Pokaż pełną wersje : Hotkeys manual
Co to są hotkeys? W dosłownym tłumaczeniu są to gorące klawisze, a więc możemy się domyśleć, że chodzi o jakieś szybkie ułatwienie związane z klawiaturą. I tak w rzeczywistości jest, ale po kolei.
W zakładce options http://img64.imageshack.us/img64/1875/nowyobrazmapabitowa2vj0.png (http://imageshack.us) jest kolejna zakładka, dokładnie ta o którą nam chodzi
http://img60.imageshack.us/img60/2364/nowyobrazmapabitowa3qp4.png (http://imageshack.us).
Po wejściu w Hotkeys pokazuje nam się ramka
http://img60.imageshack.us/img60/4514/nowyobrazmapabitowa4mf7.png (http://imageshack.us).
Aby zrobić z F1 hotkey na początku należy na niego kliknąć, później wpisać w tym miejscu (biała kreska) np: czar, teraz podczas gry po naciśnięciu klawisza F1 pokaże nam się w chacie wpisane wcześniej zaklęcie. Możemy zrobić tak, że to zaklęcie będzie sie automatycznie wysyłać w tym celu po wpisaniu danego zaklęcie zaznaczamy to (niebieski kwadrat). I w ten sposób zrobiliśmy hotkey pod F1.
Po ostatnim updacie wprowadzono również możliwość robienia hotkey również z przedmiotów np: run, łopaty, liny itp. Gdy chcemy zrobić hotkey pod F2 z jakimś runem w tym przypadku z UH) na początku klikamy na F2, po czym musimy nacisnąć ten przycisk (zielona ramka), następnie wybrać w plecaku rune. Jeżeli wszystko zrobiliśmy dobrze tu (fioletowy kwadrat) pokaże się obraz runy. Po takim zabiegu wciskając w trakcie gry F2 ukaże nam się zamiast kursora znacznik, którym wystarczy kliknąć na obiekcie, który chcemy uzdrowić. Możemy ustawić również opcję, aby runa ta działała od razu po wciśnięciu hotkeya na nas lub na obiekcie, który aktualnie atakujemy ( zalecane w przypadku HMM itp.). Jeśli chcemy, żeby runa działała, od razu na nas należy wcisnąć ten przycisk (żółta ramka), a jeśli na przeciwniku ten (biała ramka).
Jeżeli zrobimy, którąś z 2 ostatnich opisanych opcji, a nie spodoba nam się ona i chcemy by dana runa została wyłącznie uaktywniona po wciśnięciu hotkeya wciskamy ten przycisk (czerwona ramka), a jeśli chcemy usunąć dany obiekt z hotkey'a wciskamy ten przycisk (niebieska ramka).
Jeżeli wam pomogłem cieszę się i czekam na opinie.
Jeżeli widzicie jakieś błędy piszcie, a ja poprawie.
Do właściwości Hotkey'sów można wejść wciskając ctrl+k. (by Fiszbin)
Ładnie, wszystko rozpisane, wielu napewno się przyda, naprzykład mnie, bo nie wiedziałem do czego służy "With crosshairs"
Dobry pomysł wielu powinno ci dziękować.
Poradnik dla newbie - powinieneś to zapisać w tytule.
Btw. Ładnie opisany ^^
(+)
Ładny początek.
Ładne obrazki.
(-)
Brzydkie i mało czytelne zakonczenie (dolna czesc tekstu).
========
Może spróbuj jakos porozdzielac to:)
ogólnie 7/10
bo wykonanie staranne, ale jest na dole źle :)
Radek 666
17-10-2006, 22:39
Nie najgorzej, tylko ten tekst na dole jakoś się tak ze sobą zlewa (:P).
@ Emok The Brood
Poradniki przeważnie są dla nowych graczy.
Co do tej koncówki tekstu, mi wszystko pasuje pokazcie który fragment jest dziwny to go spróbuje poprawić.
Poradniki przeważnie są dla nowych graczy.
Niekoniecznie
Warto dodać że do właściwości Hotkey'sów można wejść wciskając ctrl+k.
Pomysł nie jest zły, ale wykonanie to porażka. Może i oceniam trochę ostro, ale według mnie powinieneś trochę bardziej to graficznie dopracować. Zrobiłeś screena z przykładowego hotkeya - nawet oznaczyłeś kolorami poszczególne funkcje i za to duży plus. Ale mógłbyś to zrobić w ten sposób, że niżej napisałbyś od nowej linijki tym samym kolorem co dana opcja robi, za co odpowiada. Ogólnie, graficznie możesz to poprawić, ale również popracuj nad treścią - jakiś newbie zaczynający swoją przygodę w Tibii może się nie połapać.
Ogółem nie jest źle, ale poradnik wymaga poprawek
Myślałem nad tym ale było by za bardzo pstrokato i ciężko by sie czytało, więć postanowiłem tak zostawić. Co dana opcja robi jest napisane do kazdego przycisku,spróbuję podzielić jakoś teks to może bedzie bardziej czytelny
Dobry poradnik, teraz każdy nOOb będzie korzystał z Tibia Auto Cip Soft.. ^^
A i jeden minus ten tekst na końcu mógł byś to porozdzielać co ?Bo tak chaotycznie wygląda czyli
Zielony: lbalblalaa
CZerwoNY:noob?
np. ; p
Radek 666
23-10-2006, 15:49
Aby zrobić z F1 hotkey na początku należy na niego kliknąć, później wpisać w tym miejscu (biała kreska) np: czar, teraz podczas gry po naciśnięciu klawisza F1 pokaże nam się w chacie wpisane wcześniej zaklęcie. Możemy zrobić tak, że to zaklęcie będzie sie automatycznie wysyłać w tym celu po wpisaniu danego zaklęcie zaznaczamy to (niebieski kwadrat). I w ten sposób zrobiliśmy hotkey pod F1.
Po ostatnim updacie wprowadzono również możliwość robienia hotkey również z przedmiotów np: run, łopaty, liny itp. Gdy chcemy zrobić hotkey pod F2 z jakimś runem w tym przypadku z UH) na początku klikamy na F2, po czym musimy nacisnąć ten przycisk (zielona ramka), następnie wybrać w plecaku rune. Jeżeli wszystko zrobiliśmy dobrze tu (fioletowy kwadrat) pokaże się obraz runy. Po takim zabiegu wciskając w trakcie gry F2 ukaże nam się zamiast kursora znacznik, którym wystarczy kliknąć na obiekcie, który chcemy uzdrowić.
Możemy ustawić również opcję, aby runa ta działała od razu po wciśnięciu hotkeya na nas lub na obiekcie, który aktualnie atakujemy ( zalecane w przypadku HMM itp.). Jeśli chcemy, żeby runa działała, od razu na nas należy wcisnąć ten przycisk (żółta ramka), a jeśli na przeciwniku ten (biała ramka).
Jeżeli zrobimy, którąś z 2 ostatnich opisanych opcji, a nie spodoba nam się ona i chcemy by dana runa została wyłącznie uaktywniona po wciśnięciu hotkeya wciskamy ten przycisk (czerwona ramka), a jeśli chcemy usunąć dany obiekt z hotkey'a wciskamy ten przycisk (niebieska ramka).
Jeżeli wam pomogłem cieszę się i czekam na opinie.
Jeżeli widzicie jakieś błędy piszcie, a ja poprawie.
O tak by moim zdaniem ten tekst lepiej wyglądał.
Ale to jest oczywiście tylko moje zdanie ;).
Machrumczas
10-11-2006, 16:17
Jestem za tym podziałem tekstu co zaproponował radek 666, dotego może się czepiam ,ale na stronce niewidoczne są napisy w kolorze białym i nie widze na obrazku nic fioletowego. to niektórych newbie może odstraszyć(np. moja siostra nie mogła przeczytać).
Ogólnie poza tymi niedociągnięciami poradnik się przyda.
Jestem za tym podziałem tekstu co zaproponował radek 666, dotego może się czepiam ,ale na stronce niewidoczne są napisy w kolorze białym i nie widze na obrazku nic fioletowego. to niektórych newbie może odstraszyć(np. moja siostra nie mogła przeczytać).
To co pisze biała ramka jest na szaro i dobrze jest widoczne, kwadrat tez jest fioletowy serio przyjmuje krytyke ale czas pomysleć o wizycie u okulisty.
Co do podziału sądziłem że akapity wystarczą ale... więc podziele.
Mateusz1_9_9_1
11-11-2006, 20:18
Poradnik nie jest moze perfekcyjnie dopracowany, ale to nie stanowi duzej przeszkody dla nowych graczy.
Dodam jeszcze ciekawostke, że jak kliknie sie select object i zaznaczy na gp to przy nacisnieciu hotkeya bedzie nam pisac ile mamy kasy w bp
A ja dodam przykra ciekawostke - 2 dedy, zanim sie zorientowalem o co chodzi...
