|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 12 2005
Lokacja: Wrocław
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Świat: Guardia
Poziom: 85+
Skille: 82+
Poziom mag.: 16
![]() |
![]() Siema
Mam pewne problemy dotyczące Tibii. Mianowicie chodzi o zużycie pamięci RAM oraz Procesora. Przedstawię mój komputer : Płyta główna : ACPI x86-based PC Karta graf : Nvidia GeForce 7600 GS Proc : Intel (r) Pentium D 3.00GHz dwurdzeniowy Ram : Gell 2046DDram Windows Vista Buisness I tu nasuwa się moje pytanie. Wcześniej Tibia zżerała mi ~30% procesora i jakieś 300 pamięci. Teraz nieoczekiwanie zabiera prawie 90% procesora (co uniemożliwia robienia czegokolwiek, gdy jest włączona Tibia) oraz prawie giga ramu. Na dodatek Tibia się troche przycina (na 100% nie jest to lag) Co mam zrobić żeby Tibia chodziła tak jak wcześniej? Proszę o szybką odpowiedzieć PS : Gram na OpenGL, gdyż na Viście DX9/DX5 dziwacznie chodzi w Tibii, na OpenGL prawie normalnie.
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
|
![]() Tibia ci dziwacznie chodzila bo miales malo FPS, przy zmianie na openGL znacznie zwiększyła się ich ilość, takim kosztem, że drastycznie wzrosły zasoby zrzerane przez tibie, musisz przestawic na dx9 i w graphic>advanced zmienic ustawienia dot. FPS. Niema rady, tibia musi się "ciąć" by normalnie komputer pracował. Ew. przeinstaluj sterowniki do karty graficznej, lecz niewiem czy to pomoże.
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @up
Tibia na DX9/DX5 mi się po prostu zacina, i muszę zresetować niestety kompa, co za tym idzie = nici z expienia. Wcześniej na OpenGL chodziła mi normalnie, od dzisiaj coś się zaczęło jebać ;/
![]() |
#4 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() Wina windowsa?... te 30% wyciągałeś na XP czy na Viście?... Strzelam, że przyczyną jest właśnie windows, po prostu Tibia jest zbyt "stara" na Viste...
![]() |
#5 |
Born to Ban
Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Wpisy bloga: 7
Imię: Dwimeron de'qel
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
![]() |
![]() Uruchom w trybie zgodności z win98(Właściwości skrótu, albo samego pliku tibia*****)
W menedżerze zadań ustaw priorytet aplikacji Tibia***** na "poniżej normalnego"(win xp-nie wiem, czy to jest w WinVista) P.S Po tym, jak "zmodernizowano" klienta do obsługi nowocześniejszych technologi możliwe jest wyciągnięcie kilkuset FPS na windowsach NT. Kwestia wgrania odpowiednich sterowników(do wszystkiego) i kofinguracji systemu.
Powyższe zdanie jest prawdziwe. Ostatnio edytowany przez Dwimenor - 03-04-2007 o 22:20. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @Dwimenor
Dzięki ![]() ![]() PS : Ja posiadam liczbę FPS dochodzącą do 600 klatek na sekundę ![]()