Pokaż pełną wersje : Bez PACCA
WhiteWolf
13-09-2006, 12:32
Było już wiele pytań typu "Kto najlepszy"? Ja chce sie zapytać która postać w tibi bez PACA jest najlepsza?
Np, mag bozbawiony wielu silnych czarów (np. UE) nie jest już tak chętnie brany an hunty/qesty :d
Mythic Sniper
13-09-2006, 13:12
Wiesz za pomoca Ue to raczej expic albo huncic nie bedziesz :P
najlepszy bez pacca jest knight, tlumaczyc mi sie nie chce ale jak poszukasz to na pewno znajdziesz (guzik szukaj nie smierdzi)
Wiesz za pomoca Ue to raczej expic albo huncic nie bedziesz :P
najlepszy bez pacca jest knight, tlumaczyc mi sie nie chce ale jak poszukasz to na pewno znajdziesz (guzik szukaj nie smierdzi)
Pudło. Najlepszy bez PACC jest sorc.
Czemu nie pal? Bo musi skillować (tak tak, to imho dyskwalifikuje postać - bo po co tracić dziesiątki/setki godzin na skillowanie, skoro sorcem w tym czasie się zrobi ~35-45 lvl i będzie się expić z tą samą prędkością i przewagą ~1 mln expa?).
Czemu nie knight? Vide pal. Z tym, że tu trening trwa dłużej i daje mniejsze efekty.
Czemu nie druid? Bo druid bez PACC nie ma sensu, skoro sorc to (bez PACC - w wypadku z PACC można polemizować) jego lepszy odpowiednik - ma czary ofensywne + te same czary leczące.
Rooker666
13-09-2006, 14:18
Druid jest najlepszy ponieważ od 15 lvl można robić ihy i sprzedawać za 1k a od 24 uhy po 3k a sorcem dopiero od 45 sdki a nie sądzę żebyś tak szybko nabił 45 lvl
pudlo lasooch setki godzin jak lubisz podnosic speary, ale wystarczy ~40-50 skila i mozesz z lukiem zaczynac expic
Vampir Z Zaglebia
13-09-2006, 14:53
Bez PACCa knight of course najlepszy. Dlaczego? Nie zuzywa many, nie potrzebuje boltow a co sie z tym wiaze pieniedzy których na faccu tak łatwo nie jest zdobyć, ponieważ lootbagow sobie nie poturlasz za bardzo ;] No a sorc jest lepszy od druida na facc'u moim zdaniem: druid nie ma e.sio(wiec obie profesje lecza sie tak samo). Na 33+ druid raczej nie moze oplacalnie expic na guardach(tempest 1 zasieg(no moze monk+volcanic)), a sorc robi to spokojnie: zasieg inferno=2. That's all :)
Bez PACCa knight of course najlepszy. Dlaczego? Nie zuzywa many, nie potrzebuje boltow a co sie z tym wiaze pieniedzy których na faccu tak łatwo nie jest zdobyć, ponieważ lootbagow sobie nie poturlasz za bardzo ;]
Knight z paccem czy bez potrzebuje treningu, bez treningu expisz juz nie o 30% wolniej od innych klas ale o 60-70%.
Na 33+ druid raczej nie moze oplacalnie expic na guardach(tempest 1 zasieg(no moze monk+volcanic)), a sorc robi to spokojnie: zasieg inferno=2. That's all :)
Druid moze spokojnie expic w mint. Szybciej, oplacalniej, fajniej niz na guardach.
Vampir Z Zaglebia
13-09-2006, 14:59
@Up: Koles chyba pytal ktora profesja najlepsza, a nie ktora sie najszybciej/wolniej treni/expi. A pozatym to tylko moje zdanie :]
noobowaty mistrz
13-09-2006, 15:34
Knight bez pacca jest dramatycznie slabą postacia, bez exori nawet gsa nie zabije. (albo zabije z ogromnymi kosztami - wiekszymi niz koszty sd w przypadku sorca/druta)
Np bright sword quest sorcem/drutem bez pacca to bulka z maslem, a knight moze sie zesrac w gacie i nie zrobi. (lub zrobi tracac 10k na uhach/hmm)
Imho sorc jest najlepszy bez pacca.
Z paccem najlepszy druid.
Mag i Druid bez PACC'a ma bardzo cieżko - wolne odnawianie SoulPoint'ów, brak czarów które po ostatnich update'ach sa bardzo przydatne
Pozostaje więc Knight i Paladyn. Tu już troche trudniej zdecydować ponieważ to zależy głównie od indywidualnych upodobań (walka z dystansu bądź w zwarciu). IMO więcej treningu potrzebuje knight. Paladyn powinien trenować tylko na poczatku, potem skille lecą na expie.
Osobiście polecam Ci paladyna.
noobowaty mistrz
13-09-2006, 15:46
A po co komu w dzisiejszych czasach soul pointsy? Runy to robia tylko idioci ktorzy maja za duzo wolnego czasu bo znacznie wiecej kasy mozna zarobic przy expieniu.
Sorc bez pacca posiada wiekszosc przydatnych czarow poza strike'ami i moze uzywac tych samych run i rozdzek co z platnym kontem. Knight musi dluuugo trenowac, zeby expic zaledwie z taka sama predkoscia jak sorc bez treningu. No wiec nadal sorc ma przewage. :p
I jeszcze jedno: sorc bez ue sie moze obyc, ten czar jest niezbedny tylko na annihilator, natomiast knight nie za bardzo moze sie obyc bez exori (bron i explosion zadaja smieszne obrazenia wiec exori na questach i przy solowaniu jest niezbedne)
Mag i Druid bez PACC'a ma bardzo cieżko - wolne odnawianie SoulPoint'ów, brak czarów które po ostatnich update'ach sa bardzo przydatne
E tam. Bez visa da sie życ ; ).
A co do souli, no cóż.
15:58 Blackd [255]: Welcome to Blackd Proxy v8.84 ! Official site: www.xxxx.com
I ja sie tam o soule nie martwie.
Pozostaje więc Knight i Paladyn. Tu już troche trudniej zdecydować ponieważ to zależy głównie od indywidualnych upodobań (walka z dystansu bądź w zwarciu). IMO więcej treningu potrzebuje knight. Paladyn powinien trenować tylko na poczatku, potem skille lecą na expie.