Mam line pod Hotkeyem. Walcze z jakims potworem. Wciskam F cośtam, potem prawy klawisz myszy... i nic :-( Nie dziala...
Nie wiem, czy na wszystkich sprzetach tak jest.
Mam line pod Hotkeyem. Walcze z jakims potworem. Wciskam F cośtam, potem prawy klawisz myszy... i nic :-( Nie dziala...
Rada dla newbie:
Jako że czasem zdarzają się błędy np. literówki przy ustawianiu hotkey'ów, warto zawczasu przetestować czy dany key działa jak należy.
Mateusz1_9_9_1
12-11-2006, 10:38
NO COMMENT
Wiesz, mam prawie 50 poziom, wiec newbie nie jestem :-) Lina dziala bardzo dobrze, z jednym wyjatkiem - kiedy walcze z potworem. Wowczas spod Hotkeya nie dziala... A recznie zastosowana - dziala.
A jezeli jest jkakies wytlumaczenie tego - napiszcie... Nie kazdy moze wszystko wiedziec :-)
karass32
14-11-2006, 21:57
Dobrze by było jakbyś dodał info że pod hotkeye można ustawić np coinsy i Ci automatycznie kaskę policzy oraz każdy inny przedmiot ;)
tomusmasterous
07-05-2007, 20:25
Ładnie, wszystko rozpisane, wielu napewno się przyda, naprzykład mnie, bo nie wiedziałem do czego służy "With crosshairs"
o lool niewiedzialem ze jest tyle noobkow na swiecie którzy niewiedza co to znaczy.........zaaaaaaal
__________________________________________________ _____________
hahahahahahahhahahhaha
slimaczek
07-05-2007, 22:49
Ładny poradnik, aczkolwiek powinien być zamieszczony na stronie w Manualu, niż w "Waszych poradnikach".
RemielArlano
06-06-2007, 21:24
spoko spoko niezly poradniczek mi sie przyda i innym tez ladne obrazki to jest wielkim + ale i tak dam 9/10 ;P
Dark Mullen
06-06-2007, 22:31
Dzieki :)) Przydało sie
Bardzo ladnie, ale mozna dodac to o "#" przed zawartoscia hota. =]
Czyli
1. Wpisujac "#w" przed zawartoscia(np. "#w Hiho") postac szepnie(whispers) i "Hiho" pojawi sie jedynie na Default'cie, a nie bedzie przeszkadzac w prywatnej rozmowie.
2. Wpisujac "#s" przed zawartoscia(np. "#s Hiho") postac powie(says) i "Hiho" pojawi sie jedynie na Default'cie, a nie bedzie przeszkadzac w prywatnej rozmowie.
3. Wpisujac "#y" przed zawartoscia(np. "#y Hiho") postac krzyknie(yells) i "Hiho" pojawi sie jedynie na Default'cie, a nie bedzie przeszkadzac w prywatnej rozmowie.
Bardzo przydatne jest "#s" w czarach, bo jak 3x juz mowilem nie przeszkadzaja one wtedy w prywatnych rozmowach.
wszystko jest ok ale!!!
ja mam ustawione cos takiego (nie wiem czemu)
ze
f2= ( efekt ten sam co) ctrl + n
f3 otwieraja mi sie kanaly
f4 ----II-------- Skille
f5 lupa
wiecie moze jak to wylaczyc???
Spróbuj może normalnie zmienić hoty na takie jakie chcesz i zobacz czy to podziała i możliwe, że masz włączone Tibia Clasic Control chociaż nie wiem bo nigdy nie używałem.
KSWisloka
22-05-2008, 18:31
Musze powiedziec ze nie iwedzialem ze mozna odrazu na siebie, badz na cel. Gratz 10/10
rasialdo1
07-06-2008, 23:37
Bardzo dobry poradnik!!
10/10.
Ale i tak uważam, że newbie nie powinno się podawać wszystkiego na tacy... litości jak można nie wiedzieć jak używa się hotkeyi?? to się wie !
czy ktoś bylby na tyle laskawy by mi na szybkinsa napisac jak sie pozbyc niechcianego hotkeya ktory pojawil sie wraz z zainstalowaniem pewnego programu, a po jego odinstalowaniu, restarcie, 2 kolejnych przywracaniach systemu do wczesniejszych ustawień nadal to cholerstwo siedzi i ani mysli sie wynieść.
alt + l
= zalaczal mi lunch pewnego programu, a po jego reinstarcie po prostu jest pusty, echo.
gdzie mozna to naprawic?
Ładny poradnik dla newbie :>
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.