Pokaż pełną wersje : "Ale Żyd" - manifest
Witajcie, od razu na wstępie powiem, że wszyscy Ci, którzy często używają stwierdzenia "ale Żyd" Mogą od razu wyjsć. Tylko niech zamkna za sobą drzwi.
To stwierdzenie jest obecne w całym zyciu praktycznie co chwilę. Zastanówcie się, ile razy słyszeliście te dwa słowa? Ja słyszę je coraz częściej i coraz bardziej mnie to denerwuje. Otóż stwierdzenie "ale Źyd" najczęściej odnosi się do osób które nie chcą się czyms podzielić, albo nam czegoś dać. Ale kim tak naprawde są żydzi? Czy wy kiedykolwiek spotkaliście prawdziwego żyda? Ja wam powiem, że tydzień temu miałem okazje spotkac jednego z nich. Przyjechał do Polski, czegoś się dowiedziec o rodzicach którzy zginęli podczas II Wojny Światowej. Przyjechał, wiadomości o rodzicach odnalazł, jednak w dniu kiedy z nim rozmawiałem, dowiedziałem się że odjeżdża stąd ze smutkiem. Usłyszał tu kilka razy owe powiedzenie - "ale Żyd". Podczas rozmowy z nim dowiedziałem sie jak bardzo niesprawiedliwe są te dwa słowa. Bo żyd, gdybyś potrzebował to oddałby ci ostatnie kilka groszy.
Ludzie! Zrozumcie! Żyd jest człowiekiem, nieco innym od nas a przynajmniej my tak go postrzegamy. A dlaczego? Bo jest innej wiary? Bo naród ten tyle sie wycierpiał podczas II Wojny Światowej? No powiedzcie sami czy to stwierdzenie nie jest niesprawiedliwe? Uzywamy tych słów może z przyzwyczajenia, niktórzy by tak pewnie powiedzieli. Przyzwyczajenie? To brzmi tak jakbyś sie przyzwyczaił do obrażania innych i bez tego nie mógłbys zyc.
Mam nadzieję że ta moja wypowiedź, chociaz troche pobudziła w was ducha, który w chwili gdy usłyszycie te dwa słowa - "ale Żyd" - głośno zaprotestuje. Nie bójcie sie zwrócic komus uwagi. Ktoś kto tak mówi, naprawde nic o tym narodzie nie wie. Pozdrawiam was wszystkich i zachęcam do przemyslen na ten temat.
By. Kukizz
@Edit: Żyd pisany z dużej litery jest tylko jako pojedyncza osoba, żydzi jako naród albo grupa ludzi pisze się z małej, według zasad pisowni języka polskiego. To dla Pana Baronie.
Dr.Unknown
01-10-2006, 21:49
Przykro mi, ale poza wyjątkami ten stereotyp jest jaknajbardziej prawdziwy. Dlatego to Żydzi trudnili się handlem.
Każdy antysemita czy rasista to idiota, dziękuje, wypowiedziałem się. Temat niepotrzebny.
Rethfing on Aldora
01-10-2006, 21:50
Tego hasła raczej używają smarkacze, którzy pewnie jeszcze nie mają owłosienia łonowego więc raczej nie warto się tym przejmować...
Mam nadzieję że ta moja wypowiedź, chociaz troche pobudziła w was ducha, który w chwili gdy usłyszycie te dwa słowa - "ale Żyd" - głośno zaprotestuje. Nie bójcie sie zwrócic komus uwagi. Ktoś kto tak mówi, naprawde nic o tym narodzie nie wie. Pozdrawiam was wszystkich i zachęcam do przemyslen na ten temat.
Zgadzam sie z twoja wypowiedzia lecz i tak to na nikogo niewplynie. Pomysl sobie, ze takich postow jak twoich bylo juz dziesiatki i juz nikt ich niepamieta. Twoj apel poprostu nic nie da
Oczywiste, że Żyd to człowiek, ale po prostu niektórzy mieli do nich uraz i się przyjęły różne niemiłe opinie o nich. Taki lajf.
