zaloguj się

Pokaż pełną wersje : kto ustala ceny na swiatach ??

Kędzior
22-08-2004, 21:13
Kto ustala ceny przedmiotow na poszczegulnych swiatach ?? wedlug mnei to ludzie sami ustalaja to co ejst bardziej przydaten i trudniejsze do zdobycai jest drozsze to ejst drogie a cos co wypada ci z co drugiego potworka jest za darmoch:D ale moj kumple wciska mi kity ze to ajwyzszy lev ustakla cene na swiecie (mam andieje ze to ja amma racje) prosze o roztrzygniecie sporu. Bo skoto ro najwyzszy lev ustaakl to an niekturych swiatach cena mroze sie co 5 minz meianc z 1 gp an 1 k

Zielevitz
22-08-2004, 21:22
Ceny nikit nie ustala, cena zależy od tego jak stary jest serwer, wiadomo że na serwerze który ma ze 4 lata rzeczy są tańsze niż na tym co ma 1 rok z tego powodu że na starszych przedmioty są bardziej dostępne i ogólnie jest więcej high levelowców natomiast na serwerach młodych takich jak np. Chimera to żeby kupić Fire sworda to nie wystarczy zaczepić sobie człowieczka na ulucy z 50 lvl i poprosić o F-Sworda tylko czeba poszukać kogoś kto ma na sprzedarz, ludzi takich jest dużo ale na antice ma go prawie każdy i to powoduje że tak cena jest 4k a nie jak na Chimerze 22 k.

Kędzior
22-08-2004, 21:27
niom i oto mi chodzilo :D masz u mnie plus :D (czasami nei dochodza ale to jzu ****a problem admina :(

Zielevitz
22-08-2004, 21:35
Dzięki za plusik :D miło jest wiedzieć że komóś się pomogło

Ashlon
22-08-2004, 21:47
@Ziele : masz racje....ale nie do konca.Ludzie (a szczegolnie high lvlowce) tez ustalaja ceny.Powiedzmy ze na swiecie xx majacym 2 lata fire sword chodzi po 6k.Jesli regularnie bede wybieral sie na dle / hero i bede pozyskiwal ten sword w duzych ilosciach (dosc duzych), sprzedajac go po powiedzmy 4-5k (przypomne, cena rynkowa wynosi 6k) zmusze moja konkurencje do spuszczenia ceny do moich progow.Czemu?Poniewaz co za debil bedzie kupowal fs od pana x za 6k skoro pan y sprzedaje za 5?Chyba ze pan x oferuje jakies gratisy typu : kup fs a mozesz kupic o 2k taniej rzecz xx lub oferuje protekcje.Jednak dziala to w dwie strony - im nowszy swiat tym mniej naszych fire swordow.Powiedzmy, ze cena wynosi 10k.Jesli bedziemy huntowali na duza skale i zasypiemy rynek naszymi ofertami (duzy popyt a mala podaz - czyt. duzo ludzi chce kupic a malo sprzedaje), bedziemy mogli podniesc cene wedlug naszych zyczen - przeciez wiekszosc nie bedzie kupowala fsa za 10k przez 3 dni skoro mozna do reki go dostac za 11-12k?Chyba, ze znajdzie sie drugi masowy lowca fsow, ktory przebije nas i zacznie sprzedawac fsy za 9k, przez co cena fsa na tym swiecie spadnie do 9k, jesli pan xx bedzie regularnie sprzedawal fsy.

