PDA

Pokaż pełną wersje : Zmiana ręki.

Kajulec
20-09-2006, 15:34
Witam.
Czy jest możliwe 'przestawienie' swojego mózgu i ręki, aby nauczyć się leworęczności?
Osobiście piszę prawą ręką jak i pewnie większość ludzi. Dzisiaj na j.polskim wpadłem na pomysł, że możnaby się nauczyć pisać lewą ręką.. albo nawet obiema? Byłoby to możliwe? Jak myślicie?

Pozdrawiam,
Kaju.

Yoh Asakura
20-09-2006, 15:35
O ile mi wiadomo istnieją ludzie oburęczni, więc to kwestia odpowiedniego treningu.

Kajulec
20-09-2006, 15:40
Okej, można być oburęcznym, ale czy w tym momencie jest to sprawa indywidualnego treningu czy może przystosowania mózgu, nie wiem czego?

Dr.Unknown
20-09-2006, 15:42
Po prostu ćwiczysz pisanie ile wlezie. Masz się nauczyć pisać, a nie ustawić lewą ręke na tą "default'ową" (normalnie wszystko robisz prawą, 'aight?).

Dark Sven
20-09-2006, 15:43
Myśle, że było by to możliwe gdyby od dziecka równocześnie rozwijać obie półkule mózgowe i uczyć się pisać obiema zanim dojdzie do [ nie wiedziałem jak to nazwać] władzy którejs z pólkul.

Teraz to chyba za późno... jednak może się myle

Kajulec
20-09-2006, 15:46
Tha jest, większość rzeczy robię prawą ręką (bez skojarzeń, niaby). Tj. piszę, trzymam kubek z herbatą, wiąże sobie włosy, dłubie w nosie..

Rethfing on Aldora
20-09-2006, 15:48
Ja na przykładzie moje 25 letniego brata moge powiedzieć, że jest to możliwe.
Otóz w przeszłości (tj. te 10+ lat temu) były długopisy takie jak nasze dzisiejsze cienkopisy, tylko że po prostu więcej tuszu się zużywało. No to moja mama przycisnęła brata żeby nauczył się pisać prawą ręką ponieważ lewą ręką rozmazywał tusz na papierze.

slawekmag
20-09-2006, 15:50
Pomoże tu tylko trening.

@Sven
Czy to wogóle zależy od pułkuli? Bo nie słyszałem o czym takim. Wiem, że jedna półkula odpowiada za emocje, a druga za logiczne myślenie.

Kajulec
20-09-2006, 15:52
Tylko jak tu teraz nadrobić te 8, 9 lat pisania prawą ręką? =p
Hmz.. train hard, go pro.. jak to mawiał mój kuzyn. A więc do dzieła.

Ryłek
20-09-2006, 15:55
Przestawianie się może zaburzyć niektóre czynności. Taka była taktyka oświaty jeszcze kilkadziesiąt lat temu i wierz mi nie było to dobre. Póki co, ja robię wszystko lewą ręką (oprócz trzymania myszki, no i na gitarze gram w praworęcznym ułożeniu) i ani mi się myśli odzwyczajać. ;d

Lasooch
20-09-2006, 15:56
Szkoda, żeś zmienił ten tru mhrooczny kotek avatar :<

Ale trenuj, trenuj, i podziel się wynikami - jak pomoże, to będę wiedział co robić, jeśli ktoś mi utnie prawą rękę...

Kajulec
20-09-2006, 15:58
Będę trenował codziennie.. wynikami się podzielę, poprzez skany kartek itp. Jeśli się oczywiście uda.

Dark Sven
20-09-2006, 15:59
@Lasooch
To brzmi jak zachęta :>

@Sven
Czy to wogóle zależy od pułkuli? Bo nie słyszałem o czym takim. Wiem, że jedna półkula odpowiada za emocje, a druga za logiczne myślenie.
Tak tak... dlatego są własnie ćwiczenia rozwijające obie półkule... (ósemki na papierze etc. [kto ma mame nauczyciela ten wie :>])

@down
;/ lól?

Kajulec
20-09-2006, 16:01
Coby mi tylko od tych ćwiczeń na półkule za bardzo głowa nie urosła, bo śmiesznie będę wyglądał.

Dj Fara0n
20-09-2006, 16:06
Ja na przyklad pisze lewą ,rzucam prawą ,a kopie obiema nogami (prawą troche lepiej). Umiem także pisac prawą ręką ale nie zabardzo mi to wychodzi.
@Thero:
Nie smiej sie ze mnie : P

Dr.Unknown
20-09-2006, 16:11
a kopie obiema
Ja kopie nogami.

Nadrill
20-09-2006, 16:11
Ja też piszę lewą, robię wszystko lewą prócz myszki. Nie wiem czemu, widocznie odkąd miałem komputer, prawa łapka dorwała się do gryzonia.
Też próbowałem zmienić ręką(piszę długopisem żelowym, łatwiej byłoby mi prawą), ale było ciężko. Same pisanie to męka, łapa boli jak nie wiem co. To jak trzymanie myszki w innej łapie, niż mamy. Można się nieźle zmęczyć...

***OLAF***
20-09-2006, 16:15
Trening czyni mistrz wiec trenuj :p

slawekmag
20-09-2006, 16:23
No, to rzeczywiście jest męczące. Po 15 minutach można wpaść w szał:D . Ale ciekawi mnie po co chcesz zmieniać? Oburęczość. Fajnie jest tak, bo można pisać jak lustro:D .

Btw.
Dlaczego tu po iluśtam minutach już jest 20 postów, a w moim tutorials center w dziale grafiki po 4 dniach dopiero 48. A większość z nich to i tak moje(+ 9 tutoriali do gimpa własnego wykonania).
O w morde, ja się chyba reklamować zacząłem:D

shadow1230
20-09-2006, 16:23
Mój wujek od urodzenia był leworęczny, lecz za jego czasów szkolnych nie było to takie fajne, dlatego chciał i nauczył się pisać prawą ręką, a reszta rzeczy przyszła sama. Dzisiaj nadal jest oburęczny, także powiem krótko - "Practice makes perfect"

Ps. Sam próbowałem rok temu nauczyć się pisać lewą ręką jednak wychodziło to bardzo tragicznie i przestałem. (Kółka były jak kwadraty ;D)

Empire
20-09-2006, 16:31
Kiedyś, za dawnych lat, to pisanie lewą ręką było czymś złym. Dlatego jak moja mama mi opowiadała... Miała koleżankę, co była leworęczna. Rodzice kazali jej pisać lewą ręką. Lecz gdy ich nie było, zostawała przy prawej. I w ten sposób po skończeniu studiów, od 1 klasy podstawowej, nauczyła się pisać obiema rękami. Więc da się. :)

Thero
20-09-2006, 16:31
Ja kopie nogami.
Wiedziałem żeś dziwny, ale żeby aż tak?

Lasooch
20-09-2006, 17:28
oO nie wiedziałem, że Nadrill jest mutantem... tfu! Mańkutem.

Nadrill
20-09-2006, 18:03
oO nie wiedziałem, że Nadrill jest mutantem... tfu! Mańkutem.

Rozumiem, że jestem odmieńcem i zostałem skazany na banicję?

Matek
20-09-2006, 18:08
Kaju:

Jezeli chcesz sie nauczyc szybko pisac lewa reka, nie przeladowuj mozgu. Zacznij lajtowo: np od 10 krotkich zdan napisanych lewa reka. Kazdego dnia dodawaj sobie po 2-3 zdania i tylko tyle cwicz. Gdy poczujesz sie na silach, zapomnij o prawej rece i pisz tylko lewa. Nie dasz rady zreszta calkowicie sie przestawic na lewa reke. W najlepszym przypadku bedziesz obureczny;)

Lasooch
20-09-2006, 18:10
Rozumiem, że jestem odmieńcem i zostałem skazany na banicję?

Owszem :* xD

Owszem nie. Po prostu zawsze myślałem, że jesteś taki jak 90% ludzi - praworęczny ;) (nie obrażaj się :>)

Celoz
20-09-2006, 18:10
mhihi ja też jestem leworęczny - ale z kolei pisanie prawą ręką wydaje mi się nie możliwe.. jak wy to robicie?!

Ghost Nieudany
20-09-2006, 18:11
@Sven

Mózgi mańkutów "koncentrują" się bardziej na prawej półkuli, więc jakieś znaczenie ma.

slawekmag
20-09-2006, 18:13
Tiaa, ale to tylko pisanie, aby być całkowicie oburęcznym trzeba np. Dobrze rzucać piłką tą ręką.

Spróbuj nią jeść jogurt:p

sebcio
20-09-2006, 18:14
Heh. Ja tez jestem leworeczny. Nie bede powtarzac postow innych user'ow, ale da sie nauczyc. :)

Jochny
20-09-2006, 18:22
a ja jestem praworęczny jak próbuje pisać lewą ręką to wychodzi tragicznie:
1. Pisałem za odwrót (tak jak się widzi normalny tekst w lustrze)
2. litery były jak z zerówki, ba z przedszkola
3. ręka bolała jak ch*j
4. jak pisałem prawą ręką to mi się litery pieprzyły pisałem je tak jak lewą (lustrzanie).

Jednak są ludzie oburęczni więc próbuj i ćwicz

Delete
20-09-2006, 21:36
Mój ojciec jest oburęczny prawa ręką nauczył się pisać w szkole(wtedy pisanie lewą było karane), i mówi że to sie przydaje np. jak się pisze tekst na długiej tablicy to sie tylko krede z ręki do ręki przekłada, albo jak się patrzy przez mikroskop- prawą ustawia preparat i ostrość a lewą rysuje to co widzitak więc jest to możliwe, ale trzeba niestety włożyć w to wiele starania i trudu, lecz nie poddawajcie się! Kiedyś się nauczycie. Powodzenia:)

Bambuko
20-09-2006, 21:54
Jak już chcesz mieć jakąś dziwną umiejętność, to weź coś z jajem. Ja na przykład staram się nauczyć czytać i pisać płynnie do góry nogami.

Lasooch
20-09-2006, 22:52
3. ręka bolała jak ch*j

Ch*j Cię boli?

Btw nie spodziewałem się, że tylu tu mamy leworęcznych... bo normalnie to gdzieś tak 1 na dziesięciu, a tu się okazuje, że co drugi oO

Kwaso
20-09-2006, 23:03
Ja to tam jestem tak jakby obureczny...otoz pisze lewa reka , ale rzucam pilka ( do ręcznej np.) prawa reka . Pisac prawa reka tak sobie mi wychodzi , ale jednak mozna mnie rozczytac.
Najfajnejsze jest to ze myszke mam w lewej rece a klikam jak praworeczny omg xD

Co do zmiany reki ... zwykle to leworeczni na prawa sie przerzucaja.
Szczerze mowiac leworecznym jest byc h.ujowo :D a czemu ?? Wiele narzedzi jest przystosowanych do prawej reki i czasem dla tych leworecznych jest poprsotu trudniej ich uzywac... Ja mam tak z norzyczkami a nawet z dlugopisami
Zreszta rob jak chcesz :P lepiej jednak zostac przy prawej :P

King Mati
21-09-2006, 02:17
dłubie w nosie.. to potrafie obiema -joke-

Co do tematu czasami prubowalem nauczyc sie pisac lewa reka szlo mi coraz lepiej ale znudzilo mi sie to i pisze dalej prawa D:

Lever
21-09-2006, 19:46
Mam kumpla który przec cale wakacje wszystkro robil lewą reką. Pisał, jadł, podcierał się ect. Cwiczyl poniewaz gra w piłkę reczną a bycie lewo ręcznym to wielki + dla takiej osoby. Teraz jest obu reczny i niesamowicie wymiata :)

Impalable
21-09-2006, 20:55
Z moim charakterem pisma to bron od zmieny reki (przynajmniej poczatki, moze potem bym pisal "ladniej" niz prawa). Co do umiejetnosci "z jajem" jak bylem maly (ale juz w szkole) potrafilem czytac od tylu (wyrazy nie zdania).
@Edit Nie tyle co potrafilem ale czytalem.

Bambuko
21-09-2006, 23:19
Od tyłu? Czyli na przykład dałkyzrp czytałeś? Czy o co innego chodzi?

HuBo
22-09-2006, 13:33
Pisanie prawą ręką ? Tragedia :P Czasem próbowałem pisać coś prawą ale to mi wychodzi fatalnie :P Jakoś nie umiem długopisu dobrze trzymać ^^ Po prostu lewa ręka ownz a i w piłce ręcznej jest fajniej :)

Gallar
22-09-2006, 14:26
Wsumie to mi by sie przydało używanie lewej ręki jako tej od myszki czy tam innych czynnosci ; >
Bo z prawa w gipsie jestem ograniczony.