Pokaż pełną wersje : Wielki rozłam - sesja RPG - rekrutacja
Otóż będę robił sesję rpg i psotanowiłem, że zrobię także jedną dla graczy z forum.
Ssytem jest autorski, mechaniki nie będzie. Ja was prowadzę, wy coś robicie.
Jeśli będzie trzeba to załatwie forum , bo tak najwygodniej.
grupa bedzie 5 osobowa, jeżeli chętnych będzie sporo, to zrobie dwie grupy które pewnie się spotkają z parę razy.
Oto opisik mały
Najgorsze spory i wojny zaczynają się od rzeczy błachych.
Tak też było i tutaj.
Tak doszło do Wielkiej Schizmy, lub jak kto woli - Wielkiego Rozłamu. Co wtedy się stało? Dobre pytanie... Podział cywilizacji to złe słowo. Ona po prostu pękła w środku nadal na zewnątrz tworząc spójną całość. Jednak połówki się od siebie różniły. Co pękło? Wszystko! Od państw, aż do ras czy klas. O co poszło?
hm... Tego nikt dokłądnie nie wie, ale podobno arcymagowie się pokłócili o jakąś drobną zasadę dotyczącą nauki magii. Pokłócili się dość mocno, bo w leju po sali zgromadzeń można schować całkiem sporą armię. A na kogo się podzielili? Pierwsza grupa to elementaliści, czasami znani jako kreujący. Opierają się na spontanicznej kreacji bąź modyfikacji za pomocą żywiołów i podżywiołów. Są bliźsi natury - dziekiej, ale i pięknej. Do nich dołączyli także bliźsi dzikości i natury - barbarzyńscy rhiani, druidzi, cienie nocy, mnisi, czy Tahoni. Kim są Tahoni? To tacy wszechstronni i rygorystyczni kolesie jak Paladyni. Z drugiej zaś strony mamy klasyków, zwących siebie prawdziwymi. Opierają się na strej drodze - szkołąch magii, wyuczonej z góy kreacji. Jednak po rozłamie wykreślili wszystko co elementalistyczne. Owszem osłąbiło to ich trochę, ale rozwinęli inne dziedziny. Oni są bardziej po stornie znanej nam dotychczas cywilizacji, a wraz z nimi wojownicy, opryszki, paladyni i kapłani. Jeszcze jakieś pytania? Rasy? Skąd ty człowieku ejsteś, że takich rzeczy nei znasz.
Ale dobrze...
Z wyjątkiem ludzi rasy się rozeszły po którejś z dwóch "nacji"
Po stornie starej cywilizacji stoją ludzie, krasnoludy i tfu... elfy, któe śmią twierdzić, że to one ją stworzyły. Mimo to umieją budować, oj umieją. Pałac trzeciego cesarza najlepiej o tym świadczy.
A z drugiej strony? Ludzie, Nikame i Driady. Kim są nikame? Uch... To są jakby... Ograniczeni zmiennokształtni. W co sie zamieniają? Uspokój się młodzieńcze - doszedłbym do tego. Echh ci młodzi, wszędzie im się spieszy... A więc zamieniają sie w wilki. I to naprawdę duże wilki... Sama rasa jest honorowa i waleczna. Nie cierpi walki na daleki dystans, dlatego nie ma u nich ksuzników czy łuczników. Zazwyczaj jak spotkają jakiegoś neimięłgo kusznika czy łucznika, to go też nie ma, ale to mało ważny szczegół. Dam ci radę. Jak zobaczysz takiego na polu bitwy, to módl się, żeby nie wybrał cię na swoejgo następnego przeciwnika. Jak to zrobi, to może być z tobą naprawde źle. A ja wygląda w ludzkiej postaci? Podobnie do człowieka. Tylko wyższy i szerszy w barkach. Dość dzika, lecz mądra rasa...
A Driady? Dzieci lasu - zwinne jak elfy, lecz wyższe - czasami anwet od ldzui odrobinę. Tak naprawdę nie wiem, czym oni tak naprawdę się różnią od elfów. poza tym, że są ciut wyższe i żyją w lesie i zgodnie z naturą.
Rozumiesz? To dobrze, bo teraz przejdę do ekwipunku. Co z nim? Ano też się podzielił. Obie storny mają kowali, wiec normlanie wszystko podstawowo ejst podobne. Kto, co produkuje, to już zależy od rasy. Różnic nie ma prawie żadnych, no może elementaliści nie przepadają za młotami zazwyczaj. Sytuacja jest inna gdy bron zostaje umagiczniona - w broni zistają zaklęte czary. Tak więc klasycy mają broń klasyczną, a elementaliści broń elemenatlistyczną. Wielkiej filozofii tutaj nie ma. Tyle pytań? To pozwól, że opowiem ci o królestwach. Przez te kilkaset lat elementaliści zaminieli swoje staro cywilizacyjne pństwa. Olbrzymi lasy rosną teraz wszędzie. Miasta zostały celowo zdzidzone. Część została zrównana z ziemią. Nowe miasta powstawały w skałach, w drzewach czy na nich. Nieliczne powstały tak jak u klasyków, jednak były mocno zarośnięte. Prawie jak las. Schodzę z tematu? Wybacz. Same państwa podzieliły się głónie podłó głównej rasy. Były wielkie migracje. Lecz jedna rzecz w państwach jest problematyczna. Nie można stanać gdzieś i powiedzieć - na wschód stąd są klasycy, na zachód elementaliści. Królestwa są tak wymieszane jak to tylko możliwe - stąd tyle krucjat.
No i jest jeszcze sprawa, ćhyćby, na przykład Hordy...
Jeszcze jakieś pytania?
Postaci mają zawierać imię, uzbrojenie, historię (sensowną) i pare innych takich potrzebnych rzeczy.
Tylko nie przeginać z postaciami.
Wszystko co potrzben wyciagać z kontekstu lub pytać (można tutaj)
czekam na zgłoszenia :P
Zasalamel
03-10-2006, 18:44
Ja chętnie się zgłoszę! Ale czy postać napisać tu?
Tawer Redeye
03-10-2006, 18:47
Tawer Redeye dołancza się. Karta postaci na PW
Ja biorę tylko sztylet i różdżke z ogniem(w warhammerze mam sztylet węży i różdżke many ale mam tam 3 poziom co nie jest u mojego MG małym)
I ja też ;x
Tylko wybierz rozsądnie... Bo z " jo heniek ho na exp " grać będzie ciężko ;p
Postać zaraz... Choć może ekwipunek wybierzesz nam ty? Bo zaraz wyskoczy tu joł zią z zaklętym mieczem który zabija w sekunde... Taka mała rada ;p
( Dostępna jest klasa - złodziej? )
Mam kartę, dać tu?
1. wszystkie zgłoszenia tutaj
2. macie się rozpisać
3. Ekwipunek sami sobie wybeiracie
a jak koelś stworzy zioma z zaklętym meiczem 1hit=death to kolesia nie przyjmę i po sprawie
- Darrick
- Człowiek
- 21 lat
- Niegdyś marynarz na " Samotnej Gwieździe ". Niestety jego lepkie palce zaprzepaściły jego karierę. Ścigany przez marynarkę, zmuszony był zejść na ląd. Tu też nie ma łatwo, często wypędzany z miast, lub uciekający ( ratując kark ). Zwinny, przebiegły i chytry... Idealnie nadaje się na złodzieja. W bezpośrednim starciu nie ma zbyt dużych szans, atakuje z zaskoczenia, lub z odległości. W miare dobrze posługuje się ręczną kuszą, lecz jeśli ma możliwość, zdecydowanie unika otwartej walki. Specjalizuje się w włamaniach, kradzieżach i pobiciach. Jest BARDZO przekonywujący, wciśnie ci każdy kit, i puki nie wiesz kim jest, wmówi ci co chce. Raz przystojny arystokrata, innym razem biedny żebrak. Idealnie się maskuje, pomaga mu to w nabieraniu naiwnych ludzi. Jest zwinny i szybki, świetnie się wspina i ma bystry wzrok. Potrafi dać kelnerce napiwek, wkradając się w jej łaski, a potem ukraść go jej, bez zmróżenia oka.
