|
Notki |
RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 06 2006
|
![]() Więc od początku.
Czym jest Eternal Lands? Jest to gra typu MMORPG, skojarzenia z Tibią jak najbardziej na miejscu, z tym że w EL większy nacisk położono na elementy RPG, takie jak rozwój postaci, odgrywanie ról i symulację życia, niż na samo "expienie". Grę wykonano w technice 3D. Wymagania sprzętowe nie są wygórowane, a ewentualne lagi nawet na słabszych łączach nie dają się we znaki. Wydaje się mi nawet, że gra zużywa mniej pamięci i procesora niż Tibia - a w kategoriach grafiki nie ma czego tutaj porównywać. Instalka pod Windowsa waży 29 MB, jest też możliwość gry pod Linuksem i MacOS. Dodatkowo można ściągnąć muzykę do gry (świetna!). Waży ona 66 MB. Wszystko do pobrania na oficjalnej stronie - patrz linki. Screeny z gry: ![]() ![]() Więcej pod adresem: http://www.eternal-lands.com/page/screenshots.php (Screeny są trochę stare i odrobinę różnią się od tego, co mamy w grze - ostatnimi czasy poprawiono tekstury, wszystko wygląda znacznie ładniej) Czy EL jest grą dla mnie? Zależy to od wielu czynników. Jest to bardzo skomplikowana gra - w Tibii po paru minutach wiemy, o co biega. Tu jest ciężko - zręczny umysł to podstawa, znaczy dużo więcej, niż zręczne palce - element zręcznościowy w grze występuje tylko wtedy, kiedy "przemykamy się" między potworami na niebezpiecznym terenie. Podstawy będziemy znali już po wykonaniu Tutorial Questu, ale żeby wiedzieć co robić, jak się rozwijać, "co z czym i dlaczego" - na to musimy poświęcić dosyć długi czas. Na szczęście, na Kanale Pomocy (Help Channel) znajdziemy cały czas chętnych do pomocy, doświadczonych graczy. Właśnie, gracze. W EL nie tolerujemy braku kultury osobistej (gra jest "na poziomie" - ludzie są uprzejmi, nie kradną, nie burzą klimatu gry). Ostatnio dał się odczuć napływ graczy m.in. z Tibii, którzy nie potrafią się odpowiednio zachować. Nawet w środowisku Polaków raczej nie lubi się wyrażeń typu "ho" i "nub". Warto byłoby znać angielski na dosyć dobrym poziomie. Po tym trochę przydługawym wstępie czas na konkrety, czyli opis gry EL dzieje się na planecie zwanej Draia, a konkretnie na dwóch kontynentach: Seridii i Irillionie. Cała mapa gry podzielona jest na lokacje - niektóre z nich są bezpieczne, inne niezbyt, na jednych jedna osoba może walczyć tylko z jednym wrogiem, na innych z wieloma, wreszcie - niektóre mają włączoną opcję PvP, inne nie. Grę zaczynamy na wyspie Isla Prima, którą możemy opuścić w dowolnym momencie, lecz lepiej tam przez jakiś czas zostać, szczególnie jeśli chcemy rozpocząć karierę wojownika. Na początku wybieramy jedną z sześciu ras: trzech darmowych i trzech nie (możliwość grania tymi trzema to jedna z naprawdę niewielu rzeczy w grze, za które trzeba zapłacić, inne to np. posiadanie bota, czyli "własnego" NPC, który będzie dla nas (zwykle korzystają z tego gildie) kupował/sprzedawał). A więc darmowe rasy to człowiek, krasnolud i elf, zaś płatne to orchan (półork), draegoni (coś jak człowiek ze "smoczymi" cechami) i gnom. Gra dzieje się w średniowieczu, choć np. rozmawiając z NPCami można się dowiedzieć o tym, że gnomy potrafią budować balony, one i krasnoludy znają rakiety powietrze-ziemia, czasem też spotkamy NPC będących przybyszami z innych planet (zdarza się to rzadko, lecz istnieje co najmniej jeden takowy). Mamy tu też magię, złe potwory, najazdy orków i goblinów, słowem - fan fantasy powinien się poczuć w swoim żywiole. Wpływów orientalnych raczej nie widać. Rozwój postaci, czyli esencja gry Ta gra, jak (prawie) każdy inny MMORPG polega na rozwijaniu umiejętności swojej postaci. I tu, zaskoczenie - w EL nie ma systemu profesji! W dowolnym momencie możemy rozwijać każdą z kilku umiejętności, a są to: - Attack (atak, zadawanie obrażeń w czasie walki) - Defense (obrona, unikanie obrażeń - coś jak Shielding w Tibii) - Magic (magia, przydatna w czasie walki i teleportacji) - Summoning (przywoływanie potworów dla zabawy lub do walki) - Manufacturing (wytwarzanie przedmiotów, np. broni, ubrań) - Alchemy (alchemia, sztuka tworzenia esencji (przedmiotów niezbędnych do zaklęć i wielu innych zajęć w grze) i sztab metali poszukiwanych przez rzemieślników - jeden z najbardziej dochodowych interesów w grze) - Potioning (sztuka wytwarzania magicznych mikstur, tych w grze jest naprawdę wiele) - Crafting (wytwarzanie magicznych pierścieni, naszyjników i wielu innych) - Harvesting (sztuka zbierania surowców, niezbędna do większości innych zajęć) - Overall level - suma umiejętności naszej postaci, określa liczbę "pickpointów" (o tym niżej) Poza umiejętnościami naszą postać opisują też atrybuty, nexusy i perki. Każdy z nich możemy nabyć u Upiora (Wraith) za odpowiednią cenę "pickpointów", których otrzymujemy 1 na każdy poziom overall. I tak: - Atrybuty to: Physique (siła fizyczna), Coordination (koordynacja), Reasoning (rozumowanie), Will (wola), Instinct (instynkt), Vitality ("zdrowotność"). Na ich podstawie liczy się tzw. atrybuty krzyżowe, który z kolei określają właściwości naszej postaci, o tym więcej pod linkiem: http://www.elpl.pl/poradniki/atrybuty.html - Nexusy pozwalają nam na używanie lepszych broni, zbroi, a także wytwarzanie nowych przedmiotów. - Perki to specjalne właściwości, "atuty" naszej postaci. "Pozytywne" dają nam nową cechę, za którą musimy zapłacić pickpointami i pieniędzmi, zaś "negatywne" "dają" nam specjalną wadę, ale z drugiej strony otrzymujemy "darmowe" pickpointy. Ważny jest też ekwipunek naszej postaci. Możemy go sami wytwarzać (manufacturing), kupować od innych graczy lub zdobywać na potworach. Musimy też dbać o wiedzę naszej postaci. Można ją poszerzać przez czytanie specjalnych książek - niektóre dają nam bonusy do ataku i obrony przeciwko danemu wrogowi, inne pozwalają nam tworzyć nowe przedmioty, a jeszcze inne zawierają wiedzę niezbędną do czytania innych książek ze zrozumieniem. Prędkość czytania naszej postaci określa atrybut krzyżowy Rationality, będący średnią arytmetyczną poziomów Will i Reasoning. Parę słów o systemie magii Magia to rzecz niezbędna dla każdego wojownika w grze. Zapewnia nam szybkie leczenie, zadawanie obrażeń, etc. Czarów nie "kupujemy" - w sklepach magicznych kupujemy tylko sigile, czyli specjalne symbole czynności lub żywiołów. Mając odpowiednią liczbę many i odpowiednią esencję możemy za pomocą sigili rzucić zaklęcie (np. mając sigile Increase i Health rzucamy czar "Heal" który leczy nam 15 punktów życia i zużywa 10 punktów many i Health Essence). Manę odnawiamy przez jedzenie i picie odpowiednich mikstur. Na koniec garść linków www.eternal-lands.com - oficjalna strona gry, stąd ją można pobrać www.elpl.pl - polska strona gry www.elporadnik.prv.pl - poradnik dla początkujących Zachęcam do gry! Ostatnio edytowany przez Iontz - 02-03-2007 o 17:01. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 01 2007
|
![]() Gra nie jest wybitna, sam w nią grałem, ale całkiem przyjemna - trzeba się do niej przekonać, by uznać za dobrą. Ja próbowałem już trzy razy i ani razu nie udało się EL mnie zauroczyć... Może następnym razem?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 12 2004
Lokacja: Gdzies tam no niewiem gdzie
Wpisy bloga: 1
Imię: BuBel i Cahreo!111oneone
Profesja: Elite Knight
Gildia: Bubel i caherero
Świat: Bubel i caherer
Poziom: Lol
Skille: 9999/99
Poziom mag.: -1
|
![]() gorszego mmorpg nie widzialem. Jestem umiesnionym facetem a krolik jednym machnieciem lapa mnie zabija. żal
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 06 2006
|
![]() Cytuj:
![]() ![]() Możliwe też, że walczyłeś ze zwykłym królikiem, problem w tym, że byłeś głodny - głód zmniejsza skille naszej postaci, przez co walczy ona słabiej. Dlatego zawsze warto trzymać Food Level na wartościach dodatnich. @down "Już się robi, panie Frodo!" cytując. Ostatnio edytowany przez Iontz - 02-03-2007 o 17:04. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 07 2005
Lokacja: sk-ce
Stan: Aktywny Gracz
Imię: PrinceHutas
Profesja: Knight
Świat: MapleStory
Poziom: 3x
|
![]() Cytuj:
@temat podał byś ile wazy instalka i rzucil jakies screeny
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 12 2004
Lokacja: Gdzies tam no niewiem gdzie
Wpisy bloga: 1
Imię: BuBel i Cahreo!111oneone
Profesja: Elite Knight
Gildia: Bubel i caherero
Świat: Bubel i caherer
Poziom: Lol
Skille: 9999/99
Poziom mag.: -1
|
![]() Co cie tak smieszy? że mam wlasne zdanie o tej "grze"?
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Guest
|
![]() Myślę iż jeśli coś tu jest "grą", to jedynie Tibia
![]() Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 08 2004
Lokacja: Gdansk
Stan: Niegrający
Imię: Muminki r0x
Świat: TVP 1
|
![]() Dawniej grałem, jedyne co mnie denerwowało to czcionka nicków ^^
Gra naprawdę godna polecenia, ludzie są wspaniali, na dzień dobry podeszła do mnie jakaś kobieta, zaczęła pomagać i pokazała mi co i jak nie żądając nic w zamian. Nie ma skretyniałych idiotów których jedynym celem jest wbicie lvl, grało się naprawdę dobrze... Przez ciebie znów mam chęć na grę ![]() Dużym plusem jest crafting ;p tutaj baaaardzo rozbudowany ![]()
21:00 Auro Dano [13]: buy wand of dwarfenbreath Oddech krasnoluda r0x -Hi -Notka -No? -So Stfu&Bye Nob!1 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
|
![]() ludzie w każdej grze mmorpg są wspaniali... poza tibią oczywiście
@topic - niemogłem sie zalogować do el, niewiem czemu ;/ ale to już dawno |
![]() |
![]() |