taki 100lvl+ będzie cały czas biegać z takim Sovem+ gsem?? Chyba nie. Sov będzie się kisił w domku czy tam w depo.
Drugie. Bs jak mówicie ma więcej obrony niż F axe. No dobra. Ale poco nam tyle obrony?? Przecież obrażenia spadają na tarcze. Ale zato F axe ma więcej ataku niż Bs a to się bardziej liczy.no chyba że mamy wooden shield
Next
Bronie 2-ręczne.
Różnica między atakiem D lance i gs'a wynosi 1 dla D lance.
A obrony 8 dla Gsa.
Ale bronie 2-ręczne są stworzone chyba do szybkiego zabijania. A więc liczy się bardziej atak.
Dla mnie lepsze są Axy. I jak tworze knighta to najczęściej wybieram axy.
Czemu sov mialby sie kisic w domku ? Po zdobyciu sova najt odklada w kąt bsa+gsa i ubiera sova + tarcze, to wydaje sie calkiem logiczne o_O
Hail Axe!!!:cup:
Swordy sux!!
axe jest lepsze dla knajta bo mają więcej ataku, a def broni jest zbędny bo obrażenia ida na tarcze. Def broni liczy się tylko wtedy gdy broń ma więcej tegoż defa niż shield. proste?
ja wole axy poniewaz knight axe jest dos tani. potem kupujesz fire axa, a potem draggy lanca
Poborca_Podatkowy
09-09-2006, 17:35
1. Powiem wam jak się odmienia słowo "axe" bo już nie mogę wytrzymać.
Mianownik (kto? co?) axe
Dopełniacz (kogo? czego?) axe'a
Celowik (komu? czemu?) axe'owi
Biernik (kogo? co?) axe'a
Narzędnik (kim? czym?) axe
Miejscowinik (o kim? o czym?) o axe
Wołacz (o!) axe!
2. Jeżeli jakiś przypadek odmieniłem źle, proszę mnie poprawić.
3. Nie walimy z aksa, tylko atakujemy za pomocą axe'a.
nitrobolon
09-09-2006, 22:05
ja tam wole axe SCA robi impre trzeba przyznac
Mianownik (kto? co?) axe
Wołacz (o!) axe!
N-axe'm, Msc-axe'sie
Uzywam Axe i jestem z nich bardzo zadowolony.Są łatwe w zdobyciu (najlepiej zakupić od graczy) poza tym mają mocne ataki a oz. dla Knighta to nic takiego.B)
Rooker666
13-09-2006, 14:24
Mianownik (kto? co?) axe
Wołacz (o!) axe!
Nie lepiej byłoby powiedzieć np. walczę ognistym toporem(w przypadku fire axe)
babcia666
13-09-2006, 14:32
a ja was ludziska nie rozumie... ja wale z warhammer i uważam że jest NAJLEPSZY!!!!! plusy:
-tani
-duży atak
-z tego co słyszałem to dwu ręczne mają większą celność(ale nie jestem pewny)
minusy
-mały def
-2 ręczny!(nie masz tarczy)
wielu ludzi z pewnością powie że lepiej mieć tarcze i np. dragon hammer lub skull staf... ale chodze na beho, witch(oba wala z magi) i na zerki(2 hity i pada):P
(2 hity i pada):P
ty czy on ?
a ja was ludziska nie rozumie... ja wale z warhammer i uważam że jest NAJLEPSZY!!!!! plusy:
-tani
-duży atak
-z tego co słyszałem to dwu ręczne mają większą celność(ale nie jestem pewny)
minusy
-mały def
-2 ręczny!(nie masz tarczy)
wielu ludzi z pewnością powie że lepiej mieć tarcze i np. dragon hammer lub skull staf... ale chodze na beho, witch(oba wala z magi) i na zerki(2 hity i pada):P
Odrazu po twojej wypowiedzi pomyslalem sobie ze nigdy nie miales 20lvl'a ale sie pomylilem :D masz 24lvl ;] gratz! ale nie o to chodzi... chodzi o to ze jak wbijesz te 85/85 skills i pojdziesz na guardy i bedziesz walic ze swojego war hammer'a a twoj qmpel rowniez knight z takimi samymi skillami pojdzie z gs'em albo z dragon lance na guardy to porostu bedzie szybciej expic od ciebie :PP (bo gs ma wiecej attaku od W-H a D-L ma wiecej attaku od GS 'a ;] )
ps:nie mosza byc odrazu 85/85 ale dla przykladu podalem ;]
pozdro i papa
Jaki typ broni jest lepszy dla knighta?
