Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Broń i przedmioty

Notki

Broń i przedmioty Wszystko o broni i przedmiotach.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 28-12-2006, 17:05   #1
ZeboslawCalmera
Użytkownik Forum

ZeboslawCalmera's Avatar

Data dołączenia: 06 10 2006
Lokacja: Bydgoszcz

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Knight
Świat: Calmera
Domyślny One handed vs. two handed...

Witam!
Ostatnio ciąży nade mną pewien dylemat, a mianowicie sens używania broni jednoręcznej.Ale zacznijmy od początku.
Ostatnio moim wariantem był BRIGHT SWORD + DRAGON SHIELD.Byłem zadowolony, ale dokładnie wczoraj naszła mnie pewna myśl. Na wszelakich SS-ach, filmach oraz oczywiście na forum w tematach w stylu "taktyki na potwory", "jak ubić to", "jak przybloczyć tamto", "jak expić na tym" oraz oczywiście w wielu poradnikach jest mowa o broniach 2-handed.Bloczenie draga czy DL-a, huncenie dragów ,exp na guardach, scarabach, larvach,tombach, żółwiach oraz pekowanie to niektóre z zastosowań dla broni 2-handed.Alebowiem broń dwuręczna taka jak np Giant Sword ma duży atak i zmiata potwory z powierzchni ziemi.Jest uzywana przede wszystkim do zabijania potworów magicznych przy których nawet great shield nie pomoże. Broń 1-handed zaś używana bedzie tylko przez newbie, którzy idą na roty i chcą mieć tarcze żeby ich za mocno nie dziabały. Oczywiście żartuje bo oprócz tego układ np bright sword + vampire shield znajdzie inne zastosowania.Expienie na OF i EF, przybloczenie ew. potwora, który jest "knightem"(nie używa magii) np. przybloczenie dla zabawy kumplowi 8 sorcowi cyklopa żeby się cieszył,przybloczenie jakiemuś np. pallowi mino guarda czy zerga(na poj. respie)--bo wiadomo że w tym momencie tarcza + full def= silna zapora (knight) ,którą trudno przejść.Jednak do expienia ,huncenia,pekowania itp. używa się 2-handed, ponieważ knight dla większości potworów stosuje taktykę : ROZ''''''''''OL GO ZANIM ON ZA'''''''E CIE.Solujemy np. zerga idziemy z dragon lancą i stosujemy taktykę "na hura!" raz!dwa!zerg pada przy czym zdąży nam zadać jednego hita i myślę, że nie pierdyknie nam od razu za 190, dostaniemy może 50-70 i 3x exura to załatwia.O potworach magicznych nie muszę mówić bo wiadomo, że nie pójdziemy na elfa arcanista z fire swordem...
Po tych przemyśleniach mój "zestaw" zamieniłem na Giant Sworda oraz Fire sworda+beho shield.Jeżeli będe miał przybloczyć jakiegoś potworka(oczywiście mowię tu o potworach słąbych a nie elitarnych np. tarantule,albo innego slima tudzież mino guarda czy archera (mówie o bloczeniu stworków dla np mojego low-lvl paladyna, to wiadomo że full def i stoje,do expienia/huncenia bede uzywac tylko GSa.Mówię cały czas o monsterach słąbszych.Pójdę na zamek obok AB:zerg,hunter,mino archer czy guard : kłade to szybko i bezproblemowo,exp na soldach : 2 hity soldiera nie ma.Szybciej się expi i to zdecydowanie.Na wysokich levelach 1-handed + shield napewno znajdzie więcej zastosowań (ktoś przybloczy jakiegoś behemota albo inne nieprzyjemne zwierze ale na levelu 20-35 nie widze sensu w obładywaniu się najlepszą na świecie tarczą,super axem (fire) albo innymi takimi, widze sens w giant swordzie full offensive i jazda.Myśle że to co posiadam (beho shield+ fire sword) na full defie stworzy wystarczającą obronę przed np. goniącymi mnie 7 lurniętymi soldami i nie zamierzam zmieniać tego do 30-35 levela.Za to giant sword ze swoim 46 w ataku stworzy "sieczkownicę" dla potworków.Jak trochę podskilluje bo niestety moje skille są do bani biore GS-a i lece na wyverny.Na moim levelu niewidze żadnego sensu używania do expienia fire sworda z tarczą.
Co wy na to?Jakie są wasze przemyślenia na ten temat?Czy zgadzacie się z tym, że piszę iż dopiero na wyższym levelu ma sens bicie z broni jednoreczniej+shield(kiedy to możemy biegac za orcami na OF tudzież pobloczyć komuś na cyclopolis?Proszę o odpowiedzi!
Szanownych moderatorów proszę o nie usuwanie tematu.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Darkos Pokaż post
Ma ktos Avangera ?
ZeboslawCalmera jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 28-12-2006, 17:11   #2
Maryan
Użytkownik Forum

