zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Nowa postać = znowu rook :S

Sir Radzio Angelus
04-10-2006, 16:39
Nie denerwuje Was fakt, że po stworzeniu nowej postaci musimy znowu tracić czas na przechodzenie nudnego rooka? Jaki to ma sens? Rook został stworzony z myślą o początkujących graczach dopiero poznających świat Tibii. Rook powinno sie przechodzić tylko na pierwszym charze, chyba, że ktoś zascynuje się ubijaniem ratów i pająków. Takie jest moje zdanie.

A wy co o tym sądzicie?:D

Cenarius
04-10-2006, 16:41
popieram ale pretensje do Cipów -.-

ripper
04-10-2006, 16:46
Chyba nie rozumiecie idei rooka w 100%-tach : ) Pogłówkujcie, drogie dzieci.

Yoh Asakura
04-10-2006, 16:56
Chyba nie rozumiecie idei rooka w 100%-tach : ) Pogłówkujcie, drogie dzieci.
Idea Rookgardu ? Przepraszam, znam jedną. Nauczyć początkujących jak grać w Tibię.

Nyksus
04-10-2006, 16:57
Ja sie ciesze że jest rookgard, i niech tak zostanie ;)

Vanhelsen
04-10-2006, 16:59
Hmm... a jak szybko ciebie utłuką na mainie bez EQ i z 1 levelem?... A w ogóle wiesz jak by się od takiego plebu zaroiło?!...

Zenuś
04-10-2006, 17:24
mowcie sobie co chcecie ale dla mnie rook jest piekny :)

VIVA ROOKGAARD :**** :D

ripper
04-10-2006, 17:32
To może ja coniektórym wyjaśnię (dedykacja dla Yoh Asakura):
Rook~ oprócz tego, żeby nauczyć nowych graczy obsługi Tibii itd, był (swego czasu) przeszkodą w tworzeniu farm druidów. Teraz w sumie też byłoby to bez sensu - tworzenie postaci na 8 lvl na mainie (na 1 już w ogóle idiotyzm, tylko by expowiska zapychały nooby) mogłoby służyć do robienia sobie noob-pk-charow (10 sorców z WoV/SB na epvp i jest zabawa). Kpw?

Yoh Asakura
04-10-2006, 17:42
To może ja coniektórym wyjaśnię (dedykacja dla Yoh Asakura):
Rook~ oprócz tego, żeby nauczyć nowych graczy obsługi Tibii itd, był (swego czasu) przeszkodą w tworzeniu farm druidów. Teraz w sumie też byłoby to bez sensu - tworzenie postaci na 8 lvl na mainie (na 1 już w ogóle idiotyzm, tylko by expowiska zapychały nooby) mogłoby służyć do robienia sobie noob-pk-charow (10 sorców z WoV/SB na epvp i jest zabawa). Kpw?
O tych sorcach nie pomyślałem. A gdy wspomniałeś o idei rookgardu sądziłem, że masz coś innego na myśli (rookstayerzy). Ale tak czy siak, zwracam honor.

Tahrus
04-10-2006, 19:22
Ja was nierozumiem. Rookard to wyspa pocztkujących. Newbie uczą się grać. Bez rooka jak ktoś pisał to by latały takie 1 lvl na mainie i Ci respa by wybijały. Rook jest dobry ponieważ można zarobić trochę kasy na początek swej działalności.

Aha a czy to tak długo przejść roka?? max 3-5 h i na mainie.

Sir Radzio Angelus
04-10-2006, 19:34
Nie denerwuje Was fakt, że po stworzeniu nowej postaci musimy znowu tracić czas na przechodzenie nudnego rooka? Jaki to ma sens? Rook został stworzony z myślą o początkujących graczach dopiero poznających świat Tibii. Rook powinno sie przechodzić tylko na pierwszym charze, chyba, że ktoś zascynuje się ubijaniem ratów i pająków. Takie jest moje zdanie.

Chodzi mi to, że osoby znające już całkiem dobrze Tibie, tworząc NASTęPNE chary nie powinny już przechodzić rooka. Bo poco? Co innego taki początkujący newbie, który stworzył sobie pierwszego chara...

Kajulec
04-10-2006, 19:40
@Up:
A nam chodzi O TO, że gdyby można było mieć od razu 8lvl na mainie, bez niczego, byłoby multum sorców/druidów PK.