Fire axe ma więcej ataku niż bright sword (broń "na stałe"), a dragon lance ma więcej ataku niż giant sword (na "specjalne" okazje). Toporki są cięższe ale dla knighta to 20 oz. w tą czy w tą nie robi zbytniej różnicy...
P.S
Wydaje mi się, że taki temat już był ale wpisałem do "szukaj": "sword", "axe" i nie wyświetliło mi się nic na ten temat. Jednak jeżeli taki temat już istnieje to bardzo przepraszam wszytskich!
to wszstko zalezy:
od cen a serwie gdzie chcesz grac.
od teg czy chcesz potencialnie zadawac wieksze hity przy wiekszej stracie hp i na odwrot.
a tak wogule to polecam ci jednak swordy.
w porownaniu Fa z Bs to 14 (!) pkt. obrony wiecej kosztem 2 pkt. ataku mniej... wychodzi, ze Bs jest lepszy.
D lance A Gs jeden pkt. ataku wiecej posztem 6 pkt. obrony mniej.
jezeli chcesz w przyszlosci blokowac czesto to lepiej wez swordy ( do tego wiecej capa bedziesz mial na loota ;])
ja tez kiedys stalem przed wyborem aksa czy sworda i wybralem sworda.
a jak ci nie pasi to bierz cluba bo jest tani jak cholrea a potem sie bedziesz przezucal i juz ci bedzie zwisac co masz wziasc xD .
Fraxodin
13-09-2006, 15:56
Zdecydowanie Axe.Polecam !!
a tak wogule to polecam ci jednak swordy.
w porownaniu Fa z Bs to 14 (!) pkt. obrony wiecej kosztem 2 pkt. ataku mniej... wychodzi, ze Bs jest lepszy.
A SS jest znacznie lzejszy, wychodzi ze jest lepszy od obu.
jezeli chcesz w przyszlosci blokowac czesto to lepiej wez swordy ( do tego wiecej capa bedziesz mial na loota ;])
Co ma def do blokowania i po co knightowi dodatkowe 20-30 capa ?
A SS jest znacznie lzejszy, wychodzi ze jest lepszy od obu.
Knajt nie ma tyle samo capa, co sorc/drójt :p
Co ma def do blokowania i po co knightowi dodatkowe 20-30 capa ?
Co ma def do blokowania? To co atk do atakowania :D
Xardasus
13-09-2006, 16:21
Mowicie że topory lepsze są a pokażcie mi toporem hit większy niż 500 ;] Bo ice rapierem da sie zrobić i jest on swietny do pvp. Knight jest po to aby blokować wniosek lepiej mieć więcej defa w swordzie niz ten 1-2 punkty ataku w toporze :] wogóle to durne są te tematy każdy niech wali czym chce..
Freezy Eddie
13-09-2006, 16:26
Co ma def do blokowania? To co atk do atakowania
Większość potworów, oprócz GSa i paru wyjątków uderza magicznie, więc def nam nie pomoże.
Mowicie że topory lepsze są a pokażcie mi toporem hit większy niż 500 ;] Bo ice rapierem da sie zrobić i jest on swietny do pvp. Knight jest po to aby blokować wniosek lepiej mieć więcej defa w swordzie niz ten 1-2 punkty ataku w toporze wogóle to durne są te tematy każdy niech wali czym chce.
