Pokaż pełną wersje : Dx5/opgl/dx9
Drah Dorgos
29-09-2006, 18:40
Elo.
1.Mam u siebie na kompie taki problem zawsze jak odpalam tibie to mam opgl i musze zmieniać na dx5, czasem nawet jest tak ze się tibia zamyka podczas zmiany ;(. Zagralem raz u kolegi ktory ma caly czas dx9 i nie musi nic zmieniac. Nasuwa sie pytanie czemu ja nie moge mieć na dx9 ? Zakladka tym napisem jest poprostu nie aktywna.
2. Gdy gram na dx5 bardzo czesto dzieje się tak, że ilość fpsów spada ponizej 8 z czym nie bardzo da sie grac poniewarz obraz jakby sie urywal nie jest plynny.
Moze mi ktos pomoc ?
Problem pojawil się od czasu gdy wyszedl update z mozliwoscia zmiany silnika graficznego, wczesniej nic takiego sie nie dzialo ;(.
Iomer Thunderblade
29-09-2006, 18:59
Sciagnij sobie najnowszy sterownik karty graficznej, i juz nie powinno.
Sciagnij sobie najnowszy sterownik karty graficznej, i juz nie powinno.
Omg ale ty jestes madry..
Podaj nam karte graficzna
To więc tak, tematu silnikach graficznych były nwet w newsach/faq'ach itp. Jednak że jestem dobry dla userów pomogę Ci.
Zapewne tibię uruchamiasz przy pomocy skrótu na pulpicie kub gdziekolwiek. I właśnie uruchamianie gry przez skrót narzuca silnik graficzny. Ustaw w jego właściwościach "engine [tu numerek odpowiedni dla dX5] bądź zmaż całkowicie "engine".
Co to braku dX9 zapewne wynika on z nieobsługiwania sprzętowego tego trybu przez Twoją kartę graficzną. Wielce pomogło by także podanie przez Ciebie Twojego zestawu ponieważ wróżenie z niczego jest nad wyraz trudne.
W celu dogłębniejszego wyjaśnienia problemów, terminów zapraszam do funcji "szukaj".
a gdzie wpisac to engine?
Drah Dorgos
29-09-2006, 20:47
Klikasz prawym klawiszem myszki na skrot na pulpicie.
Nastepnie przy okienku z napisem element docelowy po adresie do pliku tibia***** dodajesz engine 3 dla dx9 engine 2 dla OPGL i engine 0 dla dx5. Mam nadzieje ze nic nie pokrecilem.
To powinno wystarczyc :
Prosze wejsc to tylko ss ;)
http://img165.imageshack.us/img165/1297/kartatk1.jpg
Mam zainstalowane sterowniki ze strony hp.com.pl ale one dzialaja tak jakby ich nie bylo ;o. Roznica jest minimalna przy przegladaniu stron, dlatego moze ktoś poleci inny rodzaj sterowników do tej karty.
Czekam na dalsze propozycje pomocy ...
PS. To jest laptop.
PS2. Z engine już kombinowalem i mimo wszystko zawsze po ponownym uruchomieniu gry nadal jest OPGL :(.
Yoh Asakura
29-09-2006, 20:55
Widzę, że karta z ATI więc www.ati.com i tam znajdź sterowniki pod twój system operacyjny. I jeszcze ściągnij ze strony microsoftu najnowszego Directa, jeśli nie masz 9'tki.
@Down:
Ciężko znaleźć zakładkę ze sterownikami do Windows XP ? I jeszcze jedno - nie zależy mi na twojej wdzięczności.
Drah Dorgos
29-09-2006, 22:07
Mam winde xp, ale jestem w trakcie znoszenia plikow na serwer :). Bede instalował windowsa 98se i xp. Jakbys mógł znalezc te sterowniki na tej stronie za mnie bylbym dozgonnie wdzieczny. Odrazu mowie ze szukałem, ale nie jestem obeznany i nieznam sie na sprzecie komputerowym i jakos nie dałem rady znależć odpowiednich sterowników.
Vanhelsen
29-09-2006, 23:42
jezu, te strony są na maxa łopatologiczne, że nawet ślepy by to znalazł, po drugie, nic ci nie da to, że zaopatrzysz się w najnowsze sterowniki, bo karta nie musi ich obsługiwać! np: Moja TNT2 nie obsługuje już sterowników wydanych po październiku 04... To samo tyczy się Dira... Starsze karty nie obsługują nowszych dirów!
Ja bym sciagna se sterowniki do karty graficznej na stronie NVIDIA.COM i powinno zalatwic sprawe
Drah Dorgos
30-09-2006, 09:06
nvidia.com to chyba zupelnie inne karty :P.
@Wieszok
Skoro to takie proste to czemu mi nie pomozesz i nie znajdziesz ?
Ja sobie z tym nie radze :P
Co radzicie ?
Da sie zainstowac 98 nie usuwajac XP ?
Vanhelsen
30-09-2006, 09:59
@up: da się
A nie poszukam za ciebie bo chcę abyś się sam nauczył szukać!:baby: W życiu nikt ci nie będzie bez przerwy pomagać...:baby:
Drah Dorgos
30-09-2006, 10:05
@up
To w takim razie moze powiesz mi co mam sciagnać ?
Wchodze :
1.www.ati.com
2.Wybieram Drivers & Software
3.Windows XP Professional x64 Edition Drivers and Software
4.Radeon®
5.Catalyst 6.9 Windows XP Professional x64 Edition - Driver Download
I co dalej nie wiem co sciagnac ? Nie zabardzo chce majstrowac zeby nic nie popsuc ;P
Mam nadzieje ze dobrze robilem narazie.
Yoh Asakura
30-09-2006, 10:39
Ściągnij Catalyst Control Center.
@Edit:
Co bym więcej nie musiał patrzeć na twoje litościwe błagania o pomoc:
Microsoft net framework, musisz to ściągnąć. (http://www.microsoft.com/downloads/info.aspx?na=90&p=&SrcDisplayLang=en&SrcCategoryId=&SrcFamilyId=0856eacb-4362-4b0d-8edd-aab15c5e04f5&u=http://download.microsoft.com/download/5/6/7/567758a3-759e-473e-bf8f-52154438565a/dotnetfx*****)
I jeszcze:
Catalyst Control Center. (https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/6-9_xp-2k_dd_ccc_wdm_enu_35774*****)
Najpierw zainstaluj Frameworka a potem CCC.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.