Krzesław
01-10-2006, 21:52
Może dalby te ostatnie grosze ale z jakim procentem! :P
Baron Kaldrick
01-10-2006, 21:53
Żydzisz Żydom dużej litery w swoim jakże poprawnym politycznie i zgodnym z konwencją genewską poście.
rotfl, jesli mowie do kogos ty debilu albo np. jaki pajac wcale nie chodzi mi o obrazanie ludzi nie dorozwinietych lub bracujacych w cyrku, tak samo jest z zydami; a jesli juz chcesz bronic mniejszosci, to "ty pedale" jest znacznie popularniejsze.
Nowy kontynent odkryl -.-.
Ten stereotyp by niepowstal przez czlowieka demokratycznego bez powodu.. Moze ten st. byc pochodzenia rasistow, ale watpie..
A to, ze jeden czlowiek jest taki to cala grupa musi tez byc taka? Nie nie...
wd. mie to moze byc zwiazane z historia zydow..
Nowy kontynent odkryl -.-.
Ten stereotyp by niepowstal przez czlowieka demokratycznego bez powodu.. Moze ten st. byc pochodzenia rasistow, ale watpie..
A to, ze jeden czlowiek jest taki to cala grupa musi tez byc taka? Nie nie...
wd. mie to moze byc zwiazane z historia zydow..
Ee...Przepraszam ale co w historii żydów jest takiego, co by namawiało, lub chodźby skłaniało do uzywania tego wyrażenia? Co?
Baron Kaldrick
01-10-2006, 22:14
Lichwa, kochanie. Wiesz-li, co to? Poza tym, nie uściśliłeś, czy mówisz o członkach narodu, czy o wyznawcach judaizmu, czy o jednych i drugich. W pierwszym i ostatnim przypadku pisze się to z dużej, proszę pana jak-mu-tam.
Swoją drogą, jak mówię 'twoja stara', nie mam na myśli konkretnie matki delikwenta, do którego wystosowuje ten zwrot. Jak mówię 'o kurwa', nie mam na celu zwrócenia uwagi na przedstawicielkę najstarszego zawodu świata. Jak mówię 'ja pierdolę', to bynajmniej nie jestem w trakcie zabiegu, mającego na celu zachowanie ciągłości gatunku.
Natomiast mówiąc wy*******aj z tępymi tematami mam na myśli dokładnie to, co mam na myśli.
Wpisujcie miasta!!111
Rooker666
01-10-2006, 22:19
Co ci dało napisanie manifestu zapewne nic.pewnie napisałeś ten temat bo wkurzyłeś się że dostałeś keyloggera przez ściągniecie fotki z rapida.
mam do ciebie jeszcze pytanie
-czy ty nigdy nie użyłeś stwierdzenia ale żyd w życiu
-czy to takie uciążliwie że jak ktoś nie chcę dać pieniędzy to się mówi na niego ale żyd .
Odpowiedz
A mi na przykład przeszkadza mówienie "gdzie idziesz?", "nigdzie nie idę", "idę gdziekolwiek". I co? I nic. Nie zakładam o tym tematu, bo to nikomu nie pomoże, a to krzywdzenie języka polskiego. Słowa dokąd, donikąd i dokądkolwiek nie są już praktycznie używane w naszym języku. Wszystko oczywiście zaczęło się od Sienkiewicza. Jego powieści były cenzurowane - nic nie zmieniano w nich, oprócz tych właśnie słów. Był to dalekosiężny plan zniszczenia języka polskiego, nawet jeśli Polska odzyskałaby niepodległość. I udało się.
A mi na przykład przeszkadza mówienie "gdzie idziesz?", "nigdzie nie idę", "idę gdziekolwiek".
No, ja na przykład bardzo nie lubię podwójnego przeczenia w naszym języku.
TehRegent
01-10-2006, 22:22
Ehh...napisalbym, ze Zydzi oskarzali Polakow o holokaust, ale zaraz panowie "bronmy Zydow tez ludzie" odepra to...
