Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > RPG

Notki

RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 03-01-2007, 04:23   #1
Ragnaros
Guest

Strzałka Fenomen Tibi?

Cześć wam

Gram w gry online od jakiegos czasu z 6 lat albo 7 zazwyczaj w wolnych chwilach wczesniej od szkoły teraz po pracy.
Jedną z pierwszych gier było Diablo potem Diablo 2, Knight online, Guild wars, Counter strike, Unreal Tournament zatrzymałem się na World of warcraft.

Przy wszystkich tych grach spędziłem troche czasu najwiecej chyba przy unrealu i diablo, ale w wowa gram juz od bety wiec troche czasu tez przy tym spędziłem.
Usłyszałem o tibi jakis czas temu jakiś dzieciak skoczył z okna czy jak, mniejsza z tym... zainteresowało mnie ogólne halo na temat Tibi.
Sciagnelem instalke i wlazlem na jakis serwer darmowy, logowałem się chyba z godzinę, wchodzę do gry a tu zonk ukazala sie gra rodem ze starego comodorka zrobilem pamietam 2 questy z wielką niechęcią do całej tej maszkary na monitorze, i powiem szczerze że nierozumie jak może się ta gra komuś podobać, jest milion ciekawszych gier. Mówiąc ciekawszych niemówie tylko o grafice ale o team play bo to najwazniesze w tego typu grach. Latwo sie nie poddałem na video google znalazlem sporo filmów z ujęciami bicia bosów itp ogólnie powiem że wiele widziałem ale takiej nudy jak sie przewija na ekranie to niewidziałem.
Grał ktoś z was w WoWa ale nie na pirackim serwerze? Ludzie to jest gra, są questy, niebywale dopracowany system walki pve jak i pvp, taktyki na bosów i walka z bosami to naprawde wysoki poziom, klasy i ich talenty niebywale elastyczne. Nawet Knight onliine wspominam bardzo miło, żeby nie ciągłe lagi na serwerach to grał bym pewnie dalej.
Może wyjaśnijcie mi czym sie tak podniecacie w Tibi? same dzieci w to tylko grają czy może ludzie są tu z okresu kiedy to diablo 1 bylo najlepsze, od nich chciałbym uzyskać jakieś namacalne fakty.
  Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 03-01-2007, 06:44   #2
-=DanieL=-
Użytkownik Forum

-=DanieL=-'s Avatar

Data dołączenia: 07 01 2005

Domyślny

Tibia ma poprostu to coś. Ten klimat. To jedyna gra przy której w czasach mojej
świetności jako gracz po 10 godzin dziennie (obecnie nie gram bo nie posiadam czasu, może jak wyjdą nowe servy to się zastanowie). Ty pewnie nawet 8 lvl nie wbiłeś to naprawde nie zaznałeś za grosz tego klimatu ponieważ gra zaczyna się od 8lvla kiedy opuszczasz rookgaard (wyspa początkujących), wybierasz swoją upragnioną profesje i zaczynasz gre. Grałem w wiele gierek online i żadna nie przyciągneła mnie na dłużej niż tibia. Może to właśnie jej pozorna prostota jest tak przyciągająca bo tibia prostą grą nie jest. I wierz mi jak cenisz tak bardzo te "taktyki na bossa" to w tibii też występują i są bardzo dobrze organizowane .

Gdy wypowiesz moje imię znikam. Kim jestem ?
-=DanieL=- jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-01-2007, 07:25   #3
DDoS
Born in Hell

DDoS's Avatar

Data dołączenia: 09 03 2004

DDoS ma numer GG 2529081
Domyślny

Heh grałem w wiele gier online ale jednak Tibia ma to coś....

Ultima, Knights Online, Diablo 1 i 2, PT, Mu Online, WoW.

DDoS jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-01-2007, 07:43   #4
Andrealfus
Zbanowany

Andrealfus's Avatar

Data dołączenia: 25 01 2006
Lokacja: Żory

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Andrealfus
Profesja: Elite Knight
Świat: Trimera
Poziom: 106
Skille: 87/84
Poziom mag.: 7
Andrealfus ma numer GG 8673236
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ragnaros Pokaż post
Cześć wam

Gram w gry online od jakiegos czasu z 6 lat albo 7 zazwyczaj w wolnych chwilach wczesniej od szkoły teraz po pracy.
Jedną z pierwszych gier było Diablo potem Diablo 2, Knight online, Guild wars, Counter strike, Unreal Tournament zatrzymałem się na World of warcraft.

Przy wszystkich tych grach spędziłem troche czasu najwiecej chyba przy unrealu i diablo, ale w wowa gram juz od bety wiec troche czasu tez przy tym spędziłem.
Usłyszałem o tibi jakis czas temu jakiś dzieciak skoczył z okna czy jak, mniejsza z tym... zainteresowało mnie ogólne halo na temat Tibi.
Sciagnelem instalke i wlazlem na jakis serwer darmowy, logowałem się chyba z godzinę, wchodzę do gry a tu zonk ukazala sie gra rodem ze starego comodorka zrobilem pamietam 2 questy z wielką niechęcią do całej tej maszkary na monitorze, i powiem szczerze że nierozumie jak może się ta gra komuś podobać, jest milion ciekawszych gier. Mówiąc ciekawszych niemówie tylko o grafice ale o team play bo to najwazniesze w tego typu grach. Latwo sie nie poddałem na video google znalazlem sporo filmów z ujęciami bicia bosów itp ogólnie powiem że wiele widziałem ale takiej nudy jak sie przewija na ekranie to niewidziałem.
Grał ktoś z was w WoWa ale nie na pirackim serwerze? Ludzie to jest gra, są questy, niebywale dopracowany system walki pve jak i pvp, taktyki na bosów i walka z bosami to naprawde wysoki poziom, klasy i ich talenty niebywale elastyczne. Nawet Knight onliine wspominam bardzo miło, żeby nie ciągłe lagi na serwerach to grał bym pewnie dalej.
Może wyjaśnijcie mi czym sie tak podniecacie w Tibi? same dzieci w to tylko grają czy może ludzie są tu z okresu kiedy to diablo 1 bylo najlepsze, od nich chciałbym uzyskać jakieś namacalne fakty.

Tibia chociaz ma ta slaba grafike, jest naprawde fajna, moje gry online tz zaczolem od diablo 1 ale w tibi jest ten klimat, jest to ryzyko jak sie padnie wlatuja czasem z ciebie cenne rzeczy, team play tez jest bardzo fajny WOW nie gralem bo mnei na to niestac i mam slabego kompa a tibia daje to ze moge grac w nia bez problemow na slabym sprzecie i premium jest dosyc tanie
Andrealfus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-01-2007, 15:28   #5
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Stan: Niegrający
Domyślny

Grając w Tibie nie czułem żadnego klimatu i nie zdołała mnie przykuć na dłużej do monitora. A jej fenomen ? Mało waży, ma całkiem zjadliwą grafikę 2D więc jakichś ogromnych wymagań też nie ma i rzecz najważniejsza w jej fenomenie - prostota rozgrywki. Tam nie ma klas prestiżowych itp. itd. nie zastanawiasz się czy zainwestować zdobyte pkt. po awansie na atrybut x czy y. I to właśnie przyciąga młodocianych graczy którzy po spytaniu "W co lubisz grać?" odpowiadają "no ee, ja to tylko, w te, no, szczelanki...".
Osobiście Tibie sobie odpuściłem po osiągnięciu przez moją postać 80~ poziomu. Bo to jest cholernie nudne i nie ma w sobie tego czegoś co nie pozwala odejść od monitora...
stary 03-01-2007, 15:35   #6
..::QRAS::..
Manga & Anime