Maryan's Avatar

Data dołączenia: 18 01 2005
Lokacja: Łódź

Świat: Aurea
Poziom: 106
Skille: 91/87
Poziom mag.: 7
Maryan ma numer GG 3282401
Domyślny

GS-a używamy do czasu gdy zrobimy Annihilatora i wybierzemy sobie np SoV. Wtedy przerzucamy się na 1-handera (SoV) + tarcza.
Do tego czasu pozostaje nam korzystać z GS-a gdy chcemy expić szybko i za większą kasę, lub z BS+tarcza gdy chcemy trochę zaoszczędzić na UHach.

Ot i cała filozofia

Pozdrowienia
stary 28-12-2006, 17:23   #3
Hektor Knight Dwaa
Zbanowany

Data dołączenia: 30 06 2006

Profesja: Paladin
Świat: Refugia
Poziom: 5x
Poziom mag.: 15
Domyślny

maryan ma racje np.na zolwiach zaexpisz tylko jak bedziesz mial gianta bo walniesz mu za 30 i co? i sie meczysz z nim a tak to raz dwa i nima a na of to i tak i tak mozna mozesz zmieniac sobie przeciez knight40+ ma duzo capa wiec nie robi mu roznicy 100capa jak ci brakuje uha to zmieniasz na sword plus shield i jeszcze jedna to nalezy jak kto woli
Hektor Knight Dwaa jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-12-2006, 23:01   #4
Dweron Abyth
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 31 05 2005
Lokacja: Sieradz

Domyślny

Widać ze jeszcze taki noobek jestes... A wiec bron jednoreczna+tarcza praktycznie w chwili obecnej tylko guardy albo blokowanie jakis silnych potworów (np behemot). Z bronią dworeczna smiga sie praktycznie na wszystko: mint, ef, of, dc, dragi, scarby itp.
Dweron Abyth jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-12-2006, 09:44   #5
ZeboslawCalmera
Użytkownik Forum

ZeboslawCalmera's Avatar

Data dołączenia: 06 10 2006
Lokacja: Bydgoszcz

Świat: Calmera
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dweron Abyth Pokaż post
Widać ze jeszcze taki noobek jestes... A wiec bron jednoreczna+tarcza praktycznie w chwili obecnej tylko guardy albo blokowanie jakis silnych potworów (np behemot). Z bronią dworeczna smiga sie praktycznie na wszystko: mint, ef, of, dc, dragi, scarby itp.
Nie jestem noobek,mialem już dużo postaci,teraz gram najtem.Moim zdaniem na guardy popyla się z dwuręczną....Szybciej padają.Była juz debata na temat BS czy GS na guardy.Wiecej głosów opszło na GS-a.Zresztą wystarczy pooglądać SS-y co by jakis najt expił na guardach to d-lance,GS...

@down
Możliwe.....baaaardzo

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Darkos Pokaż post
Ma ktos Avangera ?

Ostatnio edytowany przez ZeboslawCalmera - 29-12-2006 o 10:26.
ZeboslawCalmera jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-12-2006, 10:03   #6
Dweron Abyth
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 31 05 2005
Lokacja: Sieradz

Domyślny

Widać że troche za dużo chodzisz po forum a za mało po Tibii
Dweron Abyth jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania