zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Lamer - jak sie pozbyć

Turilot
15-10-2006, 16:20
Czy widziałeś podczas gry w Tibie takie linki jak www.freeitems.gtl.pl, www.freepacc.org.pl lub podobne? Jeśli nie to masz wielkiego farta. Ja widzę je codziennie ba nawet dostaje te linki na priva.
A co jest na stronach do których one prowadzą? Oczywiście keyloggery, doświadczeni gracze wiedzą o tym i je ignorują, ale nowi i nie znający wszystkich zasad gracze skuszeni mozliwością otrzymania darmowego pacca lub itemu wchodzą na te strony, przez co tracą swoje konta.
Jak pozbyć się autorów danych stron? Hmm....Jest jeden sposób. Oto on:
1. Widząc taki link skopiuj go wraz z imieniem wysyłającego
2. Naciśnij ctr (prawy lub lewy) + R, zobaczysz taką ramkę (poniższy rysunek)
http://img133.imageshack.us/img133/4287/nowyobrazmapabitowadw9.png (http://imageshack.us)
3. Wklej wcześniej skopiowany link i napisz krótkie wytłumaczenie (po angielsku) czemu składasz raport (w naszym przypadku jest to hakerska strona)
4. Otworzy się nowy chat. NIE ZAMYKAJ GO! Czekaj spokojnie, aż odezwie się GameMaster z prośba o wyjaśnienie
5. Opisz GM'owi powód raportu i czekaj na wyniki ;)

Używając tego sposobu możemy raportować różne sytuacje, rzeczy, zachowania łamiące zasady Tibii np: używanie przez kogoś niedozwolonych programów itp. Pamiętajcie jednak że nie piszemy tu, że ktoś nam cos ukradł albo zabił potworka zgłaszajcie tylko poważne rzeczy.

Jeśli po przeczytaniu tego artykułu zaraportujecie choć jednego lamera a on zostanie zbanowany będę bardzo zadowolony.

Drzamich
15-10-2006, 16:43
Często na najprostsze pomysły najtrudniej wpaść.
Przyda się, ponieważ mało osób wie o takiej możliwości.

Johanes19
15-10-2006, 16:46
Dzienki nie wiedziałem o tym.

Sermi
17-10-2006, 17:53
Swietny poradnik! Może dzięki niemu będzie mniej tych stron hackerskich. Z tego co wiem niewielu reportowalo takie zachowanie. :( Licze na to, że teraz to się zmieni. :)

Endin
17-10-2006, 18:14
A jak często Gm odwiedza servy?Raz na rok? Gdyby GMy częściej się pojawiały wogule nie było by czegoś takiego!

Fpitolony w sprawe
17-10-2006, 18:47
No rzeczywiscie, GMy cholernie rzadko sa online... Jak gram poltora roku to 2 razy widzialem GMa...

Turilot
17-10-2006, 19:14
Thx za komenty, co do GM'ów to zależy też od servera jak grałem na pytherze przez 8 miechów raz słyszałem że był GM a na menerze w 1,5 miesiąca widziałem juz 3 razy. Zawsze warto raportować, a nóz dzieki nam baran co sam grać nie umie wpadnie. PeOZedDeeRO

Zodus Lorix Astera
17-10-2006, 20:00
Dobry akrtykuł, ludziom którzy nie wiedzą co w takiej sytuacji zrobić bardzo się przyda :)...Tylko najgorsze jest to, że GM rzadko się pojawia...kiedy widzę takie coś zawsze robie to co opisałeś w poradniku....reportowałem tak juz ludzi ze 6 razy...i za każdym razem....N I C :(

Blanca
18-10-2006, 12:42
Wg. mnie poradnik raczej kiepściutki.
Po pierwsze- to raczej poradniczek- nie za bardzo natrudziłeś się pisząc ten tekścik.
Po drugie- w poradniczku jest wielki błąd- gdy wysyłasz raport, nie należy dawać linka do strony! Należy podać nick gracza oraz powód, natomiast linki i tym podobne sprawy, powinno podać się dopiero, gdy zostaniesz o to poproszony. Za podanie linka na samym początku, możesz, jak na złość, zostać ukarany za rozpowszechnianie tego typu spraw zamiast winnego :)

Fire glutek
18-10-2006, 13:47
Ja olewam raporty bo gmow i tak nie ma wtedy kiedy sa potrzebni, sam juz kilka ludzi raportowalem i nic ztego nie wyszloX(