Załóż jeszcze wniosek, że możesz zadać śmieszny hit w granicach 50- albo nie zadać go wcale. A koszty Ice Rapiera nie są małe. Pewnie nigdy nie trzymałeś w rękach Ice Rapiera...
Mowicie że topory lepsze są a pokażcie mi toporem hit większy niż 500 ;] Bo ice rapierem da sie zrobić i jest on swietny do pvp.
Jest jeden problem: rapier moze trafic co drugi/ trzeci hit, moze rzadziej, do tego obrazenia w czlowieka sa o polowe mniejsze i wcale nie jest pewne ze wydajac 5-10k na rapiery zadasz obrazenia ktorych przeciwnik nie wyleczy jednym uhem.
Xardasus
13-09-2006, 19:07
Załóż jeszcze wniosek, że możesz zadać śmieszny hit w granicach 50- albo nie zadać go wcale. A koszty Ice Rapiera nie są małe. Pewnie nigdy nie trzymałeś w rękach Ice Rapiera...
Tak strasznie drogi jest ani razu go nie mialem bo mnie nie bylo stac mialem dylemat czy kupic dsm czy ice rapier wybralem to pierwsze :/ wiec sory ze sie wypowiadam... no i co sie uczepiliscie ze ice rapiery sie rozwalaja ja po prostu mowie moje zdanie...
papik1992
13-09-2006, 20:10
Ja mysle ze axe na poczatku latwo o zdobycie dobrego a potem stonecutter :) 50 atk i 1 reczny
Co ma def do blokowania? To co atk do atakowania :D
Lol. Jak Blokujesz komuś potwora to jego udeżenia idą na tarcze. Chyba że używasz broni 2-ręcznej.
Piotrek Marycha
13-09-2006, 20:47
Ja mysle ze axe na poczatku latwo o zdobycie dobrego a potem stonecutter :) 50 atk i 1 reczny
nie wiesz? to stfu ! latwo o zdobycie dobrego? czyli co, tluc sie niewiadomo ile lvli z k axem az uzbierasz iles tam kasy na F axa (na nowych serwach 35-40k, w porownaniu do BSa- 15-20), to samo 2 handed, GSy walaja sie juz od poczatku na serwach i ich ceny nie przekraczaja 35k nawet an najnowszych serwach, w porownaniu do D lancy - 50k conajmniej
SWORDY, the best xD poniewaz mają Ice Rapier xD więcej nie musze mówic
Ice rapier to wielkie gówno! Może ma te 100 atk, ale rozwala się po pierwszym ciosie. Poza tym wcale nie jest taki tani (przynajmniej na moim świecie). Jednym słowem szajs.
Axe są lepsze, ponieważ mają więcej ataku a def jest zbędny, bo ciosy idą na tarcze. Może i są trochę droższe, ale z nimi się szybciej expi. Dragon lanca ma o 1 punkt większy atak, co oznacza hit mocniejszy o 2-4 hp wydaje się mało, ale wystarczy pomnożyć ten wynik przez 1000 dragonów a wynik okaże się dość duży. Natomiast walcząc giant, swordem który ma o 6pkt. Więcej defa nie zauważyłem ŻADNEJ różnicy. Dodam, że obaj knajci mieli takie same skile mianowicie 72/71
Co ma def do blokowania
no chyba potwor bedzie zadawal mniejsze obrazenia (przynajmnij jak walnie z "lapki")a juz wiemy na co to sie przeklada\przelicza
no chyba potwor bedzie zadawal mniejsze obrazenia (przynajmnij jak walnie z "lapki")a juz wiemy na co to sie przeklada\przelicza
no wlasnie, chyba..
Poza tym 90% mobow ktore knight blokuje kompletnie ignoruje zarowno shielding, jak i parametry ekwipunku. Chyba ze sie komus blokuje guardy albo blokuje sie kogos w korytarzu...
no wlasnie, chyba..
Lepsze chyba niż nic.
Poza tym 90% mobow ktore knight blokuje kompletnie ignoruje zarowno shielding, jak i parametry ekwipunku. Chyba ze sie komus blokuje guardy albo blokuje sie kogos w korytarzu...
Pozostaje także grono mobów na których taki knight expi a które zadają obrażenia 'z łapki'.
ps. prócz Demona, Warlocka, DLa, boss monsterów cała reszta bandy (bk, hero, hydra, gs, behemot, ryby pod wodą) bije z łapki.
A temat w stylu o wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkanocy.
Pozostaje także grono mobów na których taki knight expi a które zadają obrażenia 'z łapki'.
ps. prócz Demona, Warlocka, DLa, boss monsterów cała reszta bandy (bk, hero, hydra, gs, behemot, ryby pod wodą) bije z łapki.
Przyznaj z czystym sercem, kto inteligentny hunci gsy z blokerem ? Hydra z lapy ? Behe - na tyle silny ze nawet przy duzych skillach wiecej dostajemy niz blokujemy. Ryby - nie mam pojecia.
Expienie a def - w kolko wszyscy powtarzaja, ze def oplaca sie zeby byc lepszym blokerem a do expienia lepsze sa axy ;o
Przyznaję z czystym sercem że wielu ludzi hunci GSy z blokerem. Tak Hydra z łapy, każdy średniorozgarnięty człowiek blokując hydrę dostaje tylko z łapy oraz z paraliżu. Behe to masz rację, na rybach raz byłem i prawie najgrubszy bił po 200-300 mnie, a naj to łohohoho.
Ja tam nie wiem, ale jak w kólko powtarzają to co mówisz to takich tematów oraz dyskusji związanych z nimi powinno nie być (albo rzadko) a jest dużo i często.
Dla mnie osobiście taki temat i gdybacje nie mają sensu. Jedyną różnicą jest to że jedne mają ice rapiera a drugie go nie mają oraz to że każdy szanujący się barbarzynśki morderca niewinnych dziwic, oraz ten który pożera wnętrzności i to mu sprawia przyjemność (czyli LOBO) musi używać siekier :D
Przyznaję z czystym sercem że wielu ludzi hunci GSy z blokerem.
Jaki to ma sens ?
Tak Hydra z łapy, każdy średniorozgarnięty człowiek blokując hydrę dostaje tylko z łapy oraz z paraliżu.
thru, ale hydra jest nastawiona na magie i jesli ktos dostaje hity z lapy to nie sa to glowne obrazenia ? warlock w koncu tez cos z lapy siepie ?
@down: ja to wiem, ty to wiesz, oni nie ... -.-
noobowaty mistrz
15-09-2006, 16:37
def oplaca sie zeby byc lepszym blokerem
Gowno prawda, bs wcale nie broni lepiej od f-axa. Sprawdzone.
Covenanter
15-09-2006, 18:37
... jak to czytam to mi się żal robi i już wiem czemu jestem w angielskiej gildii.
Wybierz sword !!!111111111111
Nie nie bo axe jest kul !!!!!!!!!11111
A tak bez masturbacji przedmiotami, miecz jest lepszy bo 1: latwiej i taniej zdobyc naprawde dobre miecze zaczynające się od bright sworda w góre.
2.Axe mając niższy def zawsze zje więcej UH a jeśli spotkasz coś w czym nie pomoże ci miecz to jego ekwiwalent w toporach też by nie zrobił różnicy.
Nie należy zwracać uwagi na gówniarskie : ja używam tej albo tej broni z tym i tym kombo mam takie ze huhu i wymiatam bo to jest bzdura, róznice między axe i sword w ataku są stosunkowo niewielkie więc punkty obrażen są podobne za to defense robi różnice i to istotną.
Generalnie miecze są lepsze, topory mają większy atk ale miecze są latwiej dostepne, tansze, mają więcej defensa ( co wbrew pozorom robi dużą różnice ) a ich atak jest tak naprawde marginalnie mniejszy a i to nie zawsze.
Generalnie zawsze jest łatwiej z mieczem niż z toporem choć jak ktoś chce grać 100% na berserkera to faktycznie topory tylko że przeżywalność takich graczy jest podobna do lemingów.
Sozemego
15-09-2006, 18:49
... jak to czytam to mi się żal robi i już wiem czemu jestem w angielskiej gildii.
Wybierz sword !!!111111111111
Nie nie bo axe jest kul !!!!!!!!!11111
A tak bez masturbacji przedmiotami, miecz jest lepszy bo 1: latwiej i taniej zdobyc naprawde dobre miecze zaczynające się od bright sworda w góre.
2.Axe mając niższy def zawsze zje więcej UH a jeśli spotkasz coś w czym nie pomoże ci miecz to jego ekwiwalent w toporach też by nie zrobił różnicy.
Nie należy zwracać uwagi na gówniarskie : ja używam tej albo tej broni z tym i tym kombo mam takie ze huhu i wymiatam bo to jest bzdura, róznice między axe i sword w ataku są stosunkowo niewielkie więc punkty obrażen są podobne za to defense robi różnice i to istotną.
Generalnie miecze są lepsze, topory mają większy atk ale miecze są latwiej dostepne, tansze, mają więcej defensa ( co wbrew pozorom robi dużą różnice ) a ich atak jest tak naprawde marginalnie mniejszy a i to nie zawsze.
Generalnie zawsze jest łatwiej z mieczem niż z toporem choć jak ktoś chce grać 100% na berserkera to faktycznie topory tylko że przeżywalność takich graczy jest podobna do lemingów.
Ale pieprzysz, mysl przyszlosciowo. Sov/sca sa do zdobycia z anni, z tego samego questa wiec są tak samo dostepne, a roznica miedzy nimi jest naprawde nie wielka. Myslisz, ze taki 120 najt bedzie sie martwil marginalna roznica defensa ? I tak ma najlepsze eq[generalnie], bije to na czym expi tak samo jak jego kolega w swordach/axach. Ja sam wybralem axe z dwoch powodow
1. Sca ma 2 wiecej ataku od sova, co polączone z moja manią trenowania mialo mi przyspieszyc expienie, nie wiem czy to cos zmienilo, moze [moze zwiekszylo mi predkosc expienia o 1,2%]
2. Axe ringi sa o wiele tansze od sword ringow! Jako iz jestem generalnie zydem w sprawach pieniedzy, to bylo to straszne ulatwienie ;]
Gdybym wybral sworda, tez bym nie narzekal, pewnie nawet nie odczuwalbym roznicy...
Covenanter
15-09-2006, 19:35
Ale pieprzysz, mysl przyszlosciowo. Sov/sca sa do zdobycia z anni, z tego samego questa wiec są tak samo dostepne, a roznica miedzy nimi jest naprawde nie wielka. Myslisz, ze taki 120 najt bedzie sie martwil marginalna roznica defensa ? I tak ma najlepsze eq[generalnie], bije to na czym expi tak samo jak jego kolega w swordach/axach. Ja sam wybralem axe z dwoch powodow
1. Sca ma 2 wiecej ataku od sova, co polączone z moja manią trenowania mialo mi przyspieszyc expienie, nie wiem czy to cos zmienilo, moze [moze zwiekszylo mi predkosc expienia o 1,2%]
2. Axe ringi sa o wiele tansze od sword ringow! Jako iz jestem generalnie zydem w sprawach pieniedzy, to bylo to straszne ulatwienie ;]
Gdybym wybral sworda, tez bym nie narzekal, pewnie nawet nie odczuwalbym roznicy...
Po pierwsze nie pieprze tylko mówie i w przeciwienstwie do ciebie chyba wiem co mówie jako że miałem okazje biegać tak ze stonecutterem jak z magickiem, żadne z nich co prawda nie należało do mnie ale to nie ma znaczenia, różnicy na tym poziomie na którym zdobędziesz tą bron czyli 100+ po prostu nie ma rozważmy za i przeciw :
Sca ma def mniejszy o 5.
Sov ma atk mniejszy o 2.
Widzisz różnice ?
Ponadto pierścienie ? Wybacz ale jeśli na poziomie 60+ masz jakiekolwiek braki finansowe to coś tu jest nie tak bo na tym etapie powinieneś siedzieć na kasie w stopniu w którym różnice cenowe pierścieni to detal więc cena pierścieni w żadnym wypadku nie jest czynnikiem za albo przeciw.
Ice rapiers - lodowe rapiery to 'miecze' i są absolutnie potworną bronią w połączeniu z exori, na wysokich skillach rycerz z plecakiem rapierów jest w stanie zatłuc równopoziomowego maga że już o masakrowaniu paladyna jednym strzalem nie wspomne.
I wreszcie zanim dostaniesz w swoje ręce Sca czy Sova
minie wiele tygodni podczas których będziesz musial ganiać za drogimi i rzadko spotykanymi toporami z DUŻO niższym defensem podczas gdy miecze z podobnym atk i niebotycznie wyższym defensem będą cały czas ogólnie dostępne w dodatku za połowe ceny.
Miecze są po prostu łatwiejsze w "obsłudze" tansze i do momentu uzyskania Sca czy SOVA lepsze w defense przy podobnym atk a kiedy już dotrzesz do Anni to tak naprawde nie ma róznicy co wybierzesz bo skoro doszedles tak daleko to mordercą jesteś choćby z wykałaczką.
Raditz Saiya-jin
15-09-2006, 19:52
punkty obrażen są podobne za to defense robi różnice i to istotną.
Generalnie miecze są lepsze, topory mają większy atk ale miecze są latwiej dostepne, tansze, mają więcej defensa ( co wbrew pozorom robi dużą różnice )
widac ze nigdy nie grales knightem, newbie. do obrony używa się tarczy.
Covenanter
15-09-2006, 20:38
widac ze nigdy nie grales knightem, newbie. do obrony używa się tarczy.
Mam 3 knightów na trzech różnych światach od 29 poziomu na tym do 64 na antice, nie mów mi co i jak :)
Defence jest kombinowany z tarczy i miecza zielony człecze :) Najpierw zagraj rycerzem zdobądz doświadczenie a nie wypowiadaj się w ciemno ot tak żeby tylko.
O ile jestem sklonny sie z toba nie zgadzac, o tyle po takim tekscie moge cie najwyzej wysmiac:
Ice rapiers - lodowe rapiery to 'miecze' i są absolutnie potworną bronią w połączeniu z exori, na wysokich skillach rycerz z plecakiem rapierów jest w stanie zatłuc równopoziomowego maga że już o masakrowaniu paladyna jednym strzalem nie wspomne.
Bron 46 atk przy skillach ~75 moze zadac obrazenia w granicach 200-210. Niech rapier zada nawet 3 razy wieksze obrazenia ( co jest mocno naciagane bo nie widzialem nigdy hitow znacznie przekraczajacych 400 ), po podzieleniu przez 2 i tak nie przekroczy 300, czyli 1 hitem nie zabije palka na 20+ levelu. Do tego rapier moze zostac zablokowany albo zwyczajnie nie trafic i mamy sporo gotowki w plecy ( o ile mnie pamiec nie myli bp uh jest warty jakies 1,5-2 rapiera ? a z bp uhow spokojnie te rapiery przetrzymamy.. ). Dolicz do tego exori - wg wzorku na tibia.pl jakies 120-200 dmg na 100 levelu w czlowieka, nie wliczajac redukcji obrazen poprzez eq. Nawet jesli przeciwnik da sie trafic, to nadal twoje 460 obrazen ( srednio ) nie polozy palka na levelu ponizej 40 ( knightem na 100 levelu ) i daje zaledwie niewielka szanse ze dobijesz go nastepnym hitem ( jesli zareaguje i walnie vitke to mozesz loda ).
Ludzi czy wynaprawde myslicie ze jesli bron ma 100 ataku to zadaje 1k obrazen ze 100% skutecznoscia ?
