Pokaż pełną wersje : Nietypowy problem z kompem.. [HELP]
Slide_Aurea
03-10-2006, 18:03
POtrzebuje pomocy. Mam dziwny problem z kompem. Chodzi o to że często mi się zawiesza. (Po kilka razy w ciągu godziny ;/) Jest to denerwujące a przy okazji kilka razy już padłem właśnie przez to...(Był formatowany już kilka razy...) Czy ktoś nie wie o co w tym chodzi?? Wymieniłem dysk twardy i dodałem troszkę RAMu (teraz jest 512RAM i 160Gb) MAm Windowsa XP Home Edition. (Komp nie jest stary)
Może ktoś pomóc??;p
(Nie piszcie postów typu "o lol ale masz kompa" bo to mi nie pomoże... Chce jakiejś porady!! :D)
Xena Altriell
03-10-2006, 18:10
Wyczuwam problemy z chlodzeniem...
Sprawdz czy sie akrta/procek/dysk nei nagrzewa za bardzo i pzrez to sie nie wiesza...
Problem wystapil nagle, czy odkad masz komputer, dzieje sie tak tylko podczas pracy z wymagajacymi aplikacjami/grami czy podczas pisania w wordzie np tez ?
Angel of Death
03-10-2006, 18:11
Możliwości jest wiele, mi przychodzi do głowy jedna - procesor się przegrzewa, mozna to sprawdzić np. programem Everest -> link (http://programosy.pl/programy/everesthome220*****)
@Up ah szybszy : P
Przyczyn może być wiele.
Może to być wina przegrzewającego się procka, lub innej części.
Może to być też wina zasilacza. Jeśli masz jakiegoś złoma za 80zeta to się nie dziw.... Sprawdź, jaką masz temp. procka, i sprawdź jaka jest dopuszczalna. Jeśli za duża to wymień chłodzenie, zastosuj pastę termoprzewodzącą itp. Jeśli jednak temp. jest ok to naprawdę może to być wina zasilacza.
@2UP ah szybszsi : P
Spawacz_xD
03-10-2006, 18:17
Mialem kiedys podobny problem, najprawdopodobnie dodales ram z inna czestotliwoscia ... nie mozesz dodac do ramu np. 400 MHz jakis starszy 333 2100 ~.
Mialem kiedys podobny problem, najprawdopodobnie dodales ram z inna czestotliwoscia ... nie mozesz dodac do ramu np. 400 MHz jakis starszy 333 2100 ~.
A to mnie zaskoczyłeś, bo u mnie od ponad roku chodzą razem pamięci
2 x128 mb (266mhz) i 1x 256 mb (333mhz) i jest wszystko ok. Co prawda miałem ostatnio taki sam problem jak ty że komp sie zawieszał kilka razy w ciągu godziny i po kilkunastu razach musiał być format. Okazało się że coś sie partycje zaczeły walić (tak mi powiedzieli w serwisie), po podzieleniu od nowa komp smiga już od czerwca bez formata.
Możliwości jest wiele, mi przychodzi do głowy jedna - procesor się przegrzewa, mozna to sprawdzić np. programem Everest -> link (http://programosy.pl/programy/everesthome220*****)
@Up ah szybszy : P
tak moze to byc slabe chlodzenie procka ale co do eversta sie nie zgodze gdyż u mnie swego czasu tez komp sie zawieszal na 10-30 sekund po czym na kilka godzin bylo ok
sprawdzalem temp. w biosie i przy uruchamianiu byla ona 35stopni, everest przy bardzo obciazanym procku pokazywal 40 stopni, wiec myslalem ze jest ok i to nei procek, ale kiedy zmienilem standardowe BOX'owe chlodzenia procka na nowe i wydajniejsze bios i everest pokazywal podobne temperatury ale zawiech juz nie bylo
wiec mozna powiedziec ze te programy mozna sobei o kant dup* ;]
O lol jakiego masz kompa!!
zmien internet explorer na opere lub firefoxa.
Firefoks polecam :)
@offtopic:
Widziałem wlasnie genialna reklame przed logowaniem!!!!!!
Laska na wfie skacze przez skrzynie, przeskakuje staje i taki we flashu przejazd od nóg do twarzy, laska puszcza "oczko" i "z OB mozesz czuć się pewna" :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup: :cup:
Genialne... oby takich więcej
..::QRAS::..
04-10-2006, 12:58
mialem identyczny problem wina: spalona karta graf.
Volan Rookstayer
04-10-2006, 13:04
Miałem też ten sam problem, tyle że zawieszał się parę razy na 30 min -.- Problemem był słaby zasilacz i karta graficzna która nie współpracowała z procesorem -.-
Slide_Aurea
04-10-2006, 17:12
zmien internet explorer na opere lub firefoxa.
Koleś śmieszny jesteś -.- niemam IE tylko Maxthon'a....
Wyczuwam problemy z chlodzeniem...
Sprawdz czy sie akrta/procek/dysk nei nagrzewa za bardzo i pzrez to sie nie wiesza...
Problem wystapil nagle, czy odkad masz komputer, dzieje sie tak tylko podczas pracy z wymagajacymi aplikacjami/grami czy podczas pisania w wordzie np tez ?
Problem pojawił się niedawno, nawet nie muszą być otwarte żadne programy, a komp sam się zawiesi... niewydaje mi się żeby to był problem z chłodzeniem. Informatyk napisał mi, żebym zmienił ustawienia w BIOSie na Deafeult czy jakoś tak, tylko nie wiem gdzie mam to znaleźć... Help:D
Edit: Temp procka 49stopni (według AIDA32) To jest według mnie za dużo... Co zrobić??
Właściwości BIOS'u
Typ BIOS'u Award Modular
Typ BIOS'u Award Award Modular BIOS v6.0
Informacja z BIOS'u Award ASUS A7V600-X ACPI BIOS Revision 1008
Data BIOS'u systemowego 03/08/05
Data BIOS'u wideo 07/24/01
Producent BIOS'u
Nazwa firmy Phoenix Technologies Ltd.
Informacje o produkcie http://www.phoenix.com/en/products/default.htm
Problemy i Sugestie
Sugestia BIOS wideo jest starszy niż dwa lata. Uaktualnij go jeżeli trzeba. POdaje mi linka do:
http://www.phoenix.com/en/products/default.htm Wbijam sie tam, ściągam aktualizację. Plik ma nazwę :a7v6x009.awd Ale gdzie mam go wrzucić... NIe znam się na tym ;p POmoże ktos?? ;]
Po 1 BIOSU nie uaktualniej. Wątpie, aby to była wina BIOSU. Musisz wiedzieć, że jeśli podczas instalowania biosa zrestaruje ci się komp, to będzie potrzebna nowa płyta głowna :/. Raczej nie dostaniesz kostki z biosem, a wtedy inaczej się tego nie da zrobić.
Po 2. Jeśli chcesz przywrócić ustaiwnia biosu na default, to najprostszym wyjściem, jeśli sie nie znasz, jest wyciągnięcie bateri z płyty głownej na ok. 10 minut. Jeśli tego nie chcesz zrobić, jest jeszcze inna możliwość, tylko nie wiem, czy u ciebe to zadziała, i czy to jest ten klaiwsz. Przytrzymaj insert podczas uruchamiania kompa. W niektórych wersjach, to też zresetuje ustawienia. Jednak najprostszym wyjściem, jest wejscie do biosa, i tam w menu głownym powinno być do wyboru, coś z default. Włącz to, i przy wychodznieu zapsz.
MayGyver
05-10-2006, 08:24
@do pseudo znawcow komputerow
nie wypowiadajcie sie jak nie macie pojecia o czym mowicie
@topic
poszukaj odpowiedzi w googlach
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.