|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 01 2005
Lokacja: Łódź
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Maryan the Cursed
Profesja: Knight
Świat: Aurea
Poziom: 106
Skille: 91/87
Poziom mag.: 7
![]() |
![]() Zastanawiam się nad ilością możliwych rozdzielczości ekranu w Tibii. Począwszy od 640x480 w 16 bitach a skończywszy na 1280x1024 w 32 bitach. Problem w tym, że nie widzę żadnej różnicy w jakości wyświetlanego obrazu.
Ten sam problem dotyczy wyboru między DirectX 5, 9 a openGL. Zero różnicy. Stojąc pod dp mam ok 20-22 fpsów bez względu na wybraną rozdzielczość czy tryb wyświetlania. Dodam tylko, że pulpit mam ustawiony na rozdzielczości 1280x1024. Jak to wygląda u Was? |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 08 2005
|
![]() Ogolnie zazdroszcze. Im wieksza rodzielczosc tym wiecej mozna otwozyc plecaczkow. Wieksze jest to menu z boku. Moj monitor niestety nie moze sobie pozwolic na tak duza rozdzielczosc (wtedy mam odswiezanie 60Hz :/ ). A co do do szybkosci, to raczej jest roznica w wsybranym silniku. Mi na directX z 25 FPS zabiera mniej proca niz na innych (chociaz czasem OpenGL dzial mi szybciej. NIe wiem od czego to zalezy).
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 31 07 2006
Lokacja: Katowice
Imię: Filczyk Finiarel
Profesja: Elder Druid
Świat: Luminera
![]() |
![]() Gram na OpenGL, czasem szybkość osiąga nawet 30 fpsów ale częściej trzymie się na 15 i mniej...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guest
|
![]() Ja gram na Dx9 limit mam ustawiony na 111 i przeciętnie mam około 50 fps a jak dobrze pójdzie to ponad 100 jest.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Powstaje pytanie dlaczego mamy tak mało FPSów?
Oczywiście wydajność karty graficznej ma ogromne znaczenie ale nie chce mi się wierzyć, że w Tibii z jej archaiczną grafiką nie da się wyciągnąć więcej FPSów I jeszcze jedno: Niska FPS powoduje u widza wrażenie "skoków" obrazu. Wysoka FPS jest dla widza nieodróżnialna od płynnego ruchu. O ile dzięki przenikaniu się ze sobą kolejnych klatek, dla filmu nagranego kamerą takie wrażenie ma miejsce przy FPS ok. 20 i wyższym, to dla obrazu złożonego z klatek zupełnie oddzielnych (np. w grach komputerowych) potrzebne jest FPS 30-60 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
|
![]() Oj nie wiem. Ja zawsze uzywalem 25 FPS i nie liczac gier o wyscigach gdzie obraz zmienia sie szybko plynnosc byla wrecz idealna. Jak juz dociagnac do 30 FPS to jest naprawde dobrze. Swoja droga, wiekszosc monitorow CRT ma odswiezanie okolo 75-85 max przy uzywanej rozdzielczosci. Czasem dochodzi do 100 ale to raczej te lepsze modele. A ilosc FPS wieksza niz odswiezanie ekranu nie da zadnego efektu.
Co do szybkosci to jest wiele teori. No powiem co wiem: 1)Tibia niezbyt lubi windows XP. Taki sam komputer, na Win 98 uzyskiwal owiele lepsze efekty. Na linuxie podobno tez chodzi szybciej. 2)Nie oplaca sie ustawiac FPS powyzej 30. Plynnosc bedzie wtedy spokojnie uzyskana. Ustawienie FPS na nieograniczona, powoduje maxymalne zuzycie zasobow komputera, i mimo ze uzyskamy wiecej FPS, sam komputer bedzie mulil. 3)Aby sprawdzic jaki silnik chodzi najlepiej, wchodzimy do depo (lub inne depo gdzie sporo do wyswietlania) i ustawiamy FPS na nielimitowany. Zmieniamy silniki i sprawdzamy na ktorym bedzie chodzil najlepiej. Ogolnie stare kompy to raczej na D5, a nowsze D9 i OpenGL. Na linuxie oczywiscie zostaje tylko OpenGL.
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() 30 FPSów to max co może zobaczyć ludzkie oko. Przy takiej ilości FPS wyświetlany obraz jest uznawany przez nasze oczy jako płynny. Zgadzam się, że zwiększanie powyżej tej wartości nie przynosi żadnego efektu.
Nadal jednak nie rozumiem po co jest tyle różnych rozdzielczości do wyboru w Tibii, skoro tak naprawdę "przejmuje" ona rozdzielczość z pulpitu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Born to Ban
Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Wpisy bloga: 7
Imię: Dwimeron de'qel
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
![]() |
![]() Zacznijmy od tego, że wybór rozdzielczości i ilości kolorów ma znacznie tylko w przypadku grania w trybie pełnoekranowym(ctrl+f). W trybie okna(domyślnym) używane są aktualne ustawienia systemu.
Druga sprawa: jeżeli obraz zmienia się 30 lub więcej razy na sekundę to nasz wzrok odbiera to jako złudzenie płynnego ruchu. Jeżeli uzyskujemy znacznie więcej-warto ustawić granicę na 45-50. Oszczędzi to procesor, a w przypadkach gdy będzie musiał zająć się czym innym nie odczujemy braku tych 10fps. Na świeżo zainstalowanym systemie, po wgraniu jedynie wszystkich niezbędnych sterowników osiągałem wynik rzędu 400fps. Tak-czterystu. Naturalnie, programy potem instalowane i działające w tle skutecznie to obniżyły do 200. Karta graficzna w tibii ma mniejsze znaczenie od wydajności procesora. Byle by potrafiła odpowiednio rozlokować spirity na powierzchni. Większość mielenia zachodzi na CPU. Silniki graficzne teoretycznie sprowadzają się do prostej zależności: Win 9x / me - Dx5 Win NT - Dx9 Linux -OpneGl W praktyce, jednak nie zawsze jest(a liczba wyjątków niebezpiecznie zbliża się do granicy stania się regułą). Wprowadzenie obsługi Dx9 spowodowało, że klient stał się kompatybilny z nowszymi systemami serii NT. Niskie FPS mogą być spowodowane dużym obciążeniem procesora przez inne programy, źle współgrające sterowniki(konflikty na drodze procesor<->grafika<->DX<->sterowniki<->grafika<->procesor), błędami w administracją systemu lub po prostu złośliwością rzeczy martwych(znanej szerzej jako Prawa Murphy'ego)
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
|
![]() To sa ustawienia do trybu fullscreen. Sproboj odpalic na najmniejszej rozdzielzosci w tym trybie a zobaczysz roznice
![]()
![]() |
#10 |
pokrzywa
Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska
Stan: Niegrający
Imię: Lobo Destrojer
Gildia: Messangers of Chaos
Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
![]() ![]() |
![]() Co do zmian rozdzielczości w opcjach to zapewnie zmieniasz je tutaj :
![]() Te opcje wyboru dotyczą działania programy w trybie pełnoekranowym [ctrl+f], przy trybie "okienkowym" rozdzielczość gry jest taka jak wielkość okna. |
![]() |
![]() |