Krzys Nemptor
16-09-2006, 14:32
@Covenanter
Idz sie umyj. Mialem dwoch knightow na wyzszych lvlach niz ten twoj najlepszy wiec na pewno wiem o tibii sporo wiecej od ciebie. I uprzejmie cie musze niestety poinformowac ze piszesz totalne i bezsensowne bzdury. Przy skillach 80+ i vampire lub lepszym shieldzie nie widac ZADNEJ roznicy w defie pomiedzy bsem a f-axe, natomiast roznica w ataku jest minimalna ale widoczna. Podobnie sytuacja wyglada z d-lance oraz gsem i z sca oraz sovem. Wniosek: axe lepsze.
MefiJess
17-09-2006, 08:09
Moim zdaniem dla knighta najlepsze są swordy :]]:cup: :evul:
@up
Kurna mać, masz może jakieś argumenty potwierdzające twoją tezę, że swordy są lepsze?? Nie? To nie pierdziel głupot! BS ma 30 obrony, a FA ma 16, ale tarcze mają jeszcze więcej defa. Dajmy na to Vampire Shield ma 34 defa, więc to na nią idą wszystkie hity, a to, że broń ma mniej defa to się w ogóle nie liczy (albo się liczy szczątkowo). Wynik jest taki, że nie widać różnicy czy się używa sworda czy axa.
Dodam jeszcze, że jeden punkt ataku jest widoczny! Taki jeden dodatkowy punkcik to 2-4 hp więcej odebrane za każdy hit.
Jednym słowem axe lepsze.
Moim zdaniem Axe bo,....taki jest sam jak fire sword a jest drozszy o 3k -.-Pozdro For ALL;)
Sozemego
17-09-2006, 16:35
Po pierwsze nie pieprze tylko mówie i w przeciwienstwie do ciebie chyba wiem co mówie jako że miałem okazje biegać tak ze stonecutterem jak z magickiem, żadne z nich co prawda nie należało do mnie ale to nie ma znaczenia, różnicy na tym poziomie na którym zdobędziesz tą bron czyli 100+ po prostu nie ma rozważmy za i przeciw :
Sca ma def mniejszy o 5.
Sov ma atk mniejszy o 2.
Widzisz różnice ?
Ponadto pierścienie ? Wybacz ale jeśli na poziomie 60+ masz jakiekolwiek braki finansowe to coś tu jest nie tak bo na tym etapie powinieneś siedzieć na kasie w stopniu w którym różnice cenowe pierścieni to detal więc cena pierścieni w żadnym wypadku nie jest czynnikiem za albo przeciw.
I wreszcie zanim dostaniesz w swoje ręce Sca czy Sova
minie wiele tygodni podczas których będziesz musial ganiać za drogimi i rzadko spotykanymi toporami z DUŻO niższym defensem podczas gdy miecze z podobnym atk i niebotycznie wyższym defensem będą cały czas ogólnie dostępne w dodatku za połowe ceny.
Miecze są po prostu łatwiejsze w "obsłudze" tansze i do momentu uzyskania Sca czy SOVA lepsze w defense przy podobnym atk a kiedy już dotrzesz do Anni to tak naprawde nie ma róznicy co wybierzesz bo skoro doszedles tak daleko to mordercą jesteś choćby z wykałaczką.
No skoro mowisz, ze nie ma roznicy miedzy sovem a sca, to sie ze mna zgadzasz [lub ta roznica jest marginalna].
Tak, mialem problemy finansowe na 60, na 40 na 20, i nadal mam na 123. A to dlatego, ze nie lubie skladowac kasy w depo zeby gnila tylko uzywac jej, glownie w celach zabawowych.
Ice rapiery, generalnie zwiekszaja szanse na zabicie swojej ofiary, ale jak juz vil mowil, dzialaja tak jak kazda bron czyli mozesz nie trafic badz zadac malo obrazen.
Od kiedy to trzeba ganiac za rzadkimi toporami, kupujesz raz i masz, to czy wydam 20k na fire axe czy 10k na bright sworda...pff, te 10k nie zrobi mi az takiej roznicy, pozatym ja sam nigdy nie zaczalbym grac na nowym swiecie gdzie ceny sa wielkosci deficytu budzetowego polski.
Latwiejsze w obsludze ? Przecietny gracz nie odczuje roznicy miedzy fa/bs dl/gs, a po anni to juz bez znaczenia.
A co do tych co mowia, ze def broni sie nie liczy. Cytat z tibia.com:
Weapons are generally characterised by two values, since they influence both a character's attack and defence value.
Liczy sie, ale jak dla mnie przynajmniej, roznicy nie widac.
Kurczakos
18-09-2006, 21:13
Axe rulez ja wale z AKSA chociaż jest troche droższe od sworda i cluba, ale sie opłaca:p
moze moje 5 groszy :P
porownianie...
Gs/ D lance/ W hammer
Gs- sredni atak, duza waga, wysoki def, wysoka cena(15-18k)
D lance- Duzy atak, srednia waga, sredni def, srednia cena(12-15k)
W hamer- maly atak, mala waga, maly def, mala cena(1-2k)
BS- duzy def, sredni atak, srednia waga, wysoka cena (12k)
F axe- sredni def, duzy atak, wysoka waga, srednia cena (8-10k)
ss- maly def, sredni atak, mala waga, niska cena(4-5k)
pod wzgledem hajsu na servach co gralem:(aldora,iridia,panda,chimera,xanta more more)
najdrozszy sword,potem axe na koncu club
jesli chodzi o atak: axe,sword, club
obrona: sword,axe,club
waga: club i na 2 miejscu axe i sword ze wzgeldu na ogromna wage gs'a
Podsumowujac: Co do tego co jest lepsze to moim zdaniem axe i sword zajmuja ta sama pozycje na podium, a club niestety przegrywa, wszystko zalezy od upodobania, ja wlailem i w axe i sword i club iwec cos tam wiem... osobiscie wyvral bym i tak axe... bo mi sie podoba i f axe wyglada pieknie do dsm i clegow:P
zdecydowanie mniecze !!!!!!!!!!!!!:crusader: :crusader: :crusader: :sword: :sword: :sword:
W sumie to podczas expienia do 90~ lvla expi się na potworach z reguły mających defa, tak od sobie i te 2 ataku do tegoż levela niech nawet dają tyle co 5 skilli, czyli nic. A w defie, jeżeli ma się tarczę typu dragon shield poprostu nie widać różnicy w obronie, dlatego jestem skłonny stwierdzić, że topory są lepsze (niewiele, ale jednak).
Ja osobiscie wybralem Axe ze wzgledu na latwo dostepne axe ringi... A pozatym zawsze walniesz o te 2-5 dmg w potwora wiecej z d lance niz z gsa 8o
Marvelo13
27-09-2006, 21:10
Jak dla mnie zdecydowanie aksy lepsze. Atak broni liczy sie zdecydowanie bardziej niż jej def. Niestety ja bije ze sworda, bo mam tą postać od dawna i kiedyś myślałem, że aksy lepsze. 8o
Hedorlix
27-09-2006, 22:00
Jaa osobiscie uwazam, ze najlepsze bronie to "axe" czyt. (topory). Nie sa One moze tanie, ale gdy uzywamy axe podczas expa uzywamy przewaznie dwurecznego np ( dragon lance). A jak blokujemy, zakladamy tarcze i birght sworda, wtedy mamy wiekszy def, a wiadomo zeby blokowac bright swordem nie trzeba miec skilla w swordy. Do expa znowu uzywamy d Lancy, albo f axe, gdyz maja slaba obrone a wiekszy atak.
Pozdrawiam.
Dragonik
28-09-2006, 21:57
To jest pytanie do samego ciebie. Swordy maja atak niezly i def dobry. Axe za to maja atak wiekszy od swordow ale def malutki. Wybor nalezy do ciebie.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.