Olorion.
01-10-2006, 22:23
Wpisujcie miasta!!111
JA GDYNIA hehe :D
Kukizz jesteś żydem;)?
nie technomaniacy mają motto(przynajmniej Ci "prawdziwi"nie dresy etc)
love&peace&ecstasy
a zapytalem bo pisałbym jakby to on był żydem;)
Olorion.
01-10-2006, 22:29
Kukizz jesteś żydem;)?
A tehnomaniacy maja cos do Żydów?
Mi nie chodziło akurat o to :P Po prostu na pytanie "gdzie idziesz?" powinno się odpowiadać np. "chodnikiem", albo "w Poznaniu". Pasuje tu także dowcip:
Idzie sobie facet i nagle szybko mija go jego znajomy.
-Gdzie pędzisz? - zapytał go.
-Na strychu, a ty? - rzucił kolega.
Wpisujcie miasta!!111
Wonhotsk!!111
@Topic: To powiedzenia akurat mnie wkurza, a naród żydowski - cóż, jak każdy inny.
Moment moment już odpowiadam ;p Żydem nie jestem, ani nigdy nie byłem ... czy bedę - tego nie wiem. Tak samo jak nie znam przyszłości. A ja dalej się bede dobijał do Pana Barona. Idź się zapytaj swojego nauczyiela języka polskiego, jesli do szkoły uczęszczasz. On ci powie od razu, wtedy się wypowiadaj...
Baron Kaldrick
01-10-2006, 22:39
Żyd (członek narodu żydowskiego) żyd (wyznawca judaizmu)
Majuskuła, wikipedia.pl
* Żyd (członek narodu żydowskiego) -dzie; -dzi, -dów [66], [119]
* żyd (wyznawca judaizmu) -dzie; -dzi, -dów [66], [119]
* żyd. (= żydowski)
so.pwn.pl
Idź się zapytaj woźnej w przedszkolu, nim zapostujesz na forum, panie Kukizz.
Mieszkańców każdego narodu pisze się z dużej lidery, dlaczego Żydzi mieliby być pokrzywdzeni? A może ma to jakiś związek z historią? To bardziej miałoby związek z Prusem, niż z Sienkiewiczem. Ewentualnie Curie-Skłodowska.
Mi nie chodziło akurat o to :P Po prostu na pytanie "gdzie idziesz?" powinno się odpowiadać np. "chodnikiem", albo "w Poznaniu". Pasuje tu także dowcip:
Idzie sobie facet i nagle szybko mija go jego znajomy.
-Gdzie pędzisz? - zapytał go.
-Na strychu, a ty? - rzucił kolega.
To jak już o tym rozmawiamy to w języku polskim jest wiele nieścisłości i niekonsekwencji. Tak jak wcześniej wspomniałem, idiotyczne podwójne przeczenie. "Nic dzisiaj nie robię" - logicznie powinno to znaczyć, że dzisiaj robię wszystko a nie nic.
Bądźmy konekwentni w tym co robimy. Jak mówimy "gdzie idziesz" a nie "dokąd idziesz", to mówmy też "gdzie wracasz" a nie "skąd wracasz". Albo wszyscy mówimy "w tysiąc jedenastym roku" ale "w dwutysięcznym jedenastym". Więc niech będzie "w tysięcznym" albo w "dwa tysiące".
Mam nadzieję, że mamy podobne przemyślenia drogi Bambuko.
Kukizz jesteś żydem;)?
Tos sie intelektem popisal.
Jakikolwiek przejaw rasizmu jest jedynie objawem prawdziwej slabosci danego czlowieka... jego ograniczonego swiatopogladu i obawy przed tym czego nie zna. Co przecietnemu mieszkancowi Polski zrobil Zyd? Okradl go, ze smie nazywac go zlodziejem? Jednak wielu Zydow tez nienawidzi Polakow, zaprzeczyc temu sie nie da... ale nikt nie powiedzial ze ludzi ograniczonych nie ma wsrod Zydow. W kazdym spoleczenstwie znajda sie idioci... Na szczescie tak to natura wszystko skonstruowala, ze jednostki slabe zgina, wiec jezeli ktos jest rasista, pojdzie walczyc z innymi rasistami z tej przeciwnej strony, pozabijaja sie i na swiecie zostana ludzie z wyzszym intelektem ;)
nie róbcie ze mnie rasisty to było pytanie w formie żartu i nawet założyciel tematu przyjął to lightowo
Zgadzam się, Raulu. Staram się zawsze mówić jak najpoprawniejszą polszczyzną, więc czasem mam podobne dylematy. Stosuję się też czasem do slangu, więc kiedy nie wiem już jak coś powiedzieć poprawnie, to używam słowa "ludzik", bądź "myk".
Olorion.
01-10-2006, 22:48
love&peace&ecstasy
noooo jedziemy na ekstazy :D D: :Dd
Bambuko czyż nie uważasz, że bardzo popularnym błędem wśród młodzieży a nawet i osób starszych jest dosyć dziwne i intrygujące odmienianie czasownika "wyłączać"? Każdy powie "wyłącz telewizor" i to będzie poprawnie, ale "nie lubię wyłanczać telewizora". Co to wogóle ma być ja się pytam i to się wymawia jakby połączenie ł z ą. Taka litera nawet nie istnieje w naszym alfabecie.
Wpisujcie miasta!!111
Kfidzyn!oenoe
Użytkownik Olorion ma bardzo rasistowski avatar, załóż o tym temat. A poza tym trzymajmy się tego:
(22:45:29) (+Olorion) Rylek
(22:45:29) (+Olorion) http://forum.tibia.pl/showpost.php?p=1013295&postcount=18
(22:45:31) (+Olorion) slowa mistrza
Masz niepodważalną rację Raulu, jednak jest to na szczęście jedynie wada wymowy. Napisali by poprawnie. Natomiast denerwujące są błędy typu "pisze", a nie "jest napisane", gdyż występują one tak w mowie, jak i w piśmie. Największą jednak zmorą współczesnego języka jest zła ortografia - nie dość, że niezwykle popularna, to jeszcze tłumaczona trudno uleczalnymi wadami genetycznymi.
Vanhelsen
01-10-2006, 22:55
A ja podejdę z innej strony do tematu. Nie tyle przeszkadza mi użycie tego wyrażenia, co powód dla którego jest używane. e.g: 7 godzina lekcyjna, lecę do automatu, kupuję małą czarną, nawet nie pół kubeczka i podchodzi xyz kolega z tekstem "ej, daj łyka" a ja mu na to "stfu madafaka, fu, go away n00b!!" a on mi na to "ale z ciebie żyd"... W tym momęcie jest chęć na wykonanie ruchu prostoliniowego z punktu A (pięść) do punktu B (oko delikwenta)... Nie dzielę się bo xyz nie lubię, bo jestem skompy tylko po prostu kupiłem sobie i tak małą porcję kawy i chce jakoś wytrzymac te kolejne 2 godz w szkole... To tyle...
A ja podejdę z innej strony do tematu. Nie tyle przeszkadza mi użycie tego wyrażenia, co powód dla którego jest używane. e.g: 7 godzina lekcyjna, lecę do automatu, kupuję małą czarną, nawet nie pół kubeczka i podchodzi xyz kolega z tekstem "ej, daj łyka" a ja mu na to "stfu madafaka, fu, go away n00b!!" a on mi na to "ale z ciebie żyd"... W tym momęcie jest chęć na wykonanie ruchu prostoliniowego z punktu A (pięść) do punktu B (oko delikwenta)... Nie dzielę się bo xyz nie lubię, bo jestem skompy tylko po prostu kupiłem sobie i tak małą porcję kawy i chce jakoś wytrzymac te kolejne 2 godz w szkole... To tyle...