Jako dziecko niczym się nie wyróżniał spośród swoich rówieśników. Mieszkał razem z ojcem, szewcem. Matka zmarła przy porodzie. Ojciec niezbyt sobie radził, wychowywanie syna i zarabianie jednocześnie to trudna sprawa. Pracował prawie cały dzień, a i tak ledwo wiązał koniec z końcem. Darrick więc był pozostawiony sam sobie przez większość dnia. Przechadzał się po mieście ze swym przyjacielem Matem, łazili razem po dachach, lub uzbrojeni w długie badyle przeganiali inne dzieciaki z " ich terytorium ". Darrick miał wuja, który dwa razy w roku odwiedzał go, obdarowując masą prezentów. Wuj był marynarzem, kapitanem statku, wszyscy musieli się go słuchać. Najprawdopodobniej to zaważyło nad wyborem zawodu Darricka. Jednak trud życia żeglarza, małe zarobki ( no i słomiany zapał ) nakazał mu rzucić tę robote. Od tamtego czasu wędruje między miastami, i zajmuje się swym baaardzo uczciwym, dobrze płatnym fachem ;]
- Czarny podróżny płaszcz ( z ivul kapturem zakrywający prawie całą twarz ), lniana koszula, ciemno - brązowe spodnie, wysokie skórzane buty elfów ( prawei do kolan ), skórzany pas, sakiewka. A w niej: talia kart, troche drobniaków, świecidełka i kości ). Broń - Długi sztylet i ręczna kusza ( taka dosyć mała ;p ).
- Umiejętności: Ukrycie, skradanie się, kradzież, rzut sztyletem, atak z zaskoczenia.
Co myślisz o takim ograniczemiu? 5 Umiejętności wynikających z profesji, reszta nie pisana - oczywista typu wytrzymałość krasnoluda ;p
Imię postaci: Nitz Strifire
_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
Historia: Urodził się w rodzinie robotniczej pracującej na farmie dla pewnego bogatego przedsiębiorcy. Rodzice wyczuwali w nim "coś" więcej niż tylko koledzy, lecz nie chcieli go kształcić, ponieważ zawsze przyda się dodatkowa para rąk do roboty... Pewnego dnia, gdy wędrowny czarodziej zwany Cedrikiem przyszedł, aby sprzedać magiczne substancje na porost roślin uprawnych dostrzegł chłopc, który bawił się z dwoma owcami i wydawało się jakby rozumiał ich mowę... Podszedł do chłopca i spytał "-Czemu w tak gorący dzień taki młody chłopczyk jak Ty nie odpoczywa, tylko siedzi na polu?" na co chłopiec nie odpowiedział tylko uciekł do jakiejś starej szopy. Zaciekawiony Cedrik poszedł za nim i zobaczył za snopkami siana tańczące ognie nad wodą, przechodzące co chwilę w malutkie trąby powietrzne. Złapał chłopca za ramię, zatrzął nim trząść, owe ognie zniknęły a chłopiec odpowiedział "-Błagam, proszę nie mówić o Tym rodzicom!" Czarodziej zaintrygowany zdolnościami chłopca zabrał go natychmiast z farmy do swojej posiadłości i nauczał podstaw magii. W wieku 12 lat chłopiec potrafił przywoływać burzę, czy gasić ognie. Stary Cedrik stwierdził, że czas go posłać do szkoły, ale nie takiej zwykłej placówki tylko "AM" (Akademii Magicznej). W wieku 18 lat chłpak wrócił do domu swojego mistrza uradowany zakończeniem długoletniej nauki i w środku zastał tylko starą gospodynię, panią Finch. "-Pani Finch! Właśnie wróciłem do miasta po tylu latach... Gdzież jest pan Cedrik?" Na co różowa twarz dosyć wydatnej kobiety zmizerniała i zdołała ona tylko wybełkotać "-On... Zginął podczas ataku na miasto...". Od tamtego czasu Nitz zaczął poważnie zgłębiać sztuki najwyższej magii aby jakimś cudem dowiedzieć się kto zabił Cedrika, oraz poprzysiągł zemstę na mordercach swego mistrza, zarówno jak jedynego przyjaciela...
_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
Będe rad, jeżeli zatwierdzisz mój udział w sesji... :)
Heh może się załapię :P
Imię: Avvery Starbringer
Rasa: Elf
Profesja: Wojownik
Ekwipunek: Długi Miecz, krótki miecz, długi łuk, ciemno zielona skórzana zbroja, kaptór, długa ciemnozielona peleryna, plecak, racje zywnościowe, pochodnia, składany namiot, bukłak z wodą.
Umiejętności: Walka dwoma broniami i skradanie się
Wygląd: Długie białe włosy do ramion, wiek: 181 lat, oczy: jasno niebieskie
Historia:
Avvery pochodzi z (już nieistniejącej) wioski Altevach. Od najmłodszych lat uwielbiał bawić się z kolegami w wielkich bohaterów. Udawali sławnych wojowników, magów i przyrzekli sobie, że jak dorosną to zostaną prawdziwymi bohaterami. Wraz z 169 urodzinami rodzice wysłali go do akademii wojennego rzemiosła, prowadzonej przez jego krewnych. Tam uczył się walki prawdziwymi mieczami i różnych sztuczek przydających się podczas bitew. Po kilku latach Avvery postanowił powrócić do swojej wioski... Ale kiedy wrócił spostrzegł, że poza połamanymi drzewami, wypaloną ziemią i ruiną swego domu nic innego nie zostało... Po dokładniejszym zbadaniu zgliszcz, młody elf dowiedział się, kto zrównał z ziemią wioskę... Na przeciw niego wyszedł wielki i paskudnie wyglądający, ork. Przez chwilkę patrzyli na siebie. W pewnym momencie ork rzucił się na Avvery'ego z furią w oczach. Młody elf szybko zareagował i dobył swoich dwóch mieczy i sparował cios jednak ork uderzył z taką siłą, że powalił przeciwnika na ziemie. Kiedy ork przygotowywał się do zadania ostatecznego ciosu, Avvery rzucił swoim krótkim mieczem i trafił prosto w serce. Niestety topór wysunął się z rąk orka i uderzył w twarz leżącego elfa, na szczęście bliskie spotkanie z toporem tylko ogłuszyło elfa na kilka godzin i zostawiło blizne na jego twarzy. Od tej pory Avvery Starbringer znienawidził z całego serca orków i wszystkich, którzy są po ich stronie...
(No za dobrym pisarzem nie jestem, ale cos wykombinowałem :P)
Mam nadzieje, że sesja się odbędzie ^^
Edit
Dobra trochę przedłużyłem tę historie :P
Tawer Redeye
03-10-2006, 22:22
Karta postaci Czary miałem ale przeoczyłem
_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
Imię: Nathaniel Ethernal
_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
Rasa: Człowiek
Profesja: Elementalista ognia
Broń: Sztylet, różdżka ognia (kilkanaście użyć potem wybucha)
Historia: Nathaniel Ethernal pochodzi z niezbyt bogatej rodziny. Ojciec jest myśliwy. Nathaniel ma dwóch braci, jeden kontynuje zawód ojca, a drugi(starszy) został siłą wcielony do wojska, nie ma sióstr. Matka żyje. Nathaniel od zawsze miał ambicje zostania potężnym magiem. Jednak przez kilka lat nie mógł tego zrealizować. Dopiero po ucieczce z domu w wieku 10 lat, a także licznych kradzieżach kieszonkowych(kiedy uzbierał odpowiednią kwote)zaczał poszukiwać maga który by go uczył.Zanim go znalazł miał liczne przygody związane z bandytami. Pomimo początkowo małej chęci maga (tu wymyśl jego imię-nie mogę wymyślić sensownego) Nathanielowi udało się go przekonać do nauczania. Został magiem w 24 roku życia. Wybrał magię ognia, ponieważ od zawsze lubił ogień(godzinami mogł się wpatrywać w płomienie),a także nieraz cos zniszczyć. Aktualnie dużo podrużuje w poszukiwaniu różnych księg magicznych. Zamierza nie wracać do domu dopóki nie pozna naprawde POTĘŻNYCH zaklęć. Mogę pomyśleć nad jeszcze dłuższymi
Umiejętności:
- załadowanie zaklęcia do sztyletu co powoduje ,że zaklęcie zadziała z większa siłą ale trzeba trafić w ciało żeby przeciwnik został zraniony/ zapalony / cokolwiek innego(po 10 s załadowana broń staje się bez użyteczna - Magia ją deformuje na maxa)
-Kradzież
-Czytanie/pisanie
-Pływanie
-Sztuka przetrwania
Ekwipunek
-Szata maga wygląd podaje niżej
-koc
-hubka oraz krzesiwo
-Buty
-pare zaśniedziałych drobniaków w malej sakiewce oraz pare śmieci
Tylko, że kulikos ma więcej eq i wogóle, a wogóle to nie jest z DND tylko musze mieć jakiś koc oraz coś żeby bezpiecznie przespać noc (przecież dużo podróżuje) usunełem namiot itp
Cechy
-Silny, Zręczny.
