zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Grupa ludzi zainteresowanych Parkourem

Marixon
08-10-2006, 14:55
NIE, nie pochrzaniło mnie! Muszę przyznać, że pomysł założenia grupy o zwierzętach, był moją złą decyzją, przede wszystkim podjętą zbyt pochopnie. Jeśli chodzi o moją nową propozycję zastanowiłem się bardziej i myślę, że grupa o Parkourze mogłaby powstać.

Na początek, wyjaśnijmy sobie, co to w ogóle jest Parkour.

Parkour jest pochodzącą z Francji sztuką przemieszczania. Jej główną ideą jest pokonywanie przeszkód stojących na drodze w jak najszybszy, najefektywniejszy sposób przy wykorzystaniu swojego ciała i jego możliwości oraz tego wszystkiego co nas otacza, obojętnie czy jest to aglomeracja miejska czy też łono natury jak np. las, góry. W "filozofii" Parkour zawiera się również dążenie do doskonalenia własnej osoby i wzmacniania siebie zarówno fizycznie jak i psychicznie.

Tak więc, teraz, po przeczytaniu tej definicji, wszyscy już wiemy, o czym mowa.

Wyjaśnię jeszcze jedno ważne pojęcie:

Człowiek uprawiający parkour to 'traceur' (rodzaj męski), [czyt. 'traser'] lub 'traceuse' (rodzaj żeński), [czyt. 'trasez']. Słowo pochodzi z języka francuskiego, jest rzeczownikiem i oznacza osobę, która wyznacza (nowe) szlaki (wg słownika fr-fr, 'Le Petit Robert'). Rzeczownik 'traceur' wywodzi się od czasownika 'tracer' [czyt. 'trase'], który po francusku oznacza: 1. podążać szlakiem; 2. wytyczać drogę, wskazywać drogę, dawać przykład; 3. naznaczyć, nanieść linię na papierze lub terenie; 4. podążać szybko, biec;

Słowo 'tracer' [czyt. 'treiser'] istnieje także w języku angielskim, jest to: 1. kula lub rodzaj bomby, która zostawia za sobą linię dymu lub ognia; 2. radioaktywna substancja, którą można zaobserwować w ludzkim ciele, używana w celu wykrycia, co dzieje się wewnątrz organizmu.

Obydwa słowa, francuskie 'traceur' i angielskie 'tracer', są używane zamiennie wg upodobań samych zainteresowanych. Nie ma też żadnych informacji świadczących o tym, że jedno lub drugie jest lepsze czy też bardziej 'poprawne'.

Moja propozycja nazwania grupy to Tracers, a rangi Tracer (z angielskiego). Moglibyśmy też dać francuską nazwę (nawet sam bym taką wolał), ale musiałby najpierw ktoś powiedzieć, jaka jest liczba mnoga od słowa "Traceur", bo ja nie wiem. Oczywiście jestem otwarty również na inne propozycje.

Nie musicie być jakimiś znakomitymi tracerami, czy zagorzałymi maniakami Parkouru. Żeby wstąpić możecie być nawet zupełnie "zieloni". Ja dopiero zaczynam i sam niewiele wiem, ale jest sporo ciekawych źródeł, z których można się dowiedzieć więcej.

To chyba wszystko, jak mi się jeszcze coś przypomni, to dopiszę.

Jeśli Wam się ten pomysł nie podoba, tylko dlatego, że nie lubicie Parkouru, to nie znaczy, że musicie pisać, że taka grupa nie powinna istnieć. Jeśli naprawdę jesteście przeciw, to proszę podać mocne argumenty, a nie pisać "Nie, bo nie".

Pozdrawiam,
Marixon

EDIT:

Zaznaczę, że żeby wysłać prośbę o stworzenie grupy do Dr. Omadera, nie będę potrzebował większości głosów. Wystarczy mi ich tylko tyle, aby tworzenie tejże grupy miało sens.

Mitrazel
08-10-2006, 15:02
jak dla mnie dobry pomysl ;]
Swojego czasu staralem sie czegos nauczyc, ale cos mi nie wychodzilo. Moze w takiej grupie znalazl bym pomoc ;] Jestem za.

Frisbi
08-10-2006, 15:06
Uprawiam parkour od roku, ale o co ci koleś chodzi? ...
:p

Maximus89
08-10-2006, 15:07
Założenie takiej grupy to zły pomysł i na pewno taka nie powstanie. Dlaczego? O czym byscie tam pisali i dyskutowali? Grupa by upadła szybciej niż powstała....

Dez
08-10-2006, 15:15
A nie latwiej zalozyc temat o Parkourze,Zwierzetach,kosmitach czy czymkoliek jeszcze w Owionie i tu sobie pogadac i to jeszcze w szerszym gronie niz p*****ić sie z zakladaniem jakis grup ktore umra po tygodniu?
Jak umrze grupa to trudniej potem ja przywrocic do zycia a temat odswiezyc mozna zawsze.

spider-bialystok
08-10-2006, 15:20
Jestem na nie bo po 1. Nie lubie parkour (MAT sa sto razy lepsze :)), a po 2. taka grupa nie ma zbyt wielu perspektyw.

slawekmag
08-10-2006, 15:55
Jestem na tak, ale pod warunkiem gdyby to był nie tylko parkour ale deskorolki, rolki itp<może nawet sporty extramalne>

Dr.Unknown
08-10-2006, 17:41
I o czym będziecie rozmawiać? Kto co przeskoczył?