Osobiście polecam Ci paladyna.
Bullshit. Zanim knightem będziesz OPŁACALNIE I SZYBKO expić na facc, to sie zesrasz a nie wyskillujesz. Bo co jak co, ale halj larvy i tomby - szybko i bezboleśnie. No chyba że 75/75 czy tam te 80/80 to pryszcz dla Ciebie.
Dla mnie nie był, fakt ze jak juz sie to to ma to satysfakcja duża. Ale w trakcie traina pociąć sie można.
Co do palla. Humm. W sumie to tak - bo pall z pacciem dostaje hura i nowe miejsca do expienia tylko. Jakby nie patrzeć, train pallem też aż taki trudny nie jest (moje przezycia z traina pallem do 77 dista, tutaj (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=70696) ; ))
Ale cóż. Dalej to ja sie nie wypowiem bo palla dobrego bez pacca nie miałem.
Podejrzewam ze to dobry wybór, bo gdy dojdziesz do lvla gdy pacc jest naprawde potrzebny - pewnie juz go zakupisz.
A po co komu w dzisiejszych czasach soul pointsy? Runy to robia tylko idioci ktorzy maja za duzo wolnego czasu bo znacznie wiecej kasy mozna zarobic przy expieniu.
Fakt, ja z palcem w.. w nosie ; ) zarobie 1.5/2x więcej kasy w czasie gdy ktoś tam będzie ropbić runy. Ale nie odrazu 'idioci'. Ja np. runy robie, bo wole je sobie na smoczkach wystrzelać, niż lootbagi na guardach robić. - ale to juz zalezy od tego jak kto podchodzi do gry.
Sorc bez pacca posiada wiekszosc przydatnych czarow poza strike'ami i moze uzywac tych samych run i rozdzek co z platnym kontem. Knight musi dluuugo trenowac, zeby expic zaledwie z taka sama predkoscia jak sorc bez treningu. No wiec nadal sorc ma przewage. :p
Prawda, prawda. Nima strajków i hurów, ale to sie da przeżyć. Jedynie to miejsca do expienia, ale powtarzam - da sie przeżyć.
I jeszcze jedno: sorc bez ue sie moze obyc, ten czar jest niezbedny tylko na annihilator, natomiast knight nie za bardzo moze sie obyc bez exori (bron i explosion zadaja smieszne obrazenia wiec exori na questach i przy solowaniu jest niezbedne)
Też tu dużo racji. Niemniej jednak, Pan załozyciel tematu zanim dojdzie do lvla na Anni to juz dawno pewnie będzie mieć pacca. UE przydaje sie niezwykle rzadko, tyle co do PvP i rzadko do PvM. No chociażby solowanie behe questa.
Aale, żeby już solować behe Q to trzeba nam pacca - czyli, co oczywiste, mamy wtedy możliwość użycia UE.
Co do treningu to fakt. Nie mniej jednak miałem dużo większą satysfakcje po wbiciu ~90+/90+ knightem niz po wbiciu jakiegoś tam lvla sorciem czy pallem.
Po prostu - to już zależy od stylu gry i wolnego czasu.
Było już wiele pytań typu "Kto najlepszy"? Ja chce sie zapytać która postać w tibi bez PACA jest najlepsza?
Np, mag bozbawiony wielu silnych czarów (np. UE) nie jest już tak chętnie brany an hunty/qesty :d
zeczywiscie to noob tez bym sie zlal jak ktos by sie mnie tak zapytal :D :D :D
Ale niesmiejmy sie :p :p niektorzy 1 raz graja w tibie ;) ;)
pewnie pamietacie siebie 1 raz w tibi :) :) :) :) tak samo mogl sie ktos zwas smiac....
@UP: ee co prosze?
Sugerujesz że autor tematu jest noobem?
Więc nie, nie jest. Mym skromnym zdaniem to on jest albo newbie, albo jest ciekaw opinii innych ludzi na ten temat.
Tematów na forum 'kto najlepszy' jest masa, więc czemu ten nie ?
I w sumie to to nawet dobry materiał do dyskusjii jest ; )
@Down: Ta? podaj Ty mnie jakies pomijając d lejra. Przyda sie szczerze mówiąc.
noobowaty mistrz
13-09-2006, 16:24
runy robie, bo wole je sobie na smoczkach wystrzelać, niż lootbagi na guardach robić
Na guardach sie lootbagow nie robi, w ogole nie expi sie na guardach bo to scierwo. Nawet dla facc sa duzo lepsze expowiska.
Szansa doniesienia lootbaga z guardow do skrzynki z postmanem wynosi dokladnie 5,6%.
Szansa doniesienia lootbaga bez wykonanego postmana wynosi dokladnie 1,4%.
A np szansa doniesienia lootbagu w dowolnej tombie wynosi 94,3%.
Guardy sa po prostu zanubione do granic mozliwosci, sprobuj nie spotkac expiacego 13 druta. ;)
pudlo lasooch setki godzin jak lubisz podnosic speary, ale wystarczy ~40-50 skila i mozesz z lukiem zaczynac expic
Może i wystarczy, ale waste'ujesz kesz na strzały, a sorcem w ogóle nie trzeba skillować, i i tak jest szybciej. I nie, żebym się czepiał, ale nick mógłbyś z wielkiej litery zacząć.
Druid jest najlepszy ponieważ od 15 lvl można robić ihy i sprzedawać za 1k a od 24 uhy po 3k a sorcem dopiero od 45 sdki a nie sądzę żebyś tak szybko nabił 45 lvl
Jeśli to nie była ironia/prowokacja, to stwierdzam, żeś głupi. Kto przy zdrowych zmysłach będzie runy robił na sprzedaż!? Przecież szybciej z expa się kasę wynosi, a oprócz tego jest exp i ten sam przyrost mlvl.
Nikt z mózgiem nie musi czekać na SP. Bo po co je w ogóle marnować na runy? I racja, nie ma e-vis, ale i tak ma różdżki i expi szybko (na początku różdżki niby słabo biją, ale da się przeżyć, a potem r0x0r) i bez treningu.
To jak to jest, że z guardów wyniosłem ~10 lootbagów (nie gram już i na guardach mało expiłem) BEZ postmana? Szczęście NAPRAWDĘ BARDZO niebywałe, czy Twoje obliczenia się mylą? xD
Ja nadal uważam, że sorc najlepszy. Expi minimum o parę godzin wcześniej od palka/o paredziesiąt od knighta. A palek żeby opłacalnie expić musi wbić więcej niż 40 skilla imho. No i sorc expi bez treningu. Bez treningu expi. Mówiłem już, że expi bez treningu? No to mówię, expi bez treningu.
@Lasooch
ye... idac ze strzalami na roty zawsze wyrabialem z kasa i starczalo mi jej...
@lootbagi
juz to pisalem gdzies... ale zeby wyniesc lootbag trza troche pomyslec a nei rzucac nim do konca ekranu i nie ogladac sie na nic... ja zawsze donosilem wszystkei lootbagi i sprzedawalem, obojetnie czy z guardow, soldow czy nawet z fibuli...
Freezy Eddie
13-09-2006, 17:58
Szansa doniesienia lootbaga z guardow do skrzynki z postmanem wynosi dokladnie 5,6%.
Guardy sa po prostu zanubione do granic mozliwosci, sprobuj nie spotkac expiacego 13 druta.
Jestem więcej niż pewny, że szansa jest dużo większa. To jest już kwestia umiejętności targania lootbaga, bo 30-40~ lv trudno jest być okradzionym przez 13 lv ( większy speed etc. )
Kasa za strzaly na rotach zwraca sie od 22-25 dista. Skill leci jak szalony. Do momentu az poprawili czas zycia spirow byl to imho najlepszy sposob rozpoczynania kariery palkiem.
Od okolo 45 dista _przynajmniej zwracaja_ sie nawet cyce, na guardy sie z arrowami na takim skillu nie chodzi.
Od 62 dista zwracaja mi sie ze sporym zarobkiem guardy ( przy uzyciu bolcow), z bardzo duzym zarobkiem soldki. Braki w kasie uzupelniam np z warhammerem na senji ( w tempie takim jak sorc melee czyli niezlym ).
noobowaty mistrz
13-09-2006, 19:13
Napiszcie jaka technika nosicie lootbagi z guardow ze wam nikt nie zabiera to uwierze. Bo tak to se mozna gadac. :p
Ja ostatnio widziałem (pare razy) pala na rotach z w-hammerem z tego co mi powiedział nie trenil dystnsu, tylko zamiezał tak expić do ~30 leavela, a potem zabrać sie za trening, na rotch napewno nazbiera odpowiednią ilość kasy na speary do treningu (+ew. zapłate za z summonowanie monka, jak niema kolegów) i jeszcze mu sie sporo zostanie. Moim zdaniem bardzo dobry sposób.
Wystarczy troche pomyśleć :) .
WhiteWolf
13-09-2006, 20:00
Więc nie, nie jest. Mym skromnym zdaniem to on jest albo newbie, albo jest ciekaw opinii innych ludzi na ten temat.
1. Myśle że songo mówiac o noobie miał na mysli mój komentarz :)
2. No, nawet nie wiedziałem, że w ciagu zaledwie dnia będu już tu trzy strony :D
Jedno jest pewne... Najlepiej jest mieć PACA :D
Pozatym temat ten nie ma sensu tak samo jak te "ktura postać najlepsza", gdyż każda ma swoje + i - ;]
@noob~
nei pomyslales ze jak wypiszemy tu wszystkie 'taktyki' wynoszenia loota to wtedy juz napewno nie wyniesiesz loota z kopalni ?
Piotrek Marycha
13-09-2006, 21:15
to mial byc temat kto najmniej cierpi brakiem pacca a nie ktora lepsza jest lepsza >.<, IMo sorc tarci najwiecej, utani gran, exori vis, UE itp - Pall tarci tylko Utani hurke ^^
sek w tym ze sorc po stracie 70% mocy nadal jest warty 2 knightow.
Albo 1,3 druida, który jest bezsensowny bez PACC (bo jedyne szanse druida na przewagę nad sorcem to exura sio i takie tam - druid zalety wszystkie traci, sorc zachowuje pare czarów spontanicznych, które może nie są używane 666 razy na minutę, ale czasem się przydają).
noobowaty mistrz
13-09-2006, 21:41
@noob~
nei pomyslales ze jak wypiszemy tu wszystkie 'taktyki' wynoszenia loota to wtedy juz napewno nie wyniesiesz loota z kopalni ?
Mocno zaawansowane taktyki zabieraja kupe czasu i wyraznie spowalniaja exp. Nie sadze aby sie to oplacalo. W ogole kopalnie NIE sa oplacalne.
sek w tym ze sorc po stracie 70% mocy nadal jest warty 2 knightow.
Poprawka, jest warty 5 knightow. (z paccem 10 knightow)
Malo tego, sorc bez pacca bije knighta z paccem na glowe pod kazdym wzgledem jesli chodzi o zdobywanie doswiadczenia. Expi szybciej, bardziej oplacalnie, zadaje wieksze obrazenia i otrzymuje mniejsze obrazenia. (tak, tak, sorc otrzymuje mniejsze obrazenia od knighta poniewaz o niebo szybciej zabija potwory)
Sorc na 50 lvlu z 40 mlvl jest mniej wiecej tyle warty co knight na 50 lvlu ze skillami 90/90. Kto musial dluzej pracowac na taka postac: sorc czy knight? Sami sobie odpowiedzcie...
Noobowaty mistrz - sorc nie musiał pracować, przy levelu mu wpadło.
A co do spowalniania expa - o niewiele spowalnia. Wystarczy, że rzucasz loota ze sobą przy expie. Wychodzenie z lootbagiem to już nie exp, więc możesz się nawet z nim czołgać, a tempo expa będzie to samo.
Po zdobyciu addonow, outfitow etc knight po tym update przestal mniec sens-wybralem druida jednak bez PACC to nigdy bym nie zamienil knight na druida a na sorca juz prendziej.
Oczywiste staje sie expienie z wandem 33+ po zdobyciu tego lvla, tylko druid bez PACC ma maly problem nazywa sie on brak exori vis, bo z templarst rodem nie poexi tak jak sorcem na guardach a dragi to waste z wanda i bez exury sio. Wiec gdyby wybierac profesjie do gry bez PACC to bylby to sorc. Palka sobie odpuszczam-poprostu mam malo doswiadczenia w grze od czasu utleniania sie spiroli. Knight to scierwo jak narazie (zobaczymy za rok co cipki zrobia). Druid odpada ze wzgledu na brak przydatniejszych czarow dla FACC i oczywiscie brak e-visa prawie niezbednego do expienia z templarst rodem.
noobowaty mistrz
13-09-2006, 22:42
Noobowaty mistrz - sorc nie musiał pracować, przy levelu mu wpadło.
Slowem praca okreslilem w tym przypadku caloksztalt gry. W przypadku sorca jest to expienie, a w przypadku knighta tez expienie + niestety jeszcze dluzsze skillowanie.
co do spowalniania expa - o niewiele spowalnia. Wystarczy, że rzucasz loota ze sobą przy expie. Wychodzenie z lootbagiem to już nie exp, więc możesz się nawet z nim czołgać, a tempo expa będzie to samo.
Zwykle rzucanie baga przed siebie prowadzi do jego nieuchronnej utraty w przypadku zaludnionych kopalni. Na expowiskach dla pacc typu tomby sytuacja wyglada juz zdecydowanie inaczej.
Zwykle rzucanie baga przed siebie prowadzi do jego nieuchronnej utraty w przypadku zaludnionych kopalni. Na expowiskach dla pacc typu tomby sytuacja wyglada juz zdecydowanie inaczej.
Pchalem wczoraj 7k oz miesa i szyny od strony hydry i slonikow do ankh. Mianowicie 24lvl MS zabral je i mimo moich prob uzym UTG i wywalil do wody.
Kiedys masowo polowalem na soldy i tego typu sprawy w kopalniach-nigdy nikt nie ukradl mi lootbaga a nie mialem postmana, lootbagi chowalem pod drzewami (teraz odpada z wiadomych wzgledow) albo pchalem zamiast do kaz to do ab i jakos szlo. Jedyny minust to strata czasu-na tombach to samo z tym, ze ja tam nie robie lootbagow tylko zbieram gotoweczke.
noobowaty mistrz
13-09-2006, 22:56
Przyniesienie lootbaga nie jest problemem, ale problemem jest chodzenie z tym lootbagiem podczas expa. Nie dosc ze spowalnia troszeczke exp, to jeszcze jest ogromna szansa utraty. (oczywiscie moja wypowiedz dotyczy tylko nOObiarskich kopalni, w tombach ci nikt nie zabierze)
Na guardach jest mnostwo low leveli, wystarczy ze podejdzie jeden i bedzie za toba chodzil. Ty masz przewage speeda, ale on czeka az sie zatrzymasz itd. IMHO nie ma bata na noobow. Radze omijac kopalnie, to chyba najgorsze expowisko w calej tibii. Ludzi 3 razy wiecej jak potworow. H*j nie exp, dwa h*je nie loot.
Na tombach jak expie to zawsze robie lootbagi i nigdy nikt mi go nie zabral. Nawet jak ktos szedl i widzial lootbaga to grzecznie go ominal. A w kopalniach tego s***wysyństwa nie brakuje.
Przyniesienie lootbaga nie jest problemem, ale problemem jest chodzenie z tym lootbagiem podczas expa. Nie dosc ze spowalnia wyraznie exp, to jeszcze jest ogromna szansa utraty. (oczywiscie moja wypowiedz dotyczy tylko nOObiarskich kopalni, w tombach ci nikt nie zabierze)
To teraz powiem co robilem podczas expienie: wkladalem do lootbaga rzeczy, przykrywalem go nastepnym bagiem i nastepnie cialami padlych potworow. Nikt nie szukal. Jest to paradoksalnie szybszy sposob niz latanie z tym przed soba (odgrzebac worek kwestia kilku sekund a pchanie rzeczywiscie spowalnia exp). Jak siedialem dluzej albo kopalni byla duza to mialem 3-4 takie punkty co dodatkowo minimalizowalo jeszcze ryzyko utraty majatku.
Albo 1,3 druida, który jest bezsensowny bez PACC (bo jedyne szanse druida na przewagę nad sorcem to exura sio i takie tam - druid zalety wszystkie traci, sorc zachowuje pare czarów spontanicznych, które może nie są używane 666 razy na minutę, ale czasem się przydają).
Ja bym druida facc rozegral tak: do ok 26-27 levelu wand, wand i wand, nastepnie mint z wandem i manasami dla gotowki i niezlego expa a na dokladke dragi z blokujacym dsem i wandem/ hmm dla podkrecenia expa ( ewentualnie elfy quag + gfb ). Usredniajac powinno wyjsc troche wyzej niz z visem na guardach, gotowki troche sie zbierze, milionow oszczedzac nie potrzeba, eq kupowac rowniez. Sorc pojdzie tak samo, wavow przy expie nie pouzywa i tak, tyle tylko ze ma ciut lepszego kija od 33 levela ( bo tempest ssie az lzy leca ).
Levelowanie sorca/ druta facc nie sprawia problemu jesli ma sie pomysl, poza tym prawdopodobnie zawsze na zblizonym levelu bedzie szybsze niz levelowanie knighta ( nawet wyskillowanego ).
W tibie gram rok z małym hakiem i nie miałem nigdy pacc nawet nie planowałem go kupić i nie planuje, ale do rzeczy, a raczej do postawionego pytania?
Sor-jest stosunkowo tanią postacią, ekwipunek prawie nie istnieje, a co do skills i lvl to nie muszą być imponujące żeby zacząć expić, a tak naprawdę to gra ma sprawiać przyjemność, a nie powodować stresa.
Pall-Podobnie jak sor nie musisz mieć wysokiego lvl i skill żeby zacząć grać, jedyna różnica potrzebujesz lepsze itemy ~55 skill wypada bardzo szybko a potem to tylko expić.
Kina-jest najdroższą postacią, przede wszystkim musi mieć wszystko naj, co do skills A i D muszą być naprawdę dobre, a co za tym idzie czas i oczywiście lvl bo na niskim to można tylko w depo dupę innym zawracać.
Drut- nie grałem
Nie wypowiadam się jaka różnica w grze jest między pacc, a facc bo nigdy nie miałem okazji grać jako pacc i tak naprawdę to nie wiem jakie czary tracę grając pacc(znam je teoretycznie ale nie praktycznie)
Bo w życiu jak w tibi, nikt nie chce być niewolnikiem, siedzenie przed ekranem monitora i gapienie się na dwa roty tu dzież inne stwory to dla mnie bez sensu, to samo tyczy się ciągłe podnoszenia spirów z ziemi, czy też wiekowych połowów ryb...
enjoy oneself -> tak powinno wyglądać życie, kiedy zapominasz o szarym dniu...
Sor-jest stosunkowo tanią postacią, ekwipunek prawie nie istnieje, a co do skills i lvl to nie muszą być imponujące żeby zacząć expić, a tak naprawdę to gra ma sprawiać przyjemność, a nie powodować stresa.
Zeby expic sorcem/drutem wystarczy pujsc do najblizszego sklepu po wand, o jakimkolwiek trningu nie ma mowy.
Pall-Podobnie jak sor nie musisz mieć wysokiego lvl i skill żeby zacząć grać, jedyna różnica potrzebujesz lepsze itemy ~55 skill wypada bardzo szybko a potem to tylko expić.
Wystarczy p-set a nawet scale armor, nie trzeba wogole skilowac (skile 20 wskocza w 30minut a wiec to raczej nie jest trening). Co najwyzej mozna zrobic wyzsze skile ale 55 to juz przesada.
Kina-jest najdroższą postacią, przede wszystkim musi mieć wszystko naj, co do skills A i D muszą być naprawdę dobre, a co za tym idzie czas i oczywiście lvl bo na niskim to można tylko w depo dupę innym zawracać.
Tutaj sie mylisz. Zeby zaczac zarabiac kase knight musi kupic tylko k-axe, skull staffa albo innego typu bron (moze byc WH) i p-set. Koszty rysuja sie podobnie jak wand na 13lvl dla sorca +jego eq. Jednak co dziejie sie dalej? Otoz najt moze zarabiac kilkakrotnie wiencej niz druid/ sorcer i kupowac eq zamiast mfow.
Drut- nie grałem
To szkoda, bo po ostatnich update gra sie nim b.przyjemnie.
Nie wypowiadam się jaka różnica w grze jest między pacc, a facc bo nigdy nie miałem okazji grać jako pacc i tak naprawdę to nie wiem jakie czary tracę grając pacc(znam je teoretycznie ale nie praktycznie)
Tracisz przedewszystkim e-vis i heal friend - UE to scierwo a exori nie przydaje sie praktycznie gdy nie posiada sie dostepu do PACC area.
Bo w życiu jak w tibi, nikt nie chce być niewolnikiem, siedzenie przed ekranem monitora i gapienie się na dwa roty tu dzież inne stwory to dla mnie bez sensu, to samo tyczy się ciągłe podnoszenia spirów z ziemi, czy też wiekowych połowów ryb...
Ryb juz nikt nie lowi, nikt juz nie trenuje dista za pomoca spirow na wyzszych skilach-CIPsoft wkoncu stara sie zlikwidowac ten pomysl graczy zwany "trening". Tylko knight musi spedzic przynajmniej kilkaset h na treningu aby mogl swobodnie expic do 60lvl i wyzej.
noobowaty mistrz
14-09-2006, 15:01
Moze i druid bez pacca wolno expi, ale i tak szybciej niz knight z paccem.
A tak wracając bardziej do tematu, moze tak Panowie którzy się tutaj głównie wypowiadają powiedzą gdzie proponują expić postacią bez pacc?
Bo szczerze mówiąc, sam bym się chętnie dowiedział gdzie Waszym zdaniem jest najlepiej ; ]
@up
Najlepsze sa guardy : D Najlepszy D Hell i Labirynt.
Mój sorcerer bez pacca sobie tam radzi spokojnie, od 33lvl mozna bylo robic 150% lvla, teraz na 62lvlu troche wolniej, ale na lootbagach zarabiasie duzo kasy!
Sprzedawanie run sie teraz nie-o-pła-ca ;d.
A jak wbijesz 33 lvl sorcem, to KAZDA kase wydajesz na manasy, i guardy guardy guardy ...
Anyway, wie ktos na czym bez pacc wbic szybko 33 level sorcem ? ; d
Cenarius
14-09-2006, 18:15
taaaa właśnie chętenie też bym się doweidział, bo mam a planach zrobienie sorca ale w wiekszosci wypadków dostaje sorcem szału około 20 lvla bo te rot roty i dwarvy to już nimi rzy.... no wiecie :D
Na FACC area expic sorcem jest dosyc ciezko ale wg to powinno byc cos w tym stylu:
-trolle
-roty(Fibula, kopalnie-nie mowcie, ze tam jest tak tragicznie, bo nie ma duzo alternatywnych miejsc)
-slimy pod POH (dobre miejsce)
-slimy i roty w DC (ludzie troszke duzo)
-mintwail od 27 z monkiem/monkami robiac runy i taskajac lootbagi
-dragi z wanda +hmm +ds ewentualnie bloker (dzisiaj sa to raczej ekstremalne rozwiazanie)
-guardy i guardy ale tam najlepiej juz po 33-druidem natomiast spokojnie z volcanikiem
Nie sugeruje -.- mi o co innego chodzilo raczej nie przeczytales ze zrozumieniem =/ ...... najpierw przeczytaj pozniej oceniaj a nie...... =/ :lolo: :lolo: :lolo:
noobowaty mistrz
14-09-2006, 20:19
Moze i jest ciezko sorcem bez pacca ale i tak expi sie szybciej od knighta :p
Moze i jest ciezko sorcem bez pacca ale i tak expi sie szybciej od knighta :p
Teraz owszem, lecz kto wie co cipka za rok strzeli do glowy? Kiedys nikt nie przypuszczalby, ze sorcem mozna w jeden dzien bez trudu zrobic 25lvl.
P.S Ten moj nowy avat okropnie zamazany, nawet skreta nie widac w gebie Mietka.
noobowaty mistrz
14-09-2006, 21:23
@up
Za rok skille beda lecialy 2 razy wolniej.
Piotrek Marycha
14-09-2006, 22:10
@up
Za rok skille beda lecialy 2 razy wolniej.
albo 2 szybciej :S
albo 2 szybciej :S
Albo usuna skile a od lvla benda zalezaly obrazenia. Wloza do gry 40 nowych broni kazdego rodzaju a ich sila bendzie wyrazona w procentach i rozna dla kazdego rodzaju potworow. Jakbym napisal rok temu, ze bendzie to co teraz to uznanoby to za zart primaaprilisowy.
noobowaty mistrz
14-09-2006, 22:27
Albo usuna skile a od lvla benda zalezaly obrazenia. Wloza do gry 40 nowych broni kazdego rodzaju a ich sila bendzie wyrazona w procentach i rozna dla kazdego rodzaju potworow. Jakbym napisal rok temu, ze bendzie to co teraz to uznanoby to za zart primaaprilisowy.
Fajnie pomarzyc, co?
Fajnie pomarzyc, co?
Dzisiaj rano nie wiedzialem, ze ide na piwo z kumplami. Popoludniu zachcialo sie piwa... i co? Przyszli do mnie z browarkami! Marzenie sie spelniaja.
Kiedys chyba pokusze sie o napisanie powiesci SF "Odyseja tibijska wersji 9 i pol" a za 100 lat benda mowic "Stozek-laureat literackiej nagrody GM'a, juz 100 lat temu przewidzial co stanie sie z Tibia"
noobowaty mistrz
14-09-2006, 22:40
Za 100 lat beda tylko sorce lataly po tibii.
Juz moge odebrac nagrode nobla?
Za 100 lat beda tylko sorce lataly po tibii.
Widzisz avata? Co mozna zrobic ze statuetka wazaca 2.5kg wykonana z metali kolorowych? Nie odbierzesz, bo juz na wino poszlo.
Najwyzej Darwina..
Najwyzej Darwina..
Narazie nie zasluzylem jeszce aby zaslynac jako jej posiadacz-chyba. Wiec narazie tej tez mi nie odbierze.
Therus Mroczny
16-09-2006, 00:07
Na guardach sie lootbagow nie robi, w ogole nie expi sie na guardach bo to scierwo. Nawet dla facc sa duzo lepsze expowiska.
Guardy sa po prostu zanubione do granic mozliwosci, sprobuj nie spotkac expiacego 13 druta. ;)
No prosze... Ja bez zadnych problemow donosilem lootbagi BEZ postmana moim pallem, lvl 30 w ciagu jakichs 4 dni~ i 80k z lootbagow. Zadnego koloryzowania, same fakty. Guardy = scierwo? Tjaaa...
No prosze... Ja bez zadnych problemow donosilem lootbagi BEZ postmana moim pallem, lvl 30 w ciagu jakichs 4 dni~ i 80k z lootbagow. Zadnego koloryzowania, same fakty. Guardy = scierwo? Tjaaa...
Nieprzejmuj sie nim ja moim ryckiem dziennie moglem zarobic ponad 50k z lotu tracac z 3-4bp uhow
Therus Mroczny
16-09-2006, 00:24
Wow! <erekcja>
No zablysnales kolego... "Rispekt, szacun"
Moge zarobic i 500k dziennie. Zauwaz ze loot jest bardzo losowy.
Btw, ostatnio na lizardach w jedna minute: Quaqmire rod, 4 halki, Sentinel Shield, Templar Scytheblade ;>
noobowaty mistrz
16-09-2006, 09:21
Szacun dla worka :]
Druid . Dobry rod na 8 lvl - do expienia na trollach i rotach . Dobry Rod na 13 lvl - do expienia na cycach i orkach . EXTRA Rod na 19 lvl - Nim dobijamy do 40 i styka . Czary ? Vita , Adura Vita , Mana Shield , GFB , HMM , a pozatym sorcerer swoją najsilnieszą rune robi na dużo większym lvlu niż drut . SD sie niesprzedaje - coś jeszcze ?
Cenarius
17-09-2006, 09:42
@Mehh
widać że się znasz sorc ma na początku sux wandy ale WoI rux wierz mi poza tym cena WoI to ok 2.5-4k na trade a templesta za tyle nie qpisz :p poza tym na wysokich lvlach i mlvl wavy sorca nie mają sobie równych e-wave albo choćby Great Energy Beam mogą nieźle przysolić. Runy sorc może robić praktycznie takie same poza uhani których qpienie w sklepie nie jest trudne SD nie potrzebne LooL? potrzebne i to badzo ale później dożo później np Demony Pk etc ;]
@up
miałeś 46 lvl sorcem ? więc sie zamknij ...
Cenarius
17-09-2006, 09:45
miałem 53 więc sam się zamkni X(
OmG co powiedziec ja caly czas mam pacc'a xD ale Ue to tylko do expienia przydatne a nie do pk bo Ue zabronione!!!!!!!!!przy pk!!!a do expienia mozna uzywac exevo gran mas vis POzdro
OmG co powiedziec ja caly czas mam pacc'a xD ale Ue to tylko do expienia przydatne a nie do pk bo Ue zabronione!!!!!!!!!przy pk!!!a do expienia mozna uzywac exevo gran mas vis POzdro
Rotfl.
Ta postać w profilu to znajomego czy z allegro ? A może w ogóle jej nie masz?
Zabronione powiadasz ; )
A teraz mi powiedz, kto mi zabroni uzyć UE w trakcie pk, hm?
Ty ? O jaaa.
Jak ktos ma byc noobem to niezeleznie czy wybierze sorca, druta czy najta to i tak nim bendzie w 2 lata zrobi 10lvl a jak ktos naprawde ma ambicje i potrafi grac to przeczyta co lepsza wypowiedz i bendzie sumiennie gral nawet zbesztanym przez wszystich knightem-mozliwe, ze knightem bendzie expil szybciej niz ktos grajacy druidem (przy czym druid bendzie stal pod dp i robil runy-koledzy z bloku tak robia to on tez musi)
Według mnie najlepszą postacią bez Pacc jest knight ma duzo szybkich i tanich expowisk np.Elf fortess,Orc fortess,Guardy.Bez pacca nie istnieje druid i sork pozbawieni najlepszych czarow (exura sio,exori vis)Po środku stawki znajduje sie pall ktory aż tak pacca nie potrzebuje aczkolwiek przydaje się mu,bez pacca może expic bardzo dobrze na poh i d lair
Ja uważam że najlepsza prof. dla osoby która nie planuje mieć PACC'a to Knight, expic mozna nawet do 100 lv (bardzo trudno) ale nie widze druta, ani sorca bez pacc'a, do 30 lv mozesz poexpic bez pacc'a ale juz pozniej troche trudniej. Co do Pall. można spokojnie na facc'u expic do 80 lv. : )
Krzys Nemptor
18-09-2006, 15:01
Knight potrafi praktycznie tylko blokowac, do samotnej gry sie zupelnie nie nadaje bo z broni zadaje smieszne obrazenia.
Knight potrafi praktycznie tylko blokowac, do samotnej gry sie zupelnie nie nadaje bo z broni zadaje smieszne obrazenia.
Knight nie powinnien blokowac wogole jesli ma to byc wyscig szczorow a do samotnej gry nadaje sie idealnie-nie musi przeciez koniecznie bic potworow majacych ogrmony def i duzo HP-wystarczy duzo cierpliwosci i zdrowego rozsadku a knightem mozna spokojnie nadganiac nietorych sorcow/druidow nie umiejacych grac.
Piotrek Marycha
18-09-2006, 16:34
Wlasnie knight wcale nie traci tak malo, ma kilka czarow przydatnych dla pacca + dobre expowiska wlasnie dla knighta (scaraby, cycopolis) , jak dla mnie pallem mozna bez problemow grac bez pacca, ma OF, dragi wcale nie gorsze niz te w ank, Poh dla wiekszych troche lvli, guardy, itp z czarow to tylko utani hura
, dragi wcale nie gorsze niz te w ank Chcialeś powiedzieć 10 razy lepsze.Dragi w venore są o niebo lepsze od tych w ankh.
Piotrek Marycha
23-09-2006, 09:30
Chcialeś powiedzieć 10 razy lepsze.Dragi w venore są o niebo lepsze od tych w ankh.
dla 75+ tak...
Dla mnie bez pacc najlepszy knight i pal. Nie ma tego nudnego i powolnego odnawiania soul piontsow co u sorca i druta. Mam sorca to wiem. Ostatnio zaczalem robic knighta i nie jest tak klopotliwe granie nim co sorcem.;)
Cenarius
23-09-2006, 19:20
ehhh może i nie ma SP ale są skille co skutecznie podważa twą teorie
@Eston
Mylisz sie ! Standart u knighta 20 lvl to 65/65 a u sorca/druta 25 mlvl .
Na 50 lvlu knight powinien mieć 80/80 a sorc 50 mlvl .W knighta wkładamy bardzo dużo czasu a sorcem to bot/siedzimy całą noc i gotowe :)
Z własnego doświadczenia.
Gdy nie miałem Premuim Account zrezygnowałem z grania druidem (podobnie by było z sorcem), przyczyniło się do tego:
- brak czarów ofensywnych (exori mort, exori vis)
- powolna regeneracja many
- powolne odnawianie Soulpoints
Jedyna możliwość expienie to wand / rod lub summony - nuda :P.
Knight:
- wytrenić do 60/60 i spokojnie można pobiegać po Mintwallin, to robiłem będąc na facc mojim wtedy 48 Knight 67/68 skille.
Palladyn:
- najbardziej mi odpowiadał, palek 42 lvl od zawsze Facc skill 70 bez problemowe expienie w Orc Fortess, Dwarf Mines, Mintwallin.
Podsumowanie:
Trochę poświęcenia czasu na wytrenowanie i najlepszy na facc jest Knight i/lub Palladyn.
najlepszy jest knight bo pacc niewiele w nim zmienia !!!
Jerkov Thundersword
27-09-2006, 17:21
najlepszy jest knight bo pacc niewiele w nim zmienia !!!
Niewiele:
-wolniejszy exp na terenach facc
-nie ma exori, co często się przydaje w pvp
-nie ma utani hur, które też często przydaje się w pvp
-nigdy nie będzie blokował takich stworów jak hydra czy też demon
-na 200 lvl jego najlepszą metodą expa będzie nadal hunt dragon lordów (który niekoniecznie musi się zwracać) B)
Tak naprawdę to najlepszy jest paladyn bez PACC. Huntuje w teamie jak i solo dosłownie wszędzie. Na wyższym levelu może z powodzeniem expić na dl i na high lvl (100-200) dl będą mu się zwracać bardzo dobrze, więc po co mu się przerzucać? Co do strat to przede wszystkim te kilka użytecznych czarów i tworzenie pb, ale pb można wylootować z dl :) Paladynowi czary nie są niezbędne- wystarczy wysoki dist i dobry mlvl na runki, to wszystko. A jeżeli DL mu nie wystarczą, może wyruszyć ze znajomymi na ryzykowny podbój Demony.
noobowaty mistrz
27-09-2006, 23:12
Najlepszy bez pacc jest sorc i wasze lamenty tego nie zmienia. Z paccem tez jest najlepszy. (ewentualnie tak samo dobry jak drut)
Bez PACC najlepiej wybrac jest robotnika drogowego albo rzeznika i zarobic na PACC pracujac 2 dniowki -.-'
(ewentualnie dekarz ale po flaszce mozna opuscic miejsce pracy w niekatrolowany sposob)
@up
trollz
pozatym i tak sorcem gra sie najłatwiej ( nie najlepiej )
@up
trollz
pozatym i tak sorcem gra sie najłatwiej ( nie najlepiej )
Najłatwiej na paccu.
@up
a co sorc traci bez ue ? przecie energy beam jest dla facc ( a hity z tego sa hoho )
Cenarius
29-09-2006, 18:44
@up
a co sorc traci bez ue ? przecie energy beam jest dla facc ( a hity z tego sa hoho )
oii sporo więc tak :
niski lvl:
-trolle edron
-roty na Darashi/LB
wyższy:
hydry
demony
tomby
etc.
kupa przydatnych czarów[no ue to się nim nie expi no nie?] np e-vis e mort hury
na dodatek bez pacca+promo dużo expa po śmierci leci +dodatkowe blessy+soule i mana skacze b szybko i dużo by tego wymieniać więc jak nic nie wiesz to nie mów proszę -.-
oii sporo więc tak :
niski lvl:
-trolle edron
-roty na Darashi/LB
wyższy:
hydry
demony
tomby
etc.
kupa przydatnych czarów[no ue to się nim nie expi no nie?] np e-vis e mort hury
na dodatek bez pacca+promo dużo expa po śmierci leci +dodatkowe blessy+soule i mana skacze b szybko i dużo by tego wymieniać więc jak nic nie wiesz to nie mów proszę -.-
Dokładnie ;)
noobowaty mistrz
29-09-2006, 20:57
Ale i tak sorcem na faccu sie gra duzo fajniej niz knightem. Nie trzeba sie straszliwie nudzic stojac w miejscu i patrzac w chmurki tylko mozna od razu sobie isc expic. Sorc rlz, najlepsza profka jak dla mnie w kazdych warunkach.
Ale i tak sorcem na faccu sie gra duzo fajniej niz knightem. Nie trzeba sie straszliwie nudzic stojac w miejscu i patrzac w chmurki tylko mozna od razu sobie isc expic. Sorc rlz, najlepsza profka jak dla mnie w kazdych warunkach.
Druid jest lepszy. Nie cytuj mnie, bo mnie nie przekonasz ;) .
@up
racja . świtne rozłożenie wandów uhy i inne . stożek na moda xD !
@up
racja . świtne rozłożenie wandów uhy i inne . stożek na moda xD !
Stożek ma conajwyzej douna.
Rooker 666 ty sie nieodzywaj i wal z rózdzki a twój kumpel z tego aksa!!!!Najlebszy Sorc!
1.Sorc-Mocno i z dystansu
2.Druid-Mocno i z dystansu
3.Knight i Pal-Bo muszą skille ternic
noobowaty mistrz
03-10-2006, 19:42
Glowna bolaczka knighta sa od zawsze male hity z broni, czy to z paccem czy bez pacca skille nie rosna szybciej i to jest glowny problem knighta. Bo zeby nie wiem ile skillowal to sredniej powyzej 100-120 hp na ture nie osiagnie, a sorc uderza za tyle z exori vis juz na 40-50 lvlu bez zadnego skillowania. A wysokosc hitow jest bardzo wazna, bo wplywa na predkosc expienia. Jak uderzasz za wiecej hp to szybciej zabijasz potwory i szybciej expisz. Jak uderzasz za mniej to odwrotnie. Dlatego imho knight jest slaba i uposledzona profesja.
Xzonixek
03-10-2006, 19:53
Omg... Palek na facc jest best... Łapiesz skilla 50 ze spear (najlepiej 60) lub jak chcesz na 40 discie expisz na ghost landzie lajtowo...lub na dc i w ten sposob lapiesz 25+ i guardy/poh...
Raditz Saiya-jin
03-10-2006, 23:17
na 25lvlu na poh? pozdro
no chyba ze mowisz o cycach na poh :p
noobowaty mistrz
07-10-2006, 21:03
Omg... Palek na facc jest best... Łapiesz skilla 50 ze spear (najlepiej 60) lub jak chcesz na 40 discie expisz na ghost landzie lajtowo...lub na dc i w ten sposob lapiesz 25+ i guardy/poh...
Skillowanie palem powyzej 40 jest bez sensu, zwlaszcza na faccu gdzie trzeba sie użerac z noobami w jaskiniach trolli.
Bezel'ek
07-10-2006, 21:12
Sam gram druidem , nie ma zaś tak żle ale pacc by sie jednak przydal :( ..
eh ... nie ma kasy ;(
ps. moglem se zrobic sorcerera :)
noobowaty mistrz
07-10-2006, 21:18
Sam gram druidem , nie ma zaś tak żle ale pacc by sie jednak przydal ..
eh ... nie ma kasy
ps. moglem se zrobic sorcerera
Sorc na faccu zarabia tak samo jak druid na faccu albo nawet troche gorzej.
Freezy Eddie
07-10-2006, 21:27
Skillowanie palem powyzej 40 jest bez sensu, zwlaszcza na faccu gdzie trzeba sie użerac z noobami w jaskiniach trolli.
Eee... nie żebym krytykował, ale powiesz mi gdzie z takimi skillami efektywnie expić?
Eee... nie żebym krytykował, ale powiesz mi gdzie z takimi skillami efektywnie expić?
Ghoustland,roty, dwarfy.
noobowaty mistrz
07-10-2006, 21:53
Pierwsze poziomy tombów. (te z ghoulami i skeletonami)
Na faccu roty w veno albo na fibuli.
noobowaty mistrz i Stożek z wami sie najbardziej zgadzam poniewaz jestescie za magicznymi postaciami ;) gralem knightem i palem , sorcem ok. do 30 lvl i zanim knight dobije te 50.50/65.65 to sorc bedzie juz dawno mykal na tombach z 20/35 lvl a magic sam sie wbije. Teraz akurat nie mam pacca :confused: ale tak sobie czytam ten temat i expie na soldkach co jakis czas schodzac na dol (expie w kazzo w kopalni) zeby zregenerowac mane a kaska tez niezle wpada , np. to jakas kusze wyjme to axe ring i sie zbiera i tak powolutku dociagne ten 20-25 lvl :) a na eq tez nie narzekam bo mam ze wczesniejszych wspomnianych pala i knighta ;)
XxGoriusxX
07-10-2006, 23:16
Moim zdaniem jest najlepszy knight jezeli nie masz pacca.wystarczy poskilowac tydzień lub 2 i jedziesz z expem :] a jaka kasa :D
alkoOholik
08-10-2006, 00:37
Pall. Czemu? Bierzesz kilka spearów w łape, wciskasz full def i idziesz na trole. Wbijasz 40 dista i bierzesz łuk i arrows i jazda. Bijesz rotwormy. Później możesz iść sobie na cyce lub soldki albo na mino pod kopalniami Dwarfów. Masz juz 65 dista i jakis lepszy lvl to idziesz na guardy. Tam robisz lootbagi i przy tym expisz. Na guardach mozna siedziec naprawde długo. Na 60 lvlu idziesz na dragi i expisz, mozesz też iść na poh. I tak do baaardzo wysokieeego levela. Proste Pall Rox ^^
Tasman1989
09-10-2006, 00:14
Mojm Zdaniem najlepiej jest knightem bądź pallem.Tyle B)
Mojm Zdaniem najlepiej jest knightem bądź pallem.Tyle B)
Na faccu jest Knight najlepszy, natomiast na paccu lepszy jest druid,sorc ewentualnie pall.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.