Wygląd & waga:
Mierzy około 1,8m, waży około 70 kg włosy kruczoczarne,krótkie. Oczy Piwne, Nos duży.
Szaty - takie jak ma outfift Maga z PACC(tego młodego maga który był już w Tibi 7.4), całe czerwone poza rękawami w kolorze niebieski
Ej moze byśmy nie robili tego na forum tylko byśmy się zgadali na jakąs godzine i moglibyśmy na jakimś czacie grac xD
Mnie zastanawiają takie rzeczy:
Klasa: Elementalista
No i kwas nie jest w żywiołach.
I jeszcze jedno - ropzisujcie się.
Nie chcę prowadzić postaci z kategorii "zupka w 5 minut"
Włóżcie troche serca w wasze psotacie, stwórzcie jej konkretną historię- nie musi być długa, ale pomyślcie nad nią (np. Sashion - historia może byc ciekawa, tylko ją rozpisz)
Moja postać może być? Czy napisać coś więcej? Wg mnie to zdeka bez sensu ;x poszukiwany w wielu miastach, kanciarz i złodziej... Jego historia jest skryta, nie powinna wyjawiać wszystkich sekretów ;p
Dodam wygląd i powinno być cacy
Ja sie zglaszam.
Imie:Kasin
Rasa:Czlowiek
Profesja:mag typu ognia
eq:bron sztylet ruzdzka ogien.
Historia:
Dawno dawno temu w wiosce Victoria zyl chlopiec o imieniu Kasin.Byl najlepszy w poslugiwaniu sie bronia.Gdy dorusl zaczepilo go 2 innych chlopcow chcac sprawdzic jego umiejetnosci.Za zakladniczke wzieli jego dziewczyne Natashe.Kasi zdenerwowal sie i cala energie wlazyl w rece puszczajac w nich wielka kule ognista.Czy przezyli odpowiedz brzmi nie.Kasin zostal wyrzucony z miasta.Poszukujac chwaly i spokoju.:D
No dobra, też chętnie wezmę udział ;)
A więc tak:
Imię: Menties
Rasa: Nikame
Charakter: Taki jak inni przedstawiciele rasy, nieprzewidywalny, lecz honorowy, samotnik, szczególnie lubiący przebywac w postaci wilka, nie przywiązuje wartości do dóbr materialnych, nie przepada za ludźmi.
Ekwipunek: Lekka skórzana zbroja i długi, lecz wąski, dwuręczny miecz.
Wygląd: Jako wilk - cały czarny, duży, z inteligentnym błyskiem w oku. Jako człowiek natomiast, wysoki, z ciemno-brązowymi, długimi włosami upiętymi w koński ogon, z lekkim zarostem i piwnymi oczami.
Historia:
Pamiętam jakby wydarzyło się to wczoraj. Ludzie z pobliskiego miasta zorganizowali na nas nagonkę... Nazywali nas wilkołakami... Przestraszony, z kąta przyglądałem się jak zabijają, najpierw ojca broniącego mnie i matkę. Potem zabili ją... Byłem zbyt młody i wystraszony, żeby cokolwiek zrobic... Gdy jeden z nich podszedł do mnie, najnormalniej w świecie uciekłem. Nie daruję sobie tego... Gdy chodziłem zbłąkany po lesie przygarnęła mnie wilczyca. Dlatego właśnie najlepiej czuję się w tej formie. Nauczyła mnie polowac i radzic sobie w świecie. Pierwszego człowieka zabiłem w jej obronie, to przy nim znalazłem mój miecz oraz zbroję. Od tamtego czasu wychodziłem do miasta w ludzkiej postaci "zabawic się" i znaleźc sposób na zemstę... Aż w końcu natrafiłem na was...
Przepraszam, ale nie mogę zrobic "ci". Mam nadzieję, że zostanę przyjęty ;) Pozdrawiam
przemi925
05-10-2006, 13:20
To i ja się zgłosze.Mam nadzieje,że się załapie.PS.Opis ten umieściłem także na stronie www.rp-online.prv.pl .Jestem tym samym użytkownikiem...Zmieniłem trochę treść(no nawet sporo) aby pasowało to bardziej tu...
Geghan
Typ broni:Dwu-ręczne miecze.
Człowiek/Zna trochę magii ognia.
Pochodził z zamożnej rodziny.Od dziecka wyjawiał zainteresowania do ciemnej magii.W wieku osiemnastu lat wdarł się do zamku króla Salwadora,włądcy jednego ze "złych państw" zabijając jego pięciu najlepszych obrońców.Od tego czasu był jego najwierniejszym sługą. Z łatwością władał dwu-ręczną bronią.Po długiej służbie u króla zaczął odczuwać znudzenie.Pewnego dnia po prostu uciekł.Od tego czasu samotnie przemierza lądy świata mając "na karku" żołnierzy Salwadora.
Ekwipunek: Wielki miecz,metalowa srebrna zbroja.Zapasowe urbania przechowuje w torbie na koniu,gdzie trzyma również czystą wodę i jedzenie.
Umiejętności:Jest dość zwinny JAK na taki typ wyposażenia(Ktoś z lżejszym mieczem jest dużo szybszy,a jak lekka zbroja to się można domyśleć ;]).Potrafi posługiwać się kilkoma czarami magii ognia,co nie raz wybawiało go z kłopotów:Bardzo słaba ściana ognia,Rozzarzenie miecza.
Słabości:Kiepsko się broni,jest dość szybki ale przyjmuje zasadę zabić szybko.W dłuższej walce z przeciwnikiem jego taktyka może okazać się bardzo zawodna. Ataki z dystansu powierza zbroi co może okazać się zgubne.Często używa lekkiej zbroi np. ze skóry.
Tyle,byłoby mi miło,gdybym mógł dołączyć się do sesji.
@Ok przeczytaj teraz,sam wybierz do czego ta postać bardziej pasuje (Elementalista czy Klasyk).
Wreszcie mam więcej czasu - więc dokąłnie się przyjrzę opisom postaci.
Wyabczcie że tak późno
@Kulikos:
Opisz troche dzieciństwa jak to się stało i historia git
Postać przyzwoita, ale jej dar przekonywania troche przykozaczony.
Przytnij to trochę.
Napisz dla zxasady, ale p[rzyjmuje żeś klasykiem
No i dodaj takie info jak wiek, itd.
@Rinoen:
Historia nie jest najgorsza
I zdecuduj sie czy woda czy ogień.
Bo nie możesz wladać tak dwoma przeeciwnymi żywiołami
@Sashion:
Na początek: Za dużo D&D xD
Poza tym już pocztek mnie odepchnął bo zachowujesz się jakbyś nie czytał nic co napisałem
wojownik i długi miecz ognia tak?
Historia nie jest zła poza błędami tymi co wyżej.
@Tawer:
Czarów się nie wypisuje. Czytałeś dobrze? spontaniczna kreacja.
Historie trochę rozwiń jak możesz.
Od biedy może być, ale im obszerniejsza hisotira tym lepiej
EQ tak dokałdny to ja sobie zostawie.
Zresztą to nie D&D że takie rzecyz masz :P
Ogólnie postać nie jest taka zła.
Dopracuj to co mówiłem
@Sashion:
Nie. Uwierz, że tak ciekawiej i dłuższa żywotność sesji
@Erinex:
N/c...
ty odpadasz z góry za takiego cusia
@Grocix:
Nie jest źle
Ale historia mogłaby być trochę bardziej rozwinieta.