To jest mentalność typowego Polaka - "ja nic od siebie nie dam ale dostac muszę, bo tak".
1) Od manifestacji są ulice. Wystarczy takową zgłosić. Jak to w "Dniu Świra": "Od tego jest demokracja żeby każdy, nawet w pojedynkę mógł sobie pójść."
2) W Polsce konstytucja gwarantuje wolność i równość wyznań. Ponoć.
3) Nie ma co się kłócić, bo nie widzę to niczego do osiągnięcia. Stwierdzeń jakie autor raczył wzmiankować w pierwszym poście używają jedynie dzieci specjalnej troski, nie koniecznie wiedząc nawet kto to jest ten Żyd, albo uosabia takowego z kibicem innej drużyny piłkarskiej.
4) Rozumiem że pewne sprawy mogą budzić emocje, ale dyskusja czy autor słusznie użył małej litery jest bezowoca. Może prof. Miodek was rozsądzić, a wy możecie najwyżej napluć sobie w gęby. Zaraz skocze po wiadro żeby po was posprzątać ;)
spider-bialystok
01-10-2006, 23:24
Stwierdzenie "Ale Zyd" to ulubiony tekst wszystkich cwiercinteligentow, bezdennie glupi. Trzeba jednak pamietac, ze antypolonizm wsrod Zydow jest nie mniejszy niz antysemityzm w Polsce. No coz, w kazdym narodzie musza byc debile...
Dark Sven
02-10-2006, 08:08
To ty nie wiesz co ja mam z drugim śniadaniem. Koledzy kasiaści a na każdej przerwie "masz śniadanie?" Muszę się ukrywać żeby je zjeść 0.o
A co do "Ale żyd 1!1!1666" To u mnie tego nie używają- najwyżej "Ale wieśniak!!1!666!!1"
To może założe temat jak to człowiek ze wsi (Endrju^^) przyjechał do miasta i się zasmucił, że mówią "Ale wieśniak!!1!666!!1" Ya?
Śrem111
Yoh Asakura
02-10-2006, 08:44
A co do "Ale żyd 1!1!1666" To u mnie tego nie używają- najwyżej "Ale wieśniak!!1!666!!1"
To może założe temat jak to człowiek ze wsi (Endrju^^) przyjechał do miasta i się zasmucił, że mówią "Ale wieśniak!!1!666!!1" Ya?
Śrem111
Ja jestem ze wsi i jakoś się nie zasmucam jak ktoś na mnie powie wieśniak.
@Topic:
Ja do Żydów nie mam nic, tego "powiedzonka" też nie używam. Ale poczekajcie no tylko na Caera, naszego forumowego antysemitę :P
Dr.Unknown
02-10-2006, 10:24
Użytkownicy Bambuko i Raul prezentują iście akademicki poziom. Mimo wszystko radze się trzymac (nie szkodzi, że głupiego) tematu ; ). To jest głupota walczyć z czymś tak zakorzenionym w kulturze.
Ee...Przepraszam ale co w historii żydów jest takiego, co by namawiało, lub chodźby skłaniało do uzywania tego wyrażenia? Co?
Różne moher fan babcie pod kościołem plotkują, że to niby żydzi zabili „nam” Boga czy cuś hmm...
!i!i!i!i!i Sherock njenjenje !i!i!i!i!i
Shanhaevel
02-10-2006, 15:09
A ja tych takich małych grudek w kisielu...
Pal licho kisiel, w budyniu są dopiero potworne.
A ja tych takich małych grudek w kisielu...
Ale w takim kisielu typu gorący kubek?
Pal licho kisiel, w budyniu są dopiero potworne.
Kisiel jest bee :/ Ciasto lepsze : )
"Life is brutal"...
Są na świecie ludzie, tak głupi, którzy myślą, że obrażanie żydów to jest coś o co trzeba walczyc, coś ważnego. Niby żyd jest "fe" i trzeba go zabić.
Nie zadają sobie pytania po co to robią?, jak juz zadają to na siłę sobie wmawiaja "robię dobrze".
Rasizm, ani nie jest fajny, ani nie jest śmieszny.
Raz miałem akcje w Warszawie, idąc ulicą szedł murzyn, za nim grupka 4 skinów, ewidentnie go "sledzili", w koncu jak doszedł do przystanku jeden z nich krzynął "J%%%% CZARNUCHA!, C^^^^ J^^^^^ PO RYJU".
Mieli pecha bo nie zauwazyli grupki ziomków śmigających na deskach. [Na "łoko" z 10,12]. Dostali ostro "w kość", łajzy zbierali zeby po chodniku, przechodnie jeszcze ich dopingowali.
Ogólnie rzecz biorąc, w internecie takie głupie hasla piszą 2 grupy:
-chorzy skini którzy nie boją się dostać ostro w pysk.
-cwaniaki, które tak naprawde "w rl" są nikim, kazdy nimi pomiata. -"CYBER CFANIAK STAJL" know it ehh?
Tyle z mojej strony...
Arrivald
02-10-2006, 15:48
Taki sobie kolokwializm, mowi sie tez 'ale pedał' i nic na to nie poradzisz. Nie uzywaj jak ci nie pasuje a ci co uzywali po przeczytaniu twojego posta zapewne beda uzywac dalej :)
Krzesław
02-10-2006, 19:31
Poza tym wygodniej jest powiedzieć "Ale Żyd!" niż np. "Ale Afroamerykanin!", bo murzynów ludzie też się czepiają.
@UP
Ale murzynow sie czepiaja za nic. (hmm, za kolor skory, :P)
A zydzi sa chciwi, fakt (o tym sie mowi)
To stwierdzenie jest obecne w całym zyciu praktycznie co chwilę. Zastanówcie się, ile razy słyszeliście te dwa słowa? Ja słyszę je coraz częściej i coraz bardziej mnie to denerwuje. Otóż stwierdzenie "ale Źyd" najczęściej odnosi się do osób które nie chcą się czyms podzielić, albo nam czegoś dać.
Hmm?
"zyjmy jak bracia, dzielmy sie jak zydzi".
To powiedzenie wywodzi sie chyba z tego, ze zydzi sa chciwi. Czyli:
A: Niepodzielisz sie!?
B: NIEEEEEE! !! !!!!111
A: JESTES ZYDEM !! !! !!!!111111!!!111
@Topic
Tez mnie to wk*rwia, ale nie zmienisz tego.
spider-bialystok
02-10-2006, 20:56
@UP
Ale murzynow sie czepiaja za nic. (hmm, za kolor skory, :P)
A zydzi sa chciwi, fakt (o tym sie mowi)
A Polacy to zlodzieje i alkoholicy (o tym sie mowi).
A bardziej on topic to co powiecie o czasownikach utoworzonych od slowa Zyd tzn. zydzic, zydzisz itp. To dopiero idiotyzm:D
Hegemmon
03-10-2006, 08:34
widzę, że zamiast dochodzić sedna sprawy, wy wolicie bawić się w antysemitów i anty-antysemitów.
Dlatego więc zamykam ten temat.
Zwrot "ale żyd" ma korzenie antysemickie, jednak urzywa się go w stopniu neutralnym, w stosunku do rzydów, gdyż w obecnych czasach jest to bardziej związek frazeologiczny, niż przyrównanie.
Fakt, faktem, że niegrzecznie jest urzywać tego zwrotu w obecności żyda, jednak w 99% przypadkach, człowiek wypowiadający słowa "ale żyd", nawet nie myśli ani o żydach i ani tym bardziej o antysemityzmie.
P.S.
Jak się nad tym zastanowić, to mi też to za bardzo nie pasuje. Na prosty, matematyczny (prosty i matematyczny- hahahaha :)) rozum, to dwa minusy dają plus, no ale co tu poradzisz?
Na szczęście, podwójne zaprzeczenie, to przypadłość nie tylko naszego języka ;)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.