Turilot
18-10-2006, 17:54
Wg. mnie poradnik raczej kiepściutki.
Po pierwsze- to raczej poradniczek- nie za bardzo natrudziłeś się pisząc ten tekścik.
Po drugie- w poradniczku jest wielki błąd- gdy wysyłasz raport, nie należy dawać linka do strony! Należy podać nick gracza oraz powód, natomiast linki i tym podobne sprawy, powinno podać się dopiero, gdy zostaniesz o to poproszony. Za podanie linka na samym początku, możesz, jak na złość, zostać ukarany za rozpowszechnianie tego typu spraw zamiast winnego :)

Co od pierwszego: rozpisałem jedna sytuacje żeby było wiadomo jak raportować, a że mozna raportować inne rzeczy napisałem pod pkt. Nie wiem co można tu dopisać jeszcze. Co do drugiego tak jak jest w punktach "Wklej wcześniej skopiowany link i napisz krótkie wytłumaczenie (po angielsku) czemu składasz raport (w naszym przypadku jest to hakerska strona)" nikt ci nawet ostrzeżenia nie da.
Jakieś uwagi jeszcze jeśli tak słucham

@Fire glutek
Nie olewaj dzisiaj na menerze właśnie zbanowali jednego takiego co dawał linki

shoq
19-10-2006, 18:55
hmm wiedziałem że można raportować tylko nie wiedziałem w co wejść :P
Poradnik może krótki ale użyteczny.
W końcu nie chodzi o to, żeby napisać dużo i bez sensu, tylko krótko i na temat.

Knoland!
19-10-2006, 19:30
No rzeczywiscie, GMy cholernie rzadko sa online... Jak gram poltora roku to 2 razy widzialem GMa...

-.- GM'i są niewidzialni dla zwykłych playerów póki sobie nie zażyczą aby być widzialni
Co do poradnika to taki ubogi troche.Mogłeś naprzykład dać "szablony" wyjaśnień do GM'a.Nie wszyscy znają się na angielskim,a jeśli nie wyjaśnisz zostaniesz olany.

mucha922
19-10-2006, 19:31
Taki poradnik a tak potrzebny dla nowych graczy:)
Dobrze że go założyłeś

Cichy
19-10-2006, 23:44

Nie do końca. W przypadku składania raportu przez ctr+r można podać link. I nikt nie bedzie miał tego za złe, gdyż nie prowadzi to do jego rozpowszechnienia (tylko GM widzi te raporty).

Alternatywną opcją (i dużo bardziej skuteczną) zgłaszania takich raportów jest zgłoszenie tego do jakiegoś Senior Tutora. W przeciwieństwie do GM, dużo częściej są online. Takie raporty można zgłaszać bezpośrednio przez kanał help. Tylko uwaga - w tym przypadku (piszac na kanale help) bezwzględnie NIE można podawać pełnego linku. Sam możesz zostać za to ukarany.

I jedna istotna sprawa - aby GM/S tutor mógl zareagować na takie linki, musi je zobaczyć na własne oczy. Wklejenie cytatu mija się z sensem. Wiec taki raport skutuje tylko tym, że GM/S tutor zwróci uwage/włączy ten kanal i będzie obserwować, czy taki link ponownie się nie pojawi. I dopiero wtedy będzie mógl odpowiednio zareagować.

To chyba wszystko w kwesti zgłaszania linków do stron z keyloggerami.

Khalak
20-10-2006, 18:01
Poradnik bardzo dobry - przyda się do walki z hackerami. Sam osobiście częście reportuję przez help do tutorów, bo raz co chwile przez około godzinę składałem raport do GMa i nic... a dobrze Cichy ze napisales B) bo zazwyczaj kopiowałem wypowiedz,w cudzysłow i dopisywałem wytłumaczenie że to strona hackerska ;) a senior tutorzy mogą banować w ogóle?

Cichy
20-10-2006, 23:38
a senior tutorzy mogą banować w ogóle?

Bezpośrednio nie. Ale mogą wysyłać raporty do CIP-a, które są zawsze czytane. Czyli nie są ograniczeni obecnością GM-a.

Zillek Edonek
25-10-2006, 20:11
A ja mam takie pytanie:
Otóż niezbyt często raportuję , ale jeżeli napiszę raport to GM przeczyt go tylko gdy będzie dostępny czy ma jakieś okienko , gdzie one się gromadzą? I czy jeśli może on przyczytać tylko kiedy jest dostępny to czy opłaca się do niego wysyłać list? Czy GM taki list oleje?

RaHak
25-10-2006, 20:24
A ja mam takie pytanie:
Otóż niezbyt często raportuję , ale jeżeli napiszę raport to GM przeczyt go tylko gdy będzie dostępny czy ma jakieś okienko , gdzie one się gromadzą? I czy jeśli może on przyczytać tylko kiedy jest dostępny to czy opłaca się do niego wysyłać list? Czy GM taki list oleje?

Raczej oleje list..., a jeżeli nie będzie online to walisz o tym na forum tibia.com w dziale raporty czy coś takiego pzdr. :)

dukos
26-10-2006, 08:52
dla mnie poradnik do niczego...

nie wysilileś się pisząc czegoś w stylu: ktoś wysyła dziwne linki? zaraportuj go...

co z tego ze moze duzo ludzi nie wiedziało o takiej możliwości. nawet jeżelidopiero teraz się dowiedzieli to i tak wątpie żeby chociaż 1/5 z nich umiała napisać prawidłowo raport już nie wspominając o dalszym tłumaczeniu GMowi swojego problemu. gdybyś dał chociaż przykłady raportów,to może by sie to komus do czegoś przydało.

Turilot
26-10-2006, 12:34
To nie jest poradnik z przykładami jak napisać raport po angielsku itp. tylko jak zaraportować, co wcisnąć gdzie i jak. Jest jeden przykład jak się raportuje a nie jak napisać raport zrozum to. Tytuł nie jest krótka lekcja angielskiego. Nie umiesz anglika weż w łapy słownik i próbuj sklejić zdanie.

Haker
29-10-2006, 23:40
Nie umiesz anglika weż w łapy słownik i próbuj sklejić zdanie.

Ty lepiej wez slownik ortograficzny, i naucz się składać zdania - po polsku.

Sir Elvireczq
30-10-2006, 11:56
"Lamer - jak sie pozbyć" ---> Dać ignora i po sprawie :baby:

Levox
01-11-2006, 19:26
"Lamer (z ang. lame – kulawy) – potoczne i pejoratywne określenie osoby niedojrzałej, upośledzonej społecznie, niekompetentnej w określonej dziedzinie lub mało inteligentnej.

Terminu używa się w różnych kontekstach, jednak zazwyczaj w związku z elektroniką lub mediami elektronicznymi (IRC, BBS).

Lamer to termin wywodzący się prawdopodobnie ze slangu subkultury skateboardu, skąd przedostał się do słownictwa crackerów, by następnie zostać przyjętym przez część internautów.

Jak ktoś jest lamerem to raczej nie zrobi keyloga. Troszkę źle zatytułowałeś topic.

namlessone
02-11-2006, 17:28
Poradnik może się przydać dla niedoświadczonych graczy.
Myślę tylko, że lamerem można nazwać tego, co na takie linki się nabiera, tego co je rozpowszechnia raczej cfaniakiem :)

Turilot
11-11-2006, 17:46
Lamer - jak dla mnie to koleś który podszywa się pod hakera, czyli cwaniakuje że "hacknol" kogos, a tak naprawde nabrał jakiegoś 12 latka, jednym słowem jest to gość co robi format dysku z kartką co i jak wpisać a udaje znawce.

A co do tego, że nie umiem polskiego ja widze w tamtym zdaniu jeden błąd o 1 j za dużo więc nie mów że ja tu nie umiem pisać tylko sam zacznij się uczyć gdzie stawiamy przecinek.

Vinnetou
27-11-2006, 20:10
A mi raz się udało Xadamowi zareportować 2 osoby i obydwie dostały bana :P Jednak osoba niekulturalnie wyrażała się o GMie publicznie na trade (po polsku), a druga "FRI PAC www.haknecie.pl"

Kubalolz
01-12-2006, 15:27
Beznadziejny poradnik 2/10 i tak nikt nie zareaguje jak dasz na report bo GM'y są raz na miesiąc -.- a senior tutorzy to same bufony które tylko się podniecają ze maja senior tutora więc lepiej do nich nic nie pisać -.-

Knoland!
19-12-2006, 21:01
Beznadziejny poradnik 2/10 i tak nikt nie zareaguje jak dasz na report bo GM'y są raz na miesiąc -.- a senior tutorzy to same bufony które tylko się podniecają ze maja senior tutora więc lepiej do nich nic nie pisać -.-

Napewno są inteligentniejsi od ciebie po wyglądzie twojego profilu. I sam napisz poradnik.

Turilot
21-12-2006, 09:35

Że beznadzieja każdy umie napisać, ale wymienić powody dlaczego już niewielu lecz przyjmuje krytyke :D
Ja raportuje takie osoby i daje to efekt, nie za każdym razem ale w końcu daje więc nie pisz że to niepotrzebny poradnik bo napewno wiele osób zaczęło raportować i niejeden nie wszedł na te beznadziejne strony (ukryty plus poradnika:) )

wiciu1992
25-12-2006, 23:12
Czy ktos wie jak pozbys sie bana?? slyszalem ze mozna iles zaplacic i ban sie konczy ale chodzi o to ze to jest moj 2 ban i konto idzie "niby" do kasacji jezeli ktos slyszal o czyms takim to prosze o kontakt email: [email protected] lub gg: 6911462

Sir-Mihi
25-12-2006, 23:41
Czy ktos wie jak pozbys sie bana?? slyszalem ze mozna iles zaplacic i ban sie konczy ale chodzi o to ze to jest moj 2 ban i konto idzie "niby" do kasacji jezeli ktos slyszal o czyms takim to prosze o kontakt email: [email protected] lub gg: 6911462

a tego pierwszego jak sie pozbyles? skonczyl ci sie?

Marchewki
26-12-2006, 01:22
emm to chyba logiczne że tak się to robi :/

aCien
26-03-2007, 19:07
Czy widziałeś podczas gry w Tibie takie linki jak www.freeitems.gtl.pl, www.freepacc.org.pl lub podobne? Jeśli nie to masz wielkiego farta. Ja widzę je codziennie ba nawet dostaje te linki na priva.
A co jest na stronach do których one prowadzą? Oczywiście keyloggery, doświadczeni gracze wiedzą o tym i je ignorują, ale nowi i nie znający wszystkich zasad gracze skuszeni mozliwością otrzymania darmowego pacca lub itemu wchodzą na te strony, przez co tracą swoje konta.
Jak pozbyć się autorów danych stron? Hmm....Jest jeden sposób. Oto on:
1. Widząc taki link skopiuj go wraz z imieniem wysyłającego
2. Naciśnij ctr (prawy lub lewy) + R, zobaczysz taką ramkę (poniższy rysunek)
http://img133.imageshack.us/img133/4287/nowyobrazmapabitowadw9.png (http://imageshack.us)
3. Wklej wcześniej skopiowany link i napisz krótkie wytłumaczenie (po angielsku) czemu składasz raport (w naszym przypadku jest to hakerska strona)
4. Otworzy się nowy chat. NIE ZAMYKAJ GO! Czekaj spokojnie, aż odezwie się GameMaster z prośba o wyjaśnienie
5. Opisz GM'owi powód raportu i czekaj na wyniki ;)

Używając tego sposobu możemy raportować różne sytuacje, rzeczy, zachowania łamiące zasady Tibii np: używanie przez kogoś niedozwolonych programów itp. Pamiętajcie jednak że nie piszemy tu, że ktoś nam cos ukradł albo zabił potworka zgłaszajcie tylko poważne rzeczy.

Jeśli po przeczytaniu tego artykułu zaraportujecie choć jednego lamera a on zostanie zbanowany będę bardzo zadowolony.

Alnic Rucio: kto chce miec paca za 1k niepodawaj pasow tylko adres emajl
Ja wysłałem to no i pisze na czerwono Please wait patiently for a gamemaster to reply. i nic wiec nie zbyt to dziala a czekam dobre 20--25 min

Descartes
26-03-2007, 19:54
Ja wysłałem to no i pisze na czerwono Please wait patiently for a gamemaster to reply. i nic wiec nie zbyt to dziala a czekam dobre 20--25 min

Widocznie akurat GMa żadnego nie było.

Aha, z tego co zauważyłem to GMowie mają dostęp do logów - kilka razy raportowałem kolesi za takie rzeczy i dostali bana po krótkiej chwili.

Turilot
27-05-2007, 13:01

Znaczy, że czekać musisz bo nie ma Gm'a. Czekaj tak długo jak grasz, nie zamykaj tego chat'u, jeżeli kończysz i nikt się nie odezwał, znaczy że masz pecha. Ale zawsze raportuj kiedy tylko możesz.

Visek13
19-07-2007, 22:39
No więc poradniczek całkiem-całkiem.Linki podawane przez takich graczy są bardzo wkurzające, reportuje tego tyle ile sie da, niestety gram na selenie... i nie spotkałem sie z przypadkiem, żęby GM był online... w ogóle mało osób sie z tym spotkalo na moim serwie!!:D

Couranger
20-07-2007, 01:26

ahahahahahahahaha

Kejmilo
20-07-2007, 10:13
Mi tylko raz zdarzyło się, że GM był w grze, odpowiedział, wyjaśniłem mu sytuację. Kolo dostał bana :>

jedrolek
07-08-2007, 09:40
poradnik taki sobie. Przyda sie nowym graczom.

Alanus Lutinum
07-08-2007, 11:07
Ten sposób jest do kitu, ale to wszystko wina GMów, że rzadko są online chociaż jest ich 40, ta gra jest zryta i tyle, jak mi się pacc skończy toi już raczej nie wrócę do tibii i chce moje 90zł z powrotem :P.

Allorx
08-08-2007, 22:02
Ja na securze "usadziłem" już 5 boterów :).
Ale to dawno było... gdy przy odrobinie szczescia byl jakis gm online.

Gizmik
08-08-2007, 22:39
Pewien koleś cały czas siedzi na zamku koło Ab i botuje po 8h dziennie. Reportowałem go po 5 razy dziennie od 4 dni i gó**o. Kiedy widziałem go tam pierwszy raz miał 15lvl tak jak ja, a teraz ja mam 18, a on 23 -.-...

Michulek
16-11-2007, 15:49
Ja w Tibie gram rok , nigdy GMa niewidziałem

shoq
24-11-2007, 13:57
Ja gram chyba z 2 lata i nigdy gma na oczy nie widziałem. Za to gadałem z kolegą tutorem, i wiem jak to wygląda. Jak już GM się lognie, to powie ci "jasne, zajmę się tym" i pójdzie na obiad. Reporty tutorów za to traktuje się poważnie.

AgaRyba10
30-11-2007, 18:36
Gdyby to skutkowało to poradnik byłby b. dobry. No ale cóż kiedy ktoś cię zwyzywa, będzie próbował oszukać albo właśnie poda stronki z keyloggerami, skoro GM na serwerze jest raz na pół roku. W Tibię gram około 7 miesięcy i w życiu GMa na oczy nie widziałam. Może CIPowcy byliby łaskawi zatrudnić więcej strażników Teksasu?

n4yc7tov
18-01-2008, 19:44
Ty lepiej wez slownik ortograficzny, i naucz się składać zdania - po polsku.

A ty niby lepszy? wez slownik(nie znam slowa wez, znam weź).
I nie pouczaj innych, bo sam nie jestes lepszy...

A co do poradni(czka)Informacje starczą dla newbie, który umie angielski, albo ma w pokoju/kompie słownik:)
http://foteka.pl/full/44a7e7b64373c989169802bea1dc7618.jpg (http://foteka.pl/44a7e7b64373c989169802bea1dc7618)

Turilot
10-03-2008, 22:12
A co do poradni(czka)Informacje starczą dla newbie, który umie angielski, albo ma w pokoju/kompie słownik:)
http://foteka.pl/full/44a7e7b64373c989169802bea1dc7618.jpg (http://foteka.pl/44a7e7b64373c989169802bea1dc7618)

Przeważnie poradniki są dla nowych i niedoświadczonych graczy, aby im pomóc.

I nie oceniajcie poradnika przez aktywność GM'ów na danych serverach ;)

rasialdo1
08-06-2008, 11:28
Bardzo Dobry Poradnik!!

Darkerus
09-07-2008, 20:29
Nooo nareszcie ktos wpadl na taki dobry pomysl aby cos takiego zrobic malo osob o ty wie
dobry
krotki
tresciwy
Ocena : 6+

:cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup: :cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup:

psyhopatka
09-07-2008, 20:31
Jedyny słuszny krok w takim momencie to napisanie do znajomego senior tutora.
On to załatwi w chwilkę:)