Ogólnie podoba mi się, choć krótkie.
@przemi:
yyy.. odrobinę przekozacozna postać xD
PS - pozwolę sobie dać wam przykładową postać - możecie mieć ją za wzór
Imię - Eerion Tamaksura
Profesja - Elementalista Lodu
Zdolności: Magia żywiołu lodu (i krewnyeh - wody, śniegu, itd.). Do tego uczył się trochę magii powietrza. Walka mieczami jednoręcznymi.
Rasa - Nikame
Wiek - 23 lata
Ekwipunek - Katana, ubranie, ciemnoszary płąszcz z kapturem, odrobina złota, racje żywnościowe oraz bukłak z wodą, oraz wiele rzeczy przydatnych wędrowcowi który nie zawsze używa traktów. Do tego co MG uzna za słuszne mieć w eq.
Historia - Eerion w dzieciństwie był typowym dzieckiem małomiasteczkowej rodziny. Uwielbiał latac z kolegami, polowac na koty czy latać po lesie poza murami miasta. Wtedy jedyne co miał w głowie to była dobra zabawa oraz pełny burzch i ubrania bez wielu łat. Gdy miał dwanaście lat szukając kryjówki podczas kolejnej zabawy - postanowił ukryć się niedaleko jeziora. Tam przypadkiem zauważył starca który szedł... po jeziorze. Zafascynowany Eerion szybko zostawił zabawę i przypatrywał się starcu który dość żwawym krokiem, rozglądając się na boki przeszedł przez jezioro i zniknął w krzakach dość daleko od kryjówki młodzieńca. Widok ten byłby zapewne dość przerażający, gdyby nie to że starzec wyglądał bardzo miło, a młody Eerion święcie wierzył że cżłowiek który miło wygląda nie może być zły, mimo, że jego rodzice uważali każdego maga za demoni pomiot. Tak powoli - mimo ostrej kłótni z rodzicami powoli zaczeła się pasja Eeriona - magia wody. W międzyczasie także ojciec trenował syna sztuki walki mieczem, aby ten mógł odpowiedzieć siłą na brutalność tego świata. W wieku 16 lat chłopak był gotowy - osiagnął wiek dorosły, oraz otrzymał od ojca spadek - dziwnie wyglądajacy lekko zakrzywiony i dość delikatny miecz. Jednak To co go wyróżniało to było jego idealne wyważenie, wytrwałość mimo wyglądu oraz niebywała ostrość. Tak uzbrojony Eerion wyruszył szukać dziadka - lub innej osoby która mogłaby mu pomóc rozwijać marzenie chłopca - które wpierw z chęci zaimponowania kolegom przerodziło się w marzenie - cel dzięki którymu stanie się potęzny, oraz sławny.
Przez ponad 2 lata błądził po świecie poszukując w tajemnicy kogoś kto by mógł go uczyć. W końcu odpoczywając nad jeziorem ujrzał ponownie widok z dzieciństwa - oto jakiś ludzki najemnik przekraczał rzekę krocząc po wodzie. Niewiele myśląc przyłączył się do niego i prosił o nauki. Tak w zamian za służbę nauczył się podstaw magii wody. Zyskał także przyjaciela, który wskazał mu kogo i gdzie ma szukać. Po pół roku podróży - żyjąc z dnia na dzień, oszczędzając pieniądze i zarabiając jak się da dotarł wreszcie do celu - jaskini mnicha który niegdyś zgłebiał magię wody, lecz wygnany z wioski - w której dominowały podobne chłopskie poglądy jak w wiosce Eeriona - zaszył się w górach. Z radościa przyjął Eeriona na ucznia ucieszony, że jego wiedza nie zginie razem z nim. Tak Eerion stał się adeptem. Przez prawie 4 lata uczył się u niego szkoląc zdolności magiczne - które szczęśliwie posiadał. ucząc się oraz zwiększajac swoje możliwości. Prócz magii wody uczył się także o pokrewnym mu żywiole - powietrzu którego używa się często z wodą - pozwalając zwiększyć siłę obrażeń lub zmniejszyć obrażenia zmieniając pęd wiatru, oraz inne czynniki. Pozwalał także przyspieszać swoje ruchy. Pewnego dnia mistrz pokazał Eerionowie szczyt swoich umiejętności - coś co nazwał lodową zbroją. Był to napierśnik z lodu powstający na kaltce piersiowej, z wyrytym na nim lodowym faniksem, para butów, rękawic połączonych 4 linkami energi wzdłuż ręki/nogi z napierśnikiem, oraz olbrzymich skrzydeł wyrastających z pleców, a raczej z napierśnika na plecach na wysokości łopatek. Od tamtego czasu to był nowy cel Eeriona - dorównać mistrzowi oraz nuczyć sie i opanować czar lodowej zbroi. Z roku na rok umiał coraz więcej, lecz pewnego dnia mnich odszedł - po normalnej kolacji zapadł w sen z którego się już nie obudził. Nieszczęśliwy Eerion pochował nauczyciela i wyruszył w świat rozwijając to czego uczył go mistrz - w końcu nie osiągnął najwyższego w tym poziomu. Oraz zamierzał szukać kolejengo który by go przygarnął pod swój dach i pomagał mu rozwijać zdolności. Dziś Eerion nadal szuka nauczyciela - rozwijając swe zdolności, rozwija swe zdolności magiczne - głównie w walce. Czasami wspomagając się kataną. Tak kroczy przed siebie dążąc do spełnienia marzeń
Postać była do innego systemu, więc niektóre rzecyz mogą być trochę dziwne. Ale nie jest źle chyba
Na początek: Za dużo D&D xD
A no się siedziało kiedys te całe wakacje od świtu do nocy i się grało z kumplami...
Poza tym już pocztek mnie odepchnął bo zachowujesz się jakbyś nie czytał nic co napisałem
wojownik i długi miecz ognia tak?
Krótki miecz ognia jesli juz :p Ale dobra to niech będzie zwykły krótki miecz :P
Historia nie jest zła poza błędami tymi co wyżej.
Eh nigdy nie nawidziłem pisac historii swojej postaci XD
Wojo Astera
05-10-2006, 17:45
No tego szukałem... :) Dawno nie grałem więc pewnie będą niejasności ale co tam ;)
Imie : Alucard
Rasa : Krasnolud ( Barbarzyńca )
Zdolności : Władanie w szczególności dwuręcznymi toporami i młotami
Ekwipunek : Ciężka stalowa zbroja , hełm ( ogranicza zwinność i szybkość) , topór i młot , bukłak z wodą .
Cechy charakter : impulsywny , chamski , gadatliwy, leniwy .
Wygląd : Średniego wzrostu , widoczny lekki brzuszek , biała broda.
Historia : Pierwsze lata przykrywa mgła, nikt prócz władcy Tyreku Troka nie wie dokłądnie z kąd się wzioł Alucard. Niektórzy mówią , że podrzutek inni ,że syn Troka najlepszym wyjściem wydaje się tu zapytać Troka lecz pech... zmarł miesiąc temu. W sporym skrucie można powiedzieć , iż dzieciństwa łatwego nie miał musiał walczyć o każdy najmniejszy przywilej u Troka z rodzeństwem. Jego cięty język wiele razy przyspożył mu tylko kłopotów. Gdy osiągnoł wiek bliski dorosłości postanowił się szkolić w walce , władaniu bronia itp. Szło mu nie zbyt dobrze... był dość słabiutki. Czas podnoszenia przez niego młota można by porównać do czasu wystrzelenia tuzina strzał przez Elfa. No cóż poddać sięniechciał i przez długie lata ćwiczył, ćwiczył i ćwiczył. Doszedł wręcz do perfekcji , mięśnie wyrobiły mu się pożądnie jednak było to szczęcie w nieszczęściu na ich kopalnie napadły stada orków po długiej walce krasnoludy musiały uciekać. Żywych było naprawde mało może z 10-15 w tym i on oraz Trok. Trok zmarł niedługo potem z powodu ran odniesionych w walce. Właśnie w tym momencie doszedłem do początku historii ,Alucard pała zemstą do orków lecz narazie woli się ukrywać , zbiera siły na następną potyczkę... jaki będzie ciąg dalszy...zobaczymy wkrótce. :)
Miło by było dostać pozytywną opinię lecz wiem, iż nie jest to jakaśzabujcza historia (zaraz mam anglika więc musiałem się streszczać) :)
Tawer Redeye
05-10-2006, 18:24
Mam takie jedno pytanie, o co chodzi z tym eq d&d przecież musze gdzieś spać w noc jak dużo podróżuje,a miasta nie są odalone od sie o 3 godziny drogi.