..::QRAS::..'s Avatar

Data dołączenia: 25 01 2005

..::QRAS::.. ma numer GG 638092
Domyślny

tyle osob gra tez z tego powodu ze tibia ma bardzo male wymagania sprzetowe i kazdy moze w to zagrac bez zadnego oporu ze mu grafa nie pociagnie , ja mam bardzo dobry sprzet i nie nazekam ale w tibie od czasu do czasu zagram ;]

" Choc droga jest bez konca , pozornie bez znaczenia , mniemam ze mam powody by drogi swej nie zmieniac... "

..::QRAS::.. jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-01-2007, 15:58   #7
Lukasz(R)
Użytkownik Forum

Lukasz(R)'s Avatar

Data dołączenia: 11 05 2006
Lokacja: Białystok

Profesja: Paladin
Świat: Secura
Poziom: 37
Poziom mag.: 34
Lukasz(R) ma numer GG 1432924
Domyślny

Nie wydaje mi sie zeby to byl jakis fenomen z tibia. Tak jak ktos wyzej napisal pewnie nie wbiles nawet 8 lvl (ja sam go bilem miesiac swoja pierwsza postacia) "normalna" gra zaczyna sie dopiero puzniej. Tibia jest inna gra niz wszystkie fakt faktem ze jest stosunkowo prosta ale mimo to takich rozwiazan jakie mozna znalesc w tibi nie znajdziemy w innych grach wiec jest ona atrakcyjna pod jakims wzgledem napewno. Sam osobiscie gralem w d2 na CBN i oczywiscie uwazam ze jest lepsza od tibi ale po resecie postaci doszedlem do wniosku ze nie ma po co grac w gre w ktorej po roku "wywalaja" ci postac ... . Zaskakujace jest w tibi ze mimo ze grafika raczej nei jest powalajaca to tworcy stworzyli calkiem ciekawa gre jest tam jakas fabula (genesis i tego typu). W wowa gralem na pirackich serwerach i powiem szczerze wole wybulic 100 zl na premium account w tibi niz placic abonament w wowie poniewaz pod zadnym wzgledem mi sie ta gra nie spodobala :/ moze powodem tego jest gra "tylko" na pirackich serwerach. Ja osobiscie uwazam ze kazda gra jest wyjatkowa jednemu sie podobaja takie gry innemu inne wiec watpie zeby ci ktos w pelni odpowiedizal co przyciaga ludzi do tej gry poniewaz to co komus jest przyciagajace tobie moze byc wrecz odpychajace

Lukasz(R) jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-01-2007, 16:03   #8
Kulikos
Użytkownik Forum

Kulikos's Avatar

Data dołączenia: 15 08 2004
Lokacja: Gdansk

Świat: TVP 1
Domyślny

Przyciąga prostotą, mało waży, pójdzie na słabszych kompach i ma tak proste zasady, że przyciąga... I tworzy rzeszę fanów, zombie bez umysłu, warzywa które kiwając się po 16 nie przespanych nocach szepczą " Teen... 7 lvl plx... Frii... Friii itanz!11 "
To nie nazywa się klimat. Twórcy Tibii mają niezły sposób by zachęcić ludzi w jej granie... No i kupowanie premium ;p
Zapomniałem dodać... Że to głównie "polaczki" grają w Tibie. Dlatego wg mnie straciła swój urok, banda debili, zasuszone skorupy wracają ze szkoły, i siadają przed kompa, bo tam są zasranymi madafakerami, mają knajta i psują grę innym... Ale inni mimo to nawalają w Tibie. Dziwne O.o
Btw. Pewnie inne kraje też mają swoje odmiany "polaczków"... Brazylki? Szwudki? Angliczki? xD
21:00 Auro Dano [13]: buy wand of dwarfenbreath
Oddech krasnoluda r0x

-Hi
-Notka
-No?
-So Stfu&Bye Nob!1

Ostatnio edytowany przez Kulikos - 03-01-2007 o 16:11.
Kulikos jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-01-2007, 16:12   #9
Flisik
Użytkownik Forum

Flisik's Avatar

Data dołączenia: 29 01 2006
Lokacja: Stalowa Wola

Profesja: Knight
Świat: Thoria/Calmera
Domyślny

Niektóre gry nie maja tego klimatu np. Diablo 2. W diablo wole grac single niz na battlenet. Dla mnie najfajniejszym momentem gry byl 8-15lvl, ciagle pod dp robiac uhy, expiac drutem bronia białą. Teraz to chyba tylko rutyna.
Flisik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-01-2007, 16:13   #10
Alexe the dark paladin
Użytkownik Forum

Alexe the dark paladin's Avatar

Data dołączenia: 30 01 2006

Imię: Dark Alexe
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Hunted
Świat: Lucera
Poziom: 170
Domyślny

Nie żadne niskie wymagnia sprzętowe czy prostota roz(g)rywki , przyciągają takich ludzi jak ja do Tibi.Nie grałbym gdyby nie 'friends' to oni tworzą klimat tej gry.Grałem w Diablo 2 jakieś 6 miesięcy a w Tibie gram już ponad rok.

P.S Skoro dla Ciebie grafika jest czymś bardzo ważnym to jesteś zwykłym naabem.
Alexe the dark paladin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-01-2007, 16:25   #11
Kulikos
Użytkownik Forum

Kulikos's Avatar

Data dołączenia: 15 08 2004
Lokacja: Gdansk

Świat: TVP 1
Domyślny

To prawda. To straszna gra, ale z czasem można znaleść dobrych ludzi ;p Ile to haj leveli wchodzi tylko po to aby porozmawiać sobie z kumplami, kompletnie znudzeni tym ciągłym expieniem, brakiem prawdziwych questów itd... Jedyną prespektywą jest bycie największum lvl... I to wszystko O.o
21:00 Auro Dano [13]: buy wand of dwarfenbreath
Oddech krasnoluda r0x

-Hi
-Notka
-No?
-So Stfu&Bye Nob!1
Kulikos jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-01-2007, 16:37   #12
Nadrill
Użytkownik Forum

Nadrill's Avatar

Data dołączenia: 25 10 2005

Nadrill ma numer GG 3764880
Domyślny

Fenomen Tibii? Proszę bardzo!
Kwestie techniczne. Jeden z największych plusów. Tibia waży ponad 10 megabajtów, nie jest trudna do zainstalowania. Rejestracja... dla średnio rozgarniętych to też nie problem. Przy 128 kb neostradzie można spokojnie pograć(oczywiście, gdy nie ma przeciążenia, itp.)
Grafika 2D. Nie znam wielu gier, które mają drugi wymiar, są popularne(o tym później) i darmowe(to samo). Na komputerze sprzed 5 lat Tibia będzie śmigać. To wielka zaleta dla posiadaczy właśnie takich pecetów.
Prostota komunikacji. Jasno, prosto i przejrzyście. Klikasz na osobę z VIP listy i już możesz z nią gadać. Na rozmowę z kumplem w sam raz.
Prostota obsługi. Interfejs wygląda jak zabawa w Windowsie.
Popularność. Nie setki, tysiące, acz setki tysięcy graczy. To przyciąga. Wiadomo też, że gra nagle nie zostanie usunięta.
Darmowa. Dowiadujesz się, że znalazł fajną grę, szybko chodzi i jest DARMOWA. Wof. Niestety, później okazuje się, że za dodatkową rozrywkę trzeba zapłacić...

A co ode mnie? Tibia ssie.
Nadrill jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-01-2007, 16:38   #13
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

@Up:
Setki tysięcy graczy ? Czymże jest ta suma w porównaniu np. z GW, albo WoW ?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Alexe the dark paladin Pokaż post
Nie żadne niskie wymagnia sprzętowe czy prostota roz(g)rywki , przyciągają takich ludzi jak ja do Tibi.Nie grałbym gdyby nie 'friends' to oni tworzą klimat tej gry.Grałem w Diablo 2 jakieś 6 miesięcy a w Tibie gram już ponad rok.

P.S Skoro dla Ciebie grafika jest czymś bardzo ważnym to jesteś zwykłym naabem.
Tja, friends. Tyle, że większość z nich jest jak Big Smoke albo Ryder z San Andreas...
A wbrew pozorom grafika JEST bardzo ważna. Bo nie wyobrażam sobie np. gry w BfME 2 rażącą na kilometr pikselozą... Nie starajcie się być na siłę 'oldskulowymi' graczami dla których grafika nie jest na pierwszym planie. Bo i owszem, są rzeczy ważniejsze jak np. grywalność i klimat, ale na to wszystko TAKŻE składa się dobra grafa.

Ostatnio edytowany przez Yoh Asakura - 03-01-2007 o 16:40.
Yoh Asakura jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-01-2007, 16:42   #14
Lukasz(R)
Użytkownik Forum

Lukasz(R)'s Avatar

Data dołączenia: 11 05 2006
Lokacja: Białystok

Świat: Secura
Poziom: 37
Poziom mag.: 34
Lukasz(R) ma numer GG 1432924
Domyślny

up:
glupi ?
fatkycznie grafika jest wazna ale tworcom tibi trzeba przyznac ze mimo slabej grafiki to ladnie ja posklejali ze jak juz sie pogra ten miesiac to nie zwraca sie uwagi "kurde ale ten szczur to nierealistyczny"

Lukasz(R) jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-01-2007, 16:45   #15
Nadrill
Użytkownik Forum

Nadrill's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post
@Up:
Setki tysięcy graczy ? Czymże jest ta suma w porównaniu np. z GW, albo WoW ?
Super, ale są płatne i o wiele lepsze od Tibii.
stary 03-01-2007, 16:45   #16
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nadrill Pokaż post
Super, ale są płatne i o wiele lepsze od Tibii.
Za GW płacisz tylko raz
stary 03-01-2007, 16:48   #17
Nadrill
Użytkownik Forum

Nadrill's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post
Za GW płacisz tylko raz
Dobra, ale trzeba płacić co pół roku 130 zł, inaczej omijają cię wszystkie eventy i atrakcje.
stary 03-01-2007, 21:27   #18
Tomciu
Użytkownik Forum

Tomciu's Avatar

Data dołączenia: 19 10 2004
Lokacja: Częstochowa

Imię: ^^
Gildia: Ylyta
Poziom: 133
Skille: 0/0
Poziom mag.: Bu
Tomciu ma numer GG 4357271
Domyślny

tibia ma niby klimat hahahaha wciągać wciąga ale klimatu to to nie ma ... Questy są własciwie nudne a gra opiera sie na tym zrób xx lvl by zrobić xx questa na którym jest bramka lev ta i ta
@up aleza gw mozna porownac do tibi spójrz pacc 3 mies-90~95 zł a gw na 5 mies to tibia nawet drożej kosztuje ;s.Policze ci
Pacc rok(bodajże 350~360 zł) a gw raz na pół roku 150 zł x2=300 zł oszczędzasz ok 50 zł na np. inne bajery

Ostatnio edytowany przez Tomciu - 03-01-2007 o 21:29.
Tomciu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-01-2007, 22:34   #19
Nadrill
Użytkownik Forum

Nadrill's Avatar

Domyślny

Za taką grę jak GW mógłbym wydać dwa razy tyle.
stary 04-01-2007, 11:53   #20
mah2002
Użytkownik Forum

mah2002's Avatar

Data dołączenia: 09 08 2004

Profesja: Elite Knight
Świat: Chimera
Domyślny

Na rok tibia wychodzi taniej niz GW bo kupujesz od razu roczny

Gralem w pare gier MMORPG , w tym GW i Wow'a.

I ciagle twierdze ze WoW wymiata jednak tibia jest bezplatna i to jest fajne

Nadejdzie Warhammer to pogadamy inaczej

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania