zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Nasze Polskie piłkarskie "bagno"

teletoobis
19-09-2006, 17:29
Przeglądając niedawno przeróżne fora znalazłem pewien ciekawie napisany tekst dot. polskiej piłki.

Jest rok 1993. Po bardzo emocjonującym sezonie losy tytułu Mistrza Polski 1992/93 miały rozstrzygnąć się w ostatniej kolejce. ŁKS Łódź wygrał z Olimpią Poznań 7:1, a Legia pokonała Wisłę Kraków 6:0. W związku z podejrzeniem o nieuczciwą rywalizację oba mecze anulowano, a mistrzem został Lech Poznań. Mecz w Krakowie sędziował pan Marian D., który w ostatnich dniach został wraz z innym arbitrem Antonim F. aresztowany w związku ze sprzedawaniem meczy.

Mecz w Łodzi sędziował natomiast obecny prezes PZPN Michał Listkiewicz, który w tamtym okresie wykazał się niebywałym pokazem. Otóż jako sędzia nie dopatrzył się niczego złego w meczu, który sędziował. Mimo wszystko jednak to właśnie Listkiewicz, który wówczas był także wiceprezesem związku głosował za ukaraniem wszystkich czterech klubów. Przez wiele lat wydawało się, że ukaraniem klubów udało się polskie środowisko piłkarskie oczyścić. Niestety teraz okazuje się, że to wszystko po prostu ucichło. Okazało się, że środowisko samo od środka nie jest wstanie wyzwolić się z korupcji. Gdy aresztowani zostali D. i F. działacze zapewniają, że to wyjątki, a w tych zapewnieniach bryluje Eugeniusz Kolator. Dzisiejszy wiceprezes związku ds. organizacyjnych w roku 1993 był... szefem Polskiego Kolegium Sędziów. O tym, że źle jest w polskiej piłce mogła świadczyć afera barażowa. Prezes Listkiewicz uważał jednak szybkie rozwiązanie sprawy za ogromny sukces, dziś gdy były sędzia międzynarodowy odrabia drugą kadencję mówi, że sukcesem jest fakt, że prokuratura jest bliska rozwiązania afery sprzed dwóch lat. Otóż okazuje się, że słabością naszego futbolu musi zajmować się prokuratura, bo dopiero gdy wszczęto postępowanie w sprawie handlu meczami w II lidze prezes przyznał, że II liga to takie małe bagienko. Szkoda tylko, że jako prezes nie zajął się nigdy tym bagienkiem. O ile zaplecze ekstraklasy jest bagienkiem to prawdziwym bagnem może okazać się sama ekstraklasa. Antoni F. to przecież znany sędzia z ekstraklasy, a Marian D. jest obserwatorem z ramienia PZPN oraz przewodniczącym Kolegium Sędziów Śląskiego ZPN. Prokuratura zapowiada kolejne aresztowania i zaznacza, że chodzi nie tylko o ludzi związanych z sędziowaniem ale także o działaczy i zawodników. Tą aferę poprzedził jednak wcześniej szereg conajmniej dziwnych zajść. Najciekawszą ostatnio sprawą jest mecz Kujawiak Włocławek - ŁKS Łódź. Otóż mimo rażących błędów sędziego, otrzymał on wysoką ocenę od obserwatora. Obu jednak ukarał PZPN, a wynik meczu został anulowany, gdyż po przeanalizowaniu zapisu wideo okazało się, że sędzia podejmował błędne decyzję. Niestety nie na długo, otóż NKO poddała decyzję kasacji i uznała, że mimo rażących błędów sędziego Rutkowskiego mecz będzie rozgrywany od momentu nieprawidłowego przerwania meczu (arbiter nie znał przepisów), a drużyna ŁKS-u zagra bez 4 wyrzuconych nieprawidłowo z boiska zawodników. Sam sędzia Rutkowski jest oskarżany przez niektórych działaczy III ligi o ustawianie meczy na niekorzyść rywali Lechii Gdańsk, która walczy o awans. Ciekawym faktem jest także powrót innego z kontrowersyjnych arbitrów. Sędzia, który popełniał ewidentne błędy w finałowym meczu Pucharu Polski w 1998 roku Amica Wronki - Aluminium Konin na korzyść drużyny z Wronek, wokół której krążyło kiedyś hasło `Działacze Amiki kupują wyniki'. Otóż pan Kowalczyk dziś odpowiada za szkolenie polskich sędziów. Jeżeli wszystkich wyszkoli "po swojemu" to mecze będą rozgrywane chyba na zasadzie licytacji.

Kiedy 28 czerwca 1999 roku Michał Listkiewicz w glorii i chwale obejmował funkcję prezesa po Marianie Dziurowiczu ogłoszono sukces i oczyszczenie środowiska. Dziś efekty tego oczyszczenia wypływają na wierzch. Środowisko od środka nie oczyści się nigdy, bo na prezesa głosują ci ludzie, których on ratuje w trudnych sytuacjach. W środowisku brakuje także poważnych kontrkandydatów dla Listkiewicza, a nawet jeśli ktoś tak jak Grzegorz Schetyna miałby zamiar kandydować musiałby szybko zmierzyć się z rzeczywistością. Aktualny prezes zdobywa sobie bowiem sympatię głosujących w dość kontrowersyjny sposób np. biorąc działaczy z terenu na wycieczkę do Austrii na mecz reprezentacji połączony z biesiadą w Czechach, a wszystko za związkowe pieniądze. Jan Tomaszewski powiedział kiedyś, że nie zmieniło się nic tylko Dziuroludków zastąpiono Listkoludkami. Coś w tym jednak jest.

Co o tym myślicie? Czy w polskiej piłce cokolwiek może się jeszcze zmienić? Czy eliminując skorumpowanych arbitrów i działaczy można uczynić polską ligę wielką? Czy kiedyś będziemy piłkarską potęgą?

ripper
19-09-2006, 17:53
Maybe one day...

Nadrill
19-09-2006, 18:02
Co o tym myślicie? Czy w polskiej piłce cokolwiek może się jeszcze zmienić? Czy eliminując skorumpowanych arbitrów i działaczy można uczynić polską ligę wielką? Czy kiedyś będziemy piłkarską potęgą?

Niewiele da wyrzucenie skorumpowanych arbitrów, jeśli nie ma dobrych piłkarzy...

teletoobis
19-09-2006, 18:03
Grecy też wcale nie mają wielkich piłkarzy a jednak 2004 rok należał do nich ;)
Albo choćby Australia :p

Smetana
19-09-2006, 18:10
@Nadrill
Mamy 40 milionowy kraj, a w rankingu uefa jesteśmy za 30 tys. Lichtensteinem. Nie zwalaj na piłkarzy, gdy nie ma warunków dla ich rozwoju. Naprawa piłki, oraz pieniądze włożone w rozwój, dają efekty dopiero po kilku latach, im szybciej się coś z tym bagnem zrobi, tym szybciej będziemy mogli mieć silną ligę. Tymczasem Listkiewicz okupuje swój stołek jak może...
Z ciekawostek, PZPN ma więcej działaczy niż UEFA, a jak wiadomo ci drudzy muszą obsłużyć całą Europę :/.

Nadrill
19-09-2006, 18:22
@Nadrill
Mamy 40 milionowy kraj, a w rankingu uefa jesteśmy za 30 tys. Lichtensteinem. Nie zwalaj na piłkarzy, gdy nie ma warunków dla ich rozwoju. Naprawa piłki, oraz pieniądze włożone w rozwój, dają efekty dopiero po kilku latach, im szybciej się coś z tym bagnem zrobi, tym szybciej będziemy mogli mieć silną ligę. Tymczasem Listkiewicz okupuje swój stołek jak może...
Z ciekawostek, PZPN ma więcej działaczy niż UEFA, a jak wiadomo ci drudzy muszą obsłużyć całą Europę :/.

Nic nie zwalam. Nie mówię, że to wina piłkarzy. To jasne, Polska powinna się wstydzić, ogólnie warunki są fatalne(choć są wyjątki, nie można o tym zapominać), ale szukamy tu przepisu na dobrą ligę...

teletoobis
19-09-2006, 18:27
Może sposobem byłoby totalne zniszczenie kraju..AIDS, bieda, kurz itp...skoro w Afryce to dziala :/ Nie no nie mówię poważnie ale coś w tym jest skoro kraje Afrykańskie z powodzeniem grają w największych światowych imprezach i rodzą piłkarzy pokroju Zidane'a, Vieiry, Eto'o czy Drogby..Najciekawszym przykładem może być Brazylia..niewątpliwie największa piłkarska nacja wszechczasów, mimo, że panuje tam potworna bieda to jednak każdy piłkarz gra bo to sprawia mu niespotykaną radość a nie pieniądze jak to jest w naszej lidze :/

@down
każdy ma marzenia ;) ale to nie zależy tylko od PZPN a raczej w większej mierze od naszego rządu. Dopóki niebędzie sal gimnastycznych z prawdziwego zdarzenia, prawdziwych lekcji wf-u (precz z nauczycielami typu 'macie piłke idźcie grać ja se gazete poczytam'!), szkółek piłkarskich i przede wszystkim ludzi, którym na czymś zależy to czarno to widzę :/

M@rcin
19-09-2006, 18:36
Trzeba pamiętać również, żeby wyjść z bagna trzeba otrzymać pomocną dłoń z długim kijem. Niewszystkie ligi są doskonałe no cóż, mam cichą nadzieję, że za czasów moich wnuków wszystko będzie doprowadzone do porządku ^^

Koman
20-09-2006, 11:03
Często nie wyrażam się w tematach tego typu, ponieważ pisały w nich dzieci. Jednak teraz jest inaczej i nabazgram coś.

Z Polską piłką jest bardzo źle. Zamiast cieszyć się z tego co mamy i cieszyć sie z tego co mamy kopać i czym ludzie chcą zarobić. Korupcja się szerzy i będzie gorzej dopóki nie wejdzie nowe pokoleni. Myśle, że tak za 15 lat będzie dobrze.
Niestety nie dla nas. Kiedyś trenowałem piłkę nożną. Bramkarz. Wszyscy mi mówili, że dobrze gram, trener koledzy itd. Przyszedł nowy chłopak trenować. Okazało się, że to chrześniak jednego ze sponsorów i akurat miał marzenie grać na bramce ( bramkarz ). Wywalili mnie. Polską rządzi korupcja i chamstwo. Oby się to zmieniło. Czasem gdy patrzę na Atak Klonów ( Kaczyńskie Giertcyh i reszta magików ), myślę że, kiedyś naprawie Polskę. Niestety nigdy tak nie będzie. I dlatego namawiam was.... wyjeżdżajcie z tego bagna bo nic tu nie pozostanie po Polsce...:( :(

wizu
20-09-2006, 17:28
Powiem wam, że jest źle. Nie chodzi tu o tylko o warunki. Dam przykład:
W 1/16 pucharu Polski Legia Warszawa przegrała dzisiaj z 3 ligową Stalą Sanok było 2:1, a Legia ma napewno dużo lepsze warunki do treningu....(zobaczylibyście stadion stali....) ;) musiałem się pochwalić hehe

kidler
20-09-2006, 18:27
Podstawowa sprawa to zarzad. Ci uczciwi boja sie wychylic glowe, zeby nie wyleciec, a ci mniej uczciwy wiadomo - powinni od razy wyleciec. Jesli chodzi o same sprzedawanie meczow, wszelkiej masci korupcje itp. We Wloszech poradzono sobie z problemem w mgnieniu oka, swiatowa potega Juventus zdegradowany do 2 ligi, inne wielkie kluby tez poniosly sporo konsekwencje. Sedziowie, zarzady i inni od razu mieli sprawe i tak samo, albo wielkie kary finansowe albo odsiadka.

Co u nas? Nic. 'Magnaci' Polskiej 'brudnej' pilki wogole nie moga zostac zlapani, albo nikt nie potrafi im postawic zarzutow. Plotki beda mieli sprawy ktore potrwaja minimum 5 lat, a na koncu pewnie i tak nic nie zostanie udowodnione. Sedziowie zawieszeni (smiech!). Kluby graja dalej.

Zeby w Polsce cos sie zmienilo, powinno zaczac sie od samej gory, a nie tylko kosmetyczne zmiany.

@down

Hehe, no coz, kazdemu zdarza sie popelnic blad. Dzieki za zwrocenie uwagi. ;)

teletoobis
20-09-2006, 19:43
Jesli chodzi o same sprzedawanie meczy

Meczów! Sry ale mam manie na tym punkcie :p

Vandoz
20-09-2006, 20:34
W 1/16 pucharu Polski Legia Warszawa przegrała dzisiaj z 3 ligową Stalą Sanok było 2:1, a Legia ma napewno dużo lepsze warunki do treningu....(zobaczylibyście stadion stali....) ;) musiałem się pochwalić hehe

Dac jakiegos dobrego prezesa, tawrdego, co by za mordy trzymal i tyle :P

Plish
20-09-2006, 20:48
:/nasza polska pilka... ale sa tez mile zdarzenia: 1/16 pucharu polski...
Stal Sanok Vs Legia Warszawa.. 2:1 Zajmujaca ostatnie miejsce w 4 tabeli 3 ligi druzyna kontra mistrz polski... who dares win?

Oryginalnie napisane przez wizu
W 1/16 pucharu Polski Legia Warszawa przegrała dzisiaj z 3 ligową Stalą Sanok było 2:1, a Legia ma napewno dużo lepsze warunki do treningu....(zobaczylibyście stadion stali....) musiałem się pochwalić hehe no ok nie mamy najlepszego stadionu ale wygralismy i to sie liczy legia sobie olala 3 ligowa druzyne i dostala w plecy...

wizu
20-09-2006, 21:51
chodziło mi o to, że ktoś tam wcześniej pisał, ze nie ma w polsce dobrych miejsc do treningu i dlatego tak słabo, czy jakoś tak to było... a jednak można ;)
@UP
Powiem ci, że twój podpis nie spełnia wymogów ;) max 20KB łącznie i max łączna wysokość 150. Tak tylko przypominam.

Dark Sven
20-09-2006, 22:11
Czy ty wiesz dlaczego tak jest?
Bo to jest mentalność polaków. Grają ze słabymi to sobie odpuszczają i dostają w dupe aż miło (serbia,dania,finlandia,ekwador które potęgami nie są)
A jak grają z mocnymi to sie biorą w garść ale wtedy brakuje atutów.(Niemcy etc.)
I dopóki nie zmieni się głupie pierdolenie kotka za pomocą młotka, że nie ma stadionów to nic sie nie zmieni. Bo na dużej polance z bramkami też można grać. Ale jak to wygląda, że potęzne kluby i potężna reprezentacja grają na polanie? Toż to skandal...

Jedno co mnie najbardziej gryzie...
Że ten pierdolony PZPN nie chciał dać pieniędzy na przelot reprezentacji bezdomnych na mistrzostwa. Przynajmniej oni odnoszą sukcesy i z nich można być dumnym.
Tak właściwie to po chuj nam reprezentacja.

Kwaso
20-09-2006, 23:10
Jak powiedzial moj trener ... Mamy wielu wspanialych i utalentowanych mlodych graczy , ale rzadko ktorys z nich podhcodzi do tego powaznie , czyli wiaze z tym swoja przyszlosc .
No niestety :/

A mnie denerwuje wam powiem ze ku.rwa sciagaja jakies cioty z zagranicy erght
n/c

Pozyjemy zobaczymy ... Teraz cos cieniutko jest -.-

teletoobis
21-09-2006, 09:32
Jedno co mnie najbardziej gryzie...
Że ten pierdolony PZPN nie chciał dać pieniędzy na przelot reprezentacji bezdomnych na mistrzostwa. Przynajmniej oni odnoszą sukcesy i z nich można być dumnym.
Tak właściwie to po chuj nam reprezentacja.

Nareszcie gdzies ktos to powiedzial...nie tak dawno reprezentacja bezdomnych zajela 2 miejsce w mistrzostwach europy..a czy oni zarabiaja te setki tysiecy do ku*wy nedzy? Nie! Dla nich piłka to zycie bo oprocz niej nic nie maja! A te pierdolone kopacze co chwila narzekaja ze pieniedzy nie maja na nowe auto -.-' cos takiego nie moze miec miejsca..

Bastash
29-01-2007, 22:10
Na początku usprawiedliwię się za odświeżanie tematu. Chciałem założyć podobny o Polskich problemach w piłce ale skoro taki już jest to po prostu przypomnę o nim.

Co myślicie o wprowadzeniu kuratora do PZPN przez Lipca? Kogo uważacie winnego za możliwe zawieszenie Polski przez UEFA? Już od dawna uważałem Kolatora za największą mendę polskiej piłki a po przeczytaniu tego tekstu tylko utwierdziłem się w tym. Imo cały sztab PZPN-u powinien podać się do dymisji. Listkiewicz i cała jego banda od lat nie potrafi naprawić polskiej piłki i nie wierze, żeby nagle to się zmieniło. Wiem, że nowy prezes i jego podwładni nie zmienią nic z dnia na dzień ale chyba wszyscy widzą, że jest coraz gorzej.

Hellraiser
30-01-2007, 00:27
Hm, nad tym tez rozmawiamy ale w gronie "Football Experts", ale tu tez cos "szrajbne",..

Jestem ciągle za Panem Tomaszem Lipcem, żal mi bardzo Listkiewicz czy ta persona jest ślepa, i chce ciągle zarabiac flote?. nie rozumie i tak ma pogruszki, juz nawet nachodza na jego chate, wiec niech da sobie spokoj bo sobie naprawde nadziabie, by poddal sie, bo jestem za nowym zarządem PZPN'u

Bardzo wierze w to ze nowy zarząd zrobi to co ma byc, i bedzie lepiej bo chyba gorzej byc nie moze :> dla nas nawet jesli zostaniemy zawieszeniu, a zostaniemy moim zdaniem, nawet gdy zostaniemy wykluczeniu na 2 pierwsze mecze w tym roku Eliminacji Euro 2008. To jestem za wyczyszczeniem PZPN na nową ekipe,..

Swita mi w glowie jeszcze mysl ze to wszytsko moze jeszcze zepsuc pare osob w tym nowy prezes UEFA Platini u mnie ma narazie jednego "+" (nowa formula LM?) a z drugiej mysle ze bedzie chcial zeby Listkiewicz zostal ciagle na swoim fotelu =/

Wiec jak narazie to moja mysl,...