@ok
@up:
Eq i wsio ja sie tym zajmuję
Ale chodzi o to, że normalny człowiek nie nosi na plecach w poejdynkę namiotu, żarcia, picia, wody, zbori, broni, itd :P
@Wojo:
Nie doczytaleś
krasnolud nie może być barbarzyńcą.
Krasnale pomiatają taką walką - tylko rygor i dyscyplina
Historię dorpacuj.
I moja propozycja - zawsze możesz użyć tego napadu na kopalnie jako motyw do upadku wiary w potęgę krasnolduzkeigo rygoru i zrobienie krasnoluda bliższego twym ideałom.
Lord Kazag
05-10-2006, 18:59
imię: Kazag
rasa: elf [stara cywilizacja]
klasa: ?? łucznik ??
Wygląd: 180 cm, 65 kg, ciemne blond włosy i ciemnoniebieskie oczy, szczupły, przystojny
Zainteresowania: Lecznictwo, polityka
Ekwipunek: długi, ciemnozielony płaszcz, sakiewka z tajemniczym ziołem, u pasa szabla, na plecach kołczan i plecak głownie z jedzeniem i zapasową koszulą, kapelusz, w ręku łuk, w bucie ukryty sztylet
Historia: Urodzony w Księstwie Sinean w czasach Wielkiej Wojny z Monarchią Aarabat. W wieku 2 lat rycerze Aarabat zabili mi matkę i uwięzili ojca, który zginął miesiąc później w więzieniu w skutek tortur. 15 lat ukrywał się w lasach mieszkając ze starą wróżbiarką. W wieku 17 lat udał się do Zamku Sinean i dołączył do Gwardii Króla Estriana. Rok poźniej w czasie wojny poznaje piękną elfkę Lise i zakochuje się ze wzajemnoscią. Niestety podczas jednego z oblężeń Lisa ginie ugodzona strzałą. Kazag wpada w szał i sam wychodzi na przeciw oddziałowi 12 ludzi. Zabija czterech i dwóch ciężko rani, sam odnosi poważne obrażenia i ucieka do lasu. Wyczerpany pada na leśnej polanie gdzie znajduje go wróżbiarka. Leczenie ran trwa bardzo długo ale kobieta robi wszystko co leży w jej mocy i ostatecznie udaje jej się wykurować Kazag. Dziewiętnastoletni elf opuszcza Sinean i udaje się w drogę do opiewanej w pieśniach Teanty, stolicy pradawnego państwa Elfów.
Po śmierci Lisy Kazag niewiele mówi, stroni od innych, jest tajemniczy a u boku nosi sakwe z leczniczymi ziołami. Często studiuje zwoje zapisane zaklęciami jednak nie posługuje się magią. Jest bardzo szybki i zwinny i po mistrzowsku posługuje się łukiem. W zwarciu walczy szablą, jednak nie jest to jego najmocniejsza strona. Trudni się głownie myśliwstwem i marzy o pomszczeniu śmierci ukochanej...
_/_/ Dobre?
przemi925
05-10-2006, 20:32
To i ja się zgłosze.Mam nadzieje,że się załapie.PS.Opis ten umieściłem także na stronie www.rp-online.prv.pl .Jestem tym samym użytkownikiem...Zmieniłem trochę treść(no nawet sporo) aby pasowało to bardziej tu...
Geghan
Typ broniwu-ręczne miecze.
Człowiek/Zna trochę magii ognia.
Pochodził z zamożnej rodziny.Od dziecka wyjawiał zainteresowania do ciemnej magii.W wieku osiemnastu lat wdarł się do zamku króla Salwadora,włądcy jednego ze "złych państw" zabijając jego pięciu najlepszych obrońców.Od tego czasu był jego najwierniejszym sługą. Z łatwością władał dwu-ręczną bronią.Po długiej służbie u króla zaczął odczuwać znudzenie.Pewnego dnia po prostu uciekł.Od tego czasu samotnie przemierza lądy świata mając "na karku" żołnierzy Salwadora.
Ekwipunek: Wielki miecz,metalowa srebrna zbroja.Zapasowe urbania przechowuje w torbie na koniu,gdzie trzyma również czystą wodę i jedzenie.
Umiejętności:Jest dość zwinny JAK na taki typ wyposażenia(Ktoś z lżejszym mieczem jest dużo szybszy,a jak lekka zbroja to się można domyśleć ;]).Potrafi posługiwać się kilkoma czarami magii ognia,co nie raz wybawiało go z kłopotów:Bardzo słaba ściana ognia,Rozzarzenie miecza.
Słabości:Kiepsko się broni,jest dość szybki ale przyjmuje zasadę zabić szybko.W dłuższej walce z przeciwnikiem jego taktyka może okazać się bardzo zawodna. Ataki z dystansu powierza zbroi co może okazać się zgubne.Często używa lekkiej zbroi np. ze skóry.
Tyle,byłoby mi miło,gdybym mógł dołączyć się do sesji.
@Ok przeczytaj teraz,sam wybierz do czego ta postać bardziej pasuje (Elementalista czy Klasyk).
Też chce dołączyć :)
Imię: Kozun
Rasa: Człowiek
Klasa: przywoływacz
Historia: Kozun wychował się w szamańskiej rodzinie. Jego rodzice doskonalili się w sztuce tworzenia żywych za pomocą magii. Cała jego rodzina żyła na skraju lasu zajmując się rolnictwem. Pomagali oni sobie magia przywołując do pomocy stworzone przez siebie zwierzęta. Niestety ich magia była krótkotrwała, przez co stworzone przez nich istoty bardzo szybko się starzały i po całym dniu pracy umierały, po ich śmierci, ciała zastępował magiczny pył. Na zamieszkałej przez Kozuna okolicy zaczęły panować susze. Małe zbiory nie pozwalały już jego ojcu wyżywić rodziny. Nastoletni już Kozun postanowił wyruszyć do miasta, aby zarobić trochę grosza. Na środku głównego targu wystawił mała sakiewkę i zaczął popisywać się swoimi magicznymi sztuczkami. W szybkim tempie zgromadziła się wokół niego publiczność, dzięki datkom sakiewka zapełniła się po brzegi. Po przenocowaniu w karczmie, kupił kilka worków prosa i wyczarowując sobie muła, który pomógł mu nieść ciężar nasion, wyruszył do rodzimej ziemi. Na miejscu zastał go straszny widok. Po jego domu pozostały tylko zgliszcza. Próbował łudzić się nadzieją, że jego rodzice żyją szukając ich w popiele. Jedyne, co znalazł to mały miedziany medalik z wtopionym w niego rubinem – znakiem Driadów – odmiany elfów stojącej po drugiej stronie barykady. Na tylnej stronie medalika widniał napis – Zydar - prawdopodobnie imię właściciela oraz podpalacza. Po temperaturze popiołu Kozun wywnioskował, że sprawca pożaru musiał być tu nad ranem. Przekonany, że jego rodzice nie żyją, szukając pomsty na Zydarze, postanowił poświęcić się doskonaleniu siebie. Dzięki pomocy zaprzyjaźnionego łucznika nauczył się dość dobrze władać łukiem, a dzięki księgom w bibliotece nauczył się przywoływać coraz potężniejsze istoty.
Zdolności: Przywoływanie – przywołuje różne istoty z pomocą magicznego pyłu. Nie są to potężne demony, smoki czy dżiny, ale bez problemu radzi sobie ze zwierzętami leśnymi oraz słabymi kreaturami (np. leśne duszki, małe enty), łucznictwo, sztuka przetrwania – dzięki temu, że w dzieciństwie żył na odludziu łatwiej jest mu przetrwać w dziczy (znaleźć pożywienie, wodę), zmysł kupiecki – późniejsze życie w mieście nauczyło go wartości pieniądza. Dzięki temu potrafi zmniejszyć cenę towarów u kupców.