Sir Radzio Angelus
04-10-2006, 20:17
to się tyczy pvp chodź polemizowałbym, ale nie chce mi sie dzisiaj myśleć ;p, natomiast twoja teza nie sprawdza sie na non-pvp :)

Etoric
04-10-2006, 20:41
ta;d 90% ludzi zniecheca sie do Tibii przez własnie rooka. Mowi tak"eh moze bym pogral ale nie zeby 20 osob nawalało jednego rata, ale okej"

Tahrus
04-10-2006, 20:42
Kurde ale co mnie to obchodzi że na no-pvp grasz?? Ja gram na danubi i załóżm umuwiło się 10 kumpli i wszyscy sorki bez rooka i pk. TO by była żeź. A na pvp enforced jeszcze gożej.

teletoobis
04-10-2006, 21:01
ta iest !!1 wyfalmy rukart!po jakom cholere nam to??!/11?!?!!?// tiko zaztanuwmy sjem jaq FtEtY WygloNtalby mejn!!1

ari2423
04-10-2006, 21:15
rook trzeba przejsc i tyle :), to taki "rytułał" który każdy z nas musi przejsc...

a co do takiej opcji, napewno pacc ją by tylko dostał :)

Jerkov Thundersword
04-10-2006, 21:27

No dobra, a więc zaczynasz na mainie z poziomem 100 najlepszym eq, i paccem, bo to twoja druga postać? :confused:

A może zaczynasz z 1 poziomem na mainie nie posiadając profesji, i co? Idziesz na smoki?

Też masz pomysly... Nie chce ci się przechodzić rooka- nie rób nowej postaci, albo graj sobie na jakiś zdziadziałych OTSach...

Lifter
04-10-2006, 21:37
by latały takie 1 lvl na mainie i Ci respa by wybijały.

Takie 1 lev to by Ci tylko wybijały raty, ew. spidery, bugi, a jeśli ty expisz na potworach dających 18 expa na mainie to gratuluje...

dagothar
04-10-2006, 23:39
"Proszę pana, chcę 100 000 miesięcznie, dom i samochód bo w poprzednim wcieleniu byłem Jezusem"
...

Angelus
05-10-2006, 03:21
Heh .. tylko daj i daj.
Rookgard jest wyspą nowicjuszy , jesli tworzycie postać to ona jest nowa w tym świecie i musi udowodnić , że zasługuje na przejście na meina.
To ,że macie kilka innych charów nie ma nic do rzeczy , jak ma byc sprawiedliwie to każda postać musi skonczyć rooka.

Po drugie jak już ktoś wspomniał przechodzenie rooka to swego rodzaju rytuał.
Na kursach karate , aikido i innych wschodnich sztukach walki pierwsze zajecia sa monnotonne i nudne. Powoli powtarza sie ciągle te same cwiczenia, nia ma zadnych sparingow itp. Chodzi w tym wszystkim o to , żeby jak to się mówi oddzielić ziarno od plew , czyli ci wszyscy niezdecydowani, znudzeni, niecierpliwi itp. odpadaja, a zostaja ci , którym zalezy i ktorzy umieja odnalezc w tym wszystkim glebszy sens.

Rookgard jest swego rodzaju barierą odgradzajacą graczy od dzikich hord niedoswiadczonych nowicjuszy. Dawno temu Chinczycy zbudowali Wielki Mur , żeby chronił Panstwo Srodka od barbarzynskich plemion , budowla uniemzliwiala wtargniecie najezdzcow i wyznaczala granice cywilizacji. W tibii tez sa takie granice, niewidzialne , ale są , jest nimi oczywiscie 8 lev.
Bez tego ucywilizowania sie tibijskiego nie ma co myslec o podboju meina.

Inna sprawa, że wielu zacnych graczy podbija rookgard i ani mysli wyjsc dalej.
I chwala im za to , bo sa ozdoba wyspy poczatkujacych a zarazem najlepszymi przewodnikami dla nowych graczy po tym surowym i dzikim swiecie.

Pozdrawiam-uzdrawiam
Angelus.

Aversin
05-10-2006, 10:27
Chodzi mi to, że osoby znające już całkiem dobrze Tibie, tworząc NASTęPNE chary nie powinny już przechodzić rooka. Bo poco? Co innego taki początkujący newbie, który stworzył sobie pierwszego chara...
<sarkazm>A jak ktoś ma jednego chara na lvlu 100+ to po stworzeniu nowej postaci powinna ona mieć minimum lvl 50 i wypasiony eq</sarkazm>
ta;d 90% ludzi zniecheca sie do Tibii przez własnie rooka. Mowi tak"eh moze bym pogral ale nie zeby 20 osob nawalało jednego rata, ale okej"
Skoro Rook dla kogoś jest zbyt dużym wyzwaniem i nie umie sobie z tym poradzić .. to niech lepiej nie gra w tą grę :P

Adrian!
05-10-2006, 10:45
Takie 1 lev to by Ci tylko wybijały raty, ew. spidery, bugi, a jeśli ty expisz na potworach dających 18 expa na mainie to gratuluje...

Popieram w 101%, no ale jak niektórym nie wytłumaczysz, wbije sobie taki do głowy że jego pomysł jest doskonały i za ch!@# sobie nie da nic powiedzieć.

btw.10:38 You advanced in shielding.

Skoro Rook dla kogoś jest zbyt dużym wyzwaniem i nie umie sobie z tym poradzić .. to niech lepiej nie gra w tą grę

Dokładnie tak :p wogole w Tibi i tak już jest tłok, dobrze, że rook chociaż troche odstrasza.

Kubon
05-10-2006, 10:53
Panie, rzusz pan kutwa dupe i zabier sie do kurna roboty.
Nie ma nic za darmo!
A pomysl, jezeli ktos chce byc rookstayerem, a wczesniej mial posatc na mainie, to co ma zrobic?
Bez rooka mielibysmy noobow, a noobow. Bo niektore noobki nie wiedza jak na maina wyjsc.

Vil
05-10-2006, 11:02
Bo niektore noobki nie wiedza jak na maina wyjsc.

gorszym problemem sa ci ktorzy wiedza.

Kubon
05-10-2006, 11:04
@up
Co racja, to racja.
Ale jakby nie bylo Rooka to gorsze bylyby te noobki, ktore z Rooka wyjsc nie umieja.

Kajulec
05-10-2006, 12:33
Btw. dla kogoś kto chce grać w Tibię, te ~3h (nie spiesząc się) na wyjście z rooka to jedynie kropelka w oceanie nałogu. ;-)

Master of skarpeta
05-10-2006, 13:15
Ogólnie to by było ok te wychodzenie z rooka na 1 lvlu ale po pierwsze: noobki by zalazly carlin i inne miasta, spamowlyby mowiac plz itanz albo plz studded armor i takie inne.
Po 2: Np. są ludzie którzy dzielą konta, jeden woli maina to by przeszedl na maina a drugi graly na rooku albomzasmiecal konto i jednocześnie maina.
Po 3: Jest dobrze tak jak jest.
Powinni jeszcze dodać taki test rzeby przy przejściu na maina blokował on noobków.
Test to byłby taki quest albo pomoc innym noobkom.

teletoobis
05-10-2006, 17:59
Ale jakby nie bylo Rooka to gorsze bylyby te noobki, ktore z Rooka wyjsc nie umieja.

Wg mnie ten kto uzywa slow typu "noobki" "naby" "NOOBY!!!!X( " tak naprawde jest juz krytycznie zarazony takze...ratuj sie kto mozeee!!11plx?

zoliax
08-10-2006, 21:39
"Proszę pana, chcę 100 000 miesięcznie, dom i samochód bo w poprzednim wcieleniu byłem Jezusem"
...

Świetnie powiedziane.

Rookgaard jest potrzebny. Zapraszam na tą stronkę (http://www.tibia.com/statistics/?subtopic=census). Na Antice jest około trzydziestu pięciu tysięcy postaci z poziomami 1-7, w tym 15 tysięcy na poziomie pierwszym. Tak na oko to jest jakaś polowa graczy, mimo że serwer jest stary. Oczywiście mam świadomość, że większość z nich nie gra, ale zawsze... Zdarzają się tłoki przed depo? Nie możesz wejść do niego? pomyśl co by się działo bez Rooka.

I powiedziłbym, że to nie Rook jest od nauki gry, ale podpowiedzi/hintsy, mimo że podstawowe pojawiają sie jeszcze na tej wyspie.

Hmmm, nie mam natchnienia. :D Może jeszcze coś dopiszę. :P

O mam! Mam! Grając na Rooku, można się zastanowić jaką się chce mieć profesję. :D

Pozdro. :p

Fiszbin
08-10-2006, 21:55
Pomyśl jakby wyglądały nowe servery... Multum osób zwalało by się na main i niedało by się expić. A tak paru osobom, które naprwadę potrafią grać udaje się wyjść jako jednym z pierwszych i mają ekspowiska do wyboru do koloru przez kilka godzin/dni.

Rozqu
08-10-2006, 23:32
"NIE wszyscy potrafia grac w TIBIE

JA akurat potrafie

Best Solo:http://members.chello.pl/l.lewczyk/i...n_skeleton.gif
Jak na 17lvl Druid to chyba dobrze. " << <<< <<< << szkoda ze ty wyszedles z rooka -.-
p.s tematu gdby nie bylo rooka by bylo za duzo problemow w wiekszoci gier online jest takie cos jak rook :>

jedrolek
29-06-2007, 21:51
Taki to ma sens że co byś zrobił na takiej Dolerze z 1 levelem bez EQ jak tam ci high levele mogą bezkarnie bić bo jeśli nie wiesz to jest pvp-enfo. Chyba że masz nadzieje że CipSoft usunie rook i na sam początek da ci setny level Magic Sworda i inne badziewie. Jeśli masz takie nadzieje to mój kolega gra na OTsach i mi mówił ze tam tak jest. I po to jest rook! Żeby mieć troche kasy na start. za którą możesz sobie kupić tego marnego plate seta i rzeczy do skillowania. A rozpisałem się lepiej skończe bo napisze zaraz poradnik pt:"Po co jest rook" i skopiuj sobie tego posta może zapamiętasz po co jest rook. X(X(X(X(