Tak samo z runami : powiedzmy pan X potrzebuje duzo hmmow do expienia, huntowania itp.Zalozmy ze ma bardzo duzo kasy i cena nie gra roli, a codzienna dostawa hmmow to 20-30bp (nie mowie, ze zwroci sie - wtedy mozna byloby dyskutowac do jutra).Powiedzmy, ze hmmy ida po 1k za bp.Gosc nie majac czasu na czekanie na sprzedawcow zaoferuje cene 1.3k (+ nieraz oferuje protekcje).Wiekszosc rune makerow zamiast drzec sie na tradzie "selling bp hmm 1k" od razu msgnie pana X, ze selluja hmmy (im wiecej bp - tym wiekszy zysk).Na tradzie powstanie "dziura" w dystrybucji hmmow, poniewaz wszyscy (wiekszosc) bedzie sprzedawala je panu X.Dzieki temu pan Y, ktory robi hmmy a nie sprzedaje ich panu X bedzie mogl na tradzie brac rowniez 1.3k za nie.Lub nawet wiecej.Dzieki temu pan X (w wiekszosci przypadkow nawet o tym nie wiedzac) zwiekszy cene hmmow na danym swiecie (a conajmniej przez czas skupowania przez niego duzych ilosci hmm) do 1.3k.Jesli przestanie skupowac hmmy - wszyscy rune makrzy sprzedajacy mu hmmy (coraz wieksze ilosci [przeciez wiecej zyskaja] - czyli coraz wieksze ich zaplecze) zapelnia luke na trade.Nagle powstanie wysyp ofert 'selling bp of hmm 1.3k", wtedy co mardzejsi zaczna sprzedawac za 1.2k, przez co cena hmmow spadnie do 1.2k lub nawet mniej.

Mam nadzieje, ze moje wywody komus sie przydaly :D.

Vanhelsen
22-08-2004, 22:03
To co napisał Zielevitz jest prawdą ale na niekturych serverach (np: danubia) niekturzy Hig-lev ustalają Price lock czyli minimalne ceny cenniejszego stuffu poto by np ktoś z nadmiarem GSów niestwarzał im konkurencji cenowej.

Tutaj masz Proce lock ustalone przez Paladinke na Danubii:
http://forum.tibia.com/forum/index.php?subtopic=thread&threadid=448167

Dokładniejszego działania Price Locka nieznam ale słyszałem od qmpla, że jeśli zaczniesz spzredawać np: d-shielda za 2k a Price Locj jest ustalone na 5k i jak twoją promocje zauwarzy jakiś hig-lev to będziesz mu musiał zapłaćić ów rużnice w cenie. <-- To usłyszałem od qmpla, więc dla pewności to chyba Paladinka powinien się wypowiedzieć.

bObO_gUmI
23-08-2004, 07:44
Na starszych swiatach wszystkto jest tansze bo duzo ludzi ma dana rzecz. A na nowych serwach to malo ludzi ma np. Blue Robe wiec jest duzo drozsza. :)

A tak na przyszlosc staraj sie pisac po polsku a nie po polskiemu :>

Wojen
23-08-2004, 10:10
Na erteni niedlugo h levele przeprowadza akcje podwyzszania cen. Ma ona polegac na ustaleni przez nich ceny minimalnej na kazdy przedmiot. Tak jak napisal Wieszok. Ale jesli kotos sprzeda po nizszej cenie, nie bedzie doplacal roznicy tylko dostanie deda. I dobrze, jest to pewna forma trzymania cen w ryzach. Bo jak ktos sprzedawal ostatnio nooble armor za 700 to to juz jest przesadna obnizka cen. Armor kupilem i odsprzedalem tego samego dnia za 2K. Ale prawda jest ze duzo h leveli ma proble ze sprzedaza looty. Niedawno widzialem oferte "Sell 13* plate legs" potrzebowalem dla kumpla wiec spytalem sie ile za sztuke? Okazalo sie za 500 gp. A za wszystkie zaplacilem 5K. POtem odsprzedawlem za 800. Czyli posdumowujac cena jest ustalana przez ilosc towau, ilosc chetnych do jego zakupu, przez czas jaki sprzedawca chce poswiecic na sprzedasz towaru, i przez h lev ktorzy chca utrzymac przyzwoite ceny.

Ertai Uzurpator
23-08-2004, 10:34
Niestety to prawda .
Ceny są ustalane przez high leveli:
Wspomniany wczesniejszy motyw
Przez okres istnienia serwera:
to przedstawił nam nieźle Zielevitz,ale wszyscy pomineliscie najważniejszy punkt-ceny ustalają Cipy:
Standartowy przykład:
Bohy na Chimerze cena około 120k-140k przed updatem Giant Spidera.Nie sprawdzałem ,ale ide o zakład ,że teraz cena oscyluje w granicach 200k.
to samo z Dragon Shieldami te z koleji staniały bo zamiast mid levele polowac na masowe gs'y zaczeli masowo polowac na drgi ,dl itp.

Co do pierwszego punktu imho przykro mi ,że właśnie tak jest -gdzie "wolność i swoboda handlu"?...

Nightwalker
23-08-2004, 10:48
Kto ustala ceny przedmiotow na poszczegulnych swiatach ?? wedlug mnei to ludzie sami ustalaja to co ejst bardziej przydaten i trudniejsze do zdobycai jest drozsze to ejst drogie a cos co wypada ci z co drugiego potworka jest za darmoch:D ale moj kumple wciska mi kity ze to ajwyzszy lev ustakla cene na swiecie (mam andieje ze to ja amma racje) prosze o roztrzygniecie sporu. Bo skoto ro najwyzszy lev ustaakl to an niekturych swiatach cena mroze sie co 5 minz meianc z 1 gp an 1 k

JA ci powiem kto rozstrzyga jakie ceny na serverach.
Robi to Komisja Sledcza z Lepperem na czele w komisji zasiadaja weterani blokowania drog (w sumie w komisji znajdziemy 10 ludzi +Pan Lepper (bez obrazy ofkrs)

Po wielu spekulacjach metodycznych i trudnych dzialan matematycznych oraz zablokowania paru drog w czasie przerwy komisja wystawia raport, ktory pozniej Pan Lepper podpisuje.

I tak powstal chocapick

Gremlin
23-08-2004, 21:41
Moj tata zwykle mawia:
"Wszystko jest warte tyle ile za to ktos jest gotow zaplacic."

Czyli krodko mowiac to low lvl ustanawiaja ceny a nie high lvl. A dokladniej to zapotrzebowanie wymusza produkcje.

Taki high lvl moze sobie powiedziec ze od dzis DSM bedzie kosztowal 500K, ale prawda jest taka:
1. Wyzsza cena = wiecej ludzi bedzie zdobywac te przedmioty.
2. Wyzsza cena = mniej ludzi bedzie je kupowac.
3. Wiecej zdobytych itemow a mniej kupionych = jakis high lvl bedzie mial dekoracje w domku z DSM wartych 500K bo nikt tego nie kupi.

Mortis Virtus
24-08-2004, 10:55
H lv próbują ustalać ceny :) ale im sie to nie udaje zwykle. Tylko kilka graczy idzie za nimi i daje ceny takie jakie oni chcą. Najwiekszy spór toczy sie of kors o UHy... druty sprzedają je teraz po 2,5k :D na Julerze high lv ustalił że mają byc po 2k a jak nie to zabije każdego druida. Dostał beszta i go olali :P no ale niektorzy sie przestraszyli i sprzedali mu bp po 2k jednorazowo :)

Kto ustala ceny na runku?! Oczywiście Druidzi!!
Im droższe Uhy tym drożej muszą sprzedawać przedmioty hlv żeby mieć dużo na UHy co pociaga za soba droższe UHy :D:D:D:D
Druty rzadzą ekonomią.

Loleknwn
24-08-2004, 13:46
no wiec tak musze sie zgodzic np: u nas na Hibernie jeden sorc(prawie to co druid:]) sprzedawal sd po 5k a gdy tylko sprzedal ( w koncu ) ten bp sdkow sznureczek nastepnych bp sdkow za 5k stal sie juz tylko formalnascis np przez pewien czas plate armor byl warty 500 gp a po tym incydencje znowu 1k ;/ no ale cóż ja też mam druida (nie sorca :p) i chyba zaczne uh po 3 k sprzedawac ^^