Ekwipunek – talizman po podpalaczu - brak specjalnych zdolności, krótki łuk, ciemnozielone spodnie i koszula, czarny płaszcz z kapturem, buty, rękawice, woreczek z magicznym pyłem, plecak z mnóstwem drobiazgów.
Jest to moja pierwsza sesja więc proszę wszystkich o wyrozumiałość. :)
Czemu wasi rodzice zawsze muszą ginąć pod waszą nieobecność ^^
Zaraz zupdejtuje historie ;x
imie: Aris
rasa: Człowiek
profesja: Druzynik (strażnik)
charakter: mało rozmowny, nieufny wobec kobiet, ekspresywny
niski
zdolności: rozmowa ze zwierzętami lasu, ziołolecnictwo, władanie dwoma toporami, zwinność,
anty zdolności: słaba głowa, nieodporny na wysokie temperatury
ekwipunek: złoty pierścień, naszyjnik z trzema łuskami smoka, skórzany ubiór, mały topór, 10 złotych monet, proca drzewcowa z 5 małymi żeliwnymi kulami za pasem z tyłu, jedna żelazna rękawica po ojcu na lewej ręce
Wojo Astera
06-10-2006, 14:24
Ok no to co nieco dopracowałem znowu nie będzie to "coś" lecz pewnie już bliżej :P
Imie : Alucard
Rasa : Krasnolud
Zdolności : Władanie w szczególności dwuręcznymi toporami i młotami
Ekwipunek : Ciężka stalowa zbroja , hełm ( ogranicza zwinność i szybkość) , topór i młot , bukłak z wodą .
Cechy charakter : impulsywny , chamski , gadatliwy.
Wygląd : Średniego wzrostu , widoczny lekki brzuszek , biała broda.
Historia: Początki życia są jakby przykryte mgła, niektórzy mówią , że Alucard to podrzutek inni , że syn Troka (przywódcy białobrodych krasnoludów). Jako dziecko lekko nie miał , musiał walczyć o każde nawet najmniejsze względy u Troka z rodzeństwem. Gdy lekko podrusł przestało mu na tym zależeć. Brakowało mu dyscypliny , a przecież krasnoludy są znane z wielkiej dyscypliny, on miał to gdzieś. Posiadał cięty język co przyspożyło mu więcej problemów. Ojciec mając go lekko dość wysłał Alucarda do znajomego Klenesa który szkolił młodych adeptów w sztuce walki toporami i młotami. Początki nie było łatwe. Mały Alucard w iweku bliskim dorosłości nie miał zbyt wiele siły ( w pewnym sensie był zaprzeczeniem ideału krasnoluda). Samo podnoszenie broni przez niego trwało porównując do wystrzelenia tuzina strzał przez leśnego Elfa. Jednak to co go wyróżniało to upartość. Więc ćwiczył przez długie lata, ąż doszedł do perfekcji. Mięśnie wkońcu ukształtowały mu się porządnie. Podczas treningu nauczył się dyscypliny oraz taktyki. Przez kolejne lata zdobywał doświadczenie w walce (szczególnie z orkami) i rzemieślnictwie. Polubił czasem popić własnie po jednej takiej popijawie , kopalnie Troka zaatakowały orki. Zapanował chaos, wszystkie nauki poszły w las , nikt nie potrafił zebrać wszystkich do kupy. Orkowie wykurzyli krasnoludów z ich domu , z domu dzieciństwa naczego bohatera. Rozgoryczenie po stracie najbliższych było ogromne lecz gorsze był upadek wiary w ideały których nauczył się podczas treningów. Teraz szuka przygód , a w podświadomości chce zgładzić wszystkich orków.
@Kulikos: Bo to jest najprostrze do wymyślenia :P a w mojej historii nie napisałem że odnalazł ciała sowich rodziców więc można podejżewać że zostali porwani. Podczas sesji może ich odnalesć :)
Tomcio Pall
06-10-2006, 16:16
Imię: Qewsed
Rasa: Krasnolud
Umiejętności: Dobrze włada toporami.
Ekwipunek: Stara stalowa zbroja, dwuręczny topór, skurzane spdnie, pod zbroją stara koszula z wełny.
Wygląd: Nie za wysoki, dość długo broda
Historia: Pochodzi on z kopalni, które obecnie są już zniszczone. Jego rodzice zgineli poprzez zawalenie się kopalni gdy miał 3 lata. Udało mu się uciec razem z jego dziadkiem. Winowajcami zawalenia się kopalni byli źli ludzie. Qewsed postanowił się zemścić. Dziadek postanowił go do tego przygotować. Trenowali dużo czasu mieszkając w jaskini w której niegdyś mieszkały niegdyś niedźwiedzie. Gdy Qewseder miał już 13 lat był dosyć silny jak na swój wiek. Będąc na polowaniu na wilki jego dziadka porwali Ci którzy zawalili kopalnie. W jaskini zostawili kartkę. Przeczytawszy ją chłopak postanowił odbić dziadka i przy okazij się zemścić. Jego dziadek był uwięziony w ich obozie, który był dość daleko od ich jaskini. Po bardzo długiej podróży dotarł tam. Postanowił napaść ich w nocy.
W nocy zakradł się do ich obozu. Odnalazwszy namiot przywudcy wszedł do namiotu zabijając szefa zbójców. Jego dziadek już nie żył. Zdenerwowany Qewsed napadł na resztę obozu. Zabił zbójców lecz potem padł z wycienczenia. Odnalazł go dobry mnich z dworu króla Sweveda. Chłopak zamieszkał tam. Król obiecał mu że gdy osiągnie 18lat to będzie mógł walczyć w jego armi. Qewsed czuł się tam bardzo dobrze. Po osiągnięciu 18lat dostał własnych żołnierzy pod swoją komendę. Pewnego dnia na zamek napadli żołnierze sąsiędniego państwa. Krasnolud walczył bardzo dobrze zabijając wielu wrogów, ale reszta żołnierzy zaczeła ginąć i zamek został zdobyty. Qewsed uciekł i teraz wałęsa się po świecie i nie wie co ma ze sobą zrobić.
Tom The Tanner
06-10-2006, 17:13
Imie: Aslan
Rasa: Młody mag, szkoli się na Arcymaga
Zdolności: Władanie magicznym kijem, potrafi władać żywiołami ale na razie udało mu się najwyżej stworzyć mały płomień, zgasić go wyczarowaną fiolką wody. Jednak udało mu się przywołać nawet niezły wietrzyk który zdmuchuje z głów lekkie hełmy...
Eqipuneq: Zielone lub błękitno-brązowe szaty, wyglądają dosyć tajemniczo, magiczny kij, dostał go od mistrza w wieku 17 lat.
Cechy charakteru: Tajemniczy, po przygodzie z wymiarowaniem przestał być ufny, zaczął bardziej pracować głową. Życie nauczyło go prawidłowo postępować.
Wygląd: Ciemne włosy które najczęściej zakrywa kaptur, wzrost wysoki.
Słabe punkty: Ulega pięknym dzieczętom, słaba pamięć i w trudnych momentach dekoncentracja, zawsze stawia na zręczkość, zwinność i szybkość a nie na siłę.
Główne atrybuty: Zwinność, praca głową (jestem Aslan nie Zidane... niebierzcie tego dosłownie)
Historia: Skąd wziął się w tym całym zmieszaniu Rozłamu? Przeczytać można tutaj: Struga światła z nieosłoniętego okna oświetlała wysokiego, ciemnowłosego chłopca. Na oko… miał dziewiętnaście lat. Ubrany był w błękitno-brązowy strój, najwyraźniej czegoś szukał. Nerwowo przerzucał stare księgi, aż w końcu wzrok utkwił w wyjątkowo starej, zakurzonej księdze bez okładki. Położył ją na środku ciemnego pokoju i delikatnie, na palcach podszedł do złoto-brązowej szkatuły na półce, złapał stary kij leżący obok i skupiając się dotknął nim szkatuły. Na kiju zaczęły pojawiać się bladoniebieskie znaki a, później ciemnoniebieskie iskierki. Chłopiec spocony zamknął oczy i z końca kija wystrzelił niebieski promień oświetlając szkatułę. W chwili gdy chłopak szybkim ruchem ręki odsunął kij szkatuła otworzyła się z trzaskiem. Nagle ktoś zapukał do drzwi. Chłopak błyskawicznie odwrócił się plecami do szkatuły jednocześnie zasłaniając ją ,a w drzwiach pojawił się siwobrody stary człowiek mówiąc:
- Aslanie jesteś pewien ,że dasz sobie radę? Wprawdzie wyjeżdżam tylko na kilka tygodni, ale…
- Tak, dam sobie radę mistrzu.