Vekegi
08-10-2006, 17:56
ta marixon z ciebie taki parkorowiec jak z koziej dupy trąbka : ]
jeśli was to interesuje to sobie zakładajcie :>

Zenuś
08-10-2006, 18:03
Nie- jesli juz chcesz zalozyc jakas grupe to zrob taka aby jej tematyka miala wiekszy zakres bo inaczej malo kto bedzie sie w niej udzielal
slawekmag ma dobry pomysl

Jade
08-10-2006, 18:18
3 raz to chyba powtarzam.

Nie. Proste. Nie ma po co sie rozpisywać
dobrze gada! x)

Pramus
08-10-2006, 18:20
Pomysl na taka grupe jest glupi, ale powstanie grupy zajmujacej sie ogolnie sportami ekstremalnymi to znacznie lepszy pomysl.

Max121
08-10-2006, 18:52
Jestem jak najbardziej za ! Sam zaczynam i chciałbym się czegoś więcej dowiedzieć/porozmawiać na temat parkouru.

kaczi
08-10-2006, 19:02
Jestem na nie.

Załóżcie sobie lepiej temat a nie całą grupę...

Widzę, że bardzo Ci zależy na byciu liderem... Cóż...

Maethi
08-10-2006, 19:06
Na początek wypowiem moje zdanie : Nie.
A dlaczego? : Bo tak.

Trenowalem dosc dlugi czas Parkour, ale po kija zakladac grupe. W Interenecie jest masa portali o tym.

A ogolnie Liado pwnz :P

ripper
08-10-2006, 19:28
I po co? I tak w końcu tematy wam się skończą. O ile sporty ekstremalne nie są pomysłem do końca straconym (zawsze można pogadać o Frontside Boardslide, ale tyłem xD), to sam Parkour nie ma IMO wielkich szans.

Dark Sven
08-10-2006, 19:31
Parkour już się skończył... Sorry stary, ale się spóźniłeś.

Jestem na nie <- prawie jak wojewódzki ^^

Maximus89
08-10-2006, 19:34
Pomysl na taka grupe jest glupi, ale powstanie grupy zajmujacej sie ogolnie sportami ekstremalnymi to znacznie lepszy pomysl.

A jeszcze lepszy to grupa zajmująca sie ogólnie sportem

Ryłek
08-10-2006, 19:37
... Czego jeszcze?

A ogolnie Liado pwnz :P

A mu te mroczne, czildrenbodomowe łańcuchy nie przeszkadzają przy tym?

Lord Arturs
08-10-2006, 19:39
Jestem za! pisze sie na pierwszego:P

Kwadratowe Koło
08-10-2006, 20:07
Bylbym za, gdyby ta grupa zajmowala sie nie tylko parkourem, ale takze skateboardingiem ;]

Grue
08-10-2006, 20:12
... i militariami ;)

A grupa raczej nie powstanie.
Drum...

Pozdro

Marixon
08-10-2006, 21:07
Widzę, że wiele osób wolałaby, żeby grupa obejmowała szerszą tematykę niż sam Parkour - inne sporty ekstremalne również. Nie ma problemu, jeśli tak chcecie, ale to nie prawda, że nie byłoby tam o czym rozmawiać. Przykłady? - O.K., już piszę, jakie tematy mogłyby się tam znaleźć:

- "Wasze początki z Parkourem"
- "Wasze kontuzje"
- różnego rodzaju poradniki dla początkujących i tych nieco bardziej zaawansowanych
- opisy poszczególnych technik
- filmy o Parkourze
- filozofia Parkouru
- ogólne luźne dyskusje.

Uważam, że jeden temat o Parkourze na forum, to za mało.

@spider-bialystok:

Jak widzisz, grupa może mieć perspektywy. Wystarczy tylko znaleźć ciekawych ludzi do niej.

@Vekegi:

Po pierwsze: Nigdy mnie nie widziałeś, jak ćwiczę i gadasz głupoty, bo nie możesz mnie oceniać, nic o mnie nie wiedząc. Z WF-u w zeszłym roku miałem szóstkę, więc chyba mogę spróbować swoich sił.

Po drugie: Nikt od razu nie jest mistrzem, od czegoś trzeba zacząć. Narazie z tymi prostymi vaultami radzę sobie całkiem nieźle: kash, one-handed, two-handed, monkey... Jak je opanuję to wezmę się za king konga, dasha, flip-flapa...

@kaczi:

Czy mi zależy na byciu liderem? Coż... Niewąpliwie trochę tak (nie zamierzam kłamać), aczkolwiek Parkour jest tym, co w ostatnim czasie mnie mocno pociąga. To dlatego chcę założyć grupę o nim (ale mogą być ogólnie sporty ekstremalne, nie ma problemu).

@Maethi:

Możecie wreszcie przestać podawać taki głupi argument? Co z tego, że jest masa portali, ale wcale nie są jakieś super. Powiedz mi, po co ty jesteś w Metal Militia? Przecież o metalu też jest pełno w Internecie.

@__DARK_SVEN__:

Dziwne, ale u mnie w mieście jakoś dopiero teraz dostrzegłem amatorów Parkouru. I to wszystkich w ciągu nie więcej niż 2 tygodni ... Wcześniej nikogo!

@down:

Oceniasz mnie na podstawie liczby założonych tematów?

Walekifa
08-10-2006, 21:26
...Licznik tematów?

@ Ja też chcę o militariach -.-

Vekegi
08-10-2006, 21:54
Ej serio dostałeś szóstke wow! Kołcz ci szóstke postawił ~.~ jaaaa, ale jazda : o

Dark Sven
08-10-2006, 21:55
@__DARK_SVEN__:

Dziwne, ale u mnie w mieście jakoś dopiero teraz dostrzegłem amatorów Parkouru. I to wszystkich w ciągu nie więcej niż 2 tygodni ... Wcześniej nikogo!

Bo może wtedy nie uprawiałeś i nie zwracałes na nich uwagi, a teraz nagle się pojawili.

Nie! Ide do droma,że chcę grupe "Miłośnicy dżemu"
Tematy
-jaki lubicie dżem
- jak się robi dżem
- domowy czy ze sklepu
- jak smarowac chleb dżemem
- jak smarować bułkę dżemem
- plebiscyt na dżem roku.

Pisze się ktos?

@down
Czyli teraz będe prześladowany za te kartofle :(

Walekifa
08-10-2006, 21:59
A może jak sie robi kartofle? : - D

@ Marixon

Ale tych tematów powstało ze 6 w ciągu tygodnia,więc coś idzie wywnioskować... A co do samej grupy to jestem nawet na tak.

spider-bialystok
08-10-2006, 22:00
Marixon, zrozum. To nie inni maja cie przekonac, ze ta grupa nie powinna istniec, tylko ty powinienes przekonac reszte, ze jest ona potrzebna! I nie zagraniami typu "a bo ta grupa istnieje to ja chce swoja". Drom niepotrzebnie wogole zaczynal zabawe z tymi grupami i wsio :P
PS. hail martial arts trickz ;]

Marixon
08-10-2006, 22:20
@Vekegi:

A ty co miałeś?

@__DARK_SVEN__:

Uwierz mi, jakbym widział to bym zwrócił na nich uwagę. Pamiętam tylko, że słyszałem kiedyś z ust moich kumpli kilka razy słowo "Parkour". Ale w akcji nikogo nie widziałem. Ani kogoś z nich, ani nawet zupełnie obcej mi osoby. A teraz codziennie, kiedy tylko wychodzę na dwór. Ostatnio więcej razy widziałem tracerów niż spędziłem dni na dworze (po max. 2 godziny).

@Walekifa:

Ze mną już tak po prostu jest, że mogę długo nie mieć żadnych pomysłów, a potem mi się nagle posypią.

@spider-bialystok:

Ale jak mam ich przekonać? Może mi jakoś doradzisz? Parkour, a właściwie to już teraz mowa tu o sportach ekstremalnych to według mnie dobra rzecz. Wcale nie gorsza niż np. "Football experts", cz "Metal Militia".

Jest to kwestią subiektywną, czy się komuś dany pomysł podoba, czy nie, dlatego dobijają mnie osoby, które piszą komentarze w stylu "beznadziejna grupa", "a po co wam to?".

Grue
08-10-2006, 22:29
A może jak sie robi kartofle? : - D

@ Marixon

Ale tych tematów powstało ze 6 w ciągu tygodnia,więc coś idzie wywnioskować... A co do samej grupy to jestem nawet na tak.

Nie kartofle, a pyry! :D

Rinnaroc
08-10-2006, 22:33
Najlepszym pomysłem byłoby gdyby powstała grupa ogólnie zajmująca się sportami ekstremalnymi, ja np. interesuję się xma(xtreme material arts-połączenie pk, akro, kopnięć itp.) O pk jest dużo fansitów i stronek gdzie można dostać ogólne info co i jak, więc to nie miałoby sensu :/ Na grupe o pk jestem na nie, bo to za świerzy sport i pewnie nic by z tego nie wyszło:(

Vekegi
08-10-2006, 22:38
@Vekegi:

A ty co miałeś?

4. i co z tego? mam ci przyczyny podawać? :>

Koniec tego offtopa z mojej strony i przestań być taki estetyczny na forum, bo piszesz jak dzieciak w klasach 1-3 podstawówki

i jestem za grupą ogólnie ekstremalne sporty i moga byc militaria

Adrian!
09-10-2006, 09:58
Xtreme sports tak, sam parkour nie-jak już kilku użytkowników napisało to nie ma sensu, ciekawe jak długo taka grupa by się utrzymała? z tydzień, dwa.

MayGyver
09-10-2006, 10:03
nie bedzie nowych grup