- A, więc dobrze – powiedział starzec zamykając drzwi.
Chłopiec poczekał chwilę, aż kroki ucichną, a potem wyjął ze szkatuły kilka kamieni. Również położył je na środku pokoju i otworzył starą księgę. Przez kilka minut przekręcał kartki, aż w końcu znalazł to czego szukał. Na ilustracji był przedstawiony dziwny znak, a obok pismo którego nie dało się odczytać. Aslan narysował swoim magicznym kijem na warstwie kurzu ten sam znak, a po chwili wahania uderzył kijem w sam środek narysowanego dzieła. Kij jakby przywarł do ziemi, a kamienie zaświeciły się różnymi kolorami i zaczęły podskakiwać. Cały pokój zaczął wirować, z półek spadały książki i mikstury. Gdyby chłopiec nie trzymał się błyszczącego na niebiesko kija dawno już latałby po pokoju jak kartki, kawałki ksiąg, szuflady i butelki. W momencie gdy szklana kula wyleciała przez okno, Aslan poczuł jak przeszywa go straszliwy ból. Namalowany na ziemi znak zaczął oświetlać pokój. Teraz po pokoju latały meble rozbijając się o ściany, a chłopak wirował razem z „przymarzniętym” kijem w środku pokoju. Ból powiększał się z każdą chwilą, w pewnym momencie Aslana odrzuciło na sufit, czuł, że się pali i dodatkowo niewidzialny miecz tnie go na kawałki. Ostatkiem sił złapał trochę powietrza i oderwał się od sufitu. Spadał prosto na kij, „przebije mnie, zginę” – myślał. Gdy był o milimetr od ostrza kija oślepiający błysk wypełnił pokój. Nagle wszystko ucichło. Po opadnięciu kurzu, oprócz bałaganu był tylko znak namalowany wcześniej przez chłopca, chłopca - któremu udało się coś, co nieudało się największym czarodziejom.
Aslan powoli otwierał oczy zastanawiają się czy żyje. Po wstaniu i otrzepaniu się z kurzu uświadomił sobie, że nie jest już w tym samym pomieszczeniu. Pokój miał identyczne rozmiary ,ale był bardziej rozświetlony, wszędzie stały szklane półki a, na nich diamenty i naszyjniki. Obok wielkiej szkatuły z szklanymi kulkami leżał jego kij. Gdy podszedł go zabrać zza półek wyskoczył niski, łysy człowiek w okularach.
- Czym mogę służyć… Och! – powiedział okularnik ciągle patrząc na kij
- Mogę się dowiedzieć gdzie jestem?
- Jak się tu dostałeś, ja… na pewno jesteś czarodziejem… - powiedział drżącym głosem okularnik łapiąc za szczotkę.
- Tak, ale nie wiem kim pan… - Aslan nie dokończył ponieważ człowieczek z całej siły uderzył go w brzuch, a potem w głowę.
- Wynoś się z stąd! Nie chce mieć przez ciebie kłopotów! – krzyknął wypychając go za drzwi.
- Nierozu… BANG! – kij wyrzucony przez okularnika uderzył go w głowę.
- Ludzie są tu niezbyt gościnni. – powiedział czarodziej odwracając się i masując sobie głowę.
Dokładnie przed nim stała rozkrzyczana grupka osób wpatrzona w kogoś kogo okrążyli. Najwyraźniej byli czymś zdenerwowani. Chłopiec przepchał się przez tłum i zobaczył młodego maga ubranego podobnie jak on sam. Ludzie darli się na niego i co chwilę kopali leżącego nieszczęśnika. Obok gromadka ludzi próbowała nadaremnie połamać jego kij. Aslan nagle dostał potężnego kopniaka i wylądował obok biedaka.
- Następny czarownik! – krzyknął ktoś z tłumu.
- Łudzi się, że uratuje swojego koleżkę! – krzyknął ktoś inny.
- Zabierzcie mu tą laskę – rzekł jakiś wieśniak z widłami.
- O co tu chodzi? – spytał Aslan i po chwili poczuł uderzenie w plecy.
Czarodziej zdenerwowany tą bijatyką bez powodu upadł, ale zaraz wstał ściskając w dłoni swój kij. Gdy jakaś osoba gotowała się do ciosu, Aslan z szybkością błyskawicy odwrócił się i przebił napastnika kijem. Nagle wszyscy ucichli. Słychać było tylko ciche jęki przebitego człowieka. Po chwili wieśniak z widłami rzucił się na maga, a w ślad zanim poszła reszta osób. Chłopak wyjął kij z sztywnego ciała i zaczął uderzać nim napastników. Przez myśl przeleciało mu kilka zaklęć, które zaraz wykorzystał. Gdy jednym końcem kija uderzał, drugim miotał zaklęciem. Po posłaniu ostatniego człowieka na dach (nie licząc uciekających) zza rogu wybiegła dość liczebna grupa wojowników, która w kilka sekund rozniosłaby trzech dorosłych czarodziejów. Młody mag, który dotąd leżał skulony na ziemi złapał Aslana za rękę i pociągnął w stronę jednego ze zniszczonych budynków. Wojownicy byli tuż-tuż gdy dwaj czarodzieje wbiegali po schodach wewnątrz pomieszczenia. Aslan zdziwiony zadawał sobie pytanie: „Po co on mnie tu zaprowadził?”. Oprócz obdrapanych ścian było tu tylko stare lustro i przewrócona szafa. Młody czarodziej rozpędził się i pobiegł prosto na lustro przenikając przez nie. Mag usłyszał na schodach kroki wojowników więc nie pozostało mu nic więcej oprócz wskoczenia w lustro. Gdy w lustrze znikał rąbek jego szaty, wojownicy byli już na górze. Byli, Ale niezbyt zadowoleni… Tymczasem po drugiej stronie szkła Aslan siedział przy stole razem z kilkoma czarodziejami ubranymi tak jak on. Już miał coś wtrącić do ich ożywionej rozmowy na temat jadu kaczki bagiennej, gdy głos zabrał najstarszy z czarodziei. Po jego długiej i nudnej przemowie zapytał maga, którego uratował o powodzenie jego misji. Młody mag opowiedział całą historię od pojawienia się wybawcy do lustra, a wszyscy bili brawo. W końcu jeden z czarodziei zapytał:
- Skąd pochodzisz magu i jak się nazywasz? Rzadko widujemy tu osoby z błękitnego rodu, prawie wszyscy wyrzekli się magii. Oprócz nas oczywiście.
- Nazywam… E… Nazywam się Aslan – powiedział trochę zamulony czarodziej.
- Skąd pochodzisz? – zapytał gruby czarodziej z miksturą w ręku.
- Pochodzę… Stąd gdzie i wy. Znaczy tak mi się wydaje. Użyłem bardzo zaawansowanej magii i wydaje mi się… nie z pewnością coś się zmieniło tylko nie wiem co. Wszystko jest tu inne choć… takie same…
Po chwili każdy uznał, że czarodziej plecie bzdury i zostawił go w spokoju. Teraz każdy oprócz Aslana dyskutował na temat uzdrawiającego ogona kaczki bagiennej. Czarodziej ucieszył się, nie lubił być w centrum zainteresowania. Rozmyślał nad zachowaniem ludzi na ulicy, i okularnika w sklepie. Myślał też nad tym co robił wcześniej. Gdzieś podsłuchał o magicznych wymiarach i to go zainteresowało. Znalazł w bibliotece magicznej coś więcej i postanowił zbadać to dokładniej. Tak oto siedzi tu i zastanawia się gdzie jest. Może przeniósł się w czasie… a może w przestrzeni. Jeżeli w przyszłość to jest straszna: magia zakazana, czarodzieje dyskryminowani, wszystkie osoby z błękitnego rodu wyrzekły się magii… Te pytania dręczyły go coraz bardziej, tak chciałby znać odpowiedź na choć jedno… Spojrzał na zegar i uświadomił sobie, że siedzi tu już przeszło trzy godziny. Akurat czarodzieje się rozchodzili. Niespodziewanie zagadał do niego najstarszy czarodziej:
- Mówisz, że przybyłeś stąd?
- Eee… Można to tak nazwać.
- Nie wiem czy o to ci chodziło, ale z innego wymiaru tak? – zapytał spokojnie starzec.
- Tak. – odpowiedział Aslan zadowolony, że zrobił to co chciał zrobić.
- I, co zamierzasz?
Zapadła głucha cisza. Czarodziej nie zastanawiał się nad tym, więc odpowiedział:
- Chyba wrócić do domu…
- Aha, wykonałeś to co miałeś wykonać i wracasz?
- Nie, nie miałem niczego wykonywać, chciałem sobie tylko uświadomić, że potrafię to zrobić. – powiedział Aslan niepewnym głosem.
Znów zapadła cisza, ale teraz z twarzy starego maga znikł spokój, a pojawiło się zdziwienie.
- Który rok studiujesz magię na Wielkim Uniwersytecie Magii i Czarodziejstwa? – spytał starzec.
- Drugi… ale nie na żadnym uniwersytecie tylko u mojego mistrza jako pomocnik. A pro po przypominasz mi go.
- To jak, jak to, bez wykształcenia, bez znajomości, bez… - zaciął się jeszcze bardziej zdziwiony czarodziej.
- Nic trudnego, stara książka kilka magicznych run czy kamieni „Field”, znak… każdy może sobie coś takiego zrobić.
- Przez cztery tysiące lat nieudało się tego zrobić żadnemu z największych czarodziei!!! – krzyknął mag wstając.
- Jak to?!
- Tak to, jednemu się udało, ale niezupełnie. Przez wymiar teleportowała się tylko jedna noga!
- Gulp… - przełknął ślinę Aslan.
- Wymiarowanie czyli przenoszenie w inny wymiar jest dosyć trudne. Trzeba zachować odpowiednią równowagę umysłu… Nikt nie policzył wymiarów, bo sam powiedz jak to zrobić. Niektórzy twierdzą, że jest ich jedenaście inni, że tysiące. Załóżmy, że jesteśmy w czwartym wymiarze, a „twój” wymiar jest trzeci. Osoby z trzeciego wymiaru mają odpowiedniki osób z czwartego wymiaru, czyli na przykład ja i twój mistrz. Miejsca też mają swoje odpowiedniki, ale nigdy nie są takie same.
Aslanowi przypomniał się jego pokój i sklep z biżuterią, oraz pomieszczenie z lustrem – dopiero teraz uświadomił sobie, że taką samą szafę jak tam ma jego kolega Albus.
- Słuchasz mnie? – przerwał rozmyślania maga.
- Tak, tak.
- Różnice w wymiarach czyli na przykład: takie same pomieszczenie, ale wnętrze inne lub w jednym wymiarze osoba z brodą, w drugim bez są spowodowane drobnymi różnicami różnych błahostek takich jak: pogoda, zmiana planów, albo nawet ruch ręki. Łatwiej już się nie da tego wytłumaczyć, rozumiesz?
- Dopiero teraz zrozumiałem głupotę swego czynu.
- Hm… gdybyś wiedział na jakie niebezpieczeństwo się porywasz na pewno zawahałbyś się albo poczułbyś strach i… skończyłbyś jak tamten z nogą.
- Będę musiał wracać do domu…
- Co?! Chcesz wracać? Przecież niebezpieczeństwo jest takie same, możesz zginąć w męczarniach.
- Hej, a ty co się tak mną przejmujesz? Bez magii można wykryć, że masz w tym ukryty swój cel. Gadaj.
- W twoich żyłach naprawdę płynie krew błękitnego rodu… - odrzekł starzec i podszedł do półki z książkami. Wyciągnął małą cienką książeczkę i rzucił na stół.
- Czytaj - powiedział starzec.
Aslan otworzył książeczkę, a raczej broszurę i zaczął czytać:
Autor: mnich Afenelebrax.
Trochę niżej pisało:
Biada tym, którzy spotkaja go na drodze, albowiem nie zniszczy go nikt ani orezem, ani magia, a nawet posłuszni mu nieprzetrwaja.
Niżej było to przetłumaczone na kilka innych języków, a po drugiej stronie pisało:
Jedyny przejdzie przez białe wrota.
Jedyny podejmie słuszna decyzje.
Jedyny zrozumie magie.
Jedyny udowodni, ze jest godzien.
Jed…<miejsce nieczytelne>…go.
Jedyny uderzy i zniszczy esencje zła.
Jedyny.
Niżej znów było tłumaczone na kilka języków, a gdy zamkniemy broszurę, na tylnej okładce widzimy napis:
Dzien w którym planety ułoza sie w rzedzie moze okazac sie dzniem ostatecznym. Dosiegnie nawet białych wrót!!!
- Nie no takich bzdur to jeszcze nie czytałem – powiedział Aslan.
- Białe wrota to przejście między wymiarami…
- Co za głupstwa! Chce mi się śmiać.
- „Zrozumie magię” – jesteś magikiem.
- Kto to w ogóle napisał!
- Już raz, ratując życie czarodziejowi pokazałeś, że jesteś godzien.
- Jakiś Afenebleblak - coś tam.
- Za kilka dni planety ułożą, się we właściwej konfiguracji. W rzędzie.
Aslan popatrzył na starca, później na książkę. Gdy spuścił wzrok na podłogę cicho powiedział:
- Nie mogę…
- Tak wiem, że chcesz wrócić do domu, ale jest napisane, że dosięgnie białych wrót czyli twój wymiar także.
- Skąd wiesz, że to prawda?
- Ten mnich… pisał to we śnie, gdy napisał ostatnią literę umarł, a lasy i pola niedaleko zapaliły się równocześnie. Później była tam epidemia…
- Wystarczy. To może być zwykłe zaklęcie zapalające i tak dalej albo może być…
- Prawdą. – dokończył starzec.
Zapadła cisza. Nikt się nie odzywał przez dobre dziesięć minut, aż w końcu Aslan przerwał ciszę słowami:
- Ja nie jestem wybrańcem, na pewno nie jestem jedyny… ja… jest już późno…
- Wolne łóżka są naprzeciwko. - rzekł starzec.
Gdy Aslan szedł korytarzem w głowie kołatała mu się tylko jedna myśl: „Jedyny podejmie słuszną decyzję”.
Wizja
Aslan szedł wśród gruzów jakiegoś muru. Wszędzie leżały ciała. Podszedł do jednego z nich i zobaczył, że to elf. Każdy był elfem. Trochę dalej było widać popękane schody. Gdy wszedł po nich na górę zobaczył straszny widok. Wielka kupa gruzów jakiegoś zburzonego zamczyska przyciskała wiele niewinnych lecz nieżyjących elfów. Było słychać ich jęki. Młodemu czarodziejowi łzy cisnęły się do oka. Tu i tam chodziły czerwone bestie z długimi ogonami zapalając co popadnie. Mag czuł jak ogarnia go wielka pustka i poczucie winy. Nie wiedział dlaczego, nigdy tu nie był. Po środku stał wielki zdruzgotany pomnik elfa z łukiem.
- Co za bitwa musiała się tu odegrać, co za nieludzki przeciwnik. – pomyślał.
Nagle ujrzał, że u jego stóp czołga się jakieś dziecko, ukucnął aby mu pomóc i zobaczył, że mały elf jest strasznie poraniony, nie było dla niego ratunku.
- W czym mogę ci pomóc dziecko? – spytał mag, czuł się tak bezsilnie wobec strasznej śmierci tylu osób, że był gotów sam się zabić.
Nagle dziecko, które miało poharataną twarz otworzyło usta, a jego twarz zmieniła się na twarz Aslana. Czarodziej tak się przestraszył ,że odskoczył w tył, a dziecko leżące na ziemi powiedziało jego własnym głosem: